Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρ. Αλεξιάδης: Όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, να καταθέσουν και την πρότασή τους
  • [02] Φ. Γεννηματά: Οι φιέστες δεν δίνουν λύσεις, ανάβουν το φυτίλι του διχασμού
  • [03] Ν. Χουντής: Γιατί ενώ περικόπτονται συντάξεις και μισθοί, δεν φορολογούνται οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος;
  • [04] Bloomberg: Σχέδιο της Γερμανίας για την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών της Ευρωζώνης
  • [05] Ο Γ. Καμίνης υπέγραψε το πρώτο στην Ελλάδα Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού
  • [06] Συμβολικό κάψιμο μνημονίων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
  • [07] Συνελήφθη υπεύθυνος κυλικείου για ασελγείς πράξεις σε μαθήτριες
  • [08] Δεν έχει γίνει συζήτηση με την Ελλάδα για το χρέος, δήλωσε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε
  • [09] Από τον πρώτο γύρο εκλέγεται πρόεδρος στην Πορτογαλία ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα
  • [10] Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα και οι απειλές για αποκλεισμό από τη ζώνη του Σένγκεν
  • [11] Europol: Το Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζει «μεγάλης κλίμακας επιθέσεις» στην Ευρώπη
  • [12] "Θα εξαιρεθούν οι δαπάνες για το προσφυγικό από το δημοσιονομικό έλλειμμα";
  • [13] Ολοκληρώθηκε 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο
  • [14] Πέθανε ο μεγάλος γλύπτης Γιώργος Λάππας
  • [15] Εγκαινιάζεται το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, στην Κρήτη
  • [16] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι τράπεζες χρησιμοποιούνται σήμερα όπως παλαιότερα τα τάνκς και τα όπλα.
  • [17] Θεσσαλονίκη: Αιφνιδιάζουν και προχωρούν σε επ' αόριστον αποκλεισμούς οι αγρότες
  • [18] Συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ,
  • [19] Γαλλική φινέτσα και πολυτέλεια σε τέσσερις τροχούς
  • [20] Όλο το γήπεδο... Θύρα 13
  • [21] Νίκη Παναθηναϊκού στο ντεμπούτο του Εβαντζελίστα
  • [22] Η ΑΕΚ νικήτρια στο ντέρμπι των Δικεφάλων. Αποβλήθηκε ο Μπερμπάτοφ

  • [01] Τρ. Αλεξιάδης: Όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, να καταθέσουν και την πρότασή τους

    «Μέσα στο 2015, με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις -δύο εκλογές και μία το δημοψήφισμα- ο κόσμος εκφράστηκε πολιτικά, οι πολίτες εξέφρασαν την άποψή τους πάνω στα βασικά πολιτικά ζητήματα. Όποιοι θέλουν να ξαναγίνει αυτό το πράγμα και πάρουν την ευθύνη και οδηγήσουν τη χώρα εκεί, θα έχουν και το σχετικό κόστος, διότι οι πολίτες έχουν εκφραστεί», δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, κάνοντας λόγο για «όνειρα θερινής νυκτός», αν η κριτική, που ασκούν στην κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι «είναι μία κριτική για να έχει πρόβλημα η κυβέρνηση και να οδηγηθεί σε εκλογές και να πέσει».

    «Δεχόμαστε μία κριτική για τα θέματα της φορολογίας των αγροτών. Μα, την αύξηση από το 13 στο 20 και το 26 την ψηφίσαν αυτοί, που αυτή τη στιγμή κατηγορούν την κυβέρνηση. Άρα τι διαφορετικό θα κάνουν, αν έλθουν στην κυβέρνηση αυτοί;», είπε ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στην εκπομπή «απέριττα», καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις «να καταθέσουν την κριτική τους, αλλά να καταθέσουν και την πρότασή τους».

    Ο αν. Υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους αγρότες να τους ενημερώσει για το ζήτημα της φορολόγησής τους, επισημαίνοντας ότι «έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης». «Κάλεσα τους αγρότες και τους καλώ και σήμερα, όποτε θέλουν, σε όποιο μπλόκο θέλουν, αν εξασφαλίσουν στοιχειώδεις κανόνες διαλόγου, να πάω και να κουβεντιάσω μαζί τους», είπε, διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία αλλαγή στο φορολογικό σύστημα, δεν εξετάζουμε τίποτα που να αφορά τους αγρότες, κακώς βάζουν το θέμα το φορολογικό στις κινητοποιήσεις τους, γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι».

