Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι προτάσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό μόνο γραμμή για σκληρή διαπραγμάτευση δεν αποτελούν»
  • [02] Π. Μοσκοβισί: Σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας
  • [03] Τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών με τον Γ. Στουρνάρα
  • [04] Κλήσεις σε εκατό καταθέτες της «λίστας Μπόργιανς»
  • [05] Χ. Αλεξίου στο ANA-MPA Turk: Κουβαλάμε αλύτρωτα πράγματα
  • [06] Ακυρώσεις παραστάσεων σήμερα σε Εθνικό Θέατρο και ΚΘΒΕ
  • [07] Γ. Κατρούγκαλος: Όλα τα μεγάλα θέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να καθυστερήσουν την αξιολόγηση

  • [01] «Οι προτάσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό μόνο γραμμή για σκληρή διαπραγμάτευση δεν αποτελούν»

    «Η Νέα Δημοκρατία, που έχει καλέσει επανειλημμένα την Κυβέρνηση να υπογράψει λευκά χαρτιά στους δανειστές, σήμερα την εγκαλεί ότι «καλλιεργεί τον μύθο της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης». Από την πλευρά μας θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης στην Βουλή για το ασφαλιστικό (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, συμψηφισμός οφειλών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις, μειώσεις μισθών), μόνο γραμμή για σκληρή διαπραγμάτευση δεν θα μπορούσαν να αποτελούν», δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη «για το σημερινό σχόλιο του Εκπροσώπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου περί διαπραγμάτευσης».

    [02] Π. Μοσκοβισί: Σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας

    Τα πρώτα σημάδια «σταθεροποίησης» της ελληνικής οικονομίας δείχνουν οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Ερωτηθείς σήμερα κατά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τις χειμερινές προβλέψεις, υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ύφεση το 2016, αυτή θα είναι μικρότερη αυτής που αναμενόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις, κάτι που όπως είπε αποτελεί «θετική εξέλιξη».

    Παρά τη δύσκολη περσινή χρονιά, αυτοί είναι οι «πρώτοι καρποί» της ανάκαμψης, δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος και συμπλήρωσε πως «οι βελτιωμένες προβλέψεις δεν πρέπει να οδηγήσουν στην ανακοπή των προσπαθειών ή απώλεια της δυναμικής των τελευταίων μηνών».

    «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί», επισήμανε ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία μια νέα αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

    Διαβάστε επίσης :

    Κομισιόν:«Ανθεκτική» η ελληνική οικονομία στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου

    [03] Τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης των επικεφαλής των θεσμών με τον Γ. Στουρνάρα

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην οποία συζητήθηκαν θέματα διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

    «Έχω καλή αίσθηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων» τόνισε κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας, μετά την συνάντηση, στην οποία σύμφωνα με έγκυρες πηγές, συζητήθηκε η θέσπιση στόχων σε κάθε τράπεζα για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς και οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα αδειοδότησης για τη σύσταση εταιρειών διαχείρισης.

    Το χρονοδιάγραμμα, προβλέπει ότι από τις 29 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων κι όπως έλεγε αρμόδια πηγή, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη σύσταση τέτοιων εταιρειών, το οποίο απομένει να αποτυπωθεί στην πράξη.

    Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει ως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.

    Σε ότι αφορά ειδικότερα τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι η έκθεση της Blackrock που έχει αποσταλεί στις τράπεζες, περιλαμβάνει διάφορα μοντέλα διαχείρισης των δανείων αυτών.

    [04] Κλήσεις σε εκατό καταθέτες της «λίστας Μπόργιανς»

    Το κατώφλι των Οικονομικών Εισαγγελέων καλούνται να περάσουν τις επόμενες ημέρες δεκάδες αποκαλούμενοι «καλοί και εξαίρετοι» καταθέτες της UBS, που περιλαμβάνονται στην «λίστα Μπόργιανς», οι οποίοι καλούνται σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι Εισαγγελείς που αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας καταθετών στην ελβετική τράπεζα, καλούν σε εξηγήσεις τους πρώτους εκατό φορολογούμενους που εμφανίζουν αποκλίσεις εκατομμυρίων στα δηλωθέντα εισοδήματα με τα ποσά που εμπιστεύτηκαν στην UBS.

