Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Κανένα σενάριο πρόωρων εκλογών ή οικουμενικής κυβέρνησης
  • [02] Σφοδρή επίθεση του Ν. Μαριά στον Μ. Ντράγκι για τρόικα, Στουρνάρα και capital controls
  • [03] Στην Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος
  • [04] Π. Σκουρλέτης: Σύντομα οι αποφάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση στη Δυτική Ελλάδα
  • [05] Το ασφαλιστικό οδηγεί σε μετανάστευση τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ
  • [06] Γ. Κατρούγκαλος: «Σκληρή διαπραγμάτευση» με τους θεσμούς
  • [07] Κόκκινη μπογιά πέταξαν άγνωστοι στα γραφεία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης
  • [08] Τζιάνι Πιτέλα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αντί να κατηγορούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, να τη βοηθήσουμε
  • [09] Η Δανία παρατείνει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία
  • [10] Νέο ναυάγιο ακοικτά των τουρκικών ακτών, με εννέα νεκρούς
  • [11] Ο ΠΟΥ εντείνει τη δράση του για την καταπολέμηση του ιού Ζίκα
  • [12] Ο σκηνοθέτης του Mad Max Τζορτζ Μίλερ θα προεδρεύσει του φεστιβάλ των Καννών
  • [13] Το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα
  • [14] «Τελεσίγραφο» πέντε ημερών δίνουν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των μπλόκων
  • [15] Σε εξέλιξη η συνάντηση υπουργών και των επικεφαλής των θεσμών

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη: Κανένα σενάριο πρόωρων εκλογών ή οικουμενικής κυβέρνησης

    Δεν υπάρχει κανένα σενάριο πρόωρων εκλογών, όπως δεν υπάρχει και κανένα σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Υπογράμμισε ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τις προβλέψεις της συμφωνίας και επισήμανε ότι οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται και πως αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές. Χαρακτήρισε θετικό το κλίμα των συζητήσεων που ξεκίνησαν χτες και ως προς το χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι στόχος είναι μέσα στον Μάρτιο να έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    Ως προς το αγροτικό, τόνισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην πρόταση για διάλογο με τους αγρότες. Παρατήρησε ότι στα μπλόκα έχουν παρεισφρύσει και δυνάμεις που επιχειρούν να υφαρπάξουν την εκπροσώπηση των αγροτών, είναι ορατές σε όλη την κοινωνία, δεν θα πρέπει να καροποφορήσουνκαι κάλεσε τους αγρότες να απομονώσουν τα στοιχεία αυτά. Μίλησε για συμφέροντα που εκμεταλλεύονται, όπως είπε, την αγωνία του αγροτικού κόσμου με στόχο να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής αναταραχής. Αυτό δεν βοηθά τους αγρότες, ανέφερε, για να υπογραμμίσει ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας εξαντλητικός διάλογος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποφάσισει να προχωρήσει σε βελτιώσεις.

    Αναφερόμενη στο προσφυγικό, είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός δεν θα είναι απολογούμενος -καθώς η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της- αλλά εγκαλών, απέναντι σε αυτούς που δεν είναι συνεπείς.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα προσεχή ταξίδια του πρωθυπουργού (την Πέμπτη στο Λονδίνο και την Κυριακή-Δευτέρα στην Τεχεράνη).Στο Λονδίνο όπου θα διεξαχθεί η Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, καθώς και άλλες διμερείς συναντήσεις, και πενταμερή με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Όπως τόνισε, η συμμετοχή της κυβέρνησης στη σύνοδο αυτή θα επιβεβαιώσει τον κεντρικό ρόλο που η Ελλάδα έχει κατακτήσει, όσον αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού, ενώ επισήμανε ότι σημασία δεν έχει να αντιμετωπιστεί απλώς το ζήτημα των προσφυγικών ροών, αλλά οι ίδιες οι αιτίες της κρίσης.

    Τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύσουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και οαναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ν. Ξυδάκης.

    Ως προς το ταξίδι στην Τεχεράνη, η κ. Γεροβασίλη μίλησε, μεταξύ άλλων, για ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη που θα αναβαθμίσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε αυτήν θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό οι υπουργοί Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Μάρδας και ο γγ του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας.

