Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαξίμου: Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα
  • [02] Απόψε η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ
  • [03] Το Eurogroup ενημερώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για τις μεταρρυθμίσεις
  • [04] Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση κερδίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο
  • [05] Συρία: Τουλάχιστον 32 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές
  • [06] Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες
  • [07] Δεκατρείς συλλήψεις για τα σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια
  • [08] Ασθενής σεισμική δόμηση με επίκεντρο κοντά στην Πάτρα
  • [09] Χωρίς προαστιακό σήμερα από τις 17:00 έως τις 22:00
  • [10] Τριάντα πέντε προσαγωγές για τα επεισόδια στα Εξάρχεια
  • [11] Η χαμένη πενταετία του βιβλίου
  • [12] «Η Ελλάδα και η Αλβανία- 50 χρόνια αμοιβαίας δυσπιστίας», μια έρευνα για τα δεινά της ελληνικής μεινότητας
  • [13] Μία στις δέκα δημοφιλείς εφαρμογές του έξυπνου κινητού σας «μιλάει» ύποπτα πίσω από την πλάτη σας
  • [14] Ο Έλληνας αστροφυσικός που θα κάνει στον Αϊνστάιν το «τεστ της μαύρης τρύπας», μιλάει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ

  • [01] Μαξίμου: Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα

    Σε αυστηρό τόνο σχολιάζει η κυβέρνηση «προκλητικά» δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, κάνοντας λόγο για αμετανόητους εχθρούς της Ελλάδας που σπεκουλάρουν για μια ακόμη φορά. Σημειώνει ότι κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει, ούτε με κούρεμα καταθέσεων ούτε με Grexit, και τονίζει πως είτε τους αρέσει είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους και πως η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη.

    Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «σχετικά με σημερινά προκλητικά δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου», αναφέρεται:

    «Για μια ακόμη φορά, οι αμετανόητοι και εμμονικοί εχθροί της Ελλάδας παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν. Η Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις επιθυμίες τους, που τις ονομάζουν προβλέψεις, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει, ούτε με κούρεμα καταθέσεων, ούτε με Grexit».

    «Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο», αναφέρεται και υπογραμμίζεται: «Απέτυχαν, και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη». «Περαστικά...», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] Απόψε η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ

    Απόψε στις 21:45 θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ-1.

    Ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη σε τρεις δημοσιογράφους (Β. Κεχαγιά, Γ. Κουβαρά, Β. Σκουρή) με παρουσιαστή τον Πάνο Χαρίτο στο στούντιο της ΕΡΤ.

    [03] Το Eurogroup ενημερώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για τις μεταρρυθμίσεις

    Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης, συνεδριάζει σήμερα, στις Βρυξέλλες.

    Η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup θα είναι σύντομη και «δεν θα υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα», σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης.

    Όπως ο ίδιος ανάφερε, θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν.

    [04] Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση κερδίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

    Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι εκλογικές αρχές, στο τέλος μιας ψηφοφορίας που σημαδεύτηκε από τη λαϊκή αγανάκτηση για την οικονομική κρίση που έχει αδειάσει τα σούπερ μάρκετ.

    Το Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), ένας πολύ μεγάλος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, απέσπασε 99 έδρες στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, δηλαδή μια πλειοψηφία σχεδόν τριών πέμπτων (καθώς τις λείπουν δύο έδρες για να έχει το ακριβές ποσοστό), έναντι 46 εδρών για το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου Τιμπισάι Λουσένα, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για 22 έδρες μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

    Η πρόεδρος του εθνικού εκλογικού συμβουλίου δήλωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα και με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

    Η ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, με ώρες καθυστέρηση, έγινε δεκτή σε ορισμένες γειτονιές του Καράκας με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα.

    Αμέσως μετά, ο 53χρονος Νικολάς Μαδούρο απευθύνθηκε στον λαό σε τηλεοπτική του ομιλία. «Ηρθαμε με την ηθική μας, με την δεοντολογία μας, για να αναγνωρίσουμε αυτό το δυσάρεστο αποτέλεσμα, για να το αποδεχθούμε και να πούμε στη Βενεζουέλα μας ότι το Σύνταγμα και η δημοκρατία θριάμβευσαν», τόνισε ο πολιτικός διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας μετά τον θάνατό του τελευταίου το 2013.

