Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Μουζάλας: Όποιος κατηγορεί την Ελλάδα για τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex
  • [02] Σ. Φάμελλος: Κρατικοδίαιτοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανησυχούν για τη διαφάνεια
  • [03] Ξεκινά τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών
  • [04] Μ. Ρέντσι: Δεν θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την Συνθήκη Σένγκεν
  • [05] Ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απευθύνει η Φ. Γεννηματά
  • [06] Δεξίωση προς τιμήν του διπλωματικού σώματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  • [01] Γ. Μουζάλας: Όποιος κατηγορεί την Ελλάδα για τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex

    Όποιος κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex, η οποία έχει πιστοποιήσει στην Ελλάδα ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να σώζει τους πρόσφυγες, τονίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ".

    Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας πως πραγματικά έχει κουραστεί να ακούει αυτούς τους ισχυρισμούς, απορρίπτει τα όσα επανειλημμένως έχει πει η Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πως είναι "μύθος" ότι δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας προς την Τουρκία.

    Εάν διακρίνει κάποιος στο πέλαγος μία λέμβο προσφύγων, δεν μπορεί να απωθήσει τους ανθρώπους, όπως πρότεινε ο Βέλγος ομόλογός μου, καθώς αυτό παραβαίνει Διεθνές Δίκαιο, το "Push-back" είναι παράνομο και όποιος το θέλει, πρέπει να το πει, και ο μόνος που το έκανε έως τώρα ήταν ο Βέλγος ομόλογός μου, μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, όπου του απάντησε ο Ιταλός ομόλογός μου, επισημαίνει ο κ. Μουζάλας.

    Παραπέμπει ταυτόχρονα και στην πρόταση του Βέλγου υπουργού Τέο Φράνκεν, για τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός καταυλισμού με 400.000 πρόσφυγες, για την οποία ο Ιταλός ομόλογός του εξήγησε στον Τέο Φράνκεν μετά τη Σύνοδο, πως δεν είναι μόνον ένα ιδεολογικό αλλά και ένα τεχνικό πρόβλημα, καθώς κανείς θα χρειαζόταν 130.000 αστυνομικούς για να επιτηρεί έναν τέτοιο καταυλισμό, όπως επίσης πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως για τη διατροφή και τη φροντίδα των ανθρώπων.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει στη συνέντευξή του πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και όμως αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση και είναι άδικο το να ισχυρίζεται κανείς το αντίθετο.

    Μπορεί να έχει καθυστερήσει η δημιουργία των Hotspots και μπορεί η σχετική έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου να είναι σωστή, ωστόσο η καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκονταν τότε κάτω από το απαραίτητο επίπεδο και η Ευρωπαική Ενωση δεν έλαβε υπόψη της το γεγονός, ότι υπήρχαν μόνον 40 συσκευές Eurodac, ενώ η Ελλάδα είχε ζητήσει, ήδη πριν από ένα εξάμηνο, 100 μηχανήματα.

    Το Νοέμβριο με τα 40 μόνον μηχανήματα μπορούσαν να λαμβάνονται ημερησίως 4.000 αποτυπώματα -καθώς ένα μηχάνημα Eurodac μηχάνημα μπορεί να λάβει 100 δακτυλικά αποτυπώματα την ημέρα, αν κανείς εργάζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο- όμως τότε έφθαναν 10.000 πρόσφυγες την ημέρα, αναφέρει ο κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως κατά την αναζήτηση υπαιτίου πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει από την Frontex 1.800 υπαλλήλους και έως τώρα έχει λάβει μόνον 800.

    Σε σχέση με τη συμφωνία με τη Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων σημειώνει ότι δεν πιστεύει ότι αυτή λειτουργεί και αναφέρει ως παράδειγμα ότι μέσα στις προηγούμενες 25 ημέρες η Τουρκία δέχθηκε πίσω 130 πρόσωπα και το ίδιο διάστημα έφτασαν από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα 60.000 πρόσφυγες.

    Όλοι στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών συμφώνησαν πως το "κλειδί" για τη λύση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στην Τουρκία, πρέπει να υπάρξει επιστροφή που να λειτουργεί, όπως επίσης μία κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη, επισημαίνει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι όταν φθάνουν οι λέμβοι οι πρόσφυγες θα οδηγούνται στα Hotspots, οι παράτυποι μετανάστες θα επιστρέφονται την επόμενη ημέρα από την Ακτοφυλακή στην Τουρκία, ενώ οι άλλοι θα κατανέμονται.

    Τέλος, ο ίδιος εκτιμά πως από τα μέσα Φεβρουαρίου θα λειτουργούν επιχειρησιακά τέσσερα έως πέντε Hotspots, ωστόσο, όπως επισημαίνει τα Hotspots δεν μπορούν να μειώσουν το προσφυγικό ρεύμα, κάτι που μπορεί να κάνει μόνον η Τουρκία.

