Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Η συνεννόηση καταξιώνει τις πολιτικές ηγεσίες στα μάτια της κοινωνίας
  • [02] Παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζονται οι εργασίες για τα hotspots στην Κω, ανέφερε ο Δ. Βίτσας
  • [03] Για «προσχηματικό και επικίνδυνο διάλογο» στη Βουλή, σχετικά με το ασφαλιστικό, κάνει λόγο το ΚΚΕ
  • [04] Για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των αντιδράσεων για το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά, μίλησε ο Σ. Φάμελλος
  • [05] Στις 477,43 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 5,25%
  • [06] Μείωση παρουσίασαν τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα
  • [07] ΥΠΟΙΚ: Στόχος, η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τον Φεβρουάριο
  • [08] Το «μαρτύριο της σταγόνας» για χιλιάδες πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ
  • [09] Θεσσαλονίκη: Εντείνονται οι κινητοποιήσεις σε όλα τα μπλόκα των αγροτών
  • [10] Σε κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα οι υπάλληλοι των λιμανιών και οι λιμενεργάτες
  • [11] Με συμπτώματα γρίπης επισκέφθηκε το νοσοκομείο ο Μ. Ακιντζί
  • [12] Άλκη Ζέη: Nα παρασταθούμε ο ένας στον άλλον και υλικά αλλά και ψυχικά
  • [13] Εξόρυξη αργύρου πριν από 5.000 χρόνια στο Θορικό Λαυρεωτικής
  • [14] Κάτι «τρέχει» με... τις βιβλιοθήκες
  • [15] Πρόσκληση Βούτση προς αγρότες για ανοιχτό διάλογο στη Βουλή
  • [16] Π. Ρήγας: Οι θιασώτες των σεναρίων της αριστερής παρένθεσης, θα κουραστούν να απογοητεύονται
  • [17] Πολύωροι αποκλεισμοί δρόμων στην Ήπειρο από αγρότες
  • [18] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Πελοποννήσου
  • [19] Αισιοδοξία για τη μεσογειακή φώκια που δεν θεωρείται πλέον «κρισίμως κινδυνεύον» είδος
  • [20] Ρανιέρι:«Δραματική η κατάσταση στην Εθνική Ελλάδας»
  • [21] Γερμανικό πολυτελές όχημα με χειριστήρια αφής στο τιμόνι
  • [22] «Ερυθρόλευκο» το ντέρμπι

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Η συνεννόηση καταξιώνει τις πολιτικές ηγεσίες στα μάτια της κοινωνίας

    Στα μεγάλα και στα σημαντικά χρειάζεται να υπάρχει η συνεννόηση εκείνη, η οποία καταξιώνει και τις πολιτικές ηγεσίες στα μάτια της κοινωνίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Συμφωνούμε οι περισσότερες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις και στην ανάγκη εμπέδωση της πορείας της χώρας, εντός ΕΕ και Ευρωζώνης, συμφωνούμε και στο γεγονός ότι πρέπει να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό και θα τις εκπληρώσουμε, γιατί είναι καιρός πλέον νααναλάβουν και άλλοι τις ευθύνες τους στα θέματα αυτά, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, γιατί τα ελληνικά σύνορα, είναι και σύνορα της ΕΕ» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να καταστεί σαφές και τι ευθύνες φέρει η γειτονική Τουρκία για τα ζητήματα αυτά. «'Αρα, η ενότητα όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων σε αυτόν τον τομέα είναι επιβεβλημένη για την υπεράσπιση του κύρους της χώρας και του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε: «σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα χαίρομαι και πάλι διότι πάγια ήταν η άποψή σας ότι στα μεγάλα και στα σημαντικά χρειάζεται να υπάρχει η συνεννόηση εκείνη, η οποία καταξιώνει και τις πολιτικές ηγεσίες στα μάτια της κοινωνίας».

    Ο κ.Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις, τις οποίες χαρακτήρισε ταχύτατες σε όλα τα επίπεδα και σημείωσε ότι υπάρχει κοινωνική αναταραχή.

    Όπως τόνισε, οι εξελίξεις τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στο αγροτικό ζήτημα αλλά και στο προσφυγικό, θα καθορίσουν την πορεία από εδώ και στο εξής και εξέφρασε την σταθερή του θέση, ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της πορείας και μέσα σε συνθήκες ευρωπαϊκές, που δεν πρέπει να αμφισβητούνται και σε αυτό το πλαίσιο χρειάζονται αποτελεσματικές λύσεις.

    Καταλήγοντας ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε πως «δεν χρειάζεται ο τόπος κάθε λίγο και λιγάκι εκλογές, αλλά μια αποτελεσματική πολιτική, καθώς δεν πρέπει να ξαναζήσουμε τα αδιέξοδα του καλοκαιριού».

    [02] Παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζονται οι εργασίες για τα hotspots στην Κω, ανέφερε ο Δ. Βίτσας

    Σχεδόν έτοιμα είναι τα τέσσερα από τα πέντε hotspots, σε Μυτιλήνη, Λέρο, Χίο και Σάμο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τόνισε ότι παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, συνεχίζονται οι εργασίες στην Κω.