    Εντός του Μαρτίου θα πρέπει να έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη

    Εντός του Μαρτίου θα πρέπει να έχει κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

    Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τη συμφωνία και υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό επίπεδο και το κλίμα είναι θετικό, όποως σημείωσε, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις για το πρώτο σκέλος της διαπραγμάτευσης θα έχουν ληφθεί μέχρι την Παρασκευή. Η κυβερνητική πρόταση είναι, αφού τελειώσει αυτή η εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των θεσμών να φύγουν για μία εβδομάδα και να επανέλθουν για δύο εβδομάδες, ώστε εντός του Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν συμψηφίζει ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και το προσφυγικό, όσον αφορά το κόστος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να ανταποκριθεί η ΕΕ στις δικές της υποχρεώσεις, πέραν των οικονομικών και σε θέματα σχετικά με την μετεγκατάσταση και την τεχνική βοήθεια. Επίσης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ολοκλήρωση των έργων για τα κέντρα εγκατάστασης και ταυτοποίησης και σημείωσε ότι η προσφυγική κρίση δεν ενδείκνυται για μικροκομματική εκμετάλλευση.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι σήμερα ή αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία μεγάλη τομή που καταργεί το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατυπώσουν τις θέσεις τους και να καταστήσουν σαφές, εάν υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση ή όχι.

    Πενταμερής συνάντηση για το προσφυγικό στο Λονδίνο, με συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα

    Πενταμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την προσφυγική κρίση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τους πρόσφυγες από τη Συρία, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Στη συνάντηση, εκτός του κ. Τσίπρα, θα πάρουν μέρος η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ο Ολλανδρός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Για τη σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μιλήσει εκεί ως απολογούμενος, αλλά θα επισημάνει τις ευθύνες των άλλων χωρών στη διαχείριση της κρίσης.

    Νωρίτερα, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, θα μεταβεί στο Ιράν για συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας, σχετικά με το ενεργειακό, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την εμπορική και την οικονομική συνεργασία.

    [02] Σφοδρή επίθεση του Ν. Μαριά στον Μ. Ντράγκι για τρόικα, Στουρνάρα και capital controls

    Σφοδρή επίθεση στον Μάριο Ντράγκι εξαπέλυσε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, ως Συντάκτης και Εισηγητής της Ετήσιας Έκθεσης της Ευρωβουλής για τη Δράση της ΕΚΤ το 2014.

    Στη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο χθες 1/2/2016, ο Νότης Μαριάς εγκάλεσε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ γιατί απέφυγε να απαντήσει στα καίρια σημεία της Έκθεσης του. «Δεν απαντήσατε κύριε Ντράγκι για τα μέτρα που πρέπει να λάβετε για να σταματήσει η σύγκρουση συμφερόντων εντός της ΕΚΤ. Τελικά πότε θα φύγετε από την τρόικα κύριε Ντράγκι, όπως σας υπέδειξε το Δικαστήριο της ΕΕ στην υπόθεση C-62/14:», είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΕΚΤ ο Νότης Μαριάς.

    Και συνέχισε: «Δεν απαντήσατε για ποιο λόγο προχωρήσατε στην πιστωτική ασφυξία της Ελλάδας το 2015 που οδήγησε τελικά στα capital controls; Η εκβιαστική πολιτική της ΕΚΤ κατά της Ελλάδας και η στήριξη των δανειστών προκειμένου να καμφθεί το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, καταγράφεται ως μελανό σημείο για την ΕΚΤ, ως μια απαράδεκτη παραβίαση της Λαϊκής κυριαρχίας στην Ελλάδα, ως κατάλυση της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας»

    Αναφορικά με τον ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος ο Νότης Μαριάς, ρώτησε δεικτικά τον Μάριο Ντράγκι: «Τελικά πως εξηγείτε κύριε Ντράγκι η δανειζόμενη Ελλάδα να δανείζει μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης με την Τράπεζα της Ελλάδος 17 δις ευρώ τους δανειστές της; Που βρήκε ο κ. Στουρνάρας 17 δις ευρώ και συμμετείχε η Τράπεζα της Ελλάδος στην ποσοτική χαλάρωση το 2015;»

