Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η μετανάστευση στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Αβραμόπουλου
  • [02] «Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία με προτεραιότητα την προστασία των αδυνάμων»
  • [03] Φ. Γεννηματά: Η βάση θα έχει τον τελικό λόγο για εξελίξεις και πρόσωπα
  • [04] Αδ. Γεωργιάδης: Το πολιτικό τέλος του κ. Καμμένου είναι κοντά
  • [05] Γ. Σταθάκης: Η τελική συμφωνία για το ασφαλιστικό θα έχει αμφίπλευρους συμβιβασμούς
  • [06] Αύριο η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της Finasbank
  • [07] Χιονοπτώσεις από την νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου
  • [08] Συνάντηση Κατρούγκαλου αύριο με ελεύθερους επαγγελματίες για το θέμα των εισφορών τους

  • [01] Η μετανάστευση στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Αβραμόπουλου

    Συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλο θα έχει στις 8:30 το βράδυ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στη Βουλή. Βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι η αντιμετώπιση της μετανάστευσης,αλλά και οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Η συνάντηση κλείστηκε πρόσφατα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Αβραμόπουλος με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ για να τον συγχαρεί.

    Τη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν και οι νέοι αντιπρόεδροι του κόμματος. Πληροφορίες θέλουν τις θέσεις να αναλαμβάνουν οι κκ. Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης,ενώ μέσα στην εβδομάδα θα κλείσουν και οι θέσεις των τομεαρχών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να κλείσει άμεσα όσες εκκρεμότητες υπάρχουν όσον αφορά τα εσωκομματικά,ενώ οι μεγάλες και ριζικές αλλαγές αναμένονται στο Συνέδριο που θα γίνουν μέσα στην άνοιξη. Τις επόμενες μέρες αναμένεται,παράλληλα,να ανακοινωθεί και η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό.

    [02] «Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία με προτεραιότητα την προστασία των αδυνάμων»

    Τη βεβαιότητα ότι δεν θα καθυστερήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

    «Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των αδυνάμων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι όποιος θελήσει να παίξει παιχνίδι καθυστερήσεων θα βρεθεί σε δυσχερή θέση.

    Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση είναι απολυτα συμβατή με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις: «Έχουμε προχωρήσει στη νομοθεσία για την προστασία των πολύ φτωχών, για την ομαλή λειτουργία νοικοκυριών και επιχειρήσεων των μεσοστρωμάτων και για την αποτροπή μείωσης συντάξεων», τονίζει.

    Εξάλλου, εκτιμά ότι στην Ευρώπη υπάρχει «πολύ καλύτερο κλίμα» για τη χώρα και η συνειδητοποίηση ότι «το να ξαναμπεί η Ευρώπη σε μια κρίση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός». Άλλωστε, ο κ. Παππάς επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν δείξει ότι μπορούν με τις πρωτοβουλίες τους να επηρεάζουν και να πυροδοτούν εξελίξεις σε επίπεδο Ευρώπης».

    [03] Φ. Γεννηματά: Η βάση θα έχει τον τελικό λόγο για εξελίξεις και πρόσωπα

    Η βάση της Κεντροαριστεράς θα αποφασίσει για τα πρόσωπα και τις διαδικασίες υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΕΓΚΑ.

    Επισήμανε ότι το κάλεσμα που απηύθυνε, το είχε κάνει για πρώτη φορά πριν τις εκλογές, ενω τόνισε πως μιλά για συμπόρευση και συμπαράταξη, όπου το κάθε κόμμα από αυτά που θα μετέχουν θα κρατά το χαρακτήρα του και όλοι μαζί θα προχωρήσουν με βάση το ίδιο μοντέλο προς ένα κοινό στόχο.

    «Ο επικεφαλής της συμπαράταξης»,είπε, «θα βγει από τις εκλογές από το λαό και όποιος θέλει να διεκδικήσει την προεδρία θα απευθυνθεί στη βάση, η οποία θα έχει τον τελικό λόγο για εξελίξεις και πρόσωπα».

    Η κ. Γεννηματά περιέγραψε πώς φαντάζεται τη συμπαράταξη που προτείνει ως την «Ελιά» της Σοσιαλοδημοκρατίας σημειώνοντας ότι επιδιώκει η προγραμματική συνδυάσκεψη να είναι η διαδικασία για σύνθεση απόψεων και προτάσεων και να προκύψουν λύσεις και διέξοδοι.

    Οταν ρωτήθηκε για το πώς μπορεί να λέει ότι άβυσσος χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ όταν και η ίδια ήταν υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά, είπε πως το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε γιατί υπήρχε εθνική ανάγκη. «Οταν αυτό δεν υφίσταται σαν ανάγκη ο καθένας επιστρέφει στον ιδεολογικό του χώρο.Με τη Δεξιά έχουμε ριζικές ιστορικές και πολιτικές διαφορές», ανέφερε .