    «Προσωπικά, λυπάμαι όταν ο φόβος επικρατεί στο μυαλό και στις πράξεις ανθρώπων» ανέφερε ο κ. Βίτσας μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε: «Ντρέπομαι για τη μικρή ομάδα συνελλήνων, οι οποίοι ξεκινώντας από αντιλήψεις πολιτικές και ιδεολογικές, υπάρχει και αυτό το στοιχείο, βρίσκεται πίσω ή μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Και μάλιστα ξεπερνά κάθε είδος με επιθέσεις, όχι μόνο σε χώρους, αλλά και σε Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες».

    Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο στόχος για τους μετανάστες είναι μετά την ταυτοποίηση, «και το γεγονός ότι θα υπάρχει ένας χώρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να σιτίζονται, να στεγάζονται μέχρι 48 ώρες και μετά να μεταφέρονται».

    [03] Για «προσχηματικό και επικίνδυνο διάλογο» στη Βουλή, σχετικά με το ασφαλιστικό, κάνει λόγο το ΚΚΕ

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι «ο "διάλογος-απάτη" που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την Τρίτη 9/2, είναι προσχηματικός κι επικίνδυνος, στοχεύει στην παραπλάνηση του λαού και την υπονόμευση των εργατικών-λαϊκών αγώνων, με στόχο την επιβολή των μέτρων-λαιμητόμο που διαλύουν τα κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα».

    Επίσης, η ΚΟ του κόμματος καλεί «τους αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα του αγώνα, τους εργατοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους, να αχρηστεύσουν τις κάθε λογής παγίδες που στήνει η κυβέρνηση και να συνεχίσουν αποφασιστικά την πάλη τους».

    «Το μήνυμα της μεγαλειώδους απεργίας στις 4 Φλεβάρη σε όλη την Ελλάδα είναι σαφέστατο: Συνεχίζουμε-κλιμακώνουμε τον αγώνα για να αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟ του ΚΚΕ.

    [04] Για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των αντιδράσεων για το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά, μίλησε ο Σ. Φάμελλος

    Για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των αντιδράσεων από ακροδεξιά στοιχεία, με αφορμή τη δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο Δήμο Δέλτα Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "ΑΠΕριττα" με τον Κωστή Παπαδάκη και την Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

    Είπε, ότι ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια εκμετάλλευσης που γίνεται από τη Χρυσή Αυγή, ενώ αναφερόμενος στη δημιουργία του κέντρου, στο πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου", υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη "δαμόκλειο σπάθη" των ευρωπαϊκών οργάνων διακόπηκαν προσωρινά οι εργασίες για να συναντηθούν οι δήμαρχοι με τον αρμόδιο υπουργό και να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος.

    "Δεν θα τις χαρίσουμε (σ.σ. τις κινητοποιήσεις κατοίκων) στο φασισμό και στη μείωση της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και θα απομονωθούν τα ακροδεξιά στοιχεία" διεμήνυσε ο κ. Φάμελλος, μετά την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώην στρατόπεδο, στα Διαβατά, όπου είχαν επαφές με κατοίκους και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

    [05] Στις 477,43 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 5,25%

    Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά η οποία «βυθίζεται» κάτω από τα επίπεδα των 500 μονάδων, στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου του 2016, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα πυρά των πωλητών.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:25 διαμορφώνεται στις 477,43 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,25%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,95 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 7,23%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,18%.

    [06] Μείωση παρουσίασαν τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα

    Μείωση παρουσίασαν τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών διαμορφώθηκαν στο ποσό των 4,647 δισ. ευρώ έναντι 5,080 δισ. ευρώ το Νοέμβριο.

    Από το ποσό αυτό το μεγαλύτερο μέρος αφορά ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ οι οποίες περιορίστηκαν τον Δεκέμβριο στα 2,771 δισ. ευρώ έναντι 2,848 δισ. ευρώ το Νοέμβριο.

    Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων διαμορφώθηκαν και αυτές σε χαμηλότερα επίπεδα στα 931 εκατ. ευρώ από 1,118 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

    Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς τους ιδιώτες ανήλθαν τον Δεκέμβριο σε 739 εκατ. ευρώ έναντι 715 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο.

    [07] ΥΠΟΙΚ: Στόχος, η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τον Φεβρουάριο

    Τρεις εκκρεμότητες αναμένεται να διευθετήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Στόχος είναι η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και αν είναι δυνατόν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

    Οι τρεις εκκρεμότητες αφορούν:

    - την προστασία και για φέτος των φοιτητών, ανέργων και άλλων πολιτών με πολύ χαμηλά εισοδήματα από τα τεκμήρια διαβίωσης. Το μέτρο αυτό ίσχυε πέρυσι, αλλά η ανανέωσή του και για φέτος απαιτεί νομοθετική διάταξη.

    - τον καθορισμό των διαδικασιών βάση των οποίων θα δηλώνεται στις κατά τόπους ΔΟΥ (στο Μητρώο) το σύμφωνο συμβίωσης.

