Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με τον δέοντα τρόπο στον κ. Σόιμπλε»
  • [02] Π. Λαφαζάνης: Θα λογοδοτήσουν όσοι πωλούν την περιουσία του ελληνικού λαού
  • [03] Πολιτική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 16 Δεκεμβρίου στο Σπόρτινγκ
  • [04] «Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο»
  • [05] Συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους των θεσμών
  • [06] Χρήσιμες συμβουλές για τις χριστουγεννιάτικες διαδικτυακές αγορές
  • [07] Η τράπεζα Morgan Stanley θα καταργήσει 1.200 θέσεις εργασίας
  • [08] Νέα συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών
  • [09] Διάσωση δύο αλλοδαπών κοριτσιών από ελικόπτερο σούπερ πούμα, κοντά στο Αγαθονήσι
  • [10] Αναγνωρίσθηκε και ο τρίτος καμικάζι του Bataclan
  • [11] Βενεζουέλα: Ο Πρόεδρος Μαδούρο ζήτησε την παραίτηση των υπουργών του
  • [12] Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν για πρώτη φορά πυραύλους εναντίον του ΙΚ, από υποβρύχιο
  • [13] «Elles» μια έκθεση αφιερωμένη στη γυναίκα ζωγράφο, στο Μουσείο Φρυσίρα
  • [14] Αρ. Μπαλτάς: Θα ξαναθέσουμε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών με σύγχρονους και πραγματικούς όρους
  • [15] Αλ. Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος, παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή
  • [16] Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Αλ Σίσι
  • [17] Στους 12 οι νεκροί από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι
  • [18] Δεκατέσσερα λεωφορεία γεμάτα μετανάστες ξεκίνησαν από την Ειδομένη για την Αθήνα
  • [19] Με πτώση 0,98% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, κλίμα νευρικότητας στις αγορές

  • [01] «Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με τον δέοντα τρόπο στον κ. Σόιμπλε»

    "Είναι ένας πολιτικός πολύ σκληρός και είναι και σκληρός άνθρωπος. Η σκληρή πολιτική και οι σκληροί άνθρωποι θέλουν και σκληρές απαντήσεις. Στις θέσεις του κ. Σόιμπλε, η ελληνική κυβέρνηση απαντά με τον δέοντα τρόπο" τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9" και στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" με τον Κώστα Μπλιάτκα.

    Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί με αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις της και είπε χαρακτηριστικά: "Σε αυτό το εννεάμηνο έχουν γίνει βήματα, αναφορικά με την προώθηση ζητημάτων, τα οποία κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν αγγίχτηκαν, όπως, οι πρόωρες συντάξεις και οι σπατάλες του κρατικού προϋπολογισμού".

    [02] Π. Λαφαζάνης: Θα λογοδοτήσουν όσοι πωλούν την περιουσία του ελληνικού λαού

    Τις «βρώμικες εκποιήσεις εθνικού πλούτου», που «δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωριστούν από τον ελληνικό λαό και δεν πρόκειται να προκαλέσουν τετελεσμένα» καταγγέλλει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης και τονίζει ότι αυτοί που διέπραξαν τα εγκλήματα της εκποίησης της εθνικής περιουσίας, «θα λογοδοτήσουν αυστηρά, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται».

    Επισημαίνει δε ότι «συνιστά μείζον εθνικό έγκλημα που επισύρει βαρύτατες ευθύνες», το «ξεπούλημα, 14 αεροδρομίων-φιλέτων της χώρας στη γερμανική κρατική (!) εταιρεία Fraport». «Η εκχώρηση στο γερμανικό ομόσπονδο κράτος ελληνικών και μάλιστα κερδοφόρων, κρατικών αεροδρομίων, δεν είναι τίποτε άλλο από ανοικτή παραδοχή ότι η Ελλάδα αποτελεί γερμανική αποικιακή απόφυση, που παραδίδει στο κράτος των επικυρίαρχών της τα δικά της κρατικά τιμαλφή» αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης και τονίζει ότι «η υποτελής κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να παραδώσει τα αεροδρόμια της Ελλάδας σε οποιαδήποτε ιδιωτικά και μάλιστα ξένα χέρια».

