Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό
  • [02] Μ. Σαπέν: Η ελάφρυνση του χρέους είναι δέσμευσή μας και πρέπει να την τηρήσουμε
  • [03] Ξεκινά αύριο το απόγευμα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση
  • [04] Επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
  • [05] Η ανεργία των νέων, πρώτη δράση του ΕΚ και της Ε. Επιτροπής στην Αθήνα το 2016
  • [06] Βίντεο του ΕΚ για τις σχέσεις Σερβίας-Κοσυφοπεδίου
  • [07] Επιμνημόσυνη δέηση για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στον ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών

  • [01] Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό

    Στην επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά [Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο] καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα, προχωρά η Κυβέρνηση η οποία αποφάσισε την ενεργότερη συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας. Η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι αντίστοιχο αίσθημα ευθύνης θα πρέπει επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.

    Το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο διυπουργικής σύσκεψης που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δ. Τόσκας, Εθνικής 'Αμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκος.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά [Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο] καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.

    Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας αναλαμβάνει:

    - να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά

    - να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

    - τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.

    - να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

    Την ίδια ώρα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

    Κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

    «Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

    [02] Μ. Σαπέν: Η ελάφρυνση του χρέους είναι δέσμευσή μας και πρέπει να την τηρήσουμε

    Θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα, όσο και την ευρωζώνη θα είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να αντιμετωπιστεί γρήγορα το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, αναφέρει ο Γάλλος υπουργός ΟικονομικώνΜισέλ Σαπέν σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι τα μέλη της ευρωζώνης από κοινού δεσμεύτηκαν έναντι της Ελλάδας γιαελάφρυνση του χρέους, οπότε το θέμα αυτό θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας.

    «Τον Ιούλιο, την πιο σπουδαία τεταμένη και δύσκολη στιγμή, αποφασίσαμε, από κοινού τα μέλη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα και τα θεσμικά όργανα, ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν και ποιο αντιστάθμισμα θα δοθεί στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτού του αντισταθμίσματος δεσμευτήκαμε για ελάφρυνση του χρέους. Επομένως, το θέμα αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατό να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και επαναλαμβάνω, είναι μια δέσμευση που αναλάβαμε από τη μεριά μας πρέπει να την τηρήσουμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την γενική αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Σαπέν.

    Με την εμπειρία και την αποφασιστικότητά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προβαίνει σε απολογισμό του πρώτου έτους του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία, αφήνοντας παράλληλα για τον Έλληνα πρωθυπουργό μια πόρτα ανοικτή για διαπραγματεύσεις.

    «Το πιο εντυπωσιακό σε αυτήν τη χρονιά διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και της παράταξής του, είναι η επιβεβαίωση της προσωπικότητάς του, ιδίως σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η προθυμία του να έχει διάρκεια το αποτύπωμα των ενεργειών του» είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Αυτό που με εντυπωσίασε είναι οι δηλώσεις του με τις οποίες έδειξε ότι δεν ήθελε να παραμείνει στην εξουσία για λίγους μήνες, αλλά για ένα χρονικό διάστημα επαρκές για την πλήρη αναμόρφωση της Ελλάδας, επιτρέποντάς της να ατενίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Νομίζω ότι από αυτήν την άποψη η φετινή χρονιά ήταν θετική ακόμη και αν δεν μου επιτρέπεται, βέβαια, να υπεισέλθω σε συζητήσεις αναφορικά με την ελληνική εσωτερική πολιτική, την οποία σέβομαι» συμπλήρωσε ο Μισέλ Σαπέν.

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση τουσυνταξιοδοτικού της συστήματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών.

    «Υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα για μεταρρύθμιση τουσυνταξιοδοτικού της συστήματος. Σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, για ευελιξία, μια δυνατότητα προσαρμογής στις οικονομικές, πολιτικές καικοινωνικές συνθήκες των εν λόγω χωρών. Κατανοώ πλήρως ότι γι? αυτήν την ελληνικήκυβέρνηση, όπως και για κάθε άλλη, μια νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικούσυστήματος συνιστά ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα όπου το συνολικόεπίπεδο των συντάξεων δεν είναι υψηλό, όπου τα εισοδήματα είναι εισοδήματα από ταοποία δεν επωφελείται μόνο ένα άτομο, αλλά συχνά μια ολόκληρη οικογένεια» ανέφερε ο κ. Σαπέν. .

    Για την πιθανότητα μιας νέας εμπλοκής της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς ως μια επανάληψη του καλοκαιριού του 2015 δηλώνει ότι τον Ιούλιο το σθένος της Ευρώπηςτέθηκε σε δοκιμασία, καθώς βιώσαμε μια κατάσταση που έμοιαζε με δράμα.

    [03] Ξεκινά αύριο το απόγευμα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση

    Αύριο στις 5 το απόγευμα ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Με επικεφαλής της ελληνικής πλευράς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην αυριανή πρώτη συνάντηση θα γίνει μια εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

    Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μερικές μέρες έως ότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης που υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου ως το τέλος της εβδομάδος. Θα επιστρέψουν στη συνέχεια στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

    [04] Επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν άγνωστοι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Πενήντα άτομα, περίπου, έριξαν δέκα βόμβες μολότοφ στην είσοδο των γραφείων, προκαλώντας υλικές ζημιές. Η αστυνομία αναζητά τους δράστες.

