Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να διαχωρίσει την στάση του από το ΔΝΤ
  • [02] Το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα συμφώνησαν ο ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκης με τον Γερμανό υφ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μ. Ροτ
  • [03] Συναντήσεις υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών
  • [04] Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν για πρώτη φορά πυραύλους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από υποβρύχιο
  • [05] Συρία: Οι εξτρεμιστικές οργανώσεις αποτέλεσαν "πόλο έλξης" για 31.000 ξένους μαχητές, εκτιμά πρώην ανώτατο στέλεχος της βρετανικής
  • [06] Αρ. Μπαλτάς: «Θα ξαναθέσουμε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών με σύγχρονους και πραγματικούς όρους»

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να διαχωρίσει την στάση του από το ΔΝΤ

    «Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να "κρατήσει την στάμνα γερή". Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε.

    «Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της», ανέφερε η κ Γεροβασίλη.

    [02] Το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα συμφώνησαν ο ΑΝΥΠΕΞ Ν. Ξυδάκης με τον Γερμανό υφ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μ. Ροτ

    Την κοινή τους πεποίθηση πως το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό θέμα, εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης και ο Γερμανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, ο οποίος ολοκλήρωσε απόψε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

    Σε κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Ξυδάκης και Ροτ τόνισαν την ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και διατύπωσαν την κοινή τους βούληση για περαιτέρω βελτίωση των «ήδη καλών» διμερών σχέσεων. Εστιάζοντας στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Ροτ έστειλε μήνυμα στήριξης της Γερμανίας στην Ελλάδα. «Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε καλύτερα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα. Δεν είστε μόνοι σας» ανάφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να «εντείνουμε τις προσπάθειες μας να πείσουμε τους εταίρους μας στην Ευρώπη» για την κοινή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. «Πρέπει να φερθούμε στους πρόσφυγες με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο» προσέθεσε και σημείωσε πως στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στηριχθούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, που είναι υπεύθυνες να προστατεύουν τα εξωτερικά της σύνορα. «Δεν είναι απλώς μια εθνική υποχρέωση, αλλά ευρωπαϊκή» τόνισε και συμπλήρωσε πως «αυτή είναι η αφετηρία για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ».

    Στο ίδιο πνεύμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ν. Ξυδάκης ανέφερε πως ζήτησε από τον κ. Ροτ την ηθική στήριξη της Γερμανίας στον αγώνα που δίνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και σημείωσε πως «συμφωνεί απολύτως και μας στηρίζει». Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι δύο χώρες εργάζονται σκληρά για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και αναφέρθηκε στη «μίνι» σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Αυστρία συνεργάζονται στενά για να βρουν βιώσιμες ευρωπαϊκές λύσεις, επισήμανε από τη μεριά του ο κ. Ροτ.

    [03] Συναντήσεις υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων για να υπάρξει συμφωνία πάνω στα 13 προαπαιτούμενα και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες .

    H νομοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης.

    Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το θέμα αυτό δεν μετατίθεται ούτε στην πρώτη αξιολόγηση» σχολίασε η ίδια πηγή.

    Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου 2015.

    Στο μεταξύ, θέμα συζήτησης με τους θεσμούς είναι και η συγκρότηση "Διακυβερνητικού Οργάνου Ιδιωτικού Χρέους" και η έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

    Η συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστεί σήμερα Τετάρτη και την Πέμπτη, όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.

    Νωρίτερα με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και στη συνάντηση αυτή η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόταση για απόσχιση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά των παγίων σε εταιρία που θα ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο και 49 % από ιδιώτες.

    Επίσης με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε και οαναπληρωτήςυπουργόςΔιοικητικής ΑνασυγκρότησηςΧριστόφορος Βερναρδάκης.

    [04] Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν για πρώτη φορά πυραύλους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από υποβρύχιο

    Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έπληξε για πρώτη φορά στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με πυραύλους Κρουζ (τύπου Kalibr) οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από το ρωσικό υποβρύχιο Ροστόφ επί του Ντον, που επιχειρεί στην Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο Πούτιν κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης είπε επίσης πως οι αρχές της Ρωσίας δεν πρέπει να ανοίξουν τις συσκευές καταγραφής των δεδομένων πτήσης του ρωσικού αεροσκάφους Su-24 που καταρρίφθηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία, χωρίς την παρουσία διεθνών ειδικών.

