Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Μάρτιο θα έχουμε οικουμενική, εκτιμά ο Βασίλης Λεβέντης
  • [02] Τραγικό θάνατο βρήκε άγνωστος άνδρας, που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ
  • [03] Η παρεμπόδιση των hot spots προκαλεί αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες, επισημαίνει το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής
  • [04] Κλειστά τα Τέμπη από τις 6 το απόγευμα
  • [05] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα γέφυρα που θα ενώσει το Ιράν με την ΕΈ
  • [06] Καθυστερήσεις στην εθνική οδό Τρίπολης- Άργους, στον Ισθμό και την Σπάρτη
  • [07] Στο Σύνταγμα από την Παρασκευή με τα τρακτέρ τους, οι αγρότες
  • [08] Μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών Ελλάδος και Τουρκίας

  • [01] Τον Μάρτιο θα έχουμε οικουμενική, εκτιμά ο Βασίλης Λεβέντης

    «Τον Μάρτιο θα έχουμε οικουμενική», εκτιμά ο Βασίλης Λεβέντης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα RealNews, σημειώνοντας ότι μόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα αναγκαστούν οι ξένοι να χαλαρώσουν λίγο το πρόγραμμα, το οποίο «διαφορετικά δεν βγαίνει».

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τονίζει ότι οι θεσμοί φεύγουν απογοητευμένοι από την Ελλάδα διότι «αντί να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, ψάχνουμε δικαιολογίες για να μη γίνουν. Αντί να αποφασίσουμε μια και έξω να τσιτωθούμε λίγο, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, είμαστε όλο δικαιολογίες».

    Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν στηρίζει τι απεργίες και τα μπλόκα, καθώς «στρέφονται κατά άλλων κοινωνικών τάξεων», ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει άλλον εκλογικό νόμο εκτός από την απλή αναλογική.

    Προβλέπει, επίσης, ότι λόγω δημοσκοπικής κατάρρευσης, στις επόμενες εκλογές ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. «Πιθανώς και ο Βενιζέλος», προσθέτει, ενώ δεν αποκλείει και συνεργασία της Φώφης Γενημματά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Τραγικό θάνατο βρήκε άγνωστος άνδρας, που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

    Άγνωστος άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο το μεσημέρι, όταν έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ, μεταξύ των σταθμών Άνω Πατησίων και Περισσού, με αποτέλεσμα να διαμελιστεί από διερχόμενο συρμό του ηλεκτρικού.

    Δέκα πυροσβέστες μετείχαν στην επιχείρηση σπεγκλωβισμού του διαμελισμένου σώματος.

    Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η αστυνομία, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πρόκειται, πιθανότατα, για αυτοκτονία.

    [03] Η παρεμπόδιση των hot spots προκαλεί αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες, επισημαίνει το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

    Η παρεμπόδιση της δημιουργίας δομών, όπου θα καταγράφονται και θα ταυτοποιούνται πρόσφυγες και μετανάστες, «μόνο αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες προκαλεί», σχολιάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αφορμή τις αντιδράσεις κατοίκων και δημοτικών αρχών για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής.

    «Η απόσειση των ευθυνών των τοπικών αρχών, μόνο επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών επιφέρει και σ? αυτό συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου», επισημαίνει επίσης το υπουργείο σε σχετική του ανακοίνωση.

    «Μέσα σ? ένα κλίμα απειλών από μεριάς ευρωπαϊκών κρατών, ενόψει της ανεξέλεγκτης εισόδου μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη μέσω της πατρίδας μας, μοναδική απάντηση αποτελεί η οργανωμένη και ελεγχόμενη διαχείριση των εισερχομένων πληθυσμών σε κέντρα υποδοχής, τόσο στα σημεία εισόδου όσο και στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της χώρας», προσθέτει.

    Όπως διευκρινίζεται, στα σημεία εισόδου επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συντομότερη δυνατή παραμονή των εισερχομένων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο συγκέντρωσης μεγάλων πληθυσμών. «Η διαχείριση σε οργανωμένους χώρους δεν επιβαρύνει τους κατοίκους, δεν διαταράσσει την καθημερινότητά τους και προστατεύει τόσο τους πρόσφυγες όσο και τον ντόπιο πληθυσμό. Ειδικά στα νησιά, των οποίων η οικονομία κατά κύριο λόγο εξαρτάται από τον τουρισμό, η οργανωμένη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών αποτελεί προϋπόθεση για την αποφυγή φαινομένων που δυσφημούν την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό», υπογραμμίζεται.

