Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: H NΔ έχει πολύ κακή σχέση με την αλήθεια
  • [02] Κ. Μητσοτάκης: Μαζί με την κοινωνία θα δημιουργήσουμε τη Νέα Δημοκρατία του αύριο
  • [03] Α. Σπηλιωτόπουλος: Δεν μπορούν να υπάρχουν πάνω από 2,5 πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί
  • [04] «Ανάσα» ρευστότητας 8 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους έχει στόχο για φέτος η κυβέρνηση
  • [05] ΕΚΤ: Δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ελληνικές τράπεζες
  • [06] Τιμητική εκδήλωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Μυτιλήνη
  • [07] Ντ. Ρούσεφ: Η επιδημία του ιού Ζίκα δεν απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [08] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ στηρίζει την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
  • [09] «Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση»
  • [10] Ο Πλατανιάς πέρασε νικηφόρα 2-0 από την Κομοτηνή

  • [01] Ν. Παππάς: H NΔ έχει πολύ κακή σχέση με την αλήθεια

    «Η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ κακή σχέση με την αλήθεια», απαντά το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Επικρατείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τον αριθμό των καναλιών σε άλλες τηλεοπτικές χώρες.

    «Φαίνεται ότι η ΝΔ έχει σοβαρό πρόβλημα ως προς την πρωτογενή παραγωγή πολιτικού λόγου και πολύ κακή σχέση με την αλήθεια. Σήμερα αναπαράγει δημοσίευμα από την ιστοσελίδα liberal.gr του κ. Μουρούτη, για το τηλεοπτικό τοπίο στην Γερμανία το οποίο υποτίθεται πως δικαιώνει τους ισχυρισμούς της», αναφέρει το υπουργείο Επικρατείας και επισημαίνει:

    «Το δημοσίευμα παρουσιάζει απόσπασμα το οποίο αναφέρεται στο συνολικό αριθμό τηλεοπτικών σταθμών.

    Στο άθροισμα δηλαδή, ιδιωτικών και δημόσιων, περιφερειακών και εθνικών, γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο άθροισμα είναι μερικές δεκάδες.

    Όμως, στην Γερμανία ΜΟΝΟ ΕΞΙ (6) κανάλια συγκεντρώνουν όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά και είναι

    Β· Επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής

    Β· Γενικού περιεχομένου

    Β· Εθνικής εμβέλειας

    Β· Ελεύθερης λήψης

    Β· Ιδιωτικά

    Η επικείμενη αδειοδότηση στην Ελλάδα αφορά ΜΟΝΟ τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν ΌΛΑ τα παραπάνω και που στις Ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνονται από 2 έως 6.

    Στην Ελλάδα οι σταθμοί αυτού του τύπου, οι οποίοι έως την 31/12/2015 βρίσκονταν σε καθεστώς «νόμιμης λειτουργίας» είναι οχτώ».

    ΝΔ: Ο υπουργός Επικρατείας συνελήφθη για ακόμη μία φορά ψευδόμενος

    «Ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς συνελήφθη για ακόμη μία φορά ψευδόμενος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι μετά τις τελευταίες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις (για τον αριθμό των καναλιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) ο κ. Παππάς οφείλει να πάρει θέση.

    «Αντί να απαντάει με διαρροές και ενημερωτικά σημειώματα, καλό θα είναι να μας πει αν πράγματι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε στη Βουλή των Ελλήνων είναι αναληθή, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα. Αν δεν απαντήσει άμεσα και συγκεκριμένα, όπως έχει υποχρέωση, τότε θα είναι εκτεθειμένος πρωτίστως στους πολίτες», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ν. Παππάς: Εντός ολίγων ημερών θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

    [02] Κ. Μητσοτάκης: Μαζί με την κοινωνία θα δημιουργήσουμε τη Νέα Δημοκρατία του αύριο

