Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό στις 26 Ιανουαρίου
  • [02] Τη διαφωνία του για το ασφαλιστικό των αγροτών εξέφρασε ο Ι. Μιχελογιαννάκης
  • [03] «Εθνικό έγκλημα το ξεπούλημα του ΟΛΠ» δηλώνει ο Π. Λαφαζάνης
  • [04] Νέο ρεκόρ πτώσης για το ρούβλι - Απώλειες στις κινεζικές αγορές
  • [05] Η Κρ. Λαγκάρντ λέει ότι η Κίνα θα πρέπει να επικοινωνεί καλύτερα με τις χρηματοοικονομικές αγορές
  • [06] Η Citigroup αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη
  • [07] Ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ ζητεί ο Θ. Δρίτσας
  • [08] Εθνικός διάλογος για την Παιδεία: μια «πονεμένη» ιστορία τριάντα χρόνων
  • [09] Στάση εργασίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας από την ΠΟΕ - ΟΤΑ
  • [10] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών στην είσοδο της ΓΑΔΑ
  • [11] Τρακτέρ στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα
  • [12] ΠΓΔΜ: Ανοιγει και πάλι η διόδος της Ειδομένης για τoυς πρόσφυγες
  • [13] Kείμενο κατά του Ντόναλντ Τραμπ υπογράφουν διασημότητες στις ΗΠΑ
  • [14] Άμεση δράση για το προσφυγικό και ανάπτυξη ζητεί ο Πιτέλα
  • [15] Παρατείνεται το δικαίωμα πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους
  • [16] Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε 12.000 γυναίκες
  • [17] "Σαυροκτόνος. Απόλλωνας; Πραξιτέλης;» - Δύο καίρια ερωτήματα στην ομιλία της Τζ. Νιλς
  • [18] Λεονάρντο Ντι Κάπριο εναντίον αρκούδας στην «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γ. Ινιαρίτου
  • [19] «Πιστεύω ότι το 2016 η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα»
  • [20] Πάνω από χίλιοι πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στην Ειδομένη
  • [21] Στους δρόμους και σήμερα οι αγρότες

  • [01] Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό στις 26 Ιανουαρίου

    Την ερχόμενη Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, στις 18:30, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό, μεπρωτοβουλίατου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

    [02] Τη διαφωνία του για το ασφαλιστικό των αγροτών εξέφρασε ο Ι. Μιχελογιαννάκης

    Διαφωνίες για το ασφαλιστικό των αγροτών και ειδικότερα για τις αυξημένες εισφορές, εκφράζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

    «Είναι εξωπραγματικό το κομμάτι του νομοσχεδίου όσον αφορά τις εισφορές, πόσο μάλλον των αγροτών, για τριπλασιασμό» είπε μιλώντας στο MEGA.

    Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει πιθανότητα να έρθει νομοσχέδιο με τριπλασιασμό των εισφορών των αγροτών. Δεν το ψηφίζω. Στο μνημόνιο μια φορά μόνο ψήφισα γιατί ήθελα να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Και όταν έκανα την "κωλοτούμπα" -που λέτε εσείς- μιλούσαν για διαπραγμάτευση και παράλληλο πρόγραμμα. Άρα να εξαντλήσουμε τη διαπραγμάτευση και το παράλληλο».

    Εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση θα πέσει αν φέρει το ασφαλιστικό, όχι αν δεν την ψηφίσουμε» και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις «δεν πέφτουν μόνο από τους βουλευτές αλλά από την κοινωνική αναταραχή». Υποστήριξε πως υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοί του βουλευτές που δεν θα το ψηφίσουν και συγκεκριμένα βουλευτές που έρχονται από αγροτικές περιοχές.

    [03] «Εθνικό έγκλημα το ξεπούλημα του ΟΛΠ» δηλώνει ο Π. Λαφαζάνης

    «Μέγα εθνικό έγκλημα που επισύρει όχι μόνο πελώριες πολιτικές αλλά και βαρύτατες ποινικές ευθύνες» καταγγέλλει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δήλωσή του για «την εγκληματική απόφαση κυβέρνησης-ΤΑΙΠΕΔ» να πουλήσει, «και μάλιστα με εξευτελιστικό τίμημα», τον ΟΛΠ στην Cosco.

