Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Αποφασίστηκε η επιτάχυνση της οριοθέτησης των ΑΟΖ
  • [02] Μ. Γιαννάκου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Κανείς στην Ευρώπη δεν πρόκειται να δεχτεί την εξαίρεση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα
  • [03] Ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα
  • [04] Τρ. Αλεξιάδης: Ανοίγει τις επόμενες μέρες το TAXIS για τα κριτήρια και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης
  • [05] Συνελήφθησαν ακτιβιστές που πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου
  • [06] Καθορίζονται οι γενικές κατευθύνσεις του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία
  • [07] 'Aκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων, από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι
  • [08] Όριο στην υποδοχή προσφύγων ζητά το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας
  • [09] Ακόμη δύο συλλήψεις στην Αυστραλία, στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής έρευνας
  • [10] Κίνα: Δεκατρία εκατομμύρια παιδιά χωρίς ταυτότητα θα αποκτήσουν δικαιώματα
  • [11] Αυξάνονται συνεχώς οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια
  • [12] Τσίρκο, παγοδρόμιο και πολλές εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής
  • [13] Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, έρχεται στην Αθήνα
  • [14] «Καλά και σήμερα», ένα ημερολόγιο μάχης κατά του καρκίνου στο στήθος
  • [15] Π. Καμμένος: Κοινές ασκήσεις, εκπαιδεύσεις και δράσεις με την Αίγυπτο, σχεδιάζει η Ελλάδα
  • [16] Ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του διαθέτει βόμβα υδρογόνου

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Αποφασίστηκε η επιτάχυνση της οριοθέτησης των ΑΟΖ

    Στους τομείς συνεργασίας που τέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις των τριών αρχηγών μετά την τριμερή.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησαν για ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων, την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τόνισε ότι ξεκαθαρίζουν ότι η συνεργασία τους αυτή δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς και ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας, ένα συμβούλιο που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών. Συμφώνησαν, είπε, στη δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που αφορά σε τομείς συνεργασίας ναυτικού περιεχομένου, όπως και της διαλιμενικής συνεργασίας.

    Ακόμα, συμφώνησαν από εδώ και στο εξής οι συναντήσεις τους να έρχονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνήσει και ότι στην επόμενη τους συνάντηση, που μετά από πρωτοβουλία του αλ Σισι θα γίνει στο Κάιρο τον επόμενο χρόνο, «ελπίζουμε ότι θα έχουμε να παρουσιάσουμε έργο που πιθανώς να εξειδικευτεί και με τα εγκαίνια συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ή έργων, στο αιγυπτιακό έδαφος, αργότερα στο κυπριακό, το ελληνικό, που θα αφορούν την τριμερή συνεργασία των τριών κρατών».

    Αναφερόμενος στα επίπεδα συνεργασίας των τριών χωρών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «όλα αυτά τα επίπεδα συνεργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που βγαίνουμε σταδιακά αλλά με αυτοπεποίθηση από διαφορετικού τύπου, βαθύτατες όμως, κρίσεις στις χώρες μας. Κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και από τις οποίες οι λαοί μας βγαίνουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανέφερε ότι τριμερής συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας για την κοινή συνεργασία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη του για τα πρακτικά βήματα που αποφασίστηκαν. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη εύρεσης δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού προβλήματος με την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στη βάση των αποφάσεων της 4ης Ιουνίου 1967 και πρωτεύουσα την Α. Ιερουσαλήμ είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου. Ανέφερε επίσης την στήριξη της Αιγύπτου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στην βάση της ενότητας του νησιού και βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Απόλυτα επιτυχή χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η Διακήρυξη της Αθήνας προάγει το Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «Κύπρος και Ελλάδα αποφασίσαμε να στηρίζουμε τα ζητήματα που προωθούν τις σχέσεις ΕΕ και Αιγύπτου». Επίσης, σημείωσε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. «Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Οι ενεργειακές πηγές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων», τόνισε.

