Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Κάποιος να υπενθυμίσει στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μάχη ανθρωπισμού
  • [02] Μηχανική βλάβη παρουσίασε το πλοίο «Νήσος Ρόδος»
  • [03] Γιορτές με σκουπίδια έκαναν οι κάτοικοι της Ζακύνθου
  • [04] Πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία
  • [05] Τουλάχιστον 41 οι νεκροί από καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ
  • [06] Κριτική στην Ελλάδα από τον Β. Σόιμπλε
  • [07] Απονεμήθηκαν τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία και συγγραφής θεατρικού έργου 2014
  • [08] Πέθανε ο γνωστός Αμερικανός ζωγράφος και γλύπτης Έλσγουορθ Κέλι
  • [09] LuminAthens Christmas Festival, απόψε από τον δήμο Αθηναίων

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Κάποιος να υπενθυμίσει στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μάχη ανθρωπισμού

    Αξίζει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της ΕΕ, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δημιουργήθηκαν από 5 χρόνια συνεχούς λιτότητας, αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή τις σημερινές αναφορές του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε στην Ελλάδα.

    «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων το αναγνωρίζει. Ο ίδιος προτιμά να επιτίθεται φραστικά στην Ελλάδα, προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη.

    [02] Μηχανική βλάβη παρουσίασε το πλοίο «Νήσος Ρόδος»

    Μηχανική βλάβη παρουσίασε, τη νύχτα, το πλοίο «Νήσος Ρόδος», με 314 επιβάτες, 76 άτομα πλήρωμα και 44 ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητα, μια ώρα μετά τον απόπλου του από το λιμάνι του Πειραιά, όπου και επέστρεψε , προκειμένου να ελεγχθεί και να αποκατασταθεί η βλάβη.

    Το πλοίο είχε αποπλεύσει στις 22.00 χθες το βράδυ, από το λιμάνι του Πειραιά και είχε προορισμό τη Σάμο, τη Χίο και τη Μυτιλήνη.

    [03] Γιορτές με σκουπίδια έκαναν οι κάτοικοι της Ζακύνθου

    Γέμισαν οι κάδοι απορριμμάτων της Ζακύνθου μετά την απόφαση των κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής του Καλαμακίου να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εμποδίζοντας την πρόσβαση των απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ, στην περιοχή του Σκοπού, ζητώντας λύση στο σοβαρό πρόβλημα με τα απορρίμματα πριν προκληθεί οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Λαγανά, όπου είναι και ο βιότοπος της χελώνας Καρέτα-Καρέτα.

    Για πέμπτη ημέρα είναι κλειστή η είσοδος του ΧΥΤΑ στην περιοχή του Σκοπού και τα σκουπίδια σχηματίζουν «βουνά» στην πόλη της Ζακύνθου.

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Ζακύνθου με ανακοίνωσή του, έκανε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις και ζήτησε να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις για τις ημέρες των εορτών ενώ κάλεσε τους καταστηματάρχες που βλέπουν την όξυνση του προβλήματος να μην βγάζουν έξω άχρηστα αντικείμενα.

    [04] Πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία

    Την πρώτη της συνεδρίαση θα κάνει σήμερα Δευτέρα, η επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, στο κτίριο του υπουργείου, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη.

    Σημειώνεται, ότι η εν λόγω επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν 36 εκπρόσωποι των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, είναι η δεύτερη, μετά την επιτροπή διαλόγου της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, που αρχίζει τις διαδικασίες διαλόγου.

    Οι άλλοι δύο φορείς που θα λειτουργήσουν παράλληλα στο διάλογο, είναι το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσεις για τη λειτουργία τους στην όλη διαδικασία του εθνικού διαλόγου.

    [05] Τουλάχιστον 41 οι νεκροί από καταιγίδες και ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ

    Τουλάχιστον 41 άτομα σκοτώθηκαν σε νότιες και κεντρικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών τις μέρες των Χριστουγέννων, από καταιγίδες που έφεραν πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους οι οποίοι ισοπέδωσαν κτίρια και δημιούργησαν προβλήματα στην κυκλοφορία για εκατομμύρια άτομα, σε μια εποχή του χρόνου με πολλή μεγάλη ταξιδιωτική κίνηση.

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του Ντάλας, Τέξας, από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ανεμοστρόβιλους που ισοπέδωσαν σπίτια, έκοψαν γραμμές ηλεκτροδότησης και προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία την ώρα που πολλοί ταξιδιώτες επέστρεφαν στις εστίες τους μετά το τριήμερο των Χριστουγέννων. Τουλάχιστον 600 κτίρια στο βόρειο Τέξας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

    Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν επίσης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε μεγάλο τμήμα των κεντρικών Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας ότι αναμένουν χιονοπτώσεις στο Νέο Μεξικό, το Τέξας, την Οκλαχόμα και το Κάνσας, ενώ κάλεσαν τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο πλημμυρών σε μια έκταση από το Τέξας μέχρι το Οχάιο.

