Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π.Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση θα αγωνιστεί σκληρά για το ασφαλιστικό
  • [02] Λ.Κρέτσος: Δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ
  • [03] Μητσοτάκης: Η αντιπολίτευση μας θα είναι σκληρή και σε καμιά περίπτωση συναινετική
  • [04] Ο. Γεροβασίλη: Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αδιαμφισβήτητη
  • [05] Μυτιλήνη: Χρηστικά αντικείμενα από σωσίβια και πλαστικές βάρκες μεταναστών και προσφύγων
  • [06] Αϊ Γουέι Γουέι για την Ελλάδα: «Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που μια χώρα υπερασπίζεται τις πανανθρώπινες αξίες»
  • [07] Η απειλή μιας επίθεσης δεν έχει εξαλειφθεί, λέει ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών
  • [08] Ένοπλη επίθεση σε αεροπορική βάση του ινδικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν
  • [09] Ευχές από τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς και τον αντιπρόεδρο Δ. Παπαδημούλη
  • [10] Η Τουρκία έχει ανάγκη το Ισραήλ, δηλώνει ο Ερντογάν
  • [11] Π.Καμμένος:Η πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι ισχυρή
  • [12] Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις στην Ιταλία

  • [01] Π.Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση θα αγωνιστεί σκληρά για το ασφαλιστικό

    Η κυβέρνηση θα αγωνιστεί σκληρά για το ασφαλιστικό και «το παράλληλο πρόγραμμα θα γίνει πράξη», επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών », τονίζοντας ότι στην παρούσα κατάσταση αναγκαία είναι «η συναίνεση της κοινωνίας», και σε καμία περίπτωση η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας .

    Ο υπουργός αναφερόμενος στα σενάρια περί οικουμενικής τα χαρακτηρίζει «δημιούργημα εκείνων των κύκλων που θα θέλανε να διαμορφώσουν συνθήκες ομηρίας για την κυβέρνηση», ενώ θεωρεί πολιτικά επιζήμια την επιμονή της Ένωσης Κεντρώων επί του θέματος.

    Για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την πιθανότητα κάποιας «ψυχρότητας» λόγω της καταψήφισης του συμφώνου συμβίωσης και τις εισηγούμενες από τον Πάνο Καμμένο αλλαγές στο Στρατό, ο κ Σκουρλέτης δηλώνει ότι «η σχέση έχει δοκιμαστεί» και πάντα «επιτυγχάνεται η αναγκαία συνεννόηση».

    Για το ασφαλιστικό ανακοινώνει την επιδίωξη της κυβέρνησης «να μην παραδώσει τα όπλα» αλλά να διαμορφώσει συμμαχίες στο Εξωτερικό που «θα αποτρέψουν τη μείωση των κύριων συντάξεων».

    Ο υπουργός ερωτηθείς για την αναβολή του παράλληλου προγράμματος και την συνακόλουθη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση απαντά ότι η δυσπιστία θα προκύψει με την εγκατάλειψη του προγράμματος, το οποίο όμως θα γίνει πράξη και θα αποτελέσει ένα διαφορετικό δείγμα γραφής.

    [02] Λ.Κρέτσος: Δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ

    «Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα έχει την επίβλεψη στα υπουργεία και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ως προς την εφαρμογή των επικοινωνιακών τους προγραμμάτων και δράσεων», αναφέρει στην εφημερίδα "ΧΩΝΙ" ο ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και συμπληρώνει πως «η αξιοκρατική κατανομή της κρατικής διαφήμισης είναι σημαντική, γιατί θα δώσει ένα τέλος σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ».

    Υπογραμμίζει ακόμη πως «συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν θα μπορούν να κατευθύνουν τους πόρους της κρατικής διαφήμισης που είναι χρήματα του ελληνικού λαού», ενώ αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο έλεγχος και το φιλτράρισμα της κρατικής διαφήμισης.

