Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά: Ήρθε η στιγμή να ενωθεί και πάλι ο χώρος της Κεντροαριστεράς
  • [02] Επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
  • [03] Η Χ. Αλεξίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Σμύρνη: Είναι σαν να ζω αυτό που έζησαν οι πρόγονοί μου
  • [04] Τουλάχιστον 12 οι νεκροί από το σεισμό στην Ταϊβάν
  • [05] Συρία: Το καθεστώς προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης χερσαίας επέμβασης
  • [06] Τουρκία: Η αστυνομία κατέσχεσε μη πιστοποιημένα φουσκωτά σκάφη για μετανάστες
  • [07] Τα τουρκο-συριακά σύνορα παραμένουν ανοικτά, υποστήριξε ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου
  • [08] «Δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις» δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς από το Άμστερνταμ
  • [09] Σ. Αραχωβίτης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Την προσεχή εβδομάδα θα έχουμε εξελίξεις για τους αγρότες
  • [10] Φάιμαν: Διάσωση αλλά και άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών προς την Τουρκία

  • [01] Φ. Γεννηματά: Ήρθε η στιγμή να ενωθεί και πάλι ο χώρος της Κεντροαριστεράς

    «Έχει έρθει η στιγμή ο χώρος αυτός που είναι κατακερματισμένος, να ενωθεί και πάλι. Θα είναι ένας άλλος πόλος. Αυτόνομος πόλος ελπίδας πραγματικής», αναφέρει η Φώφη Γεννηματά σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως εξηγεί, «η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη με αυτόνομο ρόλο και αυτοδύναμη στρατηγική, διακριτά πολιτικά οριοθετημένη από τον δήθεν αριστερό λαϊκισμό και τις παρωχημένες ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις συντηρητικές πολιτικές που εκπροσωπεί η ΝΔ».

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνει ότι η πρωτοβουλία για την αναγέννηση της κεντροαριστεράς κερδίζει κάθε μέρα και περισσότερους υποστηρικτές καθώς νέοι άνθρωποι, επιστήμονες, Έλληνες από το εξωτερικό, στελέχη της αυτοδιοίκησης επιθυμούν να δουλέψουν για το νέο εγχείρημα. «Αυτός ο χώρος, που περιλαμβάνει το ριζοσπαστικό κέντρο, τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, τη σοσιαλδημοκρατία, είναι ένας χώρος ιδεών, προτάσεων, στελεχών με γνώση και εμπειρία, μεταρρυθμιστική παράδοση και είναι σήμερα χρήσιμος όσο ποτέ», τονίζει η Φώφη Γεννηματά. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σήμερα και αύριο η ευρύτερη προοδευτική συμμαχία που προτείνω, είναι απόλυτα αναγκαίο να διατυπώσουμε μια νέα πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης. Σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι μπορούν να τον μετατρέψουν σε σανίδα σωτηρίας της αποτυχημένης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ, αλλά και των κρυφοδεξιών που προσπαθούν να του δώσουν το τελικό χτύπημα και να τον μετατρέψουν σε ουρά της ΝΔ» προσθέτει.

    [02] Επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

    Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Δέλτα Φαλήρου, επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

    Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε στα τρία συνιστώντα έργα, τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, «όπου διαπίστωσε τον αριστουργηματικό χαρακτήρα των εγκαταστάσεων, τόσο από αρχιτεκτονικής άποψης όσο και σε σχέση με την περιβαλλοντική διαχείριση των εγκαταστάσεων και την ενσωμάτωση μοναδικών στην Ευρώπη καινοτομιών».

