Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ Τσίπρας: Πολύ σύντομα θα κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα και η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα
  • [02] Κ. Χατζηδάκης: «Η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία και πρέπει να προχωρήσει μπροστά»
  • [03] «Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» δηλώνει ο Γιάννης Δραγασάκης
  • [04] «Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση»
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Βλ. Πούτιν και Μπ. Ομπάμα για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία
  • [06] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Τζον Κέρι με τον Έντι Ράμα στα Τίρανα
  • [07] «Είναι σημαντικό να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων ΠΓΔΜ - Ελλάδας παρά αυτά να κλείσουν»
  • [08] Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη τριών Ιρακινών για παράνομη μεταφορά βαρέως οπλισμού
  • [09] «Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης» τόνισε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής που περιόδευσε στο νησί

  • [01] Αλ Τσίπρας: Πολύ σύντομα θα κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα και η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα

    Την βεβαιότητα του ότι θα ξεπεραστεί ο πιο δύσκολος κάβος, όπως ο ίδιος αξιολογεί την τρέχουσα συγκυρία, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξήτου στην "Αυγή" της Κυριακής. "Δεν μας φοβίζουν τα ανοιχτά μέτωπα", δηλώνει και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα διαχειριστεί "με τον πιο αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο" τις τρεις μεγάλες προκλήσεις, την αξιολόγηση, το ζήτημα του χρέους και το προσφυγικό. "Όταν τα μέτωπα αυτά κλείσουν - και θα κλείσουν πολύ σύντομα, η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα", σημειώνει.

    Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι δεν σκέπτεται τίποτε άλλο "εκτός από το πώς θα πετύχουμε να κλείσουμε την περίοδο της αβεβαιότητας και της σκληρής εποπτείας και να οδηγηθούμε σε πιο ήρεμα νερά, με την κοινωνία όρθια".

    Στέλνει μήνυμα προς τους θεσμούς ότι "η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν εξυπηρετεί κανέναν" και ζητά "να σταματήσουν κάποιοι μονομερώς να κωλυσιεργούν εμποδίζοντας τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης". Τονίζει ότι δεν γίνεται να καθυστερεί άλλο το πρόγραμμα επειδή οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους, και αποδίδει σε διαφωνίες μεταξύ των θεσμών το γεγονός ότι ενώ έχουν ενημερωθεί εδώ και ενάμιση μήνα για τις ελληνικές θέσεις για το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση εκ μέρους τους.

    Για το προσφυγικό σημειώνει ότι το "κλειδί" του προβλήματος είναι να μεταφερθεί το επίκεντρο της διαχείρισης του προσφυγικού στην Τουρκία, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και εξηγεί ότι η Ελλάδα δέχθηκε την εμπλοκή τουΝΑΤΟ υπό την εξαιρετικά αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι σεβαστά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία θα επιχειρούν η κάθε μία μέσα στα δικά της χωρικά ύδατα.

    Απορρίπτει σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι "εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες και συνολικά η πολιτική μας έχει κριθεί από τον λαό μας στις κάλπες, τρεις φορές σε λιγότερο από ένα χρόνο". Υποστηρίζει ότι "κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν αυτό" και επιδίδονται σε "απελπισμένη προσπάθεια να ξαναζεστάνουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης»". Στηλιτεύει την ακατάσχετη εκλογολογία ως μέρος αυτού του σχεδίου και σημειώνει: "Δεν πρόκειται να τους βγει", "η κυβέρνηση είναι εδώ για να συγκρουστεί με το κατεστημένο και η κοινοβουλευτική μας ομάδα, όσο βιώνει αυτόν τον πόλεμο, γίνεται σαν σκληρή γροθιά".

    Σχετικά με τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στον δρόμο, όπως είναι και οι αγρότες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι είναι πιεσμένοι αφόρητα μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας" και δηλώνει ότι "είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο μαζί τους, ώστε να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις", επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει απευθύνει ήδη πρόσκληση για ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση. Αναφέρει επιπλέον ότι δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί και ότι κάποιοι προσπαθούν να χειραγωγήσουν αυτά τα κινήματα και να τα σύρουν σε γραμμή αδιαλλαξίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας θα συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

    [02] Κ. Χατζηδάκης: «Η κυβέρνηση υπέγραψε μια συμφωνία και πρέπει να προχωρήσει μπροστά»

    «Στηρίξαμε την κυβέρνηση και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όπου μπορούμε», ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση «έχει την υποχρέωση να κάνει αντιπολίτευση» δηλώνει αντιπρόεδρος της ΝΔ Kωστής Χατζηδάκης στη «Real News» καλώντας παράλληλα τον κ. Τσίπρα να κυβερνήσει γιατί «έχει υπογράψει μια συμφωνία που δεσμεύει τη χώρα και πρέπει να προχωρήσει μπροστά».

