Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή
  • [02] Φ. Γεννηματά: «Οι κόκκινες γραμμές του κ. Τσίπρα έγιναν κόκκινα χαλιά για τους αετονύχηδες»
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Σε «ρουσφέτια και μπαλώματα» εξαντλείται το νομοσχέδιο
  • [04] Γ. Πλακιωτάκης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός δεν έχουν αίσθηση των επιπτώσεων που προκαλεί η ανεύθυνη πολιτική τους
  • [05] Τρ. Αλεξιάδης: Εντοπίστηκαν εκατοντάδες ΑΦΜ με καταθέσεις από 1 εκατ. έως 12 εκατ. ευρώ
  • [06] «Εισβολή» των οικονομικών εισαγγελέων σε υποκατάστημα της UBS
  • [07] Ο Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων σε Χίο και Λέρο
  • [08] Συγκεντρώσεις ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ ενάντια στα προαπαιτούμενα μέτρα
  • [09] Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Τετάρτη απο τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας
  • [10] Έκλεισαν τα δημόσια σχολεία στο Λος Άντζελες εξαιτίας απειλών
  • [11] Το όνομα της Υπατίας φέρει πλέον ο εξωπλανήτης "Edasich b", ύστερα από μαζική ψηφοφορία ανάμεσα στους φίλους της αστρονομίας
  • [12] Κοινό έδαφος μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για τους συμμετέχοντες των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κέρι
  • [13] O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίζεται με σθένος τη μετανάστευση, την "παλαιότερη παράδοση" της Αμερικής
  • [14] Νέα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου φέρνουν οι εξελίξεις στην ανοσο-ογκολογία
  • [15] Υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια 39 ασθενοφόρων οχημάτων για τέσσερις Υγειονομικές Περιφέρειες
  • [16] Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
  • [17] Ψηφίστηκε με 153 ψήφους το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ
  • [18] Κομισιόν: Nα ολοκληρωθεί η κατασκευή και η λειτουργία των hotspots

  • [01] Δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή

    «Καταψηφίσαμε ως Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα γιατί δεν επιθυμούμε να συναινέσουμε στο ψέμα και την υποκρισία του κ. Τσίπρα και να μη γίνουμε συνεργοί στο συστηματικό έγκλημα κατά του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

    [02] Φ. Γεννηματά: «Οι κόκκινες γραμμές του κ. Τσίπρα έγιναν κόκκινα χαλιά για τους αετονύχηδες»

    Τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα τον Δεκέμβριο του 2013 σύμφωνα με τα οποία «εκείνοι που θα υφαρπάξουν τη χώρα μέσω των τραπεζών θα αναγκάσουν τους Έλληνες να εργάζονται ως είλωτες με 300 ευρώ το μήνα, θα προκληθούν μαζικές απολύσεις και μαζί με τις Τράπεζες θα εξαγοραστεί πακέτο το σύνολο της ελληνικής οικονομίας», επικαλέστηκε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με στόχο να καταδείξει αντίφαση με τα σημερινά μέτρα. «Δυστυχώς δικαιώνεστε, μόνο που τα κάνετε εσείς», είπε απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα.

    Η κ. Γεννηματά καταλόγισε στην σημερινή κυβέρνηση ότι αν είχε διαφορετική στάση τότε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα ζούσαν αυτά που ζουν τώρα, «φόβο, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, απογοήτευση, άγχος για το μέλλον των παιδιών τους».

    Όπως είπε, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και δια του κ. Σταθάκη ζητούσε να απαγορευθεί οποιαδήποτε πώληση "κόκκινων" δανείων από την πλευρά των τραπεζών και αγορά τους από τα distress funds, που ονόμαζε «κοράκια». «Βέβαια ως φαίνεται τα «κοράκια» έγιναν «αρνάκια» και οι δεσμεύσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έμειναν για μια ακόμη φορά στα λόγια, έπεα πτερόεντα», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

