Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για «τσουνάμι» λαϊκισμού από τον Κυρ. Μητσοτάκη
  • [02] «Θετικό το κλίμα με τους εταίρους»
  • [03] Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά - Χάμοντ
  • [04] Όλοι οι λαοί μαζί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας
  • [05] Μ. Ντράγκι: «Απαραίτητη» η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα
  • [06] Επιστολή στις τράπεζες για μείωση προμηθειών στις συναλλαγές με κάρτες θα αποστείλει ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [07] Τα σημαντικότερα ζητήματα που θα συζητηθούν το 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [08] Τί πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τη μετανάστευση
  • [09] Ικανοποίηση ΠΙΣ για εκπλήρωση της υπηρεσίας οπλιτών γιατρών σε άγονες νησιωτικές περιοχές
  • [10] Διευκολύνσεις σε αγροτικούς γιατρούς με παιδιά έως 4 ετών κατά τις εφημερίες
  • [11] Πλήρης δωρεάν προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος από το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας
  • [12] «Ο άνθρωπος είναι πιο πολύπλοκος από όσο καταλαβαίνει ο δυτικός πολιτισμός»
  • [13] Αφιέρωμα της ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στον Ινδό «νεορεαλιστή» σκηνοθέτη Σατγιαζίτ Ρέι
  • [14] Πέθανε ο ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν
  • [15] Κορυφαίος αθλητής των Βαλκανίων ο Τζόκοβιτς, δεύτερος ο Πετρούνιας
  • [16] Απαγόρευση μεταγραφών σε Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης

  • [01] Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για «τσουνάμι» λαϊκισμού από τον Κυρ. Μητσοτάκη

    Ευχαριστώντας τους βουλευτές του που κράτησαν τη ΝΔ όρθια το 2015 ενάντια «στο τσουνάμι του λαϊκισμού που έπληξε την χώρα» ξεκίνησε την παρθενική ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ως πρόεδρος του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Ο πολιτικός χάρτης της χώρας άλλαξε, δεν είναι ο ίδιος από τη στιγμή που οι 400.000 πολίτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους. Η εντολή τους είναι ενωμένη να προχωρήσουμε στην ανανέωση της ΝΔ, ώστε να ξαναγίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «δεν έχω εντολή να στηρίξω τον κ. Τσίπρα, αλλά να ασκήσω σκληρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί τον τελευταίο κεφάλαιο του λαϊκισμού και του πολιτικού αμοραλισμού. Αυτό το κεφάλαιο εμείς θα κλείσουμε. Ας μην ελπίζει λοιπόν σε συναίνεση».

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές του κινήσεις. «Θα διοργανώσουμε τακτικό συνέδριο το συντομότερο δυνατό αλλά ξεκινάμε την οργανωτική ανασυγκρότηση της ΝΔ άμεσα γιατί υπάρχουν αποφάσεις που δεν μπορούν να περιμένουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Μερικές αποφάσεις θα είναι επώδυνες, ειδικά σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του κόμματος. Η ΝΔ θα στηρίζεται στο εξής σε ιδιωτική χρηματοδότηση, θα απευθυνθούμε στα μέλη μας και θα ζητήσουμε λίγα από πολλούς. Θα διαθέσουμε τη δημόσια επιχορήγηση, σχεδόν εξ ολοκλήρου στις δανειακές υποχρεώσεις του κόμματος. Θα μεταστεγαστούμε, το κτίριο της Συγγρού είναι πολύ ακριβό. Θα προσαρμόσουμε το οργανόγραμμα στις οικονομικές μας δυνατότητες. Θα χτίσουμε ένα κόμμα που δεν θα είναι αποστεωμένο, θα συνομιλεί με την κοινωνία, θα ανοίξουμε την ΝΔ στην κοινωνία και θα την ξανακάνουμε κυρίαρχη πολιτική δύναμη».

    [02] «Θετικό το κλίμα με τους εταίρους»

    Στην εξέλιξη των συζητήσεων με τους εταίρους αναφέρθηκε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 «ΕΡΤ ενημέρωση». «Κατ' αρχήν υπάρχει ένα θετικό κλίμα με τους εταίρους που διαπιστώνεται και από την άλλη πλευρά. Έχουμε μια συζήτηση η οποία έχει ωριμάσει, όσον αφορά και στο χρέος και η αξιολόγηση θα προχωρήσει στους ρυθμούς που έχουν προκαθοριστεί» τόνισε, για να προσθέσει ότι και οι εταίροι επιθυμούν να περάσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση.