    «Η απόφαση κυβέρνησης-ΤΑΙΠΕΔ να πωλήσει στην κρατική κινέζικη εταιρεία CosCo και μάλιστα με εξευτελιστικό τίμημα, το λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί μέγα εθνικό έγκλημα που επισύρει όχι μόνο πελώριες πολιτικές αλλά και βαρύτατες ποινικές ευθύνες» αναφέρει ο Π. Λαφαζάνης, προσθέτοντας πως «η ενθουσιώδης συναίνεση του Κυρ. Μητσοτάκη στην εγκληματική αυτή απόφαση κυβέρνησης-ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα του ΟΛΠ έρχεται να δείξει ότι η δήθεν αντιπολίτευση της ΝΔ είναι κακόγουστο αστείο».

    [04] Νέο ρεκόρ πτώσης για το ρούβλι - Απώλειες στις κινεζικές αγορές

    Το ρωσικό νόμισμα, που έχει βυθιστεί λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, άρχισε εκ νέου να καταρρέει σήμερα, την επομένη μιας μαύρης ημέρας και να καταγράφει νέα ρεκόρ υποχώρησης έναντι του δολαρίου, ασκώντας πίεση στις ρωσικές αρχές για να αναλάβουν δράση.

    Λίγο μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Μόσχας, το ρούβλι υποχωρούσε κατά σχεδόν 3% έναντι του δολαρίου, η ισοτιμία του οποίου ξεπέρασε τα 84 ρούβλια, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Το ρωσικό νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 12% από τις αρχές του έτους. Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε το όριο των 92 ρουβλίων για πρώτη φορά μετά τον Σεπτέμβριο του 2014.

    Στην Κίνα τα χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση περίπου 3% έπειτα από μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα.

    Ο δείκτης CSI300 για τις μεγαλύτερες εισηγμένες μετοχές στα χρηματιστήρια της Σανγκάης και της Σεντζέν κατέγραψε πτώση 2,9% και διαμορφώθηκε στις 3.081,35 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 3,2% για να κλείσει στις 2.880,48 μονάδες.

    [05] Η Κρ. Λαγκάρντ λέει ότι η Κίνα θα πρέπει να επικοινωνεί καλύτερα με τις χρηματοοικονομικές αγορές

    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα θα πρέπει να επικοινωνεί καλύτερα με την χρηματοοικονομική της αγορά.

    Τα σχόλια της Λαγκάρντ έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

    Η Λαγκάρντ είπε ότι η Κίνα «διέρχεται μιας σειράς μεταβάσεων». «Υπάρχει ένα θέμα επικοινωνίας, το οποίο δεν αρέσει στις αγορές», δήλωσε.

    [06] Η Citigroup αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citigroup υποβάθμισε σήμερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ενώ είπε ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι μιας παγκόσμιας ύφεσης.

    Η Citi αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 στο 2,7% από το 2,8%.

    «Οι κίνδυνοι στις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη πιθανώς παραμένουν καθοδικοί, με αυξανόμενους κινδύνους παγκόσμιας ύφεσης», έγραψε σε σημείωμά του ο Γουίλεμ Μπιουίτερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Citi.

    [07] Ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ ζητεί ο Θ. Δρίτσας

    Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, να γίνει αποδεκτή η βελτιωτική προσφορά της Cosco Group (Hong Kong) Limited για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

    Ο υπουργός ζήτησε επίσης από το ΤΑΙΠΕΔ όλα τα σχετικά έγγραφα στα οποία βασίστηκε αυτή η απόφαση.

    Σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θοδωρής Δρίτσας ενημερώθηκε από το δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ για τη σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

    Πάρης Τσιριγώτης

    [08] Εθνικός διάλογος για την Παιδεία: μια «πονεμένη» ιστορία τριάντα χρόνων

    Ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία που ξεκίνησε και συνεχίζεται μετ' εμποδίων, συμπίπτει με μια επέτειο: τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τότε ο Αντώνης Τρίτσης εξήγγειλε τον πρώτο εθνικό διάλογο στην ιστορία της μεταπολίτευσης.

