Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με ομιλία του Αλ. Τσίπρα η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Άδ. Γεωργιάδης: Πάση θυσία εσωκομματικές εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου'
  • [03] «Η Ελλάδα χρειάζεται ομοψυχία» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά
  • [04] Το «πράσινο φως» για την ενίσχυση ύψους 2,72 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [05] Τζόζεφ Στίγκλιτς: Η Ελλάδα σχεδόν στραγγαλίζεται από τα ευρωπαϊκά μέτρα λιτότητας
  • [06] Στο 0,83% του ΑΕΠ ανήλθαν οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα, το 2014
  • [07] Oι αρχηγοί κρατών προωθούν τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • [08] Απόπειρα επίθεσης με μαχαίρι στη Δυτική Όχθη, ένας Παλαιστίνιος νεκρός
  • [09] Γαλλία και Βέλγιο ζητούν ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ 9 χωρών της ΕΕ
  • [10] Αισιόδοξοι για την επαγγελματική τους προοπτική οι νέοι στη Γερμανία
  • [11] Κλειστά σήμερα τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ
  • [12] Αντίθετος ο Πατούλης στις αυξήσεις ανταποδοτικών τελών από τους δήμους
  • [13] Την Πέμπτη η πανελλαδική απεργία σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας
  • [14] Από την Παρασκευή η καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες
  • [15] Ερντογάν: Θα δράσουμε «υπομονετικά,όχι συναισθηματικά», πριν λάβουμε μέτρα

  • [01] Με ομιλία του Αλ. Τσίπρα η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απευθυνθεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλείται στις 13:00 ενόψει της έναρξης της μαραθώνιας συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή που ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

    [02] Άδ. Γεωργιάδης: Πάση θυσία εσωκομματικές εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου'

    Την Πάτρα επισκέφθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις, για τον εορτασμό του πολιούχου, Αγίου Ανδρέα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εσωκομματικές εκλογές στην Νέα Δημοκρατία, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «πιστεύω, ότι εάν όλα πάνε καλά, στις 13 Δεκεμβρίου θα έχουμε εκλογές», είπε.

    «Θέλω να ελπίζω [ότι θα γίνουν], γιατί δεν εξαρτάται από εμένα, γιατί εάν εξαρτιόταν από εμένα, θα είχαν ήδη γίνει». «Η δική μου πρόταση είναι, πάση θυσία να κάνουμε εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου», διευκρίνισε.

    [03] «Η Ελλάδα χρειάζεται ομοψυχία» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά

    Στην Πάτρα βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα.

    «Είμαστε σήμερα στην Πάτρα για να γιορτάσουμε τον πολιούχο της με ομοψυχία, διότι αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [04] Το «πράσινο φως» για την ενίσχυση ύψους 2,72 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει ενίσχυση για την Τράπεζα Πειραιώς, με βάση τροποποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε συμπληρωματική κρατική ενίσχυση ύψους 2,72 δισ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς βάσει των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, με βάση τροποποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

    Η Επιτροπή, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωσή της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας του Ιουλίου 2014, επιπλέον εκείνων που προβλέπονται στο τροποποιημένο σχέδιο, θα επιτρέψουν στην Τράπεζα Πειραιώς να εξασφαλίσει πιστώσεις προς την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ιδίως την τραπεζική ανακοίνωση του 2013 και την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση.

    [05] Τζόζεφ Στίγκλιτς: Η Ελλάδα σχεδόν στραγγαλίζεται από τα ευρωπαϊκά μέτρα λιτότητας

    Η Ελλάδα, η οποία σχεδόν στραγγαλίζεται από τα ευρωπαϊκά μέτρα λιτότητας πρέπει τώρα να σηκώσει ακόμη και το κόστος της προσφυγικής κρίσης, επισήμανε ο Αμερικανός κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ για την Οικονομία, Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνομιλία του, το βράδυ της Δευτέρας με δημοσιογράφους στη Βιέννη, όπου βρίσκεται ως κεντρικός ομιλητής στη Διάσκεψη της UNIDO.