    «Οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και το Κέντρο Πολιτισμού πρόκειται να παραδοθεί στους ωφελούμενους φορείς και το κοινό μέσα στην 'Ανοιξη, ως μια πολύ σημαντική και γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς τον ελληνικό λαό και το ελληνικό δημόσιο, στην κτήση και τη διαχείριση των οποίων θα περιέλθει το Κέντρο Πολιτισμού μετά την ολοκλήρωσή του», καταλήγει το σχετικό ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

    [03] Η Χ. Αλεξίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Σμύρνη: Είναι σαν να ζω αυτό που έζησαν οι πρόγονοί μου

    Στην ιδιαίτερη πατρίδα τής μητέρας της, τη Σμύρνη, βρίσκεται η Χαρούλα Αλεξίου, η οποία παραβρέθηκε στη Θεία Λειτουργία του πολιούχου Αγίου Βουκόλου, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Λίγες ώρες πριν από την αποψινή συναυλία που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Σμύρνης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την πόλη, όπου ένας δρόμος φέρει το όνομά της, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το δράμα των προσφύγων που από τα μικρασιατικά παράλια διασχίζουν την ίδια θάλασσα που διέσχισαν το 1922 με την Καταστροφή οι πρόγονοί της, για να φτάσουν στην Ελλάδα

    [04] Τουλάχιστον 12 οι νεκροί από το σεισμό στην Ταϊβάν

    Ο ισχυρός σεισμός, που έπληξε νωρίς σήμερα το πρωί την Ταϊβάν, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονταν μέσα σ' ένα συγκρότημα διαμερισμάτων 17 ορόφων το οποίο κατέρρευσε, ενώ καθώς βραδυάζει εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί αγνοούμενοι στα συντρίμμια του συγκροτήματος.

    Ενώ οι διασώστες εξακολουθούν να ψάχνουν για επιζώντες, ερωτήματα διατυπώνονται σχετικά με την κατασκευή του κτιρίου Wei-guan Golden Dragon στη νότια πόλη Ταϊνάν, το οποίο κατέρρευσε όταν σημειώθηκε ο μεγέθους 6,4 βαθμών σεισμός γύρω στις 4 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα, 22:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), κατά την έναρξη της αργίας του Νέου Σεληνιακού Έτους.

    Δέκα από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, ανάμεσα στους οποίους ένα κοριτσάκι μόλις 10 ημερών, βρίσκονταν μέσα σ' αυτό το συγκρότημα διαμερισμάτων. Το βρέφος βρέθηκε στην αγκαλιά του νεκρού πατέρα του.

    Οι διασώστες χρησιμοποιούν υδραυλικές κλίμακες και έναν γερανό για να ερευνήσουν τα συντρίμμια και να εντοπίσουν επιζώντες, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, αν και πολλοί απ' αυτούς δεν χρειάστηκε να παραμείνουν για πολύ.

    Ένας 18χρονος εντοπίσθηκε ζωντανός λίγο πριν πέσει το σκοτάδι και οι διασώστες προσπαθούν να τον απεγκλωβίσουν, ενώ μια 30χρονη γυναίκα, ένα εννιάχρονο κορίτσι κι ένα αγοράκι νηπιακης ηλικίας ανασύρθηκαν ζωντανοί, μετέδωσε η τηλεόραση της Ταϊβάν. Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κι άλλων κτιρίων σε άλλες εννέα περιοχές της πόλης αυτής των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με το κυβερνητικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

    Ωστόσο οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης επικεντρώνονται, σύμφωνα με αξιωματούχο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στο κτίριο αυτό των 17 ορόφων, όπου είναι πλέον έντονη η οσμή από διαρροή αερίου.

