Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι
  • [02] Π. Κουρουμπλής: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις με το νέο μισθολόγιο
  • [03] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Τζ. Κέρι αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [04] Toν Ιανουάριο θα αποφασίσει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα
  • [05] Έως τις 11 Δεκεμβρίου, η υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων
  • [06] Μέχρι τα Χριστούγεννα η ψήφιση του τέταρτου «πακέτου» των προαπαιτούμενων
  • [07] Δ. Αβραμόπουλος: Το τέλος της Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης
  • [08] Άφησαν το μωρό τους και «έσπειραν» τον θάνατο στην Καλιφόρνια
  • [09] Frontex: Συμφωνία με την Ελλάδα για επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα με την ΠΓΔΜ
  • [10] Επιπλέον χρήματα στα νοσοκομεία για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων
  • [11] «Η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα στους πρόσφυγες, και αυτό είναι συγκινητικό»
  • [12] Αρ. Μπαλτάς: Δεν αμφισβήτησα ποτέ το καλλιτεχνικό έργο του Γ. Λούκου
  • [13] Έπεσε η αυλαία στο 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
  • [14] Προβληματισμός στις ελληνικές αρχές για τη δράση της ΜΚΟ «One Nation» στη Λέσβο
  • [15] Πέρασε με «εξάρα» ο ΠΑΟΚ από τα Χανιά
  • [16] Η ΕΣΗΕΜ-Θ τίμησε τον «Μεγαλέξανδρο» των γηπέδων
  • [17] Για δολοφονία καταδικάστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους

  • [01] Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, αμέσως μετά τη σημερινή επίσκεψή του στη Λευκωσία. Η συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά αναμένεται γύρω στις 12.30 το μεσημέρι αφού προηγηθεί η συνάντηση του κ. Κέρι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα παρουσία του κ. Κοτζιά.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως αναμένεται θα είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της ρωσοτουρκικής έντασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το ζήτημα της ασφάλειας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ό,τι προέκυψε, δηλαδή, το τελευταίο διάστημα και προστέθηκε στην ατζέντα του κ. Κέρι μετά την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψής του στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα λόγω της Διαδικασίας της Βιέννης που άνοιξε αιφνιδίως σε μία προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης για το Συριακό.

    Ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης θα είναι, ασφαλώς, και το ενεργειακό καθώς ήδη έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση από την πρώτη συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς τον περασμένο Απρίλιο κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον με τον κ. Κέρι και την αποστολή στη συνέχεια στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου του Στέητ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια 'Αμος Χοκστάιν οποίος στήριξε τους αγωγούς TAP και IGB, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο στα ενεργειακά της ευρύτερης περιοχής.

    [02] Π. Κουρουμπλής: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις με το νέο μισθολόγιο

    «Δεν έχω εικόνα ότι πιέζουν οι θεσμοί να προχωρήσει το μισθολόγιο, το οποίο άλλωστε θα είναι ευεργετικό για εκείνους που πρέπει να είναι. Δεν το πιστεύω ότι θα υπάρξουν μειώσεις μισθών. Κοντός ψαλμός, αλληλούια. Σας λέω ότι η εκτίμηση και η εικόνα που έχω είναι ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Βήμα FM".

    Αναφερόμενος στα σενάρια μονιμοποίησης των καθαριστριών, ο υπουργός είπε πως «οι υπερβολές έχουν όριο... Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Παράταση των συμβάσεων υπάρχει».

    Σε ό,τι αφορά τον Καλλικράτη τόνισε: «Είναι η αποκέντρωση, η πλήρης αλλαγή του "Καλλικράτη", σε ένα σύστημα που θα διευρύνει την αντιπροσωπευτικότητα των θεσμών στο συγκεκριμένο χώρο. Θα δημιουργεί θεσμούς αντιπροσωπευτικούς και θα ξεχωρίζει αρμοδιότητες από αυτό το συνονθύλευμα αρμοδιοτήτων συντρεχουσών, παράλληλων και αλληλεπίπεδων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα μεταξύ κεντρικής διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης. Είναι ένας νέος "Καλλικράτης". Το έχουμε και το όνομα έτοιμο... Θα έχει σχέση με αυτό που λέμε, για τον δήμο. Θα δούμε».