    Η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Σουζάνα Μαρτίνεζ ανακήρυξε όλη την πολιτεία σε κατάσταση ανάγκης, εν αναμονή χιονοθύελλας. Σε περιοχές του ανατολικού Νέου Μεξικού η ΕΜΥ εκτιμά ότι το χιόνι μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά.

    Μέχρι τις 11:30 μμ ώρα Ελλάδος χθες (4:30 μμ τοπική ώρα) χθες, είχαν ακυρωθεί περίπου 1.300 πτήσεις στις ΗΠΑ, εκ των οποίων περίπου οι μισές έκαναν στάση Ντάλας, σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό πολλών αμερικανικών πτήσεων .

    [06] Κριτική στην Ελλάδα από τον Β. Σόιμπλε

    «Οι Έλληνες δεν θα έπρεπε να κατηγορούν άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά θα πρέπει να κοιτάξουν και πώς μπορούν οι ίδιοι να βελτιωθούν. Σίγουρα δεν λείπει η υποστήριξη της Ευρώπης, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά και στην οικονομική κρίση. Κριτική στην Ελλάδα για ελλιπή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί και ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν, κάνοντας λόγο για "φάρσα".

    Ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Bild am Sonntag, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επί χρόνια περιφρονούσε τους κανόνες του Δουβλίνου που προβλέπουν ότι οι μετανάστες υποβάλλουν αίτημα χορήγησης ασύλου στην χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τονίζει ότι τα γερμανικά δικαστήρια αποφάσισαν η Γερμανία να μην επαναπροωθεί τους ανθρώπους προς την Ελλάδα, καθώς η συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες δεν ήταν ανθρώπινη.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες τριβές στην σχέση του με την 'Αγγελα Μέρκελ, με αφορμή την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι η καγκελάριος είναι ευτυχής που ο ίδιος είναι υπουργός των Οικονομικών, καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω του. «Την στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Δεν είμαι ευχάριστος, αλλά είμαι πιστός», δηλώνει χαρακτηριστικά.

    [07] Απονεμήθηκαν τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία και συγγραφής θεατρικού έργου 2014

    Απονεμήθηκαν στο κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία και τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου 2014. "Καθυστερήσαμε αυτή την τελετή, έγιναν πολλά αυτό το χρόνο που μας ώθησαν να απονείμουμε τα βραβεία με το τέλος του 2015. Φαντάζομαι ότι από εδώ και πέρα θα είμαστε πιο συνεπείς στους χρόνους" τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και συμπλήρωσε: "Το βιβλίο είναι τελείως απαραίτητο ακόμη και στις πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως άνθρωποι πολιτισμένοι σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Ανάλογα ισχύουν και για τα θεατρικά έργα καθώς και με τις μεταφράσεις που μας φέρνουν πράγματα από άλλους πολιτισμούς που μας επηρεάζουν εξίσου έντονα. Ολόκληρη αυτή η παραγωγή είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της Ελλάδας, η οποία είναι μεν μια μικρή χώρα με τις δυσκολίες που ξέρουμε, η δε λογοτεχνική παραγωγή με την ευρεία έννοια, το θέατρο, το μυθιστόρημα, το διήγημα, η μετάφραση, το ποίημα, είναι κάτι που στην Ελλάδα, συνεχίζει να παράγεται με ποιότητες όλο και μεγαλύτερες, οι οποίες σύντομα θα φτάσουν να γίνουν γνωστές και έξω από τα σύνορα" .

    Αναλυτικά τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

    ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

    Απονεμήθηκε ομόφωνα στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ για το σύνολο του έργου της.

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

    Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Δημήτρη Νόλλα για το έργο του με τίτλο «Το ταξίδι στην Ελλάδα», εκδόσεις Ίκαρος .

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ - ΝΟΥΒΕΛΑΣ

    Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Κώστα Μαυρουδή για το έργο του με τίτλο «Η αθανασία των σκύλων», εκδόσεις Πόλις .

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

    Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Πάνο Κυπαρίσση για το έργο του με τίτλο «Τα τιμαλφή», εκδόσεις Μελάνι.

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ - ΚΡΙΤΙΚΗΣ

    Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Βάσω Αλεξανδράκη για το έργο της με τίτλο «Το παιχνίδι της επιθυμίας και της γραφής στο Μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης του Ν.Γ. Πεντζίκη», εκδόσεις Αρμός .

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΧΡΟΝΙΚΟΥ - ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

    Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Β. Δερτιλή για το έργο του με τίτλο «Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες», εκδόσεις Πόλις.