    [05] Συρία: Το καθεστώς προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης χερσαίας επέμβασης

    Το συριακό καθεστώς προειδοποίησε σήμερα εναντίον οποιασδήποτε ξένης χερσαίας επέμβασης στο έδαφός του, μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενες αποστολές σαουδαραβικών και τουρκικών στρατευμάτων στην εμπόλεμη χώρα.«Οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση στο συριακό έδαφος χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης συνιστά επίθεση ενώπιον της οποίας θα πρέπει να αντισταθούμε»δήλωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Δαμασκό, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    «Ας μην σκεφτεί κανένας να επιτεθεί στη Συρία ή να παραβιάσει την κυριαρχία της διότι θα τους στείλουμε πίσω στη χώρα τους, είτε είναι Σαουδάραβες είτε Τούρκοι, μέσα σε ξύλινα φέρετρα»πρόσθεσε.Ο Μουάλεμ υποστήριξε ακόμη πως μια κατάπαυση του πυρός είναι δύσκολη ή και αδύνατη πριν σφραγισθούν τα σύνορα με την Τουρκία και την Ιορδανία και πριν συμφωνηθεί ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν στη Συρία.

    [06] Τουρκία: Η αστυνομία κατέσχεσε μη πιστοποιημένα φουσκωτά σκάφη για μετανάστες

    Η αστυνομία κατέσχεσε στη δυτική Τουρκία γύρω στα 50 μη πιστοποιημένα φουσκωτά σκάφη τα οποία προορίζονταν για τους μετανάστες που διαπλέουν καθημερινά λαθραία το Αιγαίο για να φθάσουν στην Ελλάδα.

    Οι δυνάμεις της τάξης ερεύνησαν ταυτόχρονα χθες, Παρασκευή, στη Σμύρνη τρία παράνομα εργαστήρια στα οποία κατασκευάζονται τα πλεούμενα αυτά.

    Τα 49 φουσκωτά που κατασχέθηκαν καταστράφηκαν όλα, διευκρίνισε το πρακτορείο.

    Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε πρόσφατα παρόμοιες επιδρομές σε λαθραία εργαστήρια στα οποία κατασκευάζονται κακής ποιότητας σωσίβια που χρησιμοποιούνται από τους πρόσφυγες.

    [07] Τα τουρκο-συριακά σύνορα παραμένουν ανοικτά, υποστήριξε ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου

    Τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία παραμένουν ανοικτά και έως 55.000 άνθρωποι διαφεύγουν αυτή τη στιγμή προς αυτά, υποστήριξε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    "Συνεχίζουμε αυτή την πολιτική των ανοικτών συνόρων για τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τη Συρία", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς αναχωρούσε από τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ.

    "Έχουμε ήδη δεχθεί 5.000 απ' αυτούς, άλλοι 50.000 έως 55.000 βρίσκονται στο δρόμο προς τα σύνορα και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε εκεί επειδή οι (ρωσικές) αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται ... Επιτίθενται στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους αμάχους", υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

    Όπως διαπίστωσε ωστόσο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, το τουρκικό μεθοριακό πέρασμα του Οντσούπιναρ παραμένει σήμερα κλειστό για τους χιλιάδες Σύρους που συνωστίζονται εκεί για να ξεφύγουν από την επίθεση των στρατευμάτων του καθεστώτος της Δαμασκού, που υποστηρίζεται από τους Ρώσους. Η επίθεση εξαπολύθηκε στην αρχή της εβδομάδας γύρω από την πόλη του Χαλεπιού.

    [08] «Δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις» δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς από το Άμστερνταμ

    «Από πλευράς μας, κατέστη σαφές προς όλους ότι δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις. Απαντήσεις οφείλουν, επίσης, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της άτυπης άτυπης συνάντησης Gymnich των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έλαβε χώρα επί ένα διήμερο στο 'Αμστερνταμ. «Διότι» πρόσθεσε «δεν έχει ακόμη δοθεί στην Ελλάδα η αναγκαία βοήθεια, η οποία προβλέπεται στις αποφάσεις όλων των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα».