    [03] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Τζ. Κέρι αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζον Κέρι, αύριο Παρασκευή, στις 11:40, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [04] Toν Ιανουάριο θα αποφασίσει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει τον Ιανουάριο αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι αποφάσεις της Ε.Ε για το ελληνικό Δημόσιο Χρέος τις οποίες το ΔΝΤ θα αξιολογήσει, πριν προχωρήσει σε απόφαση.

    Αυτά δήλωσε πριν από λίγο στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

    Ο κ. Ράις ανέφερε ακόμη ότι ν επόμενη εβδομάδα θα φθάσει στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, το οποίο θα εξετάσει την εφαρμογή του δεύτερου σετ των προαπαιτούμενων.

    Ο ίδιος ανέφερε πως η αποστολή του ΔΝΤ για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM έχει προγραμματισθεί για τον Ιανουάριο και προσέθεσε πως στα πλαίσια αυτής της αποστολής το Ταμείο θα διενεργήσει και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

    Σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Reuters ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί την ιδέα η ελάφρυνση του χρέους να συνοδεύεται μακροπρόθεσμα από συγκεκριμένους όρους και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ράις έδειξε πως το ΔΝΤ συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση.

    «Θέλουμε και τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους αυτή είναι η θέση μας. Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει μιλήσει επανειλημμένα για δύο πυλώνες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

    [05] Έως τις 11 Δεκεμβρίου, η υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων

    Ως τις 11 Δεκεμβρίου οι ελληνικές Αρχές πρέπει να εφαρμόσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, ούτως ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση του ενός δισ. ευρώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών.

    Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι το ένα δισ. ευρώ καλό θα ήταν να εκταμιευθεί πριν από το τέλος του χρόνου, διότι διαφορετικά η εκταμίευσή του θα καθυστερήσει. Όπως εξήγησε, η διαθεσιμότητα της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δε σημαίνει ότι το ένα δισ. ευρώ θα εξατμιστεί, αλλά θα είναι διαθέσιμο με τις επόμενες αξιολογήσεις του τρίτου προγράμματος, εντός του 2016.

    Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι «τα καλά νέα» είναι ότι τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες επαρκούν για την ανακεφαλαιοποιησή τους. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δύο εκ των συστημικών τραπεζών της Ελλάδος δεν χρειάστηκαν κρατικές ενισχύσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

    Σε γενικές γραμμές, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου θα είναι σύντομη και «δεν θα υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα». Όπως είπε, θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό και από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν.

    [06] Μέχρι τα Χριστούγεννα η ψήφιση του τέταρτου «πακέτου» των προαπαιτούμενων

    Μέχρι τις γιορτές αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή το τέταρτο «πακέτο» 13 προαπαιτούμενων μέτρων, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος πάντως ανέφερε πως δεν θα περιλαμβάνει «δύσκολες» ρυθμίσεις. Ο κ. Βούτσης, ενημέρωσε επίσης ότι το Ασφαλιστικό θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο.

    Κατά την ενημέρωσή του, προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι έως τις 20 Δεκεμβρίου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων και θα έχει βρεθεί κοινός τόπος για τον ορισμό των νέων μελών του ΕΣΡ και του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έως το τέλος του χρόνου, με πλειοψηφία 4/5 να έχει εγκρίνει την τοποθέτησή τους.

    [07] Δ. Αβραμόπουλος: Το τέλος της Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης

    «Το τέλος της Συνθήκης Σένγκεν θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της Ευρώπης», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν το «παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών», υπογραμμίζοντας επίσης πως «κάποιοι αμφισβητούν τη Συνθήκη Σένγκεν, είτε άκριτα είτε με κρυφές σκέψεις». «Έχουμε ρίξει τους τοίχους και τους φράχτες και διαπιστώνουμε τώρα ότι κάποιοι τους υψώνουν ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλάβουν «τις ευθύνες» τους.

