Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Πλακιωτάκης: Ζητώ να πρυτανεύσει η λογική, να διασφαλίσουμε την ενότητά μας
  • [02] «Λίκνο και κιβωτός του νέου ελληνικού πνεύματος η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη»
  • [03] Στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου ο Τζ. Κέρι
  • [04] Τηλεφωνικές επαφές του Ν. Κοτζιά με Λαβρόφ, Τσαβούσογλου και Σταϊνμάιερ
  • [05] Ευ. Τσακαλώτος: Η άρση των τραπεζικών περιορισμών μπορεί να γίνει γρηγορότερα
  • [06] Ο ESM εκδίδει 40ετές ομόλογο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τους Financial Times
  • [07] «Επείγοντα μέτρα για να κατευναστεί η ένταση» ζητεί να ληφθούν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών
  • [08] Ομηρία στην πόλη Ρουμπέ - Δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με τις επιθέσεις του Παρισιού
  • [09] Νεότερο διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε να "προλάβει" τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
  • [10] Α. Γεωργιάδης: Να αξιοποιήσουμε την καθυστέρηση της διαδικασίας σε θετική κατεύθυνση
  • [11] Γαλλία: Σε εξέλιξη ομηρία στην πόλη Ρουμπέ

  • [01] Γ. Πλακιωτάκης: Ζητώ να πρυτανεύσει η λογική, να διασφαλίσουμε την ενότητά μας

    "Αποδέχομαι με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου και των υποχρεώσεών μου την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη", είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο νέο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης.

    Χαρακτήρισε επίσης ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση του κ. Μεϊμαράκη για τον οποίο έπλεξε το εγκώμιο σημειώνοντας πως "προέρχεται από ιστορικό στέλεχος της παράταξης με σημαντική προσφορά που δεν δίστασε να αναλάβει το κόμμα σε μια δύσκολη συγκυρία και να το κρατήσει όρθιο".

    Αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν την Κυριακή ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του κόμματος και της εταιρείας, "ζήσαμε οργανωτικό φιάσκο που έπληξε την εικόνα της παράταξης και πλήγωσε τα στελέχη και τη βάση της ΝΔ".

    "Αντί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι και να συμβάλουμε στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα, το κύρος και την αξιοπιστία της παράταξής μας", τόνισε και καταλόγισε ευθύνες σε όλους.

    "Το να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι εύκολο και ανέξοδο.

    Ζητώ αυτή την κρίσιμη ώρα να πρυτανεύσει η λογική, να διασφαλίσουμε την ενότητά μας", επισήμανε και κάλεσε τους πάντες άλλα κυρίως τους τέσσερις υποψήφιους να χαμηλώσουν τους τόνους.

    [02] «Λίκνο και κιβωτός του νέου ελληνικού πνεύματος η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη»

    Περισσότεροι από 250 χιλιάδες τόμοι, σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών, φιλοξενούνται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    Η Ιστορική Βιβλιοθήκη, συλλέγει πολλά χρόνια τώρα επιμέρους συλλογές βιβλίων σημαντικών προσωπικοτήτων, οι οποίες διατηρούν την ενότητά τους, σύμφωνα με τον συλλεκτικό προσανατολισμό του κάθε κτήτορα και το σκεπτικό ότι αυτό ενδιαφέρει τον επισκέπτη και μελετητή.

    "Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» είναι, ταυτοχρόνως, λίκνο και κιβωτός του νέου ελληνικού πνεύματος. Κατά τούτο συνιστά πραγματική Ιστορική Βιβλιοθήκη του Νέου Ελληνισμού. Είναι δείγμα γραφής για το τι μπορούμε να κάνουμε οι Έλληνες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς" τόνισε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και προσέθεσε: "Για να καταστεί όμως, η Ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» κιβωτός του Πνεύματος του Νέου Ελληνισμού χρειάσθηκε η σοφία, η γενναιοδωρία και πρωτίστως, η βαθιά ελληνική συνείδηση όλων εκείνων των σύγχρονων, παγκόσμιας φήμης, λογίων μας, οι οποίοι άφησαν τις Βιβλιοθήκες τους να γίνουν οι ζωοδότες παραπόταμοι που διαμόρφωσαν αυτόν τον διανοητικώς πλωτό ποταμό του Νέου Ελληνικού Πνεύματος, την Ιστορική Βιβλιοθήκη, στης οποίας τα εγκαίνια έχω την μέγιστη τιμή να μετέχω σήμερα".

