Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Πλακιωτάκης: Το μόνο που ενδιαφέρει τον Τσίπρα είναι να ψηφιστεί το ασφαλιστικό
  • [02] Ο Β. Αποστόλου για τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και το ασφαλιστικό των αγροτών
  • [03] Τη θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση, ανακοίνωσε ο Π. Κουρουμπλής
  • [04] Τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας στο ν/σ για τις βοσκήσιμες γαίες
  • [05] Από τις ισχυρότερα ανακεφαλαιοποιημένες διεθνώς είναι πλέον οι ελληνικές τράπεζες
  • [06] Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • [07] Ισχυρή έκρηξη στο μετρό της Κωνσταντινούπολης, τουλάχιστον πέντε τραυματίες
  • [08] Ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν εναντίον του ΙΚ σε Ιράκ και Συρία
  • [09] Δυναμικές κινητοποιήσεις της Αυτοδιοίκησης προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης
  • [10] Το Μουσείο Μπενάκη μας καλεί να «ξαναανακαλύψουμε» τον χαράκτη Α. Τάσσο
  • [11] Την Τετάρτη η πολιτική κηδεία του Μηνά Χατζησάββα
  • [12] Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επανασυστήνεται στη Θεσσαλονίκη
  • [13] Κύπελλο Ελλάδας: Στους «16» ο Πανιώνιος
  • [14] EuroCup: Ήττα της ΑΕΚ στη Ρωσία

  • [01] Γ. Πλακιωτάκης: Το μόνο που ενδιαφέρει τον Τσίπρα είναι να ψηφιστεί το ασφαλιστικό

    Επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο και κατηγόρησε πως συγκάλεσε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών με στόχο να φορτώσει αλλού τις ευθύνες του, κυρίως για το ασφαλιστικό, εξαπέλυσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ που συνεδρίασε εν όψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος τόνισε πως «ο πρώτος αριστερός προϋπολογισμός καταγράφει την επιστροφή της χώρας στην ύφεση και τα ελλείμματα», επισημαίνοντας τις αυξήσεις σε φόρους που καταγράφονται.

    «Ο κ. Τσίπρας, αφού προκάλεσε αστάθεια στην κυβέρνηση του, άρχισε να ψάχνει συνενόχους», είπε ο κ. Πλακιωτάκης τονίζοντας πως στόχος του πρωθυπουργού είναι να πολώσει και να διχάσει.

    «Επιστράτευσε καταφεύγοντας στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την κάλπικη συνεννόηση. Εκεί το παιχνίδι του χάλασε. Ο κ. Τσίπρας ξεσκεπάστηκε. Είχε το θράσος να κατηγορήσει σχεδόν όλες τις πολιτικές δυνάμεις γιατί δεν του δώσαμε το προσωπικό και κομματικό σωσίβιο που επιθυμούσε», είπε υπενθυμίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν αντιπολίτευση δεν υποστήριξαν ποτέ κανένα μέτρο και κανένα νομοσχέδιο που είχαν έρθει στη Βουλή».

    [02] Ο Β. Αποστόλου για τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και το ασφαλιστικό των αγροτών

    Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ανάγκη υιοθέτησης εναλλακτικών μέτρων με στόχο να αμβλυνθούν τα προαπαιτούμενα που αφορούν στη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος.

    Στοιχεία της πρότασης που έχει προετοιμαστεί να «ρίξει» η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, περιλαμβάνει έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Στο έγγραφο ο υπουργός ενημερώνει για τα βασικά στοιχεία της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το ασφαλιστικό του αγροτικού κόσμου.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Αποστόλου χαρακτηρίζει θέμα άμεσης προτεραιότητας και αιχμής, για το οποίο η κυβέρνηση θα αγωνιστεί, τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, σημειώνοντας ότι θα επιμείνει, κατά τη συζήτηση με τους εταίρους, για τις επιπτώσεις και την άμβλυνση του, έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία:

    -τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, εκτός των μικρών, όπως θα προσδιοριστούν, παραγωγών.

    -η κυβέρνηση επιδιώκει άμβλυνση των προαπαιτουμένων για τη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος και με τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και διαφοροποιημένη μεταχείρισή του.

    Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για το ζήτημα της ασφάλισης του αγροτικού πληθυσμού, και αποκαλύπτεται ότι εντός του πλαισίου της συζήτησης με τους εταίρους είναι η διασφάλιση της κατώτατης εθνικής σύνταξης. Όπως ειδικότερα επισημαίνει στο έγγραφό του ο υπουργός, με την απαίτηση των δανειστών για εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και εξομοίωση με αυτές των λοιπών ταμείων, αναδεικνύεται, εκτός του δυσβάσταχτου για χιλιάδες αγρότες μέτρου, και το πραγματικό πρόβλημα της μη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

    [03] Τη θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση, ανακοίνωσε ο Π. Κουρουμπλής

    Τη βούλησή του για «ουσιαστικό, συγκεκριμένο διάλογο χωρίς περιστροφές» με την Αυτοδιοίκηση μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του στην γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής,

    Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε την αναγκαιότητα για μια μεγάλη ριζική μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και ανακοίνωσε τη θέσπιση εντός του 2016 ενός «ανατρεπτικού, ριζικού, νέου θεσμικού πλαισίου», το οποίο θα απαλλάξει την Αυτοδιοίκηση από την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, θα μειώνει δραστικά τη γραφειοκρατία, θα θεσπίζει μηχανισμούς που με δίκαιο τρόπο θα διοχετεύουν τα αναπτυξιακά προγράμματα, εξαλείφοντας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, και θα προωθεί την αλληλέγγυα οικονομία, στην οποία η Αυτοδιοίκηση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Επίσης, ο υπουργός έκανε λόγο για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, με αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες και «ίσως λιγότερους βουλευτές», καθώς και ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

    Ανήγγειλε, ακόμη, ότι εντός του 2016 θα υπάρξει νέα αξιολόγηση δομών και του στελεχιακού δυναμικού, εθελοντική κινητικότητα, ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, καθιέρωση αμεσοδημοκρατικών θεσμών, αξιοποίηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ολοκλήρωση της διαλειτουργικότητας στο Δημόσιο για την πάταξη της γραφειοκρατίας κ.ά.

    [04] Τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας στο ν/σ για τις βοσκήσιμες γαίες

    Στην κατάθεση νέων τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τις «βοσκήσιμες γαίες», προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, έκανε λόγο για «επείγοντα λειτουργικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

    Οι τροπολογίες, οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν αύριο, Τετάρτη, αφορούν στον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων φέτος, τον τρόπο επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και τρέχοντα ζητήματα μόνιμων εκπαιδευτικών.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στις ρυθμίσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις, διευκρινίζεται ότι λόγω των αλλαγών στην εξεταστέα ύλη και στο ωρολόγιο πρόγραμμα, τα θέματα που θα δώσουν οι υποψήφιοι θα είναι διαφορετικά για εκείνους που έχουν επιλέξει να δώσουν με το καταργηθέν σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων και διαφορετικά για εκείνους που έχουν επιλέξει να δώσουν με το νέο σύστημα, των έξι μαθημάτων. Επίσης, διευκρινίζεται ότι θα οριστούν δύο ξεχωριστές επιτροπές, οι οποίες θα επιλέγουν τα θέματα των εξετάσεων. Παράλληλα, τίθεται σε λειτουργία ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων - ο οποίος έχει μείνει από το 2013 «στα χαρτιά» του νόμου για το «Νέο Λύκειο» - έχοντας γνωμοδοτικό ρόλο στην επιλογή θεμάτων από τις επιτροπές των εξετάσεων.

    [05] Από τις ισχυρότερα ανακεφαλαιοποιημένες διεθνώς είναι πλέον οι ελληνικές τράπεζες

    Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον από τις ισχυρότερες διεθνώς αναφορικά με την κεφαλαιακή τους επάρκεια, μετά την επιτυχημένη διαδικασία της τρίτης ανακεφαλαιοποίησής τους, και έτοιμες να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα οι μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους είναι η βιώσιμη επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και η επιστροφή των καταθέσεων. Στο κοινό αυτό συμπέρασμα κατέληξαν οι ομιλητές του πάνελ για τραπεζικά θέματα στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

    Μιλώντας στο Συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 'Αρης Ξενόφος επισήμανε ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών που επιτεύχθηκε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης είναι υπερεπαρκής και θα συμβάλει σταδιακά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω του ρόλου των τραπεζών στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ταυτόχρονα διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ το ΤΧΣ διατηρεί τον ρόλο στις τράπεζες με οφέλη για το δημόσιο συμφέρον. Ο κ. Ξενόφος επισήμανε ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων πρέπει να αποτελέσει εθνικός στόχο, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας θα έρθει μέσα από την υπεραξία που θα προκύψει από την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    Για το θέμα των καταθέσεων εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι θα ξεκινήσει η επιστροφή τους, καθώς δημιουργούνται πλέον οι κατάλληλες συνθήκες εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν από τα 45 δισ. ευρώ καταθέσεων που έχουν φύγει εκτός τραπεζών και είναι στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν περίπου 15 δισ. ευρώ το χρόνο για την επόμενη τριετία.

