Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσχώρηση βουλευτών της ΝΔ στους ΑΝΕΛ, μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη, προβλέπει ο Δ. Καμμένος
  • [02] Ενιαίο πολιτικό χώρο για Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι προτείνει ο Γ. Μανιάτης
  • [03] Συναντήσεις Παυλόπουλου με Γκάουκ και Μέρκελ στο Βερολίνο
  • [04] Απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών τους χαρακτηρισμούς περί «Greek Statistics»
  • [05] Ευ. Αποστόλου: Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να μειωθούν οι επιπτώσεις για τους αγρότες
  • [06] Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου
  • [07] Σε εξέλιξη φωτιά στο εργοστάσιο της Carton Pack Hellas στην Αρχαία Κόρινθο
  • [08] Φονική έκρηξη με δύο νεκρούς στα τουρκοσυριακά σύνορα
  • [09] Παραδίδονται σήμερα λείψανα Ελλήνων αγνοουμένων και πεσόντων

  • [01] Προσχώρηση βουλευτών της ΝΔ στους ΑΝΕΛ, μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη, προβλέπει ο Δ. Καμμένος

    Προσχώρηση βουλευτών της ΝΔ στους ΑΝΕΛ, προβλέπει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, εξαιτίας της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος.

    Μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο κ. Καμμένος αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της πρόσφατης δημοσκόπησης, που δίνει προβάδισμα στη ΝΔ, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης διακατέχεται από "άκρατο νεοφιλοελευθερισμό" και από "φιλογερμανισμό" και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό γεγονός για τους ΑΝΕΛ την επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές.

    "Θα υπάρξει ένα μεγάλο θέμα εσωκομματικό και πιστεύω ότι πολλοί συνάδελφοι (σ.σ. της ΝΔ) θα πρέπει να δουν ίσως και μια μετακίνησή τους προς τους ΑΝΕΛ" είπε ο κ. Καμμένος, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης σε καμία περίπτωση δεν είναι ο συνδετικός κρίκος της ΝΔ.

    "Η δημοσκόπηση αυτή είναι καθαρά πατροναριστική" τόνισε και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν το 2% των ψηφοφόρων της Ελλάδα (εννοώντας τους 150.000 που ψήφισαν τον κ. Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές) μπορεί κάποια μέρα να κυβερνήσει και την Ελλάδα.

    [02] Ενιαίο πολιτικό χώρο για Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι προτείνει ο Γ. Μανιάτης

    Τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού χώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το ΠΟΤΑΜΙ πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Μανιάτης.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι κάθε κόμμα που θα συμμετάσχει θα μπορεί να κρατήσει την οργανωτική του αυτοτέλεια, αλλά ξεκαθάρισε ότι ο χώρος αυτός που θα εκφράζει τη σοσιαλδημοκρατία θα είναι ενιαίος με έναν επικεφαλής.Η ηγεσία θα εκλεγεί από τον λαό μετά τον Ιούνιο, τόνισε ο κ. Μανιάτης και αφού θα έχει προηγηθεί συνέδριο που θα αποφασίσει για όνομα, σύμβολο και άλλα θέματα προγραμματικού λόγου. Πάντως, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Σπ. Λυκούδης από το ΠΟΤΑΜΙ μιλώντας στον ίδιο σταθμό είπε ότι είναι ενδιαφέρουσα η πρόταση Γεννηματά, ενώ χαιρέτισε τη δήλωση Θεοδωράκη για συμμαχίες με προγραμματικές συμφωνίες και όχι με χειραψίες. Τόνισε ότι δεν αμφισβητείται ο Στ. Θεοδώρακης, αλλά σημείωσε ότι τα προβλήματα του κάμματος αφορούν την πολιτική του ταυτότητα και την πολτική του στρατηγική.

    Υπογράμμισε, ακόμα, ότι δεν πιστεύει σε μηχανιστικές συνενώσεις κομμάτων αλλά σε ένα νέο μεγάλο ξεκίνημα.

