Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων στο Ασφαλιστικό, προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας
  • [02] Γ. Κατρούγκαλος: 'Οχι μείωση στις κύριες συντάξεις, ίσως όχι και στις επικουρικές
  • [03] Στροφή στην «πράσινη» οικονομία με αφορμή και το νέο ΕΣΠΑ, αναγγέλλει o Αλ. Χαρίτσης
  • [04] Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν
  • [05] Έκθεση ΟΗΕ: Ενδείξεις έκθεσης στο αέριο σαρίν στη Συρία
  • [06] ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών της Σ. Αραβίας στο Ιράν
  • [07] Τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα επισκέπτεται η Β. Ρεντγκρέιβ
  • [08] Ιταλία: Θα αποκατασταθούν το χρυσό παλάτι του Νέρωνα και τα μεσαιωνικά τείχη της Σιένα
  • [09] Εβδομήντα ταινίες στο πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Καλαμάτας
  • [10] Σ. Αραβία: Αποκατάσταση σχέσεων με το Ιράν όταν «σταματήσει να αναμιγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών»

  • [01] Πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων στο Ασφαλιστικό, προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας

    Εκτενής συζήτηση για το Ασφαλιστικό, αλλά και για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έγινε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αναφορικά με το ασφαλιστικό, «θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση». Την ενημέρωση των μελών της ΠΓ για το ασφαλιστικό έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης την επόμενη περίοδο, οι οποίες και δεν εξαντλούνται μόνο στην κατάθεση της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα κόκκινα δάνεια, αλλά αφορούν σε ένα συνολικό ξεδίπλωμα μεταρρυθμίσεων, με προοδευτικό χαρακτήρα και κοινωνικό πρόσημο. Στο πλαίσιο αυτό, τους επόμενους δύο μήνες η κυβέρνηση θα προχωρήσει την αναγκαία μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου, στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, καθώς και στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

    Τόσο για το ασφαλιστικό όσο και συνολικά για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τη σημασία των διεθνών επαφών της κυβέρνησης και του κόμματος, στην κατεύθυνση οικοδόμησης ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών.

    [02] Γ. Κατρούγκαλος: 'Οχι μείωση στις κύριες συντάξεις, ίσως όχι και στις επικουρικές

    Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ στο δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση πάει με στόχο να μην υπάρξει μείωση ούτε στις επικουρικές συντάξεις.

    Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε συνολικά στο σχέδιο της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό μιλώντας για την Εθνική Σύνταξη, η οποία θα είναι 384 ευρώ, τονίζοντας ότι θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, δήλωσε: "Εξασφαλίζουμε τη σύνταξη όσων παίρνουν σήμερα σύνταξη μέσω του μηχανισμού προσωπικής διαφοράς. Θέλουμε ένα σύστημα δίκαιων κανόνων και ενιαίων. Επειδή οι παλίοι συνταξιούχοι έχουν εισπράξει 12 μειώσεις, δεν θέλουμε να έχουν κι άλλες. Γι'αυτό λέμε, οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα είναι απολύτως κατοχυρωμένες. Αν με το νέο τρόπο υπολογισμού η νέα σύνταξη θα υπολείπεται της παλιάς, θα διατηρήσουν το επιπλέον ποσό σαν προσωπική διαφορά".

    Στόχος είναι, ανέφερε ο υπουργός, να μην υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Όσον αφορά τις επικουρικές, η πρόταση είναι, τόνισε, πάλι με τον ίδιο τρόπο της προσωπικής διαφοράς να διατηρηθούν στο ύψος που είναι σήμερα. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά "πάμε να κερδίσουμε, και είμαι αισιόδοξος", δήλωσε.

    Για την κάλυψη της χρηματοδότησης των επικουρικών συντάξεων ανέφερε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η αύξηση των εισφορών 1% για τους εργοδότες και 0,50% γαι τους εργαζομένους.

    Όσον αφορά την ενοποίηση των ταμείων και τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα προκύψουν, δήλωσε ότι για εισοδήματα μέχρι 1.000 ευρώ τα ποσοστά θα αναπλήρωσης θα είναι 80%, όπως προτείνει η κυβέρνηση, και σημείωσε ότι για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα μπορεί να υπάρξει μια μείωση αλλά και για αυτά υπάρχει πρόβλεψη για την προσωπική διαφορά. Δίνοντας ένα παράδειγμα είπε: "Ας υποθέσουμε ότι κάποιος με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από 1.000 ευρώ σύνταξη θα έπαιρνε 900 ευρώ - θα συνεχίσει να παίρνει 1.000 ευρώ γιατί τα 100 θα τα δίνει το κράτος ως προσωπική διαφορά. Θα υπάρξει ισορρόπηση του παλιού με το νέο ασφαλισμένο". Η ενοποίηση ξεκίνησε από 1-1-2016 και θα ολοκληρωθεί 1-1-2017.

    Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι η έχει γίνει ποσοτικοποίηση της πρότασης της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στο ζήτημα της έλλειψης αποθεματικών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Μίλησε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αντικειμενικό σύστημα είσπραξης εισφορών.

    Για το ΕΚΑΣ σημείωσε ότι εξισορροπείται με καλύτερο τρόπο από την εθνική σύνταξη.

    Αναφέρθηκε στη σημασία των ενιαίων κανόνων ασφάλισης και υπογράμμισε ότι "όλοι πρέπει να είναι ίσοι και να δίνουν εισφορές όπως οι μισθωτοί, 20% από το εισόδημα" και τόνισε ότι από 1-1-2017 η είσπραξη εισφορών θα γίνεται ταυτόχρονα με την είσπαραξη φόρων. Για τους αγρότες θα ισχύσει κλιμακωτά μέχρι το 2020.

    Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση σύνταξης σε ανασφάλιστους και στο επίδομα υπερηλίκων, που θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο τη στήριξη των φτωχών ανθρώπων.

    Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα απευθυνθεί εκ νέου στους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους, πάντως, κατηγόρησε για υποκρισία.

    [03] Στροφή στην «πράσινη» οικονομία με αφορμή και το νέο ΕΣΠΑ, αναγγέλλει o Αλ. Χαρίτσης

    Εστίαση σε νέους, «πράσινους» τομείς της παραγωγής, που είτε έχουν υποβαθμιστεί είτε παραμένουν εν υπνώσει, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ζητήματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Greenagenda.gr.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, «στην Ελλάδα είχαμε παραμελήσει τη διάσταση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, αν και υπήρχαν και υπάρχουν σοβαρές ανάγκες και πολλές δυνατότητες». Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ σηματοδοτεί στροφή σε τομείς όπως η διαχείριση των αποβλήτων, ο ενεργειακός τομέας, οι τουριστικές υπηρεσίες, το αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα και η ποιότητα ζωής στις πόλεις. Παράλληλα, «ανασχεδιάζονται τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και παρατείνεται η δράση τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ σχεδιάζονται νέα εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που δεν θα τα διαχειρίζονται οι συστημικές τράπεζες, αλλά νέοι φορείς, όπως η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

    Στην επιδίωξη της τόνωσης της «πράσινης επιχειρηματικότητας», προγραμματίζονται εντός του 2016 δράσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνουν υποέργα της περιόδου 2007-2013 (ολοκλήρωση υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων), ενώ άλλες είναι εντελώς καινούργιες και συνδέονται με τη διαχείριση αποβλήτων, την αποκατάσταση μονοπατιών τουριστικών προορισμών, τον εκσυγχρονισμό κατασκηνώσεων σε περιοχές αυξημένου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, καθώς και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του περιβάλλοντος στις πόλεις.

    Τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ

    Εξάλλου, η εφαρμογή των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται εντός του Ιανουαρίου, με την έκδοση των νέων προσκλήσεων. «Σε ό,τι αφορά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία", έχουν προδημοσιευτεί 4 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με επιδοτήσεις. Η προκήρυξη του α΄ κύκλου των προγραμμάτων με προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. ευρώ θα γίνει εντός του Ιανουαρίου, ενώ ο β' κύκλος θα προκηρυχθεί το Μάιο. Θα δοθεί τουλάχιστον δίμηνο περιθώριο για την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης, ενώ επιλέξιμες θα είναι οι δαπάνες από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης» αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομίας.

    «Υπάρχουν δύο προγράμματα όπου η χρηματοδότηση είναι 100%: Η "Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης", όπου ενισχύονται άνεργοι ή αυτοαπασχολούμενοι πτυχιούχοι ΑΕΙ για έργα προϋπολογισμού έως 25.000 ευρώ και η "Νεοφυής Επιχειρηματικότητα", όπου ενισχύονται φυσικά πρόσωπα ή αυτοαπασχολούμενοι άνω των 25 ετών προκειμένου να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις στους κλάδους Αγροδιατροφής, Ενέργειας, Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών, Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Υγείας ? Φαρμάκων και Υλικών ? Κατασκευών, με προϋπολογισμό έως 60.000 ευρώ» υπενθυμίζει ο κ. Χαρίτσης.

    Τους εννέα αυτούς τομείς αφορά το πρόγραμμα για την «αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», και με το οποίο μπορούν να υποστηριχθούν έργα με προϋπολογισμό έως 200.000 ευρώ ? ενώ τον τουρισμό αφορά το πρόγραμμα «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών», που αφορά έργα προϋπολογισμού μέχρι 150.000 ευρώ.