    - τον επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Και φέτος θα γίνει σε τρεις δόσεις αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες λόγω αλλαγής του χρόνου υποβολής των δηλώσεων.

    Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τονίζουν πάντως ότι το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε επίπεδο υποδομής για την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.

    [08] Το «μαρτύριο της σταγόνας» για χιλιάδες πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    Μεσημέρι Σαββάτου στην συνοριακή διάβαση της Ειδομένης. Ο Βαρδάρης, ο αέρας που έρχεται από τα Σκόπια σαρώνει το διάσελο στην κοιλάδα του Αξιού. Ο ήλιος μετριάζει κάπως το τσουχτερό κρύο και ζεσταίνει την ελπίδα των εκατοντάδων ανθρώπων που συνωστίζονται από τα άγρια χαράματα στην ουρά, σε σιδερόφραχτο διάδρομο, που καταλήγει στην έξοδο από την Ελλάδα και στο πέρασμα στην ΠΓΔΜ.

    Είναι γυναικόπαιδα, πολλά μικρά παιδιά, νέοι άντρες και ανάμεσά τους μία υπερήλικας -θα πρέπει να είχε πατήσει τα ογδόντα- η οποία σέρνει υποβασταζόμενη το κουρασμένο της κορμί, προσδοκώντας μια ...νέα ζωή μακριά από τον πόλεμο και τη δυστυχία. Έστω και σε αυτή την ηλικία...

    Το "μαρτύριο της σταγόνας", τελειώνει γι' αυτούς που τουρτουρίζουν στην ουρά. Προσωρινά έστω, γιατί δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν στον "βαλκανικό διάδρομο" μέχρις ότου φτάσουν -αν προλάβουν να φτάσουν και δεν εγκλωβιστούνσε κάποια ενδιάμεση χώρα- στον προορισμό τουςΒ· την Αυστρία ή την Γερμανία.

    Έφτασαν στη διάβαση της Ειδομένης, έχοντας "καθηλωθεί" -όπως προβλέπει το σχέδιο της αστυνομίας- για κάποια μερόνυχτα στο βενζινάδικο κοντά στο Πολύκαστρο ή σε κάποιο άλλο στην διαδρομή αλλά και τώρα που βρίσκονται στη "βρύση" δεν είναι σίγουροι ότι θα "πιουν νερό", αν δηλαδή θα περάσουν τον αστυνομικό έλεγχο στην πλευρά της ΠΓΔΜ.

    Και αυτό γιατί οι αρχές της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρας ανοιγοκλείνουν τα σύνορα ανάλογα με τους σχεδιασμούς τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν ώρες ατέλειωτες ή και ημέρες στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης.

    Με το μαγικό χαρτάκι, με το οποίο πιστοποιείται απο τις ελληνικές αρχές η προσφυγική τους ιδιότητας και η πρόθεσή τους να μεταβούν στην Αυστρία ή τη Γερμανία, περιμένουν εναγωνίως να περάσουν την πόρτα του φράχτη. Η ανθρώπινη γραμμή προς τη διάβαση δεν φθίνει ποτέ, καθώς η ελληνική αστυνομία τροφοδοτεί την Ειδομένη με λεωφορεία που σταθμεύουν σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων στον εθνικό δρόμο Αθηνών - Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου.

    Ο χώρος έξω από το βενζινάδικο, όπου σταθμεύουν τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους πρόσφυγες, σε απόσταση περίπου 15 χλμ. από την Ειδομένη, προκειμένου να μην δημιουργηθεί συνωστισμός στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, είναι "κατάσπαρτος" με σκηνές.

    Εκεί αναζητούνπροσωρινάκαταφύγιο από το τσουχτερό κρύο και τους ισχυρούς ανέμουςοι περίπου 2.000 πρόσφυγες , ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν ξεπεράσει ακόμη και τους 5.000!

    Την ίδια ώρα, το καφέ αλλά και το "ψιλικατζίδικο" στο χώρο του βενζινάδικου -που έχει προσαρμόσει τα προϊόντα του στις γαστριμαργικές προτιμήσεις των νέων πελατών του, από κονσέρβες με φασόλια και ρεβίθια, ζαμπόν κότας (και όχι χοιρινού ως είθισται) ως και φορτιστές κινητών και αδιάβροχα- είναι ασφυκτικά γεμάτα. Κάνουν "χρυσές" δουλειές.

    Εκατοντάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι αναζητούν τροφή για να "ξεγελάσουν" την πείνα τους, όπως χαρακτηριστικά λέει η 25χρονη Μίριαμ από τη Συρία που ταξιδεύει μαζί με τον μικρό της γιο για να συναντήσει, όπως λέει, τον άνδρα της στη Γερμανία.

    Η πληρότητα στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής, έχει "χτυπήσει κόκκινο" εδώ και περίπου ένα δεκαήμερο, όταν η απόφαση των αρχών της γείτονος να κρατήσουν επί ένα 48ωρο κλειστή τη διάβαση στην Ειδομένη, σε συνδυασμό με μια απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), οδήγησε στη δραματική αύξηση των αριθμών των προσφύγων, που ακόμη και οι ίδιες οι ΜΚΟ δήλωναν αδυναμία να διαχειριστούν.

