Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το μεταναστευτικό ειναι ευρωπαϊκό θέμα συμφωνησαν ο ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκης με τον Γερμανό υφ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μ. Ροτ
  • [02] Πρόεδρος Σίσι: Προσβλέπουμε στην συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ναυτιλίας,τουρισμού και μεταφορών
  • [03] ΤΑΙΠΕΔ: Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για το 2016
  • [04] Οι αρχές ερευνούν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ζευγαριού που διέπραξε το μακελειό στην Καλιφόρνια
  • [05] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα καθολικής συμμετοχής στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική πραγματικότητα»
  • [06] Μικροένταση και διακοπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [07] Ο. Γεροβασίλη: Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να διαχωρίσει την στάση του από το ΔΝΤ
  • [08] Α. Μπαλτάς: Κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο αν κινηθούμε νομικά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

  • [01] Το μεταναστευτικό ειναι ευρωπαϊκό θέμα συμφωνησαν ο ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκης με τον Γερμανό υφ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μ. Ροτ

    Την κοινή τους πεποίθηση πως το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό θέμα, εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, ο οποίος ολοκλήρωσε απόψε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

    Σε κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Ξυδάκης και Ροτ τόνισαν την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και διατύπωσαν την κοινή τους βούληση για περαιτέρω βελτίωση των «ήδη καλών» διμερών σχέσεων. Εστιάζοντας στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ροτ έστειλε μήνυμα στήριξης της Γερμανίας στην Ελλάδα. «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε καλύτερα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα. Δεν είστε μόνοι σας» ανάφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να «εντείνουμε τις προσπάθειες μας να πείσουμε τους εταίρους μας στην Ευρώπη» για την κοινή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. «Πρέπει να φερθούμε στους πρόσφυγες με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο» προσέθεσε και σημείωσε πως στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στηριχθούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, που είναι υπεύθυνες να προστατεύουν τα εξωτερικά της σύνορα. «Δεν είναι απλώς μια εθνική υποχρέωση, αλλά ευρωπαϊκή» τόνισε και συμπλήρωσε πως «αυτή είναι η αφετηρία για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ».

    Στο ίδιο πνεύμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ξυδάκης ανέφερε πως ζήτησε από τον κ. Ροτ την ηθική στήριξη της Γερμανίας στον αγώνα που δίνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και σημείωσε πως «συμφωνεί απολύτως και μας στηρίζει». Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι δύο χώρες εργάζονται σκληρά για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και αναφέρθηκε στη «μίνι» σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Αυστρία συνεργάζονται στενά για να βρουν βιώσιμες ευρωπαϊκές λύσεις, επισήμανε από τη μεριά του ο κ. Ροτ.

    [02] Πρόεδρος Σίσι: Προσβλέπουμε στην συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ναυτιλίας,τουρισμού και μεταφορών

    Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον χαιρετισμό του, απόψε το βράδυ στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου στο ξενοδοχείο Intercontinental, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στην Ελλάδα, με τις βαθιές στην Ιστορία ρίζες του ελληνικού πολιτισμού, και την επιρροή που αυτός άσκησε στο διάβα των αιώνων.

    Τόνισε ότι η εταιρική οικονομική σχέση των δύο χωρών βασίζεται στις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναπτύξει ο ιδιωτικός τομέας και επισήμανε την τεράστια ευθύνη που έχουν οι ηγεσίες των δύο χωρών για την προετοιμασία αυτής της πορείας.

    Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, είπε ότι η Αίγυπτος έχει νομοθετήσει σε πολλά επίπεδα προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ενώ έχει εξασφαλίσει και τις απαραίτητες πηγές ενέργειας μέσω νέων σταθμών παραγωγής, είτε πυρηνικής ενέργειας, είτε προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.