    [03] Μητσοτάκης: Η αντιπολίτευση μας θα είναι σκληρή και σε καμιά περίπτωση συναινετική

    Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», διευκρινίζοντας ότι υπό την ηγεσία του η Ν.Δ. θα συνεχίσει να «αναδεικνύει ότι προτεραιότητα είναι η ταχεία και αποφασιστική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

    Για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τον κ. Τσίπρα ακατάλληλο να υλοποιήσει όσες επιβάλλονται στο πρώτο εξάμηνο του 2016, καθώς όπως υποστηρίζει, «έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ιδεολογία του, την πολιτική του ατζέντα και τις δεσμεύσεις του».

    Εκτιμά ότι ακόμη και εάν έρθει σε συμφωνία με του εταίρους για το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια, θα αποτύχει στα ζητήματα της Παιδείας και της Δικαιοσύνης. Αναφορικά με το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που κυριάρχησε πριν τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «η αντιπολίτευση μας θα είναι σκληρή και σε καμιά περίπτωση συναινετική». Πρόσθεσε δε, ότι το προβάδισμα της ΝΔ θα καταγραφεί δημοκοπικά με την ανάδειξη του νέου προέδρου και ότι θα νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν.

    Στην περίπτωση που κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος προσδιορίζεται ως κεντροδεξιός φιλελεύθερος, σημειώνει ότι θα κάνει άνοιγμα στο Κέντρο χωρίς όμως και να τον απασχολεί το ενδεχόμενο αποχωρήσεων από τα δεξιά.

    [04] Ο. Γεροβασίλη: Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αδιαμφισβήτητη

    «Η κυβέρνηση δεν φείδεται πρωτοβουλιών όταν πρόκειται να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού έναντι των δανειστών», δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αγορά».

    Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό, διευκρινίζει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προσβλέπει στην αύξηση των εσόδων και όχι στην περικοπή των κύριων συντάξεων. «Για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν αλλά για την κυβέρνηση της Αριστεράς υπάρχουν απαράβατες πολιτικές δεσμεύσεις και θα παραμείνουμε σε αυτές», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείσα για τα προσεχή «δύσκολα» νομοσχέδια ( ασφαλιστικό, πρώτη κατοικία φορολογία αγροτών), η κ Γεροβασίλη με παράδειγμα την επιτευχθείσα προστασία του 65% των δανειοληπτών α΄κατοικίας, σημείωσε ότι με την ίδια επιμονή θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και στα άλλα ζητήματα.

    «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αδιαμφισβήτητη, αδιάρρηκτη και χαράζει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από τα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», σημειώνει εμφατικά. Και προσθέτει : Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας καταστήσουν πολιτική ανάμνηση ή κυβερνητική παρένθεση, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ενδυναμώνουν.

    Για ενδεχόμενη ενδοκυβερνητική διάσταση λόγο «διαφοροποίησης» των ΑΝΕΛ σε νομοσχέδια όπως π.χ. η στρατιωτική θητεία γυναικών, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι δε συνιστά πρόβλημα η ύπαρξη διαφορετικών θέσεων τέτοιου επίπεδου. Αντίθετα θεωρεί άκρως επιζήμια την διαφοροποίηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε κομβικά για το έθνος ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και το χρέος.

    [05] Μυτιλήνη: Χρηστικά αντικείμενα από σωσίβια και πλαστικές βάρκες μεταναστών και προσφύγων

    Τα εκατοντάδες χιλιάδες σωσίβια των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στη Μυτιλήνη και που βρίσκονται πεταμένα σε ακτές και στις χωματερές του νησιού μπορούν να αξιοποιηθούν, σύμφωνα με τους εθελοντές στο «χωριό του όλοι μαζί», που διαχειρίζεται τις παλιές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ. Ήδη χρησιμοποιούνται πλέον για την προσωρινή διαμονή ειδικών ομάδων κατηγοριών προσφύγων.

    Με ένα πρόχειρο εργαστήριο και πολλή συλλογική δουλειά, μετατρέπουν τα υλικά των σωσιβίων αλλά και των πλαστικών βαρκών σε χρηστικά αντικείμενα. Όπως καναπέδες, μικρά τραπεζάκια, στρώματα αλλά και πρωτότυπες τσάντες. Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. Τα μέχρι την επεξεργασία τους «σκουπίδια» παίρνουν νέα μορφή και δίνουν τη δυνατότητα της απασχόλησης στους πρόσφυγες. Από τους εθελοντές ήδη εξετάζεται η δυνατότητα κάποιες από τις κατασκευές να διατίθενται προς πώληση, με στόχο βέβαια την οικονομική ενίσχυση των προσφύγων.

