Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Απόσυρση των προτάσεων για το ασφαλιστικό και διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς
  • [02] Ο Δ. Παπαδημούλης, στο «Πρακτορείο 104,9 FΜ»:Ο Σόιμπλε έχει τη δική του ατζέντα
  • [03] Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση επιχειρεί να πολώσει, να διχάσει και να φανατίσει
  • [04] Αιχμές Ε. Βενιζέλου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ
  • [05] Απόφαση Π. Σκουρλέτη για το τέλος διατήρησης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
  • [06] Στις 513,35 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 3,09%
  • [07] Τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ η Ρωσία
  • [08] Π. Μοσκοβισί: Σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας
  • [09] Καθολική η συμμετοχή στην απεργία σύμφωνα με ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ
  • [10] Υπογράφηκε η Συμφωνία Συνεργασίας Ειρηνικού στη Ν. Ζηλανδία
  • [11] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η άρση της ισχύος της «Σένγκεν» θα μπορούσε να διαταράξει την ευρωπαϊκή οικονομία
  • [12] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με Άγγ. Μέρκελ και Ντ. Κάμερον στο Λονδίνο
  • [13] Κομισιόν:«Ανθεκτική» η ελληνική οικονομία στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου
  • [14] Η επιστολή παραίτησης του Νίκου Βεζυρτζή από τον ΠΑΟΚ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Απόσυρση των προτάσεων για το ασφαλιστικό και διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς

    Να αποσύρει τις προτάσεις της για το ασφαλιστικό και να αρχίσει διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, κάλεσε, με δήλωσή της, την κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

    Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και τώρα θερίζει θύελλες, καθώς παρουσίασε ένα πρόχειρο σχέδιο για το ασφαλιστικό, χωρίς στρατηγική, χωρίς ποσοτικοποιημένoυς στόχους, με το οποίο «στοχοποιεί και εξοντώνει κοινωνικές ομάδες, ευνοεί την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή και μετατρέπει τις συντάξεις των νέων γενεών σε φιλοδώρημα». «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδομεί το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και οδηγεί σε νέες δυσμενείς παρεμβάσεις για τις συντάξεις στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μοναδική της επιδίωξη να καλύψει το κενό των 2 δισ. που η ίδια δημιούργησε με τις επιλογές της» πρόσθεσε.

    «Για άλλη μία φορά λέμε: Πάρτε την πρόταση σας πίσω!» τόνισε, ενώ παρότρυνε την κυβέρνηση να ακούσει την κατακραυγή από όλους τους πολίτες, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους νέους ανθρώπους.

    [02] Ο Δ. Παπαδημούλης, στο «Πρακτορείο 104,9 FΜ»:Ο Σόιμπλε έχει τη δική του ατζέντα

    «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που να πιστεύουν ότι ο κ. Σόιμπλε έχει χάσει τον ύπνο του για το το καλό της Ελλάδας»είπε στο Πρακτορείο 104,9 FMο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στο σχόλιο - απάντηση (grexit καπούτ) που έδωσε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αναφορικά με τη νέα τοποθέτηση του κ. Σόιμπλε, για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και το ευρώ.

    «Το grexit, το σχέδιο Σόιμπλε, ακυρώθηκε οριστικά το περασμένο καλοκαίρι με τη βούλα όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά και τωνεταίρων και δανειστών»διεμήνυσε ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση", με τον Κώστα Μπλιάτκα, ενώ κατηγόρησε τον κ. Σόιμπλε ότι με την εμμονή του στο grexit προσπαθεί να στείλει μήνυμα στην κ. Μέρκελ ότι ενδιαφέρεται και αυτός για τη διεκδίκηση της γερμανικής καγκελαρίας.

    «Οι απόψεις του κ. Σόιμπλε υπάρχουν, δεν θέλω να τις υποτιμήσω γιατί είναι ισχυρός είναι και εμμονικός, αλλά είναι μειοψηφικές. Και κυρίως θέλει να δείξει στην κ. Μέρκελ, η οποία δέχεται τώρα μια πίεση, ότι είμαι κι εγώ εδώ και μπορεί να είμαι κάπως μεγαλούτσικος, αλλά συνεχίζω να θέλω να γίνω καγκελάριος»είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Ο κ. Σόιμπλε έχει τη δική του ατζέντα γι' αυτό και κάνει αυτά τα παράξενα. Όλοι ασχολούνται με το brexit, την πιθανή έξοδο της Βρετανίας, όλοι μα όλοι και ο κ. Σόϊμπλε έχει κολλήσει η βελόνα του στο grexit, παρότι η άποψή του αυτή κατετέθη, εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής».

