Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
  • [02] Φ. Γεννηματά: Μόνη λύση η κυβέρνηση συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων
  • [03] «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εγγυώμαστε την κοινωνική συνοχή στo πλαίσιo μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης»
  • [04] Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα
  • [05] Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας
  • [06] Αναστολή επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ
  • [07] Ο καναδικός οίκος αξιολογήσεων DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "CCC" από "CC"

  • [01] Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

    Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα υπογράψει κοινή δήλωση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    Η κοινή δήλωση θα υπογραφεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τη στήριξη 20.000 προσφύγων στην Ελλάδα, σε συνέχεια των αποφάσεων που πάρθηκαν κατά την Συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στις 25 Οκτωβρίου 2015.

    Στην εκδήλωση θα εκπροσωπήσουν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ο κ. Γκεόργκε Οκοθ-Ομπο και την Eλληνική κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Νωρίτερα την ίδια μέρα (ώρα 09.30), η αντιπρόεδρος της ΕΕ, κ. Γκεοργκίεβα θα επισκεφθεί το Κέντρο υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα.

    Με αφορμή την υπογραφή Kοινής Δήλωσης και της επίσκεψης στην Αθήνα της αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης υπογράμμισσε ότι «η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσφυγική κρίση είναι καθολική και αποφασιστική και καταδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης».Πιο συγκεκριμένα, «ξεκινάει επισήμως το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, βάσει του οποίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα επιδοτεί το ενοίκιο για 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, με ευρωπαϊκούς πόρους».

    [02] Φ. Γεννηματά: Μόνη λύση η κυβέρνηση συνεργασίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

    Κυβέρνηση συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με κοινό προοδευτικό πρόγραμμα και σχέδιο, προτείνει ως "μόνη λύση για το πολιτικό πρόβλημα της χώρας" η Φώφη Γεννηματά.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, αποδίδει την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών μεταξύ Μαξίμου και δανειστών σε "ηρωισμούς" του πρωθυπουργού για εσωτεική κατανάλωση "προ των αδιεξόδων της κυβέρνησης. Η ίδια χαρακτηρίζει "γελοιότητες που εκπρορεύονται από το Μαξίμου" την αίσθηση ότι η δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ασκείται για να μην διαταραχθεί η εσωκομματική ισορροπία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και κατηγορεί το κυβερνών κόμμα ότι ασκεί σε βάρος του ΠΑΣΟΚ "συνεχή, σχεδιασμένη, άπελπι προσπάθεια επικοινωνιακής προβοκάτσιας".

    [03] «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εγγυώμαστε την κοινωνική συνοχή στo πλαίσιo μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης»

    «Συνεδριάζουμε σε μια πυκνή περίοδο πολιτικών μαχών και εξελίξεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως είπε, «η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, η προσφυγική κρίση και οι διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία ,αλλά και η ρωσοτουρκική διένεξη, διαμορφώνουν ένα σύνθετο και ρευστό σκηνικό μέσα στο οποίο η κυβέρνηση καταφέρνει να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας και αναλαμβάνοντας ρόλο εξισορροπητικό και διαμεσολαβητικό».

    «Η διεθνής θέση της χώρας μας σταδιακά αναβαθμίζεται και με την ανάληψη πρωτοβουλιών αναλαμβάνουμε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη γειτονιά μας και θέση σταθερότητας που προωθεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα από παράγοντας κρίσης γίνεται μέρος της λύσης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ακραίοι κύκλοι θέλουν να αξιοποιήσουν την αποσταθεροποίηση για να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους, σχεδιασμούς στους οποίος εντάσσεται και η παραφιλολογία για δήθεν έξοδο της χώρας από τη συνθήκη Σέγκεν».

    «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να αναδεικνύουμε το ανθρώπινο πρόσωπο, την ηθική υποχρέωση απέναντι στην προσφυγική κρίση»,ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εγγυώμαστε την κοινωνική συνοχή στo πλαίσιo μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης και συμφωνίας και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εγγυώμαστε τη διεθνή θέση της χώρας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υψώσει ασπίδα προστασίας για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα με την προστασία για την πρώτη κατοικία κόντρα στις σκληρές αρχικά απαιτήσεις των δανειστών».

    Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση δίνει ένα μεγάλο αγώνα για να υλοποιήσει μια ακόμη ουσιαστική δέσμευση, αυτή για την προστασία των συνταξιούχων. Ο αγώνας για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού,ανέφερε έχει στόχο να μην φορτώσει με μια ακόμη επώδυνη περικοπή συντάξεων τους συνταξιούχους.

    «Είναι αγώνας που έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να δώσουμε για τις επόμενες γενιές»,τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι σε αυτόν τον αγώνα η κυβέρνηση θεώρησε ότι ήταν σκόπιμο να καλέσει σε συστράτευση τα κόμματα, όχι για να μοιραστεί την ευθύνη,αλλά για τη χάραξη μιας ενιαίας εθνικής κόκκινης γραμμής για τη μη περικοπή των συντάξεων. Κατήγγειλε,όμως,την άρνηση να ανταποκριθούν σε αυτή την κόκκινη γραμμή εκείνοι που ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων. "Εμείς όμως θα προχωρήσουμε και θα δώσουμε τη μάχη με την κοινωνία και θα καταφέρουμε να υψώσουμε ασπίδα προστασίας των συντάξεων", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Η μεγάλη μάχη με την ολιγαρία και τον νεοφιλελευθερισμό είναι ακόμα μπροστά μας» τόνισε ο πρωθυπουργός .« Έτοιμοι και για τους αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς, για να μείνουμε όρθιοι και να δώσουμε την μάχη αυτή. Έτσι θα είμαστε χρήσιμοι για τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπούμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Το στοίχημα του Ιουλίου δεν ήταν να σωθούν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες, αλλά να σωθεί το βιός των απλών ανθρώπων, αυτών που δεν είχαν την σπουδή να βγάλουν τα λεφτά τους στις τράπεζες της Ελβετίας» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αυτή ήταν μια επιλογή με ταξικό πρόσημο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Η επιτυχής έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης αυτή στενοχώρησε ακραίους κύκλους και επιθετικά funds», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, την επιτάχυνση και τη γενίκευση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής». Πρόσθεσε,επίσης, ότι «ο μεγάλος στόχος είναι η απομείωση του χρέους που αφορά τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές και να βγούμε από την άρση της κυριαρχίας μας. Αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2016, μετά το τέλος της αξιολόγησης. Δηλαδή, η δυνατότητα επιστροφής στις αγορές και άρα ίσως δεν χρειαστούν όλα τα χρήματα που έχουμε συμφωνήσει έως το 2019, είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι πλέον διαμορφώνεται ένα κλίμα που η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Υπογράμμισε επίσης το δημοσίευμα Wall Street Journal για τα σχέδια απομείωσης του χρέους».

    «Το κόμμα δεν μπορεί να παρακολουθεί απλά την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να αποκτήσει συνυπευθυνότητα και οργανική σύνδεση με την κυβέρνηση, όχι για να συντηρεί τα πελατειακά δίκτυα που διατηρούσε το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά για να διαμεσολαβεί μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Το κόμμα, είπε ο κ.Τσίπρας, πρέπει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την μετατόπιση των κοινωνικών μετασχηματισμών, η παρουσία του κόμματος πρέπει να είναι αυτόνομη και συνεχής, να πληροφορεί, να εξηγεί να διδάσκει αλλά και να ακούει την κοινωνία».