    Επισημαίνει ότι «αν με ρωτούσατε λίγο καιρό πριν θα σας έλεγα ότι η κυβέρνηση θα περάσει τα μέτρα και η αξιολόγηση θα κλείσει. Σήμερα δεν στοιχηματίζω. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι εξοικειωμένη σε αντιδράσεις».

    Ερωτώμενος για τον παραλογισμό ή μη των απαιτήσεων από την πλευρά των δανειστών, ο κ. Χατζηδάκης αναγνωρίζει την πίεση, λέγοντας «ούτε εμείς τραβήξαμε λίγα ούτε και προσωπικά ως υπουργός» ωστόσο «οι δανειστές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς μπορούμε να τους ασκήσουμε κριτική». Για τη φορολογία των αγροτών ανέφερε ότι από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου «είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια διαπραγμάτευσης αναδεικνύοντας στις Βρυξέλλες την ιδιαιτερότητα του ελληνικού αγροτικού κλάδου».

    Για τη στάση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, χαρακτήρισε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσυρθεί το ασφαλιστικό ως «πρόταση εκτόνωσης της κατάστασης». Ανέφερε ότι η ΝΔ κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα έκανε αυτοκριτική για το παρελθόν και κατέθεσε προτάσεις για τις οποίες «η κυβέρνηση μας κατηγορεί για "αναλγησία"».

    Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΝΔ, επισημαίνει ότι «στοχεύει πρωτίστως στο εκλογικό σώμα». Σχετικά με τις θετικές αναφορές του Κ. Μητσοτάκη σε προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου, Γιαννίτσης) απαντά «ασφαλώς και μας ενδιαφέρει η προσέλκυση αξιόλογων προσώπων που μοιράζονται μαζί μας την πίστη για μια Ελλάδα της Ευρώπης.

    Τέλος για τον ρόλο των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά στο κόμμα, εκφράζεται απόλυτα θετικά για το «ειδικό βάρος της γνώμης τους και την πολύτιμη εμπειρία τους» συμπεριλαμβάνοντας και τον Βαγγ. Μεϊμαράκη.

    [03] «Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» δηλώνει ο Γιάννης Δραγασάκης

    «Το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού είναι υπαρκτό, σοβαρό και, αν δεν βρούμε τώρα κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις, οι επόμενες επιλογές θα είναι πολύ πιο επώδυνες», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα».

    Ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει ότι «ένας νέος κύκλος περικοπών στις συντάξεις, για 12η φορά τα τελευταία χρόνια, πέραν του ότι θα ήταν ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, θα διακινδύνευε την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν ακόμη νέο υφεσιακό κύκλο». Τονίζει δε ότι «κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με παρατεταμένη ύφεση, απώλεια του 25% του ΑΕΠ, ανεργία στο 25% και έκρηξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας».

    Ξεκαθαρίζει ότι «το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» και τονίζει ότι «τα όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να διαβάσεις ότι λέει "ελάτε να σας φτιάξω ένα νέο πρόγραμμα". Και τα μέσα που εισηγείται, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, είναι καταστροφικά. Αυτά δεν υπάρχουν στη συμφωνία».

    «Η κόκκινη κλωστή μας είναι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος», αναφέρει ο αντιπρόεδρος.

    Σημειώνει, εξάλλου, ότι «ο πόλεμος κατά της διαπλοκής και ο μεγάλος μετασχηματισμός του κράτους που μόλις αρχίζει, πρέπει να συνδεθούν από τώρα κιόλας με μια βαθιά μεταρρύθμιση του ίδιου του πολιτικού συστήματος, ωθώντας το στην ανασύνθεσή του με μοχλό την πίεση της ίδιας της κοινωνίας, αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επανεξέταση της λογικής του μπόνους. Βασικό κριτήριο των αλλαγών πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τους θεσμούς άσκησής της».