    Τα αποτελέσματα των ελέγχων εισοδημάτων που δηλώθηκαν την δωδεκαετία 2000-2012 από πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα που παρέδωσαν οι αρχές του κρατιδίου Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις κραυγαλέα : «Ο φορολογούμενος μεσαίας, μέτριας ή και χαμηλής οικονομικής δύναμης στην Ελλάδα είναι ένας μεγαλοκαταθέτης, καλός ή εξαίρετος πελάτης ελβετικών τραπεζών στο εξωτερικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας.

    Στους πρώτους που καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί και συνταξιούχοι του Δημοσίου, αλλά και μία τουλάχιστον περίπτωση φορολογούμενου που δηλώνει πλέον «ανεπάγγελτος», και εμφανίζει στην λίστα καταθέσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ.

    Μεταξύ των προσώπων που καλούνται σε εξηγήσεις από τους Εισαγγελείς είναι δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος την περίοδο 2000-2012 ,δήλωσε συνολικά 813 χιλιάδες ευρώ, που στην λίστα Μπόργιανς καταγράφηκε με κατάθεση 2,7 εκατομμύρια ευρώ.

    Επίσης καλείται συνταξιούχος που την επίμαχη δωδεκαετία δήλωσε συνολικά 477 χιλιάδες ευρώ, αλλά στην UBS είχε 1,9 εκατομμύρια ευρώ.

    [05] Χ. Αλεξίου στο ANA-MPA Turk: Κουβαλάμε αλύτρωτα πράγματα

    Ο Φεβρουάριος σηματοδοτεί για τη Χαρούλα Αλεξίου μια διπλή κατάδυση στο παρελθόν και τις ρίζες της, ένα νοερό ταξίδι από την πατρογονική γη στη Σμύρνη και τα παιδικά της χρόνια στη Θήβα και την Αθήνα ως την ενηλικίωσή της, τη σχέση της με τη μουσική, το κοινό, την οικογένεια και τους φίλους.

    Δύο φαινομενικά άσχετα γεγονότα, μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής της Σμύρνης (το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με το συγκρότημα ΤΑΚΙΜ), με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και η σειρά παραστάσεων «Χειρόγραφο» που ανεβαίνει από τις 19 Φεβρουαρίου στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, ανασύρουν μνήμες «που δεν ξέρεις γιατί έχουν μείνει εκεί», στιγμές και εικόνες ανεξίτηλες.

    Μιλώντας για το ANA-MPA turk η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια ανατρέχει σε στιγμιότυπα από τη ζωή της, περιγράφει την 20ετή σχέση της με τη Σμύρνη, σχολιάζει την προσφυγική κρίση, ένα θέμα που «μας γεμίζει ενοχές, γιατί είναι τραγικό να συμβαίνει αυτός ο θάνατος μπροστά στα μάτια σου και να μην είσαι σε θέση να το σταματήσεις», ενώ με τη θεσμική της ιδιότητα ως προέδρου του μη κερδοσκοπικού οργανισμού GEA σχολιάζει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την πνευματική ιδιοκτησία.

    [06] Ακυρώσεις παραστάσεων σήμερα σε Εθνικό Θέατρο και ΚΘΒΕ

    Ακυρώνονται σήμερα, λόγω της πανελλαδικής απεργίας οι παραστάσεις στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορίου Ελλάδος.

    Συγκεκριμένα, στο Εθνικό Θέατρο ακυρώνεται ο «Ριχάρδος Γ΄» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στη Κεντρική Σκηνή και το «Εγκλημα και Τιμωρία», του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

    Οι θεατές που έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια, ενημερώνει η σχετική ανακοίνωση, έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου εντός δεκαήμερου για αλλαγή ή εξαργύρωση των εισιτηρίων τους ή να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο 210-7234567 για εισιτήρια μέσω τηλεφωνικού κέντρου και internet.

    Στο μεταξύ χωρίς θέατρο μένουν σήμερα και οι Θεσσαλονικείς καθώς οι μοναδικές σκηνές της πόλης που είχαν για σήμερα προγραμματισμένες παραστάσεις, είναι αυτές του ΚΘΒΕ.

    Ματαιώνονται - λόγω της πανελλαδικής απεργίας - όλες οι προγραμματισμένες παραστάσεις σε όλες τις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Μικρό θέατρο και σκηνή "Σωκράτης Καραντινός" της Μονής Λαζαριστών).

