Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσφυγικό και τρομοκρατία στο επίκεντρο της συνάντησης Ξυδάκη-Αβραμόπουλου
  • [02] Κυβέρνηση: Η πραγματικότητα για τα «κόκκινα δάνεια» μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς
  • [03] ISIS: Με αυτή την βόμβα καταρρίψαμε το ρωσικό Airbus
  • [04] Γυναίκες-καμικάζι: H θηλυκή διάσταση του τζιχάντ
  • [05] Αλλαγές στο σχεδιασμό αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, εξήγγειλε ο Χρ. Σπίρτζης
  • [06] Π.Μπρυκνέρ: «Πρέπει ενωμένοι να καταστρέψουμε το τέρας που γενήθηκε σε Ιράκ και Συρία»
  • [07] «Ομόνοια» - Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών
  • [09] Τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ζητούν οι αγρότες
  • [10] Απουσίες και οι διαδοχικές νίκες της Τσεντεβίτα προβληματίζουν τον Σφαιρόπουλο

  • [01] Προσφυγικό και τρομοκρατία στο επίκεντρο της συνάντησης Ξυδάκη-Αβραμόπουλου

    Τα μέτρα ασφαλείας που έχει ήδη προβλέψει και εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Νίκος Ξυδάκης, με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Επιπλέον, συζητήθηκε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα και οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν πως ο ρόλος της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών είναι κομβικός.

    Με αφορμή, τέλος, και την εν εξελίξει επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, οι δύο άνδρες συζήτησαν για το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή.

    [02] Κυβέρνηση: Η πραγματικότητα για τα «κόκκινα δάνεια» μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς

    Αποκρούοντας τη "δημαγωγική" αντιπολιτευτική ρητορική που καταλογίζουν στη ΝΔ περί "χιλιάδων σπιτιών που βγαίνουν στο σφυρί" και τις προσπάθειες "παραπλάνησης και τρομοκράτησης της κοινωνίας", που της αποδίδουν όπως και σε "διάφορα άλλα πολιτικά και επικοινωνιακά κέντρα", σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως "η πραγματικότητα είναι ότι από τα 230.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, προστατεύεται σήμερα το 60%, που αποτελείται από τους πιο αδύναμους".

    Οι ίδιες πηγές τους καλούν να συνειδητοποιήσουν ότι "δεν τους βγήκε" αυτή η προσπάθεια να επενδύσουν για μια ακόμη φορά στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να κερδίσουν από μια ενδεχόμενη φθορά της, και να σταματήσουν.

    Προς επίρρωσιν των παραπάνω, αλλά και διευκρινίζοντας πώς είναι η πραγματικότητα, αναφέρονται εκτενώς: α) στην κατάσταση που ίσχυε για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πριν από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, β) στο τι επέτυχε η κυβέρνηση με την χθεσινή συμφωνία της επ' αυτών, αλλά και γ) στη στάση που κράτησε η ΝΔ -την οποία και στηλιτεύουν- απέναντι στο ζήτημα και απέναντι στην κυβέρνηση τόσο κατά το προηγούμενο διάστημα όσο και από την επίτευξη συμφωνίας και έπειτα.

    Ειδικότερα,

    Ως προς το τι ίσχυε έως τη διαπραγμάτευση

    Επισημαίνουν ότι ο νόμος Κατσέλη επέτρεπε σε δανειολήπτες που αδυνατούσαν να καλύψουν τις οφειλές τους, να καταφύγουν σε δικαστικό διακανονισμό για την ρύθμιση των χρεών τους. Το δικαστήριο υπολόγιζε στον διακανονισμό και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη. Από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, εφόσον ο δανειολήπτης το επιθυμούσε μπορούσε να ζητήσει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του. Πρακτικά, σε πολλές περιπτώσεις ο δανειολήπτης έπρεπε να προχωρήσει στην πώληση των υπολοίπων περιουσιακών του στοιχείων εφόσον επιθυμούσε να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία, αναφέρουν.

    Παράλληλα, συνεχίζουν, ίσχυε απόφαση για αναστολή πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι δανειστές πίεζαν εξ αρχής για κατάργηση της αναστολής πλειστηριασμών, καθώς και για κατάργηση κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία. "Ο κίνδυνος να χαθούν μαζικά πρώτες κατοικίες από αδύναμα και μεσαία στρώματα που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ήταν άμεσος", σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι σχετική δέσμευση είχε αναλάβει απέναντι στους δανειστές η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με απάντηση που έδωσε πέρυσι τον Οκτώβριο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάϊνεν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

    Τι ισχύει με τη χθεσινή συμφωνία

    Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν αναλυτικά τι ισχύει με την χθεσινή συμφωνία. Συγκεκριμένα, τονίζουν πως:

    α) Όσοι έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, εξακολουθούν να προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις.