    Αφού ανέφερε πως, το σημερινό νομοσχέδιο, είναι η δεύτερη πράξη στο δράμα του αφελληνισμού της ελληνικής Οικονομίας, με την πρώτη να έχει «παιχθεί» πριν από λίγες ημέρες - όταν τα funds με 5 δισ. ευρώ αγόρασαν περιουσία Τραπεζών 350 δισ. - εκτίμησε ότι το Φεβρουάριο θα έρθει και η τρίτη πράξη, όταν η κυβέρνηση θα επιτρέψει στα funds να αγοράσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Σε «ρουσφέτια και μπαλώματα» εξαντλείται το νομοσχέδιο

    «Πρόχειρο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα για τα προαπαιτούμενα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως κατά 35% είναι υποχρεώσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα και το άλλο 65% είναι ρουσφέτια και μπαλώματα σε υπαρκτά προβλήματα.

    Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει με αλχημείες αυξήσεις στα δικά της παιδικά στο Δημόσιο, πριμοδοτεί τα κομματικά στελέχη που δουλεύουν στα γραφεία των υπουργών, χαρίζει μισθολογικά κλιμάκια στους συμβούλους της, και οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων υπουργών πάνε κατευθείαν στο ανώτατο κλιμάκιο. «Το σύστημά σας δεν έχει ούτε ένα ψήγμα αξιολόγησης και αξιοκρατίας» είπε και αμφισβητώντας τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση ότι το νέο μισθολόγιο δεν κοστίζει, ανέφερε πως το Γενικό Λογιστήριο μιλάει για ένα δισ. κόστος σε τέσσερα χρόνια, «ένα δις επιπλέον στο Δημόσιο».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθύνθηκε μάλιστα στους παριστάμενους υπουργούς ζητώντας τους αυτό να το πουν στους άνεργους «ότι υπάρχουν λεφτά για το Δημόσιο, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά γι αυτούς, δεν υπάρχουν περιθώρια ελάφρυνσης των φόρων στους ιδιώτες».

    Απευθυνόμενος δε, προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο αποκάλεσε «Εθνάρχη της Αριστεράς», (σύμφωνα με έναν από τους δεξιούς υπουργούς της κυβέρνησης, όπως είπε) είπε πως η μεγάλη του έγνοια «για τα δικά σας παιδιά είναι τόσο παλιά όσο και τα προβλήματα της χώρας, όσο και η πλατεία Κλαυθμώνος».

    Αντιτείνοντας το σύνθημα του κινήματός του, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Ούτε ένα επιπλέον ευρώ στο Δημόσιο αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας και δεν μειώσουμε τους φόρους».

    Σχετικώς με το θέμα των κόκκινων δανείων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτά διπλασιάστηκαν από τότε που έλεγε στον κόσμο να μην τα πληρώνει γιατί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρξει σεισάχθεια και σήμερα τα δίνει χωρίς κανόνες, χωρίς περιορισμούς, χωρίς συζήτηση, σε ξένες, μικρές και μεγάλες εταιρείες.

    «Η δική μας πρόταση είναι να υπάρξει μια "κακή - τράπεζα" η οποία θα κάνει μια ενιαία διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν κάνει και αυτοί συγκεκριμένες προτάσεις. Αλλά εσείς πλέον κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχετε κατεβάσει τα μολύβια και απλώς μεταφράζετε αυτά που σας ζητούν» προσέθεσε.

    [04] Γ. Πλακιωτάκης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός δεν έχουν αίσθηση των επιπτώσεων που προκαλεί η ανεύθυνη πολιτική τους

    Ο Γιάννης Πλακιωτάκης είχε συνάντηση με τους δημάρχους Γλυφάδας, Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης και αμέσως μετά σε δηλώσεις του κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να έρθει άμεσα στη Βουλή και να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε γόνιμη τη συζήτηση με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα που έχει προκύψει όσον αφορά στη μεταφορά και εγκατάσταση μεταναστών σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους της Αττικής.

    Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι η εικόνα που αποκόμισε είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός δεν έχουν αίσθηση των επιπτώσεων που προκαλεί η ανεύθυνη πολιτική τους στον τόπο και τους πολίτες.