    «Υπάρχει μόνο το "εμείς" και το "μαζί" εδώ», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών «έχουμε καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για να αφήσουμε πίσω όσα μας έχουν χωρίσει».

    Τέλος, στη δήλωσή του σημείωσε για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πως «αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι εχθροί μας, και εμείς δεν είμαστε μια Ευρώπη-φρούριο». «Πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν προστασία, και έχουμε ηθική και νομική υποχρέωση να τους την προσφέρουμε. Χρειαζόμαστε σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στη πράξη, όπως αυτές αποτυπώνονται στο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και στη Συνθήκη Σένγκεν», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

    [08] Άφησαν το μωρό τους και «έσπειραν» τον θάνατο στην Καλιφόρνια

    Την Τετάρτη το πρωί ο 28χρονος Σάγεντ Ρίζβαν Φαρούκ και η 27χρονη Τασφίν Μαλίκ, άφησαν το μωρό τους ηλικίας έξι μηνών στην μητέρα του Φαρούκ, λέγοντας ότι έχουν ραντεβού με έναν γιατρό.

    Ως το μεσημέρι, σύμφωνα με την αστυνομία, το ζευγάρι έβαλε τα κατάλληλα ρούχα, εξοπλίστηκε με τουφέκια και εισέβαλε σε ένα πάρτι, μια εορταστική εκδήλωση υπαλλήλων της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας 17. Η εορταστική αυτή εκδήλωση γινόταν σε αίθουσα εκδηλώσεων ενός κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες στο Σαν Μπερναρντίνο.

    Προτού βασιλέψει ο ήλιος και έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, και οι δύο ήταν νεκροί, αφήνοντας πίσω τους ένα μωρό έξι μηνών, μια κοινότητα σε πένθος και πολύ λίγα στοιχεία όσον αφορά τα κίνητρά τους για τη σφαγή.

    [09] Frontex: Συμφωνία με την Ελλάδα για επέκταση των δραστηριοτήτων της στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

    Την επέκταση των δραστηριοτήτων της στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έπειτα από σχετική συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε η Frontex.

    Όπως σημειώνεται, στα βόρεια σύνορα ο οργανισμός θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών και η τοποθέτηση των υπαλλήλων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

    Σύντομα θα πραγματοποιηθεί κοινή επίσκεψη των ελληνικών αρχών και ο Frontex στο πεδίο δραστηριοποίησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της εκεί αξιοποίησης των υπαλλήλων του Οργανισμού.

    Όπως δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, «οι μετανάστες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα ελέγχονται και όσοι εντοπίζονται να μην έχουν ταυτοποιηθεί επαρκώς, θα καταγράφονται».

    Η ενίσχυση της λειτουργίας της Frontex στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο των Ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο. Σημειώνεται εξάλλου ότι μέχρι στιγμής της Frontex συντρέχει τις ελληνικές αρχές στην ταυτοποίηση και καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών με 195 αξιωματικούς στα νησιά του Αιγαίου.

    Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός ζήτησε από τα κράτη-μέλη να παρέχουν 775 συνοριοφρουρούς για τις δραστηριότητές του, από τους οποίους οι 600 θα επιχειρούν στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται, μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη έχουν προσφέρει 447 υπαλλήλους.

    [10] Επιπλέον χρήματα στα νοσοκομεία για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων

    Την αύξηση του ορίου δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενέκρινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομεία της χώρας.

    Η αύξηση του ορίου δαπανών εγκρίθηκε κυρίως για νοσοκομεία που παρέχουν φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (αντιρετροϊκά, ογκολογικά, αυξητική ορμόνη κ.λπ.).Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να διασφαλιστεί η κανονικότητα στην παροχή φαρμάκων, η κάλυψη των αναγκών των ευαίσθητων ομάδων και η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του.

    [11] «Η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα στους πρόσφυγες, και αυτό είναι συγκινητικό»

    «Είναι προνόμιο που βρίσκομαι εδώ αυτή την εποχή που, ενώ όλες οι χώρες κλείνουν την πόρτα στους πρόσφυγες, η Ελλάδα δεν το κάνει. Παρότι δεν υποστηρίζεται πολύ γι' αυτή της τη στάση. Κι αυτό είναι πολύ συγκινητικό».