    Ο κ. Σίσι τόνισε ότι είναι πολλά υποσχόμενα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, προσθέτοντας πως «προσβλέπουμε στην εκμετάλλευση των ευκαιριών ενέργειας, αλλά και στην συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και των μεταφορών». Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα να επισκεφθούν την Διώρυγα του Σουέζ και να μελετήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει ο στρατηγικής σημασίας θαλάσσιος αυτός δρόμος.

    [03] ΤΑΙΠΕΔ: Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για το 2016

    Το πλήρες πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ για το 2016, παρουσίασε ο πρόεδρος του Ταμείου Στέργιος Πιτσιόρλας σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

    Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση του προγράμματος του Ταμείου, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την πρώτη αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι η υλοποίηση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει πάρα πολύ θετικά τη συνολική πορεία της χώρας.

    Ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εννέα αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες έχουν προσελκύσει το διεθνές και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο επικεφαλής του Ταμείου ανέπτυξε τα χρονοδιαγράμματα και την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τα εξής έργα: τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ, τη ΔΕΣΦΑ, τον ΟΛΘ, τις εταιρείες ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Ελληνικό, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και τα δύο τουριστικά έργα, την Αφάντου Ρόδου και την Κασσιόπη Κέρκυρας.

    O πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επισήμανε ότι «με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετά την πρώτη αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει πάρα πολύ θετικά κατά τη γνώμη μου, τη συνολική πορεία της χώρας», επισημαίνοντας ότι «έχουμε πολύ ισχυρά μηνύματα επενδυτικού ενδιαφέροντος στην πράξη πια και όχι στα λόγια, τα οποία αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

    [04] Οι αρχές ερευνούν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ζευγαριού που διέπραξε το μακελειό στην Καλιφόρνια

    Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) διεξάγει έρευνα όσον αφορά τις αναλήψεις ύψους 28.000 δολαρίων του ζευγαριού που διέπραξε το μακελειό στην Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα, όταν έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, πάντως τα στελέχη του δεν πιστεύουν πως το ποσό αυτό προήλθε από το εξωτερικό, είπαν σήμερα δύο πηγές στην ομοσπονδιακή αστυνομία.

    Οι πηγές αυτές ανέφεραν πως πιστεύεται ότι ο Σάγιεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28 ετών, και η σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ, 29 ετών, προχώρησαν στην ανάληψη όλων των διαθεσίμων χρημάτων τους από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και επίσης έκαναν ανάληψη όσων χρημάτων μπορούσαν από τις πιστωτικές τους κάρτες και άλλες πιστώσεις τους πριν διαπράξουν την επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο.

    [05] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα καθολικής συμμετοχής στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική πραγματικότητα»

    «Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα καθολικής συμμετοχής στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική πραγματικότητα, ισότιμα, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προκαταλήψεις» δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα πεπραγμένα και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για το ζήτημα των ατόμων με αναπηρία.

    Η αναπηρία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στην πρόσβαση στο κοινωνικό γίγνεσθαι γενικά και στο αγαθό του πολιτισμού ειδικότερα, των ατόμων με τέτοιου είδους προβλήματα. Η κοινωνία μας κρίνεται ακριβώς από το σεβασμό αυτής της κεφαλαιώδους αρχής.

    Η Περιφέρεια Αττικής, βεβαίωσε η κ Δούρου, εργάζεται συστηματικά, με ευθύνη και σοβαρότητα, για να διασφαλίσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη δημόσια σφαίρα. «Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας με αναπηρία και στην κοινωνία μας, όχι μόνο μία ημέρα το χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα στις 3 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    [06] Μικροένταση και διακοπή στη δίκη της Χρυσής Αυγής

    Μικροένταση, καθυστέρηση άφιξης δικηγόρου, παρατηρήσεις από την πρόεδρο της έδρας και διακοπή της δίκης προκειμένου οι δικηγόροι να λάβουν άδεια από τους Δικηγορικούς Συλλόγους εν όψει της εξαγγελθείσης πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας της δίκης της Χρυσής Αυγής, που διεξάγεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

    Η δίκη ξεκίνησε με καθυστέρηση δυο ωρών, καθώς ο συνήγορος του Γ. Ρουπακιά, Ε. Ρουμπέκας άργησε να προσέλθει στο δικαστήριο.

