Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ναι» στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ αλλά με απόλυτο σεβασμό στην εθνική κυριαρχία, λέει κυβερνητική πηγή
  • [02] Β. Πολύδωρας: Με το «νομοσχέδιο Παππά», μπαίνει τέλος στην ασυδοσία των «νταβατζήδων»
  • [03] «Μία από τα ίδια, η ομιλία του πρωθυπουργού», υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ
  • [04] Το προσφυγικό και η αναπτυξιακή προοπτική της Αθήνας στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Καμίνη
  • [05] ΟΟΣΑ: Η κρίση επηρέασε και την ποιότητα των θέσεων εργασίας την τελευταία 10ετία
  • [06] Ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κάτω τα χέρια από τη Σένγκεν
  • [07] Συνάντηση Ν. Τόσκα-Στ. Κοντονή για τη βία στα γήπεδα
  • [08] Δ. Αβραμόπουλος: Η κατάσταση στην Ελλάδα με το προσφυγικό θα έχει βελτιωθεί σε ένα μήνα
  • [09] Καρναβαλική καταδίκη της πολιτικής του ΔΝΤ στην Ελλάδα
  • [10] Βερολίνο: Το ΝΑΤΟ θα έχει πιθανό υποστηρικτικό ρόλο στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ
  • [11] Προχωρούν οι προσλήψεις 500 γιατρών και νοσηλευτών για τις ΜΕΘ
  • [12] Ο πανεπιστημιακός Λεωνίδας Ιασεμίδης, που φιλοδοξεί να "δαμάσει" την επιληψία
  • [13] Η Γαλλία επέβαλε περιορισμούς στις αιμοδοσίες, λόγω του ιού Ζίκα
  • [14] ΚΑΣ: «Όχι» σε γυάλινη στέγη στο ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα
  • [15] Αθώος ο ιστορικός Χ. Ρίχτερ για το βιβλίο του σχετικά με τη Μάχη της Κρήτης
  • [16] Διημερίδα με θέμα «Δικαιοσύνη και κινηματογράφος» διοργανώνει η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών
  • [17] Ο κ. Τσίπρας χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, αναφέρει η ΝΔ
  • [18] Χάνει το υπόλοιπο της σεζόν ο Μαρκ Γκασόλ
  • [19] Μουρίνιο: «Συμφώνησα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!»
  • [20] Συνάντηση Τόσκα και Κοντονή για τη βία στα γήπεδα

  • [01] «Ναι» στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ αλλά με απόλυτο σεβασμό στην εθνική κυριαρχία, λέει κυβερνητική πηγή

    Σύμφωνη δηλώνει η ελληνική πλευρά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με προϋπόθεση το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

    «Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε», είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι «μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

    Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένηναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG, η οποία θα «αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας». Επιπλέον, ανέφερε ότι «όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία, και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει «με θετικό τρόπο» την ενίσχυση με οκτώ πλοία του πολεμικού ναυτικού.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και το ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει «απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία» και «τις απορρέουσες υποχρεώσεις». Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μετά την μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontext να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.

    [02] Β. Πολύδωρας: Με το «νομοσχέδιο Παππά», μπαίνει τέλος στην ασυδοσία των «νταβατζήδων»

    Με το «νομοσχέδιο Παππά», τίθενται κανόνες εφαρμογής της συνταγματικής νομιμότητας και μπαίνει τέλος στην ασυδοσία των «νταβατζήδων», όπως έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής, τόνισε σε δηλωσή του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας, σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

    «Είναι ωραίο να καταγγέλλεται ανέξοδα η «διαπλοκή» καναλαρχών-τραπεζιτών και συστημικών κομμάτων, καθώς και προστατευομένων προσώπων, που «κοσμούν» κατ? επάγγελμα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σαλόνια. Νόμιζαν, αρχηγοί και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι μπορούν να τα πράττουν δημοκοπούντες και αβλαβώς. Αλλά έρχεται η ώρα της αλήθειας. Αυτή είναι τώρα» συμπλήρωσε ο κ. Πολύδωρας ο οποίος έχει διατελέσει κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιος υφυπουργός Προεδρίας-Τύπου.