    β) Από τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια (περίπου 230.000), που δεν έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη: Περίπου 58.000, (το 25% του συνόλου) προστατεύεται πλήρως, εφ όσον: 1) Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 170.00 ευρώ. 2) το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 1720 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων.

    Επιπλέον, επισημαίνουν ότι περίπου 81.000 (το 35% του συνόλου) προστατεύεται εφ όσον: 1) Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 240.000 ευρώ. 2) το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται έως και 70% υψηλότερα από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 3.000 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων. 3) Δεν προκύπτει, με αντικειμενικό τρόπο, κακόβουλη αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων.

    Σημειώνουν δε ότι στην δεύτερη κατηγορία, ο διακανονισμός μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, θα γίνεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και όχι εκείνη που ίσχυε κατά την περίοδο κτήσης του, κάτι που συνιστά μιας μορφής "κούρεμα" του δανείου.

    [03] ISIS: Με αυτή την βόμβα καταρρίψαμε το ρωσικό Airbus

    To περιοδικό Dabiq, που εκδίδει στο Διαδίκτυο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δημοσίευσε μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται, προκάλεσε τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στη Χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, τον περασμένο μήνα.

    Η φωτογραφία δείχνει ένα μεταλλικό κουτάκι από ένα αναψυκτικό και κάτι που μοιάζει με πυροκροτητή και ένα διακόπτη.

    Δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία διαβατηρίων που ανήκαν σε Ρώσους που σκοτώθηκαν στη συντριβή «τα οποία περιήλθαν στην κατοχή των μουτζαχεντίν».

    «Οι διχασμένοι Σταυροφόροι της Ανατολής και της Δύσης νόμιζαν ότι θα ήταν ασφαλείς στα αεροσκάφη τους καθώς με δειλία βομβαρδίζουν τους Μουσουλμάνους του Χαλιφάτου» γράφει το περιοδικό.

    «Επομένως πήραμε εκδίκηση από εκείνους που ένιωθαν ασφαλείς στα πιλοτήρια» προστίθεται.

    Η οργάνωση σημειώνει επιπλέον ότι αρχικά είχε σχεδιάσει να καταρρίψει ένα αεροσκάφος αεροπορικής εταιρείας χώρας της Δύσης στην Χερσόνησο του Σινά αλλά διαφοροποίησε τα σχέδιά της όταν η Μόσχα ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

    «Ένας εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε κρυφά εντός του αεροσκάφους, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 219 Ρώσων και άλλων 5 σταυροφόρων μόλις ένα μήνα μετά την απερίσκεπτη απόφαση της Ρωσίας».

    Αποκάλυψε επίσης ότι έκρυψε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο ρωσικό αεροσκάφος αφού κατάφερε να εντοπίσει ένα κενό ασφαλείας στο αεροδρόμιο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

    [04] Γυναίκες-καμικάζι: H θηλυκή διάσταση του τζιχάντ

    Πυροδοτώντας τη ζώνη με τα εκρηκτικά που φορούσε, επιλέγοντας έτσι να μη συλληφθεί ζωντανή, η γυναίκα που σκοτώθηκε σήμερα στο Σεν Ντενί, στα βόρεια προάστια του Παρισιού, άνοιξε μια νέα εποχή για τη Γαλλία εντασσόμενη στη λεγεώνα των γυναικών-καμικάζι «όχι όλες τους μουσουλμάνες» που θυσίασαν τη ζωή τους για τον αγώνα τους ή την πίστη τους.

    Τα ξημερώματα, ενώ οι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων γκρέμιζαν την πόρτα του διαμερίσματος όπου βρισκόταν, μαζί με τέσσερις άνδρες, η νεαρή γυναίκα προτίμησε να ανατιναχθεί.

    «Η κατήχηση (που τους γίνεται) και η στρατολόγηση είναι τέτοιες που προτίμησε να πεθάνει παρά να συλληφθεί», εξήγησε η ερευνήτρια Φατιμά Λανέ, η συγγραφέας της έκθεσης «Γυναίκες καμικάζι, ο γυναικείος τζιχάντ» που δημοσιεύτηκε από το Γαλλικό Κέντρο Έρευνας για την Πληροφόρηση (CF2R).

