Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση
  • [02] Απάντηση της ΓΓΕΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι για το Μητρώο on-line media
  • [03] Τρ.Αλεξιάδης: Αναζητούμε τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών
  • [04] Σε εφαρμογή πρόγραμμα για 15.000 ανέργους νέους
  • [05] Με πτώση 1,03% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [06] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα
  • [07] Παρατείνεται μέχρι τα μεσάνυχτα ο αποκλεισμός της εθνικής οδού στο ύψος του Μπράλου
  • [08] Έφτασε η πρώτη ομάδα προσφύγων-μεταναστών στο hotspot της Χίου
  • [09] Ικανοποίηση της Κομισιόν για τις εν εξελίξει εργασίες στα ελληνικά hotspots
  • [10] Το Ευρωκοινοβούλιο θα προωθήσει τη νομοθεσία για να παραμείνει η Βρετανία στους κόλπους της ΕΕ
  • [11] «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης» θεσπίζει το υπ. Πολιτισμού
  • [12] Επιστρέφει η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου
  • [13] Ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε τον σκιτσογράφο Γ. Καλαϊτζή
  • [14] Καλό ταξίδι Μαρία

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση και πως για αυτό πρέπει να πειστούν όλοι, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αμήχανη και ερασιτεχνική» στάση.

    «Παρακολουθούμε έκπληκτοι υπουργούς να προαναγγέλλουν μοιρολατρικά το ενδεχόμενο κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας μας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως ζητά επιτακτικά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «την αμήχανη και ερασιτεχνική στάση».

    «Για αυτό το εθνικό θέμα οφείλουμε όλοι να δώσουμε μάχες για να αποτρέψουμε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μου στις συναντήσεις που θα έχω στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Διαβάστε επίσης:

    Σειρά επαφών θα έχει στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης

    [02] Απάντηση της ΓΓΕΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι για το Μητρώο on-line media

    Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επκοινωνίας απάντησε στην ανακοίνωση του κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» για το Μητρώο on-line media.

    Στην ανακοίνωσή του για το Μητρώο on-line media, το Ποτάμι βασίζεται σε ανώνυμο άρθρο γεμάτο ψεύδη και παραποιημένα στοιχεία.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας, σημειώνουμε τα εξής:

    Α) Ουδέν «σχέδιο νόμου» υφίσταται. Η ίδρυση του Μητρώου έχει ήδη νομοθετηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων (άρθρα 52 /54, ν. 4339/2015). Η επιχειρηματολογία του άρθρου ξεκινά από λάθος βάση και καταδεικνύει την κραυγαλέα άγνοια των (ανώνυμων) συντακτών του για τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται. Απλώς ήρθε στην επιφάνεια γιατί ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Β) Το Μητρώο Online Media αφορά αποκλειστικά επαγγελματικές επιχειρήσεις ΜΜΕ (ούτε blog ούτε ερασιτεχνικές ιστοσελίδες γενικού ή ειδικού περιεχομένου) και η εγγραφή σε αυτό είναι, όπως ρητά αναφέρεται στο νόμο, εθελοντική.

    Γ) Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο Μητρώο θα υποβάλουν δήλωση σχετικά με τον ιδιοκτήτη, το διευθυντή και τον εκδότη της επιχείρησης, καθώς και απλή δήλωση του αριθμού των δημοσιογράφων που απασχολούν. Δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη για «συγκεκριμένο αριθμό δημοσιογράφων», όπως ψευδώς ισχυρίζεται το δημοσίευμα. Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις εγγραφής είναι τα απολύτως θεμελιώδη, και εστιάζουν αποκλειστικά σε ζητήματα διαφάνειας της μετοχικής σύνθεσης των επιχειρήσεων. Οι δε επίσημοι φορείς του κλάδου χαιρέτισαν την ίδρυση του Μητρώου Online Media.