    Την απόφασή του για την έναρξη των διαδικασιών του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου του κόμματος ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Το 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το τριήμερο 22 -24 Απριλίου 2016, και με την έναρξη της διαδικασίας υλοποιείται, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κόμματος, άμεσα η δέσμευση που είχε αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τετράμηνης εσωκομματικής εκλογής νέου Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μια Νέα Δημοκρατία «Από την Αρχή». Ταυτόχρονα ξεκινά δημόσια διαβούλευση για το καταστατικό στην ιστοσελίδα synedrio.nd.gr, με στόχο να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα σύγχρονο κόμμα που θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ορίστηκε με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Β'Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    Ο κ. Μητσοτάκης με αφορμή την απόφασή του, δήλωσε πως δεν θα είναι ένα ακόμη Συνέδριο που θα αφορά μόνο τα κομματικά στελέχη, αλλά μια αφετηρία για ένα ποιοτικό άλμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Όπως είπε, αυτό είναι κάτι που αφορά όλους τους πολίτες καθώς η Νέα Δημοκρατία κάνει σήμερα μια νέα αρχή για τη μετεξέλιξή της σε ένα σύγχρονο, συμμετοχικό, ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. «Μέσα από τις καινούργιες δομές που φιλοδοξούμε να υιοθετήσουμε στο 10ο Συνέδριο, θα δυναμώσουμε τη φωνή του κάθε πολίτη που θέλει να παράξει πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «με τον διαχωρισμό κράτους - κόμματος, με την κατάργηση πελατειακών δεσμών μεταξύ πολιτών και κομμάτων, με διαφάνεια, με αξιοκρατία, η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να εκφράσει το αύριο των πολλών, ξεβολεύοντας το χθες των λίγων και των προνομιούχων.» Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τα 400.000 μέλη της Νέας Δημοκρατίας να συμμετέχουν στη διαβούλευση για το νέο καταστατικό η οποία βρίσκεται ήδη στο διαδίκτυο αλλά και όλους τους πολίτες με τη συμμετοχή τους «να δώσουν νέα πνοή στην πολιτική να γίνουν μέλη και να βοηθήσουν να κτίσουμε το κοινό μας σπίτι» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «σήμερα στη Νέα Δημοκρατία έχουν θέση κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας» και πως «μαζί, θα δημιουργήσουμε τη Νέα Δημοκρατία του αύριο, τη νέα Ελλάδα της δημιουργίας, της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης».

    [03] Α. Σπηλιωτόπουλος: Δεν μπορούν να υπάρχουν πάνω από 2,5 πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί

    «Διαφορετική άποψη από τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε ότι έχει ο πρώην υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί ΝΔ,Άρης Σπηλιωτόπουλος, για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» υπογράμμισε πως στο παρελθόν είχε συμμετάσχει σε ομάδα που είχε συνεργαστεί και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη μελέτη όλου του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου και, όπως ανέφερε, «πάνω σε κριτήρια βιωσιμότητας, είδαμε με συγκεκριμένους αριθμούς ότι, για να υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα, δεν μπορούν να υπάρχουν πάνω από 2,5 πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί. Από εκεί και πάνω αρχίζει και κλυδωνίζεται -ως και χάνεται- η οικονομική βιωσιμότητα και μιλάμε για ζημιογόνες τηλεοπτικές επιχειρήσεις».

    «Δεν ξέρω πολλούς επιχειρηματίες που να θέλουν να βάλουν τα χρήματά τους για να έχουν μία ζημιογόνο επιχείρηση, εκτός εάν υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα», προκειμένου να πιέσουν την πολιτική εξουσία και να πάρουν άλλες δουλειές και να βγάλουν περισσότερα χρήματα και άλλους τρόπους, υπογράμμισε.

    [04] «Ανάσα» ρευστότητας 8 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους έχει στόχο για φέτος η κυβέρνηση

    Περίπου 8 δισ. ευρώ ρευστότητα έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση να εισρεύσουν φέτος στην ελληνική οικονομία, από ευρωπαϊκούς πόρους.

    Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αξία».

    Όπως εξήγησε ο υφυπουργός «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς εργαζόμαστε ώστε να αναστρέψουμε το κλίμα αποεπένδυσης που προκάλεσαν οι πολιτικές διαρκούς λιτότητας τα τελευταία χρόνια. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι αυξημένες κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι και ανέρχονται στα 6,75 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 δισ. αφορούν στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και τα 750 εκατ. στο εθνικό. Υπολογίζουμε να διοχετευτούν επιπλέον 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κλπ».

    Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι το ποσό των χρημάτων που θα εισρεύσει φέτος δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ΠΔΕ και τους ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά κυρίως από τη γενικότερη δυναμική που θα επιδείξει η οικονομία το 2016, «η οποία, όπως είπε, ήδη δείχνει σημάδια αναχαίτισης των ισχυρών υφεσιακών πιέσεων».

    Ο υφυπουργός συμπλήρωσε ότι το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εκτός γενικότερου οικονομικού πλαισίου. «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήδη πραγματοποιήθηκε, οι διαπραγματεύσεις και οι ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" δάνεια, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος, ώστε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός να έχει τα προσδοκώμενα οφέλη».

    [05] ΕΚΤ: Δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ελληνικές τράπεζες

    «Η καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης (των ελληνικών τραπεζών) είναι να ανακάμψει η οικονομία με βάση την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τις τράπεζες το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αγορά» η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ντάνιελ Νουί.

    Ωστόσο, η κ. Νουί δηλώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαιρεθούν από τα εφετινά πανευρωπαϊκά stress tests, διότι η συνολική αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την ΕΚΤ το 2015 ήταν αυστηρή και οι παραδοχές στις οποίες βασίστηκε το σενάριο δυσμενών εξελίξεων ήταν επαρκώς συντηρητικές και ενδεδειγμένες για την τρέχουσα κατάσταση. «Η άσκηση αυτή», δηλώνει, «ήταν στην πραγματικότητα ακόμη αυστηρότερη από ένα αμιγές stress test».

    Ερωτηθείσα εάν θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια για την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών και εάν έχει αποκλειστεί δια παντός το «κούρεμα» των καταθέσεων, η κ. Νουί δηλώνει ότι «τα σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών έχουν υλοποιηθεί? επομένως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων. Από αυτήν την άποψη είμαστε εντάξει και άρα δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσει κανείς ότι απαιτείται "κούρεμα" καταθέσεων αφού δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, η καλύτερη εγγύηση για την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης είναι να ανακάμψει η οικονομία με βάση την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από τις τράπεζες το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

    [06] Τιμητική εκδήλωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Μυτιλήνη

    Ανθρώπους που δίνουν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές προσφύγων ή για να ενημερώσουν την κοινωνία με τον καλύτερο τρόπο βράβευσε απόψε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο του συνεδρίου "Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση".

    Στην εκδήλωση τιμήθηκε το Λιμενικό Σώμα, ενώ απονεμήθηκε και το βραβείο "Ανδρέας Χριστοδουλίδης" στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Λέσβο, Στρατή Μπαλάσκα.

    "Θέλουμε να τιμήσουμε τους ήρωες του Αιγαίου που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους στα κύματα, αλλά και ανθρώπους που προσπαθούν να δώσουν στην κοινωνία την καλύτερη ενημέρωση", επισήμανε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιαννης Μουζάλας, ανέφερε για τον Στρατή Μπαλάσκα ότι "με τη δουλειά που κάνει εδώ μας έχει βοηθήσει στην πατρίδα, στη χώρα και εμένα ως υπουργό".

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Κυριάκος Κορτέσης χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για την Ένωση τη βράβευση "γιατί καταδεικνύει πόσο καλή δουλειά μπορούν να κάνουν οι δημοσιογράφοι της περιφέρειας".

    Ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας παραλαμβάνοντας το βραβείο, επισήμανε: "Η "είδηση" δεν χτύπησε φιλικά. Ήρθε κατά κύματα. Μουγκά στην αρχή και όλο και πιο βίαια, καθώς περνούσαν οι μέρες. Έπρεπε να διαλέξω αν θα έπρεπε την πείρα μου να τη μετατρέψω σε συντάξιμα χρόνια ή σε εργαλείο προκειμένου να μεταδώσω το ανθρώπινο δράμα με όρους όχι αντικειμενικότητας, αλλά ψυχραιμίας". Συγχαρητήρια επιστολή για τη βράβευση απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Εκ μέρους του Λιμενικού το βραβείο παρέλαβε ο Λιμενάρχης Μυτιλήνης. Ο πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν., Θανάσης Μπαμπανέβας παρέδωσε στο Λιμενικό δύο φορητούς απινιδωτές. "Μπροστά στον επιτάφιο θρήνο τα μέλη της Ένωσης της περιφέρειας καταθέτουν με σεβασμό και συγκίνηση τη μικρή τους προσφορά".

    Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ευχαρίστησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη διοργάνωση του συνεδρίου στο νησί και απένειμε στον πρόεδρο, Μιχάλη Ψύλο, μετάλλιο του δήμου και δύο λευκώματα, με έργα του Θεόφιλου και με μετάλλια της Λέσβου.

    Επίσης, στην εκδήλωση εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Εικόνες προσφυγιάς". Παρουσιάζονται 50 φωτογραφίες από τη φωτογραφική βάση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με στιγμιότυπα από τη Συκαμιά, τη Μυτιλήνη και τη Μόρια. Οι εικόνες επτά φωτογράφων αποτυπώνουν τον αγώνα των εθελοντών και των αρχών, αλλά και τον πόνο και την ελπίδα στα μάτια των προσφύγων.

    [07] Ντ. Ρούσεφ: Η επιδημία του ιού Ζίκα δεν απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ «σήκωσε τα μανίκια» και συμμετείχε σήμερα στην έναρξη της μεγάλης εκστρατείας, στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεων, με σκοπό την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ιό Ζίκα.

    Σχεδόν 220.000 στρατιώτες ξεκίνησαν τη μεγάλη επιχείρηση, από σπίτι σε σπίτι, προκειμένου να επισκεφθούν 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και να ενημερώσουν τον κόσμο με ποιον τρόπο μπορούν να καταπολεμήσουν τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό.

    «Η κατάσταση αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες» που θα διεξαχθούν στο Ρίο τον Αύγουστο, διαβεβαίωσε η Ρούσεφφ. «Είμαστε βέβαιοι πως όταν ξεκινήσουν οι Αγώνες, θα έχουν καταγράψει σημαντικές επιτυχίες όσον αφορά την εξολόθρευση των κουνουπιών», συνέχισε.

    Ντυμένη με ένα λευκό μπλουζάκι με το σλόγκαν «Μηδέν Ζίκα», η πρόεδρος έδωσε το παράδειγμα σε μια συνοικία του Ρίο, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο της πόλης, Εντουάρντο Πάες και ακολουθούμενη από δεκάδες δημοσιογράφους. Η Ρούσεφ επισκέφθηκε οικογένειες, έριξε η ίδια στο πόσιμο νερό το φάρμακο που εξοντώνει τις προνύμφες και τράβηξε φωτογραφίες με νεαρές μητέρες και τα παιδιά τους.

    [08] Το ΑΠΕ-ΜΠΕ στηρίζει την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

    Την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 θα στηρίξει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, έκανε αποδεκτή την έκκληση του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, για την υποστήριξη όλων, και των συνέδρων, στην υποψηφιότητα και όπως ανακοίνωσε ο κ. Ψύλος από το βήμα του συνεδρίου «Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση» το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα αναλάβει δωρεάν όλη την επικοινωνία των σχετικών δράσεων για την υποψηφιότητα.

    Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα συνταχθεί διακήρυξη προς την ανθρωπότητα για να τιμηθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στη διαχείριση του προσφυγικού. Στην επιτροπή που θα συσταθεί για τη σύνταξη της διακήρυξης θα συμμετέχει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [09] «Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση»

    Σε ένα νησί - σύμβολο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, στη Λέσβο, όπου η προσφυγική κρίση κορυφώθηκε, αλλά και βρήκε την καλύτερη διαχείρισή της από τους απλούς ανθρώπους, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διοργάνωσε σήμερα σε συνεργασία με το δήμο Λέσβου ένα συνέδριο με στόχο να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων όχι μόνο το ίδιο το προσφυγικό ζήτημα αλλά και τον τρόπο που το χειρίζονται η Πολιτεία, οι τοπικές κοινωνίες, η Ευρώπη, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Το συνέδριο με θέμα "Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση" πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη, με προσκεκλημένους εκπροσώπους της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και μέλη ανθρωπιστικών οργανισμών και εθελοντικών οργανώσεων.