    Είπε, ακόμα, ότι αν η Ελλάδα είχε καταρρεύσει το περασμένο καλοκαίρι, τότε οι επιπτώσεις του προσφυγικού στην Ευρώπη θα ήταν πολύ χειρότερες και υπογράμμισε ότι απάντηση στα όσα αναφέρει ο κ. Σόιμπλε αποτελούν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος για άλλη μια φορά τάχθηκε κατά του grexit και της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τη Σένγκεν και η άποψη αυτή -όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης- απηχεί τη συντριπτική πλειοψηφία στους κόλπους της ΕΕ

    [03] Γ. Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση επιχειρεί να πολώσει, να διχάσει και να φανατίσει

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, στην αρχική τοποθέτησή του σχετικά με το προσφυγικό και το σημερινό ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο Λονδίνο, δήλωσε ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το θέμα είναι εθνικό.

    «Απόφασή μας είναι να συμβάλλουμε. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ούτε το Αιγαίο απέραντο νεκροταφείο, ούτε η χώρα απέραντος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών» τόνισε, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι διεθνές.

    Όπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, στόχος του πρωθυπουργού στο Λονδίνο είναι να καταδείξει και να πείσει για το ποιες είναι οι διαστάσεις του προβλήματος και ποιες οι ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν Ευρώπη και Τουρκία.

    Ο Γ. Κουμουτσάκος, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι μιλά για σενάρια συνωμοσίας και αποσταθεροποίησης, καθως και ότι επιχειρεί να κατασκευάσει εχθρούς, να πολώσει, να διχάσει και να φανατίσει «γιατί κορυφώνονται τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε».

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι και ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική εκπρόσωπος έχουν μιλήσει για σχέδιο αποσταθεροποίησης από το εσωτερικό και από το εξωτερικό σε αγαστή συνεργασία των δυο πλευρών.

    «Καλέσαμε την κυβέρνηση, εάν έχει στοιχεία να τα καταθέσει. Δεν το έκανε. Επιβεβαιώνει με τη σιωπή της ότι όλο αυτό είναι απόπειρα συκοφαντίας όλων εκείνων που σήμερα διαδηλώνουν απέναντι της» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και έκανε λόγο για ανεύθυνα κομματικά παιχνίδια.

    [04] Αιχμές Ε. Βενιζέλου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

    Με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τη πρόταση για Grexit που είχε παρουσιάσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο, το 2011, η πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τότε υπουργός Οικονομικών με δήλωσή του εξηγεί για άλλη μια φορά τους λόγους για τους οποίους την απέρριψε και σχολιάζει τις επιλογές και τη τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

    «Απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Τόνισε ότι η πρόταση του κ. Σόιμπλε «συνεπαγόταν επιβολή αυστηρών capital controls, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ. Μια τέτοια νομισματική μεταβολή θα σήμαινε επίσης ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου χρέους που οφειλόταν σε ευρώ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησής του σε όρους νέου εθνικού νομίσματος. Διόγκωση που θα εξουδετέρωνε εκ προοιμίου το όφελος από το ονομαστικό κούρεμα και την αναδιάρθρωση που πετύχαμε το 2012. Θα είχε επίσης ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα».

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει ακόμη ότι η προσφερόμενη στήριξη είχε τη μορφή, πρώτον, ανθρωπιστικής βοήθειας για τρόφιμα καύσιμα και φάρμακα καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Θα είχε, δεύτερον, τη μορφή των ούτως ή άλλως δεδομένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ( ΕΣΠΑ κ.λπ. ). Και, τρίτον, τη μορφή επενδύσεων με την έννοια της εύκολης εξαγοράς του ελληνικού εθνικού πλούτου από ξένα funds ή ελληνικά συμφέροντα που θα διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδος. Δηλαδή

    [05] Απόφαση Π. Σκουρλέτη για το τέλος διατήρησης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

    Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (http://www.ypen.gr) η απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία προσδιορίζεται το ύψος του τέλους διατήρησης δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος 2015 για τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

    Η απόφαση αφορά 832 επενδύσεις και θα οριστικοποιηθεί σε 15 ημέρες, διάστημα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις για διόρθωση σφαλμάτων.

    Όπως επισημαίνεται, η υποχρέωση καταβολής ετήσιου τέλους διατήρησης Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εξασφαλίζει τη δυνατότητα υλοποίησης ώριμων έργων, ενώ αποθαρρύνει τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για έργα που κατέχουν άδειες, αλλά δεν υλοποιούνται εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί.

    [06] Στις 513,35 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 3,09%

    Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται για δεύτερη συνεδρίαση οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να υποχωρεί κάτω και από τα επίπεδα των 520 μονάδων, εν μέσω ήπιας ανοδική κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

    Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. Η Eurobank υποχωρεί στα 0,580 ευρώ με πτώση 10,91%, η Εθνική υποχωρεί κατά 6,22% στα 0,211 ευρώ, η Πειραιώς σημειώνει πτώση 5,77% στα 0,147 ευρώ και η Alpha Bank υποχωρεί στα 1,56 ευρώ με πτώση 5,45%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:00 διαμορφώνεται στις 513,35 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,09%.