    Προσθέτει πως δεν μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ, «ερήμην του ελληνικού λαού» και «με εντολή της τρόικας και της παραδομένης στην τρόικα κυβέρνησης» να προχωρά, στην πώληση, το επόμενο διάστημα, του λιμανιού του Πειραιά, της ΔΕΣΦΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ROSCO, και ακινήτων-φιλέτων όπως το Ελληνικό, ο Αστέρας, η Κασσιόπη κλπ.

    [03] Πολιτική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 16 Δεκεμβρίου στο Σπόρτινγκ

    Πολιτική συγκέντρωση στις 16 Δεκεμβρίου στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ, αποφάσισε να διοργανώσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

    Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, από την ΔΗΜΑΡ θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος και από τις υπόλοιπες κινήσεις που μετέχουν στον φορέα, ο Νίκος Διακουλάκης.

    [04] «Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο»

    «Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» είπε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τέτοιες θέσεις. Συχνά οι θέσεις αυτές, που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, ηττήθηκαν στην ΕΕ».

    Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ σημείωσε πως πολλές φορές εκφράζει νεοφιλελεύθερες απόψεις, αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Είπε πως το ΔΝΤ θα αποφασίσει τον Μάρτιο εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και σημείωσε: «αυτή τη στιγμή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με το καθεστώς του παρατηρητή». Υπογράμμισε πάντως πως «η Ευρώπη θα έπρεπε να λύνει τα προβλήματα μόνη της παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

    Σημείωσε, ακόμη, ότι «παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της απομείωσης του χρέους, δεν ξεχνάμε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά νεοφιλεύθερες και πολλές φορές παρεμβαίνει και σε μη δημοσιονομικού χαρακτήρα θέματα».

    [05] Συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους των θεσμών

    Συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών, στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγμάτευσης για την β' δόση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ.ευρώ.

    Στις 4 το απόγευμα θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και στις 8:30 το βράδυ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Διαβάστε επίσης: Νέα συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών

    [06] Χρήσιμες συμβουλές για τις χριστουγεννιάτικες διαδικτυακές αγορές

    «Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών αναζητά ευκαιρίες για τα δώρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Προσοχή, όμως, γιατί, καμιά φορά, οι μεγάλες προσφορές κρύβουν παγίδες. Δεν είναι όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα αξιόπιστα».

    Αυτό υπογραμμίζει σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρωτής Συνήγορος του Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αθηνά Κοντογιάννη με αφορμή την έκδοση ενός «οδηγού» από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, ενόψει εορτών, για έξυπνες και ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο, αλλά και ποια είναι τα δικαιώματα του καταναλωτή, εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά.

    «Γιατί ισχυρός καταναλωτής είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής» όπως σημειώνει η κυρία Κοντογιάννη.

    Τί πρέπει να γνωρίζουμε

    Ελέγχουμε πάντοτε τις βασικές πληροφορίες που παρέχονται για το ηλεκτρονικό κατάστημα από την ιστοσελίδα του. Αναζητούμε ειδικότερα το όνομα της εταιρείας και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας, όπως αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση και έδρα, ώστε να γνωρίζουμε με ποιον συναλλασσόμαστε και σε ποια χώρα εδρεύει. Δεν αρκεί μόνο η ηλεκτρονική του διεύθυνση. Να έχουμε κατά νου ότι, ακόμη και αν η ιστοσελίδα είναι στα ελληνικά, το ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Εάν προκύψουν προβλήματα, ίσως να μην μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους στα ελληνικά.

    Προσέχουμε τις επιλογές πληρωμής που παρέχει ο προμηθευτής: Εάν η μόνη διαθέσιμη πληροφορία είναι μια ηλεκτρονική διεύθυνση, καθώς και οδηγίες για την πληρωμή μέσω τραπεζικού εμβάσματος, θα ήταν καλύτερο να προτιμήσουμε για τις αγορές μας κάποιο άλλο κατάστημα.

    Αξίζει επίσης, τον κόπο να αναζητήσουμε τυχόν σχόλια, εμπειρίες ή συστάσεις άλλων καταναλωτών που έχουν ήδη συναλλαγεί με το κατάστημα. Αυτό γίνεται εύκολα, πληκτρολογώντας το όνομα της εταιρείας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος σε μια μηχανή αναζήτησης. Εξετάζουμε τις συστάσεις με κριτικό μάτι, γιατί μπορεί να είναι "παραπλανητικές" ή "κατασκευασμένες".