    Κλείνοντας η αξιολόγηση, που υπολογίζεται για το Φεβρουάριο, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Κληθείσα να σχολιάσει όσα γράφονται για το ενδεχόμενο οι εταίροι να ζητήσουν από την Ελλάδα και νέα μέτρα, όχι μόνο ενόψει του ασφαλιστικού αλλά και ενόψει της έναρξης της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, είπε ότι «σήμερα είμαστε σε άλλη μια κρίσιμη στιγμή που έχει να κάνει και με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και με το ασφαλιστικό σύστημα για τα οποία είμαστε και πάλι σε μια διαπραγμάτευση που θα είναι σκληρή».

    Ερωτηθείσα για το ρόλο του ΔΝΤ, η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε ότι το ίδιο το ΔΝΤ θα κρίνει την άνοιξη την παραμονή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς τώρα συμμετέχει ως τεχνικός σύμβουλος. Στο σημείο αυτό έσπευσε όμως να υπογραμμίσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντα πίστευε πως η Ευρώπη θα έπρεπε μόνη να λύνει τα προβλήματά της» και ότι «η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη δεν ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη».

    [03] Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά - Χάμοντ

    Την ουδέτερη στάση της Βρετανίας στο θέμα των εγγυήσεων, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ και από την Αθήνα.«Η Βρετανία δεν έχει ίδιον συμφέρον για τη διατήρηση του συστήματος αυτού ή οποιουδήποτε συστήματος για το μέλλον» είπε, τονίζοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι μία διαρκής και βιώσιμη λύση, είτε το επιλεγμένο μοντέλο εμπεριέχει κάποιο ρόλο για την Βρετανία, είτε δεν εμπεριέχει.

    «Είμαστε εντελώς στη διάθεση μιας βιώσιμης λύσης στην Κύπρο και πιστεύω ότι οι συνάδελφοι από την Ελλάδα και την Τουρκία συμφωνούν σε αυτό. Αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι μία βιώσιμη λύση στην Κύπρο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβεί αυτό» ανέφερε στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, μετά τη συνάντησή τους.

    Εκτός από το Κυπριακό, οι κ.κ. Κοτζιάς και Χάμοντ συζήτησαν, όπως είπαν, για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ και τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει για μία ΕΕ με όραμα και κοινωνικό περιεχόμενο, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού κράτους και τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία, μέσω της μετάβασης από το καθεστώς 'Ασαντ, καθώς και για τα Βαλκάνια και την Τουρκία, στην οποία μεταβαίνει ο κ. Χάμοντ μετά την Αθήνα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εμβαθύνουν τις σχέσεις των δύο υπουργείων και των δύο χωρών.

    [04] Όλοι οι λαοί μαζί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

    Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση, δηλαδή τους πολέμους, τις προσφυγικές ροές, την υποβάθμιση του ανθρώπου, την πρόκληση -εξ αυτών -ανθρωπιστικής κρίσης και το αίμα που προκαλείται από τρομοκρατικές επιθέσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε, στη Μόσχα, με τον πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν.

    Τις εστίες πολέμου, την ανάγκη του αγώνα εναντίον των τρομοκρατών μόνον όλοι οι λαοί μαζί μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Επισήμανε εξάλλου ότι η Ελλάδα και ο ίδιος προσωπικά διαπιστώνει ότι τα βήματα που κάνει η Ρωσία στο πλαίσιο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι πάρα πολλά και είναι προς όφελος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, να αμβλυνθεί το πρόβλημα της επιβολής μέτρων το συντομότερο δυνατό.

    Η Ρωσική Ακαδημία τίμησε τον Π. Παυλόπουλο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ταξίδεψε στη Μόσχαύστερα από πρόσκληση της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης,η οποία τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα. Τον Πρόεδρο υποδέχθηκε ο πρύτανης της Ακαδημίας, Βλαντίμιρ Μάου.