    «Πέραν αυτών, εντός του Ιανουαρίου θα υπάρξουν και νέες δράσεις που θα αφορούν την ανάπτυξη clusters και λοιπών δομών εκκόλαψης επιχειρήσεων, με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας στους παραπάνω εννέα στρατηγικούς τομείς», ενώ άλλες δράσεις θα αφορούν την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων σε επιχειρήσεις των τομέων αυτών.

    Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομίας δηλώνει πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εκπόνηση ενός προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των οικιών, αντίστοιχου εκείνου του «Εξοικονομώ κατ' οίκον», αλλά και «φιλικότερου προς τον πολίτη».

    [04] Μοσκοβισί: Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν

    «Η ελληνική κρίση ανήκει στο παρελθόν και όσα έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση από το καλοκαίρι είναι πραγματικά μια επιτυχημένη πορεία», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό iTele.

    «Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να υπάρξει μια πραγματική μεταρρύθμιση του», τόνισε ο Μοσκοβισί .

    [05] Έκθεση ΟΗΕ: Ενδείξεις έκθεσης στο αέριο σαρίν στη Συρία

    Η διερευνητική αποστολή της ομάδας ειδικών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) βρήκε ενδείξεις ότι κάποιοι άνθρωποι στη Συρία εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν ή σε μια ουσία που μοιάζει με αυτό, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.Τα ευρήματα περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση για την Συρία του γενικού διευθυντή του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, την οποία ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισύναψε σε επιστολή που απέστειλε στο 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας στις 29 Δεκεμβρίου.

    Ο Ουζουμτζού σημειώνει πως η διερευνητική αποστολή της ομάδας [σ.σ. των ειδικών] στη Συρία διερεύνησε τις καταγγελίες της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες, χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε 11 περιπτώσεις. Η έκθεση δεν διευκρινίζει πότε πραγματοποιήθηκαν οι φερόμενες επιθέσεις με το σαρίν, μια τοξική ουσία που είναι θανατηφόρα ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις.

    [06] ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών της Σ. Αραβίας στο Ιράν

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδίκασε όσο το δυνατόν πιο κατηγορηματικά τις επιθέσεις» εναντίον των σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών στην Τεχεράνη και τη Μασχάντ (βορειοανατολικό Ιράν) που ακολούθησαν την εκτέλεση από το Ριάντ ενός επιφανούς σιίτη ιερωμένου.Το Συμβούλιο «εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του γι' αυτές τις επιθέσεις». Ζήτησε από την Τεχεράνη «να προστατεύσει τις διπλωματικές και προξενικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό τους» και να «σεβαστεί πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της» στο θέμα αυτό.

    Στη δήλωση του Συμβουλίου, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του, δεν γίνεται αντίθετα καμιά αναφορά στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου, ο οποίος επέκρινε το καθεστώς του Ριάντ.Στη δήλωση αυτή υπενθυμίζεται ότι οι Συμβάσεις της Βιέννης υποχρεώνουν τα κράτη να προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές και καλούνται «όλα τα μέρη να συνεχίσουν τον διάλογο και να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

    Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει επίμονα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει τη λεηλασία των διπλωματικών αποστολών της, που αποτελεί «σοβαρή παραβίαση των Συμβάσεων της Βιέννης», σύμφωνα με τον σαουδάραβα πρεσβευτή στον ΟΗΕ Αμπντάλα αλ-Μουαλίμι.

    [07] Τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα επισκέπτεται η Β. Ρεντγκρέιβ

    Το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα θα επισκεφτεί στις 13:30 η πολυβραβευμένη Βρετανή ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ, συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

    Καθώς το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην προσφυγική κρίση, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, γνωστή και για την πολιτική και ακτιβιστική της δράση, εξέφρασε τη διάθεση και τη θέληση να γνωρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα και να επισκεφθεί τους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες στην Αθήνα, ενώ πρόσφατα διοργάνωσε φιλανθρωπικές παραστάσεις στο Λονδίνο για την συγκέντρωση χρημάτων για τους πρόσφυγες.

    Αύριο Τετάρτη, στις 19:00, συνοδευόμενη από τον μεγάλο θεατρικό συγγραφέα Μάρτιν Σέρμαν, θα παρακολουθήσει την παράσταση «Σμύρνη μου, αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, που ανεβαίνει για δεύτερη διαδοχική χρονιά από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254, Ταύρος). Η τραγωδία της Σμύρνης, πιστεύει η Βρετανή ηθοποιός «θα έπρεπε να είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη για να αφυπνίζει συνειδήσεις και να μην ζούμε παρόμοιες τραγωδίες».