    [07] Η τράπεζα Morgan Stanley θα καταργήσει 1.200 θέσεις εργασίας

    Η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley πρόκειται να καταργήσει 1.200 θέσεις εργασίας, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται 470 θέσεις τραπεζοϋπαλλήλων και χρηματομεσιτών, σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της, δήλωσε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή ενήμερη για τα σχέδια της διοίκησής της.

    Η μείωση αυτή αφορά κάτι περισσότερο από το 2% του συνόλου των εργαζομένων στην αμερικανική τράπεζα (56.000).Σύμφωνα με την πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, η διεύθυνση η οποία μεσιτεύει σε αγοραπωλησίες ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, εταιρικών αξιογράφων, πρώτων υλών και συναλλάγματος θα απολέσει 470 υπαλλήλους (-25%).

    [08] Νέα συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών

    Στις 5 το απόγευμα θα επαναληφθεί η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών με αντικείμενο τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

    Η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει την απόσχιση των δικτύων μεταφοράς από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά τους σε εταιρία ιδιοκτησίας κατά 100 % του Δημοσίου. Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα της αποζημίωσης της ΔΕΗ για το διαχωρισμό του κλάδου καθώς και το μάνατζμεντ της νέας εταιρίας για το οποίο η θέση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

    [09] Διάσωση δύο αλλοδαπών κοριτσιών από ελικόπτερο σούπερ πούμα, κοντά στο Αγαθονήσι

    Ελικόπτερο σούπερ πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε δύο κορίτσια ηλικίας 8 έως 12 ετών από το πλοίο VOS GRACE της FRONTEX, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αγαθονήσι και τα μετέφερε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Σάμου.

    Τα κορίτσια ανήκαν σε ομάδα παράτυπα εισελθόντων αλλοδαπών, ενώ το ελικόπτερο είχε απογειωθεί για να συνδράμει τον εντοπισμό αγνοουμένων στην περιοχή.

    [10] Αναγνωρίσθηκε και ο τρίτος καμικάζι του Bataclan

    Ο τρίτος καμικάζι του Bataclan αναγνωρίσθηκε, περισσότερο από τρεις εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πρόκειται για άτομο του περιβάλλοντος του Μουράντ Φάρες, ενός από τους κύριους στρατολογητές τζιχαντιστών στη Γαλλία.Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Le Parisien, το όνομά του είναι Φουέντ Μοχάμεντ-Αγκαντ, ήταν 23 ετών και ήταν κάτοικος του Στρασβούργου.Ο αδελφός του Καρίμ είναι κρατούμενος μετά το πέρασμά του από τη Συρία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Περιλαμβανόταν σε μία ομάδα δέκα ατόμων που αναχώρησαν από τη συνοικία του Μάιναου του Στρασβούργου το 2013 με προορισμό τη Συρία. Δύο από την ομάδα σκοτώθηκαν στη Συρία, επτά επέστρεψαν την άνοιξη του 2014 και τέθηκαν υπό κράτησιν.Ο τελευταίος της ομάδας ήταν ο Φουέντ Μοχάμεντ-Αγκαντ, που παρέμεινε στη Συρία και επέστρεψε στη Γαλλία για να επιτεθεί στο Bataclan και να σκοτωθεί εκεί.

    [11] Βενεζουέλα: Ο Πρόεδρος Μαδούρο ζήτησε την παραίτηση των υπουργών του

    Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε σήμερα από τους υπουργούς του να παραιτηθούν προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σε «ανασχηματισμό» της κυβέρνησης, δύο ημέρες μετά τη συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές, η οποία της δίνει ευρείες εξουσίες ακόμη και να εξαναγκάσει σε πρόωρη αποχώρηση τον αρχηγό του κράτους.

    «Ζήτησα από το υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί για να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία αναδιάρθρωσης, βαθιάς αναγέννησης και ανανέωσης όλης της εθνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής του. «Αυτό που θέλω είναι: ένα πρόγραμμα για το νέο στάδιο της επανάστασης, με μια βαθιά διόρθωση» τόνισε ο αρχηγός του κράτους αλλά ορκίστηκε ότι θα ασκήσει βέτο στα σχέδια της αντιπολίτευσης για ένα νόμο περί αμνηστίας στους πολιτικούς κρατούμενους.