    Στο καφενείο της Ειδομένης, οι ηλικιωμένοι θαμώνες -αυστηρά ...άνδρες, όπως προστάζουν τα ήθη κι έθιμα της ελληνικής επαρχίας- αναλύουν με τον δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο τα περί λειτουργίας hotspots στα νησιά, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους να ξαναζήσουν στιγμές, όπως αυτές στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν μετανάστες που είχαν "εγκλωβιστεί" εκεί -μετά την απόφαση να επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς- έμπαιναν σε σπίτια και έπαιρναν έπιπλα για να τα κάψουν και να ζεσταθούν, έκλεβαν κότες για να φάνε και εμφάνιζαν γενικότερη παραβατική συμπεριφορά.

    Τώρα μπορεί να μην έχουν το "άγχος" της μόνιμης παρουσίας στις αυλές των σπιτιών τους τών "ξένων", θεωρούν όμως "χαμένη υπόθεση" τη φετινή σοδειά από τα χωράφια τους, που βρίσκονται δίπλα στην ουδέτερη ζώνη. Αν και τα έσπειραν, δεν περιμένουν να πάρουν καρπούς, αφού εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν "καταλάβει" μέρος αυτών, ανάβοντας φωτιές για να μπορέσουν να επιβιώσουν τις παγωμένες νύχτες στην Ειδομένη, ενόσω περιμένουν να περάσουν στην "αντίπερα όχθη"...

    [09] Θεσσαλονίκη: Εντείνονται οι κινητοποιήσεις σε όλα τα μπλόκα των αγροτών

    Να σκληρύνουν τη στάση τους αποφάσισαν οι αγρότες και στη Δυτική Μακεδονία, ενώ σε Γιαννιτσά και Πιερία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους δυναμικά και δηλώνουν έτοιμοι να εντείνουν ακόμα περισσότερο εφόσον κριθεί απαραίτητο. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κατάσταση στα μπλόκα της χώρας είναι ιδιαίτερα τεταμένη και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι στην αυριανή συνάντηση στον Προμαχώνα, παρουσία αντιπροσωπείας των Τεμπών, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

    Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα είναι, σύμφωνα με τον γενικό συντονιστή Δημήτρη Μόσχο, το εξής:

    Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, και Νίκης με τα Σκόπια 10.00-23.00 και 14.00-19.00, στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13.00-15.00 και στα δύο ρεύματα, Νεάπολης Τσοτυλίου (14.00-16.00 και 18.30-20.00) στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.00-18.30, καθώς επίσης σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη. Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-14.00.

    Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά αποφασίστηκε αποκλεισμός 10.00-22.00, ενώ υπό συζήτηση είναι η σκέψη για αποκλεισμό και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί και η ενδυνάμωση στο τελωνείο των Ευζώνων.

    Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, θα γίνει αποκλεισμός δρόμων το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.

    Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας αποφασίστηκε 24ωρος αποκλεισμός, από τις 12.00, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του μπλόκου Διαμάντω Κρητικού.

    [10] Σε κινητοποιήσεις την επόμενη εβδομάδα οι υπάλληλοι των λιμανιών και οι λιμενεργάτες

    Κινητοποιήσεις, με αφορμή την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco, προανήγγειλαν οι υπάλληλοι των λιμανιών και οι λιμενεργάτες.

    Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Μονίμων και Δόκιμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ, την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, με συγκεντρώσεις σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου,ο υπάλληλοι των λιμανιών και οι λιμενεργάτες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Αθήνα και πορεία, ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη.

    HΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών,σε κοινή ανακοίνωσή τους, εκτιμούν ότι «η εμμονή της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ στην πολιτική πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ δεν αποτελεί αναπτυξιακό λιμενικό μοντέλο αλλά πολιτικό και οικονομικό ξεπούλημα των λιμανιών».

    Προσθέτουν επίσης ότι «η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους εργαζόμενους και το κορυφαίο θέμα των εργασιακών σχέσεων,ενώ έως τώρα δεν έχει προσδιορίσει και δεν έχει θεσμοθετήσει την αναγκαία δημόσια αρχή λιμένος».

    [11] Με συμπτώματα γρίπης επισκέφθηκε το νοσοκομείο ο Μ. Ακιντζί

    Με συμπτώματα γρίπης επισκέφθηκε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Γενί Ντουζέν", ο κ.Ακιντζί υποβλήθηκε σε εξετάσεις και αναλύσεις και του έγιναν συστάσεις για ολιγοήμερη ξεκούραση.