    [05] Συρία: Οι εξτρεμιστικές οργανώσεις αποτέλεσαν "πόλο έλξης" για 31.000 ξένους μαχητές, εκτιμά πρώην ανώτατο στέλεχος της βρετανικής αντικατασκοπείας

    H Συρία έχει μετατραπεί πλέον στο κατ' εξοχήν εκκολαπτήριο σε παγκόσμια κλίμακα μιας νέας γενιάς εξτρεμιστών, καθώς οι ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν υπερδιπλασιάσει τη στρατολόγηση ξένων μελών, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται πως έφθασε τους 31.000 μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, σύμφωνα με ένα πρώην ανώτατο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας.

    «Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταγράψει επιτυχίες που δεν θα μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, που την παρούσα χρονική στιγμή εμφανίζονται συμβατικές, ως και ξεπερασμένες, όπως η Αλ Κάιντα» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάρετ, πρώην επικεφαλής της αντικατασκοπείας της Βρετανίας, της MI6.

    «Ο αριθμός των ξένων που εντάσσονται στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ έχει διπλασιαστεί, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται να αποτραπούν να το κάνουν» τόνισε ο Μπάρετ, νυν αντιπρόεδρος του ομίλου Soufan, ενός οργανισμού παροχής συμβουλών σε θέματα πληροφοριών, σε μια έκθεση που συνέταξε.

    Η εκτίμηση περί των 27.000 έως 31.000 ξένων μαχητών που υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν στη Συρία και το Ιράκ μπορεί να συγκριθεί με την εκτίμηση του Μπάρετ για λογαριασμό του Soufan Group τον Ιούνιο του 2014, περί 12.000 ξένων μαχητών που είχαν ταξιδέψει στη Συρία.

    Οι περισσότεροι από τους μαχητές που εισρέουν στη Συρία είναι Άραβες από την Μέση Ανατολή και την Αφρική, όμως οι τζιχαντιστικές οργανώσεις αποτελούν πόλο έλξης για μαχητές από συνολικά 86 χώρες, από τη Νορβηγία ως το Ουζμπεκιστάν.

    Σημαντικός αριθμός των μαχητών αυτών προέρχεται από την Τυνησία, τη Σαουδική Αραβία και κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ 5.000 ταξίδεψαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπλέον έχει αυξηθεί ο αριθμός των επίδοξων τζιχαντιστών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

    [06] Αρ. Μπαλτάς: «Θα ξαναθέσουμε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών με σύγχρονους και πραγματικούς όρους»

    Το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναζωπυρώθηκε σήμερα με αιχμή την ψήφιση της σχετικής οδηγίας της από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και ιδίως, μετά την αναφορά του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ότι δεν θα διεκδικήσει νομικά η Ελλάδα την επιστροφή γιατί «κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο», εξελίχθηκε σε σφοδρή αντίδραση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων - η οποία ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους - ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι παρότι η οδηγία αυτή δεν είναι συναρτημένη ευθέως με τα Γλυπτά, βρίσκεται στην κατεύθυνση ότι διεκδικούμε ότι ανήκει στην πολιτική μας κληρονομιά.

    «Μας επιτρέπει να ξαναθέσουμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με εντελώς σύγχρονους και πραγματικούς όρους αναδεικνύοντας τον βιασμό που έγινε τότε», είπε ο κ. Μπαλτάς επισημαίνοντας ωστόσο ότι και με την Διεθνή Επιτροπή η τάση είναι «να μην προχωρήσουμε νομικά γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο δικαστήριο». «Κι αν χάσουμε το δικαστήριο τα πράγματα δυσκολεύουν» ανέφερε, τονίζοντας πάντως, πως λόγω των συμβάντων στην Συρία (και την καταστροφή της αρχαίας Παλμίρας), του ευνοϊκού περιρρέοντος κλίματος, αλλά και της έκπτωσης των επιχειρημάτων των Βρετανών (περί μη δυνατότητας της Ελλάδος να συντηρεί και να αναδεικνύει τα Γλυπτά) τώρα που υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης, αυξάνεται η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο προς την κατεύθυνση επιστροφής. Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού εξήγησε πως η νομική διεκδίκηση, όσο προχώρησε με το νομικό γραφείο στο οποίο ανατέθηκε και την Αμάλ Αλαμουντίν, ολοκλήρωσε το έργο της.

    Η αναφορά του κ. Μπαλτά, προκάλεσε την οξεία αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ο οποίος μίλησε για «απαράδεκτη άποψη», όχι μόνο γιατί ενισχύει την επιχειρηματολογία της αγγλικής πλευράς, αλλά επειδή προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 December 2015 - 23:32:14 UTC