    «Κάθε τσάντα απαιτεί περίπου τρεις ώρες για να φτιαχτεί. Όλα γίνονται όπως και στις κανονικές τσάντες, με τη διαφορά πως τα υλικά είναι από τα σωσίβια που βρίσκουμε στις παραλίες. Όλα τα μέρη του σωσιβίου χρησιμοποιούνται. Το ύφασμα και οι ιμάντες γίνονται τσάντες. Ενώ το εσωτερικό υλικό το χρησιμοποιούμε για στρώματα τα οποία είναι απαραίτητα αυτήν την εποχή για το κρύο» είπε στην ΕΡΤ ο Aida Simply, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. Ο Aida Simply έχει διδαχθεί στην πατρίδα του την τέχνη της ραπτικής και όπως λέει, του είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να δουλεύει δημιουργώντας χρήσιμα αντικείμενα. «Θα ήθελα βέβαια μια καλύτερη και μεγαλύτερη ραπτομηχανή για να μπορώ να ράβω ακόμα πιο γρήγορα» λέει δείχνοντας μερικές από τις τσάντες που έχει κατασκευάσει.

    Ψυχή του εργαστηρίου είναι η σχεδιάστρια Τίνα Κοντολέοντος. Εκτός από τα πατρόν και τα σχέδια η συμβολή της είναι σημαντική και για έναν άλλον λόγο. Το εργαστήριο λειτουργεί παράλληλα και σαν σχολείο για πρόσφυγες που ενδιαφέρονται να μάθουν την τεχνική της κατασκευής τσαντών. Είναι κάτι που τους κάνει να νιώθουν χρήσιμοι. Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν μια νέα τέχνη που μπορεί να τους βοηθήσει επαγγελματικά.

    [06] Αϊ Γουέι Γουέι για την Ελλάδα: «Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που μια χώρα υπερασπίζεται τις πανανθρώπινες αξίες»

    Τραγική, μια ανθρωπιστική κρίση που ξεπερνά τις μέχρι σήμερα εμπειρίες του, που δεν είναι λίγες στο πεδίο της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δοκιμασίας του ανθρώπινης αξιοπρέπειας, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μυτιλήνη ο διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης της Σύγχρονης Τέχνης και ανθρωπιστής Αϊ Γουέι Γουέι.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, όχι τυχαία αλλά από επιλογή για το συμβολισμό της ημέρας, μίλησε με συγκίνηση για την Ελλάδα που «άνοιξε την αγκαλιά της για να τους (σ.σ. τους πρόσφυγες) δεχθεί. Όχι να τους αρνηθεί. Αλλά να σώσει τις ζωές τους. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος γι αυτό. Διότι μια χώρα υπερασπίζεται τις πανανθρώπινες αξίες».

    «Η προσφυγιά δεν σταματά ποτέ» είπε ο Κινέζος καλλιτέχνης και ανθρωπιστής. «Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχει πάρει ιστορικές διαστάσεις. Η έντασή της είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Όμως στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτές τις καταστάσεις» πρόσθεσε. «Πρέπει όλοι οι άνθρωποι να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει, να βοηθήσουν την Ελλάδα και το πιο σημαντικό, να σώσουν την Ελλάδα». Την ίδια στιγμή «πρέπει όλοι να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να αποκτήσουν ένα νέο μέλλον».

    «Γι αυτό βρίσκομαι εδώ. Διότι είχα την εμπειρία μιας τέτοιας δραματικής κατάστασης» τόνισε ο Αϊ Γουέι Γουέι, του οποίου το ταξίδι στη Μυτιλήνη ήταν προϊόν προσεκτικής προετοιμασίας και οι εμπειρίες που αποκόμισε τον οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργήσει μόνιμο στούντιο στο νησί, όπου φέτος αναμένεται να συναντηθούν φοιτητές του από την Κίνα και τη Γερμανία και να συμπράξουν καλλιτεχνικά.