    Ταυτόχρονα ζήτησε μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ εξέφρασε ανησυχίες ότι οι πρόσφυγες συνιστούν έναν κίνδυνο για τους φτωχούς, καθώς στο μέλλον θα είναι ανταγωνιστές τους για τις φθηνές εργασίες και αυτό ισχύει, όπως είπε, και για την ίδια τη Γερμανία, όπου οι άνθρωποι στο τέλος της αλυσίδας του εισοδήματος δεν έχουν επωφεληθεί τίποτε από τον πλούτο της χώρας.

    Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μια αποδοχή προσφύγων σε χώρες με μεγάλη ανεργία, όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, θα αύξανε ακόμη περισσότερο την ανεργία, ενώ παρέπεμψε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου, όπως σημείωσε, υπάρχει «πολύ κρυφή ανεργία» με το «ρεαλιστικό» ποσοστό της να βρίσκεται σχεδόν στο 12% , ενώ το μέσο εισόδημα είναι χαμηλότερο από ό, τι πριν από 20 χρόνια

    Οι φτωχοί μπορεί μεν να εργάζονται, αλλά το εισόδημά τους είναι πολύ χαμηλό, ενώ σε εκείνους με χαμηλή κατάρτιση το προσδόκιμο ζωής βρίσκεται στο μεταξύ σε πτώση, τόνισε ο Αμερικανός νομπελίστας, ο οποίος αναμένει μια παρόμοια εξέλιξη και στην Ευρώπη.Ο ίδιος σημείωσε, πως, για παράδειγμα, μπορεί η Ισπανία προφανώς να ανακάμπτει, ωστόσο πληρώνει για αυτό ένα μεγάλο τίμημα, καθώς τα μέσα εισοδήματα βρίσκονται στο μεταξύ πολύ χαμηλότερα απ΄ότι πριν την έναρξη της κρίσης.

    Μιλώντας, εξάλλου, σήμερα στη Διάσκεψη της UNIDO στη Βιέννη, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς τόνισε πως η πολιτική της Αμερικάνικης Κεντρικής Τράπεζας Fed όπως επίσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση, καθώς αποδείχθηκαν ως μη βιώσιμες και διότι έχουν δημιουργήσει ανισότητα και προβλήματα σε άλλες χώρες.Παράγουν κεφάλαιο, το οποίο, για παράδειγμα δεν φθάνει στις περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες στηρίζουν το σύστημα αλλά υποτιμούνται και αυτό πάλι πλήττει τον απλό κόσμο, τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός νομπελίστας.

    [06] Στο 0,83% του ΑΕΠ ανήλθαν οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα, το 2014

    Το ποσοστό των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ στη χώρα μας ανήλθε στο 0,83% το 2014, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (0,83% το 2014, 0,81% το 2013 και 0,70% το 2012), έναντι μέσου όρου 2% στην ΕΕ. Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

    Τα στοιχεία απεστάλησαν από το ΕΚΤ στη Eurostat, στο πλαίσιο της τακτικής παραγωγής και έκδοσης των επίσημων στοιχείων για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, οι συνολικές δαπάνες για Ε&Α στην Ελλάδα το 2014 ήσαν 1.481,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013. Η αύξηση αυτή κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση τα τελευταία χρόνια της κρατικής χρηματοδότησης δαπανών Ε&Α λόγω του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση του ΑΕΠ της χώρας.

    Η Ελλάδα με 0,83% βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ. Πρωτοπόρες είναι η Φινλανδία (3,17%), η Σουηδία (3,16%) και η Δανία (3,08%).

    Ανά τομέα, οι δαπάνες Ε&Α του τομέα των επιχειρήσεων είναι 0,28% του ΑΕΠ, του κρατικού τομέα 0,22%, του τομέα τριτοβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 0,32% και του τομέα ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων 0,01%. Το 2014 καταγράφηκε αύξηση των δαπανών Ε&Α σε όλους τους τομείς με εξαίρεση τον κρατικό τομέα.

    Σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης των δαπανών Ε&Α, η χρηματοδότηση που διατέθηκε από τις επιχειρήσεις ανήλθε σε 444,3 εκατ. ευρώ (στα ίδια επίπεδα με το 2013), η χρηματοδότηση από το κράτος ανήλθε σε 786,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 2,6% σε σχέση με το 2013), ενώ η χρηματοδότηση από το εξωτερικό, με κύρια πηγή τα προγράμματα Ε&Α της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανήλθε σε 155,7 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 7% σε σχέση με το 2013).

    [07] Oι αρχηγοί κρατών προωθούν τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησαν μια φιλόδοξη προσπάθεια χθες να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας παργκόσμια, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να ηγούνται του καλέσματος παγκόσμια για συμφωνία.

    Σε μια σειρά σύντομων εισηγήσεων στο ξεκίνημα της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, οι ηγέτες των χωρών προέτρεψαν ο ένας τον άλλο να βρουν κοινά σημεία στις δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων για να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία μακριά από την εξάρτησή της σε ορυκτά καύσιμα. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε πως ο κόσμος είναι σε «οριακό σημείο».

    Μετά από δεκαετίες δύσκολων διαπραγματεύσεων και την αποτυχία μιας συνόδου κορυφής στην Κοπεγχάγη πριν από έξι χρόνια, διαφαίνεται η μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί κάποιας μορφής λύση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

    [08] Απόπειρα επίθεσης με μαχαίρι στη Δυτική Όχθη, ένας Παλαιστίνιος νεκρός

    Παλαιστίνιος οπλισμένος με μαχαίρι πλησίασε σήμερα το πρωί σε στάση που χρησιμοποιείται συχνά για οτοστόπ κοντά στον εβραϊκό οικισμό Γκους Ετζιόν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έπεσε νεκρός από τα πυρά ισραηλινού στρατιώτη, ανακοίνωσε η αστυνομία. Από την επίθεση αυτή δεν τραυματίστηκε κανένας Ισραηλινός.

    Από την 1η Οκτωβρίου, 102 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός Άραβα πολίτη του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί σε ταραχές μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων που πετούν πέτρες και ισραηλινών στρατιωτών ή γιατί πραγματοποίησαν ή ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν -σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές- επιθέσεις με μαχαίρι, με όπλο ή παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    Τα βίαια επεισόδια έχουν επίσης προκαλέσει τον θάνατο 17 Ισραηλινών, ενός Αμερικανού και ενός Ερυθραίου, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Το σταυροδρόμι του Γκους Ετζιόν, στο δρόμο μεταξύ της Βηθλεέμ και της Χεβρώνας, στη νότια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχει αποτελέσει επανειλημμένα σημείο αντι-ισραηλινών επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες.Αντιμέτωπη με τη βία, η διεθνής κοινότητα καλεί συχνά Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για κατευνάσουν την ένταση αλλά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να ενισχύσει τα τιμωρητικά μέτρα.

    [09] Γαλλία και Βέλγιο ζητούν ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ 9 χωρών της ΕΕ

    Η Γαλλία και το Βέλγιο θέλουν να ενισχύσουν, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, την ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο της «ομάδας των εννέα», στην οποία μετέχουν εννέα ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από τους τζιχαντιστές, ανακοίνωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και ο Βέλγος ομόλογός του, Σαρλ Μισέλ, είχαν συνομιλίες στο περιθώριο της έναρξης της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21) χθες στο Παρίσι και συμφώνησαν να «ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία» προς την κατεύθυνση αυτή. Ουσιαστικά πρόκειται για την «επέκταση και τη συμπλήρωση, επισημοποιώντας το περισσότερο, του έργου της πολυμερούς ανταλλαγής πληροφοριών που ξεκίνησε με βάση εννέα χώρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε η πηγή.

