Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο»
  • [02] Σε τροχιά υλοποίησης η απόφαση για ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα
  • [03] Γραφείο Προϋπολογισμού: Πολύ μικρό το όφελος από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
  • [04] Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ
  • [05] Τα διασημότερα «ρομποτικά» χέρια είναι από την Κάρπαθο
  • [06] «Ένα σπίτι για τη Νερμίν»: Θεατρικό δρώμενο για τα «ασυνόδευτα ανήλικα»
  • [07] Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ενεργειακού στεγάστρου του ΚΠΙΣΝ
  • [08] Σύνδεση αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

  • [01] «Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο»

    «Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» είπε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τέτοιες θέσεις. Συχνά οι θέσεις αυτές, που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, ηττήθηκαν στην ΕΕ».

    Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ σημείωσε πως πολλές φορές εκφράζει νεοφιλελεύθερες απόψεις, αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Είπε πως το ΔΝΤ θα αποφασίσει τον Μάρτιο εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και σημείωσε: «αυτή τη στιγμή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με το καθεστώς του παρατηρητή». Υπογράμμισε πάντως πως «η Ευρώπη θα έπρεπε να λύνει τα προβλήματα μόνη της παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

    Σημείωσε, ακόμη, ότι «παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της απομείωσης του χρέους, δεν ξεχνάμε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά νεοφιλεύθερες και πολλές φορές παρεμβαίνει και σε μη δημοσιονομικού χαρακτήρα θέματα».

    [02] Σε τροχιά υλοποίησης η απόφαση για ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα

    Τις επόμενες μέρες, και σε επίπεδο συντονιστών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (ECON), αναμένεται να καταρτιστεί το τελικό σχέδιο για την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος και άλλων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, που ενδεχεται να ακολουθήσουν στο μελλον. Ο επικεφαλής της ECON, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε συνέχεια της επιστολής του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την περασμένη Τετάρτη, ανέλαβε την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο θα συνδιαμορφώσει με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή. Μέχρι στιγμής, η πρόταση Γκουαλτιέρι περιλαμβάνει τη δημιουργία σχετικού working group, που μεταξύ άλλων θα επιδιώκει συναντήσεις σε βάση τριμήνου, μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών Θεσμών καθώς και την εντατικοποίηση ειδικών ερευνητικών αποστολών που θα συμβάλουν στην αποκάλυψη στοιχείων σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα.

    [03] Γραφείο Προϋπολογισμού: Πολύ μικρό το όφελος από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

    Πολύ μικρό σε σχέση με την αναστάτωση που δημιουργεί η εφαρμογή του είναι το όφελος στα έσοδα από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, διαπιστώνει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Η έκθεση προτείνει τη διευρυμένη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων. Εκτιμάται ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ στα ταμεία του κράτους.

    Στην έκθεση εκτιμάται ότι στην πλήρη εφαρμογή της η κατάργηση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο, θα αποφέρει έσοδα που δεν θα υπερβούν τα 160 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται πολύ μικρό από τους συντάκτες της έκθεσης. Μάλιστα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους επικαλείται και άλλες εκτιμήσεις, όπως αυτή του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών το 2013 που υπολόγιζε ότι το σύνολο των εσόδων από το μέτρο αυτό είναι μόλις στα 69 εκατ. ευρώ.

    [04] Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    Σκηνές που εγκαταλείφθηκαν ξαφνικά, παιχνίδια πεταμένα, παπούτσια, τρόφιμα μισοφαγωμένα και απόλυτη ησυχία συνθέτουν πλέον το σκηνικό στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ στο ύψος της Ειδομένης.

    Μετά τη δεκάωρη αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών, επετράπη το απόγευμα η είσοδος στον καταυλισμό, δημοσιογράφων, εθελοντών και μελών ΜΚΟ.

    Προηγουμένως, σεεπιχείρηση της αστυνομίας, που ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί, απομακρύνθηκαν με συνολικά 46 λεωφορεία, περισσότεροι από 2000 μετανάστες που βρίσκονταν σχεδόν τρεις εβδομάδες στο σημείο, ευελπιστώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη γειτονική χώρα.

    Οι σιδηροδρομικές γραμμές απελευθερώθηκαν προκειμένου να επιτραπεί ξανά η διέλευση αμαξοστοιχιών που είχαν "μπλοκάρει" τις τελευταίες μέρες στα σύνορα. Περιμετρικά τους, παρέμεναν μόνο οι άδειες σκηνές, ενώ συνεργεία του δήμου Παιονίας καθάριζαν από τα σκουπίδια όλο τον καταυλισμό.