    Ο κ. Δραγασάκης εκτιμά ότι «σε κρίσιμη καμπή βρισκόμαστε όχι μόνον εμείς, αλλά όλη η Ευρώπη και ο κόσμος συνολικά. Γι αυτό και λύσεις τόσο στο οικονομικό όσο και στο Προσφυγικό μπορούν να υπάρξουν μόνο στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες κλίμακες». Ξεκαθαρίζει ότι «δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού από τη Σένγκεν» και πως «το κλείσιμο των συνόρων θα έχει βαριές συνέπειες για τη χώρα που θα το επιχειρήσει».

    Δηλώνει τέλος, ότι «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα εκλογών εφόσον διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νωπή λαϊκή εντολή και η πολιτική της κινείται στο πολιτικό πλαίσιο της εν λόγω εντολής».

    [04] «Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση»

    Σε ένα νησί - σύμβολο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, στη Λέσβο, όπου η προσφυγική κρίση κορυφώθηκε, αλλά και βρήκε την καλύτερη διαχείρισή της από τους απλούς ανθρώπους, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διοργάνωσε σε συνεργασία με το δήμο Λέσβου ένα συνέδριο με στόχο να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων όχι μόνο το ίδιο το προσφυγικό ζήτημα αλλά και τον τρόπο που το χειρίζονται η Πολιτεία, οι τοπικές κοινωνίες, η Ευρώπη, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης.

    Το συνέδριο με θέμα "Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση" πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη, με προσκεκλημένους εκπροσώπους της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και μέλη ανθρωπιστικών οργανισμών και εθελοντικών οργανώσεων.

    Το "παρών" έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην περιγραφή της αλλαγής στάσης της ευρωπαϊκής πολιτικής στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Πέντε μήνες μετά τις πρώτες ευρωπαϊκές αποφάσεις για καταγραφή, μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση, σήμερα "η μετεγκατάσταση δεν ακούγεται, η επανεγκατάσταση δεν ακούγεται, ακούγονται μόνο η καταγραφή και όλο και πιο έντονα κατηγορίες για τη χώρα μας". Την ίδια ώρα, "έχουμε κλείσιμο συνόρων με φράχτες, επαναφορά συνοριακών ελέγχων, μια τεράστια αύξηση της προσπάθειας να ενοχοποιηθεί η χώρα μας. Λένε ψέματα με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στηριζόμενοι σε ένα μικρό κομμάτι αλήθειας". Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι κατά τη διαχείριση του ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση "κάναμε λάθη, μπερδευτήκαμε, δεν ξέραμε πώς να δουλέψουμε ένα καινούριο φαινόμενο, είχαμε καθυστερήσεις. Αλλά εάν θέλει κανείς να επικρατήσει η ξενοφοβία, η έλλειψη λογικής, πρέπει να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα και αυτό για κάποιους είναι η Ελλάδα, γιατί πρέπει να εξαφανιστεί το τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας".

    Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, εξήγησε ότι ένας από τους λόγους διοργάνωσης της ημερίδας "ήταν ο θυμός, ένας έντιμος θυμός που καταλαμβάνει κάθε άνθρωπο, ο οποίος βλέπει μια χώρα και ένα λαό να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, κάποιοι στην πολιτισμένη στα λόγια Δύση μας κουνούν το δάκτυλο και στρουθοκαμηλίζουν λέγοντας ότι η Ελλάδα φταίει για το πρόβλημα". Στη συνέχεια υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς "οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα καθημερινής επαφής με τους πρόσφυγες" και πρόσθεσε ότι "ως ΑΠΕ-ΜΠΕ λέμε τέλος στην υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα. Έχουμε ξεκινήσει νέα πορεία, θέλουμε να είμαστε δίπλα στο λαό, είμαστε κομμάτι του λαού και έτσι θα συνεχίσουμε".

    "Ναι εμείς είμαστε το πρόβλημα, γιατί κρατάμε υψηλά τα ιδανικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδανικά ευαισθησίας, ανθρωπιάς, δημοκρατίας, που εκείνοι τα ξέχασαν. Είμαστε ένοχοι γιατί όταν οι άλλοι κλείνουν τα σύνορα, εμείς μπορέσαμε και διαχειριστήκαμε μεγάλους αριθμούς προσφύγων", είπε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. "Όταν επτά χρόνια οι Έλληνες δυσφημίζονται ότι δεν μπορούν να χαράξουν τη δική τους πολιτική, αυτός ο λαός που έχει γονατίσει από την οικονομική κρίση βρίσκει το περίσσευμα ψυχής να σηκωθεί όρθιος και να κρατήσει στις πλάτες του ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα", συμπλήρωσε και ζήτησε την υποστήριξη όλων για να κηρυχθεί η Μυτιλήνη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