    Κατά την τελετή αναγόρευσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε, από το βήμα της Ρωσικής Ακαδημίας, με θέμα: "Ο Νόμος μεταξύ Φυσικής και Νομικής Επιστήμης".

    Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν. Αύριο, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Τον Προκόπη Παυλόπουλο συνοδεύει στη Ρωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδης.

    [05] Μ. Ντράγκι: «Απαραίτητη» η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα

    Ως «απαραίτητη» κρίνει την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ντράγκι σημειώνει πως «καθότι η πιστοληπτική διαβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου δεν πληροί προς το παρόν αυτό το κριτήριο, θα ήταν απαραίτητη η επαναφορά της παρέκκλισης όσον αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης σε συνδυασμό με σθεναρή δέσμευση και συμμόρφωση προς ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».

    Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει πως «για χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα όπως η Ελλάδα, η χρονική στιγμή ενδεχόμενων αγορών εξαρτάται από πρόσθετους παράγοντες που συνδέονται με τις αξιολογήσεις του προγράμματος».

    [06] Επιστολή στις τράπεζες για μείωση προμηθειών στις συναλλαγές με κάρτες θα αποστείλει ο Τρ. Αλεξιάδης

    Επιστολή σε όλες τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες στις συναλλαγές με κάρτες θα αποστείλει άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και για τη μείωση του κόστους αγοράς και συντήρησης των μηχανημάτων για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα (Pos).

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα προβεί στις απαραίτητες διατάξεις και παρεμβάσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ώστε να ενισχύσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και του λαθρεμπορίου.

    Ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε ότι οι Τράπεζες και το Υπουργείο Οικονομικών "πρέπει να συνεργαστούν για την αλλαγή της νοοτροπίας και για την εφαρμογή των ρυθμίσεων και όχι για να αυξήσουν κάποιοι τα κέρδη τους".

    Ο ίδιος ανέφερε ότι σε συνάντηση που έγινε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, υπήρξε συμφωνία για το θέμα και θα ακολουθήσει και συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

    [07] Τα σημαντικότερα ζητήματα που θα συζητηθούν το 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Το 2016 ξεκίνησε και οι επιτροπές του ΕΚ ξεκινούν τις εργασίες τους για μια σειρά ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η δημιουργία δικαιότερου φορολογικού συστήματος αλλά και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Δημιουργήσαμε μια λίστα με μερικά από τα σημαντικότερα ζητήματα για φέτος.

    Μεταναστευτικό

    Η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, έθεσε δύσκολα ερωτήματα στην ΕΕ. Το ΕΚ, πιέζει για λύση και εκφράζει τη θέση του για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο, που θα ανακουφίσει τις χώρες που δέχονται τα μεγάλα κύματα προσφύγων. Επίσης, η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής υπηρεσίας που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες για τη διαχείριση των συνόρων, ενώ οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν και για την κατάρτιση καταλόγου, όπου θα αναγράφονται οι "ασφαλείς χώρες καταγωγής" προσφύγων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για την παροχή ασύλου στην ΕΕ.

    Ασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έδωσαν ώθηση στη δημιουργία καταλόγων με τα ονόματα των επιβατών των πτήσεων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έφτασαν σε προσωρινή συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2015, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ, σύντομα.

    Επίσης, το ΕΚ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, έχουν ήδη συμφωνήσει μέτρα για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπόλ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η τελική συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια στα τέλη της άνοιξης.

    Το ΕΚ, εργάζεται για την προστασία των δεδομένων εδώ και πολλά χρόνια και έχοντας ήδη μια προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο, βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της νομοθεσίας που θα δώσει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.

    Φορολογία και κλίμα

    Το φορολογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν δίκαιους φόρους στα κράτη μέλη στα οποία δημιουργούν το κέρδος τους, λέει η ειδική επιτροπή για τις φορολογικές αποφάσεις, που συστάθηκε στο ΕΚ μετά από τις αποκαλύψεις για ειδική φορολογική μεταχείριση συγκεκριμένων περιπτώσεων στο Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της και το 2016.

