Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Λαφαζάνης:Η βρώμικη επίθεση Τσίπρα κατά της ΛΑΕ υποκρύπτει αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες προθέσεις
  • [02] Δ. Μάρδας: Σημαντικό το κόστος για την οικονομία από τις αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [03] «Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» δηλώνει ο Γιάννης Δραγασάκης
  • [04] Τελετουργικές μάσκες εκτίθενται για πρώτη φορά στο ΜΙΕΤ
  • [05] Το κρίκετ των Μασάι υπέρ της ισότητας των δύο φύλων
  • [06] Εγκαινιάστηκαν οι Κυριακάτικοι Περίπατοι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
  • [07] «Η Επιστροφή» σάρωσε τα βραβεία BAFTA

  • [01] Π. Λαφαζάνης:Η βρώμικη επίθεση Τσίπρα κατά της ΛΑΕ υποκρύπτει αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες προθέσεις

    «Αθλιέστατη επίθεση μέσα από τις στήλες της "Κυριακάτικης Αυγής" σε βάρος της "Λαϊκής Ενότητας" για δήθεν σύμπλευση της τελευταίας με τη Χρυσή Αυγή σε τραμπουκισμούς κατά γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ» καταγγέλλει, σε δήλωσή, του ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας πως «θα ήταν απλώς μία φαιδρή υπόθεση, σαν αυτές που εσχάτως αναπαράγουν καθημερινά τα "παπαγαλάκια" του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν την ξεστόμιζε με τη συνέντευξη του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πράγμα που της προσδίδει άκρως επικίνδυνα και βαθύτατα αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά πολιτικής ανωμαλίας».

    «Δεν περίμενα ποτέ να ακούσω από το στόμα του Αλ. Τσίπρα σε βάρος της ΛΑΕ, τις ίδιες βρώμικες κατηγορίες που απηύθυναν στον παλιό αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ τα φερέφωνα της μονταζιέρας των Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά» αναφέρει ο Π. Λαφαζάνης και συνεχίζει λέγοντας πως φαίνεται ότι «ο νεομνημονιακός Αλ. Τσίπρας τελεί υπό μεγάλο πανικό και έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο, ενώ η πολιτική κατρακύλα του δεν γνωρίζει φραγμό ούτε όρια». «Είναι σε όλους γνωστή η κακή τύχη που επεφύλαξε ο ελληνικός λαός στους συκοφάντες του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά» προσθέτει.

    [02] Δ. Μάρδας: Σημαντικό το κόστος για την οικονομία από τις αγροτικές κινητοποιήσεις

    Σημαντικό οικονομικό κόστος θα υποστεί η ελληνική οικονομία μετά τη λήξη των αγροτικών κινητοποίησεων, ανέφερε ο υφυπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.

    Μιλώντας στο MΕGA έκανε παραλληλισμό με τις κινητοποιήσεις του 1997 και τόνισε πως το κόστος των 58 ημερών μπλόκων τότε είχε προσδιοριστεί σε 13 δισ. δραχμές, μείωση αγροτικών εξαγωγών κατά 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς και δεν μπορούν να αγνοηθούν είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι όταν ένας πελάτης στο εξωτερικό δεν τροφοδοτείται όπως πρέπει, παύει να αγοράζει από τη χώρα και στρέφεται σε άλλους προμηθευτές. Εκτίμησε, πάντως, ότι η πλειοψηφία θέλει τον διάλογο, κάποιοι ωστόσο δεν τον επιθυμούν, φοβίζοντας τους υπόλοιπους.

    Τα αιτήματα των αγροτών, όπως είπε, θα κατατεθούν σήμερα στον πρωθυπουργό, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κάποιος να κάνει υποχωρήσεις όταν δεν γνωρίζει τις θέσεις της απέναντι πλευράς.

    Μετέφερε την αίσθησή του ότι το νομοσχέδιο θα στηριχθεί από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα μέτρα εφόσον υπάρξει διάλογος και βελτιώσεις.

    [03] «Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» δηλώνει ο Γιάννης Δραγασάκης

    «Το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού είναι υπαρκτό, σοβαρό και, αν δεν βρούμε τώρα κοινωνικά δίκαιες και οικονομικά βιώσιμες λύσεις, οι επόμενες επιλογές θα είναι πολύ πιο επώδυνες», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα».

    Ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει ότι «ένας νέος κύκλος περικοπών στις συντάξεις, για 12η φορά τα τελευταία χρόνια, πέραν του ότι θα ήταν ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, θα διακινδύνευε την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε έναν ακόμη νέο υφεσιακό κύκλο». Τονίζει δε ότι «κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με παρατεταμένη ύφεση, απώλεια του 25% του ΑΕΠ, ανεργία στο 25% και έκρηξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας».

    Ξεκαθαρίζει ότι «το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε» και τονίζει ότι «τα όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να διαβάσεις ότι λέει "ελάτε να σας φτιάξω ένα νέο πρόγραμμα". Και τα μέσα που εισηγείται, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, είναι καταστροφικά. Αυτά δεν υπάρχουν στη συμφωνία».