    Η αντιπολίτευση εδώ και μήνες θεωρείτο σε μεγάλο βαθμό το φαβορί των εκλογών, καθώς επωφελείτο από τη λαϊκή δυσαρέσκεια μεσούσης της οικονομικής κρίσης η οποία προκλήθηκε από την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, στη χώρα αυτή με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο.

    [05] Συρία: Τουλάχιστον 32 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές

    Τουλάχιστον 32 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Ράκα, το προπύργιο της τζιχαντιστικής αυτής οργάνωσης στη βόρεια Συρία, από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκαν από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

    "Στρατιωτικά αεροπλάνα, πιθανόν του διεθνούς συνασπισμού, σκότωσαν τουλάχιστον 32 τζιχαντιστές και τραυμάτισαν περισσότερους από 40 με 15 πλήγματα που είχαν στόχο θέσεις του ΙΚ στις βόρειες, τις ανατολικές και τις νοτιοανατολικές περιοχές της πόλης Ράκα", δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί επειδή ο απολογισμός που ανακοινώθηκε προέρχεται αποκλειστικά από ένα νοσοκομείο.

    Εξάλλου ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους πραγματοποίησαν χθες, Σάββατο, 17 αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και 12 στη Συρία.

    [06] Γαλλία: Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες

    Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας έρχεται πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, όπου καταγράφει σκορ ρεκόρ που κυμαίνεται από 27,2% έως και 30,8%, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

    Το Εθνικό Μέτωπο καταγράφει τα υψηλότερά του ποσοστά σε τρεις περιοχές κλειδιά: στον βορρά, στην περιφέρεια του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie), όπου υποψήφια είναι η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν, στην νοτιο-ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d' Azur, PACA) , όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η ανηψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν και στην ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη (Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine), όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου ηγείται ο υπεύθυνος της στρατηγικής του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

    Σε εθνικό επίπεδο, το Εθνικό Μέτωπο εξασφαλίζει το 30,6% των ψήφων, σύμφωνα με exit poll Ifop-Fiducial, ενώ έπεται το κόμμα "Οι Ρεπουμπλικανοί" του Νικολά Σαρκοζί, με 27% , ενώ το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εξασφαλίζει το 22,7% των ψήφων.

    Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την αριστερά για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

    [07] Δεκατρείς συλλήψεις για τα σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια

    Δεκατρία άτομα, εκ των οποίων οι έξι είναι ανήλικοι, συνελήφθησαν συνολικά για τα σοβαρά επεισόδια, που έγιναν χθες το βράδυ στην περιοχή των Εξαρχείων, μετά την πορεία αντιεξουσιαστικών ομάδων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Από τους συλληφθέντες, οι δώδεκα είναι Ελληνες και ο ένας αλλοδαπός. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμού, έκρηξης, επικίνδυνων σωματικών βλαβών, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, εξύβρισης, παραβάσεων σχετικών με εκρηκτικές ύλες και παράβασης του νόμου περί όπλων. Οι δεκατρείς συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

    [08] Ασθενής σεισμική δόμηση με επίκεντρο κοντά στην Πάτρα

    Ασθενής σεισμική δόνηση έγινε αισθητή λίγο μετά τις 4:00 σήμερα το πρωί στην Πάτρα, τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και σε άλλες γειτονικές περιοχές.Σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αντίρριο.

    Σύμφωνα το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάτρας.

    [09] Χωρίς προαστιακό σήμερα από τις 17:00 έως τις 22:00

    Δεν θα εκτελούνται σήμερα τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου, από τις 17:00 έως τις 22:00, λόγω της πεντάωρης στάσης εργασίας, που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Π.Ε.Π.Ε).

    Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τις ώρες της στάσης εργασίαςθα υπάρξουν ματαιώσεις στα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του προαστιακού, καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο- Πάτρα και αντιστρόφως. Επίσης, το διάστημα αυτό θα διακοπεί η κυκλοφορία για τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, στο τμήμα Δ. Πλακεντίας- Αεροδρόμιο.

