Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β.Αποστόλου: Η συμφωνία για το ασφαλιστικό είναι αναγκαία και για τους ίδιους τους αγρότες
  • [02] Κ. Μητσοτάκης:«Το 2016 θα είναι άλλο ένα υφεσιακό έτος»
  • [03] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες
  • [04] Τουλάχιστον 19 νεκροί από τη χιονοθύελλαΤζόνας στις ΗΠΑ
  • [05] Δ. Αβραμόπουλος: Σε κίνδυνο η Συνθήκη Σένγκεν
  • [06] Συζητείται αύριο το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και δύο χρόνια, των ελέγχων εντός Σένγκεν

  • [01] Β.Αποστόλου: Η συμφωνία για το ασφαλιστικό είναι αναγκαία και για τους ίδιους τους αγρότες

    Στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο «ΜΕΓΚΑ». Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός καλεί τους αγρότες σε διάλογο, και πως ο ίδιος συζητά με τους αγρότες από τον Οκτώβρη «διότι η προστασία ιδιαίτερα του αγροτικού χώρου ήταν κύριο ζητούμενο για μας».

    Αναφερόμενος στο φορολογικό των αγροτών, ο υπουργός τόνισε ότι το 2016 για το εισόδημα του 2015, οι αγρότες θα πληρώσουν «αυτά που πλήρωσαν το '14, τα οποία είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν για το εισόδημά τους το '13. Άρα συμφωνούμε ότι και το 2016 θα πληρώσουν λιγότερα λεφτά από αυτά που πλήρωναν τις προηγούμενες φορές». Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου, ο υπουργός απάντησε ότι «αν πάρουμε πίσω τη συμφωνία, υπάρχει ένα θέμα παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ, να τα καταλάβουν αυτά».

    Για το ασφαλιστικό είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης έχει σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε. «Και η κατάσταση λέει ότι, σήμερα ο ΟΓΑ ενισχύεται με 3,3- 3,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή το 90% των δαπανών του ΟΓΑ καταβάλλεται από τον Έλληνα πολίτη και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα εάν αφήσουμε τα πράματα όπως είναι, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, του αγρότη θα πάει σε βάθος χρόνου, το 2027 σε 0».

    Εν τω μεταξύ χθες ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τον κύριο Αποστόλου και με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη γνωστοποίησε την πρόθεση του να συναντηθεί με εκπροσώπους, που θα εκφράζουν αντιπροσωπευτικά τα αιτήματα των αγροτών. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, «η κυβέρνηση έχοντας την ίδια αγωνία με τον αγροτικό κόσμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του εισοδήματός τους, επαναλαμβάνει ότι ήταν και παραμένει ανοικτή στον διάλογο».

    Σε κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων συμφώνησαν οι αγρότες

    Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι 30 μπλόκων αγροτών από όλη τη χώρα που μετείχαν χθς στη σύσκεψη των Τεμπών, συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου που θα αφορά στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής. Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, μετά το πέρας της σύσκεψης.

    Προς την κατεύθυνση αυτή και επειδή ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η δημιουργία μπλόκων σε διάφορες περιοχές, ορίστηκε και νέα συνάντηση των εκπροσώπων όλων των μπλόκων την ερχόμενη Τρίτη 26 του μηνός στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τότε, όπως ανέφερε, δεν τίθεται θέμα συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να τους συναντήσει.

    Διαβάστε επίσης:

    Φ. Γεννηματά: Έχουν δίκιο οι αγρότες, αλλά να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι

    [02] Κ. Μητσοτάκης:«Το 2016 θα είναι άλλο ένα υφεσιακό έτος»

    «Το 2016 θα είναι άλλο ένα υφεσιακό έτος. Στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος της φετινής χρονιάς θα βρεθούμε στην ίδια θέση που ήμασταν στο τέλος του 2014, και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα εξαιτίας των πρόσθετων πόρων και των περικοπών των συντάξεων αυτής της διετίας», αναφέρει σε άρθρο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ειδική έκδοση του Economist«Ο κόσμος το 2016», με τίτλο «Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για δύο αδικοχαμένα χρόνια που έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και σημειώνει ότι η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ υλοποίησε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την πιο θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή που σημειώθηκε ποτέ στον κόσμο.