    [02] Φ. Γεννηματά: Οι φιέστες δεν δίνουν λύσεις, ανάβουν το φυτίλι του διχασμού

    «Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και συνεννόηση. Χρειάζεται ειλικρινή διάλογο μεταξύ των κομμάτων. Αυτού του είδους οι φιέστες που αντί να περιλαμβάνουν μια συγνώμη, ανάβουν ένα φυτίλι ενός νέου διχασμού, οδηγούν μόνο σε νέα αδιέξοδα», τόνισε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (ρ/φ ΣΚΑΙ), η Φώφη Γεννηματά για την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κρτιτική επειδή, όπως είπε, «ο κ. Τσίπρας από τη μια μεριά και η δεξιά από την άλλη, δεν οδηγεί σε λύσεις για τη χώρα, οδηγεί σε μια νέα πόλωση, σε ένα νέο διχασμό, σε όξυνση χωρίς περιεχόμενο, διότι δεν έχει να προτείνει καμία απολύτως λύση. Τι μας είπε χθες; Ή τι λύση μπορεί να δώσει στη χώρα αυτό το νέο δίπολο; Μπορεί ξαφνικά η Ελλάδα να κυβερνηθεί από αυτόνομες κυβερνήσεις;».

    Η κ. Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει ένα ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες και με τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους πραγματικά με τις ρυθμίσεις που φέρνει στο ασφαλιστικό, εξοντώνει. «Κατανοώ την αντίδραση απόλυτα, διότι αυτές οι προτάσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση δεν δίνουν λύση στο ασφαλιστικό», είπε γιατί «δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα στο σύστημα, απλά εξοντώνουν κάποιες κατηγορίες επαγγελματικές, τους ανθρώπους όλους αυτούς τους οδηγεί στην ανεργία και αυτό βαθαίνει την ύφεση και αναπαράγει αυτό το φαύλο κύκλο. Δεν δίνει καμία λύση η πρότασή τους. Δεν είναι αποδεκτό αυτό το σχέδιο».

    [03] Ν. Χουντής: Γιατί ενώ περικόπτονται συντάξεις και μισθοί, δεν φορολογούνται οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος;

    Ερώτηση προς την Κομισιόν για την απώλεια εσόδων από τη μη φορολόγηση του διαδικτυακού στοιχήματος και την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

    Ο Νίκος Χουντής, αναφέρει ότι δεκάδες εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος φοροαποφεύγουν, αφού «μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις δεν φρόντισαν για την μετατροπή των προσωρινών αδειών σε μόνιμες, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες φορολογικών εσόδων» και χαρακτηρίζει σκάνδαλο ότι «τα έτη 2012, 2013, 2014 εισπράχθηκαν φόροι μόλις 63.724 ευρώ, ενώ ο τζίρος του παράνομου τζόγου φτάνει τα 6 δισ. ετησίως, με απώλεια δημοσίων εσόδων 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση».

    Κατηγορεί δε την Κομισιόν ότι ενώ οι Έλληνες πολίτες υπερφορολογούνται, έχουν περικοπεί δημόσιες δαπάνες, μισθοί, συντάξεις, και αναζητούνται εναγωνίως ισοδύναμα για να μην προχωρήσουν επιπλέον περικοπές σε κοινωνικές παροχές, «δεν έχει ζητήσει όλα αυτά τα χρόνια, ως μέλος των θεσμών, από τις ελληνικές κυβερνήσεις την ρύθμιση της εν λόγω αγοράς για την ουσιαστική φορολόγηση των εταιρειών διαδικτυακού στοιχήματος και την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου».