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

    Απονεμήθηκε ομόφωνα εξ ημισείας στον Λευτέρη Καλοσπύρο για το έργο του με τίτλο «Η μοναδική οικογένεια», εκδόσεις Πόλις και στην Ελευθερία Κυρίτση για το έργο της με τίτλο «Χειρόγραφη Πόλη» εκδόσεις Μανδραγόρας.

    ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΑΓΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

    Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Αλέξανδρο Στεφανίδη για το έργο του με τίτλο «Το χάδι», εκδόσεις 'Αγρα.

    ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

    Η επιτροπή απένειμε τιμητική διάκριση για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά «Μανδραγόρας» και «Θέματα Λογοτεχνίας».

    Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχνίας σε Ελληνική γλώσσα απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Μπλάνα για τη μετάφραση του έργου «Ζωή και Πεπρωμένο» του Βασίλι Γκρόσμαν, εκδόσεις Γκοβόστη Α.Β.Ε.Ε.

    Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα απονεμήθηκε ομόφωνα στην Birgit Hildebrand για τη μετάφραση του έργου «Κάτι θα γίνει, θα δεις» του Χρήστου Οικονόμου, εκδόσεις C.H. Beck Verlag.

    Τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου απονεμήθηκαν ως εξής:

    Το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου στον Χαράλαμπο Γιάννου για το έργο του «Πείνα», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Νόβα 44». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι πέντε χιλιάδες ευρώ.

    Απονεμήθηκαν επίσης δύο έπαινοι. Στον Αντώνη Παπαϊωάννου για το έργο του «Μια καλή είδηση», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «ΡΩΜΟΣ» και στον Γιάννη Φίλια για το έργο του «Φωτιά στις πιρόγες», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Σαγαρίλλος».

    Το κρατικό βραβείο για νέους θεατρικούς συγγραφείς απονεμήθηκε στον Αλέξανδρο Μαυρόγιαννη για το έργο του «Η Θέση», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δήμος Θάλλης». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες ευρώ.

    Επίσης, απονεμήθηκε έπαινος στη Θεώνη Δέδε για το έργο της «Sunny Days», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Δάφνη».

    Το κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά απονεμήθηκε στο Δημήτριο Ζώτο για το έργο του «Ο Ιππότης με τη μεγάλη καρδιά και η μάγισσα της Λύπης», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Προγραμματιστής». Το χρηματικό έπαθλο του βραβείου αυτού είναι τρεις χιλιάδες ευρώ.

    Επίσης, απονεμήθηκε έπαινος στη Δήμητρα Βικτωρία Πανάγου για το έργο της «Της φωτιάς και του αέρα και του δρόμου δίχως γυρισμό», που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Bianca».

    [08] Πέθανε ο γνωστός Αμερικανός ζωγράφος και γλύπτης Έλσγουορθ Κέλι

    Ο σημαντικός Αμερικανός ζωγράφος και γλύπτης αφηρημένης τέχνης Έλσγουορθ Κέλι απεβίωσε χθες στα 92 του χρόνια, είπε ένας ιδιοκτήτης γκαλερί της πόλης της Νέας Υόρκης.Ο Μάθιου Μαρκς, της ομώνυμης γκαλερί, είπε ότι ο Κέλι πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στο Σπένσερταουν της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    «Θεωρώ πως γεφύρωσε τον ευρωπαϊκό με τον αμερικανικό μοντερνισμό» είπε ο Μαρκς, προσθέτοντας πως «ήταν γέννημα-θρέμα της Αμερικής, ένας πρωτότυπος καλλιτέχνης».Αναδρομικές εκθέσεις για το έργο του έχουν γίνει στα μουσεία Γκούγκενχαϊμ της Ν. Υόρκης και της Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, μεταξύ άλλων.

    [09] LuminAthens Christmas Festival, απόψε από τον δήμο Αθηναίων

    Χριστουγεννιάτικη γιορτή καλλιτεχνικής έκφρασης με φαντασμαγορικό θέαμα θα πραγματοποιηθεί απόψε από τις 19.00 έως τις 21.30, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).

    Πρόκειται για το LuminAthens Christmas Festival που αφορά σε προβολή 3D Video Projection στην πρόσοψη του Δημαρχιακού Μεγάρου που θα αναδείξει το κτίριο «και θα προσφέρει μοναδική εμπειρία εικόνας και ήχου σε όσους είναι εκεί». Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, «ο συνδυασμός της δύναμης της αρχιτεκτονικής με την δυναμική της τρισδιάστατης εικόνας θα προσφέρουν ένα εξαιρετικά πρωτότυπο αποτέλεσμα με την πρόσοψη του κτιρίου να αλλάζει σχήματα και φωτισμούς».

    Στη γιορτή θα σημμετάσχουν καλλιτέχνες που θα αξιοποιήσουν τα νέα μέσα και τις τεχνολογίες.

    Η δράση θα κορυφωθεί από τις 29 έως τις 31 Δεκεμβρίου με την συμμετοχή των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία και King George.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 December 2015 - 5:32:26 UTC