    «Όσοι και όποιοι προβάλλουν ωρυόμενοι, με δουλόφρονα φανατισμό μάλιστα, διάφορα «προσχήματα» δικονομικού τύπου για αναρμοδιότητα της Βουλής και άλλα κούφια παρόμοια, που αποσκοπούν στη διαιώνιση του καθεστώτος των βαρόνων της «διαπλοκής», απλά, όχι μόνον αποκαλύπτονταιαλλά και εκτίθενται αυτοεξευτελιζόμενοι» τόνισε ο κ Πολύδωρας .

    [03] «Μία από τα ίδια, η ομιλία του πρωθυπουργού», υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ

    «Για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας ούτε λέξη? από τον Αλέξη!», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ για τη ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκτιμώντας πως «μια από τα ίδια ακούσαμε και σήμερα από τον πρωθυπουργό».

    Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι επρόκειτο για εμμονή στις αδιέξοδες προτάσεις που αποδομούν το Ασφαλιστικό, «προσκλήσεις διαλόγου χωρίς περιεχόμενο» και «κούφια λόγια» την ώρα που τα αδιέξοδα για την οικονομία και την χώρα εντείνονται.

    Η σχετική ανακοίνωση του κόμματος καταλήγει επισημαίνοντας ότι υπήρξαν «φυσικά και οι γνωστές κατασκευές για τους «βαρβάρους», χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχαν επιχειρήματα ούτε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

    [04] Το προσφυγικό και η αναπτυξιακή προοπτική της Αθήνας στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Καμίνη

    Το προσφυγικό, τα ζητήματα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, καθώς και η αναπτυξιακή προοπτική της Αθήνας, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε «καρποφόρα» τη συζήτηση και είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ για τις ενέργειες του Δήμου στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η οποία, όπως σημείωσε, «δεν προσφέρεται για λαϊκισμούς».

    Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχάρη τον κ. Καμίνη «για την υπεύθυνη και σοβαρή του στάση στο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού» και επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει «ένας σαφής και ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών και μια διαφορετική μεταχείριση μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών».

    Ο κ. Καμίνης ενημέρωσε επίσης τον κ. Μητσοτάκη για τις δράσεις και το δίκτυο κοινωνικής προστασίας που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Αθηναίων για τις αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

    [05] ΟΟΣΑ: Η κρίση επηρέασε και την ποιότητα των θέσεων εργασίας την τελευταία 10ετία

    Η ποιότητα των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία επηρεάσθηκε από την κρίση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) μετά την αξιολόγηση στοιχείων από 45 χώρες.

    «Η κρίση», αναφέρει ο ΟΟΣΑ, «δεν επηρέασε πολύ μόνο τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας αλλά και την ποιότητά τους». Η ποιότητα των αποδοχών μειώθηκε στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ - ιδιαίτερα στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Η ασφάλεια των εργαζομένων στην αγορά εργασίας επιδεινώθηκε στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ελλάδα. Η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος άλλαξε με διαφορετικό τρόπο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ενώ κάποιες χώρες είδαν μία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας ως αποτέλεσμα της κρίσης, σε άλλες χώρες οι εργαζόμενοι που διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους, είδαν τις συνθήκες εργασίας τους να βελτιώνονται, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [06] Ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κάτω τα χέρια από τη Σένγκεν

    «Κάτω τα χέρια από τη Σένγκεν», λένε ομόφωνα, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς και οι κοινωνικές ομάδες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ που συναποτελούν την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ Γιώργος Ντάσης, συνοψίζοντας το ενωτικό πνεύμα που επικρατεί στην κοινωνική Ευρώπη.

    Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Ντάσης, ο μοναδικός Έλληνας επικεφαλής θεσμού της ΕΕ, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην οποία μιλάει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις «αχάριστες» χώρες, που ενώ κάποτε πήραν την αλληλεγγύη που ζήτησαν από την ΕΕ τώρα την αρνούνται στα άλλα μέλη, για το ασφαλιστικό, που για να λυθεί χρειάζεται πολιτική συναίνεση και κοινωνική δικαιοσύνη. Μιλάει ακόμη για τις δράσεις της ΕΟΚΕ, που ενώ είναι συμβουλευτικό όργανο, δρα μελετημένα και επηρεάζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, προκειμένου η Ευρώπη να διατηρήσει το κοινωνικό της πρόσωπο, παρά τη λαίλαπα της κρίσης και των μέτρων λιτότητας.

    Στην ΕΟΚΕ, σημειώνει, είμαστε 350 μέλη-φορείς από 28 χώρες, με οργανώσεις εργοδοτών, εργαζομένων και άλλων συμφερόντων (ΜΚΟ, αγρότες, επιμελητήρια, κ.λπ.) και καταφέρνουμε μετά από διεξοδικό και πολυεπίπεδο διάλογο -ξεκινώντας από τις ομάδες εργασίας και φτάνοντας στην ολομέλεια- να βγαίνουμε με κείμενα μεγάλης πλειοψηφίας.

    Στην προσεχή ολομέλεια, που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη, αισιοδοξώ ότι θα βγούμε με ένα ψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να επιγράφεται «κάτω τα χέρια από τη Σένγκεν». Διότι το να καταργηθεί εν όλω ή εν μέρει η ζώνη Σένγκεν, σημαίνει και την αρχή της διάλυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για να μην πω κάτι χειρότερο. Και δεν είναι μόνον η φωνή της ΕΟΚΕ υπέρ της διατήρησης της Σένγκεν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συζητήσαμε στις 4 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο, όχι μόνον δεν θέλει την κατάργησή της αλλά έχει πλήρη επίγνωση των οικονομικών και ψυχολογικών επιπτώσεων ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

    [07] Συνάντηση Ν. Τόσκα-Στ. Κοντονή για τη βία στα γήπεδα

    Τα μέτρα ασφάλειας των γηπέδων και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους αρμόδιους φορείς για τον περιορισμό και την εξάλειψη της βίας, συζητήθηκαν σήμερα το πρωί, σε συνάντηση που πραγματοποιηθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Τόσκα και του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, στην οποία συμμετείχαν στελέχη των δύο υπουργείων.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των γηπέδων, εξέφρασε την ανησυχία του για εστίες βίας στα γήπεδα, καθώς και την απόφαση της πολιτείας να παταχθούν και τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να δούμε τι ισχύει στη διεθνή σκηνή, να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους και να πάρουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται, προκειμένου να συμμαζευτεί αυτή η κατάσταση, που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καθόλου ευχάριστη».

    Ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι παρά τα μέτρα που έχει πάρει από πέρυσι η κυβέρνηση, «η κατάσταση έχει ξεφύγει» και κάλεσε τη διοργανώτρια Αρχή του ποδοσφαίρου και τις ΠΑΕ να συνεργαστούν για την εξάλειψη του φαινομένου. «Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου μας ανέφεραν προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου που υπάρχουν, όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την παρακολούθηση και εποπτεία των αγωνιστικών χώρων. Άμεσα θα ενεργήσουμε για να υπάρχουν βελτιώσεις και θεωρώ ότι η συνεισφορά του υπουργείου, στο οποίο προϊσταται ο κύριος Τόσκας, θα είναι αποφασιστική, πέραν του γεγονότος ότι είναι και μόνιμη» ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

    [08] Δ. Αβραμόπουλος: Η κατάσταση στην Ελλάδα με το προσφυγικό θα έχει βελτιωθεί σε ένα μήνα

    Την πεποίθηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού θα έχει βελτιωθεί σε ένα μήνα, εξέφρασε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος σήμερα από τις Βρυξέλλες.