    Συσπειρωμένο στους κόλπους του μεγάλου συνασπισμού της αντιπολίτευσης, το «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) έλαβε 112 έδρες από τις συνολικά 167 του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, δηλαδή μια πλειοψηφία των δύο τρίτων η οποία του δίνει ευρείες αρμοδιότητες.Πενήντα πέντε έδρες διατηρεί το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του Μαδούρο που έλεγχε το κοινοβούλιο επί 16 χρόνια.

    [12] Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν για πρώτη φορά πυραύλους εναντίον του ΙΚ, από υποβρύχιο

    Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έπληξε για πρώτη φορά στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με πυραύλους Κρουζ (τύπου Kalibr) οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από το ρωσικό υποβρύχιο Ροστόφ επί του Ντον, που επιχειρεί στην Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο Πούτιν κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης είπε επίσης πως οι αρχές της Ρωσίας δεν πρέπει να ανοίξουν τις συσκευές καταγραφής των δεδομένων πτήσης του ρωσικού αεροσκάφους Su-24 που καταρρίφθηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία, χωρίς την παρουσία διεθνών ειδικών.

    [13] «Elles» μια έκθεση αφιερωμένη στη γυναίκα ζωγράφο, στο Μουσείο Φρυσίρα

    Ένα αφιέρωμα στις γυναίκες ζωγράφους του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, με έργα 67 δημιουργών, εγκαινιάζει στις 9/12 το μουσείο Φρυσίρα, φιλοδοξώντας να αποτίσει ένα φόρο τιμής στο φύλο που συντέλεσε σιωπηρά αλλά δυναμικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης τέχνης, βγαίνοντας από το περιθώριο και αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η τέχνη δεν έχει φύλο.

    «Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη γυναίκα ζωγράφο, στη γυναίκα δημιουργό. Η παρουσία της γυναίκας στον εικαστικό χώρο ήταν ασήμαντη έως ανύπαρκτη. Τα τελευταία 50 -60 χρόνια η παρουσία της είναι έντονη» λέει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο ιδρυτής του μουσείου και συλλέκτης Βλάσης Φρυσίρας και επισημαίνει: «Η γυναίκα ανακτώντας τα δικαιώματά της και μπαίνοντας στον κοινωνικό ιστό, αποκτά έντονη δυναμική σε όλα τα επίπεδα και στη ζωγραφική.Ακόμη και σήμερα υπάρχει το ταμπού, ειδικά στους συλλέκτες για επένδυση, τους τρομάζει η επένδυση στο γυναικείο δημιούργημα. Και αυτό θέλω να ξεπεράσω με την έκθεση Elles. Θέλω να καταδείξω ότι το έργο τέχνης δεν έχει φύλο. Η ποιότητα των έργων που βγαίνουν από τις γυναίκες ζωγράφους είναι εξαιρετική».

    [14] Αρ. Μπαλτάς: Θα ξαναθέσουμε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών με σύγχρονους και πραγματικούς όρους

    Το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναζωπυρώθηκε σήμερα με αιχμή την ψήφιση της σχετικής οδηγίας της από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και ιδίως, μετά την αναφορά του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ότι δεν θα διεκδικήσει νομικά η Ελλάδα την επιστροφή γιατί «κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαστήριο», εξελίχθηκε σε σφοδρή αντίδραση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων - η οποία ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους - ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι παρότι η οδηγία αυτή δεν είναι συναρτημένη ευθέως με τα Γλυπτά, βρίσκεται στην κατεύθυνση ότι διεκδικούμε ότι ανήκει στην πολιτική μας κληρονομιά.

    «Μας επιτρέπει να ξαναθέσουμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με εντελώς σύγχρονους και πραγματικούς όρους αναδεικνύοντας τον βιασμό που έγινε τότε», είπε ο κ. Μπαλτάς επισημαίνοντας ωστόσο ότι και με την Διεθνή Επιτροπή η τάση είναι «να μην προχωρήσουμε νομικά γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο δικαστήριο». «Κι αν χάσουμε το δικαστήριο τα πράγματα δυσκολεύουν» ανέφερε, τονίζοντας πάντως, πως λόγω των συμβάντων στην Συρία (και την καταστροφή της αρχαίας Παλμίρας), του ευνοϊκού περιρρέοντος κλίματος, αλλά και της έκπτωσης των επιχειρημάτων των Βρετανών (περί μη δυνατότητας της Ελλάδος να συντηρεί και να αναδεικνύει τα Γλυπτά) τώρα που υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης, αυξάνεται η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο προς την κατεύθυνση επιστροφής. Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού εξήγησε πως η νομική διεκδίκηση, όσο προχώρησε με το νομικό γραφείο στο οποίο ανατέθηκε και την Αμάλ Αλαμουντίν, ολοκλήρωσε το έργο της.

