Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης
  • [02] Προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της MRB
  • [03] Πρ. Παυλόπουλος: Επιτέλους η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι το κέντρο βάρους δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος
  • [04] Γ. Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, οι προκλήσεις παραμένουν
  • [05] ΥΠΟΙΚ: Ανυπόστατα τα σενάρια περί αναδρομικής έκτακτης εισφοράς
  • [06] Mεγάλες είναι σήμερα οι ροές μεταναστών και προσφύγων
  • [07] Mάνες έχασαν τα παιδιά τους στο δρόμο από την τουρκική ακτή προς το νησί
  • [08] Mας λείπει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση δήλωσε ο Γιούνκερ για την αυστριακή στάση
  • [09] Η ευθύνη για την επίθεση ανήκει στο PYD επιμένει ο Ερντογάν
  • [10] Βίντεο ΕΚ: Ο Κάμερον ζητάει στήριξη από τους ευρωβουλευτές για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ
  • [11] Βίντεο ΕΚ: Οχι των ευρωβουλευτών στην κατάχρηση αντιβιοτικών στα ζώα
  • [12] Σουλτς σε Παπαδημούλη, Γραμματικάκη: "Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια γρήγορα"
  • [13] World Press Photo: Μια φωτογραφία προσφύγων στα ουγγρικά σύνορα παίρνει το πρώτο βραβείο
  • [14] Προσφυγή κατά της μετακίνησής του υπέβαλε ο Μ. Σφακιανάκης
  • [15] Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου, ο Γ. Σταθάκης
  • [16] Με κόσμο απέναντι στον Ατρόμητο ο Ολυμπιακός

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης

    Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η κατάσταση αυτή όμως υπερβαίνει τη δυνατότητα μίας χώρας να την αντιμετωπίσει. Πρέπει να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι η ώρα να παίξουμε παιχνίδια και να ρίξουμε ευθύνες. Η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές».

    Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

    Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα έχει συνάντηση και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. Επίσης θα δει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

    Στη Σύνοδο του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει τις θέσεις του για το προσφυγικό που κινούνται στο τρίπτυχο:

    - η Ελλάδα έστω και μετά από καθυστερήσεις κάνει πια ό,τι μπορεί και φέρνει αποτελέσματα,

    - η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί κυρίως στην εγκατάσταση των προσφύγων,

    - η Τουρκία είναι το κλειδί του προβλήματος, αφού μπορεί να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές και οφείλει να αντιμετωπίσει τους παράνομους διακινητές.

    [02] Προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της MRB

    Πανελλαδική έρευνα της MRB που έγινε το διάστημα από 4 έως 11 Φεβρουαρίου δείχνει τη ΝΔ να προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 3,7%.

    Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 26,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,2%. Ακολουθούν: ΚΚΕ 6,6%, Χρυσή Αυγή 6,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 5,7%, Ένωση Κεντρώων 4,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%, «Το Ποτάμι» με 2,6%, Λαϊκή Ενότητα 2,4%, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α 1,9%. «'Αλλα Κόμματα» επέλεξε το 1,8% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 15,3%.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει 41,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28,1%. Το «Κανένα Κόμμα» συγκεντρώνει 20,5%, το «'Αλλο Κόμμα» 6,2% ενώ το «Δεν ξέρω... Δεν απαντώ» συγκεντρώνει 4,2%.

    Στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;», ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 25,2% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 28,2%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 41,6%.

    [03] Πρ. Παυλόπουλος: Επιτέλους η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι το κέντρο βάρους δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος

    Την ταύτιση των θέσεις Ελλάδας και Ιταλίας σε σχέση με το προσφυγικό και την ανάγκη τροποποίησης του ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι στο Προεδρικό Μέγαρο. Επιτέλους η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι για το ευρωπαϊκό όραμα και την ευρωπαϊκή ενοποίηση το κέντρο βάρους δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος, επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι το προσφυγικό θα το αντιμετωπίσουμε όπως ταιριάζει στον πολιτισμό και την δημοκρατία της Ευρώπης, δηλαδή θα είμαστε αμείλικτοι σε ό,τι αφορά στην τρομοκρατία, αλλά απέναντι στους πρόσφυγες θα φερθούμε όπως ταιριάζει στον άνθρωπο, με όρους ευρωπαϊκού ανθρωπισμού.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση για το αποτρόπαιο νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα.