    [04] Bloomberg: Σχέδιο της Γερμανίας για την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών της Ευρωζώνης

    Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα, μεταξύ των οποίων την αυτόματη επιμήκυνση της διάρκειας ομολόγων κρατών που ζητούν βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας μέσω e-mail σε ερωτήσεις του πρακτορείου Bloomberg. Το σχέδιο αυτό, που εντάσσεται στην πίεση που ασκεί η Γερμανία για τον περιορισμό του δημόσιου δανεισμού και την έκθεση των τραπεζών της ΕΕ σε κρατικά ομόλογα, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί από τη Γερμανία μόνο, σημείωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    «Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες και τους κρατικούς προϋπολογισμούς πρέπει να μειωθούν και πρέπει να αποσυνδεθούν μεταξύ τους, ιδιαίτερα για να ενισχυθεί η τραπεζική ένωση», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο, προσθέτοντας: «Μέρος αυτού (σ.σ.: του σχεδίου) θα μπορούσε να είναι η καθιέρωση μίας διαδικασίας αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, όπου η αυτόματη επιμήκυνση της διάρκειάς του σε περίπτωση που ζητείται βοήθεια από τον ESM αποτελεί μία από αρκετές πιθανές επιλογές».

    Η κίνηση αυτή, σημειώνει το Bloomberg, προστίθεται στην αντίθεση της Γερμανίας στα σχέδια για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων και στο αίτημά της να σταματήσει να θεωρείται ότι τα κρατικά ομόλογα που έχουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους δεν διατρέχουν κίνδυνο. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση φέτος. Οι επικριτές λένε ότι η στρατηγική αυτή διακινδυνεύει να διώξει τους επενδυτές από την Ευρωζώνη και να ενοχλήσει άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ακόμη συνέρχονται από την κρίση χρέους.

    Η γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ) πρότεινε παρόμοια μέτρα, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg. Οι επιμηκύνσεις της διάρκειας (των ομολόγων) θα έδιναν στις χώρες, που προσφεύγουν στον ESM, περισσότερο χρόνο να ανατάξουν τις οικονομίες τους, με τους επενδυτές να συμμετέχουν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, σε ομιλία που έκανε τον Νοέμβριο. Ο συνάδελφός του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Μπούντεσμπανκ, Αντρέας Ντόμπρετ, δήλωσε σε συνέντευξή του αυτό τον μήνα, ότι οι τράπεζες πρέπει να προετοιμασθούν για υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις αναφορικά με το κρατικό χρέος που κατέχουν.

    [05] Ο Γ. Καμίνης υπέγραψε το πρώτο στην Ελλάδα Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού

    Τοπρώτο Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα υπογράφηκε σήμερα. Η σχετική ληξιαρχική πράξη, με ημερομηνία25/1/2016, φέρει την υπογραφή τού δήμαρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και αφορά τον γιατρό Α.Ρ. καιτον εκπαιδευτικό Σ.Μ.

    Ο κ. Καμίνης, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Α.Ρ., κατά την τελετή της υπογραφής, εξέφρασε τις ευχές του, σημειώνοντας ότι η σημερινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου, είναι πολύ σημαντική για τα δικαιώματα στην Ελλάδα και την εναρμόνιση της χώρας μας με τη διεθνή πραγματικότητα.

    [06] Συμβολικό κάψιμο μνημονίων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Σε συμβολικό σκίσιμο και κάψιμο μνημονίων προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου.

    Ανάρτησαν, συγκεκριμένα, πανό μπροστά από την κεντρική είσοδο των γραφείων με το σύνθημα «Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από εδώ?», και άναψαν φωτιά με σκιασμένες σελίδες του τρίτου αλλά και των δύο προηγούμενων μνημονίων, όπως δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ.

    Σε δηλώσεις τους σημείωσαν ότι, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έπραξαν αυτό που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά οι σημερινοί κυβερνώντες.

    [07] Συνελήφθη υπεύθυνος κυλικείου για ασελγείς πράξεις σε μαθήτριες

    Σοκαριστική υπόθεση παιδοφιλίας σε δημοτικό σχολείο της βορειοανατολικής Αττικής, με την αστυνομία να συλλαμβάνει τον 52χρονο υπεύθυνο του κυλικείου, για ασέλγεια σε μαθήτριες.

    Η αντίστροφη μέτρηση για τον παιδόφιλο ξεκίνησε όταν ένα κοριτσάκι είπε στη μητέρα του ότι ο υπεύθυνος του κυλικείου, με το πρόσχημα ότι θέλει να την κεράσει μια πορτοκαλάδα, την οδήγησε στο κυλικείο του σχολείου, όπου προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της.