    [10] Αισιόδοξοι για την επαγγελματική τους προοπτική οι νέοι στη Γερμανία

    Με την ίδια αισιοδοξία αντιμετωπίζουν την προοπτική κοινωνικής ανέλιξής τους οι νέοι της Γερμανίας, ανεξαρτήτως του εάν είναι γερμανικής ή άλλης καταγωγής, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου 'Αλενσμπαχ.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των νέων με καταγωγή από το εξωτερικό θεωρούν από σημαντική έως πολύ σημαντική την κοινωνική τους ανέλιξη και το να καταφέρουν περισσότερα από τους γονείς τους, ενώ στο σύνολο των ερωτηθέντων το ποσοστό φθάνει το 46%. Οι μισοί από τους νέους μετανάστες δηλώνουν μάλιστα πεπεισμένοι ότι θα πετύχουν περισσότερα από ό,τι οι γονείς τους και στο σύνολο των ερωτηθέντων το 71% δηλώνει αισιοδοξία για τις ευκαιρίες απασχόλησης και επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

    Η έρευνα διενεργήθηκε σε νέους 15-24 ετών για λογαριασμό γνωστής αμερικανικής αλυσίδας εστιατορίων γρήγορου φαγητού.

    [11] Κλειστά σήμερα τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ

    Κλειστά είναι σήμερα περίπου 4.500 πρακτορεία του ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας, ενάντια στο μέτρο της επιβολής τέλους στα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ) είναι αντίθετη στο μέτρο που, όπως επισημαίνει, προκαλεί αφανισμό του κλάδου και καλεί όλους τους πράκτορες του ΟΠΑΠ να συμμετέχουν στην απεργία και στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί από την πλατεία Καραϊσκάκη προς το υπουργείο Οικονομικών.

    Οι πράκτορες αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή τέλους 0.05 ευρώ σε όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ καθώς, όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, στοχοποιείται το νόμιμο παιχνίδι ενώ παράλληλα πριμοδοτείται ο παράνομος τζόγος που καλπάζει ανενόχλητος.

    [12] Αντίθετος ο Πατούλης στις αυξήσεις ανταποδοτικών τελών από τους δήμους

    Την αντίθεση του στις αυξήσεις ανταποδοτικών τελών στις οποίες προβαίνουν δήμοι για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε, Γιώργος Πατούλης .

    « Η συγκεκριμένη επιλογή, πέραν του ότι επιβαρύνει άδικα και δυσανάλογα την κοινωνία, επιπλέον είναι κι αμφίβολης νομιμότητας, αφού η επιβολή ανταποδοτικών τελών αφορά την αποπληρωμή ανταποδοτικών υπηρεσιών, κι όχι την αποπληρωμή χρεών κι οφειλών» τόνισε . Ο κ. Πατούλης εξέφρασε το σεβασμό του , στο δικαίωμα των Δημοτικών Συμβουλίων να αποφασίζουν ανεξάρτητα για τις τοπικές υποθέσεις κάθε Δήμου, «αλλά θεωρώ, σημείωσε, ότι οφείλουμε να επιδεικνύουμε ως θεσμός σε αυτές τις περιπτώσεις αυτοσυγκράτηση και να εργαζόμαστε συστηματικά , προκειμένου να ασκούμε πίεση στην κεντρική κυβέρνηση ώστε να αναλαμβάνει τις ευθύνες της».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ , « η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να δοθεί από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αντιμετωπίσει το χρέος των Δήμων με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με τους ίδιους όρους που θα αντιμετωπιστεί συνολικά το δημόσιο χρέος, σε εθνικό επίπεδο . Κι αυτό μπορεί να γίνει σχετικά ανώδυνα και χωρίς να χρειαστεί να επιβαρυνθούν άμεσα οι τοπικές κοινωνίες, αφού το χρέος των Δήμων αποτελεί μόλις το 1% του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας. Το θέμα ετέθη και στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ , όπου ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, χαρακτήρισε μεγάλη ήττα για την Αυτοδιοίκηση το νόμο με τις εξαιρέσεις από τα ανταποδοτικά των παραχωρησιούχων του δημοσίου . Και πρότεινε να μη γίνονται δεκτά στους ΧΥΤΑ τα απορρίμματά τους.