    Δ) Σχετικά με το λογισμικό στο οποίο θα έχουν πρόσβαση τα μέλη του Μητρώου, αυτό αφορά αποκλειστικά στον εντοπισμό περιπτώσεων λογοκλοπής των άρθρων που δημοσιεύουν τα διαδικτυακά ΜΜΕ. Δεν υφίσταται καμία πρόβλεψη «ελέγχου της πληροφορίας». Tο λογισμικό απλώς θα ενημερώνει τους υπεύθυνους των μελών του Μητρώου ότι το πνευματικό τους προϊόν εκλάπη από τρίτους και αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των δημιουργών η αντιμετώπιση της λογοκλοπής. Σημειώνεται πως η καταπολέμηση της λογοκλοπής είναι πάγιο αίτημα του κλάδου της διαδικτυακής ενημέρωσης.

    E) Τέλος, αναφορικά με την κρατική διαφήμιση, αποτελεί κορυφαία πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης η αποτροπή φαινομένων «τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ», δηλαδή η παραχώρηση δημοσίου χρήματος, με αδιαφανή κριτήρια, σε αγνώστου προελεύσεως και ιδιοκτήτη ιστοσελίδες. Tο Μητρώο διασφαλίζει πως η κρατική διαφήμιση θα ανατίθεται σε ιστοσελίδες με σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς και διάφανη μετοχική σύνθεση, κατά τρόπο τέτοιο ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος έλαβε τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης και στη βάση ποιών κριτηρίων.

    Ο ανώνυμος συντάκτης προσπαθεί μέσα από μία συνεχιζόμενη εκστρατεία λάσπης να αποδείξει ότι ο Υπ. Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνεργασία με τον επικεφαλής της ΓΓΕΕ, Λευτέρη Κρέτσο επιδίδονται σε μια προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, πρώτα οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατόπιν τα online μέσα ενημέρωσης. Αν η ύπαρξη διαφάνειας βαπτίζεται χειραγώγηση, αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

    [03] Τρ.Αλεξιάδης: Αναζητούμε τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών

    "Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους φορολογικής ελάφρυνσης των αγροτών, τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των φορολoγικών βαρών αντίθετα με την πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια" ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου.

    "Προσπαθούμε μέσα από τη διαπραγμάτευση να εξασφαλίσουμε το καλύτερο για τους αγρότες" σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι πολλά από τα μέτρα στα οποία η αντιπολίτευση ασκεί κριτική, έχουν ψηφιστεί το καλοκαίρι από τα περισσότερα κόμματα της Βουλής και καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, "μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα".

    [04] Σε εφαρμογή πρόγραμμα για 15.000 ανέργους νέους

    Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Τρίτη το νέο πρόγραμμα, με τίτλο «Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για ανέργους νέους, ηλικίας 18-24 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 39,75 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και σε απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

    Στο πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης και πρακτικής άσκησης θα συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς: Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics), Λιανικό Εμπόριο, Εξωστρέφεια και Διεθνές Εμπόριο (έμφαση στον πρωτογενή τομέα). Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.)

    Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι θα μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά και μόνο, αίτηση συμμετοχής, ανάλογα με την ειδικότητά τους, στις ειδικά διαμορφωμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες:www.logistics-eede.gr,www.esee-emporio.gr,www.exagogiko-eede.gr,http://edu.sepe.gr.

    [05] Με πτώση 1,03% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Με πτώση, στην περιοχή των 480 μονάδων, έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, μετά την έντονη ανοδική κίνηση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικά κέρδη 10,67%.

    Οι επενδυτές προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρονίων κερδών, με τον τζίρο να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.

    Υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Eurobank, της Πειραιώς, της Jumbo και της Motor Oil, ενώ με απώλειες έκλεισαν η Alpha Bank και η Εθνική.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 482,89 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,03%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 493,81 μονάδες (+1,21%) και κατώτερη τιμή στις 476,16 μονάδες (-2,41%).

    [06] Ν. Παππάς: Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

    «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, η σύσκεψη αφορούσε σε θέματα του ΟΠΑΠ, και πιο συγκεκριμένα στηνεφαρμογή του ειδικού τέλους 5 λεπτών ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιγνίδι του οργανισμού, μέτρο το οποίο έχει ήδη ψηφισθεί.

    [07] Παρατείνεται μέχρι τα μεσάνυχτα ο αποκλεισμός της εθνικής οδού στο ύψος του Μπράλου

    Οι αγρότες της Φθιώτιδας αποφάσισαν να παρατείνουν μέχρι τα μεσάνυχτα τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Μπράλου, έχοντας κυριολεκτικά κόψει την Ελλάδα στα δύο.