    "Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή", επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, σε βίντεο με χαιρετισμό που απέστειλε. "Η Ευρώπη με την πολιτική της, δεν πρέπει να βοηθήσει να αναπτυχθεί ο αντιευρωπαϊσμός και ο ρατσισμός στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες", τόνισε για να συμπληρώσει στη συνέχεια: "Τα τείχη ανάμεσα στις βαλκανικές και τις κεντροευρωπαϊκές χώρες και η γενικευμένη στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού, δεν είναι λύση. Είναι ο προάγγελος της αποδόμησης της Ευρώπης". "Η χώρα και η ελληνική Κυβέρνηση θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε", κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επισήμανε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι σε μια στιγμή που υψώνονται οι πιο αντιδραστικές φωνές απέναντι στους πρόσφυγες, εμείς "δεν θα ξεχάσουμε την ιστορία, την παράδοση, τις αξίες μας, θα στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και παράλληλα θα προσπαθήσουμε να λύσουμε με κανόνες αυτό το ζήτημα".

    Ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, διευκρίνισε ότι "δεν πρέπει να συγχέουμε το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης που ήταν πολύ έντονη με τα αποτελέσματα που είχε στον τουρισμό, την οικονομική κρίση και τις κοινωνίες γενικότερα", καθώς και ότι "δεν πρέπει να μπερδεύουμε το θέμα του πρόσφυγα με την έννοια του μετανάστη", καθώς "μαζί με τους πρόσφυγες άνοιξαν τα σύνορα για όλους τους παράνομους μετανάστες". Στις προτάσεις της ΝΔ για τη διαχείριση του προβλήματος συμπεριλαμβάνονται η αναθεώρηση του Δουβλίνου, η δημιουργία των hotspots στην Τουρκία, η ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό, η εκπόνηση εθνικού σχεδίου διαχείρισης των ροών, η εντατικοποίηση της φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, η εντατικοποίηση των διαδικασιών παρανόμως εισερχόντων μεταναστών και η επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη στήριξης των νησιών που έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, με μέτρα όπως "κατάργηση του ΦΠΑ για όσο κρατάει η κρίση" και το αίτημα αποζημίωσης από την Ευρώπη των ιδιοκτητών οικοπέδων κοντά στη Μόρια "των οποίων τα ελαιοκτήματα μετατράπηκαν σε καυσόξυλα".

    Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν τρεις θεματικές ενότητες απότους προσκεκλημένους ομιλητές σχετικά με τον ρόλο των ΜΜΕ στην αποτύπωση της προσφυγικής κρισης,την τοπική κοινωνία και τηνπροσφυγική κρίση και τηνεμπειρία στο πεδίο.

    Διαβάστε επίσης:

    «Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης» τόνισε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής που περιόδευσε στο νησί

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Βλ. Πούτιν και Μπ. Ομπάμα για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία η οποία επικεντρώθηκε αρχικά στην επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    "Το κεντρικό θέμα της ανταλλαγής απόψεων ήταν η διευθέτηση της κρίσης στη Συρία", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Οι δύο ηγέτες αποτίμησαν θετικά τα αποτελέσματα των συνομιλιών για τη Συρία που διεξήχθησαν στο Μόναχο στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας και εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες για την εφαρμογή εκεχειρίας.

    Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν να εντείνουν τη διπλωματική τους συνεργασία και τις επαφές τους σε άλλους τομείς για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μέσα σε μια εβδομάδα και την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκούμενες περιοχές στη Συρία, όπως προβλέπει η διακήρυξη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ. "Συνομίλησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, πρωτίστως για την εφαρμογή των μέτρων για την επίλυση της κρίσης που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου του 2015", αναφέρει το Κρεμλίνο.

    Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, όπως προβλέπονται στη συμφωνία του Μινσκ το συντομότερο δυνατόν, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η καθιέρωση απευθείας διαλόγου με τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, συνταγματική μεταρρύθμιση και τροποποιήσεις του νόμου για το ειδικό καθεστώς στην περιοχή του Ντονμπάς, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

    [06] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Τζον Κέρι με τον Έντι Ράμα στα Τίρανα

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, παρότρυνε την αλβανική πολιτική τάξη να ολοκληρώσει τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα της Δικαιοσύνης, που θα καταστήσει αδύνατον σε ατομα με σκοτεινό παρελθόν να εισχωρήσουν στην πολιτική, και θα τιμωρήσει τους διεφθαρμένους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς.