    [07] Γ. Κατρούγκαλος: Όλα τα μεγάλα θέματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά

    Ολοκληρώθηκεη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

    Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε τα εξής: «Ήταν μια ιδιαίτερα αναλυτική, σκληρή διαπραγμάτευση, που, όμως, έγινε σε ένα επίπεδο που προώθησε τα ζητήματα που η δική μας η πλευρά ήθελε να θέσει. Θα έχετε πληροφορηθεί ότι είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα ανοιχτά εκ μέρους τους ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε σε μια ατζέντα συγκεκριμένη. Αυτό έγινε. Νωρίς σήμερα το πρωί σε αυτήν την ατζέντα συζητήσαμε. Ουσιαστικά, μια αναλυτική κατ' άρθρον επεξεργασία όλου του νόμου. Η συνεννόηση που έχουμε μαζί τους είναι να συνεχιστεί η συζήτηση και με τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προωθήσουμε όλα τα πιθανά θέματα, για να έχουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου, όσο το δυνατόν συντομότερα. Τους ενημερώσαμε, επίσης ότι έχουμε ένα παράλληλο διάλογο με την κοινωνία και ότι στο αρχικό σχέδιο που τους έχουμε θέσει, μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές. Για όλα αυτά τα ζητήματα επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν την οριστική τους γνώμη. Επομένως, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Συνεχίσαμε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση, όμως, με έναν τρόπο που φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να καταλήξουμε καλά για τον τόπο σύντομα, όπως είναι το εθνικό συμφέρον».

    [08] Αλ. Τσίπρας: Οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να καθυστερήσουν την αξιολόγηση

    Την κεντρική θέση ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Το προσφυγικό ζήτημα κυριάρχησε στη συνάντηση, συζητήθηκε ωστόσο και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και τα οποία συγκροτούν ένα πλαίσιο που δίνει δυνατότητες να περάσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στο γεγονός της απορρόφησης κατά 97% των ευρωπαϊκών πόρων, το ότι μέσα στο 2015 υπήρξαν 170.000 θέσεις εργασίας περισσότερες, ότι προχώρησε η ανακεφαλαιοποίηση με επιτυχία και ότι ολοκληρώνονται συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας που μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο.

    Αναφορικά με το ασφαλιστικό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την πρόταση της κυβέρνησης ως πρόταση που είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς η ελληνική πρόταση είναι στα χέρια των θεσμών από την αρχή του χρόνου. «Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και τόνισε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για καθυστέρηση στην αξιολόγηση». «Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα», σημείωσε επιπλέον, υπογραμμίζοντας δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος ρώτησε τον κ. Τσίπρα και για την εσωτερική κοινωνική και πολιτική κατάσταση.

    Όσον αφορά στο προσφυγικό, πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι εκείνο που ζητεί η κ. Μέρκελ είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα hotspots έως τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε διαξέγεται η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι έως τότε θα έχει υλοποιήσει τις σχετικές δεσμεύσεις της. Εκείνα που τονίζει η κυβέρνηση και με τα οποία συμφωνούν οι συνομιλητές της, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι ότι εφόσον ήρθη το εμπόδιο μπλοκαρίσματος χρηματοδότησης από τον Ιταλό πρωθυπουργό πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα το συμφωνηθέν joint action plan ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, η κυβέρνηση ζητεί την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Ακόμη η κυβέρνηση ζητεί μετ' επιτάσεως να εφαρμοστεί το εργαλείο της επανεγκατάστασης (relocation) που προχωράει με μηδαμινούς ρυθμούς.

    Το προσφυγικό συζητήθηκε και στην κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, με πηγές της κυβέρνησης να αναφέρουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον εκδήλωσε την πλήρη στήριξη του προς τη χώρα. Όπως ανέφεραν ειδικότερα, θα συγκροτηθεί διμερής ομάδα με Βρετανούς ειδικούς (θα μεταβούν σύντομα στην Αθήνα) σε τεχνογνωσία στο θέμα της επανεισδοχής Πακιστανών. Επιπλέον, βοήθεια μπορεί να υπάρξει με προσωπικό και σε τεχνικό επίπεδο στην ενίσχυση της ακτοφυλακής. Κατά τις ίδιες πηγές, αναφορικά με τη συζήτηση περί "Brexit", ο κ. Τσίπρας είπε ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ των 'exits'.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 February 2016 - 17:32:31 UTC