    Η πρόεδρος του δικαστηρίου παρατήρησε τον συνήγορο υπεράσπισης: «Δεν είναι δυνατόν 100 άνθρωποι να σας περιμένουμε τόσες ώρες, είναι αδιανόητο. Ή θα συνεννοηθείτε με τους συναδέλφους σας να σας αντικαθιστούν όταν απουσιάζεται ή θα ορίσουμε εμείς έναν δεύτερο συνήγορο». «Υπάρχει απροθυμία» απάντησε ο συνήγορος, ενώ προηγουμένως ζήτησε συγνώμη. Πάντως, η πρόεδρος του έδωσε περιθώριο λίγων ημερών για να αποφασίσει τι θα γίνει τελικά.

    Αμέσως μετά τέθηκε το θέμα της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων που ξεκινά αύριο. Διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων με τους συνηγόρους της οικογένειας Φύσσα να δηλώνουν ότι ήδη έχουν ζητήσει άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για να παραστούν στη δίκη, ενώ μια συνήγορος πολιτικής αγωγής ενημέρωσε το δικαστήριο πως έχει λάβει άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.

    [07] Ο. Γεροβασίλη: Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να διαχωρίσει την στάση του από το ΔΝΤ

    «Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να "κρατήσει την στάμνα γερή". Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε.

    «Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της», ανέφερε η κ Γεροβασίλη.

    [08] Α. Μπαλτάς: Κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο αν κινηθούμε νομικά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    Το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναζωπυρώθηκε σήμερα με αιχμή την ψήφιση της σχετικής οδηγίας της από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και ιδίως, μετά την αναφορά του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ότι δεν θα διεκδικήσει νομικά η Ελλάδα την επιστροφή γιατί «κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο», εξελίχθηκε σε σφοδρή αντίδραση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων - η οποία ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους - ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι παρότι η οδηγία αυτή δεν είναι συναρτημένη ευθέως με τα Γλυπτά, βρίσκεται στην κατεύθυνση ότι διεκδικούμε ότι ανήκει στην πολιτική μας κληρονομιά.

    «Μας επιτρέπει να ξαναθέσουμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με εντελώς σύγχρονους και πραγματικούς όρους αναδεικνύοντας τον βιασμό που έγινε τότε», είπε ο κ. Μπαλτάς επισημαίνοντας ωστόσο ότι και με την Διεθνή Επιτροπή η τάση είναι «να μην προχωρήσουμε νομικά γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο δικαστήριο». «Κι αν χάσουμε το δικαστήριο τα πράγματα δυσκολεύουν» ανέφερε, τονίζοντας πάντως, πως λόγω των συμβάντων στην Συρία (και την καταστροφή της αρχαίας Παλμίρας), του ευνοϊκού περιρρέοντος κλίματος, αλλά και της έκπτωσης των επιχειρημάτων των Βρετανών (περί μη δυνατότητας της Ελλάδος να συντηρεί και να αναδεικνύει τα Γλυπτά) τώρα που υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης, αυξάνεται η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο προς την κατεύθυνση επιστροφής. Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού εξήγησε πως η νομική διεκδίκηση, όσο προχώρησε με το νομικό γραφείο στο οποίο ανατέθηκε και την Αμάλ Αλαμουντίν, ολοκλήρωσε το έργο της.

    ΝΔ: Ενισχύεται η επιχειρηματολογία των Βρετανών

    Η αναφορά του κ. Μπαλτά, προκάλεσε την οξεία αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ο οποίος μίλησε για «απαράδεκτη άποψη», όχι μόνο γιατί ενισχύει την επιχειρηματολογία της αγγλικής πλευράς, αλλά επειδή προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 December 2015 - 19:32:11 UTC