    Από τα περισσότερα από τα 100 δισ. που έχουν φύγει εξωτερικό η επιστροφή θα είναι βραδύτερη.

    [06] Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    Ξεκίνησε απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, με τις ομιλίες των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων.

    Η συζήτησηθα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου.

    [07] Ισχυρή έκρηξη στο μετρό της Κωνσταντινούπολης, τουλάχιστον πέντε τραυματίες

    Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη σε ανισόπεδη διάβαση κοντά στον σταθμό του μετρό, ενώ το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk μετέδωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από έναν μετασχηματιστή.

    Ένας αξιωματούχος της δημοτικής αρχής είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τα δρομολόγια των τρένων έχουν ανασταλεί στο σταθμό Μπαϊράμπασα αφού ακούστηκε ένας ισχυρός κρότος. Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μεταδίδει ότι πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή. Η αστυνομία ανέφερε ότι η αιτία της έκρηξης είναι ακόμη άγνωστη και διεξάγει έρευνα.

    Ο δήμαρχος της συνοικίας Μπαϊράμπασα της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο σταθμό του μετρό προκλήθηκε από έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Ο ίδιος έκανε λόγο για τουλάχιστον 5 τραυματίες.

    [08] Ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν εναντίον του ΙΚ σε Ιράκ και Συρία

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναπτύξει ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων, ειδικευμένες - μεταξύ άλλων - στην κατάδειξη στόχων στο Ιράκ, προκειμένου να «βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους» εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αλλά προοδευτικά και για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.

    Οι ομάδες αυτές των Ειδικών Δυνάμεων, που κατά τον Κάρτερ θα αριθμούν περίπου 50 άνδρες, θα είναι σε θέση «εν καιρώ να διεξάγουν επιδρομές, να απελευθερώνουν ομήρους, να συγκεντρώνουν πληροφορίες και να συλλαμβάνουν ηγέτες του ΙΚΙΛ» (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε), ανέφερε ο Κάρτερ στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο της παλαιότερης ονομασίας του Ισλαμικού Κράτους. Επιχειρήσεις θα γίνονται όπου και όταν «βρίσκουμε ευκαιρίες», πρόσθεσε.

    [09] Δυναμικές κινητοποιήσεις της Αυτοδιοίκησης προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης

    Δυναμικές κινητοποιήσεις της Αυτοδιοίκησης προανήγγειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσης για τα οικονομικά των Δήμων. «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού», τόνισε. Όπως είπε χαρακτηριστικά , «το μήνυμα της σημερινής μας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης είναι ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού δεν πρόκειται να ανεχθούν πλέον καμία ενέργεια σε βάρος του θεσμού που υπηρετούν. Δεν θα φορτωθεί στις δικές μας πλάτες το βάρος των ανέφικτων υποσχέσεων που κάποιοι έδωσαν, για να υφαρπάξουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Δεν θα γίνει η Αυτοδιοίκηση το εξιλαστήριο θύμα της παταγώδους αποτυχίας ενός ξεπερασμένου από τις καταστάσεις πολιτικού προσωπικού».

    [10] Το Μουσείο Μπενάκη μας καλεί να «ξαναανακαλύψουμε» τον χαράκτη Α. Τάσσο

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του και 30 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου χαράκτη Α. Τάσσου, το μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μεγάλη αναδρομική έκθεση, με σκοπό να επανεκτιμηθεί το έργο του από ένα κοινό με διαφορετικό αισθητήριο και κριτήριο από ότι το κοινό της εποχής που δημιουργήθηκαν τα έργα, αλλά και να παρουσιαστούν έργα αφανή ως σήμερα, τα οποία αποκάλυψε η έρευνα.