    Μια άλλη επιτροπή του ΕΚ, εργάζεται για τη διερεύνηση των παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανονισμών αναφορικά με τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων και τις όποιες τυχόν παραβάσεις των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων.

    Επίσης, το 2016 πρέπει να είναι το έτος που η ΕΕ θα αναλάβει δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακολουθώντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2015.

    Ενιαίαψηφιακήαγορά -Εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ)

    Οι ευρωβουλευτές θα συνεχίσουν να πιέζουν για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην ΕΕ, με την έκθεση πρωτοβουλίας να ψηφίζεται από την ολομέλεια ήδη τον Ιανουάριο. Μελλοντικές διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών (TISA) και η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), συνεχίζουν να βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΕΚ.

    Τέλος, το ΕΚ θα συμμετέχει επίσης στην προώθηση της "κυκλικής οικονομίας", με την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση προϊόντων αλλά και της δημιουργία ενεργειακής ένωσης με την αξιοποίηση ενεργειακού εφοδιασμού.

    [08] Τί πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τη μετανάστευση

    [09] Ικανοποίηση ΠΙΣ για εκπλήρωση της υπηρεσίας οπλιτών γιατρών σε άγονες νησιωτικές περιοχές

    Την ικανοποιησή του εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ) για την παράλληλη υπηρεσία των οπλιτών γιατρών με την εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου, σε αγροτικά ιατρεία και κέντρα υγείας άγονων και δυσπρόσιτων νησιωτικών περιοχών.

    Η διάταξη, η οποίασυζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής,περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, η παράλληλη υπηρεσία των οπλιτών γιατρών με την εκπλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου αποτελεί αίτημα του ΠΙΣ, καθώςπιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί μέρος των αναγκών περίθαλψης των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών. Ο κ. Βλασταράκος πρόσθεσε ότι έχει, ήδη, σταλεί, στο υπουργείο Υγείας, κατάλογος με αγροτικά ιατρεία και κέντρα υγείας, κυρίως ακριτικών νησιωτικών περιοχών, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν ελλείψει ιατρικού προσωπικού.

    [10] Διευκολύνσεις σε αγροτικούς γιατρούς με παιδιά έως 4 ετών κατά τις εφημερίες

    Την παροχή διευκολύνσεων κατά τον καθορισ?ό του προγρά??ατος εφη?εριών των γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, που είναι γονείς ?ε παιδιά έως τεσσάρων ετών, ζητεί με εγκυκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Οι διευκολύνσεις παρέχονται, εφόσον ο γιατρός κάνει χρήση ?ειω?ένου ωραρίου, βάσει του Κώδικα ?η?οσίων Υπαλλήλων, εκτός εάν δηλώσει υπεύθυνα ότι δεν επιθυ?εί να τύχει αυτής της διευκόλυνσης.

    Ο Kώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων, προβλέπει διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις. Ειδικότερα, ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται, κατά δύο ώρες ημερησίως, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο ετών και κατά μία ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο έως τεσσάρων ετών. Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου. Στην περίπτωση γέννησης 4ου τέκνου, το μειωμένο ωράριο εργασίας παρατείνεται για δύο ακόμα έτη.

    [11] Πλήρης δωρεάν προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος από το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας

    Δωρεάν οφθαλμολογικό έλεγχοπροσφέρει το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας, στο πλαίσιο διήμερης εκδήλωσης, 27 και 28 Ιανουαρίου, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Ριζάρη 2), με θέματον «πλήρη προληπτικό έλεγχο από την παιδική έως και την τρίτη ηλικία».

    Σκοπός του Κολλεγίου είναι να συμβάλει στην ενημέρωση και πρόληψη των σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων,επισημαίνοντας ότι μόνον το 40% του γενικού πληθυσμού έχει τέλεια όραση, ενώ ο συχνός έλεγχος και η πρώιμη διάγνωση των σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων, προστατεύει από σταδιακή ή και μόνιμη απώλεια της όρασης. Στο χώρο του μουσείου θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα ιατρεία με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, όπου θα διενεργούνται οφθαλμολογικές εξετάσεις από γιατρούς του Κολλεγίου, προς όλους τους ενδιαφερόμενους και χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

    [12] «Ο άνθρωπος είναι πιο πολύπλοκος από όσο καταλαβαίνει ο δυτικός πολιτισμός»

    Μια διαδρομή στη σύγχρονη μεταπολεμική ελληνική ιστορία ακολουθεί η παράσταση «Αδαμαντία», κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, εμπνευσμένη από τα γράμματα μιας γυναίκας στον άνδρα της που ζει μακριά.