    «Η κόκκινη κλωστή μας είναι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος», αναφέρει ο αντιπρόεδρος.

    Σημειώνει, εξάλλου, ότι «ο πόλεμος κατά της διαπλοκής και ο μεγάλος μετασχηματισμός του κράτους που μόλις αρχίζει, πρέπει να συνδεθούν από τώρα κιόλας με μια βαθιά μεταρρύθμιση του ίδιου του πολιτικού συστήματος, ωθώντας το στην ανασύνθεσή του με μοχλό την πίεση της ίδιας της κοινωνίας, αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επανεξέταση της λογικής του μπόνους. Βασικό κριτήριο των αλλαγών πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τους θεσμούς άσκησής της».

    Ο κ. Δραγασάκης εκτιμά ότι «σε κρίσιμη καμπή βρισκόμαστε όχι μόνον εμείς, αλλά όλη η Ευρώπη και ο κόσμος συνολικά. Γι αυτό και λύσεις τόσο στο οικονομικό όσο και στο Προσφυγικό μπορούν να υπάρξουν μόνο στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες κλίμακες». Ξεκαθαρίζει ότι «δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού από τη Σένγκεν» και πως «το κλείσιμο των συνόρων θα έχει βαριές συνέπειες για τη χώρα που θα το επιχειρήσει».

    Δηλώνει τέλος, ότι «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα εκλογών εφόσον διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νωπή λαϊκή εντολή και η πολιτική της κινείται στο πολιτικό πλαίσιο της εν λόγω εντολής».

    [04] Τελετουργικές μάσκες εκτίθενται για πρώτη φορά στο ΜΙΕΤ

    Μπαμπούγεροι, πουρπούρηδες, τζαμάλαροι και τράγοι και γενίτσαροι και καρκαλούσες και κουδουνοφόροι, καταλαμβάνουν την επιβλητική βίλλα Καπαντζή, στη Θεσσαλονίκη.

    Περί τις 90 μάσκες κατασκευασμένες από δέρμα, μαλλί (κατσίκας), κέρατα, καρπούς, κρανία ζώων και τρίχες αλόγων, κολοκύθες, κάπες, κορδέλες, μπογιές, μελισσοκέρια, αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τους επισκέπτες της έκθεσης σε δρώμενα και μαγικο-θρησκευτικές τελετές της λαϊκής παράδοσης. Προέρχονται από διάφορα σημεία της Ελλάδας και μεταφέρουν σπάνιες αναφορές της συλλογικής συνείδησης, της ιστορικής ταυτότητας, αλλά και της μνήμης. Είναι η πρώτη -εκτός του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργης Μελίκης ? Κέντρο Έρευνας Μάσκας» (στη Μελίκη της Ημαθίας)- έκθεση που φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη (από τις 17 Φεβρουαρίου ως και τις 10 Απριλίου).

    «Μάσκες τελετουργικές -και όχι καρναβαλικές («αλλά, στη νεώτερη Ελλάδα ό,τι θέλουμε να απαξιώσουμε, το ορίζουμε με ...τρεις λεξεις: "Καραγκιόζης", "Μαλάκας" ή "Καρναβάλι", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συλλέκτης τους λαογράφος - δημοσιογράφος Γιώργης Μελίκης) συνθέτουν μέρος της συλλογής του που εκτίθενται για πρώτη φορά στο ΜΙΕΤ. «Οι μάσκες είναι τελετουργικές. Τις έφτιαχνε και τις φορούσε ο κορυφαίος τελεστής κάθε δρώμενου. Είναι παρμένες από τους τελεστές των εθίμων και είναι απόλυτα αυθεντικές. Τα δρώμενα που τελούνταν σχεδόν στο σύνολο του ελλαδικού χώρου (απ΄τη Βόρειο Ήπειρο και την Κρήτη ως τον Πόντο και τη Λέσβο, τη Θεσσαλία την Πελοπόννησο) απ΄τα προχριστινικά χρόνια, στις στροφές του ήλιου (χειμερινή, εαρινή ισημερία κ.α. αλλά και στη διάρκεια του δωδεκαημέρου - απ΄ τις παραμονές των Χριστουγέννων ως και των Φώτων), θεωρήθηκαν στη συνέχεια ως μαγικές -παγανιστικές τελετές, απαξιώθηκαν και απωθήθηκαν (μεταφέρθηκαν) από τον χριστιανισμό στην «ανώδυνη» διάρκεια των Απόκρεω... Σε ορισμένες περιοχές παρ΄ όλα αυτά, διατηρούνται και τελούνται στις αρχικές τους χρονικές περιόδους (κυρίως το δωδεκαήμερο)» ο Γιώργης Μελίκης.

    [05] Το κρίκετ των Μασάι υπέρ της ισότητας των δύο φύλων

    Το Warriors, ένα περίεργο ντοκιμαντέρ, διηγείται την ιστορία μίας ομάδας κρίκετ που «γεννήθηκε» στο Polei, ένα χωριό στη σαβάνα της Κένυα. Μία ομάδα, που φτιάχτηκε, όχι για να πανηγυρίσει νίκες στα γήπεδα, να γνωρίσει δόξα, φήμη, να βάλει χρήματα στο ταμείο της.