    Τουρκοκυπριακές ιατρικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα δήλωσαν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την κατάσταση της υγείας του και ο κ. Ακιντζί θα μπορέσει σε λίγες μέρες να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

    [12] Άλκη Ζέη: Nα παρασταθούμε ο ένας στον άλλον και υλικά αλλά και ψυχικά

    «Να είστε μαζί, να αγαπιέστε και να βοηθάει ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, να παρασταθούμε ο ένας στον άλλον και υλικά αλλά και ψυχικά για να μην μας πάρει η κατάθλιψη . Είναι πολύ φοβερό να πάθουμε κατάθλιψη σαν λαός, γι αυτό νομίζω ότι πρέπει μέσα μας να έχουμε μια μικρή φλόγα, μια μικρή χαρά και τότεθα δείτε πως όλα θα είναι πιο ανάλαφρα. Είναι δύσκολα χρόνια, όσο κρίση και αν υπάρχει όμως, έστω και σε ένα πολύ μικρό πράγμα να ελπίζετε σιγά σιγάθα γίνει ένα μεγάλο παζλ».

    Με αυτά τα λόγια έκλεισε την ομιλία της η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων Αλκη Ζέη στο TEDX Athens, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (6/2) . Φετινή θεματική της διοργάνωσης ήταν οι «Αφετηρίες».Καθισμένησε μία κόκκινη πολυθρόνα στη σκηνή του Παλλάς, η 'Αλκη Ζέη αφηγήθηκε στο κοινό στιγμιότυπα απότη ζωή της (από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, τηνΚατοχήκαι τα Δεκεμβριάνα στην Αθήνα, από τη Σοβιετική Ένωση που έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας και από το Παρίσι που ήταν τόπος διαμονής για εκείνη και την οικογένειά της κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ), «ένα παραμύθι που έχει πολλές αφετηρίες».

    «Όλοι έχουν μια αφετηρία στη ζωή τους . Εμένα δεν ξέρω γιατί, μου πέσανε πάρα πολλές και κάθε φορά άρχιζα από έναν καινούριο δρόμο. Απο τότε πουθυμάμαι τονεαυτό μου, τον θυμάμαι στη Σάμο. Ενώ δεν γεννήθηκα εκεί, πήγα τριών χρονών με την αδερφή μου επειδή είχε πάθει η μητέρα μας φυματίωση. Για μένα όλος ο κόσμος ήταν η Σάμος. Αυτή ήταν η Ελλάδα. Τα πεύκα, η θάλασσα, ο παππούς που νομίζαμε ότι είναι αρχαίος Ελληνας γιατί ήταν καθηγητής αρχαίων ελληνικών και μόνο για θεούςκαι μύθους μας μιλούσε. Νιώθαμε ότι αυτός είναι ένας ευτυχισμένος τόπος που δεν θέλαμε καθόλου να τον χάσουμε».

    [13] Εξόρυξη αργύρου πριν από 5.000 χρόνια στο Θορικό Λαυρεωτικής

    Μια μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε στο φως στο Θορικό Λαυρεωτικής. Στους πρόποδες της Μυκηναϊκής Ακρόπολης του Θορικού, που δεσπόζει στον φυσικό λιμένα του Λαυρίου, βρέθηκε ένα περίπλοκο δίκτυο από στοές, φρέατα και δωμάτια, το πιο εκτεταμένο υπεδάφιο δίκτυο που έχει διερευνηθεί σε αυτό το τμήμα του Αιγαιακού κόσμου κι ένα από τα πιο εντυπωσιακά.

    Όπως πληροφορεί η Βελγική Σχολή Αθηνών, η ανακάλυψη έγινε από μία ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων και μεταλλειολόγων υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Denis Morin από το Πανεπιστήμιο της Λορραίνης (EA 1132), σε συνεργασία με το UMR National Center for Scientific Research 5608 της Τουλούζης, στο πλαίσιο ερευνών που διεξάγονται στην περιοχή υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Roald Docter του Πανεπιστημίου της Γάνδης (υπό την αιγίδα της Βελγικής Σχολής Αθηνών), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

    Τι ακριβώς ερευνήθηκε; Περίπου 5 χιλιόμετρα υπεδάφιων αγωγών που είχαν σκαφτεί στο μάρμαρο και τους σχιστόλιθους της Αττικής, με τις στοές να διαμορφώνουν λαβυρίνθους πολύπλοκων μεταλλευτικών έργων το ύψος των οποίων συχνά δεν ξεπερνά τα 30 εκ. Σύμφωνα με τη Σχολή, τα φρέατα που ανακαλύφθηκαν (και συνδέουν δύο κύρια επίπεδα ορυκτοποίησης και κατά συνέπεια εξόρυξης) είναι άριστα γεωμετρικά αρχιτεκτονήματα, εκτελεσμένα με ακρίβεια χιλιοστού, η δυνατότητα υλοποίησης των οποίων παραμένει μέχρι στιγμής αντικείμενο περαιτέρω μελέτης. Σήμερα αυτά τα φρέατα είναι προσβάσιμα μόνο με κατάλληλο σπηλαιολογικό εξοπλισμό, ενώ ορισμένες από αυτές τις στοές έχουν παραμείνει ανέπαφες τα τελευταία 5.000 χρόνια. 'Αλλες, που τώρα δεν είναι προσβάσιμες, είναι πλήρεις υλικών από διαδοχικές φάσεις μετάλλευσης. Η εξέλιξη της έρευνας σε αυτές τις στοές παραμένει δύσκολη για τους έμπειρους αρχαιολόγους, που φέρουν υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, σε μία αποπνικτική ατμόσφαιρα με θερμοκρασίες έως 21ο C.