    Το "παρών" έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην περιγραφή της αλλαγής στάσης της ευρωπαϊκής πολιτικής στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Πέντε μήνες μετά τις πρώτες ευρωπαϊκές αποφάσεις για καταγραφή, μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση, σήμερα "η μετεγκατάσταση δεν ακούγεται, η επανεγκατάσταση δεν ακούγεται, ακούγονται μόνο η καταγραφή και όλο και πιο έντονα κατηγορίες για τη χώρα μας". Την ίδια ώρα, "έχουμε κλείσιμο συνόρων με φράχτες, επαναφορά συνοριακών ελέγχων, μια τεράστια αύξηση της προσπάθειας να ενοχοποιηθεί η χώρα μας. Λένε ψέματα με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στηριζόμενοι σε ένα μικρό κομμάτι αλήθειας". Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι κατά τη διαχείριση του ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση "κάναμε λάθη, μπερδευτήκαμε, δεν ξέραμε πώς να δουλέψουμε ένα καινούριο φαινόμενο, είχαμε καθυστερήσεις. Αλλά εάν θέλει κανείς να επικρατήσει η ξενοφοβία, η έλλειψη λογικής, πρέπει να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα και αυτό για κάποιους είναι η Ελλάδα, γιατί πρέπει να εξαφανιστεί το τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας".

    Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, εξήγησε ότι ένας από τους λόγους διοργάνωσης της ημερίδας "ήταν ο θυμός, ένας έντιμος θυμός που καταλαμβάνει κάθε άνθρωπο, ο οποίος βλέπει μια χώρα και ένα λαό να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, κάποιοι στην πολιτισμένη στα λόγια Δύση μας κουνούν το δάκτυλο και στρουθοκαμηλίζουν λέγοντας ότι η Ελλάδα φταίει για το πρόβλημα". Στη συνέχεια υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς "οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα καθημερινής επαφής με τους πρόσφυγες" και πρόσθεσε ότι "ως ΑΠΕ-ΜΠΕ λέμε τέλος στην υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα. Έχουμε ξεκινήσει νέα πορεία, θέλουμε να είμαστε δίπλα στο λαό, είμαστε κομμάτι του λαού και έτσι θα συνεχίσουμε".

    "Ναι εμείς είμαστε το πρόβλημα, γιατί κρατάμε υψηλά τα ιδανικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδανικά ευαισθησίας, ανθρωπιάς, δημοκρατίας, που εκείνοι τα ξέχασαν. Είμαστε ένοχοι γιατί όταν οι άλλοι κλείνουν τα σύνορα, εμείς μπορέσαμε και διαχειριστήκαμε μεγάλους αριθμούς προσφύγων", είπε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. "Όταν επτά χρόνια οι Έλληνες δυσφημίζονται ότι δεν μπορούν να χαράξουν τη δική τους πολιτική, αυτός ο λαός που έχει γονατίσει από την οικονομική κρίση βρίσκει το περίσσευμα ψυχής να σηκωθεί όρθιος και να κρατήσει στις πλάτες του ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα", συμπλήρωσε και ζήτησε την υποστήριξη όλων για να κηρυχθεί η Μυτιλήνη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

    "Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή", επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, σε βίντεο με χαιρετισμό που απέστειλε. "Η Ευρώπη με την πολιτική της, δεν πρέπει να βοηθήσει να αναπτυχθεί ο αντιευρωπαϊσμός και ο ρατσισμός στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες", τόνισε για να συμπληρώσει στη συνέχεια: "Τα τείχη ανάμεσα στις βαλκανικές και τις κεντροευρωπαϊκές χώρες και η γενικευμένη στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού, δεν είναι λύση. Είναι ο προάγγελος της αποδόμησης της Ευρώπης". "Η χώρα και η ελληνική Κυβέρνηση θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε", κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επισήμανε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι σε μια στιγμή που υψώνονται οι πιο αντιδραστικές φωνές απέναντι στους πρόσφυγες, εμείς "δεν θα ξεχάσουμε την ιστορία, την παράδοση, τις αξίες μας, θα στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και παράλληλα θα προσπαθήσουμε να λύσουμε με κανόνες αυτό το ζήτημα".