    [02] Μ. Γιαννάκου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Κανείς στην Ευρώπη δεν πρόκειται να δεχτεί την εξαίρεση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα

    «Κανείς στην Ευρώπη δεν πρόκειται να δεχτεί την εξαίρεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα και η παραβίαση από την ελληνική κυβέρνηση της συμφωνίας που υπέγραψε με τους εταίρους και δανειστές συνιστά πόλεμο και τον πόλεμο αυτόν θα τον χάσουμε» τόνισε η πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

    Μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» με τον Κώστα Μπλιάτκα, η κ. Γιαννάκου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές και σημείωσε: «Θα περάσει πολύς καιρός. Διότι οι υποχρεώσεις μας, είναι μεγάλες, αλλά και γιατί δεν έχουμε οικονομική ανάπτυξη. Καθώς εξαιτίας της κακοδαιμονίας και των αντιλήψεων που υπήρχαν, αυτά, που άλλες χώρες εφάρμοσαν εδώ και τριάντα χρόνια (αποκρατικοποιήσεις, αναπτυξιακά μέτρα) εμείς καθόμαστε ακόμη και τα συζητάμε».

    Ως προς το ζήτημα της εκλογής προέδρου της Ν.Δ., η κ. Γιαννάκου επισήμανε: «Δεν αρκεί μόνο η εκλογή νέου προέδρου του κόμματος, για να πάνε καλά τα πράγματα. Χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες και χρειάζεται ομάδα συνεργατών, καθώς οι ιστορίες που ζήσαμε στο παρελθόν, με τον αρχηγό και δύο τρεις φίλους του, γύρω από αυτόν δεν στέκουν».

    [03] Ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα

    Τις επόμενες μέρες, και σε επίπεδο συντονιστών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (ECON), αναμένεται να καταρτιστεί το τελικό σχέδιο για την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου στον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος και άλλων προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, που ενδεχεται να ακολουθήσουν στο μελλον. Ο επικεφαλής της ECON, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε συνέχεια της επιστολής του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την περασμένη Τετάρτη, ανέλαβε την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο θα συνδιαμορφώσει με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων πολιτικών ομάδων στην Επιτροπή. Μέχρι στιγμής, η πρόταση Γκουαλτιέρι περιλαμβάνει τη δημιουργία σχετικού working group, που μεταξύ άλλων θα επιδιώκει συναντήσεις σε βάση τριμήνου, μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών Θεσμών καθώς και την εντατικοποίηση ειδικών ερευνητικών αποστολών που θα συμβάλουν στην αποκάλυψη στοιχείων σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα.

    [04] Τρ. Αλεξιάδης: Ανοίγει τις επόμενες μέρες το TAXIS για τα κριτήρια και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

    Ανοίγει τις αμέσως επόμενες μέρες η εφαρμογή του συστήματος TAXIS, προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως όλοι οι ενδιαφερόμενοι τόσο για τα κριτήρια όσο και το ύψος του επιδόματος θέρμανσης. Αυτό δήλωσε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου.

    Ειδικότερα για τα κριτήρια που θα ισχύσουν, ο κ. Αλεξιάδης αποσαφήνισε ότι το ετήσιο συνολικό εισόδημα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ ετησίως για τους άγαμους και τις 20.000 για τους έγγαμους, ενώ για κάθε παιδί θα προστίθεται το ποσό των 2.000 ευρώ.Σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους.

    Ακόμα, ο κ. Αλεξιάδης διαβεβαίωσε ότι για τις δηλώσεις που θα γίνουν μέχρι τέλους του έτους, το επίδομα θα καταβληθεί μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου ενώ εκείνες που θα κατατεθούν έως τέλη Μαΐου 2016, το επίδομα θα τους καταβληθεί μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου.

    [05] Συνελήφθησαν ακτιβιστές που πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

    Στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης κατέληξε η κινητοποίηση για 13 ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι από νωρίς χθες το πρωί ανέβηκαν σε πύργο ψύξης του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ, θέλοντας συμβολικά να στείλουν μήνυμα για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές, με αφορμή τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.