    Πρόκειται για μια πραγματική αλληλογραφία που ανακάλυψε εντελώς τυχαία ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωστής Καπελώνης, φυλαγμένη μέσα στο κτίριο του Θεάτρου Τέχνης στην οδό Φρυνίχου. Ο συγγραφέας Παναγιώτης Μέντης μετέτρεψε το πρωτογενές υλικό σε θεατρικό έργο και η Μάνια Παπαδημητρίου υποδύεται την Αδαμαντία και τη διαδρομή της μέσα στις εποχές.

    Στην Ελλάδα του Καραμανλή, της δικτατορίας, του Ανδρέα Παπανδρέου, παράλληλα με την Αίγυπτο του Νάσερ, του Σαντάτ, του Μουμπάρακ, τα γεγονότα στο Σουέζ και την Κύπρο, τον πόλεμο των έξι ημερών, το Πολυτεχνείο, η Αδαμαντία δίνει τη δική της μάχη επιβίωσης μεγαλώνοντας μόνη τα παιδιά της, με όχι πάντα θεμιτά μέσα.

    «Είναι μια ακραία περσόνα, τα γεγονότα τρέχουν δίπλα της αλλά εκείνη» αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μάνια Παπαδημητρίου «πέρα από το να επιβιώσει και να μεγαλώσει τα παιδιά της, το μόνο που την απασχολεί είναι η έλλειψη του άνδρα. Όχι ερωτικά. Βρίσκει εραστές, δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς. Παρ? όλα αυτά, αν και τα καταφέρνει μια χαρά από μόνη της, δεν παύει να έχει αυτή την έλλειψη, εξ ου και η ταύτισή της με την Κλυταιμνήστρα της αρχαίας τραγωδίας» σχολιάζει η πρωταγωνίστρια. «Την απασχολεί περισσότερο η ιδέα του άνδρα και όχι τόσο ο ίδιος ο Γιάννης, που εκείνη, εξάλλου, εγκατέλειψε. Τον παντρεύτηκε απλά γιατί έμεινε έγκυος. «?Είχε τελειώσει ένας πόλεμος και είχαμε βγει ζωντανοί από αυτόν. Δεν ξέρεις πόσα παιδιά γεννήθηκαν σε πείσμα του πολέμου? λέει σε κάποιο σημείο η Αδαμαντία», αναφέρει η ηθοποιός επισημαίνοντας την αντίθεση με τις μετέπειτα γενιές και την εντελώς διαφορετική στάση που έχουν οι σημερινές γυναίκες στο θέμα της μητρότητας.

    [13] Αφιέρωμα της ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στον Ινδό «νεορεαλιστή» σκηνοθέτη Σατγιαζίτ Ρέι

    «Αν δεν έχεις δει το σινεμά του Ρέι, είναι σαν να υπάρχεις στον κόσμο χωρίς να έχεις δει τον ήλιο ή το φεγγάρι» φέρεται να είχε δηλώσει για τον Ινδό σκηνοθέτη Σατγιαζίτ Ρέι/Satyajit Ray,ο Ιάπωνας και διεθνής Ακίρα Κουροσάβα.

    Αυτό τον «Ινδό Ρενουάρ, τον ... Ινδο-Ιταλό νεορεαλιστή»Σατγιαζίτ Ρέι «συστήνει» με το αφιέρωμα που διοργανώνει, από σήμερα ως και την ερχόμενη Κυριακή, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

    Στο πλαίσιο του αφιερώματος, με τίτλο «Σατγιαζίτ Ρέι: ένας κλασικός από την Ινδία», η ταινιοθήκη θα προβάλει συνολικά τέσσερις (από τις 37 ταινίες μεσαίου και μεγάλου μήκους, καθώς και ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων και ένα εξαιρετικό φιλμ για τον μέντορά του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ), που έχει κινηματογραφήσει.