    Ωστόσο, νωρίτερα, σε ένδειξη καλής θέλησης άνοιξαν για λίγη έναν βοηθητικό δρόμο για να περάσουν λεωφορεία και μεγάλα φορτηγά.

    Ο κύριος όγκος της κυκλοφορίας των ΙΧ εξελίσσεται μέσα από επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους, και κατευθύνονται κυρίως προς την Άμφισσα, στη συνέχεια προς Δελφούς-Αράχωβα και συνεχίζουν για Αθήνα.

    Σε ό,τι αφορά τα φορτηγά αυτοκίνητα ακινητοποιούνται από την τροχαία σε διάφορα σημεία είτε του εθνικού είτε του επαρχιακού δικτύου, ενώ οι αγρότες επιτρέπουν τη διέλευση των λεωφορείων, αλλά με με αρκετά μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν τη μία ωρα.

    Στη συνέλευσή τους, τα τέσσερα μπλόκα των αγροτών της Φθιώτιδας που βρίσκονται στον Μπράλο αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες, και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς μιλούν για επανάληψη του ίδιου σκηνικού για αύριο, κάτι όμως που αναμένεται να αποφασιστεί αργά το βράδυ η αύριο το πρωί.

    Διαβάστε επίσης:

    Διαμαρτυρία οδηγών επί βουλγαρικού εδάφους για τον αποκλεισμό του τελωνείου Προμαχώνα από αγρότες

    Κλείνουν το απόγευμα τους δρόμους οι αγρότες σε Νεστάνη και Ευρώτα

    Τα αιτήματά τους έστειλαν στον πρωθυπουργό οι αγρότες της Πελοποννήσου

    Αποκλεισμός της παλαιάς Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ

    [08] Έφτασε η πρώτη ομάδα προσφύγων-μεταναστών στο hotspot της Χίου

    Επίσημη «πρώτη» σήμερα για το hot spot της Χίου με την πρώτη άφιξη ομάδας προσφύγων και μεταναστών λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι.

    Στο Κέντρο και Πιστοποίησης βρέθηκαν το πρωί στελέχη του Ομίλου Εταιριών «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) με επικεφαλής το διευθύνοντα σύμβουλο, Γρηγόρη Στεργιούλη, που έκανε λόγο για έναν πρότυπο οικισμό φιλοξενίας προσφύγων που έχει όλες τις προδιαγραφές για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ συνέβαλαν στο πλαίσιο προγράμματος εταιρικής ευθύνης στον εξοπλισμό του Κέντρου με οικίσκους και λοιπά είδη.

    Εξάλλου σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, θα επιδιωχθεί ο δεσμός της εταιρείας με τη Χίο να λάβει έναν πιο μόνιμο τρόπο, μετά τη συνεργασία που υπήρξε με την τοπική κοινωνία, για το Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης, και θα υπάρξουν και άλλες δράσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής προσφοράς. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα προσφέρθηκαν από την εταιρία κουπόνια καυσίμων για οχήματα δασοπυρόσβεσης, ενώ εξαγγέλθηκαν και άλλες κοινωφελείς δράσεις.

    [09] Ικανοποίηση της Κομισιόν για τις εν εξελίξει εργασίες στα ελληνικά hotspots

    Την ικανοποίησή της Επιτροπής για τις εργασίες στα ελληνικά hotspots, οι οποίες συνεχίζονται με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα, εξέφρασε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα σήμερα από τις Βρυξέλλες.

    Κληθείσα να σχολιάσει την ανακοίνωση των ελληνικών αρχών ότι τέσσερα από τα πέντε hotspots είναι έτοιμα, η Μ. Αντρέεβα απάντησε ότι η Επιτροπή διαθέτει επιτόπιο προσωπικό για να διαπιστώσει την πρόοδο.

    Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί, σε όλα τα επίπεδα, για να βοηθήσουν την Ελλάδα με τα hotspots και να τεθούν λειτουργικά σύντομα. Συνεχίζοντας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το θέμα και στη συνέχεια το επιτόπιο προσωπικό της Επιτροπής θα είναι σε θέση να αποτιμήσει την κατάσταση.