    Αν ισχύει ότι η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε φαίνεται ότι ο εθνικοί διάλογοι για την Παιδεία, σε αυτά τα τριάντα χρόνια, έχουν πέσει θύμα μιας κακής αρχής. Ο τότε υπουργός Παιδείας κάλεσε στο τραπέζι του διαλόγου τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, αλλά και τους μαθητές. Τα θέματα προς συζήτηση περιελάμβαναν την αξιολόγηση των σχολικών βιβλίων, της διδασκαλίας, του εκπαιδευτικού έργου και της σχολικής ύλης.

    Επιβεβαιώνοντας τη φήμη του ως οραματικού πολιτικού, ο Αντώνης Τρίτσης θέλησε επίσης να συζητήσει με τους καλεσμένους του για την εσωτερική πολιτιστική ζωή του σχολείου, τη σχέση του σχολείου με την κοινωνία, αλλά και τη διάρκεια του σχολικού έτους. Η συνέχεια δεν ήταν αυτή που ήθελε ο υπουργός: οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν στην επαναφορά της αξιολόγησης του έργου τους και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις.

    Μαζί με την πρότασή του για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο υπουργός έγινε το κόκκινο πανί για εκπαιδευτικούς και Εκκλησία. Και τον Ιούνιο του 1988 παραιτείται.

    [09] Στάση εργασίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας από την ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Παναττική στάση εργασίας των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιεί σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

    Η στάση αρχίζει στις 11:00 και ολοκληρώνεται με τη λήξη της πρωινής βάρδιας, ενώ η μηχανοκίνητη πορεία ξεκινά στις 12:00 μπροστά από τα γραφεία της Ομοσπονδίας επί της πλατείας Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο. Σε αντίθεση με άλλες μηχανοκίνητες πορείες, σήμερα δεν αναμένεται να λάβουν μέρος απορριμματοφόρα παρά μόνο ΙΧ αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, καθώς όπως αναφέρουν συνδικαλιστές, δεν επιθυμούν να προκαλέσουν κυκλοφοριακά προβλήματα στους δρόμους της πόλης.

    Η κατεύθυνση και η κατάληξη της πορείας δεν ανακοινώνεται, διότι, όπως εξηγούν, θέλουν να αποφύγουν τον περιορισμό τους από την αστυνομία.

    [10] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αστυνομικών στην είσοδο της ΓΑΔΑ

    Περίπου τριάντααστυνομικοί έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο του κτιρίου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

    Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τις υπερωρίες τους και πως τα οδοιπορικά τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Μάλιστα, έχουν αναρτήσει και πανό, στο οποίο γράφουν για τα προβλήματά τους. Η συγκέντρωση είναι ειρηνική, ενώ η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αλεξάνδρας διεξάγεται κανονικά.

    [11] Τρακτέρ στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα

    Με ενδυνάμωση των μπλόκων που έχουν στηθεί και γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν έως το μεσημέρι, παραμένουν και σήμερα στα μπλόκα, που έχουν στήσει σε όλη την Ελλάδα, οι αγρότες.

    Στο τελωνείου του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί, από τις 15 Ιανουαρίου, αριθμεί περισσότερα από 1300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα σήμερα και «αναμένονται και άλλα», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος.

    Επίσης, ανέφερε ότι στη γενική συνέλευση που θα γίνει θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των σημερινών κινητοποιήσεων. «Το πιο πιθανό είναι να αποφασίσουμε κλείσιμο των συνόρων από τη 1 το μεσημέρι και μετά και επ' αόριστον» εκτίμησε. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο έχει δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση έως το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλιώς όπως έλεγαν χθες «δεν θα φύγουμε από το σημείο».

    Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννη Παναγή, να λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «δεν το κουνάμε από εδώ. Αντιθέτως ενισχύουμε το μπλόκο και συζητάμε και άλλου είδους κινητοποιήσεις».

    Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα. «Δεν αποκλείεται να πάμε στο τελωνείο της Εξοχής και να το κλείσουμε» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

    Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στην είσοδο της Χαλκδηδόνας -όπου πραγματοποιούνται διαρκώς συμβολικοί αποκλεισμοί- στα διόδια Μαλγάρων και στον κόμβο Μηλοτόπου Πέλλας.

    Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.

    Στον κόμβο Νίκαιας θα λάβουν σήμερα θέση μάχης εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

    Τα τρακτέρ που θα κινηθούν από διαφορετικά σημεία προσυγκέντρωσης και των τριών νομών υπολογίζεται από τους διοργανωτές ότι θα φθάσουν στον κόμβο Νίκαιας μετά τις 2 το μεσημέρι.