    «Ο κ. Τσίπρας με δική του ευθύνη μετέτρεψε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα σε καθαρά ελληνικό. Μη έχοντας κανένα σχέδιο για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, συνεχίζει τους επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς και μετατρέπει το μεταναστευτικό σε κορυφαίο πρόβλημα της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Επίσης εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία μου για την εκτροπή, όπως είπε, της κατάστασης αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε σχέση με τη δημόσια ασφάλεια και υγιεινή.

    [05] Τρ. Αλεξιάδης: Εντοπίστηκαν εκατοντάδες ΑΦΜ με καταθέσεις από 1 εκατ. έως 12 εκατ. ευρώ

    Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες ελέγχου της λίστας που έχουν παραδώσει στις ελληνικές αρχές οι φορολογικές αρχές της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπως ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

    «Σε αντίθεση με τα όσα έγιναν με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, οι εισαγγελικές αρχές ήδη έχουν ταυτοποιήσει εκατοντάδες ΑΦΜ με καταθέσεις από 1 εκατ. ευρώ έως 12 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και προσέθεσε ότι «τα αποτελέσματα θα είναι γρήγορα και θεαματικά, όχι για να χρησιμοποιηθούν σαν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αλλά γιατί πιστεύουμε ότι την ώρα που ο πολίτης πληρώνει, οφείλουμε να αποδώσουμε φορολογική δικαιοσύνη και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται οι εισαγγελείς και οι υπηρεσίες». Ανέφερε δε ότι για το ίδιο θέμα αναμένεται σύντομα στην Αθήνα ο αρμόδιος υπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

    Απαντώντας, στη βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία έκανε λόγο για διάλυση του ΣΔΟΕ, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι το ΣΔΟΕ δεν διαλύεται και πως αντίθετα ενισχύεται και υποστηρίζεται, ενώ ανέφερε ότι ήδη έχει συσταθεί επιτροπή η οποία επεξεργάζεται το νέο οργανόγραμμα της υπηρεσίας.

    «Θα έπρεπε να συγχαρείτε την κυβέρνηση που κάνει κάτι το οποίο δεν υπήρχε ούτε στα όνειρα των προηγουμένων κυβερνήσεων», κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.

    [06] «Εισβολή» των οικονομικών εισαγγελέων σε υποκατάστημα της UBS

    Στοιχεία για 200 πρόσωπα με μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα UBS κατέσχεσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, έπειτα από αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής στα γραφεία του υποκαταστήματος της τράπεζας, στο πλαίσιο έρευνας για την αποκαλούμενη «λίστα Ρηνανίας-Βεσταφαλίας».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η «εισβολή» των εισαγγελέων στα γραφεία της τράπεζας της Αθήνας, όπως και σε γραφείο συνεργαζόμενου με την UBS απέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για μεγαλοκαταθέτες αφού κατασχέθηκαν αρχεία φακέλους και σκληρούς δίσκους οι οποίοι ήδη επεξεργάζονται,που δρομολογούν εξελίξεις στην υπόθεση της «μετανάστευσης» μεγάλων χρηματικών ποσών από την Ελλάδα.

    Τον αιφνιδιαστικό έλεγχο στην UBS πραγματοποίησαν οι εισαγγελείς Γιάννης Δραγάστης, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας μετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα αφορά καταθέσεις στην συγκεκριμένη τράπεζα.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 200 καταθέτες με λογαριασμούς που αφορούν ποσά από 1,5 εκατομμύριο ευρώ και φθάνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

    [07] Ο Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων σε Χίο και Λέρο

    Επίσκεψη στην Χίο και τη Λέρο πραγματοποιεί την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

    Ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hotspots) των δύο νησιών προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [08] Συγκεντρώσεις ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ ενάντια στα προαπαιτούμενα μέτρα

    νακοίνΟλοκ

    Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν ξεχωριστά το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ στις πλατείες Ομονοίας και Κλαυθμώνος αντίστοιχα, εναντίον των νέων προαπαιτούμενων μέτρων για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, την ώρα της συζήτησής τους στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καταφέρεται εναντίον του νέου «φτωχολογίου», το οποίο βλέπει να «κινείται απόλυτα στη μνημονιακή επιταγή σκληρής και παρατεταμένης λιτότητας που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το μισθολόγιο του 2011 και συνέχισε η κυβέρνηση ΝΔ ? ΠΑΣΟΚ».