    Αφού πέρασαν 14 ώρες στην κορυφή του ΑΗΣ, σε ύψος 130 μέτρων, όπου ανέγραψαν και μήνυμα, αστυνομικοί, γύρω στις 7.30 το βράδυ, τούς ζήτησαν να κατέβουν, πράγμα το οποίο και έπραξαν.Ακολούθως οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο της Κοζάνης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και διατάραξη οικιακής ειρήνης, με την οποία αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [06] Καθορίζονται οι γενικές κατευθύνσεις του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία

    Συνεδρίασε, την Τετάρτη, για δεύτερη φορά η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο τον καθορισμό των βασικών κατευθύνσεων, στις οποίες θα κινηθεί ο διάλογος για την Παιδεία. Ύστερα από επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Γαβρόγλου, με εκπροσώπους των κομμάτων, κατέληξε σε δώδεκα γενικά σημεία, τα οποία και αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής.

    Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί, ότι στους τρεις φορείς, που είχαν ανακοινωθεί ότι θα δρουν παράλληλα στον εθνικό διάλογο (Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας), προστέθηκε και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Πολιτικής.

    Πιο συγκεκριμένα, η θεματική ατζέντα του εθνικού διαλόγου θα καθοριστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, μετά από τροποποιήσεις και προτάσεις που θα κατατεθούν από τους εκπροσώπους των κομμάτων μέχρι την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, οι δώδεκα θεματικές, με βάση τις οποίες θα καθοριστεί και η τελική ατζέντα, είναι οι εξής:

    1. Δημοκρατικές αξίες. (Βία, ρατσισμός, διαφορετικότητα, εκπαίδευση μειονοτήτων, αειφορία εκπαιδευτικών μονάδων, αυτοδιοίκητο διαφόρων βαθμίδων, κοινωνική μέριμνα, πρόσβαση σε πολιτισμικά δρώμενα).

    2. Οικονομικά της εκπαίδευσης (τρόποι θεσμοθετημένης αύξησης του ποσοστού επιχορήγησης στην εκπαίδευση, διαφορετικά χρηματοδοτικά σχήματα, δυνατότητες μείωσης εξόδων, πράσινα σχολεία, αξιοποίηση περιουσίας, πολιτική προσλήψεων, οικολογικό αποτύπωμα των εκπαιδευτικών μονάδων).

    3. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων και εκπαιδευτικού προσωπικού

    4. Νέες τεχνολογίες, διδακτική πρακτική, ψηφιακός εγγραμματισμός

    5. Ενιαίος χώρος ανωτάτης εκπαίδευσης και έρευνας.

    6. Λύκειο-Παραπαιδεία-Εισαγωγή στα ΑΕΙ. Μετεγγραφές.

    7. Είδη και δομή των διαφορετικών σχολικών μονάδων και του σχολικού δικτύου ανά περιοχή.

    8. Διοίκηση Εκπαίδευσης και αποκέντρωση της.

    9. Διασύνδεση των εκπαιδευτικών δομών με την παραγωγή, με την αγορά εργασίας.

    10. Προοπτικές για νέους επιστήμονες. Συγκεκριμένα μέτρα.

    11. Ρόλος Κοινωφελών Ιδρυμάτων, ΜΚΟ και άλλων οργανισμών για την εκπαίδευση και έρευνα.

    12. Συνεχής και δια βίου εκπαίδευση.

    [07] 'Aκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό αγνοουμένων, από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

    'Ακαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων μετά το χθεσινό πολύνεκρο ναυάγιο ξύλινου σκάφους, που μετέφερε περίπου 50 μετανάστες, βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου.Στις έρευνες που ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας, συμμετέχουν τρία πλωτά του λιμενικού, σκάφος της frontex και ελικόπτερο super puma.

    Οι 26 διασωθέντες του ναυαγίου φιλοξενούνται προσωρινά στη Λέρο όπου εκεί μεταφέρθηκαν και οι σοροί των 12 ατόμων(6 παιδιά 2 γυναίκες και 4 άνδρες).Επίσης, δύο μικρά κορίτσια που είχαν διασωθεί από το ναυάγιο και νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της Σάμου με συμπτώματα υποθερμίας μεταφέρθηκαν λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης τους, σε νοσοκομείο της Αθήνας.