    [07] Τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ η Ρωσία

    Τιμώμενη χώρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που θα πραγματοποιηθεί στις 10-18 Σεπτεμβρίου 2016, θα είναι η Ρωσία. Πρόκειται για μια προσπάθεια που η ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και η οποία ευοδώθηκε σε μια ιδανική στιγμή, καθώς το 2016 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Ελλάδας-Ρωσίας». Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας επανέρχεται μετά από τέσσερα χρόνια. Η τελευταία τιμώμενη χώρα ήταν η Σερβία, το 2011, στην 76η ΔΕΘ.

    Τη ρωσική συμμετοχή έχει αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας, το οποίο έχει ήδη δεσμεύσει το περίπτερο 16, επιφάνειας 3.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και τον υπαίθριο χώρο μπροστά από αυτό, για την φιλοξενία των ρωσικών επιχειρήσεων.

    Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η Ρωσία στην παρουσία της στην 81η ΔΕΘ είναι η σχετική αναφορά του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο θέμα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στη Μόσχα.

    Με την αφορμή της ρωσικής εθνικής παρουσίας θα διοργανωθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και επιχειρηματικό φόρουμ, με αντικείμενο το επενδυτικό ενδιαφέρον των ρωσικών επιχειρήσεων για την Ελλάδα και τα πεδία δυνητικής συνεργασίας των δύο πλευρών. Το περιεχόμενο της ρωσικής συμμετοχής και τις δράσεις που θα την πλαισιώσουν θα παρουσιάσουν τον Μάρτιο εκπρόσωποι του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας, οι οποίοι θα βρεθούν για τον σκοπό αυτό στη Θεσσαλονίκη.

    [08] Π. Μοσκοβισί: Σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας

    Τα πρώτα σημάδια «σταθεροποίησης» της ελληνικής οικονομίας δείχνουν οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Ερωτηθείς σήμερα κατά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τις χειμερινές προβλέψεις, υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ύφεση το 2016, αυτή θα είναι μικρότερη αυτής που αναμενόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις, κάτι που όπως είπε αποτελεί «θετική εξέλιξη».

    Παρά τη δύσκολη περσινή χρονιά, αυτοί είναι οι «πρώτοι καρποί» της ανάκαμψης, δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος και συμπλήρωσε πως «οι βελτιωμένες προβλέψεις δεν πρέπει να οδηγήσουν στην ανακοπή των προσπαθειών ή απώλεια της δυναμικής των τελευταίων μηνών».

    «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί», επισήμανε ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία μια νέα αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

    Διαβάστε επίσης :

    Κομισιόν:«Ανθεκτική» η ελληνική οικονομία στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου

    [09] Καθολική η συμμετοχή στην απεργία σύμφωνα με ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

    Ποσοστά καθολικής συμμετοχής πλησίασε το κλείσιμο των καταστημάτων στην σημερινή απεργία, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

    Η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την δυναμική συμμετοχή των μικρομεσαίων της αγοράς στo συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα 4 Φεβρουαρίου στην οδό Μητροπόλεως, έξω από το κτίριο της ΕΣΕΕ και δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση διεκδίκησης των αιτημάτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο επόμενο κρίσιμο τρίμηνο.

    [10] Υπογράφηκε η Συμφωνία Συνεργασίας Ειρηνικού στη Ν. Ζηλανδία

    Υπογράφηκε σήμερα στη Νέα Ζηλανδία η Συμφωνία Συνεργασίας (των δύο πλευρών του) Ειρηνικού (ΤΡΡ) που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρων συναλλαγών και την οποία η Ουάσινγκτον χαιρέτισε ως το μέσο καθορισμού των κανόνων του παιχνιδιού του διεθνούς εμπορίου και αναχαίτισης της αυξανόμενης δύναμης του Πεκίνου.

    Η συμφωνία ΤΤΡ, η οποία επιτεύχθηκε ύστερα από πέντε χρόνια δύσκολων συνομιλιών, έχει ως στόχο να άρει τα εμπόδια στο εμπόριο και τις διεθνείς επενδύσεις ανάμεσα στην Αυστραλία, το Μπρουνέι, τον Καναδά, τη Χιλή, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ.

    Οι 12 χώρες εκπροσωπούν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας αλλά η ΤΡΡ δεν περιλαμβάνει την Κίνα, τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη, η οποία είχε παρακαμφθεί στις διαπραγματεύσεις.