    «Το νέο μισθολόγιο βάζει για πολλά χρόνια στο «ψυγείο» τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο και ακυρώνει τα όποια μισθολογικά οφέλη θα προέκυπταν από το ξεπάγωμα των μισθών από 1/1/2016» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ. «Η χορήγηση των μισθολογικών κλιμακίων κάθε 3 αντί για 2 χρόνια που ήταν μέχρι τώρα (για τις κατηγορίες υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)ανεξάρτητα από το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (χρονοεπίδομα), οδηγεί αυτόματα σε ονομαστική μείωση των αποδοχών» συμπληρώνει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή της.

    Από πλευράς του, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, παρατήρησε σε δηλώσεις του πως «και τα σημερινά προαπαιτούμενα που έχουν έλθει με νομοσχέδιο στην Βουλή με διαδικασίες fast track, και αυτά που έρχονται τις επόμενες μέρες και κυρίως με τον νέο χρόνο, δείχνουν τον μοναδικό δρόμο που είναι υποχρεωμένος να βαδίσει ο λαός μας, το εργατικό-λαϊκό κίνημα, η νεολαία της πατρίδας μας: δηλαδή να αντισταθεί, να ξεσηκωθεί, να κάνει αγώνα συνεχή, διαρκείας με αιτήματα ενάντια στην σαπίλα αυτού του συστήματος, ενάντια στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν εδώ στην Ελλάδα, για να ανοίξει ο δρόμος έτσι ώστε να ζήσουν καλύτερα ο λαός μας και τα παιδιά μας».

    [09] Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Τετάρτη απο τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας

    Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την χθεσινοβραδινή επίθεση που δέχθηκαν ελεγκτές από κουκουλοφόρους στο σταθμό της Ομόνοιας.

    Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα σωματεία εργαζομένων στα μέσα σταθερή τροχιάς, κάνουν λόγο για αναίτια, οργανωμένη και βίαιη επίθεση από ομάδα 15 - 20 κουκουλοφόρων εναντίον τριών ελεγκτών που έγινε.

    «Καταγγέλλουμε τη γκανγκστερικού τύπου απρόκλητη, αιματηρή επίθεση εναντίον των συναδέλφων μας και ζητάμε από τις Αστυνομικές αρχές να κινηθούν, άμεσα και χωρίς χρονοτριβή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ώστε να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι.

    [10] Έκλεισαν τα δημόσια σχολεία στο Λος Άντζελες εξαιτίας απειλών

    Όλα τα δημόσια σχολεία στο Λος Άντζελες έκλεισαν έπειτα από απειλές, ανακοίνωσε ο Ραμόν Κορτίνες, ο προϊστάμενος όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Λος Άντζελες, της δεύτερης σε μέγεθος εκπαιδευτικής περιφέρειας των ΗΠΑ, όπου φοιτούν 640.000 μαθητές από τα νηπιαγωγεία έως τα Λύκεια.

    Μια απειλή για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού που εστάλη μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνδέεται με μια διεύθυνση IP στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας, γνωστοποίησε μια εκπρόσωπος τύπου της εκπαιδευτικής περιφέρειας του Λος Άντζελες.

    Η εκπρόσωπος Σάνον Χάμπερ επισήμανε ότι η απειλή εστάλη μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της περιφέρειας και προέρχεται από μια διεύθυνση IP στη γερμανική πόλη.

    Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη, η αστυνομία χαρακτήρισε «αναξιόπιστες» απειλές που διατυπώθηκαν εναντίον σχολείων στην αμερικανική μεγαλούπολη στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

    [11] Το όνομα της Υπατίας φέρει πλέον ο εξωπλανήτης "Edasich b", ύστερα από μαζική ψηφοφορία ανάμεσα στους φίλους της αστρονομίας

    Δεκατέσσερα άστρα και 31 εξωπλανήτες «βαφτίσθηκαν» με νέα ονόματα που προτάθηκαν από το κοινό, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού "NameExoWorlds" και έγιναν δεκτά από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU). Ανάμεσά τους βρίσκονται και τρία ονόματα εξωπλανητών που παραπέμπουν στην αρχαία Ελλάδα ? Υπατία, Αρίων και Θεστιάς

    Περισσότερες από 573.000 ψήφοι από 182 χώρες, για πρώτη φορά συνεισέφεραν τόσο δημοκρατικά στο πώς θα ονομάζονται τα ουράνια σώματα που ανακαλύπτονται. Η επίσημη ονοματοδοσία είναι αρμοδιότητα της IAU, που ιδρύθηκε το 1919 και αποδέχεται ή απορρίπτει τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

    Αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, στα «βαφτίσια» συμμετείχε μαζικά η παγκόσμια κοινή γνώμη, τουλάχιστον όσοι ενδιαφέρονται για την αστρονομία - και είναι πολλοί, όπως φαίνεται. Τα νέα ονόματα - συνήθως από την μυθολογία - θα χρησιμοποιούνται παράλληλα με τα επιστημονικά ονόματα. Το κοινό ψήφισε ανάμεσα σε συνολικά 274 ονόματα, που είχαν προταθεί από αστρονομικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.

    Ελληνικό «χρώμα» έχουν ο εξωπλανήτης Edasich b (ή iota Draconis b) που ονομάσθηκε «Υπατία» (πρόταση από την Ισπανία), ο εξωπλανήτης 18 Delphini b που ονομάσθηκε «Αρίων» (πρόταση από την Ιαπωνία), και ο εξωπλανήτης Pollux b (ή beta Geminorum b) που ονομάσθηκε «Θεστιάς» (πρόταση από την Αυστραλία).

    [12] Κοινό έδαφος μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για τους συμμετέχοντες των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κέρι

    Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρήκαν «κοινό έδαφος» όσον αφορά το ποιες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης θα πρέπει να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ.

    Ο Κέρι σημείωσε παράλληλα πως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι δύο ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ δήλωσε πως έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογο του, η συνάντηση σε επίπεδο μεγάλων δυνάμεων για την Συρία, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη την Παρασκευή, θα γίνει.

    Η σύγκληση της συνόδου του νέου γύρου διαπραγματεύσεων είχε αφεθεί μετέωρη, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που επισήμανε την ανάγκη εκπλήρωσης συγκεκριμένων προϋποθέσεων πριν από τη σύγκληση της συνόδου.

    Επιπρόσθετα ο ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε πως η Ρωσία επιθυμεί τον σχηματισμό μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας (που αποφασίστηκε στις συνομιλίες της Βιέννης και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις. Τόνισε ακόμη πως οι συζητήσεις στο Ριάντ που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσαν ένα βήμα για το σχηματισμό μιας αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.

    [13] O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίζεται με σθένος τη μετανάστευση, την "παλαιότερη παράδοση" της Αμερικής

    Μια παθιασμένη ομιλία υπέρ της μετανάστευσης, της «παλαιότερης παράδοσης» των ΗΠΑ, εκφώνησε την Τρίτη ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς το ζήτημα αυτό έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016, μετά τις εμπρηστικές και αμφιλεγόμενες δηλώσεις του υποψηφίου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ.

    «Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου υποδέχονται μετανάστες, ωστόσο υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο με την Αμερική: εμείς δεν υποδεχόμαστε απλά νέους μετανάστες, εμείς γεννηθήκαμε από μετανάστες, αυτό είμαστε» τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σε μια τελετή πολιτογράφησης στα Εθνικά Αρχεία στην Ουάσιγκτον.