    «Με όλα της τα επιμέρους ελαττώματα, η προσαρμογή αυτή ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη. Επέτυχε όμως η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, και μάλιστα για δυο συνεχή έτη, να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Προφανώς, αυτή η προσαρμογή οδήγησε σε ύφεση, που ήταν το αναπόφευκτο τίμημα που έπρεπε να υποστούμε προκειμένου να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά μας. Όμως, η κατάσταση, στο τέλος του 2014, είχε σταθεροποιηθεί. Η χώρα, μετά από έξι συνεχόμενα έτη βαθιάς ύφεσης, επέστρεψε σε θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Και η στιγμή της ουσιαστικής συγκομιδής ήταν το 2015. Και αυτό ήταν αναμφισβήτητο. Ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξοι μακροοικονομολόγοι εκτιμούσαν σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της χώρας για το 2015 και προέβλεπαν ακόμη σημαντικότερη για το 2016», εξηγεί στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης και τονίζει ότι «αν αυτό συνέβαινε, τα σημαντικά προβλήματα που καλείται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει και κυρίως το ασφαλιστικό, θα είχαν πολύ ευκολότερες λύσεις».

    Διαβάστε στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ολόκληρο το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

    [03] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

    Στον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου προχωρούν και σήμερα οι αγρότες στον βόρειο Έβρο, με τα αγροτικά μηχανήματα να διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Ριζίων- Καστανέων Ορεστιάδας (γέφυρα). Ο αποκλεισμός θα πραγματοποιηθεί από τις 11.00 το πρωί έως και τη 1.00 μετά το μεσημέρι και από τις 4.00 έως τις 6.00 το απόγευμα. Όσον αφορά στο τελωνείο των Κήπων, οι αγρότες αποφάσισαν για σήμερα να μην υπάρξει κινητοποίηση λόγω των προγραμματισμένων δράσεων στην περιοχή για το μεταναστευτικό.

    Την ίδια ώρα πυκνώνουν τη συμμετοχή τους οι αγρότες στις Μικροθήβες με νέες ενισχύσεις τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων που καταφθάνουν στο μπλοκ από τις περιοχές του Αλμυρού και του Πηλίου.Στο μπλοκ των Μικροθηβών βρίσκονται (κατ' εκτιμήσεις) περισσότερα από 650 τρακτέρ, παρατεταγμένα στις άκρες του αυτοκινητόδρομου Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

    Άλλα τρακτέρ είναι τοποθετημένα κάθετα πάνω στο οδόστρωμα, στο ύψος της αερογέφυρας, και έχουν αποκλείσει την εθνική οδό με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να εκτρέπονται από την αστυνομία σε παρακαμπτήριους ή μέσω Βόλου. Στον οδικό κόμβο του Βελεστίνου, γίνεται νέα εκτροπή των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Βόλου- Λάρισας μέχρι τον κόμβο του Πλατυκάμπου, λόγω του αγροτικού μπλόκου της Νίκαιας, όπου ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός από την περασμένη Πέμπτη.