    Χρησιμοποίησε το κρίκετ στην μάχη ενάντια στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ενάντια στο Aids και υπέρ της ισότητας των δύο φύλων, μία ομάδα που αποτελείται από πολεμιστές των Μασάι, ημίγυμνους με πολύχρωμα περιδέραια, με φτερά και χάντρεςκαι κόκκινες παραδοσιακές τους φορεσιές. Είναι οι Maasai Criket Warriors, που ιδρύθηκαν το 2009, όχι αναζητώντας τη νίκη, αλλά με στόχο να χρησιμοποιήσουν τον αθλητισμό στη δύσκολη μάχη ενάντια στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, μία πρακτική ακόμα διαδεδομένη σε φυλές, επηρεάζοντας τα κορίτσια από ηλικία 6 ετών, αλλά παράλληλα ναενθαρύνει την κοινωνική πρόοδο.

    «Το κρίκετ μπορεί να βοηθήσει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον στα δικά τους προβλήματα, όπως το Aids και την οικονομική βία», είπε ο Τζέιμς Αντερσον, παίκτης της εθνικής Αγγλίας και παραγωγός του Warriors. Τοντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Λος Αντζελες κια τον περασμένο μήνα στην Βρετανία, διηγείται μαρτυρίες του αρχηγού Σονιάγκα και των άλλων πολεμιστών που χρειάστηκε να περπατάνε 30 χιλιόμετρα για να προπονούνται. Σίγουρα ακόμα και πριν φτάσει το κρίκετ στο χωριό, η κοινότητα γνώριζε τι σημαίνει για τα κορίτσια ο ακρωτηριασμός.

    Ο αρχηγός Σονιάγκα, είδε τις τρεις αδερφές του να υφίστανται τον πόνο της διαδικασίας. «Από την στιγμή της περιτομής, θεωρούνται έτοιμες για το γάμο», θα πει.«Στην κοινωνία τους κυρίαρχοι είναι οι άντρες και γι αυτό είναι δική τους ευθύνη να σηκωθούν και να πουν: φτάνει είμαστε αντίθετοι», λέει ο Βρετανός σκηνοθέτης Μπέρνι Ντάγκλας.

    [06] Εγκαινιάστηκαν οι Κυριακάτικοι Περίπατοι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Πόσες ιστορίες μπορεί κανείς να «αναγνώσει» μέσα σε μια περιοδική έκθεση; Αναρίθμητες, ειδικά αν πρόκειται για την έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια? Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που μόλις χτες εγκαινίασε τους «Κυριακάτικους Περιπάτους» του. Πρόκειται για μια σειρά ιστορίες που φέρνουν στο φως οι αρχαιολόγοι και οι επιμελητές του Μουσείου με αφορμή την έκθεση και οι οποίες θα επαναληφθούν τις Κυριακές 21 και 28 Φεβρουαρίου, 13, 20 και 27 Μαρτίου και 10, 17 και 24 Απριλίου, ώρα 12.00.

    Tο ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε στην ξενάγηση και «αλίευσε» κάποιες από τις θαυμάσιες πτυχές της άγνωστης Αθήνας, που μοναδικά απέδωσε ο αρχαιολόγος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Κώστας Πασχαλίδης. Μεταξύ αυτών, οι πληροφορίες για την ανατίναξη του Παρθενώνα, το 1687, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της οθωμανικής Αθήνας από τον Φραντσέσκο Μοροζίνι, τον «Πελοποννησιακό» όπως τιμητικά έγινε κάποια στιγμή ο τίτλος του. Ο άνθρωπος κατήλθε στον οθωμανικό κόσμο, εκ μέρους της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, προκειμένου να ανακτήσει τα μεγάλα λιμάνια που ανήκαν πριν σε βενετικές δυνάμεις.

    [07] «Η Επιστροφή» σάρωσε τα βραβεία BAFTA

    Η δραματική ταινία επιβίωσης Η Επιστροφή ("The Revenant") του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονσάλες Ιναρίτου ήταν ο μέγας νικητής των αποψινών βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας πέντε βραβεία BAFTA, γνωστά ως «βρετανικά Όσκαρ»,μεταξύ άλλων, για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και πρώτο ανδρικό ρόλο (Λεονάρντο Ντι Κάπριο).

    Η ταινία απέσπασε και τα βραβεία BAFTA για φωτογραφία και ήχο, στην απονομή που έγινε στο Λονδίνο.

    Στην ταινία, η οποία έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία ήδη, ο Ντι Κάπριο υποδύεται τον κυνηγό θηραμάτων Χιού Γκλας, ο οποίος εγκαταλείπεται ως νεκρός από τους συντρόφους του μετά από μια επίθεση αρκούδας κατά την εκστρατεία τους για γούνες τη δεκαετία του 1820. Ο Γκλας επιζεί ενός σκληρού χειμώνα και επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 February 2016 - 9:32:45 UTC