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, διευκρίνισε ότι "δεν πρέπει να συγχέουμε το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης που ήταν πολύ έντονη με τα αποτελέσματα που είχε στον τουρισμό, την οικονομική κρίση και τις κοινωνίες γενικότερα", καθώς και ότι "δεν πρέπει να μπερδεύουμε το θέμα του πρόσφυγα με την έννοια του μετανάστη", καθώς "μαζί με τους πρόσφυγες άνοιξαν τα σύνορα για όλους τους παράνομους μετανάστες". Στις προτάσεις της ΝΔ για τη διαχείριση του προβλήματος συμπεριλαμβάνονται η αναθεώρηση του Δουβλίνου, η δημιουργία των hotspots στην Τουρκία, η ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό, η εκπόνηση εθνικού σχεδίου διαχείρισης των ροών, η εντατικοποίηση της φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, η εντατικοποίηση των διαδικασιών παρανόμως εισερχόντων μεταναστών και η επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη στήριξης των νησιών που έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, με μέτρα όπως "κατάργηση του ΦΠΑ για όσο κρατάει η κρίση" και το αίτημα αποζημίωσης από την Ευρώπη των ιδιοκτητών οικοπέδων κοντά στη Μόρια "των οποίων τα ελαιοκτήματα μετατράπηκαν σε καυσόξυλα".

    Ο ρόλος των ΜΜΕ στην αποτύπωση της προσφυγικής κρίσης

    Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ο ρόλος που διαδραματίζουν στην παρουσίαση της προσφυγικής κρίσης ήταν το αντικείμενο της πρώτης ενότητας του συνεδρίου, την οποία συντόνισε ο αρχισυντάκτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Χρήστος Καλουτζόγλου.

    Ο γενικός διευθυντής του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Στρατής Λιαρέλλης, υπογράμμισε ότι "τα ΜΜΕ και εδώ και στην Ευρώπη υπεραπλουστεύουν και δεν έχουν πιάσει το πρόβλημα. Όμως, τα ΜΜΕ είτε μας αρέσει είτε όχι, αποτελούν οικονομικές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου είναι φορείς συμφερόντων". Επίσης, εξήγησε ότι τα Μέσα "από το DNA τους πολλές φορές καθορίζουν και εγείρουν βιωματικά τους πολίτες και εν τέλει τους ενημερώνουν μέσα από συμβολισμούς. Είναι βέβαιο ότι ατυχείς παρεμβάσεις υπήρξαν και δεν θα έπρεπε να υπάρξουν. Αν δούμε όμως τη μεγάλη εικόνα μπορούμε να συμφωνήσουμε στα ακόλουθα: σε ό,τι αφορά τα ελληνικά Μέσα πήραν βαθμό πάνω από τη βάση στην ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας. Είναι βέβαιο επίσης ότι απέτυχαν παταγωδώς να ερμηνεύσουν φαινόμενα ή να δώσουν εικόνες, απέτυχαν να δώσουν και κάποιες πλευρές που ταλάνιζαν αυτούς τους ανθρώπους. Υπήρξε όμως πράγματι μια συνεισφορά, μια ευαισθητοποίηση". Επίσης, ο κ. Λιαρέλλης επισήμανε ότι η Ελλάδα "δεν χτυπιέται μόνο για το ηθικό της πλεονέκτημα, αλλά σε όλο αυτό το πεδίο έχουμε αποτύπωση και αντανάκλαση σφαιρών οικονομικής επιρροής". Τέλος, ο ομιλητής έκανε ειδική μνεία για το ΑΠΕ-ΜΠΕ "το οποίο θα ήταν καλό να το περιφρουρήσουμε ως κοινωνία", εξήρε την εξωστρέφεια που επιχειρείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "που πρέπει να συνεχιστεί" και έκανε μνεία στον πρώην πρόεδρο, Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

    Η τοπική κοινωνία και η προσφυγική κρίση

    Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κλήθηκαν να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση περιέγραψαν τις εμπειρίες τους σε μια συζήτηση που συντόνισε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αλεξάνδρα Μπούνια. Ο Γιώργος Πάλλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος Λέσβου, περιέγραψε την "αδυναμία της ελληνικής και ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και τις παρωπίδες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό ζήτημα που έχει να κάνει με ανθρώπους". "Η Ελλάδα όμως αυτό το καλοκαίρι πάτησε πόδι ώστε να γίνουν σεβαστοί κάποιοι κανόνες που όλα αυτά τα χρόνια δεν γίνονταν σεβαστοί".