    Ο Μάριο Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στην Πρωτολογία-Εισήγηση του Νότη Μαριά, ο οποίος είχε ζητήσει την αποχώρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την τρόικα ενώ αποκάλεσε «πιο Ντραγκιστές και από τον Ντράγκι» όσους επιχείρησαν να στρογγυλέψουν γωνίες και να αφαιρέσουν σημαντικά σημεία αιχμής από την Έκθεση του. «Εντούτοις, τα καίρια σημεία της Έκθεσής μου παρέμειναν» επεσήμανε ο Νότης Μαριάς.

    [03] Στην Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος

    Με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κορυφώθηκαν σήμερα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα οι εκδηλώσεις εορτασμού της Πολιούχου της πόλεως Παναγίας Υπαπαντής.

    Μετά τη λιτάνευση της εικόνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: "Η ευλογία της Παναγίας να προστατεύει τον Τόπο μας, τον Λαό μας και το Έθνος μας. Και η Παναγία να εμπνέει όλες τις ηγεσίες, όχι μόνο τις ελληνικές, όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτές τις κρίσιμες ώρες. Για να πορευθούμε όλοι μαζί στον δρόμο της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, πάνω στις βάσεις του Ανθρωπισμού, του Κράτους Δικαίου και της Χριστιανικής διδασκαλίας. Δηλαδή, πάνω στις βάσεις στις οποίες θεμελιώθηκε η Ευρώπη και που εξακολουθούν ακόμα να κρατούν ψηλά το αέτωμά της. Χρόνια πολλά και του χρόνου."

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ παρέστησαν ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, βουλευτές του νομού, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ανώτεροι αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας, πρόεδροι μεσσηνιακών φορέων και συλλόγων.

    [04] Π. Σκουρλέτης: Σύντομα οι αποφάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση στη Δυτική Ελλάδα

    Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την κατακύρωση του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας ('Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησος), ενώ θα ακολουθήσες η εξέταση των προσφορώς που έχουν κατατεθεί για τις αντίστοιχες έρευνες στις 20 θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα(Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο που διοργανώνουν στην Αθήνα οι International New York Times.

    Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε εκτενώς στα σχέδια για την ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και την πολλαπλότητα των πηγών και οδών εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιτάχυνση του αγωγού ΤΑΡ, στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου καθώς και στις ενεργειακές διασυνδέσεις με το Ισραήλ και την Κύπρο.

    [05] Το ασφαλιστικό οδηγεί σε μετανάστευση τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ

    Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προσανατολίζονται επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι με αφορμή την 24ωρη απεργία της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2016.

    «Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι κινητοποιούνται μαζί με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες διότι η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Εμείς θέλουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό ζήτημα ενώ η πρόταση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση καταστρέφει και τα ελάχιστα πλέον υγιή κομμάτια της επιχειρηματικότητας».

    Αυτό τόνισαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σχετικά με τις μεθαυριανές κινητοποιήσεις και σχολίασαν ότι η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί πολλές επιχειρήσεις σε μετανάστευση.

    Όπως είπε ο κ. Καββαθάς ήδη όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ, και θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες, την τελευταία διετία στη Βουλγαρία λειτουργούν 5000-6000 ελληνικές επιχειρήσεις και έχουν ανοιχθεί 60.000 ΑΦΜ και τραπεζικοί λογαριασμοί και επανέλαβε την πρόταση για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που θα σχεδιάσουν όλοι μαζί πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς της χώρας.

    Ο κ. Κορκίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι: «το ασφαλιστικό είναι μείζον εθνικό ζήτημα και συμφωνούμε ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί αλλά καμιά αναλογιστική μελέτη δεν είναι ασφαλής με 1,5 εκατ. ανέργους».

    [06] Γ. Κατρούγκαλος: «Σκληρή διαπραγμάτευση» με τους θεσμούς

    «Είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία θα συνεχιστεί και αύριο» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

    Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα δημιουργικής συζήτησης». Επίσης συμπλήρωσε: «τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα, τα οποία πάντα τίθενται από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».