    Διαβάστε επίσης:

    «Ενέργειες πολιτικού χουλιγκανισμού δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές»

    [05] Η ανεργία των νέων, πρώτη δράση του ΕΚ και της Ε. Επιτροπής στην Αθήνα το 2016

    Σειρά δράσεων για το 2016 με θέμα «τη νεανική ανεργία και τους τρόπους επίλυσης του μεγάλου αδιεξόδου», με συμμέτοχη την ίδια τη νεολαία και εργαλεία τα social media, εξήγγειλε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

    Η πρώτη εκδήλωση έγινε ήδη στο Στέκι της Ευρώπης, τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμμετείχαν το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ)- που αποτελεί τον επίσημο εθνικό φορέα νεολαίας της χώρας- ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και ο βουλευτής της ΝΔ Β. Κικίλιας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι συνδιοργανωτές του ΕΚ και της Επιτροπής Λ. Αντωνακόπουλος και Α. Περουλάκης.

    Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι για να μειωθεί η ανεργία χρειάζεται ανάπτυξη, πολιτική σταθερότητα, γρήγορη και επιτυχή αξιολόγηση από τους θεσμούς. Χρειάζονται ιδιωτικές επενδύσεις και συμπράξεις με ξένους πόρους, επεσήμανε και σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να φύγουμε από τη λογική των ιδεοληψιών.

    Είπε επίσης ότι στην Ελλάδα αναλογεί ένα μεγάλο μερίδιο προσπάθειας για την πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Στην ίδια λογική αν και με κριτική έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε και η ομιλία του κ. Κικίλια, ο οποίος υπογράμμισε ότι θέλουμε ξένες επενδύσεις και τις θέλουμε όλες.

    Η συζήτηση άναψε αμέσως μετά με τις ερωτήσεις των νέων που ξεκίνησαν από το ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να γίνει μια παραγωγική συζήτηση, ενώ οι απαντήσεις των ομιλητών βαθμολογήθηκαν στο site του ΕΣΥΝ.

    Για το 2016 το ΕΚ και η Επιτροπή στην Αθήνα έχουν προγραμματίσει 4 δράσεις με διάρκεια τριμήνου η καθεμία.

    Η πρώτη αφορά την απασχόληση των νέων, η δεύτερη την επιχειρηματικότητα των νέων, τους νέους αγρότες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η τρίτη την εκπαίδευση, την έρευνα και την τεχνολογία και η τέταρτη την πολιτική συμμετοχή.

    Ο κ. Αντωνακόπουλος επέμεινε στην αξιοποίηση του χώρου «Στέκι της Ευρώπης» για να ανοίξει και να επεκταθεί ένας διάλογος για τα ευρωπαϊκά ζητήματα και ζήτησε από τους νέους να είναι παρόντες «για να διαμορφώσουμε μαζί το πρόγραμμα για το 2016. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από τέτοιες προσπάθειες», είπε.

    Europeforall.gr είναι ο ιστότοπος στον οποίο μπορούν να γράφονται μέλη στο Στέκι και να ενημερώνονται για τις εκδηλώσεις ενώ μέσω tweet μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος στο #EU4U.

    [06] Βίντεο του ΕΚ για τις σχέσεις Σερβίας-Κοσυφοπεδίου

    Ο εισηγητής του Κοινοβουλίου, David McAllister, απαντά σε ερωτήσεις των πολιτών σχετικά με τα βασικά θέματα της έκθεσης του 2015 για την πρόοδο της Σερβίας που θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στην ολομέλεια του ΕΚ

    [07] Επιμνημόσυνη δέηση για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στον ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών

    Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Κυριακή, για πρώτη φορά μετά από 188 χρόνια, επιμνημόσυνη δέηση για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β', παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στον ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου φυλάσσεται η καρδιά του Αλ. Υψηλάντη και του αδερφού του, Γεώργιου.

    Πλήθος κόσμου, σύλλογοι Ποντίων και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών "Αλέξανδρος Υψηλάντης", ανάμεσά τους, ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδ. Φορτσάκης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Βύρων Πολύδωρας, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης και η ηθοποιός Μιμή Ντενίση.

    Αξιοσημείωτη είναι η ιστορία πίσω από τη μεταφορά της καρδιάς του Αλ. Υψηλάντη στην Ελλάδα. O Αλέξανδρος Υψηλάντης, μετά την επταετή φυλάκισή του και με βεβαρημένη πλέον την υγεία, εξέφρασε την επιθυμία να αποσπαστεί η καρδιά του μετά το θάνατό του και να μεταφερθεί στην Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την επιστολή του αδελφού του Νικολάου προς τον Δημήτριο, ο οποίος πολεμούσε στην Ελλάδα:

    «Φίλτατε αδελφέ Δημήτριε,

    Νέος κτύπος κατετάραξε τας ψυχάς ημών. Ο αυτάδελφός του ημών Αλέξανδρος, ούτος ο αείμνηστος πατήρ ημών και φίλος, ως ουδείς άλλος, εν διαστήματι τριών λεπτών τη 19η Ιανουαρίου ετελεύτησε και εισήλθεν εις τας αιωνίους μονάς. Το τέλος του ήτο αγγελικώτατον, ως τα πάθη του μαρτυρικώτατα. Δια προσταγής του εκρατήσαμεν την καρδίαν του δια την πατρίδα, το οποίον και εκτελέσαμεν, ενταυτώ όμως εβαλσαμώθη και το σώμα του όπου αν η πατρίς θελήση να ενταφίαση και αυτό εν καιρώ τω προσήκοντι, να εκτελέσωμεν. Μακάρια η μνήμη του».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 31 January 2016 - 17:32:29 UTC