    Με αυτόν τον τρόπο «συμβάλλει στον αγώνα», συνέχισε η Λανέ. «Και το φύλο της δεν έχει σημασία. Όμως το γεγονός ότι ήταν γυναίκα θα πολλαπλασιάσει ασφαλώς τον αντίκτυπο της πράξης της στην κοινωνία», πρόσθεσε.

    Μολονότι εκατοντάδες γυναίκες έχουν καταφύγει τα δύο τελευταία χρόνια στη «Γη του τζιχάντ», τη Συρία ή το Ιράκ, ελάχιστες είναι εκείνες που επιλέγουν την οδό του «μάρτυρα». Μεταξύ αυτών, η νεαρή Βελγίδα Μιριέλ Ντεγκόκ, που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και ανατινάχθηκε τον Νοέμβριο του 2005 στο Ιράκ, ενώ περνούσε δίπλα της ένα κομβόι Αμερικανών στρατιωτών.

    Η καμικάζι του Σεν Ντενί ωστόσο, σε αντίθεση με τους άνδρες που ανατινάχθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στους δρόμους του Παρισιού ή κοντά στο γήπεδο Σταντ ντε Φρανς, δεν πήρε μαζί της στον θάνατο αθώους περαστικούς πολίτες.

    [05] Αλλαγές στο σχεδιασμό αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, εξήγγειλε ο Χρ. Σπίρτζης

    Αλλαγές σε όλο το σχεδιασμό και τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, εξήγγειλε με δηλώσεις του σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

    «Είμαστε σε συνεργασία», είπε, «με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και των συναρμόδιων υπουργείων για να υπάρχει ένα πιο ευέλικτο σύστημα για τη στήριξη των πολιτών, όποτε έχουμε φυσικές καταστροφές».

    Ο υπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν συγκεκριμένοι κανονισμοί όσον αφορά τα δίκτυα κοινής ωφέλειας στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Αυτό, είπε, δεν μπορεί να γίνει από το σχεδιασμό και τη δομή, που είχε το κράτος μέχρι σήμερα -και θα αλλάξει, όπως τόνισε.

    Είπε επίσης ότι παρατηρούνται κάποιες δυσλειτουργίες στο όλο σύστημα λειτουργίας των υπηρεσιών. Έφερε ως παράδειγμα το ΙΤΣΑΚ, το Ινστιτούτο που είναι ερευνητικό και εντάχθηκε στον ΟΑΣΠ. «Αυτό έχει δημιουργήσει δυσλειτουργίες. Όπως γνωρίζετε η διεύθυνση του υπουργείου, που ήταν στη Βόρεια Ελλάδα καταργήθηκε και εντάχθηκε στην Περιφέρεια. Θα επανέλθει, θα ιδρυθεί άλλη μια διεύθυνση για την Δυτική Ελλάδα, στην Πάτρα. Το Ινστιτούτο θα έχει άλλα χαρακτηριστικά και θα μετέχουν τα εργαστήρια όλων των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, προκειμένου οι αντισεισμικοί κανονισμοί να επεκταθούν και στα δίκτυα και στις εγκαταστάσεις και όχι μόνο στο στατικό μέρος των κτιρίων», διευκρίνισε.

    [06] Π.Μπρυκνέρ: «Πρέπει ενωμένοι να καταστρέψουμε το τέρας που γενήθηκε σε Ιράκ και Συρία»

    «Πρέπει να καταστρέψουμε το τέρας που γεννήθηκε στο Ιράκ και τη Συρία. Οι τζιχαντιστές είναι κοινός εχθρός της Δύσης κι αυτό που συνέβη την Παρασκευή στο Παρίσι νομίζω ότι είναι μόνο η αρχή. Το μακελειό στο ?Σαρλί Εμπντό? ήταν η πρόβα τζενεράλε των τρομοκρατών», δήλωσε σήμερα και από την Αθήνα ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Πασκάλ Μπρυκνέρ.

    Η συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα, στράφηκε εκ των πραγμάτων στα τραγικά γεγονότα του Παρισιού αλλά και στο αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα «Ένας καλός γιος» (εκδόσεις Πατάκη), που θα παρουσιάσει σήμερα στις 7.00 μ.μ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ?κι είναι ο λόγος της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

    Παραθέτουμε κάποιες από τις απαντήσεις του Πασκάλ Μπρυκνέρ στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα θέματα που τον απασχολούν τα τελευταία τριάντα χρόνια στα μυθιστορήματα και τα φιλοσοφικά του δοκίμια: τη θρησκεία, την τρομοκρατία, τον έρωτα...