    [03] Στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου ο Τζ. Κέρι

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την Κύπρο την Πέμπτη 3η Δεκεμβρίου και την Ελλάδα την 4η Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο μιας περιοδείας του στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Έπειτα από μια σειρά επισκέψεών του στο Βέλγιο (1η Δεκεμβρίου), το Κόσοβο και τη Σερβία (2η Δεκεμβρίου), ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα μεταβεί στη Λευκωσία την Πέμπτη 3η Δεκεμβρίου για να συζητήσει σχετικά με διμερή θέματα αλλά και την κατάσταση στην περιοχή με την κυπριακή πολιτική ηγεσία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ. Θα συζητήσει επίσης τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και με Τουρκοκύπριους ηγέτες σχετικά με τις προσπάθειες του ΟΗΕ γι την επίλυση του Κυπριακού, διευκρίνισε.

    Την αμέσως επόμενη ημέρα ο Κέρι θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει επαφές με κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης για να συζητήσει διμερή θέματα και για την κατάσταση στην περιοχή, πρόσθεσε ο Τόνερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    [04] Τηλεφωνικές επαφές του Ν. Κοτζιά με Λαβρόφ, Τσαβούσογλου και Σταϊνμάιερ

    Σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους του της Ρωσίας, Τουρκίας και Γερμανίας, είχε σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από την ένταση που προέκυψε από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

    Το θέμα αυτό καθώς και η κατάσταση στη Συρία ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο κ. Κοτζιάς αρχικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, τόνισε τη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή η αποκλιμάκωση της έντασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης με ψυχραιμία και χωρίς επιπλέον βία από όλες τις πλευρές. Παράλληλα διαβεβαίωσε τον κ. Λαβρόφ ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση του Συριακού ζητήματος.

    Ο κ. Κοτζιάς στην τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε, αμέσως μετά, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε αρχικά τα συγχαρητήριά του για την επανατοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ στη συνέχεια έγινε μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να έχουν μία συνάντηση στις 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Τέλος, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο συνομίλησε ο κ. Κοτζιάς αμέσως μετά έγινε μία αξιολόγηση της κατάστασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

    [05] Ευ. Τσακαλώτος: Η άρση των τραπεζικών περιορισμών μπορεί να γίνει γρηγορότερα

    Υπήρξαν οικονομικές επιπτώσεις από την επιβολή των τραπεζικών περιορισμών, αλλά αξίζει να δοθεί ένα "μπράβο" στην κυβέρνηση, η οποία κινήθηκε με ευελιξία και πέτυχε να μειώσει τις συνέπειες ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για τηνκύρωσηδώδεκαΠράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ο υπουργόςΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος.

    "Η πρώτη μας μέριμνα" είπε, "ήταν σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, να εστιάσουμε στο λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε εισαγόμενα προϊόντα που ήταν απαραίτητα για τις εξαγωγές. Βοηθήσαμε τον τουρισμό με το να εξαιρέσουμε τους τουρίστες από τον περιορισμό , ενώ καθιερώσαμε εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων τα 420 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μηνιαίο μισθό 1680 ευρώ.

    Το αποτέλεσμα, ήταν ότι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ύφεση το 2016, ήταν ότι θα φθάσει το -4% , οι σημερινές εκτιμήσεις είναι για ύφεση -1,3% και μπορεί να είναι μικρότερη.

    Ο κ. Τσακαλώτος, κατέληξε λέγοντας ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης ανοίγει η συζήτηση για το χρέος και η άρση των τραπεζικών περιορισμών, μπορεί να γίνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

    [06] Ο ESM εκδίδει 40ετές ομόλογο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τους Financial Times

    Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) εκδίδει 40ετές ομόλογο, ύψους 1 δισ. ευρώ, μετά την έγκριση της νέας δόσης χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος της χώρας, μεταδίδουν οι Financial Times.

    Οι τράπεζες Barclays, Deutsche Bank και Goldman Sachs είναι οι ανάδοχοι για την έκδοση του πολύ μακροπρόθεσμου ομολόγου, το επιτόκιο του οποίου αναμένεται να ορισθεί στο 1,865%, δηλαδή 40 μονάδες βάσης υψηλότερα, από το επιτόκιο των ομολόγων αναφοράς της Ευρωζώνης.