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα περιέγραψε τις σχέσης της χώρας του με την Ουάσινγκτον ως «ειδικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

    Ο πρωθυπουργός Ράμα ανέφερε κατά τη διάρκεια δηλώσεων μαζί με τον κ. Κερι, μετά τη συνάντησή τους, ότι «η Αλβανία και οι Αλβανοί είναι ευγνώμονες προς τις ΗΠΑ που έχουν σταθεί στο πλευρό τους».

    «Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα Τζον Κέρι αποτελεί τον καλύτερο τρόπο έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η επέτειο από την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Αλβανίας» δήλωσε ο Έντι Ράμα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, έφθασε γύρω στις 10:30, ώρα Ελλάδας, στην αλβανική πρωτεύουσα για τρίωρη επίσκεψη.

    Τον κ. Κέρι υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισάνι.

    Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και με συνοδεία από αέρος στρατιωτικού ελικοπτέρου, έφθασε στο πρωθυπουργικό μέγαρο όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Ράμα.

    Στο επίκεντρο τον συνομιλιών ήταν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της καταπολέμησης της θρησκευτικής τρομοκρατίας, το Κόσοβο, το πολυσυζητημένο θέμα τον μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, και το θέμα της υποδοχής στην Αλβανία 2.000 Ιρανών μουτζαχεντίν της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν-ε-Χαλκ», που βρίσκονται στο στρατόπεδο «Ελευθερία» στο Ιράκ και προστατεύονται από τους Αμερικανούς που τους θεωρούν αντιπολίτευση της ιρανικής κυβέρνησης.

    Ο Αμερικανός υπΕξ συναντήθηκε επίσης και με τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα.

    [07] «Είναι σημαντικό να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων ΠΓΔΜ - Ελλάδας παρά αυτά να κλείσουν»

    Τη θέση ότι προτιμότερο είναι να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος παρά κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.

    «Ορισμένες χώρες -μέλη της ΕΕ προτρέπουν την ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα. Όμως, όπως συμπεράναμε είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικά με το θέμα. Πολύ πιο σημαντικό είναι να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων παρά αυτά να κλείσουν» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας.

    Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τη επίσκεψή του στα Σκόπια κάλεσε την ΠΓΔΜ «να είναι απολύτως έτοιμη να σταματήσει τους μετανάστες στα σύνορά της με την Ελλάδα».

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του, ως προεδρεύουσα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν συζητήσεις με την Αυστρία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ώστε να βρεθεί μία αποτελεσματική λύση για τη μεταναστευτική κρίση.

    Ο κ. Κέντερς, από τα Σκόπια μετέβη στη Γευγελή (κοντά στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα) όπου λειτουργεί κέντρο υποδοχής προσφύγων και από εκεί θα συνεχίσει για την Ελλάδα όπου το απόγευμα θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

    [08] Αλεξανδρούπολη: Σύλληψη τριών Ιρακινών για παράνομη μεταφορά βαρέως οπλισμού

    Τρεις Ιρακινοί, οι οποίοι έχουν καιβρετανική υπηκοότητα, συνελήφθησαν χθες στην Αλεξανδρούπολη και στην ευρύτερη περιοχή του τελωνείου των Κήπων.

    Ειδικότερα οι δύο συνελήφθησαν όταν ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος Αλεξανδρούπολης στο ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο που είχαν σταθμεύσει πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού (περιοχή ευθύνης τους), διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν μεγάλη ποσότητα περιστρόφων καισφαιρών.

    Η σύλληψη του τρίτου πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των Κήπων, όταν εντοπίστηκε στο όχημα το οποίο οδηγούσε βαρύς οπλισμός και συγκεκριμένα μεγάλος αριθμός σφαιρών, σημαντικός αριθμός όπλων καθώς και στρατιωτικός εξοπλισμός.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι οι συλληφθέντες ήταν μέλη της ίδιας οργάνωσης, πιθανότατα εγκληματικής και όχι τρομοκρατικής καθώς εκτιμάται ότι σκοπός της παράνομης μεταφοράς του οπλισμού ήταν η πώληση. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν προηγούμενες συλλήψεις ή εγκληματική δράση για κανέναν εκ των τριών συλληφθέντων.

    Όσον αφορά στην προέλευση του εντοπισθέντος οπλισμού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τον προμηθεύτηκαν από τη Γερμανία και την Αυστρία, προκειμένου να τον μεταφέρουν στο βόρειο Ιράκ.