    [07] Κόκκινη μπογιά πέταξαν άγνωστοι στα γραφεία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης

    Κόκκινη μπογιά πέταξαν το πρωί άγνωστοι δράστες στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στην οδό Βογατσικού.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 9:40 το πρωί, μία ομάδα πέντε - έξι ατόμων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, μπήκαν στα γραφεία της Μητρόπολης και έριξαν κόκκινη μπογιά σε τοίχους και έπιπλα.

    Η ομάδα των δραστών αποχώρησε μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ το περιστατικό ερευνά η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

    [08] Τζιάνι Πιτέλα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αντί να κατηγορούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, να τη βοηθήσουμε

    «Αντί να κατηγορούμε την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση, πρέπει να τη βοηθήσουμε», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, προσθέτοντας ότι «είναι «απαράδεκτο, να ακούγονται φωνές περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν».

    «Δεν πρέπει να κατηγορούμε και να ενοχοποιούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, η οποία κάνει μεγάλη προσπάθεια, όπως και η Ιταλία, για να σώζει ζωές. Αντιθέτως, η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί», δήλωσε ο κ. Πιτέλα, υπογραμμίζοντας ότι είναι στο χέρι των κρατών-μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν τον μηχανισμό που έχει βάλει στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σύστημα hotspots και μετεγκατάστασης.

    «Είμαι πεπεισμένος»,είπε χαρακτηριστικά, «για την πρόταση που έθεσε στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα διαχειρίζεται όλο το μεταναστευτικό πρόβλημα, με τα hotspotς και τη μετεγκατάσταση. Έχει ανακοινώσει επίσης η Επιτροπή, ότι το σύστημα πρέπει ν΄αλλάξει. Κατόπιν αυτού είναι στο χέρι των κρατών-μελών να θέσουν σε εφαρμογή αυτόν τον μηχανισμό, δεν πρέπει λοιπόν να κατηγορούμε και να ενοχοποιούμε την Ελλάδα».

    [09] Η Δανία παρατείνει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία

    Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε σήμερα να παρατείνει τους προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας με τη Γερμανία κατά 20 ημέρες έως τις 23 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Μετανάστευσης και Στέγασης Ίνγκερ Στόιμπεργκ.

    Η Στόιμπεργκ δήλωσε πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να φθάσει στη Δανία μεγάλος αριθμός μεταναστών. Οι έλεγχοι στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία είναι απαραίτητοι επειδή η Σουηδία έχει επίσης επιβάλει συνοριακούς ελέγχους, πρόσθεσε η υπουργός.

    [10] Νέο ναυάγιο ακοικτά των τουρκικών ακτών, με εννέα νεκρούς

    Τουλάχιστον εννέα πρόσφυγες, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, ανοικτά των τουρκικών ακτών, σε νέο ναυάγιο σκάφους που τους μετέφερε στην Ελλάδα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Το ναυάγιο συνέβη ανοικτά του Σεφερίχισαρ, της επαρχίας της Σμύρνης, από όπου είχαν αποπλεύσει οι πρόσφυγες, των οποίων η εθνικότητα δεν έχει γίνει γνωστή.

    [11] Ο ΠΟΥ εντείνει τη δράση του για την καταπολέμηση του ιού Ζίκα

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι εντείνει τη δράση του κατά των κρουσμάτων μικροκεφαλίας στη Λατινική Αμερική, τα οποία συνδέονται με τον ιό Ζίκα που, όπως προειδοποιεί ο ΠΟΥ, θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ασία και την Αφρική οι οποίες έχουν "τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο".

    Ο Άντονι Κοστέλο, ειδικός του ΠΟΥ, επισήμανε ότι η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ εκπονεί "κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες" για τις εγκύους και συγκεντρώνει ειδικούς για να επεξεργαστούν έναν ορισμό για την μικροκεφαλία, στον οποίο θα περιλαμβάνεται μια προκαθορισμένη μέτρηση για το κεφάλι των μωρών.

    Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ του ιού Ζίκα και των κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς ανωμαλίας από την οποία πάσχουν τα παιδιά που γεννιούνται με αφύσικα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο, στη Βραζιλία, ο Κοστέλο σημείωσε: "Πιστεύουμε στην ενοχή του συσχετισμού αυτού μέχρι αποδείξεως της αθωότητάς του".

    Έχει ουσιαστική σημασία μια "μαζική δέσμευση της κοινωνίας" σε περιοχές στις οποίες μεταφέρεται ο ιός Ζίκα από τα κουνούπια και η ταχεία ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων, καθώς η δημιουργία ενός εμβολίου κατά του ιού μπορεί να χρειαστεί χρόνια, υπογράμμισε επίσης.

    Στο μεταξύ οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας άνδρας προσβλήθηκε από τον ιό Ζίκα στη χώρα, διαβεβαιώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα επιδημίας του ιού στο βασίλειο παρά τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί από το 2012.

    [12] Ο σκηνοθέτης του Mad Max Τζορτζ Μίλερ θα προεδρεύσει του φεστιβάλ των Καννών

    Ο σκηνοθέτης του Mad Max Τζορτζ Μίλερ θα προεδρεύσει του 69ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές.

    Ο Μίλερ, η τελευταία προσθήκη του οποίου στη σειρά Mad Max, η ταινία "Fury Road" (Ο δρόμος της οργής), είχε εγκαινιάσει το περυσινό φεστιβάλ στην Κρουαζέτ, όταν προβλήθηκε εκτός διαγωνισμού, θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα στο τέλος αυτής της γιορτής του κινηματογράφου που θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 22 Μαΐου.

    "Οποία απόλυτη ευτυχία! Να βρίσκομαι εκεί στη μέση αυτού του θρυλικού φεστιβάλ όταν θα αποκαλύπτονται οι κινηματογραφικοί θησαυροί απ' όλον τον πλανήτη", δήλωσε ο Μίλερ.

    "Να συμμετάσχω σε παθιασμένες συζητήσεις με συναδέλφους μέλη της επιτροπής. Οποία τιμή! Θα είμαι οπωσδήποτε εκεί!"

    Στο περυσινό φεστιβάλ είχαν προεδρεύσει οι αμερικανοί σκηνοθέτες Τζόελ και Ίθαν Κοέν.

    Ο Μίλερ, 70 ετών, θα είναι ο πρώτος Αυστραλός που θα προεδρεύσει του φεστιβάλ.

    [13] Το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα

    Την κοινή διαπίστωση ότι το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καλή την πρωτοβουλία που πήρε η κ. Γεννηματά να συναντηθούν για το προσφυγικό, "δεδομένου ότι είναι ένα θέμα που υπερβαίνει μικροκομματικές αντιθέσεις", όπως είπε ο πρωθυπουργός. "Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, διεθνές ζήτημα, αλλά τη χώρα μας ιδιαίτερα. Θα έλεγε κανείς ότι παίρνει διαστάσεις εθνικού θέματος", πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "παρότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έξω από μικροκομματικές αντιθέσεις, ωστόσο, έχει σημασία αν κανείς θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μέσα από μια προοδευτική αντίληψη για την ανάγκη να δείξουμε το ανθρώπινο πρρόσωπο απέναντι στους πρόσφυγες, στους κυνηγημένους αυτού του κόσμου, στους αδύναμους που φεύγουν από τον πόλεμο για να βρουν τη δυνατότητα να ζήσουν ή αν θα επικρατήσουν ξενοφοβικά αντανακλαστικά όπως δυστυχώς επικρατούν σε αρκετές χώρες μιας συντηρητικής Ευρώπης σήμερα".

    Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, ότι υπ' αυτή την έννοια, θεωρεί ότι οι προοδευτικές δυνάμεις τόσο στον τόπο όσο και σε όλη την Ευρώπη πρέπει να ψάξουν κοινούς τόπους για μια κοινή γραμμή.