    Αν και δεν επιδιώκει να δίνει πολιτική χροιά στα έργα της, η Λουσίντα Τσάιλντς, ένας από τους ζωντανούς θρύλους του σύγχρονου αμερικανικού χορού και του μινιμαλισμού, μίλησε σήμερα μεταξύ άλλων και περί πολιτικής στους Έλληνες δημοσιογράφους: «Φυσικά και δεν είναι εύκολη υπόθεση να διαχειριστείς ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Μετά από αυτό που έγινε στο Παρίσι, δυστυχώς, οι πρόσφυγες είναι αυτοί που θα βγουν περισσότερο χαμένοι. Όμως, όπως είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, αυτοί είναι οι άνθρωποι που πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο. Ας κάνουμε λοιπόν το καλύτερο που μπορούμε!».

    Ήρεμη και επιβλητική, γεμάτη αυτοπεποίθηση ακόμη και στα 75 χρόνια της , η Αμερικανίδα χορεύτρια, χορογράφος και σκηνοθέτις βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την παράσταση-ορόσημο που παρουσιάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας: Το «Available Light», που έρχεται το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, αποτελεί τη μετά από δεκαετίες αναβίωση (με συμπαραγωγό και το Ίδρυμα Ωνάση) μιας παραγγελίας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες, το 1983.

    Σε αυτήν, τρία ιερά τέρατα της πρωτοπορίας της αμερικανικής τέχνης, ο πολυβραβευμένος συνθέτης Τζον Άνταμς, ο σταρ της αρχιτεκτονικής Φρανκ Γκέρι και η κορυφαία χορογράφος αναβιώνουν ένα εμβληματικό έργο που είχε σφραγίσει την πρώτη και μοναδική τους συνεργασία. Προϊόν μιας εποχής όπου κυριαρχούσαν οι πειραματικές συνεργασίες μεταξύ σημαντικών δημιουργών, το «Available Light» αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καθενός, αλλά και την κοινή τους αισθητική.

    [12] Αρ. Μπαλτάς: Δεν αμφισβήτησα ποτέ το καλλιτεχνικό έργο του Γ. Λούκου

    «Ουδέποτε αμφισβήτησα το καλλιτεχνικό έργο του προέδρου και διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Γιώργου Λούκου, καθώς και τη συμβολή του στην ανάδειξη του εν λόγω θεσμού ως ενός εκ των σημαντικών ευρωπαϊκών φεστιβάλ», δηλώνει με σημερινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς σχετικά με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το Ελληνικό Φεστιβάλ.

    Ο υπουργός, επίσης, «προσυπογράφει τις επισημάνσεις των υπογραφόντων καλλιτεχνών στην ανοιχτή επιστολή τους υπέρ του κ. Λούκου, όσον αφορά την καλλιτεχνική προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας».

    Τέλος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο υπουργός Πολιτισμού ευθύς μόλις έλαβε γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με το πόρισμα που αφορά τη λειτουργία του Ελληνικού Φεστιβάλ, ζήτησε, ως εποπτεύουσα αρχή, την άμεση διαβίβαση του εν λόγω εγγράφου, το οποίο και αναμένεται.

    [13] Έπεσε η αυλαία στο 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

    Μπορεί λόγοι υγείας να μην επέτρεψαν στον Μπερτράν Ταβερνιέ να έρθει στην Ελλάδα για το αφιέρωμα στο έργο του και το master class που θα παρέδιδε στo πλαίσιo του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όμως η επιστολή του που αναγνώσθηκε στην τελετή λήξης του Πανοράματος (2/12) εκτός από συγκινητική -ο σκηνοθέτης υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρκίνου- ήταν εξίσου μάχιμη και στοχευμένη: «Οι ταινίες μπορεί να είναι όπλα μαζικής καταστροφής. Όπως και η κουλτούρα. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το καταλάβει, αντί να παίρνει δραστικά μέτρα για την Ελλάδα, αντί για όλες τις αμερικανικές εταιρείες που ποτέ δεν πληρώνουν φόρους με την ευλογία του κ. Γιούνκερ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπερτράν Ταβερνιέ, τιμώμενος σκηνοθέτης του 28ου Πανοράματος, το οποίο έριξε την αυλαία του με βραβεύσεις ταινιών και προσωπικοτήτων για τη συνεισφορά τους στην κινηματογραφική τέχνη. Εκτός του Μπερτράν Ταβερνιέ, τιμώμενα πρόσωπα ήταν φέτος ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου.