    [08] Ιταλία: Θα αποκατασταθούν το χρυσό παλάτι του Νέρωνα και τα μεσαιωνικά τείχη της Σιένα

    Το χρυσό παλάτι του αυτοκράτορα Νέρωνα, τα μεσαιωνικά τείχει της Σιένα και τα θεμέλια της Βενετίας θα λάβουν απολύτως αναγκαία χρηματοδότηση για αποκαταστάσεις, καθώς η Ιταλία ενέκρινε ένα σχέδιο χθες αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ για να προστατέψει την πολιτιστική της κληρονομιά.Η φροντίδα μνημείων τέχνης και αρχιτεκτονικής χιλιάδων ετών είναι ένα συνεχές πρόβλημα στην Ιταλία, και πολλοί ιστορικοί χώροι έχουν μείνει σε κρίσιμη κατάσταση λόγω περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό και κακής διαχείρησης.

    Τα τείχη που προστάτευαν τη Σιένα κατά τον Μεσαίωνα είναι μεταξύ των χώρων που θα αποκατασταθούν, συγκεκριμένα με 2,2 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, είπε το υπουργείο Πολιτισμού.Το επενδυτικό σχέδιο παρουσιάστηκε αμέσως αφού η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2016, ο οποίος αυξάνει τις δαπάνες για τον πολιτισμό.

    [09] Εβδομήντα ταινίες στο πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Καλαμάτας

    Ένα πανόραμα 70 ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας πενταετίας περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου - Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Άργος, Σκάλα Λακωνίας, Αμαλιάδα) με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια του φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό.

    Μεταξύ των ξένων καλεσμένων θα παραβρεθούν οι Frode Storaas από τη Νορβηγία και ο Martin Gruber από τη Γερμανία, εθνολόγοι - σκηνοθέτες στο πλαίσιο αφιερώματος στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και οι Manolo Sarmiento από τον Ισημερινό και Hugo Mata από το Σαλβαδόρ στο πλαίσιο αφιερώματος στο ιβηροαμερικάνικο ντοκιμαντέρ.

    Ακόμη, θα παρουσιασθεί και η πρώτη καθαρά μεσσηνιακή παραγωγή ντοκιμαντέρ με τίτλο «It?s all Jazz to me» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Λιαράκου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη Μάνη και τη Νορβηγία με θέμα την ιστορία μουσικών της τζαζ που συμμετέχουν στο φεστιβάλ τζαζ που γίνεται στην Καρδαμύλη εδώ και 3 χρόνια.

    Οι παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: σεμινάρια οπτικής ανθρωπολογίας από τους Frode Storaas και Martin Gruber που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Πολιτισμικής Διαχείρισης και απευθύνονται και στο ευρύ κοινό (Σάββατο 23, Δευτέρα 25 & Τρίτη 26 Ιανουαρίου - Χώρος Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), αφιέρωμα στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ (Κυριακή 24 Ιανουαρίου - Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου), αφιέρωμα στον Γιώργο Κολόζη με την προβολή 6 ταινιών του, τις οποίες θα προλογίσει ο σκηνοθέτης (Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου) και σεμινάριο παραγωγής εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Μαύρη Θύελλα» Νίκο Καλλαρά (Χώρος Καλλιτεχνικό Στέκι, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Ιανουαρίου).

    [10] Σ. Αραβία: Αποκατάσταση σχέσεων με το Ιράν όταν «σταματήσει να αναμιγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών»

    Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χθες ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ιράν όταν η Τεχεράνη σταματήσει να αναμιγνύεται στις υποθέσεις των άλλων χωρών, και υποσχέθηκε ότι το Ριάντ θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία και την Υεμένη παρά την αντιπαράθεση.

    Η Σαουδική Αραβία διέκοψε όλες τις σχέσεις της με το Ιράν την Κυριακή μετά την εκτέλεση από την ίδια του σιίτη κληρικού Σέιχ Νιμρ αλ Νιμρ, το Σάββατο. Διαδηλωτές στο Ιράν και το Ιράκ οργάνωσαν πορείες για τρίτη κατά σειρά ημέρα, καταγγέλλοντας την εκτέλεση.

    Όταν ερωτήθηκε τι θα χρειαζόταν για να αποκατασταθούν οι σχέσεις, ο πρέσβης της χώρας στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, είπε στους δημοσιογράφους, «Πολύ απλά - το Ιράν πρέπει να πάψει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας». Πρόσθεσε δε, «Εάν το πράξουν αυτό, θα έχουμε ασφαλώς κανονικές σχέσεις με το Ιράν. Δεν είμαστε εκ γενετής εχθροί του Ιράν».

    Τη Δευτέρα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν όλες τις σχέσεις τους με το Ιράν, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ριάντ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες ιρανών, υποβίβασε εν μέρει τις σχέσεις του με το Ιράν αλλά οι άλλες χώρες του Κόλπου - το Κουβέιτ, το Κάταρ και το Ομάν - δεν αναμίχθηκαν στην αντιπαράθεση.

    Διαβάστε επίσης:ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών της Σ. Αραβίας στο Ιράν


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 January 2016 - 5:32:24 UTC