    [11] Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η άρση της ισχύος της «Σένγκεν» θα μπορούσε να διαταράξει την ευρωπαϊκή οικονομία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα κατά της άρσης της ισχύος της συνθήκης του Σένγκεν, επειδή κάτι τέτοιο «θα μπορούσε εν δυνάμει να διαταράξει την οικονομική ανάπτυξη».Στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τους κινδύνους που πιθανολογεί ότι θα προκύψουν αν τερματιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο Σένγκεν, η οποία αμφισβητείται εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης. «Μια πιο γενικευμένη άρση και μέτρα που θα αναιρούν τα επιτεύγματα της εσωτερικής αγοράς θα μπορούσαν να εν δυνάμει να διαταράξουν την οικονομική ανάπτυξη», προειδοποιεί.

    Η Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης τους οικονομικούς κινδύνους -που συνδέονται με τη μαζική έλευση προσφύγων στο έδαφος της ΕΕ: «Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη τον αυξημένο αριθμό προσφύγων θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στην οικονομική εμπιστοσύνη, καθώς και να επιβραδύνει την κατανάλωση των νοικοκυριών».

    [12] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με Άγγ. Μέρκελ και Ντ. Κάμερον στο Λονδίνο

    Διαδοχικές διμερείς συναντήσεις με την Άγγελα Μέρκελ, τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον Μάρτιν Σουλτς και τον Φίλιπο Γκράντι θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συμμετάσχει και σε πολυμερή συνάντηση για την προσφυγική κρίση, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες («Supporting Syria and the Region»).

    Ο κ. Τσίπρας αφίχθη στο συνεδριακό κέντρο Queen Elisabeth II, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη Δωρητών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο στις 12:00 (14:00 ώρα Ελλάδας). Μία ώρα αργότερα, στις 13:00 (15:00 ώρα Ελλάδας), θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Στις 14:00 (16:00 ώρα Ελλάδας), θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη διευρυμένη συνάντηση για το μεταναστευτικό (Αυστρία, Γερμανία, Τουρκία και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνταλντ Τουσκ), η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 15:00 έως τις 16:00 (από τις 17:00 έως τις 18:00 ώρα Ελλάδας). Τέλος, στις 16:15 (18:15 ώρα Ελλάδας) ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

    [13] Κομισιόν:«Ανθεκτική» η ελληνική οικονομία στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου

    «Ανθεκτική» εμφανίζεται η ελληνική οικονομία στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, τονίζει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η ελληνική οικονομία οδηγείται από μηδενική ανάπτυξη το 2015, σε ύφεση (-0,7% του ΑΕΠ) το 2016 και το 2017 αναμένεται να εισέλθει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ.

    Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα φτάσει το 1,6% του κοινοτικού ΑΕΠ το 2015 και θα ενισχυθεί στο 1,7% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,9% του ΑΕΠ το 2017. Για την ΕΕ οι εκτιμήσεις είναι σταθερή ανάπτυξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2015 και το 2016 και στο 2% του ΑΕΠ το 2017.

    Παράλληλα, στην Ελλάδα ανακόπτεται η πτωτική τάση της ανεργίας, καθώς από 25,1% το 2015 θα διαμορφωθει στο 24% το 2016 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 22,8% το 2017. Στην Ευρωζώνη οι εκτιμήσεις για την ανεργία είναι 11%, 10,5% και 10,2% και στην ΕΕ 9,5%, 9% και 8,7% για το 2015, 2016 και 2017, αντίστοιχα.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το -7,6% του ΑΕΠ το 2015 και να μειωθεί και πάλι στο -3,4% του ΑΕΠ το 2016 και στο -2,1% του ΑΕΠ το 2017. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 179% του ΑΕΠ το 2015, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2016 στο 185% του ΑΕΠ και να ξεκινήσει πτωτική του τάση από το 2017 και μετά (181,8%) και μετά.

    Ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το -1,1% το 2015 θα εξελιχθεί σε πληθωρισμό το 2016 στο 0,5% και στο 0,8% το 2017. Τέλος, οι επενδύσεις αναμένεται να συρρικνωθούν περαιτέρω το 2015 (-8,4%), και το 2016 (-3,7%) για να αυξηθούν κατά 12,8% το 2017.

    [14] Η επιστολή παραίτησης του Νίκου Βεζυρτζή από τον ΠΑΟΚ

    Έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή, με την οποία παραιτείται από την θέση του στην διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Α΄ αντιπρόεδρός της, Νίκος Βεζυρτζής. Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «Κλήθηκα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην οικογένεια του ΠΑΟΚ και το έκανα από πάθος για την ομάδα μου, γιατί όνειρό μου είναι να βλέπω τον ΠΑΟΚ ψηλά. Στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ υποσχέθηκα να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να φέρω την αλλαγή. Φεύγω γιατί βλέπω ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν μπορώ να προσφέρω αυτά που περίμεναν από έναν άνθρωπο που τους έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 February 2016 - 11:32:32 UTC