Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη υπό τον Θ. Δρίτσα για τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την προσωρινή παρουσία μεταναστών και προσφύγων σε χώρους του λιμανιού
  • [02] Ο ΠΟΥ χρηματοδοτεί μελέτες για το αν ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ή με μετάγγιση αίματος.
  • [03] Ερντογάν: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τους 400.000 ανθρώπους που έχει σκοτώσει στη Συρία, από κοινού με το καθεστώς του Άσαντ
  • [04] Μαξίμου: Η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα του προσφυγικού
  • [05] Ο Στ. Κοντονής καλεί όσους εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις να παραιτηθούν από τις θέσεις τους

  • [01] Σύσκεψη υπό τον Θ. Δρίτσα για τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την προσωρινή παρουσία μεταναστών και προσφύγων σε χώρους του λιμανιού του Πειραιά

    Eυρεία σύσκεψη για την οργάνωση της προσωρινής ολιγοήμερης παραμονής προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπ. Ναυτιλίας, υπό την προεδρία του αρμόδιου υπουργού Θ. Δρίτσα και τη συμμετοχή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αθανάσιου Αθανασόπουλου.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την προσωρινή παρουσία μεταναστών και προσφύγων στους χώρους του λιμανιού και οι τρόποι αντιμετώπισή τους. Σύμφωνα με το υπ. Ναυτιλίας, αποφασίστηκε ένας βασικός σχεδιασμός με πρόβλεψη για δυνατότητα ευέλικτων εφαρμογών ανάλογα με τα δεδομένα, και τέλος ελήφθησαν αποφάσεις για την εξασφάλιση του συντονισμού όλων των υπεύθυνων εμπλεκόμενων φορέων.

    Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί η συνδρομή και συμμετοχή της Περιφέρειας Πειραιά, των δήμων και άλλων φορέων της πόλης, ενώ αξιολογήθηκε ως αναγκαία η συστηματική συνεργασία με τους φορείς αλληλεγγύης του Πειραιά.

    [02] Ο ΠΟΥ χρηματοδοτεί μελέτες για το αν ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή ή με μετάγγιση αίματος.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα εξαμηνιαίο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του ιού Ζίκα ο οποίος έχει συνδεθεί με την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών σε βρέφη.

    Μεταξύ άλλων, θα χρηματοδοτηθούν μελέτες με αντικείμενο αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή ή με τη μετάγγιση αίματος, δήλωσε η Δρ. Σιλβί Μπράιαντ μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Η Μπράιντ, που είναι διευθύντρια του τμήματος πανδημιών και επιδημιών του ΠΟΥ, είπε ότι οι έγκυες γυναίκες στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές συμβουλές και στην κατάλλη τεχνολογία ώστε να παίρνουν τις αποφάσεις τους όντας ενήμερες για το θέμα και να επιλέγουν, μεταξύ άλλων, αν θα προχωρήσουν σε άμβλωση εάν το έμβρυο που κυοφορούν πάσχει από μικροκεφαλία.

    Το θέμα των αμβλώσεων παραμένει ταμπού σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και η πρακτική αυτή καταδικάζεται από την Καθολική Εκκλησία.

    Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ συνέστησαν πάντως σήμερα σε όσους επιστρέφουν από χώρες που πλήττονται από τον ιό να χρησιμοποιούν προφυλακτικά ή να απέχουν από το σεξ με τις έγκυες συντρόφους τους. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είχαν ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι ένα πρόσωπο προσβλήθηκε από τον ιό στο Τέξας μετά από σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό του που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βενεζουέλα.

    Οι νέες συστάσεις των CDC έχουν ως στόχο να προστατεύσουν κυρίως τις εγκύους και τα αγέννητα έμβρυα. "Οι άνδρες που διαμένουν ή ταξίδεψαν σε ζώνες όπου ενδημεί ο ιός Ζίκα και έχουν έγκυες συντρόφους θα πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικά, σωστά και σε μόνιμη βάση, κατά τη σεξουαλική επαφή ή να απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης", προειδοποίούν τα CDC.

    "Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις και να συζητήσετε με τον γιατρό σας", συνεχίζει η ανακοίνωση.