    Ο κ. Κοτζιάς, όπως εξήγησε, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη, σήμερα, για την προσφυγική μεταναστευτική κρίση ανάμεσα στα υποψήφια προς ένταξη κράτη-μέλη των Δυτ. Βαλκανίων και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτέλεσε και το αποκλειστικό ζήτημα κατά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και των ομολόγων τους από τα υποψήφια προς ένταξη κράτη, τόνισε με έμφαση «ότι είναι αναγκαίο τα σύνθετα προβλήματα να βρουν σύνθετες λύσεις και για το σκοπό αυτό πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις που έχουμε λάβει σε σειρά συναντήσεων και οι οποίες δεν εφαρμόζονται».

    [09] Σ. Αραχωβίτης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Την προσεχή εβδομάδα θα έχουμε εξελίξεις για τους αγρότες

    Εξελίξεις στα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες θα έχουμε την προσεχή εβδομάδα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, επισήμανε με αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Λακωνίας και υπεύθυνος του αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης.

    Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Λάκωνας βουλευτής όταν κλήθηκε να σχολιάσει την εισβολή των αγροτών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Σπάρτη σήμερα το πρωί.

    Ειδικότερα,ο κ.Αραχωβίτης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, «σήμερα το πρωί στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Σπάρτη είχαμε συνάντηση, ύστερα από πρόσκληση που τους κάναμε, με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του νομού Λακωνίας, επαγγελματο-βιοτέχνες και εμπόρους. Κατά την διάρκεια της συζήτησης εισέβαλε στα γραφεία μια ομάδα αγροτών, οι οποίοι με έντονο τρόπο εξέφρασαν την άποψή τους για την πρόταση του ασφαλιστικού και διαμαρτυρήθηκαν εντόνως γιατί δεν είχαν κληθεί. Τους απάντησα ότι μέσα σ' αυτή την εβδομάδα αναμένουμε εξελίξεις για τους αγρότες, οπότε αμέσως μετά την ανακοίνωση των εξελίξεων θα τους καλέσω σε συνάντηση, έτσι ώστε να συζητήσουμε. Κατόπιν αυτών οι αγρότες αποχώρησαν και η συζήτηση με τους επαγγελματο-βιοτέχνες και τους εμπόρους συνεχίστηκε κανονικά».

    [10] Φάιμαν: Διάσωση αλλά και άμεση επαναπροώθηση των μεταναστών προς την Τουρκία

    Τη διάσωση όλων των μεταναστών που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα την άμεση επαναπροώθησή τους από την Frontex προς την Τουρκία, ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινές συνεντεύξεις του στις αυστριακές εφημερίδες Kronen Zeitung και Osterreich.Σχετική πρόταση έκανε ο ίδιος, όπως λέει, στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της πρόσφατης Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία, στο Λονδίνο.

    «Πρέπει όλοι να διασώζονται, αλλά μετά πρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό η Frontex δεν θα είναι πλέον μόνο μία υπηρεσία διάσωσης, αλλά πραγματικά και μία υπηρεσία προστασίας των συνόρων»αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην Osterreich.Ο ίδιος τονίζει στη συνέντευξή του στην Kronen Zeitung πως αυτή η πρότασή του αποτελεί το «μοναδικό μέτρο, που επιδρά ριζικά και διαλύει πλήρως το κύκλωμα των διακινητών».

    Σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η εκπρόσωπος του Αυστριακού καγκελάριου διευκρινίζει πως αυτή η πρόταση μπορεί να διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ και της Τουρκίας για την διάθεση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αγκυρα, στην οποία προβλέπεται ως όρος η ανακοπή από την Τουρκία των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

    Στη συνέντευξή του στην Kronen Zeitung ο καγκελάριος Φάιμαν αναφέρεται και σε ένα «Σχέδιο Β», για παράλληλη προστασία των συνόρων της Αυστρίας, που ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως «λύση ανάγκης», σημειώνοντας πως δεν πρέπει να επαφίεται κανείς μόνον σε ένα «Σχέδιο Α», καθώς εάν δεν λειτουργήσει αυτή η άμεση επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία θα πρέπει να υπάρξει προστασία των εθνικών συνόρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 6 February 2016 - 15:32:29 UTC