    Ωστόσο η Αστυνομία έχει από χθες εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία από τις 12 το μεσημέρια διακόπτεται η κυκλοφορία επί της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τον κόμβο Κιλελέρ και για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τα προσερχόμενα στον κόμβο τρακτέρ να τακτοποιηθούν και να λάβουν θέσεις εκατέρωθεν του οδοστρώματος.

    Σε πολύωρο αποκλεισμό του λιμανιούΒόλου θα προχωρήσουν σήμερα εκατοντάδες αλιείς του νομού Μαγνησίας μετά τη χθεσινή αναβολή της κινητοποίησης λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της χιονόπτωσης που επικρατούσαν στην περιοχή.

    Στο λιμάνι του Βόλου από χθες παρατάχθηκαν περισσότερα από 50 καΐκια, ωστόσο δεν μπόρεσαν να φθάσουν και να συμμετάσχουν στον αποκλεισμό αλιείς από το Νότιο Πήλιο και το Τρίκερι λόγω του χιονιά.

    [12] ΠΓΔΜ: Ανοιγει και πάλι η διόδος της Ειδομένης για τoυς πρόσφυγες

    Μέσα στην ημέρα αναμένεται να επιτραπεί και πάλι η διέλευση προσφύγων από την ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής προς το εσωτερικό της FYROM η οποία παραμένει κλειστή από το απόγευμα της Τρίτης.

    Αρχικά, τα Σκόπια είχαν κλείσει από το απόγευμα της Τρίτης την διάβαση απ' όπου γίνεται η διέλευση προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ προς την Ευρώπη.

    Οι αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι προχώρησαν στην ενέργεια αυτή μετά την ειδοποίηση που έλαβαν από τη Σλοβενία για "σοβαρό τεχνικό πρόβλημα" στο σιδηροδρομικό δίκτυο της τελευταίας. Κατόπιν αυτού η Σλοβενία ζήτησε από την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την κίνηση αμαξοστοιχιών με πρόσφυγες προς το έδαφος της μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

    [13] Kείμενο κατά του Ντόναλντ Τραμπ υπογράφουν διασημότητες στις ΗΠΑ

    Πολλοί διάσημοι υπογράφουν ένα κείμενο που αναρτήθηκε χθες στο Διαδίκτυο και αποσκοπεί στην καταδίκη των ατοπημάτων στον πολιτικό λόγο του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

    Την πρωτοβουλία για το κείμενο αυτό που τιτλοφορείται: "Σταματήστε το Μίσος, Πετάξτε τον Τραμπ" (Stop Hate Dump Trump) είχαν η δημιουργός του έργου "Αιδοίων Μονόλογοι" Ιβ Ένσλερ, η παραγωγός ντοκιμαντέρ Τζόντι Έβανς και η πανεπιστημιακός Κιμπερλέ Κρένσοου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζόντι Έβανς.

    Μεταξύ αυτών που το υπογράφουν βρίσκονται οι ηθοποιοί Χάρι Μπελαφόντε, Ντάνι Γκλόβερ, Κέρι Ουάσινγκτον, Τζέιν Φόντα και Ροζάνα Αρκέτ, όπως και ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Ντέμι.

    "Προσφέρουμε στους Αμερικανούς τη δυνατότητα να ακουστούν και να αντιδράσουν, την ώρα που η εκστρατεία του Τραμπ κερδίζει έδαφος χρησιμοποιώντας πάντα όλο και περισσότερο τη γλώσσα του του μίσους και του διχασμού", εξηγεί η Ιβ Ένσλερ στην ιστοσελίδα stophatedumptrump.com.

    "Θέλουμε επίσης να προειδοποιήσουμε τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης ότι φέρουν ευθύνη για την νομιμοποίηση, ως κάτι φυσιολογικού, του εξτρεμιστικού λόγου του Τραμπ με την αντιμετώπισή του ως διασκεδαστικού", προσθέτει.

    Χθες το απόγευμα περίπου 900 άνθρωποι είχαν υπογράψει το κείμενο αυτό.

    Επίσης αίτημα με στόχο να ωθηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις να παύσουν τις επιχειρηματικές τους σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη συγκεντρώσει 85.513 υπογραφές.