    Διαβάστε επίσης:

    Έφτασε η πρώτη ομάδα προσφύγων-μεταναστών στο hotspot της Χίου

    Έτοιμα τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων

    [10] Το Ευρωκοινοβούλιο θα προωθήσει τη νομοθεσία για να παραμείνει η Βρετανία στους κόλπους της ΕΕ

    Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαβεβαίωσαν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι είναι έτοιμοι να προωθήσουν όποια νομοθετικά μέτρα χρειαστούν ώστε να εφαρμοστεί μια συμφωνία με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

    Ο Κάμερον συναντήθηκε με τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα "κρατήσουν" τη Βρετανία στους κόλπους της ΕΕ, ενόψει και της συνάντησής του με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη σύνοδο κορυφής, στα τέλη της εβδομάδας.

    "Και οι τρεις ξεκαθάρισαν ότι υποστηρίζουν τις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι και είπαν ότι είναι έτοιμοι να προωθήσουν γρήγορα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την αναγκαία ευρωπαϊκή νομοθεσία", είπε η εκπρόσωπος.

    Νωρίτερα ωστόσο, μετά τη συνάντησή του με τον Κάμερον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ των μέτρων, ιδίως σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα.

    [11] «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης» θεσπίζει το υπ. Πολιτισμού

    «Έτος Γιάννη Μόραλη» κηρύσσει το 2016 ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου καλλιτέχνη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του αείμνηστου ζωγράφου (1916-2009).

    «Επιπλέον, δεδομένης της παντελούς απουσίας κρατικού βραβείου εικαστικών τεχνών, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θεσπίζει το ?Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης?, το οποίο θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε εξέχουσες προσωπικότητες των εικαστικών τεχνών», ενημερώνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο, τονίζοντας ότι «ο πλούτος της εικαστικής δημιουργίας στη χώρα μας, μάς καθιστά βέβαιους ότι ο νέος θεσμός θα ευδοκιμήσει».

    Φέτος, το «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης» θα απονεμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στον εικαστικό και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση για το εξέχουσας σημασίας έργο του και τη μακρά προσφορά του ως δασκάλου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

    Η απονομή θα γίνει τη Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος).

    [12] Επιστρέφει η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου

    Το ετήσιο οπτικοακουστικό ταξίδι στην μαύρη ήπειρο ξεκινά.

    Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά επιστρέφει η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου, σε μια συστηματική προσπάθεια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για εξοικείωση του ελληνικού κοινού με πολιτιστικές εμπειρίες από την μαύρη ήπειρο. Σε συνεργασία με τις πρεσβείες των αφρικανικών χωρών και τα επίτιμα προξενεία που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, η εβδομάδα ξεκινά στις 25/2, και έως τις 3/3 θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη και με ελεύθερη είσοδο, δεκατέσσερις ταινίες μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ.

    Το αφιέρωμα ανοίγει η αιγυπτιακή συναρπαστική περιπέτεια με τίτλο το «Πεπρωμένο/Destiny» (1997, 135΄) του Γιουσέφ Σανίν, που διαδραματίζεται στον 12ο αιώνα, με θέμα τη ζωή του φιλοσόφου Αβερόη, του σημαντικότερου σχολιαστή του Αριστοτέλη, ο οποίος έζησε στην Ανδαλουσία και θεωρούσε ότι το Κοράνι είναι ανοιχτό σε ερμηνείες. Από την Αιθιοπία η ταινία «Difret» (2014, 99') προβάλεται την επομένη (26/2) παρουσία του σκηνοθέτη Ζερεσενάι Μπερχάνε Μεχαρί. Αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού που κατηγορήθηκε για φόνο επειδή σκότωσε τον απαγωγέα της. Παραγωγός της βραβευμένης ταινίας στα φεστιβάλ Sundance και Βερολίνου, είναι η Αντζελίνα Τζολί. Επίσης στο Φεστιβάλ αναμένεται ο σκηνοθέτης από την Ανγκόλα, Μανουέλ Ναρσίσο, για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ «Παιδιά που κατηγορήθηκαν για μαγεία/Children Αccused of Witchcraft (2015, 63')», βασισμένο σε μαρτυρίες και καταστάσεις κοινωνικής αδικίας σε βάρος παιδιών που έχουν κατηγορηθεί για μαύρη μαγεία από τις οικογένειές τους. Οι ταινίες του αφιερώματος προέρχονται από δέκα χώρες της Αφρικής.