    Πότε χρονολογούνται οι φάσεις δραστηριότητας: Τα αρχαιολογικά δεδομένα που παρατηρήθηκαν και συλλέχθηκαν κατά την τελική φάση της ανασκαφικής περιόδου του 2015 (κεραμεική και λίθινες σφύρες κατασκευασμένες από ιζηματογενή ηφαιστειακό λίθο) δείχνουν ότι η χρονολόγηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας θα μπορούσε να χρονολογηθεί στην Τελική Νεολιθική/Πρώιμη Ελλαδική, δηλαδή περίπου 3200 π. Χ. Όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς, εάν οι μελλοντικές έρευνες επιβεβαιώσουν την αρχική χρονολόγηση, τότε θα αλλάξει ριζικά το χρονολογικό πλαίσιο της εξόρυξης των μεταλλευμάτων στην Αττική και τον αιγιακό κόσμο γενικότερα.

    [14] Κάτι «τρέχει» με... τις βιβλιοθήκες

    Λίγοι μήνες απομένουν μέχρι να μεταφερθεί η Εθνική Βιβλιοθήκη στο νέο της κτίριο, στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και να σηματοδοτηθεί έτσι η είσοδός της σε μια νέα εποχή, ψηφιακή, καινοτομίας και εξωστρέφειας. Τι θα σημαίνει αυτό, όμως, για τις υπόλοιπες βιβλιοθήκες της χώρας; Ο αριθμός των δημόσιων βιβλιοθηκών ανέρχεται στις 45, ενώ οι δημοτικές ξεπερνούν τις 120. Ένα εθνικό δίκτυο βιβλιοθηκών, ένας «διακαής πόθος» για τις βιβλιοθήκες της ελληνικής περιφέρειας, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες, αλλά στην Ελλάδα είναι ακόμα σε επίπεδο συζητήσεων. Κάτι φαίνεται, όμως, αυτή τη φορά να «κινείται» και να δίνει ελπίδες ότι τα ευχολόγια θα μετατραπούν σε πράξεις.

    Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικό ένα εθνικό δίκτυο βιβλιοθηκών; Γιατί να ασχοληθούμε με τις βιβλιοθήκες;

    Έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο, μέχρι τον Μάρτιο

    Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, των διευθυντών και εκπροσώπων των δημοσίων βιβλιοθηκών της χώρας, υπό τον υφυπουργό Θεοδόση Πελεγρίνη, με στόχο να «χαρτογραφηθεί» η πραγματικότητα των βιβλιοθηκών -οι δυσκολίες τους, οι ελλείψεις, αλλά και οι δράσεις και τα προγράμματά τους. Ο κ. Πελεγρίνης τούς ενημέρωσε ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες, εδώ και δύο μήνες, για τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των δημόσιων βιβλιοθηκών, ώστε να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της. «Αν και έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα σύνθετο πλέγμα δυσκολιών, μέχρι τον Μάρτιο θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο» είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πελεγρίνης και ανέφερε ότι έχει αρχίσει ήδη η ένταξη της διαδικασίας δημιουργίας εθνικού δικτύου βιβλιοθηκών στο ΕΣΠΑ.

    'Αξονας του εθνικού δικτύου, η Εθνική Βιβλιοθήκη

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που γίνεται, κύριος άξονας του εθνικού αυτού δικτύου θα είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη και γύρω από αυτή, θα λειτουργούν οι βιβλιοθήκες της περιφέρειας.

    [15] Πρόσκληση Βούτση προς αγρότες για ανοιχτό διάλογο στη Βουλή

    Ανοιχτή παραμένει η πρόσκληση για διάλογο, που απηύθυνε προς τους αγρότες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εν όψει και της αυριανής συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής του κοινοβουλίου για τα τρέχοντα ζητήματα του αγροτικού χώρου.

    Η πρόσκληση είχε δοθεί κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Βούτσης με εκπροσώπους των αγροτών την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο της ικανοποίησης του αιτήματος τους για διακομματικό διάλογο.

    Η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, είναι προγραμματισμένη για τις 3 μμ, αύριο Τρίτη, θα συμμετάσχει εκπρόσωπος της κυβέρνησης ενώ αναμένεται από τους αγροτικούς φορείς ο ορισμός εκπροσώπων τους.

    [16] Π. Ρήγας: Οι θιασώτες των σεναρίων της αριστερής παρένθεσης, θα κουραστούν να απογοητεύονται

    Τους κύκλους που διακινούν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης και επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης, δείχνει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.

    «Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης ξεκίνησε να διακινείται από τις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής μας, ένα χρόνο πριν. Έκτοτε, οι ίδιοι αμετανόητοι κύκλοι το διακινούν και το συντηρούν τακτικά, ενισχύοντας δε την προπαγάνδα τους σε χρονικές περιόδους που η κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικές ομάδες που τη στηρίζουν έχουν μπροστά τους δύσκολες αποφάσεις να πάρουν» αναφέρει ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρείται και πάλι να δημιουργηθεί κλίμα αποσταθεροποίησης.