    [10] Τριάντα πέντε προσαγωγές για τα επεισόδια στα Εξάρχεια

    Τριάντα πέντε προσαγωγές έγιναν από την περιοχή των Εξαρχείων, όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ ομάδων αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων.Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

    Η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης» το βράδυ της Κυριακής, όταν αντιεξουσιαστές εξαπέλυσαν επιθέσεις με μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

    Σημειώνεται ακόμη, ότι το πρωί βρέθηκαν στην περιοχή του λόφου του Στρέφη, από αστυνομικούς της Ασφάλειας, περισσότερες από 100 βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση.

    [11] Η χαμένη πενταετία του βιβλίου

    Στοιχεία για τη «χαμένη πενταετία του βιβλίου» (2009-2014), με πτώση των τίτλων κατά 50%, καταθέτει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος σε μελέτη που δημοσιεύεται στον ετήσιο, έντυπο τόμο του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο αναγνώστης». Η μελέτη έχει ιδιαίτερη σημασία διότι κατά τη διάρκεια της «χαμένης πενταετίας» δεν ενέσκηψε μόνο η εκδοτική κρίση (επακόλουθο της οικονομικής), αλλά περιορίστηκαν δραματικά και οι έρευνες της αγοράς του βιβλίου λόγω έλλειψης χρημάτων.

    Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Μπασκόζος, «έχοντας πίσω μας μια πενταετία κρίσης, διαγράφονται πλέον καθαρά ορισμένα νέα στοιχεία. Τόσο οι οικονομικές τάσεις όσο και οι πολιτικές των εκδοτών πήραν άλλες κατευθύνσεις ή ολοκλήρωσαν πράγματα τα οποία μέχρι τώρα είχαν απλώς επισημανθεί. Τα στοιχεία, παρά τις ελλείψεις, καταδεικνύουν τη διολισθαίνουσα πορεία της αγοράς».

    Πού ακριβώς, όμως, βρίσκεται σήμερα η εκδοτική παραγωγή; «Σύμφωνα με στοιχεία από τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, η πορεία έκδοσης νέων τίτλων αγγίζει το μισό περίπου των τίτλων που εκδίδονταν το 2008, έτος που άρχισε η κρίση. Μόνο την περασμένη χρονιά, η μείωση των τίτλων ήταν κατά 16% και, φυσικά, με το που θα κλείσει το 2015, έτος των capital controls, η μείωση θα φανεί ακόμα περισσότερο». Μιλάμε μόνο για μείωση των τίτλων ή και για αλλαγή της εκδοτικής συμπεριφοράς; «Μεγάλες ανακατατάξεις υπήρξαν και στα είδη των βιβλίων που εκδόθηκαν. Από την ευτυχή χρονιά του 2008 έως τη χρονιά της κρίσης του 2014, το 39,7% των νέων τίτλων του 2014 αφορά τη λογοτεχνία έναντι 21,7% το 2008. Το παιδικό βιβλίο παραμένει σταθερό και διεκδικεί πάνω από το 1/5 της αγοράς, με ποσοστό 22,2% (21,4%, το 2008). Οι θετικές και εφαρμοσμένες επιστήμες καταλαμβάνουν το 6,1% (7,1%) ενώ οι θεωρητικές μειώνονται πολύ περισσότερο αφού πέφτουν στο 19,3% (24,8%). Τα σχολικά και ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά βοηθήματα υφίστανται επίσης μεγάλη μείωση, κατά 50%, καθώς αποτελούν μόνον το 3,4% (7,3%) της παραγωγής. Τέλος, τα βιβλία τέχνης καταποντίστηκαν, χάνοντας το 1/3 της πίτας και έχοντας μόνον 2,4% (6,9%)».

    [12] «Η Ελλάδα και η Αλβανία- 50 χρόνια αμοιβαίας δυσπιστίας», μια έρευνα για τα δεινά της ελληνικής μεινότητας

    Ένα οδοιπορικό ιστορίας στο ναρκοθετημένο- εκατέρωθεν- πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων των ετών 1945- 1991 είναι το βιβλίο «Ελλάδα και Αλβανία» του Σταύρου Γ. Ντάγιου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Literatus στη Θεσσαλονίκη.

