Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών
  • [02] ΟΑΕΔ: Μπαίνουν σήμερα τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων
  • [03] Διευρυμένη συνεδρίαση, στον Ελαιώνα, του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων
  • [04] Η Κρ. Λαγκάρντ παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση Ταπί
  • [05] Τουσκ και Γιούνκερ: Ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων της ζώνης Σένγκεν
  • [06] Απόφαση για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή/Ακτοφυλακή μέσα στους επόμενους έξι μήνες
  • [07] Σημαντική αύξηση του πληθυσμού νανόκυκνων στο Δέλτα του Έβρου

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών

    «Αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας, σημειώνοντας ότι αναγνωρίστηκε η σημασία της σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας στον έλεγχο και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

    Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αναγνωρίστηκε η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων όσων «δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ».

    Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ προς τρίτες χώρες , προκειμένου είτε να ενεργοποιηθούν παλιότερες συμφωνίες επανεισδοχής, είτε να γίνουν επιστροφές. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει ένας μηχανισμός επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία και δεσμεύθηκαν να ξεκινήσει από το Φλεβάρη.

    Όσον αφορά την προετοιμασία των κέντρων καταγραφής προσφύγων (hotspots) στα νησιά, o πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ολοκληρώνοντας την κατασκευή τους, αλλά και τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλοι χαιρέτισαν, και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία», σε αυτό το ζήτημα,.

    «Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον», δήλωσε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ένα «μέλλον φραχτών και βίας», αλλά ένα μέλλον «αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συνυπευθυνότητας».

    Τέλος, σχετικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι μια απόφαση την οποία καλωσορίζουμε» και επεσήμανε ότι «είναι απολύτως σαφές ότι η δράση αυτών των σωμάτων εναπόκειται στην ευθύνη της διαφύλαξης των συνόρων που παραμένει εθνική ευθύνη». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις γι? αυτό το θέμα θα ληφθούν έως τον Ιούνιο.

    [02] ΟΑΕΔ: Μπαίνουν σήμερα τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων

    Σήμερα Παρασκευή θα καταβληθεί στους δικαιούχους ανέργους το δώρο Χριστουγέννων και θα προπληρωθούν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που θα καταβάλλονταν τη χρονική περίοδο των εορτών (από 19 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου) όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός πριν από μερικές ημέρες.

    Ειδικότερα:

    - Την Παρασκευή 18.12.2015 θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων 2015 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις μητέρες δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

    - Την Παρασκευή 18.12.2015 θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που καταβάλλονται κανονικά από 19.12.2015 μέχρι και 06.01.2016.

    Οι πληρωμές θα γίνουν με πίστωση των αντίστοιχων τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.

    [03] Διευρυμένη συνεδρίαση, στον Ελαιώνα, του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων

    Διευρυμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Διεθνή Ημέρα Μετανάστη, συμβολικά στον χώρο της προσωρινής Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων, στον Ελαιώνα.

    Στη συνεδρίασή θα παραστούν ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Συνοχής, Βασίλης Παπαδόπου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και εκπρόσωποι περισσοτέρων από είκοσι μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες.

    [04] Η Κρ. Λαγκάρντ παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση Ταπί

    Γαλλικό δικαστήριο παρέπεμψε την Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε δίκη για το ρόλο της στην αποζημίωση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, είπε ο δικηγόρος της χθες.Η υπόθεση, που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια τουλάχιστον, θα λάβει χώρα στο δικαστήριο που εκδικάζει υπουργούς για παράβαση καθήκοντος, είπε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

    Η Λαγκάρντ, που κατηγορείται για φερόμενη αμέλεια στην υπόθεση Ταπί ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση ενάντια της απόφασης, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με την άποψη των εισαγγελέων ότι δεν υπάρχει βάσιμη κατηγορία εναντίον της.

    [05] Τουσκ και Γιούνκερ: Ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων της ζώνης Σένγκεν

    Την ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων της ζώνης Σένγκεν υπογράμμισαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο πρόεδρος Τουσκ δήλωσε σχετικά αισιόδοξος μετά την σημερινή συνεδρίαση και τόνισε ότι οι πάντες συμφωνούν πως τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν πρέπει να μένουν απροστάτευτα. Χαρακτήρισε επίσης θετική τη συμφωνία της Frontex με την Ελλάδα.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Τουσκ ανέφερε ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει υποσχεθεί ότι θα λάβει.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ικανοποιημένος από την θετική υποδοχή των προτάσεων που πρόσφατα υπέβαλε η Ευρωπαΐκή Επιτροπή για τη δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων η οποία θα αντικαταστήσει την Frontex. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να συμφωνήσουμε επί της προτάσεως της Επιτροπής έως τον Ιούλιο του 2016.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής ανέφερε ότι χωρίς αμφιβολία υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν υιοθετηθεί ενώ ανέφερε ότι η Ευρωπαΐκή Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την αναθεώρηση του λεγόμενου Δουβλίνου 2.

    [06] Απόφαση για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή/Ακτοφυλακή μέσα στους επόμενους έξι μήνες

    Κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας, δηλαδή μέσα στους επόμενους έξι μήνες, πρέπει να έχουν αποφασίσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου για την Ευρωπαϊκη Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν, το εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία" και "πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του ως προς την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας". Επιπλέον, καλείται η Επιτροπή να παρουσιάσει γρήγορα την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, σημειώνοντας ότι "στο μεταξύ οι υπάρχοντες κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται".

    Εξάλλου, στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή της γενικότερης στρατηγικής για το περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι μέχρι στιγμής "μη ικανοποιητική" και "πρέπει να επιταχυνθεί".

    Τα προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, οι αδυναμίες στη λειτουργία των hot spots, η μη εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης και των συμφωνιών επανεισδοχής αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα σημεία στα οποία επισημαίνεται πως τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να λάβουν δράση "επειγόντως".

    Τέλος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, πρίν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου η Προεδρία, η Επιτροπή και η Υπάτη Εκπρόσωπος πρέπει να καταθέσουν έκθεση που θα παρουσιάζει τη γενικότερη πρόοδο σε όλα τα επιμέρους ζητήματα.

    [07] Σημαντική αύξηση του πληθυσμού νανόκυκνων στο Δέλτα του Έβρου

    Σημαντική αύξηση του πληθυσμού των νανόκυκνων έχει καταγραφεί στο Δέλτα του Έβρου, σύμφωνα με τη συντονίστρια του φορέα διαχείρισης Δέλτα, Ελένη Μακρυγιάννη.Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Μακρυγιάννη, εξηγεί πως για το συγκεκριμένο είδος, το Δέλτα είναι μία πολύ σημαντική περιοχή. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από την αύξηση του πληθυσμού του, η οποία φτάνει μέχρι και τις 4,5 χιλιάδες πουλιά, τη στιγμή που ο διαχειμάζων πληθυσμός νανόκυκνων, έχει μειωθεί από 25 σε 18 χιλιάδες στη βορειοδυτική Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο.

    Ειδικότερα οι νανόκυκνοι έρχονται το χειμώνα, για ένα με δύο μήνες στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα και μετακινούνται ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. «Το συνηθισμένο είναι να κοιμούνται στην Ελλάδα και να τρέφονται στην Τουρκία, αν και τους βλέπουμε στην περιοχή μας και κατά τη διάρκεια της ημέρας» εξηγεί η κα Μακρυγιάννη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 December 2015 - 5:32:28 UTC