    «Πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα καταδικάζουμε πάντα το μίσος και τη μισαλλοδοξία» προσέθεσε ο ίδιος κι ενώ απομένουν λίγες ώρες πριν από την πέμπτη κατά σειρά τηλεοπτική αναμέτρηση στο Λας Βέγκας των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προκριματικών εκλογών, όπου το ζήτημα της μετανάστευσης αναμένεται να πρωταγωνιστήσει μεταξύ άλλων στην ατζέντα.

    Η πρόταση του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ οι ΗΠΑ να απαγορευθεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου που τάχθηκε υπέρ του «αποκλεισμού» του υποψηφίου από την κούρσα για τον προεδρικό θώκο θεωρώντας τον ακατάλληλο.

    «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να το επαναλαμβάνουμε με σθένος: οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αναζωογονούν και ανανεώνουν την Αμερική» υπογράμμισε ο Ομπάμα μετά τη λήξη της τελετής κατά τη διάρκεια της οποίας χορηγήθηκε η αμερικανική υπηκοότητα σε 31 ανθρώπους που προέρχονταν από 25 χώρες, από την Ονδούρα έως το Ιράκ και από τη Βουλγαρία, την Αιθιοπία, τον Καναδά, το Νεπάλ ως τη Γερμανία, τη Βραζιλία και το Καμερούν.

    [14] Νέα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου φέρνουν οι εξελίξεις στην ανοσο-ογκολογία

    Νέα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου φέρνουν οι εξελίξεις στην ανοσο-ογκολογία, καθώς μετά από μελέτες δεκαετιών για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ανοσοποιητικό σύστημα, πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι οι ανοσο-ογκολογικές αγωγές παρέχουν αντικαρκινικά οφέλη που διαρκούν, σε ασθενείς οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν πολύ λίγες επιλογές.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πρωτοποριακές εξελίξεις στην ανοσο-ογκολογία αναμένεται να φέρουν σημαντικές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου εντός της επόμενης δεκαετίας. Όπως αναφέρθηκε σε επιστημονική ημερίδα για την ανοσο-ογκολογία, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών ? Εθελοντών ? Φίλων ? Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.», η ανοσο-ογκολογία είναι ένας νέος τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου, που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της ασθένειας. Ειδικοί επιστήμονες μίλησαν για το ρόλο των βιοδεικτών και της παθολογίας του όγκου στην ανοσο-ογκολογία, ανέπτυξαν το θέμα ανοσοθεραπεία στο μελάνωμα και ανοσο-ογκολογία στον καρκίνο του πνεύμονα, επισημαίνοντας ότι «ο καρκίνος αποτελεί μια μορφή πολέμου που διαδραματίζεται στο πεδίο του ανθρώπινου σώματος, με αντιπάλους το καρκινικό κύτταρο και το αμυντικό σύστημα. Η στρατηγική της άμυνας του οργανισμού διαθέτει πολλά εναλλακτικά σενάρια, καθένα των οποίων αφορά σε διαφορετική τακτική και ελιγμούς του εχθρού».

    «Η ανοσο-ογκολογία ως νέος τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου, που στόχο έχει να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν οι ασθενείς τον καρκίνο, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, γι? αυτό και είναι σημαντικό οι ασθενείς να έχουν ακριβή, σύγχρονη ενημέρωση και πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να έχουν έναν ουσιαστικό διάλογο με τους γιατρούς τους σχετικά με το ρόλο που αυτές οι θεραπείες έχουν στην αντιμετώπιση της ασθένειας τους», ανέφερε κατά το χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών ? Εθελοντών ? Φίλων ? Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.», Ζωή Γραμματόγλου.

    [15] Υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια 39 ασθενοφόρων οχημάτων για τέσσερις Υγειονομικές Περιφέρειες

    Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση για την προμήθεια 39 ασθενοφόρων οχημάτων για τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (14 οχήματα), Ν. Αιγαίου (8 οχήματα), Ηπείρου (11 οχήματα) και Ιονίων Νήσων (6 οχήματα). Το συνολικό κόστος της προμήθειας ανέρχεται στα 2.333.740 ευρώ. Σύντομα αναμένεται η υπογραφή σύμβασης προμήθειας για ακόμα 51 οχήματα τα οποία θα κατανεμηθούν στις Περιφέρειες Κρήτης (25 οχήματα), Δυτικής Μακεδονίας (14 οχήματα), Β. Αιγαίου (2 οχήματα) και Πελοποννήσου (10 οχήματα), με υπολειπόμενο κόστος προμήθειας 3.051.814 ευρώ..