    [14] Άμεση δράση για το προσφυγικό και ανάπτυξη ζητεί ο Πιτέλα

    Με την ευκαιρία παρουσίασης των προτεραιοτήτων της ολλανδικής Προεδρίας από τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρθηκε, με παρέμβασή του, στις προκλήσεις που υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ανάμεσα στις οποίες «η ανάγκη αποτελεσμάτων στην Ευρώπη, αξιοπιστίας και υλοποίησης της κάθε συμφωνίας». Ο κ. Βέμπερ έφερε σαν παράδειγμα τη συμφωνία που έχει κάνει η ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό και η οποία καθυστερεί στην υλοποίησή της.

    «Έχουμε υποσχεθεί 3 δισ. ευρώ, τα χρήματα όμως δεν έρχονται γιατί οι χώρες δεν τα δίνουν», τόνισε και απευθυνόμενος στον Μαρκ Ρούτε προσέθεσε: «Εκείνο επομένως που είναι βασικό σήμερα είναι να αποκατασταθεί ξανά η αξιοπιστία, όσα αποφασίζετε να τα κάνετε».

    Ζήτησε από τον κ. Ρούτε να μη μιλάει μόνο για τις νέες νομοθετικές πτυχές, όπως την ενεργειακή εσωτερική αγορά ή το ψηφιακό, αλλά να ασχοληθεί και με την εφαρμογή της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα ζήτησε να μην ξεχαστεί η κοινωνική πολιτική της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. «Η ομάδα μας θέλει να σας βοηθήσει στον δρόμο της ανάκαμψης. Για να στηρίξουμε, όμως, την οικονομική ανάκαμψη δεν αρκεί να ενισχυθεί μόνο η κοινή αγορά, αλλά θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην κοινωνική πολιτική», τόνισε.

    Ο κ. Πιτέλα μίλησε για κοινωνική Ευρώπη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και είπε ότι θα είναι «όνειδος» η τυχόν ύπαρξη «κοινωνικού ντάμπινγκ» στη δέσμη μέτρων που θα ετοιμάσει η ολλανδική Προεδρία, πράγμα που θα αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για την ομάδα των Σοσιαλιστών.

    Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη του τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την ολλανδική Προεδρία: Το προσφυγικό, η εσωτερική αγορά και το Brexit.

    Για το μεταναστευτικό ζήτησε να παρουσιασθεί επειγόντως η πρόταση για την Ακτοφυλακή και τη Συνοριοφυλακή που όλοι περιμένουν και καθυστερεί. Τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει για την επιβίωση της ζώνης Σένγκεν, εκτός εάν «ίσως έχει ήδη πέθανε!».

    Δεν έπεισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε την επικεφαλής της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκαμπριέλε Τσίμερ, για τα σχέδιά του μεταρρύθμισης της κοινής εσωτερικής αγοράς.

    «Τι θα πείτε και πώς θα πείσετε τους απλούς ανθρώπους, κ. Ρούτε, ότι είναι σημαντικό το πώς θα αυξηθούν τα κέρδη των τραπεζών, το πώς θα πλουτίσουν οι λίγοι και όχι οι πολλοί. Οι περισσότεροι αισθάνονται ότι είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι και αυτό είναι ένα πρόβλημα που η Ευρώπη θα πρέπει να το αντιμετωπίσει κοινωνικά», τόνισε η ευρωβουλευτής.

    Ο επικεφαλής των Πρασίνων Φιλίπ Λάμπερτς σχολιάζοντας τα λόγια του κ. Ρούτε ότι η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από «νέους στόχους και νέα ιδεώδη» είπε πως αυτό σημαίνει «έλλειψη οράματος».

    [15] Παρατείνεται το δικαίωμα πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους

    Διάταξη με την οποία θα παρατείνεται, για ένα έτος ακόμη, το δικαίωμα της παροχής πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, θα φέρει σύντομα το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Λαζαρίδη, για τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών.

    Ο υφυπουργός Εργασίας πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ληφθεί μέριμνα και για το σύνολο των ανασφάλιστων με την εφαρμογή άλλων διατάξεων οι οποίες ήδη ισχύουν, ενώ αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν δυσλειτουργίες του συστήματος με μεγαλύτερη την εισπραξιμότητα ενώ εκτίμησε στα 6 δισ ευρώ τη "μαύρη τρύπα" από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

    [16] Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε 12.000 γυναίκες

    Σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με τη μέθοδο της αυτολήψης του HPV test, θα υποβληθούν 12.000 γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της μεγάλης πολυκεντρικής μελέτης«Greco self».