    Στην ενδοχώρα η λειτουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσώπων υπό εθελούσια επιστροφή και προαναχωρησιακών κέντρων για τις αναγκαστικές επιστροφές (τα τελευταία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη), «συμπληρώνει το πλέγμα των δομών που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και για τη διατήρηση του ελέγχου και της ασφάλειας που επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες και προτάσσει η ΕΕ».

    Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών, που απαρτίζεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της χωροθέτησης και λειτουργίας των κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

    [04] Κλειστά τα Τέμπη από τις 6 το απόγευμα

    Κλειστά από τις 6 το απόγευμα και για ένα 24ωρο θα είναι τα Τέμπη, σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου.

    Η αστυνομία έχει ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

    Παράλληλα, από τις 5 το απόγευμα και μέχρι τις 8.30 το βράδυ θα παραμείνει κλειστή και η επαρχιακή οδός Λάρισας-Αγιάς, στο ύψος του Γερακαρίου και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές καθ? υπόδειξη της Αστυνομίας.

    [05] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα γέφυρα που θα ενώσει το Ιράν με την ΕΈ

    Tο πλαίσιο της στρατηγικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασίας με το Ιράν, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Τεχνολογικό Πάρκο Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.

    Πέραν της βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης για την πολύπλευρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε την Τεχεράνη, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την ΕΕ.

    Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του Τεχνολογικού Πάρκου Μαχντί Σαφαρίνια, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης, τόνισε ότι στο Πάρκο είναι μέλη πάνω από 30 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και δραστηριοποιούνται πάνω από 3.000 ερευνητές. Ο Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας, τονίζοντας ότι το Ιράν είναι η έβδομη χώρα στον κόσμο ως προς την ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας.

    Ο κ. Σαφαρίνια κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την τεχνολογία να συμμετάσχουν στη μεγάλη έκθεση που θα γίνει στο Ιράν τον Μάιο.

    Απαντώντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες και έκανε λόγο για επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η Ελλάδα θα γίνει «η γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την ΕΕ».

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα των τεχνολογιών και δήλωσε ότι τις δύο χώρες τις ενώνουν σημαντικοί δεσμοί δύο ισχυρών πολιτισμών, αλλά μπορεί να μας ενώσει και το μέλλον σε συνεργασίες σε σειρά από τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες.

    Απαντώντας στη δήλωση του Ιρανού αξιωματούχου ότι είναι ο πιο ανεξάρτητος ηγέτης της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και παρά την κρίση, ανοίγει τα φτερά της συνεργαζόμενη με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως με το Ιράν.

    Το κύριο πρόγραμμα επαφών του πρωθυπουργού θα γίνει αύριο με τις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και του προέδρου, Χασάν Ρουχανί. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες.

    [06] Καθυστερήσεις στην εθνική οδό Τρίπολης- Άργους, στον Ισθμό και την Σπάρτη

    Μεγάλες ουρές κι απίστευτη ταλαιπωρία έχουν υποστεί οι οδηγοί στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους, από το μπλόκο που δημιούργησαν οι αγρότες στην είσοδο του χωριού Μύλοι Αργολίδας λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι.

    Στο σημείο υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αγροτών με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα με μαύρες σημαίες και μοιράζουν πορτοκάλια στους διερχόμενους οδηγούς, ενώ δεν λείπουν και οι μικρο-διαπληκτισμοί από οδηγούς που θέλουν να περάσουν και δεν μπορούν.

    Η ουρά των αυτοκινήτων είναι σε μήκος χιλιομέτρων και η αστυνομία, μέσα από ένα μικρό χωματόδρομο πάνω από το χωριό, προσπαθεί να παρακάμψει το αγροτικό μπλόκο και να διευκολύνει να περάσουν μόνο οδηγοί με ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα.Οι αγρότες δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από τους Μύλους στις 6.00 το απόγευμα.

    Μεγάλες ουρές σχηματίζονται και στον Ισθμό όπου οι αγρότες στις 15.00 έκλεισαν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι Κορινθίας προκαλώντας κυκλοφοριακή ασφυξία στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Ο Παναγιώτης Φιακάς από το μπλόκο του Ισθμού δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα αποχωρήσουν από την παλαιά εθνική οδό στις 10.00 το βράδυ.