    [13] Ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε τον σκιτσογράφο Γ. Καλαϊτζή

    Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος στον πολυβραβευμένο σκιτσογράφο, Γιάννη Καλαϊτζή, στο Γ' Νεκροταφείο.

    Στην εξόδιο ακολουθία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς και πολλοί δημοσιογράφοι από την «Εφημερίδα των Συντακτών» με την οποία συνεργαζόταν ο εκλιπών.

    «Τον συνάδελφο, φίλο και δάσκαλο Γιάννη Καλαϊτζή, που δίδασκε χωρίς να μιλάει» αποχαιρέτησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος που τόνισε: «Το πενάκι σου θα μας καθοδηγεί, ρεαλιστικό προκλητικό, ανατρεπτικό, αντιεξουσιαστικό, στοχαστικό, παιδαγωγικό και κυρίως πνευματώδες. Νιώθουμε ευγνώμονες που ήσουν μαζί μας και προσέδωσες μαζί με άλλους της παλιάς φρουράς κύρος στην εφημερίδας μας».

    [14] Καλό ταξίδι Μαρία

    Σε κλίμα συγκίνησης συνόδευσαν, σήμερα το μεσημέρι, στην τελευταία της κατοικία τη δημοσιογράφο Μαρία Παπουτσάκη οι φίλοι, συνάδελφοί της και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    Ενδεικτικό της αποδοχής της στον δημοσιογραφικό κόσμο, ήταν το γεγονός ότι παρευρέθησαν για να την αποχαιρετίσουν συνάδελφοί της, όχι μονό από το Μega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο μέσα που υπηρέτησε πάνω από 20 χρόνια, αλλά και συνάδελφοι του εκπαιδευτικού και εκκλησιαστικού ρεπορτάζ από όλα σχεδόν τα δημοσιογραφικά μέσα.

    Εκ μέρους των συναδέλφων της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποχαιρέτησε τη Μαρία ο Κώστας Δρακόπουλος:

    «Ήσουν πάντα άψογη στη δουλειά σου. Αγαπούσες αυτό που έκανες και γι' αυτό τον λόγο το έκανες καλά. Ήσουν πραγματική δημοσιογράφος, απαντούσες πάντα στο τηλέφωνο, ήσουν συνεργάσιμη και γρήγορη, ισορροπούσες σωστά ανάμεσα στο ΑΠΕ και τις υπόλοιπες επαγγελματικές σου υποχρεώσεις. Κατάφερνες να είσαι και έγκυρη και έγκαιρη. Και αυτό είναι σπουδαίο για έναν υπεύθυνο άνθρωπο, όπως ήσουν, και για τον πραγματικό δημοσιογράφο, όπως επίσης ήσουν. Ήμασταν τυχεροί που σε συναντήσαμε.

    Ευτυχώς, δεν έφυγες βράδυ, αλλά πρωί, στο φως της ημέρας, όπως ίσως ήθελες και όπως σου άξιζε, γιατί ήσουν φως. Και αυτό που αφήνεις πίσω σου είναι φωτισμένο από το διάβα σου, και εκεί που πας φως θα βρεις και φως θα είσαι».

    Στη νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλαδος Ιερώνυμος, παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, οι βουλευτές Νάσος Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ), Ευάγγελος Βενιζέλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Θεόδωρος Παπαθεοδωρου (ΔΗΜΑΡ), ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και οι πρώην υπουργοί Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

    Η Μαρία Παπουτσάκη έφυγε από τη ζωήτο περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 63 ετών, από καρκίνο. Εργαζόταν επί 30 χρόνια στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλύπτοντας το ρεπορτάζ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Είχε γεννηθεί στο χωριό Πισκοπιακό Χερσονήσου του Ηρακλείου Κρήτης, σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και από το 1981 εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Πρώτη», «Επικαιρότητα» και «Αυριανή», στο περιοδικό «Ταχυδρόμος», στον ρ/σ «Flash», ενώ επί 23 χρόνια εργαζόταν για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    Η Μαρία Παπουτσάκη είχε λάβει από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το «Βραβείο Αξίας του ΑΠΕ». Ήταν παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Αλεξανδρίδη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 February 2016 - 17:32:45 UTC