    Σ΄ ό,τι αφορά την προμήθεια 96 ακόμα οχημάτων για τις Περιφέρειες, Αττικής (30 οχήματα και 15 κινητές μονάδες), Κεντρικής Μακεδονίας (9 οχήματα και 4 κινητές μονάδες), Θεσσαλίας (13 οχήματα) και Στερεάς Ελλάδας (10 οχήματα), ήδη έχει εξασφαλιστεί η ένταξη της προμήθειας στο επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 - και με την έναρξη του προγράμματος θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

    [16] Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

    Σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Ο.Μ.Μ.Α.) και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.) βάσει του οποίου οι σχέσεις των δύο οργανισμών εισέρχονται σε νέα φάση η οποία βασίζεται στη λογική της ανταλλαγής υπηρεσιών.

    Ειδικότερα, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών χρίζεται Resident Orchestra του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ενώ οι τακτικές συναυλίες, οι δοκιμές καθώς και οι διοικητικές υπηρεσίες της Κ.Ο.Α. θα στεγάζονται στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής. Σε αντάλλαγμα, η Ορχήστρα θα παραχωρείται κάθε χρόνο για ορισμένες παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής. Προβλέπονται, βεβαίως, και συνέργειες (συμπαραγωγές) μεταξύ των δύο φορέων. Η Κ.Ο.Α., τέλος, θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες των ανωτέρω χώρων μέσω εκχώρησης στον Ο.Μ.Μ.Α. ποσοστού των εσόδων από τις τακτικές συναυλίες της.

    [17] Ψηφίστηκε με 153 ψήφους το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ

    Με 153 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

    Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε (με 138 ψήφους) το νομοσχέδιο. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου, ψήφισαν 191 βουλευτές.

    Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και στα άρθρα του και στο σύνολό του.

    Τα άρθρα 1,2,3,19 και 41, που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία από την ΝΔ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη, επίσης ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ (153 ψήφοι) ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (138 ψήφοι).

    [18] Κομισιόν: Nα ολοκληρωθεί η κατασκευή και η λειτουργία των hotspots

    Την ανάγκη να ολοκληρωθεί εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, η κατασκευή και η λειτουργία των hotspots στα ελληνικά νησιά, αλλά και να εξασφαλισθεί η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, επισημαίνει η έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής για τα hotspots και το σύστημα μετεγκατάστασης σε Ελλάδα και Ιταλία, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

    Η έκθεση της Επιτροπής αξιολογεί τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα, έναντι των δεσμεύσεων που ανέλαβε στη Σύνοδο των χωρών της Οδού των Δυτικών Βαλκανίων στις 25 Οκτωβρίου, και αναμένεται να παρουσιαστεί στους 28 ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης και 18ης Δεκεμβρίου.

    «Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

    Συγκεκριμένα, σχετικά με τα hotspots, η επισημαίνεται πως μόνο αυτό της Λέσβου είναι προς το παρόν λειτουργικό, ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί η κατασκευή και η οργάνωση των hotspots στην Χίο, Κω, Λέρο και Σάμο, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια κεντρική επιτροπή συντονισμού των hotspots και έχει ορίσει «συντονιστές» στο κάθε ένα από αυτά. Η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη για να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία των hotspots. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Frontex θα βοηθήσει στην καταγραφή των μεταναστών στα βόρεια σύνορα της χώρας, με την αποστολή επιπλέον συνοριοφυλάκων και την ανάπτυξη ομάδων ταχείας επέμβασης (RAΒIΤ) στο Αιγαίο, μετά από αίτημα της Ελλάδας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 December 2015 - 21:32:34 UTC