    Ο συγγραφέας, που είναι διδάκτορας Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σχετικό έργο («Ο ελληνικός εμφύλιος», «Η διεθνής διάσταση της ρήξης Χότζα- Τίτο», «Αποκληρωμένο έθνος: Η λαϊκή λογοτεχνία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου»), αποτολμά το περπάτημα ... Και το πραγματοποιεί πατώντας πάνω σε ελληνικά, δυτικά αλλά και αλβανικά αρχεία, έχοντας παράλληλα συμβουλευθεί Έλληνες αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών με πρώτους τους πρώην υπουργούς Πέτρο Μολυβιάτη και Θεόδωρο Πάγκαλο, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας καθώς και ανώτατα στελέχη του κομμουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Παιδείας Τεύτα Τσάμη και δεκάδες άγνωστες μέχρι τώρα πηγές και απόρρητους φακέλους.

    [13] Μία στις δέκα δημοφιλείς εφαρμογές του έξυπνου κινητού σας «μιλάει» ύποπτα πίσω από την πλάτη σας

    Μία στις δέκα εφαρμογές (apps) που έχουν οι χρήστες εγκαταστήσει στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνό τους ή στην ταμπλέτα τους, επικοινωνεί και αλληλεπιδρά με διαδικτυακούς τύπους, οι οποίοι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα της διασποράς ειδικό στην κυβερνο-ασφάλεια.

    Το 9% εφαρμογών -και μάλιστα των δημοφιλών- που οι χρήστες «κατεβάζουν» μέσω του Google Ρlay στο κινητό τους ή στην ταμπλέτα τους με Android, «μιλάνε» με διάφορες ιστοσελίδες, όχι πάντα αξιόπιστες, χωρίς οι χρήστες να το συνειδητοποιούν.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ριβερσάιντ, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών Μιχάλη Φαλούτσο, θα κάνουν τη σχετική παρουσίαση αύριο σε συνέδριο του διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) στην Καλιφόρνια.

    [14] Ο Έλληνας αστροφυσικός που θα κάνει στον Αϊνστάιν το «τεστ της μαύρης τρύπας», μιλάει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ

    Ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Ψάλτης, καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο νέο μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT), που φιλοδοξεί να τραβήξει τις πρώτες εικόνες από την περίμετρο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας, αλλά και άλλων γαλαξιών. Αυτό θα είναι και το ύστατο «τεστ» επαλήθευσης της Θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας του 'Αλμπερτ Αϊνστάιν.

    Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν αναπτύξει τα "τεστ" που το τηλεσκόπιο ΕΗΤ θα πραγματοποιήσει. Οι πρώτες παρατηρήσεις του ΕΗΤ από μαύρες τρύπες αναμένονται στις αρχές του 2017. Ο κ.Ψάλτης δεν αποκλείει μάλιστα ότι η μελέτη των μαύρων οπών με το νέο υπερ-τηλσκόπιο θα οδηγήσει σε τροποποιήσεις της θεωρίας του Αϊνστάιν.

    Το ΕΗΤ είναι μια διάταξη πολλών ραδιοτηλεσκοπίων, που καλύπτει όλη τη Γη, διαθέτοντας σταθμούς παρατήρησης από το νησί της Χαβάης έως τις Γαλλικές 'Αλπεις και από τα βουνά της Αριζόνα έως το Νότιο Πόλο. Όταν συνδυασθούν σε έναν υπερυπολογιστή οι ακτινοβολίες που λαμβάνουν όλα αυτά τα ραδιοτηλεσκόπια, θα λειτουργήσουν ως ένα ενιαίο εικονικό τηλεσκόπιο μεγάλο όσο η Γη, πράγμα που θα επιτρέψει στο ΕΗΤ να επιτύχει μεγεθύνσεις αδύνατες με τα επιμέρους τηλεσκόπια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 December 2015 - 7:32:20 UTC