    [03] Ερντογάν: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τους 400.000 ανθρώπους που έχει σκοτώσει στη Συρία, από κοινού με το καθεστώς του Άσαντ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σήμερα ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τους ανθρώπους που έχει σκοτώσει στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα και η Δαμασκός είναι από κοινού υπεύθυνες για 400.000 θανάτους, μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

    Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σενεγαλέζο ομόλογό του, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι επιχειρεί να φτιάξει ένα "μίνι κράτος" στη Συρία για λογαριασμό του συμμάχου της, του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    "Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τους ανθρώπους που έχει σκοτώσει εντός των συνόρων της Συρίας. Σε συνεργασία με το καθεστώς, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτώσει έφτασε τις 400.000", συνέχισε, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο.

    [04] Μαξίμου: Η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα του προσφυγικού

    Την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΕ για το προσφυγικό, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε εθνικό επίπεδο από πολλά κράτη που δεν τηρούν την πολιτική της Ευρώπης, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, που παράλληλα σημειώνουν τις προόδους της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την τάση ορισμένων χωρών τής Κεντρικής Ευρώπης να έχουν εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την επίσημη πολιτική της ΕΕ, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα.

    Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι παρά το βάρος μιας μακρόχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα του προσφυγικού. Οι δεσμεύσεις αυτές είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει η Ευρώπη για το προσφυγικό.

    Ωστόσο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτυχής άσκηση της πολιτικής αυτής, απαιτεί αντίστοιχους ρυθμούς υλοποίησης και από τα άλλα μέρη. Σήμερα, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.

    Θέση της Ελλάδας είναι ότι στη φάση αυτή, η Ευρώπη μόνο ενωμένη σε μια κοινή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα. Υπογραμμίζεται ότι το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών (blame game) δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Επιτυχία μπορεί να είναι μόνο η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές. Η θέση αυτή, έχει την υποστήριξη της πλειονότητας των κρατών-μελών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

    Στο σημείο αυτό, η Αθήνα σημειώνει ότι «παρά την κοινή δέσμευση της ΕΕ στο προσφυγικό, μια σειρά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία), προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η πολιτική αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Την προσπάθεια να κλείσουν τα σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

  • Την άσκηση απαράδεκτων πιέσεων προς την Ελλάδα να αποστεί από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο.

  • Την άσκηση πίεσης προς την ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.

  • Την κατάθεση "ιδεών" άσχετων με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητων για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο.

    Οι προτάσεις αυτές:

    - Ενσωματώνουν μια απαράδεκτη ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.

    - Αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

    - Διασπούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα».

    Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι «μια πιο αποφασιστική απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτή τη στιγμή αναγκαία, προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο που έχει αποφασίσει». Κατά συνέπεια, «ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος»

    Η χώρα μας, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρωτοστατεί στον αγώνα να υλοποιηθεί μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης και να αποτραπεί ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού χώρου και η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία για το προσφυγικό αλλά πρέπει όλοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

    [05] Ο Στ. Κοντονής καλεί όσους εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις να παραιτηθούν από τις θέσεις τους

    Ο Σταύρος Κοντονής καλεί με δήλωσή του να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους μέχρι τη λήξη των δικών όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό «εις βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί σοβαρές κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη». Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού ρίχνει τα «βέλη» του και προς την Ελληνική Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδία, την οποία κατηγορεί για «αδιαφανές και προβληματικό καθεστώς», ενώ τονίζει ότι η ΕΠΟ «αψηφώντας κάθε αρχή χρηστής διοίκησης συνεχίζει να μεταχειρίζεται πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε σοβαρά αθλητικά αδικήματα σα να μην μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους».

    Από την πλευρά της, η ΕΠΟ δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ομοσπονδία απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Κοντονή υπογραμμίζοντας ότι «όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ασχολούνται νομίμως» και πως όλοι οι έλεγχοι που έχουν διενεργηθεί σε αυτή δεν εμφάνισαν το παραμικρό μεμπτό εναντίον της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 February 2016 - 19:32:25 UTC