    Η αναφορά του κ. Μπαλτά, προκάλεσε την οξεία αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, ο οποίος μίλησε για «απαράδεκτη άποψη», όχι μόνο γιατί ενισχύει την επιχειρηματολογία της αγγλικής πλευράς, αλλά επειδή προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα.

    [15] Αλ. Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος, παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

    Στη στρατηγικής σημασίας συνεργασία, η οποία προχωρά με Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κυρπιακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή είναι αποσταθεροποιημένη, είπε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση πως το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν σήμερα πόλο σταθερότητας, θα είναι παράγοντας που θα συμβάλει στην προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

    Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων και τη συμβολή της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού, σε τομείς όπως αυτό των εγγυήσεων. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την τρίτη αυτή συνάντηση με Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο, για την οποία είπε ότι εμβαθύνει τις σχέσεις της Ελλάδας και Κύπρου με τις γείτονες χώρες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει διεύρυνση και δυναμική στις συνεργασίες αυτές.

    Διαβάστε επίσης: Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου

    Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Αλ Σίσι

    [16] Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη - Αλ Σίσι

    Σε εξέλιξη είναι η κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

    Θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου Αναστασιάδη η οποία θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις.

    Οι σημερινές επαφές θα κορυφωθούν με τη Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που στόχο έχει την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών.

    [17] Στους 12 οι νεκροί από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

    Στους 12 ανήλθαν οι νεκροί από τη βύθιση ξύλινου σκάφους που μετέφερε μετανάστες, βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου.Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, από τη θαλάσσια περιοχή έχουν ανασυρθεί οι σοροί 6 παιδιών, 2 γυναικών και 4 ανδρών.Επίσης, έχουν περισυλλεγεί σώα 26 άτομα ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντωνακόμα12 μετανάστες αγνοούνται.

    Στο σημείο, από τις 2 τα μεσάνυχτα, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Στην επιχείρηση συμμετέχει ελικόπτερο SUPER PUMA, κανονιοφόρος του Pολεμικού Ναυτικού και δυο σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

    Διαβάστε επίσης: Διάσωση δύο αλλοδαπών κοριτσιών από ελικόπτερο σούπερ πούμα, κοντά στο Αγαθονήσι

    [18] Δεκατέσσερα λεωφορεία γεμάτα μετανάστες ξεκίνησαν από την Ειδομένη για την Αθήνα

    Δεκατέσσερα λεωφορεία γεμάτα μετανάστες ξεκίνησαν, πριν από λίγη ώρα, από την Ειδομένη με προορισμό την Αθήνα.

    Στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, εκεί που τις τελευταίες εβδομάδες παρέμεναν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες μετανάστες, βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνσή τους.

    Η περιοχή είναι αποκλεισμένη και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων -με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος βρίσκεται στον καταυλισμό- και δημοσιογράφους, τους οποίους η αστυνομία έχει σταματήσει σε αποστάση περίπου 3 χλμ από την περιοχή.

    Στην επιχείρηση συμμετέχει ισχυρή αστυνομική δύναμη από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς.

    [19] Με πτώση 0,98% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, κλίμα νευρικότητας στις αγορές

    Το χρηματιστήριο του Τόκιο, που έχασε χθες πάνω από 1%, έκλεισε με νέα πτώση σήμερα σε κλίμα νευρικότητας, ενώ η πτώση των τιμών του πετρελαίου εγείρει ανησυχίες στους επενδυτές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

    Ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,98%, με απώλειες 191,53 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 19.301,07 μονάδες.Ο δείκτης Topix έκλεισε με πτώση 0,84% και απώλειες 13,15 μονάδων, στις 1.555,58 μονάδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 December 2015 - 9:32:26 UTC