    Η μελέτη προβλέπεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και να επεκταθεί σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του HPV test, στις γυναίκες-φορείς του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) θα ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαγνωστική και, εάν χρειασθεί, θεραπευτική διαδικασία.

    «Εάν από την μελέτη αποτυπωθεί βελτίωση των μεγεθών, που αφορούν την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στον εξεταζόμενο γυναικείο πληθυσμό, τότε η μέθοδος της αυτολήψης του HPV test θα αποτελεί μια ενδεδειγμένη στρατηγική» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας HPV, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός, στη διάρκειασυνέντευξης τύπου με αφορμή την Ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που θα πραγματοποιηθεί 24-30 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

    [17] "Σαυροκτόνος. Απόλλωνας; Πραξιτέλης;» - Δύο καίρια ερωτήματα στην ομιλία της Τζ. Νιλς

    Δύο καίρια ερωτήματα που αφορούν το χάλκινο άγαλμα «Απόλλων Σαυροκτόνος», το οποίο έχει αποδοθεί στον Πραξιτέλη (4ος αιώνας π. Χ.), έναν από τους σημαντικότερους γλύπτες της αρχαιότητας, θέτει η Τζένιφερ Νιλς (Jenifer Neils), καθηγήτρια Κλασικής Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Case-Western στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ: Απεικονίζεται πράγματι ο Απόλλωνας; Έχει όντως δημιουργηθεί από τον Πραξιτέλη;

    Η κ. Νιλς, με τη διάλεξή της «Σαυροκτόνος. Απόλλωνας; Πραξιτέλης;» («Sauroktonos: Apollo? Praxiteles?»), την οποία θα δώσει σήμερα Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, ώρα 19:00, στην αίθουσα Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι), αμφισβητεί και τα δύο.

    «Αμφιβάλλω αν οποιοσδήποτε έβλεπε το άγαλμα στην αρχαία Ελλάδα αναγνώριζε στη θέση του νέου αγοριού που παίζει ή σκοτώνει ένα μικρό ερπετό τον θεό Απόλλωνα. Πιστεύω ότι χρονολογείται στην ελληνιστική ή ρωμαϊκή περίοδο. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε μόλυβδο δείχνει ότι δεν ανήκει στην κλασική εποχή. Επίσης η στάση και η κόμμωση του αγοριού είναι πολύ 'προχωρημένες' για τα μέσα του 4ου αι. π. Χ., χρονολογία που συνήθως αποδίδεται σε αυτό τον τύπο ο οποίος έχει αναπαραχθεί σε σχεδόν 80 ρωμαϊκά αντίγραφα» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Νιλς.

    [18] Λεονάρντο Ντι Κάπριο εναντίον αρκούδας στην «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γ. Ινιαρίτου

    Μετά τη διεισδυτική μαύρη κωμωδία «Birdman» που έκλεψε τις εντυπώσεις το 2015 αποσπώντας, μεταξύ άλλων, 4 βραβεία Όσκαρ, η εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, υποψήφια για 12 Όσκαρ και βραβευμένη με 3 Χρυσές Σφαίρες, «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γ. Ινιαρίτου- που βγαίνει σήμερα (21/1) στις κινηματογραφικές αίθουσες- έρχεται να βάλει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο σε τροχιά για το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του.

    Μέχρι σήμερα, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έχει υποδυθεί ένα ευρύ φάσμα πλούσιων χαρακτήρων - από τον Χάουαρντ Χιουζ του «The Aviator» και τον Τζέι Γκάτσμπι του «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι» ως τον Κάλβιν Κάντι του «Django Unchained» και τον Τζόρνταν Μπέλφορτ του «Λύκου της Wall Street».