    Αργά το απόγευμα ξεκίνησε και η ροή προσφύγων, που ανέμεναν σε σημείο 15 χιλιόμετρα μακριά από την Ειδομένη προκειμένου να ολοκληρωθεί η αστυνομική επιχείρηση και να τους επιτραπεί εκ νέου η είσοδος στην ουδέτερη ζώνη. Λεωφορεία φτάνουν πλέον στον καταυλισμό και οι επιβάτες τους -όλοι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί-περνούν τους ελέγχους με σχετικά γρήγορες διαδικασίες και εισέρχονται στην ΠΓΔΜ.

    [05] Τα διασημότερα «ρομποτικά» χέρια είναι από την Κάρπαθο

    Μεγαλωμένος σε ένα νησί της άγονης γραμμής, την Κάρπαθο, o καθηγητής ρομποτικής χειρουργικής Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο πετυχημένους χειρουργούς, με παγκόσμια αναγνώριση. Ο δρ. Κωνσταντινίδης ,που έφερε ακόμη μια διάκριση,για την τεχνική δια μέσου μιας τομής (single-site robotic surgery) στην Ελλάδα, αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ, λέει με νόημα ότι «η ομάδα μας βρίσκεται στην κορυφή της ρομποτικής χειρουργικής παγκόσμια. Μπορούμε, πλέον στην Ελλάδα, ρομποτικά, να αντιμετωπίσουμε σχεδόν όλες τις ασθένειες, κάτι που εξασφαλίζει ακόμα και στα δύσκολα χειρουργεία,ταχύτατη και ασφαλή ανάρρωση ,χωρίς ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ».

    Παράλληλα επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αναίμακτη, αφού ο ασθενής χάνει λιγότερο αίμα ακόμα κι από ότι χρειάζεται σε έναν εργαστηριακό αιματολογικό έλεγχο και εξηγεί: «Φανταστείτε, ότι σε μία σοβαρή επέμβαση 5 ωρών, είναι πιθανό να μη χρειαστεί καν η διαδικασία της αναρρόφησης. Στο άμεσο μέλλον, οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα υψηλής τεχνολογίας ρομποτικά μηχανήματα, θα καταφέρουν να μειώσουν το κόστος του εξοπλισμού, ώστε να είναι πιο προσιτά στους περισσότερους ασθενείς τα χειρουργεία,που γίνονται με τη χρήση της ρομποτικής».

    Αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια στο νησί, ο διακεκριμένος χειρουργός θυμάται τα δύσκολα, αλλά ωραία χρόνια που πέρασε και τα διδάγματα που πήρε από την οικογένειά του. «Πρόκειται για ένα πολύ απομακρυσμένο νησί, αποκομμένο από όλους κι από όλα, εξαιτίας της δυσκολίας στην πρόσβαση. Χαρακτηριστικό είναι, ότι, λόγω φουρτούνας,συχνά το καράβι δεν μπορούσε να προσεγγίσει το λιμάνι για ολόκληρες εβδομάδες».

    Η κατάσταση για τον κ. Κωνσταντινίδη, όπως λέει, γίνονταν πιο δύσκολη, καθώς η οικογένειά του ήταν πολυμελής με αποτέλεσμα να απαιτείται διπλή προσπάθεια και εργασία από όλους. «Μέσω της πειθαρχίας για την επίτευξη των στόχων μας, προέκυψε η βασική αρχή που με διέπει μέχρι σήμερα: η οικογένεια είναι ο σημαντικότερος θεσμός, με γνώμονα τον οποίο πορεύομαι. Η οικογένειά μου ήταν η κινητήριος δύναμή μου για το "κάτι καλύτερο", υπήρξε η ώθηση για να διαβάσω,να προοδεύσω,να γίνω επιστήμονας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ήταν που ανακάλυψα από μικρός, ότι ήθελα να ασχοληθώ με την ιατρική».

    Ο καθηγητής υποστηρίζει με θέρμη τα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού και ο ίδιος ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και πιστεύει ότι είναι από τα καλύτερα,λέγοντας: «Επιμένω σε αυτό. Εκνευρίζομαι όταν κατηγορούν άκριτα τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς η δική μου εμπειρία ήταν θεμελιώδης για τη μετέπειτα πορεία μου. Οι γνώσεις, που αποκόμισα από το Αριστοτέλειο, αποτέλεσαν τις βάσεις για την επιτυχή εξέλιξή μου,στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της Αμερικής».

    Ωστόσο σημειώνει ότι η νοοτροπία στις ΗΠΑ είναι τελείως διαφορετική με αυτήν της Ελλάδας, όπου «εκεί όλοι θέλουν να πετύχεις, ακόμα και να γίνεις καλύτερος από αυτούς, κάτι που δε συμβαίνει στην Ελλάδα. Είναι κάτι που έχω διαπιστώσει και από τη θέση του ειδικευόμενου και ως διδάσκων αργότερα. Η προσπάθεια για τον τομέα της χειρουργικής, έγκειται στην αυτονομία και την επάρκεια των ειδικευόμενων, οι οποίες προκαλούν αίσθημα υπερηφάνειας για την προηγούμενη συνεργασία τους, τόσο στα νοσοκομεία εκπαίδευσης, όσο και στους υπεύθυνους καθηγητές.