    [13] Την Πέμπτη η πανελλαδική απεργία σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας

    Τη μετάθεση της πανελλαδικής απεργίας σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, την οποία είχε προκηρύξει η Ομποσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, κατά μία ημέρα, ώστε να συμπέσει με την απεργία ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου, αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας.Οι γιατροί Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας διεκδικούν προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στο ΕΣΥ, επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και θεμελίωση Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας. Ταυτόχρονα διεκδικούν ένα βιώσιμο και δίκαιο Ασφαλιστικό σύστημα που θα διασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών.

    Η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει επίσης, στάση εργασίας την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, όλης της χώρας από τις 11πμ μέχρι το πέρας του ωραρίου, ημέρα που εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή της ΟΕΝΓΕ για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, διεκδικώντας, όπως αναφέρει, «τη θετική έκβαση της προσφυγής μας, κατ΄ αναλογία προς τις προσφυγές δικαστικών και ενστόλων».Χωρίς αλλαγές παραμένει το πρόγραμμα κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και έτσι την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ για την Πέμπτη η Ομοσπονδία αποφάσισε συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ.

    [14] Από την Παρασκευή η καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες

    Το οριστικό χρονοδιάγραμμα των πληρωμών στον αγροτικό χώρο ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Σύμφωνα με σχετική δήλωσή του, την Τετάρτη θα αναρτηθούν οι πίνακες των δικαιωμάτων ανά ΑΦΜ και από την Παρασκευή θα αρχίσει η καταβολή του 90% της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες.

    «Επιλέξαμε», είπε ο κ. Αποστόλου, «αντί να δώσουμε τέλος Νοεμβρίου το 70% της βασικής ενίσχυσης, να δώσουμε όπως μας επιτρέπει και ο Κανονισμός το 90% της βασικής ενίσχυσης τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη. Παράλληλα, νοικοκυρέψαμε όλες τις εκκρεμότητες που ξεκινάνε από το 2008 και φτάνουν μέχρι το 2014. Θα πληρώσουμε μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη το σύνολο των εκκρεμοτήτων μέχρι το 2014. Άρα, στο αγροτικό χώρο θα εισρεύσουν τις επόμενες ημέρες πάνω από 1,2 δισ. Ευρώ».

    [15] Ερντογάν: Θα δράσουμε «υπομονετικά,όχι συναισθηματικά», πριν λάβουμε μέτρα

    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα πως η κυβέρνηση της Τουρκίας θα δράσει «με υπομονή και όχι συναισθηματικά», πριν λάβει οποιαδήποτε μέτρα σε απάντηση των μέτρων που έλαβε η Μόσχα για την επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

    Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της πρώτης μέρας της διάσκεψης για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Παρίσι, πως η Τουρκία εργάζεται να διασφαλίσει ότι δεν θα επέλθει ολοσχερής ρήξη στις σχέσεις της με την Ρωσία, τον κυριότερο προμηθευτή της στο πεδίο της ενέργειας.

    Η Μόσχα νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει απαγόρευση εισαγωγών κυρίως αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, έπειτα από κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία την προηγούμενη εβδομάδα.

    Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε ανήθικες τις κατηγορίες που αποδίδονται στην Τουρκία για την αγορά πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία δεν είναι τόσο ανέντιμη που θα αγόραζε πετρέλαιο από τρομοκράτες, είπε, προσθέτοντας πως αν βρεθούν αποδείξεις τέτοιες αγοραπωλησίες, θα παραιτηθεί από τον προεδρικό του αξίωμα.

    Αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ας τα παρουσιάσουν αυτοί που θα τα βρουν, πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 December 2015 - 7:32:22 UTC