    [08] Όριο στην υποδοχή προσφύγων ζητά το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας

    Την επιβολή ανώτατου ορίου στην υποδοχή προσφύγων ζήτησε ο επικεφαλής του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ, επικαλούμενος τις δυσκολίες ενσωμάτωσης.

    «Αργά ή γρήγορα δεν θα αποφύγουμε να θέσουμε όριο», δήλωσε ο κ. Σούστερ στην εφημερίδα «Die Welt» και ζήτησε ελεγχόμενη υποδοχή προσφύγων, καθώς, όπως είπε, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον τρόμο του πολέμου και του Ισλαμικού Κράτους, αλλά προέρχονται από χώρες όπου υπάρχει κουλτούρα μίσους για τους Εβραίους

    [09] Ακόμη δύο συλλήψεις στην Αυστραλία, στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής έρευνας

    Ένας εικοσάχρονος και ένας δεκαπεντάχρονος συνελήφθησαν σήμερα στην κατοικία τους στο Σίδνεϊ και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής έρευνας που διεξάγεται για ένα σχέδιο επίθεσης εναντίον κυβερνητικού κτιρίου, ανακοίνωσε η αστυνομία.Δεκαπέντε άτομα συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αυστραλία στο πλαίσιο των ερευνών αυτών.

    Οι δύο ύποπτοι που συνελήφθησαν σήμερα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «συνωμοσία με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας», ανέφερε η αστυνομία. Παρόμοιες κατηγορίες αναμένεται να απαγγελθούν εις βάρος άλλων τριών ατόμων που έχουν τεθεί υπό κράτηση.Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σήμερα προκύπτουν από τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν κατά την επιχείρηση του περασμένου Δεκεμβρίου.

    [10] Κίνα: Δεκατρία εκατομμύρια παιδιά χωρίς ταυτότητα θα αποκτήσουν δικαιώματα

    Η Κίνα θα επιτρέψει σε εκατομμύρια πολίτες της που στερούνταν πολιτικών εγγράφων, συχνά πρόσωπα που γεννήθηκαν κατά παράβαση της λεγόμενης πολιτικής του ενός παιδιού, να αποκτήσουν ιατρική προστασία και πρόσβαση στην εκπαίδευση, ανακοίνωσαν σήμερα τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.Περίπου 13 εκατομμύρια «μαύρα παιδιά» (παιδιά χωρίς ταυτότητα), περίπου το 1% του πληθυσμού της χώρας, δεν διαθέτουν μόνιμη άδεια παραμονής («hukou»), ένα απαραίτητο έγγραφο για έναν πολίτη στην Κίνα.

    Ορισμένα είναι ορφανά όμως η πλειονότητα έχουν γεννηθεί εκτός του πλαισίου της αμφιλεγόμενης πολιτικής περιορισμού των γεννήσεων.Οι γονείς που έχουν ένα παραπάνω παιδί από τον επιτρεπόμενο αριθμό που προβλέπει ο νόμος θα πρέπει να πληρώσουν ένα βαρύ πρόστιμο προκειμένου να νομιμοποιήσουν το νεογέννητο και να μπορέσει να αποκτήσει έγγραφα.

    [11] Αυξάνονται συνεχώς οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

    «Η χρόνια νεφρική νόσος τελικού σταδίου παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα και συνιστά σήμερα ένα βαρύτατο κοινωνικό φορτίο». Αυτά αναφέρει ο καθηγητής Νεφρολογίας Ιωάννης Στεφανίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδας 2015, το οποίο ξεκινά αύριο τις εργασίες του στη Λάρισα. Παρόλο που ο επιπολασμός στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι σε σύγκριση μικρότερος από ότι στις Η.Π.Α. φαίνεται, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι και εδώ ο συνολικός αριθμός των αρρώστων με Χ.Ν.Α. τελικού σταδίου αυξάνεται συνεχώς. Για τον λόγο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα επέχουν στις νεφροπάθειες, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή θεραπεία. Το Νεφρολογικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδος 2015 φιλοδοξεί να γίνει αρωγός στην προσπάθεια αυτή, καταλήγει ο ίδιος.

    Στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι να παρουσιαστούν σύγχρονες εξελίξεις στη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των νεφρικών παθήσεων. Το πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή και περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις και κλινικά φροντιστήρια. Θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες με καταξιωμένο έργο στη Νεφρολογία και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες. Η νοσηλευτική ημερίδα, η οποία θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό της επίλεκτης θεματολογίας του. Παράλληλα, θα δοθεί βήμα σε νεότερους, ταλαντούχους επιστήμονες με σκοπό την ευρύτερη προώθηση της νέας γνώσης και τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων.

    [12] Τσίρκο, παγοδρόμιο και πολλές εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής

    Άριες και ορχηστρικά αποσπάσματα από διάσημες όπερες, εμβληματικά ορατόρια, κοσμαγάπητες οπερέτες, αστέρια του κλασικού χορού - όπως η απόλυτη πρίμα μπαλαρίνα των Μπολσόι Σβετλάνα Ζαχάροβα και τα Κρατικά Μπαλέτα της Μόσχας, τζαζ αρμονίες από τη Big Band του δήμου Αθηναίων στον Κήπο και χορευτικές μουσικές της βιεννέζικης παράδοσης από την Καμεράτα, ακροβατικά, χορός και μουσική από το καναδέζικο σύνολο Cirque Εloize, εκθέσεις, θέατρο σκιών, καθώς και παραστάσεις και δράσεις για παιδιά είναι μερικές από τις προτάσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τα φετινά Χριστούγεννα.

    Πέρα, όμως, από το καλλιτεχνικό κομμάτι το εορταστικό πρόγραμμα επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις για τους φίλους του Μεγάρου.

    Για όσους γλιστρούν με τέχνη, χορεύουν με αξιώσεις ή πέφτουν με χάρη, μια πολική πίστα υψηλών προδιαγραφών τους περιμένει στο Αίθριο των Μουσών. Το πλήρως οργανωμένο παγοδρόμιο θα λειτουργεί όλο τον Δεκέμβριο και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για την ψυχαγωγία και την άθληση μικρών και μεγάλων. Μάλιστα, όσοι το επισκεφθούν αυτές τις γιορτές, θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στο Φουαγιέ των Μουσών, με αφιλοκερδή συμμετοχή των καλλιτεχνών.

    [13] Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, έρχεται στην Αθήνα

    Oι βραβευμένες ταινίες του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 15ης Camera Zizanio, καθώς και επιλεγμένες ταινίες από όλα τα προγράμματα της διοργάνωσης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, προβάλλονται από τις 10/12 στον αθηναϊκό κινηματογράφο Αλκυονίδα.

    Μικροί και μεγάλοι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία, έως τις 16/12, να παρακολουθήσουν συγκεντρωμένες κάποιες από τις πιο συναρπαστικές (και πολυβραβευμένες σε σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου) ταινίες όλων των ειδών για παιδιά και νέους -επιλεγμένες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου.

    Σημειώνεται πως το ερχόμενο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η προβολή της -προεπιλεγμένης για όσκαρ- ταινίας «Το αγόρι και ο κόσμος» του Βραζιλιάνου Αλε Αμπρέου, παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που είναι ανοιχτή σε κοινό και εκπαιδευτικούς (με ελεύθερη είσοδο), θα παρουσιαστoύν οι εκπαιδευτικοί φάκελοι που δημιουργήθηκαν για την ταινία από το Νεανικό Πλάνο και επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί συνεργάτες Χαράλαμπος Μπαλτάς, Αθηνά Καρανάση, Έλενα Μολασιώτη και Κερασία Μιχαλοπούλου.

    [14] «Καλά και σήμερα», ένα ημερολόγιο μάχης κατά του καρκίνου στο στήθος

    «Διαγνώστηκα με καρκίνο στον μαστό τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου στις 15:27 σε ένα διαγνωστικό κέντρο στη Βασιλίσσης Όλγας. Μέχρι το δευτερόλεπτο που άκουσα το «κατά πάσα πιθανότητα, ναι» από τον ακτινολόγο, πίστευα πως ο καρκίνος συμβαίνει στους άλλους. Στην οικογένειά μας δεν τον ξέραμε. Ξέραμε την πάρκινσον, τις κολπικές μαρμαρυγές, τα μυοσκελετικά. Χοληστερίνη, πίεση. Αnd that's it. Είχα την αλαζονεία του υγιούς. Πίστευα ότι θα πεθάνω σε βαθιά γεράματα. Ότι έχω χρόνο να τρώγομαι με βλακείες».