    [02] Σ. Φάμελλος: Κρατικοδίαιτοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανησυχούν για τη διαφάνεια

    Στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου στο τιμόνι της χώρας, αναφέρεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΧΩΝΙ». Ο βουλευτής Β'Θεσσαλονίκης, που απαντά για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, στέκεται ιδιαίτερα στη διαφάνεια, τονίζοντας ότι: «σειρά από σκάνδαλα πήγαν στον Εισαγγελέα. Μεγαλοκαταθέτες της λίστας Μπόργιανς πήγαν για διακανονισμό. Στο ΕΣΠΑ υπερκαλύψαμε το στόχο. Υπήρξε μείωση της ανεργίας κατά 170.000 θέσεις, ενώ αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα» και επισημαίνει ακόμα ότι «μειώσαμε τους μετακλητούς κατά 50%. Μαζί με τη μείωση των αστυνομικών συνοδείας πολιτικών μειώσαμε το κόστος κατά 50 εκατ. Αλλάζουμε το καθεστώς επιλογής ανωτάτων στελεχών».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε όλη την κοινωνία», λέει στη συνέχεια εξηγώντας πως «η σωτηρία της ελληνικής κοινωνίας αφορά τον νέο, τον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον αγρότη, τον επαγγελματοβιοτέχνη, τον επιστήμονα και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία».

    Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, θεωρεί ότι η αναστάτωση του αγροτικού κόσμου οφείλεται στο ότι «είχαν απέναντί τους για πολλά χρόνια ένα αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα.

    [03] Ξεκινά τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών

    Ξεκινά τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών που, αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

    Η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες μέρες, καθώς θα υπάρξει διάλλειμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια οι θεσμοί θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τονίζουν οι ίδιου κύκλοι.

    Σημειώνεται ότι, στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπου όλες τις προηγούμενες ημέρες προετοίμαζαν την άφιξη των επικεφαλής τους.

    Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.

    [04] Μ. Ρέντσι: Δεν θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την Συνθήκη Σένγκεν

    «Δεν θα τους επιτρέψουμε να καταστρέψουν την Συνθήκη Σένγκεν. 'Οποιος θέλει να καταστρέψει την Συνθήκη Σένγκεν θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη και δεν θα του το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι από το νησί Βεντοτένε της κεντρικής Ιταλίας, όπου το 1944 πολιτικοί εξόριστοι, εχθροί του φασισμού είχαν συγγράψει το πρώτο Μανιφέστο για μια ενωμένη Ευρώπη.

    «Είμαστε εδώ για να πούμε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ταυτίζεται μόνον με μια ξεθωριασμένη συζήτηση σχετικά με τους περιορισμούς και δεσμεύσεις, αλλά πρέπει να γίνει και πάλι ένα μεγάλο όραμα. Η Ευρώπη κινδυνεύει να γκρεμιστεί όταν χάνει την σημασία της η ίδια η ταυτότητά της», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, «το μέλλον της Ευρώπης δεν έχει ακόμη γραφτεί και για τον λόγο αυτό χρειάζεται την Ιταλία όχι ως διεκδίκηση αλλά ως αξιοπρέπεια εκείνου που έχει επίγνωση της ιστορίας του».

    [05] Ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απευθύνει η Φ. Γεννηματά

    Ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απευθύνει, με άρθρο της στην εφημερίδα «Αγορά», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

    «Είναι απόλυτα αναγκαίο να διατυπώσουμε μια νέα πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης» τονίζει η κ. Γεννηματά και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά πολιτικά οριοθετημένη από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις συντηρητικές, πολιτικές που εκπροσωπεί η ΝΔ».

    «Η χώρα χρειάζεται μια νέα μεταρρυθμιστική πνοή που θα ανατρέπει τις παγιωμένες στρεβλώσεις», αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο της και εξηγεί ότι μια προοδευτική συμμαχία θα είναι «η μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία της νεολαίας, των ανέργων, των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, των επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών, των συνταξιούχων δηλαδή των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων της Ελληνικής Κοινωνίας, τα οποία πρέπει να αποκτήσουν κοινή συλλογική και πολιτική έκφραση, ώστε η πλειοψηφία της κοινωνίας να αναλάβει την ευθύνη να πάει την Ελλάδα Μπροστά». Και γι' αυτό, προσθέτει, χρειάζονται συνθέσεις «γύρω από ένα μεγάλο εθνικό στόχο», και όχι συγκρούσεις. «Η συμμαχία των Προοδευτικών δυνάμεων αφορά όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, που πιστεύουν ότι μπορούμε, να δουλέψουμε και να εξασφαλίσουμε για τη χώρα αυτή και τις επόμενες γενιές ένα καλύτερο μέλλον», υπογραμμίζει.

    [06] Δεξίωση προς τιμήν του διπλωματικού σώματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Την καθιερωμένη ετήσια δεξίωση προς τιμήν του διπλωματικού σώματος παρέθεσε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του πρωθυπουργού, της πολιτικής, διπλωματικής και στρατιωτικής ηγεσίας, πρεσβευτών και εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών που εδρεύουν στη χώρα μας.

    Στη δεξίωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Επίσης το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο υπουργός υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και Γιάννης Αμανατίδης, ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, Σγουρίδης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής ΑνασυγκρότησηςΓιάννης Μπαλάφας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 30 January 2016 - 15:32:26 UTC