Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο ύψος του 1,5 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συνολική αξία που θα αποκομίσει το Δημόσιο από τη συμφωνία για τη διάθεση του 67% του ΟΛΠ
  • [02] Το ΔΝΤ ανακοίνωσε αλλαγές των κανόνων δανεισμού του
  • [03] Άμεση δράση για το προσφυγικό, για να μην πεθάνει η Σένγκεν και ανάπτυξη, ζητούν οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων από την ολλανδική

  • [01] Στο ύψος του 1,5 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συνολική αξία που θα αποκομίσει το Δημόσιο από τη συμφωνία για τη διάθεση του 67% του ΟΛΠ στην Cosco

    Στην Cosco περνά το 67% του ΟΛΠ, καθώς υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά ύψους 368,5 εκατ. ευρώ και ανακηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ως πλειοδότρια του διαγωνισμού.

    Στο ύψος του 1,5 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συνολική αξία που θα αποκομίσει το Δημόσιο από τη συμφωνία Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική αξία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη βελτιωμένη προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται, επίσης, υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις, μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.

    Ο κινεζικός όμιλος ήταν ο μοναδικός επενδυτής που είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά την προηγούμενη εβδομάδα και είχε κληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ να βελτιώσει το τίμημα που προσέφερε αρχικά. Σήμερα, κατέθεσε βελτιωτική δεσμευτική προσφορά, προσφέροντας τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67% του ΟΛΠ. Μόλις υποβάλλει και τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται, η Cosco θα ανακηρυχθεί «Προτιμώμενος Επενδυτής», σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

    Την Τρίτη, η αποτίμηση της εταιρείας στο ΟΛΠ ΑΕ στο χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στη λήξη της συνεδρίασης στα 337 εκατ. ευρώ.

    [02] Το ΔΝΤ ανακοίνωσε αλλαγές των κανόνων δανεισμού του

    To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε σήμερα την κατάργηση της συστημικής εξαίρεσης από τους κανόνες δανεισμού του, η οποία επέτρεπε τη χορήγηση μεγαλύτερων δανείων σε χώρες που θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο ευρύτερης μεταρρύθμισης που προωθεί το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιου χρέους.

    Ο Διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Σήμερα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε μία σημαντική μεταρρύθμιση αναφορικά με το πλαίσιο κατ΄ εξαίρεση πρόσβασης σε δανεισμό από το Ταμείο, που περιλαμβάνει την άρση της συστημικής εξαίρεσης, η οποία καθιερώθηκε το 2010. Ο στόχος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να προσαρμόζονται καλύτερα οι αποφάσεις για τη χορήγηση δανείων από το ΔΝΤ στις ιδιαιτερότητες του χρέους των μελών του, αποφεύγοντας τα μη αναγκαία κόστη για τα μέλη, τους πιστωτές τους και το σύστημα συνολικά

    [03] Άμεση δράση για το προσφυγικό, για να μην πεθάνει η Σένγκεν και ανάπτυξη, ζητούν οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων από την ολλανδική Προεδρία

    Με την ευκαιρία παρουσίασης των προτεραιοτήτων της ολλανδικής Προεδρίας από τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρθηκε, με παρέμβασή του, στις προκλήσεις που υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ανάμεσα στις οποίες «η ανάγκη αποτελεσμάτων στην Ευρώπη, αξιοπιστίας και υλοποίησης της κάθε συμφωνίας». Ο κ. Βέμπερ έφερε σαν παράδειγμα τη συμφωνία που έχει κάνει η ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό και η οποία καθυστερεί στην υλοποίησή της.

    «Έχουμε υποσχεθεί 3 δισ. ευρώ, τα χρήματα όμως δεν έρχονται γιατί οι χώρες δεν τα δίνουν», τόνισε και απευθυνόμενος στον Μαρκ Ρούτε προσέθεσε: «Εκείνο επομένως που είναι βασικό σήμερα είναι να αποκατασταθεί ξανά η αξιοπιστία, όσα αποφασίζετε να τα κάνετε».

    Ζήτησε από τον κ. Ρούτε να μη μιλάει μόνο για τις νέες νομοθετικές πτυχές, όπως την ενεργειακή εσωτερική αγορά ή το ψηφιακό, αλλά να ασχοληθεί και με την εφαρμογή της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα ζήτησε να μην ξεχαστεί η κοινωνική πολιτική της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. «Η ομάδα μας θέλει να σας βοηθήσει στον δρόμο της ανάκαμψης. Για να στηρίξουμε, όμως, την οικονομική ανάκαμψη δεν αρκεί να ενισχυθεί μόνο η κοινή αγορά, αλλά θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην κοινωνική πολιτική», τόνισε.

    Ο κ. Πιτέλα μίλησε για κοινωνική Ευρώπη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και είπε ότι θα είναι «όνειδος» η τυχόν ύπαρξη «κοινωνικού ντάμπινγκ» στη δέσμη μέτρων που θα ετοιμάσει η ολλανδική Προεδρία, πράγμα που θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για την ομάδα των Σοσιαλιστών.

    Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη του τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την ολλανδική Προεδρία: Το προσφυγικό, η εσωτερική αγορά και το Brexit.

    Για το μεταναστευτικό ζήτησε να παρουσιασθεί επειγόντως η πρόταση για την Ακτοφυλακή και τη Συνοριοφυλακή που όλοι περιμένουν και καθυστερεί. Τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει για την επιβίωση της ζώνης Σένγκεν, εκτός εάν «ίσως έχει ήδη πέθανε!».

    Δεν έπεισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε την επικεφαλής της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκαμπριέλε Τσίμερ, για τα σχέδιά του μεταρρύθμισης της κοινής εσωτερικής αγοράς.

    «Τι θα πείτε και πώς θα πείσετε τους απλούς ανθρώπους, κ. Ρούτε, ότι είναι σημαντικό το πώς θα αυξηθούν τα κέρδη των τραπεζών, το πώς θα πλουτίσουν οι λίγοι και όχι οι πολλοί. Οι περισσότεροι αισθάνονται ότι είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι και αυτό είναι ένα πρόβλημα που η Ευρώπη θα πρέπει να το αντιμετωπίσει κοινωνικά», τόνισε η ευρωβουλευτής.

    Ο επικεφαλής των Πρασίνων Φιλίπ Λάμπερτς σχολιάζοντας τα λόγια του κ. Ρούτε ότι η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από «νέους στόχους και νέα ιδεώδη» είπε πως αυτό σημαίνει «έλλειψη οράματος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 January 2016 - 23:32:25 UTC