    Η μητέρα της μαθήτριας κατήγγειλε αμέσως το περιστατικό στην αστυνομία, που συνέλαβε το δράστη. Ο 52χρονος κατά την εξέτασή του από αστυνομικούς, ομολόγησε ότι είχε προβεί σε ασελγείς πράξεις σε βάρος τριών μαθητριών, συνολικά. Ο δράστης, που είναι πατέρας ενός παιδιού, παρέσυρε τα κοριτσάκια στο κυλικείο, λέγοντάς τους ότι θέλει να τα κεράσει σοκολάτες και αναψυκτικά.

    [08] Δεν έχει γίνει συζήτηση με την Ελλάδα για το χρέος, δήλωσε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε

    «Έως τώρα δεν έχουν γίνει συζητήσεις με την Ελλάδα για το χρέος» τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο συζητείται το ενδεχόμενο να αναλαβει ο ESM διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο στήριξης και να διαθέσει στην Ελλάδα «φρέσκο» χρήμα με ευνοϊκότερους όρους.

    Είναι απολύτως λογικό να μην έχει γίνει συζήτηση για το χρέος «διότι έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση, η οποία θα προσδιορίσει και καθοριστικά ποια πορεία θα πάρουν μακροπρόθεσμα οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα» δήλωσε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι υπό αυτή την έννοια δεν τίθενται αυτά τα ερωτήματα αυτήν τη στιγμή. «Εμείς θα περιμένουμε τώρα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά, πιθανώς, θα υπάρξει μία τέτοια διαβούλευση. Αλλά από αυτήν τη θέση δεν μπορώ να προτρέξω με εικασίες» κατέληξε.

    [09] Από τον πρώτο γύρο εκλέγεται πρόεδρος στην Πορτογαλία ο Ρεμπέλου ντε Σόουζα

    Ο συντηρητικός καθηγητής συνταγματικού δικαίου Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα εκλέγεται πρόεδρος της Πορτογαλίας από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τα επίσημα, μερικά αποτελέσματα.

    Με καταμετρημένο πάνω από το 95% των ψήφων, ο δημοφιλής σχολιαστής της πορτογαλικής τηλεόρασης συγκεντρώνει ποσοστό 52,99%.

    Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο ανεξάρτητος αριστερός υποψήφιος Αντόνιου Σαμπάιο ντα Νόβοα, με ποσοστό 22,01%.

    Η έκπληξη των εκλογών ήταν η Μαρίζα Ματίας, η υποψήφια του Αριστερού Μπλοκ, που ηρθε τρίτη με ποσοστό 10%, υπερδιπλάσιο από το ποσοστό που συγκέντρωσε η σοσιαλίστρια πρώην υπουργός Μαρία ντε Μπελέ Ροζέιρα (4,27%).

    Στην πέμπτη θέση, με 3,87%, βρίσκεται ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Έντγκαρ Σίλβα.

    [10] Εντείνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα και οι απειλές για αποκλεισμό από τη ζώνη του Σένγκεν

    Υπουργοί Εσωτερικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησαν από την Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα για να ελέγξει την προσφυγική ροή και ορισμένοι απείλησαν ευθέως την Αθήνα με αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, καθώς η προσφυγική κρίση διχάζει τις χώρες μέλη της Ενωσης, αλλά και δείχνει τα όρια της ευρωπαϊκής πολιτικής στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Επισημαίνοντας ότι επτά χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά τους, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ιγκεμαν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ με θέματα την τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση, δήλωσε ότι "εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία".

    Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης "θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη", εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία, προειδοποίησε νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο που είναι αφιερωμένη στην τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση.

    Αφού απείλησε το Σάββατο την Αθήνα με "προσωρινό αποκλεισμό" από τη ζώνη Σένγκεν, η Αυστρία συνέχισε να επιτίθεται κατά μέτωπον στην Ελλάδα για τα κενά στη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία, κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Είναι μύθος ότι τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν, το ελληνικό ναυτικό έχει αρκετές ικανότητες για να διασφαλίσει αυτά τα σύνορα", δήλωσε στους δημοσιογράφους η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών.