    Παρουσιάζοντας την αξιολόγηση της Επιτροπής σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού (hotspots, δακτυλοσκόπηση, μετεγκατάσταση, χώροι υποδοχής, επιστροφές μεταναστών κτλ), από την Ελλάδα, την Ιταλία και τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι στην Ελλάδα, παρά τις καθυστερήσεις που όντως υπήρξαν, σήμερα τα πράγματα προχωράνε πολύ γρήγορα και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να καταστούν λειτουργικά τα hotspots στα ελληνικά νησιά και τα κέντρα υποδοχής. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση καταγραφής και δακτυλοσκόπησης των προσφύγων και των μεταναστών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία, κάτι το οποίο «δείχνει ότι το σύστημα έχει αρχίσει να λειτουργεί».

    Ειδικότερα για την Ελλάδα ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι δέχεται μεγάλη βοήθεια απο την ΕΕ σε ό,τι αφορά την οργάνωση της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, τόσο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων , όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Όπως είπε η συνολική οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 475 εκατ ευρώ. Ήδη 16 προγράμματα έχουν κατατεθεί από τις Ελληνικές Αρχές και έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή, αλλά πρέπει να κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες για να αρχίσει η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων.

    Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να ενισχύσει τον έλεγχο στα σύνορα της ΠΓΔΜ, αλλά και να εφαρμοστεί η συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας ? Τουρκίας.

    [09] Καρναβαλική καταδίκη της πολιτικής του ΔΝΤ στην Ελλάδα

    Το καρναβάλι στο Τόρες Βέντρας της Πορτογαλίας έχει παγκόσμια φήμη για την πολιτική και κοινωνική σάτιρα που παρουσιάζει στις εκδηλώσεις τους αλλά και μέσα από τα εντυπωσιακά καρναβαλικά άρματα.

    Ένα από τα φετινά του δρώμεναξεχώρισε για την ευρηματικότητακαι το σαφές πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό του μήνυμα.

    Εμφάνισε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να κάθεται κάτω από μια ομπρέλα στην παραλία, ενώ η Ελλάδα βυθίζεταισε μια θάλασσα γεμάτη «αφηνιασμένους και χαιρέκακους» οικονομικούς καρχαρίες.

    Το καρναβάλι τουΤόρες Βέντρας παρακολουθούν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

    [10] Βερολίνο: Το ΝΑΤΟ θα έχει πιθανό υποστηρικτικό ρόλο στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

    Για έναν «πιθανό υποστηρικτικό ρόλο» του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρόκειται για ανεξάρτητο ρόλο της Συμμαχίας.

    «Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον έλεγχο της προσφυγικής μετανάστευσης», δήλωσε νωρίτερα το πρωί και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για να προσθέσει ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Σέφερ: «Το θέμα είναι η διάθεση εκ μέρους του ΝΑΤΟ «εικόνων της κατάστασης», οι οποίες θα καταστήσουν δυνατή μια πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της εγκληματικότητας των διακινητών». Απαντώντας δε στο ερώτημα εάν αυτές οι επιχειρήσεις θα γίνονται και εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, ο κ. Σέφερ τόνισε ότι οι «εικόνες της κατάστασης» μπορούν να ληφθούν και να διαβιβαστούν «και ανεξάρτητα από το ερώτημα σε ποια χωρικά ύδατα βρίσκεται κάτι». Από την πλευρά πάντως του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι ο κ. Σταϊνμάιερ «μίλησε προχθές με την καγκελάριο, μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού στην Τουρκία και για αυτό το θέμα».

    [11] Προχωρούν οι προσλήψεις 500 γιατρών και νοσηλευτών για τις ΜΕΘ

    Προχωρούν άμεσα οι 500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια και για να λειτουργήσουν καλύτερα οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας.