    Αντιθέτως, στην Ελλάδα, τα άριστα μυαλά στην ιατρική δεν πριμοδοτούνται. Κάπου, κάτι δεν πάει καλά».

    Για την απόφασή του να γυρίσει στην Ελλάδα, ο καθηγητής ρομποτικής χειρουργικής είπε στο «Πρακτορείο» ότι «η νοσταλγία και η αγάπη για την πατρίδα συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην απόφασή μου, σε συνδυασμό με μια δελεαστική επαγγελματική πρόταση, πάνω στις νέες τεχνολογίες της χειρουργικής εκείνης της περιόδου,που είχα ήδη εκπαιδευτεί στην Αμερική, (λαπαροσκοπική, laser) » 'Ηταν ευτυχία που θα μπορούσα να προσφέρω στην χώρα μου.

    [06] «Ένα σπίτι για τη Νερμίν»: Θεατρικό δρώμενο για τα «ασυνόδευτα ανήλικα»

    Μια μητέρα αναγκάζεται να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να το σώσει. Ένας δάσκαλος δέχεταιεπίθεση φανατικών στο σχολείο. Μια οικογένεια προσπαθεί να διαφύγει στην Ευρώπη και χωρίζεται απροσδόκητα. Δυο παιδιά από διαφορετικές χώρες γίνονται φίλοι στο κρατητήριο όπου κρατούνται. Ένα αγόρι γιορτάζει για πρώτη φορά γενέθλια στα 10 του χρόνια. Δύο αδέρφια ξαναβρίσκονται απρόσμενα μετά από πολλά χρόνια. Παιδιά φτάνουν στην Ελλάδα μόνα, κουβαλώντας μνήμες μιας χαμένης πατρίδας και οικογένειες ανοίγουν την αγκαλιά τους γι' αυτά. Αυτές είναι κάποιες ιστορίες από το θεατρικό δρώμενο «Ένα σπίτι για τη Νερμίν» της οργάνωσης ΜΕΤΑδραση, που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 12.00.

    Σκοπός της παράστασης -που απευθύνεται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά και είναι δωρεάν, αναφέρει η οργάνωση- είναι να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει και να κινητοποιήσει το κοινό: Ποια είναι αυτά τα παιδιά που ονομάζονται «Ασυνόδευτα Ανήλικα», πώς βρέθηκαν μόνα τους στην Ελλάδα και με ποιο τρόπο μπορούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους.

    ΗΜΕΤΑδρασηείναι μια οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών,επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, τουΕυρωπαϊκού ΔικτύουΟργανισμών Στήριξης για την ΕπανένταξηERSO (European Reintegration Support Organisations) και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

    [07] Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ενεργειακού στεγάστρου του ΚΠΙΣΝ

    Το κατ' εξοχήν πρωτοπόρο στοιχείο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το ενεργειακό στέγαστρο πάνω από το εντυπωσιακό κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είναι πλέον γεγονός. Όπως παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, το στέγαστρο με την περίτεχνη σύνθεση και τις ιδιαίτερες κατασκευαστικές απαιτήσεις, αποτελεί ένα κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα. Σκοπός του να δώσει ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς αποτελεί συμβολικό στοιχείο της σύλληψης του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, και παράλληλα να καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των καθημερινών απαιτήσεων του Κέντρου, καθώς έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 2GWh ανά έτος. Επίσης να συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

    Το στέγαστρο στηρίζεται σε 30 υποστυλώματα και αποτελείται από 717 ξεχωριστά και προκατασκευασμένα τεμάχια. Δημιουργώντας την οπτική ψευδαίσθηση μιας ανάλαφρης κατασκευής (στην πραγματικότητα ζυγίζει 4.700 τόνους), το διαστάσεων 100Χ100 μ. στέγαστρο, που στο ψηλότερο σημείο του αγγίζει τα 46 μ., «ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί», όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής του τεχνικού τμήματος του Ιδρύματος. Προκαλώντας την επιστήμη του πολιτικού μηχανικού, αλλά και τις καθιερωμένες κατασκευαστικές πρακτικές, η διαδικασία κατασκευής του, όπως και του συνόλου του εργοταξίου «λειτούργησε για όλους, μηχανικούς, εργάτες, τεχνίτες, επισκέπτες ως ανοιχτό πανεπιστήμιο καινοτόμων κατασκευών», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

    [08] Σύνδεση αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος, καθώς και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

    Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα περιλαμβάνει, επίσης, διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική και για το 2015 τη συγκέντρωση και προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Διευκρινίζεται ότι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, οπότε και θα καταργηθεί η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

    Μεταξύ άλλων, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και διατάξεις που θα αφορούν τα ακόλουθα:

    - Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6.

    - Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.

    - Η μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 December 2015 - 17:32:22 UTC