    [11] Europol: Το Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζει «μεγάλης κλίμακας επιθέσεις» στην Ευρώπη

    Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζει νέες «μεγάλης κλίμακας επιθέσεις» στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η Europol.

    Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναπτύξει «μία νέα επιχειρησιακή ικανότητα για την πραγματοποίηση νέας εκστρατείας με μεγάλης κλίμακας επιθέσεις» επικεντρωμένες στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο διευθυντής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ στο Άμστερνταμ ανακοινώνοντας την σύσταση ενός νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου κατά της Τρομοκρατίας.

    Οι αναλυτές της Europol θεωρούν ότι το Ισλαμικό Κράτος «προετοιμάζει νέες επιθέσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα στη Γαλλία», αναφέρεται σε έκθεση που παρουσίασε ο διευθυντής της Europol.

    [12] "Θα εξαιρεθούν οι δαπάνες για το προσφυγικό από το δημοσιονομικό έλλειμμα";

    Ερώτηση Παπαδημούλη προς την Κομισιόν: Θα εξαιρεθούν οι πρόσθετες δαπάνες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος;

    Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την εξαίρεση των έκτακτων δαπανών που αφορούν την αντιμετώπιση του προσφυγικού, από το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας και των άλλων χωρών που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα.

    Επικαλούμενος τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Β. Σόιμπλε να είναι έτοιμος να συζητήσει το θέμα της αφαίρεσης των δαπανών για τους πρόσφυγες από το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την Επιτροπή περαιτέρω πληροφορίες καθώς και το χρονοδιάγραμμα μίας τέτοιας ενδεχόμενης απόφασης.

    Παράλληλα ο Δημ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου που επιβεβαίωσε ότι το θέμα της ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας έχει τεθεί από την Κυβέρνησή του προς την ΕΕ, ζητά από την Κομισιόν να αναφέρει "ποια άλλα μέτρα εξετάζει ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού".

    [13] Ολοκληρώθηκε 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

    Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, στο Βερολίνο, το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου «Hellas Filmbox Berlin», κατά τη διάρκεια του οποίου προβλήθηκαν 71 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ.

    Ο χολιγουντιανός αέρας ενισχύθηκε από τα κοστούμια που σχεδίασε ειδικά για τη βραδιά η Daphne Valente για την ηθοποιό Άννα Ρεζάν Κριτσέλη, η οποία ανέλαβε την παρουσίαση. Στο καλλιτεχνικό μέρος, δόθηκε έμφαση στο έργο νέων Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν σήμερα στη Γερμανία.

    Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν και μαζί το επόμενο ραντεβού, για τις 18 Ιανουαρίου του 2017, με το 2ο Φεστιβάλ του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο.

    Στην κατηγορία «Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας» βραβεύτηκε «Το αγόρι που έτρωγε το φαγητό του πουλιού του» του Έκτορα Λυγίζου, το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ δόθηκε στο «Encardia-H πέτρα που Χορεύει» του Άγγελου Κοβότσου, Καλύτερη Ταινία New Vision αναδείχτηκε η «Μικρή Άρκτος» της Ελισάβετ Χρονοπούλου, ενώ ως Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους βραβεύθηκε το «Dye» του Γιώργου Τελτσίδη.

    Οι κριτικές επιτροπές, οι οποίες επεσήμαναν το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών, απένειμαν, ακόμη, τιμητικά βραβεία στις ταινίες μικρού μήκους «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου και «Jenning's Lodge» της Αλίκης Σούμα και στην κατηγορία New Vision στο «Dinner for a few» του Νάσου Βακάλη.

    [14] Πέθανε ο μεγάλος γλύπτης Γιώργος Λάππας

    «Ο Γιώργος Λάππας, κορυφαίος Έλληνας γλύπτης και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, οραματιστής δημιουργός και με έντονη διάθεση έρευνας και πειραματισμού, συνέβαλε στην ανάπτυξη της σύγχρονης γλυπτικής τέχνης», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου τού Γιώργου Λάππα.

    Ο υπουργός Πολιτισμού στη δήλωση του εκφράζει επίσης «θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του γλύπτη» και «τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου μας».

    Ο Γιώργος Λάππας πέθανε αιφνίδια, στα 66 του χρόνια, στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" όπου νοσηλευόταν με κρίση παγκρεατίτιδας.

    Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1950. Σπούδασε κλινική ψυχολογία και εργάστηκε εθελοντικά σε ψυχιατρεία στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια. Με υποτροφία που πήρε, ερεύνησε τη γλυπτική των ινδικών ναών.

    Παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο και στη συνέχεια μπήκε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, όπου σπούδασε γλυπτική με καθηγητές τον Γ. Παππά και τον Γ. Νικολαΐδη. Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.Από το 1992 δίδασκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα .Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

    [15] Εγκαινιάζεται το Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, στην Κρήτη

    Τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος Βιάννου, στον χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου στη θέση Σελί Αμιρών, θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και των τοπικών αρχών.Το μουσείο θα λειτουργήσει σε ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο χώρο στη θέση Σελί Αμιρών, ενώ οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αξιόλογα εκθέματά του και να αντλήσουν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες, για την Κατοχή και την Αντίσταση στη Βιάννο.

    Το έργο «Βελτίωση - ανάδειξη - προβολή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στα Αμιρά Δήμου Βιάννου», συνολικού προϋπολογισμού 240.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, και στο πρόγραμμα (Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου) Ο.Σ.Α.Π.Υ. του δήμου Βιάννου.

    Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, με αφορμή τα εγκαίνια, μεταξύ των στόχων του μουσείου είναι η γνώση και η ανάδειξη της ιστορικής περιόδου της Κατοχής και της Αντίστασης γενικότερα, αλλά και η μελέτη της τοπικής ιστορίας και της συμβολής των τοπικών κοινωνιών κατά την περίοδο αυτή, ειδικότερα. Επίσης, η διάσωση υλικών αντικειμένων, αρχειακών και άλλων πηγών και τεκμηρίων της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, ώστε να προάγεται η συνειδητοποίηση της σημασίας των πηγών για τη γνώση της Ιστορίας και την έγκυρη και τεκμηριωμένη ανάπλαση του παρελθόντος.

    [16] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι τράπεζες χρησιμοποιούνται σήμερα όπως παλαιότερα τα τάνκς και τα όπλα.

    «Οι τράπεζες χρησιμοποιούνται σήμερα όπως παλαιότερα τα τανκς και τα όπλα» ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ομιλία της στο πλαίσιο της διεθνούς Συνδιάσκεψης «Για ένα Σχέδιο Β? στην Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι και πρόσθεσε ότι «Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες πρέπει να διεκδικήσουν τον δημοκρατικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος».

    Η Συνδιάσκεψη που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία των Jean-Luc Melenchon (Ευρωβουλευτή και συνιδρυτή του Γαλλικού Κόμματος της Αριστεράς), Ζωής Κωνσταντοπούλου (τέως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων), Γιάνη Βαρουφάκη (πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας), Oscar Lafontaine (πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και συνιδρυτή της Die Linke) και Stefano Fassina (Βουλευτή Ιταλικής Αριστεράς, πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας), οι οποίοι συνυπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015 την κοινή διακήρυξη «Για ένα Σχέδιο Β? στην Ευρώπη».

    [17] Θεσσαλονίκη: Αιφνιδιάζουν και προχωρούν σε επ' αόριστον αποκλεισμούς οι αγρότες

    Αιφνιδιαστική αλλαγή του σκηνικού στο μέτωπο των κινητοποιήσεων αποφάσισαν ορισμένα μπλόκα αγροτών στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Νέα μπλόκα δημιουργούνται, άλλα συνενώνονται και στην πειοψηφία τους ενισχύονται.

    Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 14:00, σε επ' αόριστον κλείσιμο προχώρησαν τα μπλόκα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αλλά και στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι «μπλοκαρισμένος» είναι ο κόμβος στα Κερδύλλια επί της Εγνατίας Οδού, από τις 20 Ιανουαρίου 2015.