    «Η νεοελληνική χαρακτική είναι μια από τις πιο κορυφαίες μορφές της νεοελληνικής έκφρασης, η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη χαρακτική της εσπερίας» είπε ο 'Αγγελος Δεληβοριάς και τόνισε: «Ο Τάσσος (1914-1985) είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς χαράκτες της νεοελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και μας εξιστορεί με το έργο του την νεοελληνική περιπέτεια στα πιο κρίσιμα χρόνια του περασμένου αιώνα». «Επειδή είναι πολύς ο χρόνος από την προηγούμενη αναδρομική έκθεση του Τάσσου, που πραγματοποιήθηκε το 1987, θέλαμε να δώσουμε μια διαφορετική όψη, ερευνήσαμε το αρχείο του και ως προς την πλευρά των τεκμηρίων και ως προς την πλευρά των έργων τα οποία ως σήμερα ήταν αφανή και έτσι ενισχύσαμε ιδιαίτερα τις περιόδους των πρώτων εργασιών του πάνω στη χαρακτική, δηλαδή την περίοδο που είναι φοιτητής στο εργαστήριο του Κεφαλληνού» είπε η επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνη Οράτη.

    [11] Την Τετάρτη η πολιτική κηδεία του Μηνά Χατζησάββα

    Την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, θα γΊνει η πολιτική κηδεία του Μηνά Χατζησάββα. Ο δημοφιλής ηθοποιός πέθανε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός σε ηλικία 67 ετών.

    «Η ξαφνική απώλεια του Μηνά Χατζησάββα στερεί από τον ελληνικό πολιτισμό και το ελληνικό θέατρο μια εμβληματική παρουσία με πλούσια καλλιτεχνική διαδρομή», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του Μηνά Χατζησάββα.

    «Ο Μηνάς Χατζησάββας, εκ των σπουδαίων καλλιτεχνών του τόπου μας, υπήρξε πρωτοπόρος, ακάματος εργάτης της τέχνης του και ταυτόχρονα ιδιαιτέρως αγαπητός από το σύνολο της καλλιτεχνικής κοινότητας αλλά και τον κόσμο που τον παρακολουθούσε κατά την πολύχρονη πορεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, λέει ο υπουργός Πολιτισμού Α. Μπαλτάς

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει "τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Μηνά Χατζησάββα, ενός σπουδαίου ηθοποιού που υπηρέτησε με συνέπεια και ήθος το ελληνικό θέατρο, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους".

    Γεννημένος το 1948, ο Μηνάς Χατζησάββας σπούδασε στο «Cours Simon» στο Παρίσι και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1969). Στην πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση ως απόφοιτος της σχολής, υποδύθηκε τον Πάρη στο «Ρήσο» του Ευριπίδη, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης (παραγωγή Εθνικού Θεάτρου).

    Γεννημένος το 1948, ο Μηνάς Χατζησάββας σπούδασε στο «Cours Simon» στο Παρίσι και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1969). Στην πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση ως απόφοιτος της σχολής, υποδύθηκε τον Πάρη στο «Ρήσο» του Ευριπίδη, στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης (παραγωγή Εθνικού Θεάτρου).

    Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους θιάσους των Κατερίνας Ανδρεάδη, Αντιγόνης Βαλάκου, Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πρωτοποριακού θιάσου «Ελεύθερο Θέατρο» (1970-71)

    Για περισσότερο από δέκα χρόνια υπήρξε βασικό στέλεχος του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη (1984-1998). κ.ά.

    Το διάστημα 2000-2003 συνεργάστηκε με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας ενώ στη συνέχεια πρωταγωνιστησε στο ελεύθερο θέατρο,ενω την περίοδο 2010-2014 συνεργάσθηκε με το Εθνικό Θέατρο

    Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το καλοκαίρι του 2015 στο έργο «Οι Τυφλοί, ή ο ήχος των μικρών πραγμάτων σε μεγάλο σκοτεινό τοπίο» του Μ. Μαίτερλινκ, σε σκηνοθεσία Ζ. Χατζηαντωνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Στενή υπήρξε και η σχέση του Μηνά Χατζησάββα με το αρχαίο δράμα. Είχε παίξει σε τραγωδίες και κωμωδίες στην Επίδαυρο.

    Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την ταινία «Οι Όμορφες Μέρες», σε σκηνοθεσία Κ. Ασημακόπουλου (1969). Έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε πάνω από 30 ταινίες,

    Η τηλεοπτική του παρουσία υπήρξε επίσης πλούσια.