    «Είναι πλέον προφανές ότι τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος υπάρχουν συγκεκριμένοι κύκλοι που έχουν ενοχληθεί σφόδρα από το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν συνεχίζει την πολιτική μηδενικής διαπραγμάτευσης των προκατόχων της και θα επιθυμούσαν διακαώς μια αλλαγή στη σύνθεσή της» αναφέρει ο κ. Ρήγας και προειδοποιεί ότι οι θιασώτες αυτών των σεναρίων θα κουραστούν να απογοητεύονται γιατί οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν πριν από τέσσερις μόλις μήνες και η κυβερνητική πλειοψηφία είναι υπαρκτή και ασφαλής.

    [17] Πολύωροι αποκλεισμοί δρόμων στην Ήπειρο από αγρότες

    Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες της Ηπείρου, με τον προγραμματισμό τους να περιλαμβάνει κλείσιμο οδών στη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, οι αγρότες της Άρτας θα κλείσουν τον δρόμο στο παλιό γεφύρι της πόλης σήμερα, αύριο και μεθαύριο για 12 ώρες, από τις 3 μετά το μεσημέρι έως και τις 3 μετά τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, οι αγρότες στο Κομπότι της Άρτας θα κλείσουν σήμερα το δρόμο από τις 7 το βράδυ έως και τις 12 τα μεσάνυχτα.

    Οι αγρότες της Πρέβεζας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν τον δρόμο στον κόμβο του Λούρου από 12:00 έως 15:00 και από 19:00-22:00. Στην Ηγουμενίτσα οι αγρότες συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πύλης του λιμανιού για αναχωρήσεις εξωτερικού από 19:00-23:00. Στα Ιωάννινα, οι κτηνοτρόφοι έχουν αποφασίσει να κλείσουν εκ νέου στο 12ο χιλιόμετρο την οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, καθώς και τους παράδρομους από 19:00-23:00. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες της Ηπείρου οργανώνονται, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την Παρασκευή στην Αθήνα.

    [18] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Πελοποννήσου

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Πελοποννήσου, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση τους με κλείσιμο των δρόμων, ενώ προετοιμάζονται να μεταβούν στην Αθήνα, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, και ταυτόχρονα οργανώνονται και για άλλου είδους κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις.

    Στην Κορινθία, οι αγρότες θα κλείσουν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο Καλαμάκι, από τις 15:00 έως τις 10:00.

    Στην Αρκαδία, αργά χθες το βράδυ, άνοιξαν τον αυτοκινητόδρομο λόγω της ατελείωτης ουράς που είχε δημιουργηθεί και σήμερα θα τον κλείσουν στα διόδια Νεστάνης από τις 12:00 έως τις 24:00.

    Στην Αργολίδα, οι αγρότες προετοιμάζονται για αποκλεισμό υπηρεσιών, εντός της εβδομάδας, στις μεγάλες πόλεις του νομού, ενώ στη Λακωνία ετοιμάζονται να ναυλώσουν πλοίο για να μεταφέρουν τα τρακτέρ από το λιμάνι του Γυθείου στον Πειραιά, την προσεχή Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, σήμερα θα κλείσουν τη γέφυρα του Ευρώτα, στην εθνική οδό Σπάρτης-Τρίπολης, από τις 17:00 έως τις 20:00.

    Τέλος, σημειώνεται ότι αύριο το απόγευμα, οι αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου θα συναντηθούν στον Ισθμό, προκειμένου να οργανώσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα και να προετοιμάσουν και άλλου είδους κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα.

    [19] Αισιοδοξία για τη μεσογειακή φώκια που δεν θεωρείται πλέον «κρισίμως κινδυνεύον» είδος

    Φιλόξενο καταφύγιο στο Αιγαίο έχει βρει ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας, ο οποίος παρουσιάζει πλέον σημάδια ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να «κατέβει» μια κατηγορία κινδύνου στον «Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών» και από «κρισίμως κινδυνεύον» είδος να θεωρείται «κινδυνεύον».

    Την αισιόδοξη αυτή εξέλιξηγια το μέλλον του είδους ανακοίνωσε η MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, ύστερα από ενημέρωση της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, που βασίστηκε σε συγκεκριμένα βιολογικά κριτήρια.

    «Η θετική αυτή εξέλιξη βασίστηκε στην επιστημονική επαναξιολόγηση του είδους, την οποία ζήτησε η Παγκόσμια Ένωση για την Προστασία της Φύσης από τους ειδικούς ερευνητές της MOm, οι οποίοι σε συνεργασία με ειδικούς από όλο τον κόσμο συγκέντρωσαν και αξιολόγησαν τα πιο πρόσφατα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση διατήρησης της μεσογειακής φώκιας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

    Μάλιστα, βιολόγοι της MOm τονίζουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί θετικές εξελίξεις στην κατάσταση διατήρησης της μεσογειακής φώκιας σε τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις βασικές περιοχής εξάπλωσης του είδους, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και οι γνώσεις μας σχετικά με τη βιολογία και τις απειλές για το είδος.