    «Χτύπησαν τη νεολαία, πανέμορφες κοπέλες και νέα αγόρια γιατί εκπροσωπούν τη ζωή, την ευτυχία, επειδή για τους τζιχαντιστές η ύπαρξή μας αποτελεί από μόνη της σκάνδαλο. Οι τρομοκράτες του ISIS διακηρύσσουν ότι δεν φοβούνται το θάνατο -που είναι αλήθεια- μόνο που δεν λένε ότι αυτό που φοβούνται είναι η ζωή, η ελευθερία, η ισότητα. Ο θάνατος είναι γι? αυτούς μια μεταφυσική υπόσχεση στιγμιαίας δόξας», είπε ο Γάλλος συγγραφέας.

    [07] «Ομόνοια» - Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017

    Από τις 18 έως τις 29 Νοεμβρίου η Μπιενάλε της Αθήνας "κατοικεί" την ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Ενώνει τις δυνάμεις της με πολιτιστικούς θεσμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, χώρους τέχνης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεμονωμένους καλλιτέχνες και ομάδες με τους οποίους μοιράζεται τους χώρους και τις εγκαταστάσεις της. Συνάπτει συνεργασίες και εξαπλώνεται σε ανεξάρτητους χώρους τέχνης, καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Επίκεντρο το άδειο κτίριο του ιστορικού ξενοδοχείου Μπάγκειον, στην πλατεία της Ομόνοιας, το οποίο παραχωρήθηκε στην Μπιενάλε με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρώτης συνδιοργάνωσης με τη δημοτική αρχή της πόλης.

    Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είπε: «Σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, τα ερωτήματα, οι προϋποθέσεις και οι δικλείδες μιας ευνομούμενης δημοκρατικής κοινωνίας, στην οποία η ελευθερία και η ασφάλεια θα είναι επιδιώξεις συμπληρωματικές κι όχι διαζευκτικές, η μάθηση, η μόρφωση, ο πολιτισμός και η ευρύτερη παιδεία, ίσως να αποδειχθούν διαχρονικά οι ανθεκτικότερες ασπίδες για μια δημοκρατική και ειρηνική συνύπαρξη στα σύγχρονα, πολυπολιτισμικά αστικά κέντρα» και συμπλήρωσε: «Το γεγονός ότι από την πρώτη εναρκτήρια φάση της, δηλαδή από σήμερα έως τις 29 Νοεμβρίου, η Μπιενάλε θα "κατοικήσει" στο και το κέντρο της πόλης, την εμβληματική αν και διαχρονικά ταλαιπωρημένη, πλατεία Ομονοίας, συνεργαζόμενη και συνάπτοντας συνέργειες με φορείς, ομάδες αλλά και μεμονωμένους καλλιτέχνες, καθιστά για τον Δήμο Αθηναίων το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα πολλαπλώς ενδιαφέρον. Σε αυτό το πλαίσιο, με μεγάλη χαρά αναλάβαμε την πρωτοβουλία να παραχωρηθεί στην Μπιενάλε και ένα από τα κτιριακά κοσμήματα της πλατείας Ομονοίας, το Μπάγκειο και να ζωντανέψουν οι άδειοι χώροι του, με τρόπο ευρηματικό, παραγωγικό, ευφάνταστο και εντέλει λειτουργικό. Να γεμίσουν με επισκέπτες, αλλά και ομάδες δημιουργικού και ανοιχτού διαλόγου».

    [08] Αλ. Τσίπρας: Άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών

    Συγκεκριμένα μέτρα για την Ελληνοτουρκική συνεργασία στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, όπως ο μηχανισμός μεταξύ της ακτοφυλακής των δύο χωρών και ο μηχανισμός που θα συσταθεί με τη συμμετοχή σχετικών υπουργείων των δύο χωρών, ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Άγκυρα.

    Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν επίσης ότι τον προσεχή Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η 4η σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ανοιχτά θέματα» στις διμερείς σχέσεις, ενώ ως προς το προσφυγικό σημείωσε ότι «αν δεν βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Συρίας, ό,τι και να κάνουμε δεν θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα».

    Ως προς τις διαπραγματεύσεις ΕΕ Τουρκιας, ο Πρωθυπουργός είπε πως η ελληνική πλευρά βλέπει θετικά το άνοιγμα των κεφαλαίων, αλλά σημείωσε: «Να μην κλείσουν αυτά εύκολα και στο πόδι. Να ανοίξουν και να εκπληρωθούν οι όροι».

    Ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι οι σημερινές συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε τέσσερις άξονες για την ανάπτυξη των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πρώτον τη δημιουργία θετικής ατζέντας για την ανάπτυξη των τουριστικών, εμπορικών, ενεργειακών και επενδυτικών σχέσεων, δεύτερον την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις μειονότητες, το Αιγαίο και το Κυπριακό, τρίτον την κοινή Ελληνοτουρκική στάση για το μέλλον της Ευρώπης και τέταρτον τη συνεργασία για περιφερειακά και διεθνή θέματα όπως τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή.

    Ως προς το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «δεν πρέπει να ρίχνει κανείς το βάρος του προβλήματος στους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    [09] Τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ζητούν οι αγρότες

    Την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ζητούν οι αγρότες, οι οποίοι σήμερα πραγματοποίησαν ίσως το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών. Περισσότεροι από 8.000 γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς από όλη την Ελλάδα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης σε ότι αφορά στο φορολογικό και τις αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν στο ασφαλιστικό. «Αποτελούν ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. Ο συντονιστής της «Πρωτοβουλίας Αγροτών» Θοδωρής Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «ήδη εξαθλιωμένους αγρότες», επισημαίνοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί η ελληνική παραγωγή, ενώ ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης από το Συντονιστικό της Κρήτης, ζήτησε από τους βουλευτές της περιφέρειας «να μην τολμήσουν να ψηφίσουν τα μέτρα».

    Οι αγρότες μεταξύ άλλων ζητούν αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, καμμία προκαταβολή φόρου, για τα κτηνοτροφικά προιόντα ο φορολογικός συντελεστής να ξεκινά από το 8%, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου των επιδοτήσεων στα 12.000 ευρώ και απαλλαγή των παραγωγικών ακινήτων από κάθε φόρο προς το δημόσιο και του ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένου.

    Εκπρόσωποι των αγροτών αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου γνωστοποίησαν ότι αύριο κιόλας θα καταθέσουν αίτημα προκειμένου να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να του παραδώσουν το ψήφισμα της σημερινής τους κινητοποίησης. Νωρίτερα, αρνήθηκαν να συναντήσουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσαγωγή συναδέλφου τους κατά τη διάρκεια εκτεταμένων επεισοδίων που έλαβαν χώρα.

    [10] Απουσίες και οι διαδοχικές νίκες της Τσεντεβίτα προβληματίζουν τον Σφαιρόπουλο

    Από τη μια τα προβλήματα τραυματισμών του Ολυμπιακού, καθώς είναι εκτός οι Σπανούλης, Πρίντεζης και ο Γιανγκ που χάνει τη σεζόν και από την άλλη οι έξι διαδοχικές νίκες της Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ σε Euroleague και Αδριατική Λίγκα, καθιστούν επικίνδυνη αντίπαλο την Τσεντεβίτα, όπως δήλωσε ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» Γιάννης Σφαιρόπουλος. Στην πρεμιέρα του 2ου γύρου της α΄ φάσης, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο Ζάγκρεμπ την κροατική ομάδα (19/11, 20:00).

    «Η Τσεντεβίτα έχει παρουσιάσει διαφορετικό πρόσωπο από ό,τι στην αρχή. Έχει έξι σερί νίκες, τρεις στην Ευρωλίγκα και τρεις στην Αδριατική, έχει καλό μομέντουμ, έχει ρυθμό, έχει ένα σύνολο 9-10 παικτών που παίζουν καλά μεταξύ τους. Έχουν μικρό ροτέισιον, έχουν τους ρόλους τους και έχουν βρει ρυθμό. Δεν είναι τυχαία τα αποτελέσματα που έχουν φέρει το τελευταίο διάστημα. Είναι σκληροτράχηλη ομάδα και θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για να πετύχουμε τον στόχο μας. Δεν ξέρω πόσο θα λείψουν οι απόντες, οι τραυματισμοί του Σπανούλη και του Πρίντεζη δεν είναι σοβαροί, αλλά είναι ικανοί να τους κρατήσουν έξω για κάποιο διάστημα. Όπως έχω πει ξανά, έχουμε γεμάτο ρόστερ και παίκτες ικανούς να ανταπεξέλθουν σε κάθε δυσκολία. Οι παίκτες είναι όλοι έτοιμοι και αυτοί που θα ταξιδέψουν είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Έχουμε μια δύσκολη αποστολή μπροστά μας και θα τα δώσουμε όλα για να φτάσουμε στη νίκη», τόνισε ο Σφαιρόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 November 2015 - 17:32:19 UTC