    [03] Συναντήσεις Παυλόπουλου με Γκάουκ και Μέρκελ στο Βερολίνο

    Στο Βερολίνο αναμένεται αργότερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, για διήμερη επίσκεψη στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Παυλόπουλος θα φθάσει στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue λίγο μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα), όπου θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στην Καγκελαρία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σήμερα και αύριο συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, τον μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, το διοικητικό συμβούλιο του Γερμανο-ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν και με τον καθηγητή Βασίλειο Φθενάκη, διακεκριμένο επιστήμονα στους τομείς της εκπαίδευσης, της οικογένειας και της ανάπτυξης των παιδιών.

    Αύριο το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

    «Θέλω οι σχέσεις των δύο χωρών να επιστρέψουν εκεί όπου βρίσκονταν πριν από την κρίση» δηλώνει ο κ. Παυλόπουλος σε συνέντευξή του σήμερα στην Sueddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι με την επίσκεψή του στο Βερολίνο θέλει να δείξει ότι «υπάρχει Ευρώπη και ότι αυτή η Ευρώπη έχει πολύ μέλλον». Στην ατζέντα των συναντήσεών του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Γερμανίας αναμένεται ακόμη να τεθούν η προσφυγική κρίση και η κρίση χρέους.

    [04] Απορρίπτει το υπουργείο Οικονομικών τους χαρακτηρισμούς περί «Greek Statistics»

    Το ποσοστό απορρόφησης της κονοτικής συνδομής για τα έργα του ΕΣΠΑ θα υπερβεί το 100% σε όλα τα προγράμματα, υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομίας απαντώντας με στοιχεία στον χαρακτηρισμό "Greek Statistics" που χρησιμοποιήθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και από δημοσίευμα εφημερίδας.

    Αναλυτικά, το υπουργείο απαντά τα εξής:

    «O χαρακτηρισμός Greek Statistics επιστρέφεται στην Καθημερινή και στον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Η απαράδεκτη τοποθέτηση του κ.Κωνσταντινόπουλου στην τελευταία συζήτηση σχετικής επερώτησης στη Βουλή, όπου εξέθεσε τον εαυτό του (πολύ περισσότερο αφού έχει διατελέσει υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ) συγκρίνοντας ανόμοια μεγέθη, προσθέτονταςμήλα με αχλάδια κλπ, υιοθετήθηκε άκριτα από την εφημερίδα Καθημερινή που με τη σειρά της εκτέθηκε αντιστοίχως.

    Επειδή κατά τα φαινόμενα δεν έχουν «καταλάβει» ή αδυνατούν να χωνέψουν τι κατάφερε και πως η κυβέρνηση στον τομέα των Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, εξηγούμε λοιπόν στον πρώην υφυπουργό, στην εφημερίδα, στον κ. Αυγενάκη και σε όποιον άλλο «δύσπιστο», με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, τα εξής:

    1)Το συνολικό πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2015 (υπερσύνολο του ΕΣΠΑ) υλοποιήθηκε στο ακέραιο με βάση την σχετική πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Δηλαδή διατέθηκαν στην οικονομία 6,406 δισ. ευρώ (πρόβλεψη 6,4 δισ. ευρώ) εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν το τελευταίο τετράμηνο του 2015 ξεπερνώντας το στόχο που είχε τεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (4,5 δισ. ευρώ)

    2) Από το σύνολο των 6,4 δισ. ευρώ που διατέθηκαν το 2015 για δημόσιες επενδύσεις, ποσό 2,3 δισ. ευρώ προήλθε από κοινοτική συνδρομή έργων ΕΣΠΑ 2007-13. Το ποσό αυτό είναι κατά 250 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση του κου. Κωσταντινόπουλου στον προϋπολογισμό του 2015.