    Χρειάζεται η αλληλεγγύη όλης της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και όχι με φοβικά σύνδρομα, τα οποία δείχνουν ορισμένοι εταίροι μας. Γιατί σήμερα όποιος δείχνει φοβικά σύνδρομα, δείχνει ταυτοχρόνως ότι δεν είναι εξοικειωμένος με την ιδέα της Ευρώπης, τόνισε ο Πρόεδρος.

    [04] Γ. Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, οι προκλήσεις παραμένουν

    Την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας της, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι προκλήσεις παραμένουν.

    Αναφορικά με την πρώτη αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι συζητήσεις είναι αρκετά εποικοδομητικές και τόνισε ότι το κύριο μέλημα των θεσμών είναι να διασφαλίσουν την «ποιότητα των μεταρρυθμίσεων» που θα εφαρμοστούν.

    Συνέχισε, λέγοντας ότι η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό, αλλά και δημοσιονομικά ζητήματα, η λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής κτλ. Παραδέχτηκε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολες, αλλά, όπως είπε, είναι σημαντικό η Ελλάδα να υλοποιήσει αυτά που συμφώνησε το καλοκαίρι του 2015.

    Ειδικότερα, όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «σοβαρές προτάσεις», σημείωσε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

    «Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. O ίδιος σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν εκφράσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, κάτι το οποίο συμμερίζεται και ο ίδιος.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη λιτότητα που επέβαλε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι ο δρόμος της λιτότητας είναι απαραίτητος για να επιστρέψει μια χώρα σε υγιή οικονομικά και να νοικοκυρέψει τα του οίκου της.

    [05] ΥΠΟΙΚ: Ανυπόστατα τα σενάρια περί αναδρομικής έκτακτης εισφοράς

    «Τα δημοσιεύματα σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη σε τηλεοπτικό σταθμό περί επιβεβαίωσης ή ανοιχτού ενδεχόμενου των όσων αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για αναδρομική έκτακτη εισφορά στη φορολογία εισοδήματος είναι, φυσικά, εντελώς ανυπόστατα και παραπλανητικά και δεν προκύπτουν από τη συνέντευξη».

    Αυτό σχολίασαν, πριν από λίγο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και σημείωσαν: «Όπως τόνισε ο υπουργός, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα ούτε, επίσης, υπάρχουν σκέψεις για αναδρομικά».

    [06] Mεγάλες είναι σήμερα οι ροές μεταναστών και προσφύγων

    Πολύ μεγάλες οι ροές μεταναστών και προσφύγων από το πρωί σήμερα με περισσότερους από 3000 ανθρώπους μέχρι τη 1,30 το μεσημέρι σήμερα, να έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Πολλοί από αυτούς διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

    Στο μεταξύ και όλη μέρα χθες, μέχρι και σήμερα στις 9 το πρωί, στη Μόρια καταγράφηκαν 2.091 πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ περίπου 300 παρέμειναν στον περιβάλλοντα χώρο του hot spot προκειμένου να καταγραφούν σήμερα.

    «Οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές δεν θέλουν να δράσουν στην κατεύθυνση του περιορισμού τους αλλά και της προστασίας της ζωής των ανθρώπων» είπε πριν λίγο μιλώντας στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ανώτερο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος. Ο ίδιος συνέχισε: «Μέσα σε τρεις μέρες οι περίπου 20 στο σύνολο τους καταγραφέντες το περασμένο διάστημα ξεπερνούν τις 6000. Κι αυτό μόνο στη Λέσβο. Σε απόδειξη ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει να ελέγξει τα κυκλώματα των διακινητών».