    Γέννημα θρέμμα της Καλκούτας, γόνος οικογένειας ποιητών και συγγραφέων, καθώς και μαθητής του μεγάλου στοχαστή, συγγραφέα και φιλοσόφου Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, που υπήρξε στενός φίλος του πατέρα του, ο Σατγιαζίτ Ρέι (1921- 1992), πριν ασχοληθεί με το σινεμά, υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένος γραφίστας, σχεδιαστής και εικονογράφος βιβλίων (κυρίως παιδικών). Το 1947 ίδρυσε την Κινηματογραφική Λέσχη της Καλκούτας, όπου προβλήθηκαν, για πρώτη φορά στην Ινδία, πολλά αριστουργηματικά έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το 1949, η γνωριμία και η συνεργασία του με τον Ζαν Ρενουάρ, ο οποίος ταξιδεύει στην Ινδία για τα γυρίσματα της ταινίας του «Το ποτάμι», επηρέασε σημαντικά τον Ρέι και τον ώθησενα ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Όταν δύο χρόνια αργότερα, το 1951, σε ένα ταξίδι του στην Αγγλία είδε τον «Κλέφτη των ποδηλάτων» του Βιτόριο Ντε Σίκα η απόφασή του να κάνει σινεμά οριστικοποιήθηκε.

    [14] Πέθανε ο ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν

    «Έφυγε» σε ηλικία 69 ετών ο παλαίμαχος Βρετανός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν, ο οποίος είχε υποδυθεί τον καθηγητή Σνέιπ στις ταινίες Χάρι Πότερ, μεταξύ πολλών άλλων, όπως δήλωσε σήμερα ο ατζέντης του.

    Ο Ρίκμαν ήταν γνωστός για τους ρόλους κακών που ενσάρκωσε στον κινηματογράφο μεταξύ των οποίων τον σερίφη του Νότινγχαμ στο «Ρομπέν των Δασών: Ο πρίγκιπας των κλεφτών» και ήταν επίσης ένας εξέχων ηθοποιός του θεάτρου. Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως έπασχε από καρκίνο.

    [15] Κορυφαίος αθλητής των Βαλκανίων ο Τζόκοβιτς, δεύτερος ο Πετρούνιας

    Δεύτερος καλύτερος αθλητής της Βαλκανικής Χερσονήσου για το 2015 αναδείχθηκε ο Λευτέρης Πετρούνιας, στο ετήσιο δημοψήφισμα που διοργανώνει το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Έλληνας πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης στους κρίκους, ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής της Ελλάδας από τον ΠΣΑΤ, έλαβε 45 βαθμούς στην ψηφοφορία, στην οποία συμμετέχουν δέκα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Μακράν κορυφαίος με 90 βαθμούς ήταν για πέμπτη διαδοχική χρονιά ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς, ισοφαρίζοντας το σχετικό ρεκόρ που κατέχει η θρυλική Ολυμπιονίκης του άλματος σε ύψος Στέφκα Κοσταντίνοβα. Την τρίτη θέση με 37 βαθμούς πήρε ο Βόσνιος Αμέλ Τούκα, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 800μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του Πεκίνου.

    [16] Απαγόρευση μεταγραφών σε Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης

    «Επί ίσοις όροις» θα κινηθούν στις προσεχείς δύο μεταγραφικές περιόδους η Ατλέτικο και η Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς με απόφαση της FIFA, οι δύο σύλλογοι της ισπανικής πρωτεύουσας δεν θα έχουν δικαίωμα μεταγραφών, λόγω παράβασης των κανονισμών απόκτησης ανήλικων ποδοσφαιριστών.

    Ειδικότερα, «ροχιμπλάνκος» και «μερένχες» δεν θα κάνουν μεταγραφές το ερχόμενο καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα, ενώ οι πρώτοι θα καταβάλουν πρόστιμο 821.000 ευρώ και οι δεύτεροι 328.000 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη τιμωρία επιβλήθηκε και στην Μπαρτσελόνα, που όμως την εξέτισε και πλέον αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα στον συγκεκριμένο τομέα, σχετικά με τις συνδιεκδικήτριες της πριμέρα ντιβιζιόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 January 2016 - 13:32:44 UTC