Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Δ. Κουτσούμπα, την Κυριακή στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του κόμματος
  • [02] Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο - Υπερκαλύπτονται οι στόχοι του προγράμματος
  • [03] Να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει η αξιολόγηση, ζήτησε ο Β. Σόιμπλε
  • [04] Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα
  • [05] Συνάντηση του Τζον Κέρι με τους ομολόγους του της ΕΕ και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
  • [06] Τζιχαντιστές σκορπούν το θάνατο στη Μπουρκίνα Φάσο
  • [07] Παλλαϊκό συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό
  • [08] Συνεργασία κατά της φοροδιαφυγής μεταξύ κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας

  • [01] Ομιλία Δ. Κουτσούμπα, την Κυριακή στο ΣΕΦ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του κόμματος

    Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει στη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του κόμματος.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Ιανουαρίου και ώρα 18:30, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: «Οι ρίζες μας φτάνουν τόσο μακριά όσο και οι ελπίδες μας».

    [02] Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο - Υπερκαλύπτονται οι στόχοι του προγράμματος

    Υπέρβαση εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,918 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός του 2015 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Το πλεόνασμα των εσόδων φέρνει ιδιαίτερη ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενόψει της διαπραγμάτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

    Επί πλέον ενισχύει τις ελπίδες της κυβέρνησης να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα ακόμα και ο προϋπολογισμός του 2015.

    Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης καθώς δημιουργεί περιθώρια ευελιξίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί την τριετία 2016-2018.

    Αναλυτικά, σύμφωνα από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προκύπτει ότι το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015, σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,267 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,872 δισ. ευρώ το 2014 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,257 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο το έλλειμμα της γενική κυβέρνησης ανήλθε σε 3,533 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,697 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και αναθεωρημένου στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 2,573 δισ. ευρώ.

    Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 51,418 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,673 δισ. ευρώ ή 3,2 % έναντι του στόχου. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απόκλιση αυτή οφείλεται στα μη εισπραχθέντα έσοδα από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFA's & SMP's) ύψους 3,591 δισ. ευρώ, τα οποία ούτως ή άλλως δεν υπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ορισμό του Προγράμματος. Συνεπώς προκύπτει υπερεκτέλεση των εσόδων σε ταμειακή βάση ύψους 1,918 δισ. ευρώ. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

    Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 46,586 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,032 δισ. ευρώ ή 4,2 % έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Η απόκλιση, όπως αναφέρθηκε οφείλεται στην ανωτέρω υστέρηση των εσόδων από ANFAs & SMPs, που εν μέρει αντισταθμίζεται από την υπερεκτέλεση σε άλλες κατηγορίες εσόδων.

    Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,921 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 449 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το 2015 ανήλθαν στα 54,951 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

    Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 48,545 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 719 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 626 εκατ. ευρώ.

    Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 6,406 δισ. ευρώ δηλαδή πραγματοποιήθηκε το σύνολο του στόχου.

    [03] Να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει η αξιολόγηση, ζήτησε ο Β. Σόιμπλε

    Πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η πορεία ανάκαμψης, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης αποτελεί προϋπόθεση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε ότι επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο.

    «Είναι καλό ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε προφανώς εκ νέου αυτό που είχε ήδη αποδεχθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ότι δηλαδή το ΔΝΤ βεβαίως πρέπει να συνεχίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα - αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα απόψε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του ECOFIN και, αναφερόμενος στην επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σημείωσε ότι «αργεί κάπως, αλλά πάντα έτσι συνέβαινε με την Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες μέρες με γρήγορους ρυθμούς», καθώς «έχουμε όλοι συμφέρον από το να καταφέρουμε αυτή τη διαδικασία κατά τρόπο ώστε να μην ζημιώσει την σταδιακή ανάκαμψη» στην Ελλάδα. «Πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία πριν από την έναρξη της αξιολόγησης», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ανέδειξε το ζήτημα του συνταξιοδοτικού.

    «Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει προτάσεις, τις οποίες όμως πρέπει να κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, εάν επαρκούν. Υπάρχει και το θέμα - συνδέεται με τις διοικήσεις των τραπεζών και με την διαμόρφωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων - της πορείας του εκσυγχρονισμού και της αποπολιτικοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και επισήμανε ότι σε αυτό αναφέρθηκε από μόνος του ο κ. Τσακαλώτος και χθες στο Eurogroup αλλά και προχθές κατά την διμερή συνάντησή τους στο Βερολίνο.

    Στο Βερολίνο, όπως είπε, βρισκόταν προχθές και ο Διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, με τον οποίο είχε και ο ίδιος σύντομη συνάντηση.

    [04] Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα Σάββατο αρχικά στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και κατά περιόδους στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

    Τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια,στην υπόλοιπη Στερεά και τις απογευματινές ώρες στην Αττική.

    Οι νότιοι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 8 και βαθμιαία στα ανατολικά στα 9 μποφόρ.

    Τις βραδυνές ώρες αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και σταδιακά στα ημιορεινά τηςΗπείρου, της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας.

    [05] Συνάντηση του Τζον Κέρι με τους ομολόγους του της ΕΕ και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

    O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα μεταβεί αύριο Σάββατο στη Βιέννη για να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ιράν, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Κέρι, που βρίσκεται στο Λονδίνο, αναμένεται στην πρωτεύουσα της Αυστρίας αύριο για «διαβουλεύσεις» με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και του υπουργού Εξωτερικού του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής διπλωματίας, Μαρκ Τόνερ.

    [06] Τζιχαντιστές σκορπούν το θάνατο στη Μπουρκίνα Φάσο

    Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμα κρατούνται όμηροι, έπειτα από την επίθεση που εξαπέλυσαν αργά χθες ένοπλοι ισλαμιστές στο ξενοδοχείο Splendid στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, σύμφωνα με τον διευθυντή του κεντρικού νοσοκομείου της πρωτεύουσας.