    Ο Αϊ Γουέι Γουέι επαίνεσε τη δράση των εθελοντών και των οργανώσεων που έχουν συρρεύσει στο νησί από όλον τον κόσμο. Αλλά επισήμανε την έλλειψη καλής οργάνωσης και των περιορισμένων πόρων που έχει το ελληνικό κράτος προκειμένου να διαχειρισθεί στην κατάσταση. Μίλησε, λοιπόν, για την ανάγκη να υπάρξει πολύ καλύτερη και πιο λεπτομερής οργάνωση των μέσων υποδοχής προσφύγων και διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη» την άποψη -που διατυπώνεται από πολλά χείλη στην Ελλάδα και την Ευρώπη- ότι θα έπρεπε να αποτραπεί η έλευση των προσφύγων. «Είναι κοντόφθαλμο να προσπαθεί κάποιος να σταματήσει τους πρόσφυγες. Αντίθετα θα πρέπει όλοι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει τους πρόσφυγες, αλλά μόνο να τους βοηθήσει» είπε και πρόσθεσε: «Συμφωνώ με αυτό που κάνει η Ελλάδα. Αλλά χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρώπης». Το πρόβλημα είναι καταρχήν παγκόσμιο και κατά δεύτερον ευρωπαϊκό, είπε ο Αϊ Γουέι Γουέι και επέκρινε τους πολιτικούς που, «ενώ κατανοούν το πρόβλημα, χρησιμοποιούν γλώσσα με την οποία εκφράζουν πολύ αρνητικά συναισθήματα. Κι αυτό δεν είναι δικαιολογία σε αυτή την τραγική κατάσταση. Η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να λυθεί».

    Στη συνέντευξη του Αϊ Γουέι Γουέι παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.

    [07] Η απειλή μιας επίθεσης δεν έχει εξαλειφθεί, λέει ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών

    Ουπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε σήμερα ότι η στενότερη συνεργασία με τις υπηρεσίας ασφαλείας ξένων χωρών είναι αναγκαία, αφού ο συναγερμός για ένα τρομοκρατικό χτύπημα στο Μόναχο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αναζωπύρωσε τους φόβους για μία επίθεση στην χώρα.

    Ο Ντε Μεζιέρ επισήμανε ότι η απειλή μιας επίθεσης δεν έχει εξαλειφθεί. «Τη νέα χρονιά η κατάσταση θα παραμείνει πολύ σοβαρή» τόνισε ο Γερμανός υπουργός στην εφημερίδα Bild. «Στο μέλλον θα βασιζόμαστε περισσότερο, σε σχέση με το παρελθόν, στη στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων χωρών και την ανταλλαγή πληροφοριών» σημείωσε.

    [08] Ένοπλη επίθεση σε αεροπορική βάση του ινδικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν

    Τέσσερις ένοπλοι και δύο φρουροί σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι μαχητές επιτέθηκαν σε βάση της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι ένοπλοι, που φορούσαν στρατιωτικά ρούχα, κατάφεραν να εισέλθουν στην αεροπορική βάση Πάθανκοτ στη βορειοδυτική επαρχία Πουντζάμπ πριν από την αυγή. Μόλις βρέθηκαν μέσα στη βάση άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

    Νωρίτερα είχαν κλέψει το αυτοκίνητο ενός αστυνομικού και είχαν φθάσει με αυτό στην αυστηρά φυλασσόμενη βάση ? τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες επιθέσεις που φέρεται να πραγματοποίησαν εκπαιδευμένοι στο Πακιστάν μαχητές, δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής της αστυνομίας του Πουντζάμπ, Σουρές Αρόρα.

    Ο θάνατος των τεσσάρων ενόπλων και δύο φρουρών έχει επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών.

    Σποραδικά πυρά και ελικόπτερα πάνω από το σημείο ακούγονταν ακόμη καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση ενδελεχούς έρευνας για τον εντοπισμό και άλλων ενόπλων, ανέφερε η αστυνομία. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

    Η επίθεση σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά την εκτός προγράμματος επίσκεψη του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στον πακιστανό ομόλογό του Ναουάζ Σαρίφ στην προσπάθεια αναβίωσης των διμερών συνομιλιών που διακόπηκαν εξαιτίας επιθέσεων από μαχητές.