    Ήδη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ η προκήρυξη για την πρόσληψη για 2 χρόνια, των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

    Η διαδικασία κατανομής των θέσεων ανά νοσοκομείο έγινε με βάση τις πραγματικές ανάγκες, τα στοιχεία των κενών θέσεων στις ΜΕΘ όλης της χώρας και τις προτεραιότητες που έθεσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.

    Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων στην προκήρυξη θα γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχει στην επιτροπή αξιολόγησης εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.Υπογραμμίζεται ότι στους γιατρούς και τους νοσηλευτές των οποίων οι συμβάσεις έληξαν το περασμένο φθινόπωρο, δόθηκε δυνατότητα να παραμείνουν στις θέσεις τους με δελτίο παροχής υπηρεσιών μέχρι την προκήρυξη, στην οποία τώρα μπορούν να συμμετέχουν και να διεκδικήσουν θέση με το επιπλέον πλεονέκτημα της προϋπηρεσίας που διαθέτουν.

    [12] Ο πανεπιστημιακός Λεωνίδας Ιασεμίδης, που φιλοδοξεί να "δαμάσει" την επιληψία

    «Και γιατί είναι έτσι;». Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να δίνει συνεχώς απαντήσεις ο πανεπιστημιακός Λεωνίδας Ιασεμίδης,από όταν ήταν μικρός μαθητής στην πατρίδα του, την Ελλάδα, έως σήμερα που βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου ερευνά τον ανθρώπινο εγκέφαλο, φιλοδοξεί να «δαμάσει» την επιληψία και κατακτά σημαντικές διακρίσεις για το έργο του, με πλέον πρόσφατη την εκλογή του στην Εθνική Ακαδημία Εφευρετών των ΗΠΑ (National Academy of Inventors).

    Στους γονείς του οφείλει, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ιασεμίδης, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο της Λουϊζιάνα, την αγάπη του για την έρευνα και την επιστήμη: «Ο πατέρας μου φρόντισε να γεμίσει το μικρό δωμάτιο μου με την εγκυκλοπαίδεια του Ήλιου που είχε σαν σκοπό της τη μεθοδική και συστηματική συμπύκνωση και εκλαΐκευση όλων των ανθρώπινων γνώσεων. Η μητέρα μου πάντα τελείωνε τον έλεγχο των εργασιών μου, στα πρώτα μου βήματα στο 2ο δημοτικό σχολείο Βύρωνα στην Αθήνα, με το βασικό ερώτημα: "Μάλιστα. Και γιατί είναι έτσι;", ερώτημα το οποίο είχα πάντα οδηγό όταν μάθαινα κάτι καινούργιο στη Βαρβάκειο Πρότυπη Σχολή, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια σε όλη την πορεία μου στην Αμερική, μεταπτυχιακές σπουδές και ακαδημαϊκή καριέρα. Είναι και το ερώτημα που ακόμα και τώρα θέτω στους φοιτητές μου...».

    Ο κ. Ιασεμίδης έχει αφιερώσει χρόνια στην έρευνα για την ανάπτυξη μεθόδων για την αναγνώριση, την πρόγνωση και τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεωνστον ανθρώπινο και ζωικό εγκέφαλο,ενώ θεωρείται ένας από τους ιδρυτές του τομέα πρόγνωσης εγκεφαλικών κρίσεων. Έχει κάνει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις και 14 πατέντες, εκ των οποίων 4 βραβευμένες.

    [13] Η Γαλλία επέβαλε περιορισμούς στις αιμοδοσίες, λόγω του ιού Ζίκα

    Ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές στις οποίες έχει εκδηλωθεί ο ιός Ζίκα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 28 ημέρες πριν δώσουν αίμα ώστε να αποφεύγεται οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης, δήλωσε την Κυριακή η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν.