    Τέλος, στις 15.00 έκλεισε στην Σπάρτη και η γέφυρα του Ευρώτα στην εθνική οδό Σπάρτης -Τρίπολης από αγρότες της Λακωνίας, οι οποίοι δήλωσαν πως θα ανοίξουν το δρόμο στις 5.00 το απόγευμα.

    [07] Στο Σύνταγμα από την Παρασκευή με τα τρακτέρ τους, οι αγρότες

    Στην Αθήνα μεταφέρεται από την Παρασκευή ο αγώνας των αγροτών, όπως αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα οι εκπρόσωποι αγροτών από 68 μπλόκα που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση της Νίκαιας. Σύμφωνα με την απόφαση, την Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία οι αγρότες θα μετακινηθούν στην Αθήνα και θα «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα, τουλάχιστον επί διήμερο , ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

    Παράλληλα από αύριο προχωρούν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αύξηση των αριθμών των ωρών αποκλεισμού των δρόμων στα μπλόκα συντονισμένα.Επίσης, αποφάσισαν να μην μετάσχουν στην συνάντηση της Τρίτης στην Βουλή που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής της Βουλής. Όπως ανέφεραν,ακόμη και οι αγρότες μπλόκων που δεν συμμετείχαν στην σημερινή συνάντηση στην Νίκαια δεν θα λάβουν μέρος-σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν- στην συνάντηση της Τρίτης.

    Όσον αφορά στο κοινό πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε αυτό επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες:

    - Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.

    - Επίσης ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

    - Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια

    - Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.

    - Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

    [08] Μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών Ελλάδος και Τουρκίας

    Μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών Ελλάδος και Τουρκίας απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με σημερινή δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Σμύρνη, όπου χθες τέλεσε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Βουκόλου, πρώτου επισκόπου της ιστορικής πόλης και αγαπημένου μαθητή του Αποστόλου Παύλου.

    Ο κ.Βαρθολομαίος ανέφερε ότι «θυμηθήκαμε παλαίες ένδοξες ημέρες της Σμύρνης και της Ιωνίας ευρύτερα αλλά και παλαιές τραγικές για το Γένος μας ημέρες. Εμνημονεύσαμε τα θύματα της τραγωδίας της δεκαετίας του '20 και προσευχηθήκαμε για τους πρόσφυγες οι οποίοι διαπλέοντας με τόσους κινδύνους το Αιγαίο προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον».

    Η πλήρης δήλωση του Παναγιωτάτου είναι η ακόλουθη:

    «Αυτές τις μέρες θυμηθήκαμε παλαίες ένδοξες ημέρες της Σμύρνης και της Ιωνίας ευρύτερα αλλά και παλαιές τραγικές για το Γένος μας ημέρες. Εμνημονεύσαμε τα θύματα της τραγωδίας της δεκαετίας του '20, προσευχηθήκαμε για την ειρήνη εδώ στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο, προσευχηθήκαμε για τους πρόσφυγας οι οποίοι διαπλέοντας με τόσους κινδύνους το Αιγαίο προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και για τα παιδιά τους.

    Και ιδιαιτέρως θελήσαμε με το προσκύνημά μας αυτό και με τα όσα είπαμε να συμβάλομε περαιτέρω στη σύσφιξη των σχέσων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δύο γειτονικών και συμμάχων λαών. Και χαιρόμεθα πληροφορούμενοι ότι και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εμφορείται από τις ίδιες πεποιθήσεις και τους ίδιους στόχους και επιθυμεί να συμβάλει και αυτό προς την ίδια κατεύθυνση της φιλίας και της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ευχόμεθα λοιπόν κάθε επιτυχία στις σχετικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του ΑΠΕ και στέλνουμε με την ευκαιρία αυτή απο τη Σμύρνη τις καλύτερες ευχές και την πατριαρχική μας ευλογία προς όλους τους αναγνώστας και όλους τους ακροατάς. 'Ετη πολλά».

    Ο Πατριάρχης μιλώντας στον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο έδωσε την ευλογία του για την έναρξη λειτουργίας του νέου site του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην τουρκική γλώσσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 7 February 2016 - 15:32:31 UTC