    "Από τη στιγμή που ο Μόντι πάτησε το πόδι του στη Λαχόρη (και πιθανόν ακόμη και πριν), κάτι σαν αυτό ήταν σίγουρο ότι θα συμβεί", δήλωσε ο Μάικλ Κούγκελμαν, ειδικός για τη Νότια Ασία στη δεξαμενή σκέψης Κέντρο Γουίλσον στην Ουάσινγκτον.

    Ο ινδός υπουργός Εσωτερικών Ρατζνάθ Σινγκ δήλωσε στο ANI, που συνδέεται με το Ρόιτερς: "Το Πακιστάν είναι γείτονάς μας και θέλουμε ειρήνη, αλλά οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση στην Ινδία θα λάβει την κατάλληλη απάντηση".

    Τα σχόλιά του ερμηνεύθηκαν από ινδούς αναλυτές ως ένδειξη αυτοσυγκράτησης και της θέλησης του Νέου Δελχί να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Πακιστάν.

    Τα μέτρα ασφαλείας, μετά την επίθεση, είναι εμφανή σε όλη την Ινδία.

    [09] Ευχές από τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς και τον αντιπρόεδρο Δ. Παπαδημούλη

    Κάθε χρόνος έρχεται με νέες ελπίδες και όνειρα. Στο τέλος του 2015, ζητήσαμε από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΕΚ να μας πουν τις ευχές τους για το νέο έτος!

    Μάρτιν Σουλτς - πρόεδρος του ΕΚ

    Ένας δύσκολος χρόνος, για πολλούς στην Ευρώπη, έφτασε στο τέλος του. Ένας χρόνος από τον οποίο, ελπίζω, ότι οι ηγέτες μας έμαθαν πολλά τα οποία και θα εφαρμόσουν το 2016. Ο νέος χρόνος αποτελεί ευκαιρία για να κάνουμε νέα ξεκινήματα, για να ξαναβρούμε και πάλι την ειρήνη και την ασφάλεια, που θεωρούσαμε δεδομένες. Εύχομαι σε εσάς και στις οικογένειές σας ευτυχισμένο και ειρηνικό 2016!

    Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρωπαϊκή Αριστερά - αντιπρόεδρος ΕΚ)

    Θα ήθελα να μπορούσε κανείς να εύχεται κάτι καινούριο για κάθε χρονιά. Και φέτος όμως, θέλω να ευχηθώ περισσότερη Ειρήνη, Ελευθερία και Δημοκρατία για όλους, σε όλο τον κόσμο. Χωρίς πολέμους, χωρίς δυστυχία για τους αδύναμους, χωρίς αδικίες και ανισότητες.

    Οι ελπίδες και οι ευχές όλων μας: να είναι το 2016 καλύτερο από τη χρονιά που φεύγει. Μακάρι το νέο έτος να μας βρει, όλες και όλους, πιο δυνατούς και πιο ανθρώπινους.

    [10] Η Τουρκία έχει ανάγκη το Ισραήλ, δηλώνει ο Ερντογάν

    Η Τουρκία έχει ανάγκη το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ, που είχαν επιδεινωθεί από το 2010.

    Μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θεωρούνταν για πολύ καιρό ο βασικότερος περιφερειακός σύμμαχος του εβραϊκού Κράτους, μέχρι την αιματηρή επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ εναντίον ενός τουρκικού στολίσκου που κατευθυνόταν προς τη Γάζα το 2010 και είχε ως αποτέλεσμα την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

    «Το Ισραήλ έχει ανάγκη από μια χώρα όπως η Τουρκία στην περιοχή» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος, οι δηλώσεις του οποίο δημοσιεύτηκαν σήμερα στις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες. «Πρέπει επίσης να παραδεχθούμε (το γεγονός) ότι εμείς έχουμε ανάγκη το Ισραήλ. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην περιοχή» τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους. «Εάν αμοιβαία μέτρα εφαρμοστούν με ειλικρίνεια, η εξομάλυνση (των σχέσεων) θα συνεχιστεί» προσέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [11] Π.Καμμένος:Η πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι ισχυρή

    Την πεποίθησή του ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι ισχυρή και θα αντέξει τις δυσκολίες που έχει μπροστά της, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στο Mega, αν και πρόσθεσε ότι είναι καλοδεχούμενη η στήριξη από όποιον θέλει.