    Ο Γιάννης Γιαννέλης, γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τόνισε ότι "ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει ούτε εθνικότητα, ούτε φυλή" και εξήρε τη δουλειά των ΜΚΟ, οι οποίες "αν δεν ήταν από την πρώτη στιγμή εδώ δεν θα τα είχαμε βγάλει πέρα γιατί είχαν την οργάνωση και τα οικονομικά μέσα που δεν είχαμε εμείς".

    "Οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου περιμένουν τη συνδρομή, υποστήριξη και συμπαράσταση της Ευρώπης για να αντιμετωπιστεί αυτό το μεγάλο ζήτημα", υπογράμμισε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου. Η κ. Καλογήρου επισήμανε ότι "η εικόνα των νησιών έχει επηρεαστεί και το οικονομικό γίγνεσθαι δεν είναι το ίδιο, η αποεπένδυση τώρα πια είναι σε υπερπολλαπλάσιο βαθμό" και ζήτησε σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος από την Ελλάδα και από την Ευρώπη.

    Την ικανότητα διαχείρισης που επέδειξε η Λέσβος ανέδειξε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. "Υπήρξαν λάθη και δυσκολίες, όμως καταφέραμε και ανταπεξήλθαμε σε μια εποχή που η Ελλάδα, τα χέρια μας ήταν δεμένα από τα μνημόνια". "Αναλάβαμε πρωτοβουλία, την ευθύνη λειτουργίας έξω από τις διαδικασίες, στο όριο της νομιμότητας, όμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν περιμένεις τη διαδικασία", συμπλήρωσε.

    Η εμπειρία στο πεδίο

    Την ημερίδα συμπλήρωσαν και οι περιγραφές ανθρώπων που διαχειρίζονται τις προσφυγικές ροές στο πεδίο, περιγραφές που συντόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Κυριάκος Κορτέσης. Ο Σταύρος Μυρογιάννης, υπεύθυνος του χώρου φιλοξενίας προσφύγων στο Καρά Τεπέ, που έχει χωρητικότητα 1.600 ατόμων, αναφέρθηκε στην ομιλία του σε "φιλοξενούμενους ταξιδιώτες", για τους οποίους "κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να έχουν την καλύτερη φιλοξενία που μπορούμε να δώσουμε". Η στρατηγική λειτουργίας του χώρου έχει βασιστεί σε τέσσερις ανάγκες των προσφύγων: "πεινάω, κρυώνω, θέλω να κοιμηθώ κάπου ζεστά και με ασφάλεια και θέλω να συνεχίσω το ταξίδι μου".

    Για το κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης της Μόριας, ένα κέντρο που το 2015 κατέγραψε μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μίλησε η συντονίστριά του Ανθή Καραγγελή. Όπως παρατήρησε, υπάρχει μια τεράστια αύξηση της τάξης του 400% στα αιτήματα ασύλου από τη Λέσβο και ένας τεράστιος αριθμός αιτημάτων για μετεγκατάσταση. "Πάνω από 800 περιπτώσεις περιμένουν τη μετεγκατάστασή τους αλλά υπάρχει τεράστια καθυστέρηση από τις χώρες υποδοχής", συμπλήρωσε. Η ίδια περιέγραψε τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στον τρόπο λειτουργίας της Μόριας: στη διάσωση και οργανωμένη μεταφορά, αύξηση του ρυθμού καταγραφής και ταυτοποίησης, 24ωρη κάλυψη αναγκών, βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας και αύξηση των συνολικών θέσεων φιλοξενίας (αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας 1.200-1.300 ατόμων και δημιουργείται νέα πτέρυγα για επιπλέον φιλοξενία 200 ατόμων).

    [10] Ο Πλατανιάς πέρασε νικηφόρα 2-0 από την Κομοτηνή

    Ήττα που κατά πάσα πιθανότητα τον καταδικάζει σε υποβιβασμό, γνώρισε ο Πανθρακικός μέσα στο γήπεδό του με 2-0 από τον Πλατανιά, για την 22η αγωνιστική της Super League.Τα γκολ της κρητικής ομάδας σημείωσαν ο Σελίν στο 18' και ο Ανγκούλο στο 49'.

    Στο 0-0 έμειναν Ατρόμητος και Βέροια στο γήπεδο του Περιστερίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 February 2016 - 19:32:41 UTC