    [04] Αδ. Γεωργιάδης: Το πολιτικό τέλος του κ. Καμμένου είναι κοντά

    Στις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news».

    Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι με την ανασύνταξη της παράταξης θα επιστρέψουν οι ψηφοφόροι που πήγαν στους Ανεξάρτητους Έλληνες και ότι «το πολιτικό τέλος του κ. Καμμένου» είναι κοντά. Τονίζει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ενωτικός και ότι «θέλει τη σύνθεση και όχι τη διαίρεση» και παράλληλα, «έχει δημιουργήσει την ελπίδα ότι κάτι καλό θα γίνει σε αυτή τη χώρα».

    Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι η ΝΔ δεν έψαξε τον «αντι-Τσίπρα» στο πρόσωπο του νέου προέδρου. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικές σπουδές, που ο κ. Τσίπρας δεν έχει, μιλάει πολλές γλώσσες, που ο κ. Τσίπρας δε μιλάει, με σπουδαία εργασιακή εμπειρεία, που ο κ. Τσίπρας δεν έχει, με κατάρτιση, που ο κ. Τσίπρας δεν έχει, με διεθνείς επαφές, που ο κ. Τσίπρας δεν έχει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι «όσο παραμένει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στην εξουσία, τόσο μεγαλύτερη ζημιά συμβαίνει στη χώρα» και επισημαίνει ότι και στο μέλλον η ΝΔ θα ψηφίζει νομοσχέδια με τα οποία είναι ιδεολογικά σύμφωνη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει συναίνεση στον κ. Τσίπρα, αλλά «συναίνεση στη χώρα».

    Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει για τον Ευ. Μεϊμαράκη ότι «έχει και ρόλο και μέλλον στην παράταξη», χαρακτηρίζει τον Κώστα Καραμανλή «ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα» της ΝΔ και επισημαίνει σχετικά με τον Αντώνη Σαμαρά ότι «στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν ρόλοι για έναν πρώην πρωθυπουργό».

    [05] Γ. Σταθάκης: Η τελική συμφωνία για το ασφαλιστικό θα έχει αμφίπλευρους συμβιβασμούς

    Την εκτίμηση ότι η τελική συμφωνία για το ασφαλιστικό θα αποτυπώνει αμφίπλευρους συμβιβασμούς εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news», ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προτίμησε να προχωρήσει σε μια μονιμότερη μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη βωσιμότητα και τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του όλου συστήματος.

    Εξάλλου, για τα κόκκινα δάνεια, αναφέρει ότι «πυξίδα» της πολιτικής της κυβέρνησης «αποτελεί η προσπάθεια να εξευρεθούν κοινωνικά δίκαιες λύσεις, πέρα από αυτή της αγοράς, που να αντιμετωπίζουν το υπαρκτό πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων, που αποτρέπει σήμερα το τραπεζικό σύστημα από το να επιστρέψει σε συνθήκες κανονικού δανεισμού».

    Όσον αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο, αναφέρει τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά του: Ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις με κλαδικά και γεωγραφικά κριτήρια, εισαγωγή χρηματοδοτικών εργαλείων, «αντιγραφειοκρατικό» νομικό πλαίσιο και σταθερό φορολογικό καθεστώς επτά (7) χρόνων. Ειδικότερα, για το φορολογικό σύστημα, ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός «σταθερού και μόνιμου φορολογικού συστήματος», κάτι που τονίζει ότι είναι στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ακόμη, εξαγγέλει την άμεση μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο.

    Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί «να ολοκληρώσει τις 9 ιδιωτικοποιήσεις που κληρονόμησε» και επισημαίνει: «Τις απόψεις μας, όμως, σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας τις εκφράζουν καλύτερα ο σχεδιασμός και η κατεύθυνση του νέου ταμείου που θα δημιουργηθεί στη θέση του ΤΑΙΠΕΔ».

    [06] Αύριο η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της Finasbank

    Με θέμα την έγκριση της συμφωνίας πώλησης της θυγατρικής της τράπεζας στην Τουρκία, της Finansbank, πραγματοποιείται αύριο η έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας

    Όπως έχει επισημάνει ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας «έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη Finansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές», επισημαίνοντας ότι «με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας και στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι να κατευθύνει, από νέα βάση, τους πόρους της προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα».

    Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας, η ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τιμή που κινείται στο επίπεδο της λογιστικής αξίας της τράπεζας (book value) είναι απολύτως ικανοποιητική βάσει και της αρχικής στοχοθεσίας της Τράπεζας, καθώς προσφέρει σημαντική ρευστότητα ύψους 3,5 δισ. ευρώ, η οποία θα διοχετευθεί προς τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θωρακίζει τη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ

    Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η ΕΤΕ θα μπορέσει να:

    - Προχωρήσει με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    - Δρομολογήσει την αποπληρωμή «ακριβών» Pillar 2 bonds (μη καλυμμένες ομολογίες που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) και να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, γεγονός που θα εξασφαλίσει σημαντική ευελιξία και ενισχυμένη κερδοφορία για την ΕΤΕ (περίπου 100 εκατ. ευρώ άμεσο όφελος σε ετήσια βάση).

    - Αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της διοίκησης στο κατατεθειμένο και εγκεκριμένο capital plan.

    - Βελτιώσει τους βασικούς χρηματοοικονομικούς της δείκτες.

    [07] Χιονοπτώσεις από την νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου

    Χιονίζει από την νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων. Δεκάδες χωριά στην Κόνιτσα ,το Ζαγόρι , τα Τζουμέρκα και το Μέτσοβο από τα ξημερώματα δέχονται σφοδρή χιονόπτωση και τα μηχανήματα αποχιονισμού δουλεύουν ασταμάτητα για να καθαρίσουν τους δρόμους. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους Δήμους της Ηπείρου εργάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν χωρίς προβλήματα τον χιονιά.

    Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα τις δύο τελευταίες ημέρες πλημμύρισε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους κάμπους της 'Αρτας και των Φιλιατών. Επίσης προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο λόγω πτώσεως βράχων τα οποία αντιμετωπίζονται με μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπέιρου.

    [08] Συνάντηση Κατρούγκαλου αύριο με ελεύθερους επαγγελματίες για το θέμα των εισφορών τους

    Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα συναντηθεί αύριο με τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών με αντικείμενο το θέμα τωνασφαλιστικώνεισφορών τους.

    Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Παρίσι,οι εισφορές δεν πρόκειται να έχουν «δημευτικό αποτέλεσμα».

    Ανέφερε ότι «οι ίδιοι είχαν αποδεχθεί να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους σε επιτροπή που συγκροτήσαμε. Και απ' ότι έχω αντιληφθεί δεν έχουν αντίρρηση σε αυτό που είναι η ουσία της μεταρρύθμισης, δηλαδή να υπολογίζονται οι εισφορές στη βάση του πραγματικού και όχι του εικονικού εισοδήματος. Μέχρι τώρα ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι μηχανικοί, ούτε οι γιατροί υπολόγιζαν τις εισφορές τους στη βάση του πραγματικού εισοδήματος».

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι « δεν θα πρέπει η επιβάρυνση να φθάνει σε σημείο που να έχει δημευτικό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι που θα συζητήσουμε τη Δεύτερα. Δηλαδή, πως η εφαρμογή ενός δίκαιου κανόνα, που λέει ότι αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς θα πρέπει να ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα φθάσει σε σημείο που να έχει δυσβάσταχτα αποτελέσματα».

    Ο κ.Κατρούγκαλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι έπεισε τους ομολόγους του για την ορθότητα του νομοσχεδίου του για το ασφαλιστικό και ότι εξασφάλισε την υποστήριξή τους.

    «Εισπράξαμε,επισήμανε,μια πολύ θετική υποδοχή, τόσο στο πλαίσιο γενικότερα της συνέλευσης του ΟΟΣΑ όσο και στις διμερείς επαφές με τους ομολόγους μου, τις δύο Γαλλίδες, τη Γερμανίδα και τον Πορτογάλο».

    «Αντιλαμβάνονται τόνισε τη σοβαρότητα της προσπάθειάς μας και αποδέχονται ότι μια μεταρρύθμιση εν καιρώ κρίσης, πρέπει να έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, να βοηθάει δηλαδή περισσότερο τους πιο αδύναμους.Επίσης,αντιλαμβάνονται ότι στην ειδική περίπτωση της Ελλάδας με το πολυκερματισμένο και το πελατειακό ασφαλιστικό σύστημα είναι σημαντικό να έχουμε κανόνες ισότητας και εναρμόνισης. Γι' αυτό το λόγο υπήρξε μια γενική υποστήριξη του σχεδίου μας, ακόμα και στην ειδική αυτή πλευρά, του να μην έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις, που έχουν μειωθεί κατά 40 %, αλλά να φθάσουμε στην κάλυψη που μας απομένει για τη μείωση του κόστους, με την αύξηση των εισφορών» υπογράμμισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 January 2016 - 11:32:27 UTC