    Ο Ζίκα, ο οποίος διαδίδεται με ταχύτητα στη βόρεια και τη νότια Αμερική, μεταδίδεται κυρίως με τσιμπήματα κουνουπιών.Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η Βραζιλία ανακοίνωσε δύο κρούσματα μετάδοσης μέσω μεταγγίσεων αίματος από μολυσμένους δότες.

    [14] ΚΑΣ: «Όχι» σε γυάλινη στέγη στο ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα

    Πώς θα έδειχνε η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα εάν είχε γυάλινη στέγη πάνω από το νεότερο πρόσκτισμά της; Μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ, καθώς χθες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γνωμοδότησαν, μεν, υπέρ της σχετικής μελέτης που το περιελάμβανε ως πρόταση, αλλά με αρκετές παρατηρήσεις, μία από τις οποίες απέκλειε το ενδεχόμενο.

    «Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και τη φάση του 21ου αιώνα στις ήδη υπάρχουσες», «η επιλογή θα αλλοιώσει το μυσταγωγικό φωτισμό του εσωτερικού του ναού», «χρειάζεται διερεύνηση της «συμπεριφοράς» του μνημείου», ήταν μόνο μερικές από τις αντιδράσεις των μελών ως προς την πρόταση της γυάλινης οροφής, η οποία, τουλάχιστον από την πλευρά των μελετητών, είχε σοβαρά πλεονεκτήματα. Το κυριότερο ήταν ότι με την αφαίρεση της υπάρχουσας στέγης από μπετόν, που θεωρήθηκε απαραίτητη λόγω της καταπόνησης που δημιουργεί στον ναό, το κυρίως μνημείο του 11ου αιώνα θα «ανέπνεε», αποδίδοντας ταυτόχρονα 1,30 μέτρα από τη βυζαντινή τοιχοποιία του, η οποία σήμερα δεν είναι ορατή, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος αυτών των πλευρών.

    Επιπλέον, σύμφωνα με το ΚΑΣ, η μελέτη, η οποία «πέρασε» σε επίπεδο κατευθύνσεων, θα πρέπει να επανέλθει με καλύτερη ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση, με την εκπόνηση αναλυτικού τεύχους για την παθολογία του κι αφού θα έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις της αρμόδιας Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και των μελών του Συμβουλίου. Σύμφωνα, πάντως, με τα σημερινά δεδομένα, το μνημείο, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζει προβλήματα ρηγματώσεων, κυρίως στον πεσσό επάνω από τον νοτιοανατολικό κίονα και στο σταυροθόλιο του διακονικού, καθώς και αποκολλήσεις των ακμών της κεντρικής και νότιας κόγχης. Επίσης, έχει διαπιστωθεί χαλάρωση ελκυστήρων και προβλήματα υγρασίας, κυρίως στην κεντρική κόγχη.

    [15] Αθώος ο ιστορικός Χ. Ρίχτερ για το βιβλίο του σχετικά με τη Μάχη της Κρήτης

    Αθώος κρίθηκε σήμερα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου ο Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη με αφορμή το περιεχόμενο βιβλίου του για τη «Μάχη της Κρήτης» όπου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπήρχαν αναφορές που συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

    Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και προκάλεσε πανελλαδικό ενδιαφέρον, καθώς ήταν η πρώτη δίκη που έγινε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014, σε ό,τι αφορά το σκέλος του νόμου για το πνευματικό έργο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις για το αν η δίωξη του Γερμανού καθηγητή πλήττει ή όχι την ελευθερία του λόγου. Πραγματοποιήθηκε, δε, χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γερμανού ακαδημαϊκού προσκόμισαν ιατρική βεβαίωση, η οποία πιστοποιούσε ότι έχει υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργείο στα μάτια και δεν μπορεί να ταξιδέψει.