    [04] Τουλάχιστον 19 νεκροί από τη χιονοθύελλαΤζόνας στις ΗΠΑ

    Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, εξαιτίας της χιονοθύελλας Τζόνας, που σαρώνει τις περιοχές, τα τελευταία εικοσιτετράωρα.Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα, λόγω των καιρικών συνθηκών στο Αρκάνσας, τη Βόρεια Καρολίνα, το Κεντάκι, το Οχάιο, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Μέριλαντ και τρεις στην πόλη της Νέας Υόρκης ενώ φτυάριζαν το χιόνι. Δύο έχασαν τη ζωή τους από υποθερμία στη Βιρτζίνια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Η χιονοθύελλα Τζόνας με την επονομασία "Snowzilla", από τη λέξη "snow", χιόνι, και το όνομα του κινηματογραφικού τέρατος Gondzilla, είναι η δεύτερη σε συγκέντρωση χιονιού στην ιστορία της Νέας Υόρκης, καθώς μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν πέσει 68 εκατοστά, λίγο λιγότερο από το ρεκόρ του 2006, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Είναι επίσης από τις μεγαλύτερες που έχουν πλήξει ποτέ την Ουάσινγκτον.

    Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως έκαναν και οι κυβερνήτες άλλων 10 πολιτειών. Επέβαλε επίσης απαγόρευση σε όλες τις μετακινήσεις στους δρόμους της περιοχής της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άιλαντ, με εξαίρεση τα οχήματα των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, από το απόγευμα του Σαββάτου έως σήμερα στις 7 π.μ. (τοπική ώρα), οπότε και θα επαναλειτουργήσουν όλες οι γέφυρες και οι σήραγγες που οδηγούν στην πόλη από το Νιού Τζέρζι.

    Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στην Ουάσινγκτον, όπου οι αρχές υποχρεώθηκαν να κλείσουν μέχρι σήμερα το πρωί δρόμους, γέφυρες και σήραγγες που οδηγούν στη Νέα Υόρκη. Η υπηρεσία δημόσιων συγκοινωνιών της Ουάσινγκτον αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς για ολόκληρη τη σημερινή ημέρα. "Αναμένουμε συνεχείς ισχυρούς ανέμους σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι πολύ περιορισμένη", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μάριελ Μπόουζερ. Μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, η United Airlines, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε όλες τις πτήσεις της από και προς την περιοχή της Ουάσινγκτον, έως τη Δευτέρα. Περισσότερες από 5.100 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες, Σάββατο, και άλλες 3.300 ματαιώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.com.

    [05] Δ. Αβραμόπουλος: Σε κίνδυνο η Συνθήκη Σένγκεν

    «Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο» και «δοκιμάζει τη βούληση και την ικανότητα των κρατών- μελών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, την οποία και έχουν εγκρίνει» τονίζει ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στη «Real News».

    «Η Συνθήκη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της Ευρώπης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα». Παράλληλα ό κ. Αβραμόπουλος προειδοποιεί ότι «πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν τα hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία. Υπάρχουν» σημειώνει «δεσμεύσεις ότι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων από τώρα θα είναι έτοιμα». «Αν η Ελλάδα» αναφέρει, «κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Διαφορετικά, η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και ίσως η αιτία όχι μόνο να εκτεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, αλλά και η τύχη της ζώνης Σένγκεν».

    Διαπιστώνει δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και τονίζει: «Είναι αναμφισβήτητο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία την Ευρώπη, ίσως περισσότερο από ποτέ, ειδικότερα μπροστά στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην ευρύτερη περιοχή».

    Ερωτώμενος αν το «Grexit» εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι, ο κ. Αβραμόπουλος απαντά: «Θέλω να πιστεύω ότι απομακρύνθηκε. Ωστόσο, πάντα υπάρχει κίνδυνος. Θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή και την τήρηση των συμφωνηθέντων».Για την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ο Δημ. Αβραμόπουλος κάνει λόγο για μία «σαφέστατα θετική αλλαγή». «Στο καινούργιο τους ξεκίνημα η ΝΔ και ο νέος της αρχηγός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζουν ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο, για την παράταξη, αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα».

    [06] Συζητείται αύριο το ενδεχόμενο παράτασης μέχρι και δύο χρόνια, των ελέγχων εντός Σένγκεν

    Το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών της Σένγκεν αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στην άτυπη συνεδρίαση στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

    Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της ΕΕ έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, δήλωσε ότι αυτή η περίοδος λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 January 2016 - 9:32:30 UTC