    3)Τα παραπάνω έφεραν τη χώρα μας πρώτη στην απορρόφηση μεταξύ των 28 κρατών-μελών σε όλα τα διαρθρωτικά ταμεία σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έστειλε στις υπηρεσίες μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4-1-2016. (ποσοστό απορρόφησης 98% έναντι 88% ευρωπαϊκού μέσου όρου). Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση η αντίστοιχη θέση στις 4-1-2015 κυμαινόταν από έκτη έως δωδέκατη στα 28 κράτη (ανάλογα με το διαρθρωτικό ταμείο). "Greek Statistcs και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κύριε Κωνσταντινόπουλε και αγαπητή εφημερίδα; " όπως σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομίας.

    4) Το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 6,4 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε εθνική συμμετοχή έργων ΕΣΠΑ 2007-13, σε έργα ΕΣΠΑ 2014-20 και σε αμιγώς εθνικά έργα.

    5) Η κοινοτική συνδρομή που αντιστοιχεί στη χώρα μας για το ΕΣΠΑ 2007-13 είναι 20,21 δισ. ευρώ. Μέχρι τις 4-1-2016 είχαν εισρεύσει συνολικά 19,972 δισ. ευρώ. Απομένουν 387 εκατ. ευρώ, για τα οποία θα υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα πληρωμής προς την ΕΕ το προσεχές διάστημα καθώς οι σχετικές δαπάνες πραγματοποιήθηκαν εμπρόθεσμα μέχρι 31-12-2015. Εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας είναι ότι το ποσοστό απορρόφησης θα υπερβεί το 100% σε όλα τα προγράμματα προσφέροντας και ένα μαξιλάρι ασφαλείας κατά το διοικητικό κλείσιμο των έργων. Αυτό αφορά ακόμα και άκρως προβληματικά προγράμματα όπως το «Ψηφιακή Σύγκλιση» το οποίο η κυβέρνηση του κ. Κωνσταντινόπουλου παρέδωσε αρχές του 2015 με απορρόφηση μόλις 60%.

    6) Και για να κάνουμε μια πρόχειρη σύγκριση μεταξύ του κλεισίματος του Γ' ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ 2007-13, να θυμίσουμε ότι η απώλεια κοινοτικών πόρων στο κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ ενώ ακόμα και σήμερα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα του Γ' ΚΠΣ.

    Σχετικά στοιχεία θα σταλούν στην Καθημερινή, στον κ. Κωνσταντινόπουλο και σε όποιον άλλο ενδιαφερόμενο».

    [05] Ευ. Αποστόλου: Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να μειωθούν οι επιπτώσεις για τους αγρότες

    Προσπάθεια να βελτιωθούν και να αλλάξουν πτυχές της συμφωνίας με τους δανειστές ώστε να μειωθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις για τους αγρότες, καταβάλλει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

    Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" είπεότι θα χρειαστεί η χώρα να πιει «το πικρό ποτήρι της υλοποίησης της συμφωνίας» στεκόμενος ιδιαίτερα στην εξασφάλιση ποσού ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από χρηματοδότηση της Ευρώπης για τα αγροτικά θέματα.

    «Αυτό ήταν το σοβαρότερο πράγμα που έπρεπε να σκεφτούμε και να λάβουμε υπόψη μας για τη συμφωνία» σημείωσε. Αναγνώρισε ότι το δυσκολότερο τμήμα της συμφωνίας για τους αγρότες είναι το ασφαλιστικό, καθώς αυξάνονται οι εισφορές, από τα περίπου 940 ευρώ τον χρόνο που πληρώνει ο αγρότης για τη σύνταξη και την υγεία του, στα 1.540 ευρώ σταδιακά και σε βάθος τετραετίας.

    Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ βασικό το στοιχείο της τετραετούς προσαρμογής δεδομένου, όπως είπε, σε μια περίοδο ανάκαμψης, όπως αυτή που αναμένεται, οι επιπτώσεις θα είναι πιο ήπιες.

    [06] Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου

    Στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2003 κινούνταν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά αναμένει αύξηση των ιρανικών εξαγωγών μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης το Σαββατοκύριακο.