    «Εμείς δεν θα συμβιβαστούμε και δεν θα διευκολύνουμε κανέναν. Σε αυτόν τον τόπο θα επιστρέψει η νομιμότητα, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι ο λαός γνωρίζει ποιοι έστησαν το πελατειακό σύστημα και το σύστημα της διαπλοκής όλα αυτά τα χρόνια». «Γνωρίζω καλά,ανέφερε ο κ.Τσίπρας,ότι το κόμμα μας δέχθηκε ένα πλήγμα το περασμένο καλοκαίρι,αλλά νομίζω ότι το έχουμε ξεπεράσει γιατί ο ίδιος ο λαός έδωσε την απάντηση στα πολιτικά διλήμματα που τέθηκαν μπροστά του», είπε ο πρωθυπουργός. Για το στόχο του επικείμενου συνεδρίου, είπε «επομένως, σήμερα έχουμε τη δύναμη και την αντοχή να ξεκινήσουμε μια μεγάλη πορεία για την αναγκαία πολιτική, ιδεολογική, προγραμματική ανασυγκρότηση του κόμματος με στόχο να εμπλέξουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπούμε. Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπόθεση όλων μας. Υπόθεση όλων των κοινωνικών δυνάμεων».

    [04] Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα

    Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για τις οποίες απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφισθεί την Τρίτη το βράδυ, και στη συνέχεια το Euroworking Group θα εγκρίνει τη χορήγηση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

    Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ Επίσης θα προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρισθεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου καθώς και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα προβλέπει μειώσεις μισθών αλλά θα παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο.

    Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθεί η συμφωνία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

    Ανοίγει η αγορά για τη διαχείριση από ιδιωτικές εταιρείες των μεγάλων κόκκινων δανείων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

    Σε δύο φάσεις θα υλοποιηθεί η συμφωνία που αφορά στα κόκκινα δάνεια, σε πρώτη φάση και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 εξαιρούνται από τη διαδικασία διαχείρισης εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων όλα τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό) καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια.

    Το καθεστώς των εξαιρέσεων θα επανεξεταστεί μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο ενός νέου κανονιστικού πλαισίου.

    [05] Σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός που σημειώθηκε στις 10.34 σήμερα το πρωί είχε μέγεθος 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο, ανάμεσα στην Ηλεία και την Ζάκυνθο και συγκεκριμένα 12 χιλιόμετρα νότια της Κυλλήνης.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν αναφερθεί τυχόν ζημιές από τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Ηλείας, της Ζακύνθου, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

    [06] Αναστολή επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

    Αναστολή της επίσχεσης εργασίας που είχαν ξεκινήσει στις 9 Δεκεμβρίου, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), δίνοντας «πίστωση χρόνου», στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, όπως αναφέρουν, για την υλοποίηση δεσμεύσεων που έλαβαν μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο.

    Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο κ. Πολάκης δεσμεύθηκε για την πληρωμή εξαιρέσιμων (νυχτερινά-αργίες) που αφορούν τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο 2015 έως τις 27 Δεκεμβρίου, χορήγηση δαπάνης στολής για το έτος 2016, διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στις εκτός έδρας αποζημιώσεις, διατήρηση της ασφαλιστικής κάλυψης για ατύχημα στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, καθώς και χορήγηση της πτητικής αποζημίωσης στους διασώστες που εκτελούν αεροδιακομιδές.

    [07] Ο καναδικός οίκος αξιολογήσεων DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "CCC" από "CC"

    Σε "CCC" από "CC" αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τον καναδικό οίκο αξιολογήσεωνDBRS. Παράλληλα, ο οίκος έβγαλε τη χώρα από καθεστώς επανεξέτασης και έθεσε σταθερή την τάση σε όλες τις αξιολογήσεις.

    Όπως ανακοίνωσε η DBRS, αυτή η αναβάθμιση αντανακλά την οπτική ότι το παρόν πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει στην σταθεροποίηση τόσο του τραπεζικού τομέα, όσο και της ελληνικής οικονομίας .

    Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η συμφωνία της 15ης Ιουλίου μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Θεσμών για ένα τριετές τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ύψους 86 δισ. ευρώ, χαλάρωσε τις έντονες πιέσεις στη ρευστότητα και απομάκρυνε την άμεση απειλή για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επακόλουθη αθέτηση χρέους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 December 2015 - 11:32:24 UTC