    Ο υπουργός Επικοινωνίας της κυβέρνησης της χώρας Ρεμί Νταντζίνου δήλωσε σήμερα πως 33 όμηροι απελευθερώθηκαν? ανάμεσα τους και ο υπουργός της κυβέρνησης Κλεμέν Σαγουαντούγκου ? από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε πως 33 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM).

    Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επίθεση για να ανακτήσουν τον έλεγχο στο ξενοδοχείο και εισέλαβαν στην αίθουσα αναμονής του ξενοδοχείου, μέρος της οποίας είχε τυλιχθεί στις φλόγες, σύμφωνα με όσα ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Λίγο πριν τις 2:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου, τοπική ώρα, (04:00 ώρα Ελλάδας), "η επίθεση ξεκίνησε" στο πολυτελές ξενοδοχείο Splendid, δήλωσε με ανάρτηση του στο twitter, ο πρέσβης της Γαλλίας στην χώρα Ζιλ Τιμπό.

    Το ξενοδοχείο επιλέγεται συχνά ως τόπος διαμονής από ξένους, υπηκόους δυτικών χωρών και από μέλη των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που ενδεχομένως να κατέστησε το ξενοδοχείο στόχο της επίθεσης.

    Πρόκειται για την πρώτη φορά που τζιχαντιστές πραγματοποιούν επίθεση στην Ουαγκαντούγκου.

    "Έχουμε παραλάβει περίπου 15 τραυματίες. Υπάρχουν άνθρωποι με τραύματα από σφαίρες", δήλωσε ο Ρόμπερτ Σανγκαρέ, διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομειακού κέντρου.

    Όπως τόνισε ο Σανγκαρέ, μια γυναίκα, υπήκοος ευρωπαϊκής χώρας που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ανέφερε στον ίδιο πως οι ένοπλοι φέρεται να στόχευαν λευκούς ανθρώπους.

    Το ξενοδοχείο συχνά επιλέγεται από μέλη των γαλλικών γαλλικά στρατευμάτων, που αποτελούν μέρος της στρατιωτικής επιχείρησης Μπαρχάν με έδρα το Τσαντ που συστάθηκε για να πολεμήσει ισλαμιστές μαχητές στο Σάχελ και σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής.

    Ένας αξιωματικός του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως οι αρχές της Γαλλίας ζήτησαν υποστήριξη από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολούθησης και αναγνώρισης στην πόλη και τουλάχιστον ένα στρατιωτικός των ΗΠΑ στην Μπουρκίνα Φάσο παρέχει "συμβουλές και βοήθεια" στις γαλλικές δυνάμεις για την επίθεση στο ξενοδοχείο.

    [07] Παλλαϊκό συλλαλητήριο για το ασφαλιστικό

    Παλλαϊκό Συλλαλητήριο διοργανώνει σήμερα η ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ,στις 12:00 στην πλατεία Ομονοίας, ενάντια στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, η οποία όπως υποστηρίζεται οδηγεί στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

    Μετά το συλλαλητήριοθα πραγματοποιηθεί πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή.

    Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, το ΤΕΕ, το ΕΚΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΓΝΕ, η ΕΣΗΕΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

    Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στο κάλεσμα της, η μάχη δίνεται για αξιοπρεπείς συντάξεις και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Ειδικότερα τονίζεται ότι οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν συνιστούν, όπως αυτή ισχυρίζεται, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά.

    «Μετά από 11 μειώσεις των συντάξεων που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τις 2 επιπλέον που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το καλοκαίρι, σχεδιάζουν τώρα νέες δραστικές μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ και στέλνει το μήνυμα ότι «μπορούμε να τους σταματήσουμε» και ότι «το σχέδιο για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα περάσει».

    [08] Συνεργασία κατά της φοροδιαφυγής μεταξύ κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας

    Την εκπαίδευση υπαλλήλων του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας θα προβλέπει μεταξύ αλλων η Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων που θα υπογράψει με την Ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς η οποία θα αφορά την στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών στο πεδίο της πάταξης της φοροδιαφυγής.

    «Μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη ΒΡΒ, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων. Επίσης πώς δουλεύει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογεί στοιχεία, πώς διεξάγει έρευνες» δήλωσε στη Deutsche Welle ο κ . Μπόργιανς με αφορμή τη αυριανή του επίσκεψη στην Αθήνα.

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έπειτα από μια σχετική προετοιμασία, τα σεμινάρια μετεκπαίδευσης των Ελλήνων συναδέλφων μπορούν να ξεκινήσουν σχετικά άμεσα. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να γίνει αυτό «στις αρχές του καλοκαιριού», όπως ανέφερε. Αν και το σχετικό πρόγραμμα περιορίζεται στους καταρχήν 50 υπαλλήλους, στόχος είναι να ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλοι, σύμφωνα με τον ίδιο.

    «Εάν η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει την ικανότητα δράσης, τότε αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνον μέσω της μείωσης των δαπανών. Η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να κάνει επενδύσεις και να μπορεί να χρηματοδοτεί την κοινωνική συνοχή και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις έσοδα. Εάν θέλεις να γίνεται στην Ευρώπη αποδεκτό το αίτημα για παροχή βοήθειας τότε πρέπει να στέλνεις και το μήνυμα ότι φροντίζεις ώστε να επιτυγχάνονται όντως τα έσοδα που μπορούν να επιτευχθούν. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η στήριξη θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές», ανέφερε.

    Στα τέλη Νοεμβρίου ο κ. Μπόργιανς παρέδωσε στις ελληνικές αρχές λίστα με περισσότερα από 10.000 δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 January 2016 - 7:32:24 UTC