    Το Βραβείο Κοινού κέρδισε, ανάμεσα στις 12 ταινίες που διαγωνίστηκαν φέτος, το "Babai" του Βίσαρ Μορίνα, επίσημη υποψηφιότητα του Κοσόβου για τα Όσκαρ. Μια «ταινία ζοφερή, με ένα βαθιά ανθρώπινο νόημα, την εμπιστοσύνη». Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το δικό της βραβείο στην ταινία "L'ombre des femmes" (Στη σκιά των γυναικών) του Γάλλου Φιλίπ Γκαρέλ. Ενώ το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου (FIPRESCI), το οποίο ονομάζεται πλέον «βραβείο στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου», αφιερωμένο στην προσφορά του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη κέρδισε η ταινία "The treasure" (Comoara ? Ο θησαυρός), του Ρουμάνου Κορνέλιου Πορουμπόιου «για την ικανότητά του να εκφράσει με μινιμαλιστικό τρόπο μια δυνατή ιδέα, και για το πώς η μυθοπλασία χτίζει από το μηδέν μια πραγματικότητα».

    [14] Προβληματισμός στις ελληνικές αρχές για τη δράση της ΜΚΟ «One Nation» στη Λέσβο

    Προβληματίζει τις ελληνικές διωκτικές αρχές βίντεο-ντοκουμέντο από τη δράση στη Λέσβο, τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, της εδρεύουσας στο Λονδίνο φιλανθρωπικής οργάνωσης ONE NATION. Έμβλημα της οργάνωσης είναι το έμβλημα των πιστών μουσουλμάνων, ο υψωμένος δείκτης του χεριού.

    Στο βίντεο, μαζί με άλλα ανάλογα που η οργάνωση ανήρτησε στον ελεύθερο σε πρόσβαση από τον οποιονδήποτε προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, φαίνονται μέλη της οργάνωσης εν πλω, με φουσκωτό σκάφος, στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και τουρκικών ακτών να υποδέχονται βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες και να τους καθοδηγούν στα αγγλικά πώς και σε ποιο μέρος της ακτής να κατευθυνθούν. Στη συνέχεια τους απευθύνουν τρεις φορές στα αραβικά τον ισλαμικό χαιρετισμό "Αλλάχου Άκμπαρ" (ο Θεός είναι μεγάλος) για να λάβουν ισάριθμες φορές την ανάλογη απάντηση.

    Το βίντεο είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttps://www.facebook.com/onenationUK/videos/467340250119960/?permPage=1και σε αυτό φαίνονται πάνω στο σκάφος, εκτός από μέλη της οργάνωσης ONE NATION, και μέλη της φιλανθρωπικής οργάνωσης TEAMHUMANITARIAN, την οποία και κατονομάζουν επιβραβεύοντάς την δημόσια για την καλή συνεργασία.

    Ας σημειωθεί ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σε χαμηλό ύψος πάνω από τη σωστική λέμβο με τα μέλη των ΜΚΟ πετά ελικόπτερο της δύναμης της Frontex στο νησί.

    Σε άλλα τώρα βίντεο της οργάνωσης στην ίδια σελίδα στο Facebook παρουσιάζονται και πολλά άλλα ενδιαφέροντα από τη λειτουργία της οργάνωσης στη Λέσβο, στο δεκαήμερο που χωρίς την έγκριση του οιουδήποτε επιχειρούσε. Για παράδειγμα εντυπωσιάζουν οι σκηνές διανομής νερού σε πρόσφυγες και μετανάστες που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το λιμάνι -στους οποίους αρνούνται να δώσουν νερό αν δεν το παραλάβουν με το δεξί τους χέρι, απόδειξη του ότι είναι καλοί μουσουλμάνοι. Στη σελίδα της ONE ΝΑΤΙΟΝ έχουν ανέβει επίσης φωτογραφίες μελών της πάντα με την κιτρινοπράσινη μπλούζα τους, ακόμα και φωτογραφίες τους από την υπαίθρια διαθρησκειακή προσευχή για τα θύματα των ναυαγίων που πραγματοποίησε ο Δήμος Λέσβου στη Μυτιλήνη.

    Επισημαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό έχει υπάρξει εντονότατη αντίδραση από τις ελληνικές αρχές, αλλά και τις τοπικές αρχές στη Λέσβο, για το ανεξέλεγκτο της δράσης των ΜΚΟ στο νησί.

    [15] Πέρασε με «εξάρα» ο ΠΑΟΚ από τα Χανιά

    Χωρίς να αντιμετωπίσει πρόβλημα ο ΠΑΟΚ, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 3΄, ξεπέρασε το εμπόδιο των Χανίων στην Κρήτη και με την εντυπωσιακή νίκη 6-2 προκρίθηκε από τον 3ο όμιλο στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Σε ένα παιχνίδι μάλιστα που θα μπορούσε να είχε πετύχει τα διπλάσια τέρματα!

    Την πρώτη νίκη πέτυχε ο Εργοτέλης, που επικράτησε με 3-2 του Παναιτωλικού, για τον 2ο όμιλο της διοργάνωσης.

    Σημαντικό βήμα για την πρόκριση στον 6ο όμιλο έκανε η Βέροια, καθώς νίκησε εντός έδρας της Καλλιθέα με 1-0.

    Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, η Καλλονή πέτυχε την πρώτη νίκη στη φάση των ομίλων με 2-1 επί του Πανσερραϊκού στη Μυτιλήνη, για τον 8ο όμιλο της διοργάνωσης.

    [16] Η ΕΣΗΕΜ-Θ τίμησε τον «Μεγαλέξανδρο» των γηπέδων

    Τον Γιώργο Κούδα, τον «Μεγαλέξανδρο των γηπέδων», τίμησε το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ, εντάσσοντάς τον στον κύκλο των «Επίμονων Θεσσαλονικέων», που εγκαινίασε το 2014 για να αναδείξει προσωπικότητες οι οποίες διαμόρφωσαν την ταυτότητα της νεότερης Θεσσαλονίκης.

    «Στο ποδόσφαιρο έχω κερδίσει πολλά, ζήλεψα όμως τον Στάνλεϊ Μάθιους, επειδή του έδωσαν τον τίτλο του σερ για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο. Σήμερα εσείς με ονομάσατε άνθρωπο», είπε ο τιμώμενος βετεράνος ποδοσφαιριστής ευχαριστώντας τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τόνισε ότι για τον ίδιο «...η δημοσιογραφία δεν διακρινόταν ποτέ σε αθλητική και πολιτική, όλα είναι πολιτισμός».

    [17] Για δολοφονία καταδικάστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους

    Ανατροπή στα δεδομένα της πολύκροτης υπόθεσης του Όσκαρ Πιστόριους, καθώς η ποινή του για τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ μετατράπηκε, από το εφετείο, από ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε δολοφονία και ο διάσημος Νοτιοαφρικανός αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων αναμένεται να επιστρέψει στη φυλακή.

    Το δικαστήριο εκδίκασε την έφεση για την ποινή που πρωτοδίκως είχε επιβληθεί στον Πιστόριους για το θάνατο από πυροβολισμό της συντρόφου του, Ρίβα Στίνκαμπ, η ποινή τροποποιήθηκε από ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε δολοφονία και πλέον κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 15 χρόνων.

    Η εισαγγελία κατέθεσε έφεση, αυτή έγινε δεκτή και πλέον τα δεδομένα αλλάζουν. Ο θάνατος της Στίνκαμπ χαρακτηρίστηκε δολοφονία και θα περάσει ξανά από δίκη για να οριστεί η ποινή. Ο 28χρονος «αστέρας» του στίβου αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο, περίπου ένα χρόνο μετά την πενταετή καταδίκη του για το φόνο της φίλης του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 December 2015 - 17:32:24 UTC