    [16] Διημερίδα με θέμα «Δικαιοσύνη και κινηματογράφος» διοργανώνει η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών

    "Τύφλα να 'χουν εκατό ημερίδες δικαίου... Μας δόθηκε σήμερα απέραντη ύλη. Οι δικαστές, στην πλειονότητά μας, είμαστε γόνοι μεσοαστικών οικογενειών, με μια ζωή... τακτοποιημένη, μακριά από άλλες κοινωνικές τάξεις- πολύ δε περισσότερο αυτές του περιθωρίου, τις οποίες καλούμαστε να δικάσουμε. Η λογοτεχνία είναι ένα παράθυρο σ' έναν κόσμο που δεν ξέρουμε. Η επιτυχία του δικαστή είναι να πει ότι προσπάθησε να αποδώσει δίκαιο... Κι αυτό να φαίνεται στην αιτιολογία μιας απόφασης. Δεν είναι δυνατό να έχουμε... αυτιστικούς δικαστές, οι αποφάσεις των οποίων δεν αποδίδουν δίκαιο, αλλά είναι μόνο απολιθώματα αποφάσεων..." δήλωνε, ενθουσιασμένος, πέρσι -τέτοιες μέρες- μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης στην ιστορία της ...διδασκαλίας της δικαιοσύνης, ημερίδας με θέμα "Δικαιοσύνη και λογοτεχνία"ο Μιχαήλ Πικραμένος, σύμβουλος Επικρατείας και γενικός διευθυντής της σχολής δικαστικών Λειτουργών.

    "Η ερμηνεία και η εφαρμογή του δικαίου αποτελεί και προϋποθέτει μια σύνθετη πνευματική εργασία. Η δικαιοσύνη έχει χρώμα κι αυτό δεν είναι το γκρίζο... Αυτά τα χρώματα καλείται να αναδείξει ο δικαστής μαζί και με την αισθητική του Δικαίου, η οποία συνδέεται με τη δικανική τεχνική και το δικανικό λόγο. Ο λόγος για το δικαστή είναι το 'Α και το Ω'. θα έπρεπε να έχει στοιχεία διανοούμενου. Η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία σφυρηλατείται μ' όλα αυτά τα στοιχεία και η διαμόρφωση ελεύθερου φρονήματος προϋποθέτει ανθρώπους με ενδιαφέροντα και διανοητικές ικανότητες" έλεγε -μεταξύ άλλων- στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχαήλ Πικραμένος, παρουσιάζοντας τη ρηξικέλευθη για τα δικαστικά χρονικά ημερίδα.

    Συμμετέχουν: Κώστας Γαβράς, σκηνοθέτης, Γιάννης Αναστασάκης ηθοποιός (καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ), Παναγιώτης Δόικος καθηγητής φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, Αλέξης Παπαχελάς δημοσιογράφος και συντονίζει η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας."

    [17] Ο κ. Τσίπρας χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, αναφέρει η ΝΔ

    Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την σημερινή του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, κατηγορώντας τον ότι "καθώς είναι εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, συνεχίζει την πολιτική της πόλωσης, του διχασμού και της εξαπάτησης».

    Με την ανακοίνωσή της η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι "σήμερα είπε μία αλήθεια και πολλά ψέματα" και υποστηρίζει: « Αλήθεια είναι ότι έρχονται πολύ πιο δύσκολες μέρες. Και αυτό εξαιτίας, κυρίως, της ανεύθυνης και, τελικά, επικίνδυνης πολιτικής του. Ψέμα είναι όσα είπε για την εξωτερική πολιτική. Δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ τον αγνοούν. Μένει ?έξω από το δωμάτιο?, ενώ την ίδια ώρα, ?μέσα?, άλλοι συζητούν θέματα υψίστης σημασίας για τη χώρα μας».

    Η ανανακοίνωση αναφέρεται και στα υπόλοιπα θέματα που έθιξε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα προσθέτει: "Ψέμα είναι ότι δεν θέλει να κόψει συντάξεις. Την ώρα που και τις συντάξεις κόβει, και τις εισφορές αυξάνει και, τελικά, δεν λύνει το πρόβλημα.