    Ο ρόλος τουθρυλικού εξερευνητή Χιου Γκλας που υποδύεται ήτανμια εντελώς διαφορετική πρόκληση, για τον ηθοποιό. Σύμφωνα με τον ιδιο«η ταινία αυτή μιλάει για τη θέληση για ζωή και τη σχέση μας με τη φύση.Έπρεπε να εξερευνήσει τα πιο εσωτερικά στοιχεία του ενστίκτου της επιβίωσης»

    Εδώ και δύο αιώνες, η ιστορία τουΧιου Γκλας παραμένει μία από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες επιβίωσης. Πέρα από το γεγονός ότι γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1773 και ότι για κάποια χρόνια ταξίδευε στη θάλασσα ως πειρατής, ξέρουμε ελάχιστα για τις πρώτες δεκαετίες της ζωής του. Το 1823 πήρε μέρος σε μια αποστολή για την εξερεύνηση του ποταμού Μιζούρι. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, ο Γκλας δέχθηκε την επίθεση αρκούδας και εγκαταλείφθηκε από τους συντρόφους του, οι οποίοι υπέθεσαν, λανθασμένα, ότι θα πέθαινε. Όταν εμφανίστηκε ζωντανός, ο Τύπος της εποχής διέδωσε την ιστορία του σε όλη τη χώρα, η οποία έκτοτε έχει εμπνεύσει βιογραφίες και μυθιστορήματα. Το 2002 ο συγγραφέας (και πρέσβης των Η.Π.Α. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου) Μάικλ Πανκ έγραψε το βιβλίο «The Revenant: A Novel of Revenge», πάνω στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ταινίας.

    [19] «Πιστεύω ότι το 2016 η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα»

    Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Bloomberg από το Νταβός, την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε ότι αποδέχεται τη βελτιωμένη προσφορά της Cosco για την απόκτηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

    "Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση του Bloomberg . "Αν και πέρυσι ήταν μια χρονιά με προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πιστεύω ότι έχουμε πολλές ευκαιρίες μπροστά μας", πρόσθεσε.

    "Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, σε ένα κρίσιμο σημείο για να ανακάμψουμε", δήλωσε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ολοκλήρωσης των συνομιλιών για την αξιολόγηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    "Όσο γρηγορότερα έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόσο το καλύτερο θα είναι για την ανάκαμψη, και για την ευρωπαϊκή οικονομία ως σύνολο", σημείωσε επίσης. "Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι εταίροι μας θέλουν μια έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και είμαι πεπεισμένος ότι θέλουν μαι επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επειδή μπορούν να καταλάβουν ότι ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας".

    [20] Πάνω από χίλιοι πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στην Ειδομένη

    Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο, έως στιγμής, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη, μετά το κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ, πριν από δύο μέρες.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στο πρατήριο καυσίμων, όπου σταματούν τα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες για έλεγχο των υπηρεσιακών τους σημειωμάτων, αναμένουν ήδη εννέα οχήματα.

    Οι περίπου 500 επιβάτες θα ελεγχθούν από την αστυνομία και όσοι προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, θα μεταφερθούν στον καταυλισμό.

    Οι υπόλοιποι, με ναυλωμένο λεωφορείο, θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

    [21] Στους δρόμους και σήμερα οι αγρότες

    Με ενδυνάμωση των μπλόκων που έχουν στηθεί και γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν μετά τις 11 το πρωί, παραμένουν και σήμερα στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη την Ελλάδα, οι αγρότες.

    Στο τελωνείου του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί, από τις 15 Ιανουαρίου, αριθμεί περισσότερα από 1300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα σήμερα και «αναμένονται και άλλα», όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος. Επίσης, ανέφερε ότι στη γενική συνέλευση που θα γίνει, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη μορφή των σημερινών κινητοποιήσεων.

    «Το πιο πιθανό είναι να αποφασίσουμε κλείσιμο των συνόρων από τη 1 το μεσημέρι και μετά και επ' αόριστον» εκτίμησε. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο έχει δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση έως το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλιώς όπως έλεγαν χθες «δεν θα φύγουμε από το σημείο».

    Υπό κατάληψη τελεί η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με τον γραμματέα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννη Παναγή, να λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «δεν το κουνάμε από εδώ. Αντιθέτως ενισχύουμε το μπλόκο και συζητάμε και άλλου είδους κινητοποιήσεις».

    Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και μετά τις 11 το πρωί θα γίνει γενική συνέλευση για να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. «Δεν αποκλείεται να πάμε στο τελωνείο της Εξοχής και να το κλείσουμε» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 January 2016 - 9:32:39 UTC