    Ο Μηνάς Χατζησάββας είχε εκδόσει τρεις συλλογές διηγημάτων «Σπέρμα», «Η Χαμένη», «Δύο Σταγόνες Βροχή», με το ψευδώνυμο Πρόδρομος Σαββίδης. Έκτοτε συνεργάστηκε σε σενάρια με το ίδιο ψευδώνυμο, και το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία «Η Ζωή Ενάμισυ χιλιάρικο» της Φ. Σισκοπούλου. Εργάστηκε επίσης στο ραδιόφωνο σε πολλές εκπομπές λόγου και ποίησης, καθώς και σε θεατρικά έργα.

    [12] Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επανασυστήνεται στη Θεσσαλονίκη

    Με υπερδραστηριότητα, ανοίγματα για προσέγγιση, ενημέρωση, επιμόρφωση της κοινωνίας των πολιτών (εκθέσεις, σεμινάρια, διαλέξεις), συνεργασίες με φορείς εκπαίδευσης και πολιτισμού της πόλης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη απαντά στο ζοφερό κλίμα της εποχής προσφέροντας και διαχέοντας τη "χαρά" της Τέχνης και του Πολιτισμού...

    Παράλληλα, το Μουσείο μετατρέπεται (εκ των πραγμάτων καθώς είναι ο αποκλειστικός κάτοχος και διαχειριστής των περίφημων έργων Ρώσικης πρωτοπορίας) στον βασικό πυλώνα των δράσεων στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας (2016) προβάλλοντας και αξιοποιώντας το σύνολο της πνευματικής και εμπράγματης περιουσίας του (1.275 έργα Ρώσικης Πρωτοπορίας - Συλλογή Κωστάκη).

    Έγκαιρα -έναν ακριβώς μήνα πριν την είσοδο του 2016- η διοίκηση του Μουσείου (ο πρόεδρος του Δ.Σ. καθηγητής Ανδρέας Τάκης και οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του ΚΜΣΤ Μαρία Τσαντζάνογλου και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα) παρουσίασε σήμερα στις εγκαταστάσεις του στη Μονή Λαζαριστών τον προγραμματισμό δράσεων του πρώτου Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη χώρα.

    Εκθέσεις, διεθνείς συνεργασίες, προτάσεις στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις σχολικές βαθμίδες και τις οικογένειες, σεμινάρια, κύκλοι διαλέξεων και εργαστήρια για ενηλίκους και παιδιά, καθώς και μια εξειδικευμένη πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα για τον βιοπορισμό των καλλιτεχνών στην Ελλάδα, διατρέχουν το πρόγραμμα του ΚΜΣΤ στους δύο χώρους του, στη Μονή Λαζαριστών και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, αλλά και σε άλλους χώρους εντός και εκτός της πόλης.

    [13] Κύπελλο Ελλάδας: Στους «16» ο Πανιώνιος

    Ο Πανιώνιος έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφαλίζει την πρόκριση στους «16» του κυπέλλου Ελλάδας. Οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν στη Νέα Σμύρνη 1-0 της Ζακύνθου, διπλασίασαν τις νίκες τους στον 2ο όμιλο (σε ισάριθμους αγώνες) και θα συνεχίσουν στα «νοκ άουτ» παιχνίδια της διοργάνωσης. Αν και έπαιξε με αρκετές αλλαγές, η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη ήταν εμφανώς καλύτερη και δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες, εκ των οποίων μετουσίωσε σε γκολ μόνο μία, με σκόρερ τον Μπρούνο Χαλκιαδάκη στο 36΄.

    [14] EuroCup: Ήττα της ΑΕΚ στη Ρωσία

    Παρά την πολύ καλή εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου, η ελλιπής ΑΕΚ δεν άντεξε στη Ρωσία και γνώρισε την ήττα 86-79 από τη Νίζνι Νόβγκοροντ, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου του EuroCup. Η Ένωση, που έχασε λίγο πριν το εναρκτήριο τζάμπολ τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη (αισθάνθηκε ενοχλήσεις), γνώρισε την τέταρτη ήττα της και πλέον πάει για «τελικό» πρόκρισης την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, απέναντι στη Χάποελ Ιερουσαλήμ.

    Τα δεκάλεπτα: 19-25, 44-52, 63-63, 86-79


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 December 2015 - 19:32:21 UTC