    Στο μεταξύ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών ένωσαν τις δυνάμεις με ένα νέο μπλόκο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

    Στον νομό Σερρών δημιουργήθηκε νέο μπλόκο στην Παλαιωκόμη, ενώ ο νομός Πέλλας αριθμεί πλέον τρία, σε Άρνισα, Μαυροβούνι και Μεσημέρι. Στον νομό Χαλκιδικής εντάχθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, ανεβάζοντας έτσι τα μπλόκα στα τρία. Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών εντάχθηκαν σήμερα περισσότερα από 80 μελισσοκομικά οχήματα. Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

    Αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και της αντολικής Θεσσαλονίκης βρίσκονται, ήδη, στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» και αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

    Διαβάστε επίσης:

    Με νέα μπλόκα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο

    Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του Έβρου

    Να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό, κάλεσε τους αγρότες ο Βαγγέλης Αποστόλου

    Νέα μπλόκα στήνουν οι αγρότες

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες. Κλειστά τα Τέμπη 12:00-14:00 και 19:00-21:00

    [18] Συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ,

    Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, πραγματοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη του κόμματος στις εκλογές και τη συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

    [19] Γαλλική φινέτσα και πολυτέλεια σε τέσσερις τροχούς

    H Citroen αναβαθμίζει την παρουσία της πολυτελούς μάρκας DS, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της. Η γκάμα της DS περιλαμβάνει ειδικές εκδόσεις των γνωστών μοντέλων της γαλλικής φίρμας, ενώ στο πρόγραμμα εξέλιξης προβλέπονται και νέες κατασκευές ειδικών προδιαγραφών.

    Η αποστολή της DS είναι να αναδείξει περαιτέρω τις δυνατότητες των σχεδιαστών, να συνδυάσει νέα χρώματα και υλικά και να δώσει νέα διάσταση στη γαλλική φινέτσα και την πολυτέλεια. Επίσης εκμεταλλεύεται τη νέα τεχνολογία για να αποκτήσουν τα πολυτελή μοντέλα της επιδόσεις και να εκπέμπουν μικρότερες ποσότητες ρύπων.

    Η τελευταία είδηση από την DS αφορά το ανανεωμένο DS3 που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Η νέα πρόταση στη κατηγορία των premium supermini πλέον φέρει κι αυτή, όπως και η υπόλοιπη γκάμα της DS, τη νέα μάσκα DS Wings. Διαθέσιμη θα είναι και η ανοικτή έκδοση.

    Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν χρωμιωμένο περίγραμμα, νέο εμπρός προφυλακτήρα, προβολείς LED, προβολείς ομίχλης LED, καθώς και μεγαλύτερο λογότυπο. Επίσης, οι σχεδιαστές της DS έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στις δυνατότητες εξατομίκευσης, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμες συνολικά 78 αποχρώσεις για το αμάξωμα.

    Το εσωτερικό έχει αναβαθμιστεί με το σύστημα infotainment, που πλέον διαθέτει και δυνατότητες σύνδεσης με smartphones (υποστήριξη MirrorLink, Apple Car Play, Google Play κ.α.), ενώ μια ακόμη σημαντική προσθήκη είναι η νέα touch-screen οθονη. Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, το ανανεωμένο DS3 διατίθεται με κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες παρκαρίσματος (εμπρός και πίσω), active city brake (για αποφυγή σύγκρουσης), σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης στην ανηφόρα κ.α.

    Η γκάμα των κινητήρων βενζίνης απαρτίζεται από τρικύλινδρα μοτέρ 1.200 κ.εκ. Euro 6 της σειράς PureTech. Η ατμοσφαιρική εκδοχή παράγει 82 ίππους και οι υπερτροφοδοτούμενες 110 είτε 130 ίππους. Συνδυάζονται με μηχανικό είτε αυτόματο κιβώτιο. Η κορυφαία έκδοση με την ονομασία Performance έχει κάτω από το καπό της τον γνωστό turbo κινητήρα 1.600 κ.εκ. του ομίλου PSA. Η έκδοση Performance ξεχωρίζει από το φαρδύτερο μετατρόχιο (26 χιλ. εμπρός και 14 χιλ. πίσω), καθώς και τη μικρότερη κατά 15 χιλ. απόστασή από το έδαφος. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου έχει επενδυθεί με αλκαντάρα. Τα αναβαθμισμένα φρένα, το κιβώτιο 6 σχέσεων, αλλά και το μπλοκέ διαφορικό περιλαμβάνονται στο τεχνολογικό υπόβαθρό του. Διαθέσιμοι θα είναι και νέοι Euro 6 κινητήρες πετρελαίου BlueHDi, απόδοσης 75, 100 και 120 ίππων.