    Ψέμα είναι ότι πολεμά τη διαπλοκή. Την ώρα που αντισυνταγματικά αφαιρεί την αρμοδιότητα για τις άδειες από το ανεξάρτητο ΕΣΡ για να την αναθέσει στην κυβερνητική του πλειοψηφία».

    [18] Χάνει το υπόλοιπο της σεζόν ο Μαρκ Γκασόλ

    Σημαντική απώλεια για τους Μέμφις Γκρίζλις και την εθνική Ισπανίας, καθώς ο Μαρκ Γκασόλ έσπασε το πόδι του και θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν στο ΝΒΑ και, πιθανότατα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

    Ο Ισπανός διεθνής σέντερ τραυματίστηκε στο παιχνίδι των Γκρίζλις με τους Σίξερς και σύμφωνα με την διάγνωση του ιατρικού επιτελείου έχει υποστεί κάταγμα στο δεξί πόδι και θα μείνει εκτός δράσης για τέσσερις έως έξι μήνες.

    [19] Μουρίνιο: «Συμφώνησα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!»

    Δεδομένη θεωρούν τα ΜΜΕ της Βρετανίας την πρόσληψη του Ζοζέ Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Επίσης δεδομένη θεωρούν την αποχώρηση του Λουίς Φαν Γκάαλ από το «Ολντ Τράφορντ» στο τέλος της σεζόν. Μάλιστα σχετικά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο 53χρονος Πορτογάλος τεχνικός αποκάλυψε στους φίλους του, πως ήδη έχει συμφωνήσει με τους «κόκκινους διαβόλους».

    Οι μεγαλύτερες βρετανικές εφημερίδες, μεταξύ αυτών η «Daily Mail», η «Daily Star», η «Daily Mirror» και η «Daily Telegraph», αναφέρουν σήμερα πως ο διάσημος τεχνικός ενημέρωσε φίλους και συνεργάτες πως η «συμφωνία έκλεισε»! Επίσης στα σχετικά ρεπορτάζ αναφέρεται πως τα μεγάλα αστέρια της Γιουνάιτεντ πλέον δεν στηρίζουν τον Φαν Γκάαλ.

    [20] Συνάντηση Τόσκα και Κοντονή για τη βία στα γήπεδα

    Τα μέτρα ασφάλειας των γηπέδων και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους αρμόδιους φορείς για τον περιορισμό και την εξάλειψη της βίας, συζητήθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα και του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, στην οποία συμμετείχαν στελέχη των δύο υπουργείων.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των γηπέδων, εξέφρασε την ανησυχία του για εστίες βίας στα γήπεδα, καθώς και την απόφαση της πολιτείας να παταχθούν και τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να δούμε τι ισχύει στη διεθνή σκηνή, να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους και να πάρουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται, προκειμένου να συμμαζευτεί αυτή η κατάσταση, που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καθόλου ευχάριστη».

    Ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι παρά τα μέτρα που έχει πάρει από πέρυσι η κυβέρνηση, «η κατάσταση έχει ξεφύγει» και κάλεσε τη διοργανώτρια Αρχή του ποδοσφαίρου και τις ΠΑΕ να συνεργαστούν για την εξάλειψη του φαινομένου. «Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου μας ανέφεραν προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου που υπάρχουν, όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την παρακολούθηση και εποπτεία των αγωνιστικών χώρων. Άμεσα θα ενεργήσουμε για να υπάρχουν βελτιώσεις και θεωρώ ότι η συνεισφορά του υπουργείου, στο οποίο προϊσταται ο κύριος Τόσκας, θα είναι αποφασιστική, πέραν του γεγονότος ότι είναι και μόνιμη» ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

    Για το ντέρμπι του Σαββάτου, μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού, στο ΟΑΚΑ, ο κ. Κοντονής είπε ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει σχεδιασει η αστυνομία, αλλά υπογράμμισε και πάλι ότι χωρίς τη συνεργασία όλων τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 February 2016 - 15:32:32 UTC