    [20] Ρανιέρι:«Δραματική η κατάσταση στην Εθνική Ελλάδας»

    Δραματική χαρακτήρισε ο Κλαούντιο Ρανιέρι την κατάσταση που επικρατεί στην Εθνική Ελλάδας. Ο Ιταλός προπονητής, μιλώντας στο «Radio Anch'io Lo Sport» της πατρίδας του και εξηγώντας τη μεγάλη επιτυχία της Λέστερ, που τρέχει προς την κατάκτηση του τίτλου στην Premier League διαλύοντας προγνωστικά και προβλέψεις, αναφέρθηκε και στο πέρασμά του από την Ελλάδα.

    «Δυστυχώς, στον κόσμο μας μπαίνουν αμέσως ετικέτες, αλλά αυτό που μου δημιούργησε το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η απροσεξία. Ήθελα να δοκιμάσω με μια Εθνική ομάδα και επέλεξα την Ελλάδα», είπε ο Ρανιέρι και πρόσθεσε: «Έπρεπε να αλλάξουν όλα και είχα στη διάθεσή μου μόνο τέσσερα παιχνίδια. Πώς θα μπορούσα να το κάνω αυτό σε αυτές τις συνθήκες; Πώς θα μπορούσε ένας προπονητής να κερδίσει σε αυτές τις περιπτώσεις; Όποιος πήγε μετά από μένα, δεν έκανε κάτι καλύτερο. Εκεί υπάρχει μια δραματική κατάσταση».

    [21] Γερμανικό πολυτελές όχημα με χειριστήρια αφής στο τιμόνι

    Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν συνεχώς νέες διατάξεις για να εξοπλίσουν τα καινούργια μοντέλα τους. Στόχος των κατασκευαστών αυτοκινήτων είναι η αύξηση της ασφάλειας, της άνεσης και άλλων σημαντικών στοιχείων.

    Η Mercedes, δημιούργησε μια νέα τεχνολογία η οποία λανσάρετε στη νέα γενιά της E Class. Πρόκειται για την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη διάταξη η οποία επιτρέπει στον οδηγό να δίνει εντολές στο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου από χειριστήρια αφής που βρίσκονται στο τιμόνι.

    Όπως σε ένα περιβάλλον smartphone, ανταποκρίνονται με ακρίβεια σε οριζόντιες και κάθετες κινήσεις, επιτρέποντας στον οδηγό να ελέγχει ολόκληρο το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας απλά με την ένταση των κινήσεων των δακτύλων του χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνει τα χέρια του από το τιμόνι. Ακολουθώντας τον κανόνα "τα χέρια στο τιμόνι, τα μάτια στο δρόμο», η διάσπαση της προσοχής του οδηγού περιορίζεται.

    Επιπλέον χειριστήρια για το σύστημα infotainment παρέχονται με τη μορφή ενός touchpad στην κεντρική κονσόλα, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη και χειρόγραφα γράμματα, ενώ διατίθεται και το σύστημα φωνητικού ελέγχου Linguatronic. Υπάρχουν επίσης κουμπιά άμεσης πρόσβασης για τον έλεγχο διαφόρων λειτουργιών, όπως το σύστημα κλιματισμού ή την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση ορισμένων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού.

    Ο προαιρετικός εξοπλισμός του πολυτελούς αυτοκινήτου, περιλαμβάνει δύο οθόνες υψηλής ανάλυσης νέας γενιάς. Η κάθε οθόνη είναι 12,3 ιντσών. Κάτω από το κοινό τους γυάλινο κάλυμμα, οι δύο οθόνες δείχνουν σαν να αιωρούνται στον αέρα.

    Για τον εσωτερικό φωτισμό χρησιμοποιείται αποκλειστικά η τεχνολογία LED, που διασφαλίζει τη διάρκεια, την οικονομία και την εξοικονόμηση ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για τον φωτισμό περιβάλλοντος που περιλαμβάνεται σε διάφορες γραμμές εξοπλισμού. Με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα από 64 χρώματα, παρέχει πλήθος προτάσεων για εξατομίκευση. Προσφέρει φωτεινές πινελιές σε διακοσμητικά στοιχεία, την κεντρική οθόνη, το ντουλαπάκι συνοδηγού στην κεντρική κονσόλα, τις χειρολαβές, τα εμπρός και πίσω μαρσπιέ, τις θήκες στις πόρτες, στην κονσόλα της οροφής αλλά και στα ηχεία tweeter.

    Σπύρος Ρέκκας

    [22] «Ερυθρόλευκο» το ντέρμπι

    Την 20η νίκη του σε 21 αγωνιστικές της Super League πέτυχε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε 1-0 του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Το ντέρμπι της αγωνιστικής κρίθηκε από γκολ του Ομάρ Ελαμπντελαουί μόλις στο 8ο λεπτό και σημαδεύτηκε από δύο αποβολές (μία για κάθε ομάδα), του Τζαβέλλα στο 66΄ και του Ζντιέλαρ στο 70΄.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 February 2016 - 11:32:45 UTC