    Το ανανεωμένο νέο DS 3 θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα του στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης (3-13 Μαρτίου). Οι πωλήσεις στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν στο τέλος Μαρτίου.

    Σπύρος Ρέκκας

    [20] Όλο το γήπεδο... Θύρα 13

    Οι αντιδράσεις του Παναθηναϊκού μετά την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να βάλει... λουκέτο στην «Θύρα 13» συνεχίζονται. Ενόψει του μεθαυριανού πρώτου αγώνα των προημιτελικών του Κυπέλλου με τον Ατρόμητο οι «πράσινοι» γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους ότι όλες οι θύρες του γηπέδου θα πάρουν συμβολικά το όνομα αυτής που παραδοσιακά φιλοξενεί τους οργανωμένους οπαδούς του συλλόγου.

    Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΑΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

    Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ανακοινώνει το πρόγραμμα διάθεσης εισιτηρίων του αγώνα ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (27/01, 17:15) που θα διεξαχθεί στο «Απόστολος Νικολαΐδης» για την 1η αγωνιστική του 4ου γύρου του Κυπέλλου Ελλάδας και ενημερώνει τους φιλάθλους πως όλες οι Θύρες του ιστορικού μας γηπέδου, μετονομάζονται συμβολικά σε Θύρα 13. Κάθε Θύρα μετατρέπεται σε Τομέα. Για παράδειγμα, η παλιά Θύρα 1, μετονομάζεται σε Θύρα 13 -Τομέας 1, η Θύρα 5Β μετονομάζονται σε Θύρα 13 -Τομέας 5Β».

    [21] Νίκη Παναθηναϊκού στο ντεμπούτο του Εβαντζελίστα

    Επιστροφή στις νίκες για τον Παναθηναϊκό. Μία εβδομάδα μετά την ισοπαλία με τον Πανιώνιο στο «Απ. Νικολαίδης», η ομάδα του Στραματσόνι επικράτησε 2-0 του Λεβαδειακού στην Βοιωτία σε αναμέτρηση για την 19η αγωνιστική της Super League. Τα τέρματα του Παναθηναϊκού, ντεμπούτο με τα χρώματα του οποίου έκανε ο Εβαντζελίστα, σημείωσαν οι Μπεργκ (57`) και Εσιέν (78`).

    [22] Η ΑΕΚ νικήτρια στο ντέρμπι των Δικεφάλων. Αποβλήθηκε ο Μπερμπάτοφ

    Έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες της μέσα στο 2016 μετράει η ΑΕΚ, που επικράτησε 1-0 του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ με σκόρερ τον Βάργκας στο 33΄. Έτσι, η Ένωση εδραιώνεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης μετά από 19 αγωνιστικές, φτάνοντας τους 39 βαθμους, τέσσερις περισσότερους από τον Παναθηναϊκό και έξι από τον ΠΑΟΚ. Αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ στο 83΄.

    Στις αναμετρήσεις της 19ης αγωνιστικής στη Super League σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:

    Καλλονή-Πανθρακικός 2-0

    Πανιώνιος-Αστέρας Τρίπολης 0-0

    Ολυμπιακός-Ξάνθη 1-0

    Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός 0-2

    Ατρόμητος-ΠΑΣ Γιάννινα 0-2

    Βέροια-Παναιτωλικός 0-1

    ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-0

    Ηρακλής-Πλατανιάς 25/1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΑΓ Β.

    1. Ολυμπιακός 19 55

    2. ΑΕΚ 19 39

    3. Παναθηναϊκός 19 35

    4. ΠΑΟΚ 19 33

    5. Αστέρας Τρίπολης 19 28

    . Πανιώνιος 19 28

    7. ΠΑΣ Γιάννινα 19 24

    8. Λεβαδειακός 18 23

    9. Παναιτωλικός 19 23

    10. Ηρακλής 18 22

    11. Πλατανιάς 18 20

    12. Βέροια 19 19

    . Ξάνθη 19 19

    14. Ατρόμητος 18 18

    15. Πανθρακικός 19 13

    16. Καλλονή 19 10

  • Από τον Παναθηναϊκό έχουν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 January 2016 - 13:32:34 UTC