    Το Σάββατο οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις που είχαν οδηγήσει σε μείωση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα υψηλά προ των κυρώσεων επίπεδα του 2011, σε λίγο παραπάνω από το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    Χθες, το Ιράν, που είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), είπε ότι είναι έτοιμο να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

    «Οι εξαγωγές του Ιράν έρχονται σε πολύ άσχημη στιγμή», δήλωσαν αναλυτές της Barclays.

    Οι ανησυχίες για την επιστροφή του Ιράν σε μια ήδη κορεσμένη αγορά πετρελαίου οδήγησαν νωρίτερα σήμερα την τιμή του μπρεντ στα 27,67 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003. Στις 09:33 ώρα Ελλάδας, το πετρέλαιο μπρεντ κινείτο στα 28,17 δολάρια, περιορίζοντας τις απώλειές του στο 2,7%.

    Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά 64 σεντς στα 28,78 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας σχετικά κοντά στα 28,36 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003 στο οποίο υποχώρησε νωρίτερα.

    [07] Σε εξέλιξη φωτιά στο εργοστάσιο της Carton Pack Hellas στην Αρχαία Κόρινθο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο χαρτιού της Carton Pack Hellas, που βρίσκεται στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 7 το πρωί από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις αποθήκες του εργοστασίου της Carton Pack Hellas και λόγω των υλικών που υπήρχαν εκεί επεκτάθηκε γρήγορα και καίει ακόμα, προκαλώντας τεράστια καταστροφή.

    Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 16 οχήματα και 40 πυροσβέστες που επιχειρούν να θέσουν την φωτιά υπό έλεγχο.

    Η φωτιά είναι δύσκολη εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών που υπάρχουν και οι πυροσβέστες δίνουν κυριολεκτικά μάχη να την περιορίσουν, ώστε να μην επεκταθεί και στο υπόλοιπο εργοστάσιο.

    [08] Φονική έκρηξη με δύο νεκρούς στα τουρκοσυριακά σύνορα

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε ιατρικό κέντρο, κοντά σε σχολείο στη μεθοριακή επαρχία Κίλις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ανακοίνωσε αξιωματούχος, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι δύο άνθρωποι είναι νεκροί.

    Οι αρχές ερευνούν αν η έκρηξη προκλήθηκε από βλήματα όλμου που ερρίφθη από τη Συρία, δήλωσε αξιωματούχος.

    Η τουρκική εφημερίδα Haberturk αναφέρει ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από οβίδα που ερρίφθη από τη Συρία και έπεσε σε περίβολο του σχολείου.

    [09] Παραδίδονται σήμερα λείψανα Ελλήνων αγνοουμένων και πεσόντων

    Σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Δημήτρη Βίτσα, η κυπριακή κυβέρνηση θα παραδώσει λείψανα πεσόντων από την Ελλάδα, που υπηρετούσαν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) κατά την περίοδο 1963-1965 και την τουρκική εισβολή του 1974 και θεωρούνταν αγνοούμενοι.

    Τα λείψανα, τα οποία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια εκταφών στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι των: Συγκαρόπουλου Νικόλαου, Λουκάκη Θεοφάνη, Τσιγκαρόπουλου Νικόλαου (ΕΛΔΥΚ), οι οποίοι χάθηκαν στις μάχες του 1974, και του καταδρομέα Καυροχωριανού Νικόλαου, που σκοτώθηκε το 1974 από φίλια πυρά, λόγω λάθους.

    Επίσης, θα παραδοθούν τα λείψανα του Ηλία Σπηλιωτόπουλου, του Δημήτριου Τσούκα και του Ζαχαρία Καρδάρα, οι οποίοι χάθηκαν στις δικοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου 1963-1965.

    Στην Κύπρο βρίσκονται συγγενείς των αγνοουμένων-πεσόντων για να παραστούν στην τελετή παράδοσης των λειψάνων, τα οποία αύριο θα μεταφερθούν στην Αθήνα με μεταγωγικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας θα πραγματοποιηθεί τιμητική τελετή και στη συνέχεια τα λείψανα θα παραδοθούν στους συγγενείς για ενταφιασμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 January 2016 - 9:32:33 UTC