    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο ΕΜΣ ανακοίνωσε χθες πώς ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

    [07] «Επείγοντα μέτρα για να κατευναστεί η ένταση» ζητεί να ληφθούν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις» μετά το επεισόδιο κατά τη διάρκεια του οποίου ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατερρίφθη από τουρκικό αεροσκάφος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

    Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις [υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη] και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

    [08] Ομηρία στην πόλη Ρουμπέ - Δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με τις επιθέσεις του Παρισιού

    Οι ένοπλοι άνδρες που κρατούν ομήρους απόψε στην πόλη Ρουμπέ δεν φαίνεται να συνδέονται με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ωστόσο πιθανόν σχεδίαζαν μια ληστεία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας.

    «Προφανώς δεν πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση, πρόκειται προφανώς για μια ένοπλη ληστεία», είπε μια αστυνομική πηγή.

    Ένας ή περισσότεροι άνδρες ταμπουρώθηκαν απόψε κρατώντας ομήρους σε μια κατοικία στο Ρουμπέ, μετέδωσε από την πλευρά του το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για διάρρηξη και η δημοτική αρχή για μια ένοπλη ληστεία.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ή οι ένοπλοι έχουν ταμπουρωθεί σε μια οικία όπου διαμένει ένα ζευγάρι, στην οποία ετοιμάζονταν να κάνουν διάρρηξη.

    Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς αμέσως μόλις έφθασε η μονάδα αντιμετώπισης εγκλημάτων, που είχε ειδοποιηθεί σχετικά με αυτήν την απόπειρα διάρρηξης. Ο ή οι δράστες πήραν ομήρους τους ενοίκούς του σπιτιού.

    Η δημοτική αρχή του Ρουμπέ αναφέρθηκε σε μια «ένοπλη ληστεία».

    [09] Νεότερο διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε να "προλάβει" τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

    Την εκτίμηση ότι οι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 75% και να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 3,5 εκ. ευρώ για το σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, με τη νέα μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου HPVDNA test έκαναν σήμερα οι επιστήμονες.

    Τα οφέλη για τη γυναίκα και το σύστημα υγείας με την υιοθέτηση νέων συμπληρωματικών στο γνωστό τεστ ΠΑΠ μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, ανέδειξαν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι τα 250 από τα 600 νέα περιστατικά της νόσου κάθε χρόνο στην Ελλάδα, χάνουν τη μάχη από έναν καρκίνο ο οποίος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να προληφθεί πλήρως. Όπως τόνισαν , μόνο το 30% των γυναικών κάνουν τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, ενώ το τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί σε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται ότι μόνο το HPV DNA test αναγνωρίζει ακόμα κατά 100% τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο.

    "Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος πιο συχνός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας το 9% της παγκόσμιας επίπτωσης του καρκίνου. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου» ανέφερε ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας Ι. Κυριόπουλος.

    [10] Α. Γεωργιάδης: Να αξιοποιήσουμε την καθυστέρηση της διαδικασίας σε θετική κατεύθυνση

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ προέταξε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα.

    «Να αξιοποιήσουμε την καθυστέρηση της διαδικασίας σε θετική κατεύθυνση. Να γίνει συνδιάσκεψη και να τοποθετηθούν όλοι για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.

    [11] Γαλλία: Σε εξέλιξη ομηρία στην πόλη Ρουμπέ

    Ένοπλοι άνδρες κρατούν ομήρους, ενώ σημειώθηκαν και πυροβολισμοί στη πόλη Ρουμπέ στη βόρεια Γαλλία, γνωστοποίησε σήμερα μια πηγή της αστυνομίας.

    Δεν έχει καταστεί προς το παρόν σαφές εάν οι ένοπλοι συνδέονται με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Σύμφωνα με μια πηγή στον δήμο του Ρουμπέ, οι απαγωγείς διέπραξαν προηγουμένως ένοπλη ληστεία.

    «Μια επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και κρατούνται όμηροι. Υπήρξαν πυροβολισμοί και η γειτονιά έχει αποκλειστεί» επισήμανε η πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    «Ο διευθυντής μιας τράπεζας και η οικογένειά του κρατούνται όμηροι».

    Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και της πυροσβεστικής επιβεβαίωσαν ότι οι αρχές διεξαγάγουν μια επιχείρηση στο Ρουμπέ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 November 2015 - 21:32:21 UTC