    Από την πλευρά της η κ. Γεννηματά είπε ότι πράγματι προκάλεσε αυτή τη συνάντηση γιατί πιστεύει ότι το προσφυγικό είναι ένα εθνικό ζήτημα. "Τα είπα και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δυστυχώς τότε η ΝΔ είχε επιλέξει να μη συνταχθεί", πρόσθεσε η κ. Γεννηματά , για να υπογραμμίσει ότι "πρέπει να τελειώσει η συζήτηση για την απομόνωση της χώρας μας και τον κίνδυνο απένταξης της από τη ζώνη Σένγκεν". Είπε ακόμη ότι "ανεξάρτητα από τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ολιγωρίες τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στις διαστάσεις του αυτό το ζήτημα". Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα και ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να σηκώσει στις πλάτες της την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος μόνη της.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχει πάρει και παίρνει πρωτοβουλίες. Υπενθύμισε ότι είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στη Σύνοδο της Μάλτας με συγκεκριμένες προτάσεις, και ότι έστειλε επιστολή το περασμένο Σάββατο στον πρόεδρο του PES Σεργκέι Στάνισεφ, τον Πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάννι Πιτέλα, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης. Σημείωσε ότι υπήρχε ανταπόκριση από τον Τζ. Πιτέλα, με μια πολύ θετική δήλωση για τη χώρα. Εξαιρετική ανταπόκριση, σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

    Η κ. Γεννηματά είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες και τόνισε ότι "είναι ώρα κοινής δράσης Ελλάδας και Ευρώπης", για να συμπληρώσει ότι αυτό είναι το μήνυμα της συνάντησης.

    [14] «Τελεσίγραφο» πέντε ημερών δίνουν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των μπλόκων

    «Τελεσίγραφο» πέντε ημερών δίνουν στην Κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των μπλόκων που συναντήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στα Τέμπη, προκειμένου να προχωρήσει σε σύσταση διακομματικής επιτροπής «η οποία θα ζητήσει την απόσυρση και θα συζητήσει από μηδενική βάση το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρουσία των εκπροσώπων των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων και να καταλήξει σε συγκεκριμένο πλαίσιο».

    Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ολίγου από τους αγρότες των μπλόκων-όπως την υπογράφουν- και στην συνέχεια υλοποίησης της ομόφωνης, όπως υπογραμμίζεται, απόφασης που λήφθηκε το περασμένο Σάββατο. «Τελεσίδικα ζητάμε, από την κοινοποίηση της ανακοίνωσης εντός πέντε ημερών να συσταθεί η διακομματική επιτροπή», υπογραμμίζουν και επισημαίνουν:

    «Ενδεικτικά ζητάμε:

    Ασφαλιστικό:

  • Να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ.

  • Εξυγίανση του ΟΓΑ και απαλλαγή του από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις.

  • Ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων (ασφαλισμένοι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες).

  • Καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

    Φορολογικό

  • Συντελεστής φορολόγησης κάτω του 13% χωρίς προκαταβολή φόρου.

  • 12.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο εισόδημα.

  • Αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις (Βασική ενίσχυση, συνδεδεμένες ενισχύσεις, σχέδια βελτίωσης, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ κ.τ.λ.).

    Κόστος παραγωγής

  • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6% όπως ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο όπως ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος.

  • Ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.»

    [15] Σε εξέλιξη η συνάντηση υπουργών και των επικεφαλής των θεσμών

    Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό.Παρόντες είναι οι Γ Κατρούγκαλος, Ευ. Τσακαλώτος και Γ Σταθάκης

    Όπως τόνισε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με βασική κόκκινη γραμμή τη μη μείωση των κύριων συντάξεων, για να υπογραμμίσει ότι ως αφετηρία επιδιώκεται η διατήρηση και των επικουρικών συντάξεων.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπή των υφιστάμενων κύριων συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότιοι Ευρωπαίοι εταίροι, με τους οποίους είχε συναντήσεις αποδέχονται την αρχιτεκτονική της κυβερνητικής πρότασης, ενώ το ΔΝΤ κινείται σε πιο συντηρητική λογική.

    Το ασφαλιστικό αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών και ειδικότερα, η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 February 2016 - 13:32:39 UTC