    Αυτό είναι ο πρόλογος από το βιβλίο «Καλά και σήμερα», ένα χρονικό της μάχης που έδωσε με τον καρκίνο του στήθους η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Η Θεσσαλονικιά πεζογράφος («Ξανθιά πατημένη», «Ο φόβος θα σε βρει και θα είσαι μόνη», «Πλανήτης Πρέσπα», «Ο μωβ μαέστρος», «Απόψε δεν έχουμε φίλους», «Χορεύουν οι ελέφαντες») χαρίζει στο ελληνικό αλλά και στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό ένα βιωματικό μυθιστόρημα φόβου αλλά και ελπίδας.

    Είναι το ημερολόγιο πίστης στη ζωή από μια γυναίκα που ήρθε αντιμέτωπη με τη φοβερή αρρώστια στο μέρος - σύμβολο του ερωτισμού και της μητρότητας. Ένα χρονολόγιο που συγκλονίζει με την ειλικρίνεια η οποία φτάνει στον κυνισμό. Μια δημόσια εξομολόγηση με ψυχραιμία που φτάνει στα όρια της ψυχρότητας. Ένα προσωπικό δράμα που εναλλάσσεται με μαύρο χιούμορ. Ένα ατομικό ιστόρημα που σου δημιουργεί άμυνες εκεί που νομίζεις ότι δεν έχεις. Μια λεπτομερής απεικόνιση της κάθε τυραννικής μέρας που όμως μετριάζεται από τον εξπέρ γιατρό και το χαμόγελο μιας νοσοκόμας.

    [15] Π. Καμμένος: Κοινές ασκήσεις, εκπαιδεύσεις και δράσεις με την Αίγυπτο, σχεδιάζει η Ελλάδα

    Τη σημασία της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε όλα τα επίπεδα για την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, επισήμανε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

    Ο κ. Καμμένος, αφού χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της μεγαλύτερης αραβικής χώρας ως «εγγυητή της σταθερότητας», αναφέρθηκε στην στρατιωτική και αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που ξεκίνησε "από την ανάληψη των καθηκόντων μας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων ".

    «Ένα σημαντικό θέμα που αφορά την άμυνα, είναι ο έλεγχος της ευρύτερης περιοχής των ελληνικών και των αιγυπτιακών θαλάσσιων συνόρων για την παράνομη διακίνηση πετρελαίου, όπλων και ανθρώπων, διότι η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας περνάει μέσα από αυτή την περιοχή. Από κοινού λοιπόν σχεδιάζουμε κοινές ασκήσεις, κοινές εκπαιδεύσεις και παράλληλα κοινές δράσεις στην ευρύτερη περιοχή».

    «Σήμερα το πρωί είχαμε κοινή αεροναυτική άσκηση στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, προετοιμαζόμαστε για την ΑΟΖ, γιατί πλέον τα θαλάσσια σύνορα μας θα ενωθούν με τον καθορισμό της Οικονομικής Ζώνης», πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και γνωστοποίησε ότι ?τα κοινά γυμνάσια επεκτείνονται και με άλλες χώρες, όπως είναι η Κύπρος ή άλλες μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής».

    [16] Ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του διαθέτει βόμβα υδρογόνου

    Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του διαθέτει βόμβα υδρογόνου, κάτι το οποίο αν επιβεβαιωθεί δείχνει ότι έχει προχωρήσει σημαντικά το πρόγραμμα πυρηνικών εξοπλισμών της Πιονγκγιάνγκ.

    Η Βόρεια Κορέα είναι ήδη «ένα ισχυρό κράτος που διαθέτει πυρηνικό όπλο και είναι έτοιμη να προκαλέσει την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας και μιας βόμβας υδρογόνου για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία επαρκώς» δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιθεώρησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

    Τις δηλώσεις του αυτές επικαλείται σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 December 2015 - 9:32:26 UTC