    Διασκέδασε τις εντυπώσεις για σκιές στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, προέβλεψε ότι η ΝΔ "θα διασπαστεί σύντομα", έδωσε απάντηση στις αιτιάσεις του Βασίλη Λεβέντη για τις σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή, ενώ δήλωσε ότι δεν αποσύρθηκε η πρότασή του για την εθελοντική στράτευση των γυναικών και για τα στρατιωτικά λύκεια.

    "Εμείς αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε δυνατοί, ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουμε, μπορούμε, έχουμε τη δύναμη που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και τους 153 βουλευτές να είμαστε στην κυβέρνηση, χωρίς να χρειαζόμαστε κανέναν άλλον. Όμως,όποιος θέλει να στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία είναι καλοδεχούμενος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος αναφορικά με τα σενάρια για την κυβέρνηση.

    Επισήμανε πως η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια έντιμη και ανοιχτή πολιτική συμφωνία, "δυο ανθρώπων που αποφασίσαμε να συγκρουστούμε με το σύστημα". Διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει προσωπικά μέχρι τέλους τον Αλέξη Τσίπρα καθώς τον θεωρεί έντιμο πολιτικό παρά τις μεταξύ τους ιδεολογικές διαφορές.

    Για τον Βασίλη Λεβέντη ο κ. Καμμένος είπε ότι δε νομίζει ότι το Μαξίμου κάνει κάποιο φλερτ, επικαλούμενος και τις δικές του καλές σχέσεις με βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων ενώ τόνισε ότι "ο Λεβέντης έχει πει για μένα διάφορα πράγματα, τον συγχωρώ". "Τον Κώστα Καραμανλή τον ακούω, τον αγαπώ, τον σέβομαι", είπε για τη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι έχει έντιμη σχέση μαζί του αλλά σημείωσε απαντώντας στον κ. Λεβέντη για την στήριξη του στην κυβέρνηςη πως οι ΑΝΕΛ δεν έχουν τον κ. Καραμανλή αρχηγό.

    [12] Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις στην Ιταλία

    Ξεκίνησαν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις σε τέσσερις περιφέρειες της Ιταλίας: Σικελία, Μπαζιλικάτα (κοντά στην Καλαβρία ), Καμπανία -με πρωτεύουσα την Νάπολη- και Βάλλε Ντ΄Αόστα, περιοχή η οποία συνορεύει με την Γαλλία. Σε όλη την υπόλοιπη Ιταλία η έναρξη των εκπτώσεων έχει προγραμματισθεί για τις 5 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εμπορικής ένωσης Confcommercio, κάθε ιταλική οικογένεια πρόκειται να ξοδέψει, κατά μέσο όρο, 346 ευρώ. Συνολικά, αναμένεται να ξοδευθούν, κυρίως για αγορά ενδυμάτων, υποδημάτων και διαφόρων αξεσουάρ, 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, με αύξηση του 3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015.

    Η Confcommercio προσθέτει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις, φέτος θα «επωφεληθεί» των εκπτώσεων το 55% των ιταλών, ενώ πέρυσι το ανάλογο ποσοστό δεν ξεπέρασε το 51%. Οι προβλέψεις, τέλος, της ένωσης καταναλωτών Codacons χαρακτηρίζονται, σαφώς, από λιγότερη αισιοδοξία, αφού οι ειδικοί της υπολογίζουν ότι κατά μέσο όρο, κάθε οικογένεια, δεν πρόκειται να ξοδέψει πάνω από 184 ευρώ για αγορές και κυνήγι των διάφορων «ευκαιριών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 January 2016 - 15:32:34 UTC