    Νωρίτερα οι τρεις άνδρες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, ενώ εντός της εβδομάδας θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή, οπότε αναμένεται να τους ασκηθούν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις, για τον οπλισμό που μετέφεραν, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

    [09] «Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης» τόνισε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής που περιόδευσε στο νησί

    Στηλιτεύοντας τις απειλές κατά της Ελλάδας για αποπομπή από τη Συνθήκη Σένγκεν και τονίζοντας πως αν η Ελλάδα βρεθεί έξω από τη Σένγκεν, αυτό σημαίνει άρνηση σεβασμού προς τις αξίες τις Ευρώπης, η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μποντλίνι περιόδευσε χθες στη Λέσβο. Μαζί της, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής Τάσος Κουράκης.

    Η επίσκεψη είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και σαφή πολιτικό μήνυμα. Η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής βρέθηκε στη Σκάλα Συκαμνιάς. Ενημερώθηκε από τους κατοίκους για τα όσα βιώνουν τους τελευταίους μήνες και τους ευχαρίστησε όπως χαρακτηριστικά είπε εκ μέρους όλης της Ευρώπης για τη στάση τους απέναντι στους δοκιμαζόμενους ανθρώπους που φτάνουν στα παράλια της Λέσβου. Μάλιστα φόρεσε ένα σωσίβιο από αυτά που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες και έριξε λίγα λουλούδια στη θάλασσα της Σκάλας Συκαμνιάς, ως φόρο τιμής για όσους έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν το Αιγαίο. «Αυτό το σωσίβιο που είναι σύμβολο για τη Σκάλα Συκαμνιάς και τη Λέσβο θα πρέπει να γίνει σύμβολο για ολόκληρη την Ευρώπη. Συμβολίζει τη θέληση των ανθρώπων αυτών να ζήσουν και η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί δίπλα τους» είπε.

    Συγκινητικές ήταν οι στιγμές της συνάντησης της κ. Μπονλτίνι με τις τρεις γνωστές γιαγιάδες από τη Σκάλα Συκαμνιάς, την Αιμιλία Καμβύση, τη Μαρίτσα Μαυραπίδη και την Ευστρατία Μαυραπίδη, στο μικρό προσφυγικό σπίτι της τελευταίας. «Είδαμε όλοι πώς βοηθήσατε τα μικρά παιδιά, ολόκληρη η Ευρώπη είναι υπερήφανη για εσάς» είπε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής.

    Συνέντευξη Τύπου

    «Στη Λέσβο παίζεται η μοίρα της Ευρώπης. Όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να έρθουν εδώ και να δουν από κοντά τι συμβαίνει. Οι χώρες της Ευρώπης οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής ροής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει για την επανεγκατάσταση αρκετών χιλιάδων προσφύγων σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης αλλά δυστυχώς αυτό δεν πραγματοποιείται. Και δεν πραγματοποιείται γιατί οι χώρες- μέλη προβάλλουν ως δικαιολογία πως δεν λειτουργούν τα hot spots στην Ελλάδα. Αυτό είναι απλά μια δικαιολογία και θα πρέπει επιτέλους όλες οι χώρες να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί στην προσφυγική κρίση» δήλωσε η Λάουρα Μποντλίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο της Μυτιλήνης. Όπως υποστήριξε, «η ιδέα της αποπομπής σήμερα της Ελλάδας και αύριο της Ιταλίας από τη Σένγκεν σημαίνει μια άρνηση στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε: «Κάτω από την απειλή της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, υποκρύπτεται το κλείσιμο των συνόρων από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για ενέργεια η οποία διασπά την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί να τιμωρούνται οι χώρες που έχουν αυτήν τη συμπεριφορά τιμωρείται η Ελλάδα». Αναφορά και στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ έκανε ο Έλληνας υπουργός τονίζοντας: «Πρόκειται για μία πολύ λεπτή υπόθεση. Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα περιορίσει την προσφυγική ροή κάνοντας διασώσεις όπως τουλάχιστον μέχρι τώρα έχει δηλωθεί. Θα πρέπει να δούμε τα υπηρεσιακά σχέδια και μέσα μας ένας μικρός φόβος μπορεί να υπάρχει ότι μπορούν να γίνουν λάθος χειρισμοί. Νομίζω όμως ότι η πρόθεση είναι φανερή και αυτή είναι να διασωθούν οι πρόσφυγες που πραγματοποιούν το πέρασμα του Αιγαίου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 February 2016 - 13:32:44 UTC