    [07] Mάνες έχασαν τα παιδιά τους στο δρόμο από την τουρκική ακτή προς το νησί

    Ανθρώπινες τραγωδίες εξελίσσονται από το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Πρωταγωνιστές μάνες που έχασαν τα παιδιά τους στο "δρόμο" από την απέναντι τουρκική ακτή προς το νησί.

    Όπως είπαν στις λιμενικές αρχές και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις οι δυο γυναίκες που περισυλλέχθηκαν από βουλγαρικό σκάφος της Frontex και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ βρισκόταν μέσα στα τουρκικά χορικά ύδατα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής τους πήρε τα παιδιά. Συγκεκριμένα η μια έχασε και τα δυο της παιδιά η δε δεύτερη έχασε τα πέντε της παιδιά και τον αδελφό της.

    «Το σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής πήρε τα παιδιά και άλλους επιβαίνοντες στη βάρκα. Κάποιοι από τη βάρκα αντιστάθηκαν. Δε θέλαμε να γυρίσουμε στην Τουρκία. Τότε οι Τούρκοι λιμενικοί προσπάθησαν να καταστρέψουν τη βάρκα για να υποχρεώσουν τους επιβαίνοντες να ανεβούν στην ακταιωρό. Ο οδηγός της βάρκας άνοιξε τη μηχανή και απομακρυνθήκαμε. Η ακταιωρός δε μας κυνήγησε και καταφέραμε να ξεφύγουμε. Σε λίγη ώρα μας έσωσε το ελληνικό σκάφος και μας μετέφερε στη Μυτιλήνη» λέει ο Ομαρ Σιντού, πρόσφυγας από τη Συρία περιγράφοντας τη δραματική πραγματικά ιστορία.

    Η μια από τις δυο μάνες που έχασαν τα παιδιά τους, ταξίδευε με τα πέντε παιδιά της και τον αδελφό της με προορισμό να συναντήσει τον άντρα της στη Γερμανία. Απαρηγόρητη έκλαιγε σήμερα το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης ζητώντας βοήθεια από μέλη του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε ότι τόσο τα παιδιά της όσο και ο αδελφός της μεταφέρονται ήδη σε στρατόπεδο προσφύγων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

    Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και η δεύτερη μητέρα της οποία τα δύο παιδιά βρίσκονται επίσης στην Τουρκία. Η ίδια όντας έγκυος, μαζί με τον άντρα της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

    [08] Mας λείπει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση δήλωσε ο Γιούνκερ για την αυστριακή στάση

    «Δεν μου αρέσουν οι συνοριακοί έλεγχοι. Δεν αντιλαμβάνομαι αυτήν τη μόδα. Συμβαίνουν γιατί μας λείπει μια ευρωπαϊκή προσέγγιση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Αυστρίας να επεκτείνουν του συνοριακούς ελέγχους, είπε πως «δεν του αρέσει αυτή η απόφαση» και πως η Επιτροπή εξετάζει το αν είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία. «Θα έχουμε μια φιλική συζήτηση με τον Αυστριακό καγκελάριο», κατέληξε.

    Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συζήτηση για τη Βρετανία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και ότι η Βρετανία θα παραμείνει ενεργό μέλος της ΕΕ.

    [09] Η ευθύνη για την επίθεση ανήκει στο PYD επιμένει ο Ερντογάν

    Τα στοιχεία που έχει η Τουρκία δείχνουν ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και το PKK βρίσκεται πίσω από την επίθεση της Αγκυρας, επέμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεπικουρώντας τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και απορρίπτοντας τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, αλλά και του PKK.

    "Ακόμη και αν οι ηγεσίες του PYD και του PKK ισχυρίζονται ότι δεν έχουν σχέση με αυτό, βάσει των πληροφοριών που έχουμε από τον υπουργό μας των Εσωτερικών και τις υπηρεσίες Πληροφοριών μας, έχει στοιχειοθετηθεί ότι έγινε από αυτούς", είπε.

    Η Αγκυρα προσπαθεί να νομιμοποιήσει την επιχείρηση του τουρκικού πυροβολικού στη βόρεια Συρία , που πλήττει καθημερινά και συστηματικά θέσεις των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της στρατιωτικής πτέρυγας του PYD.

    Ο Ερντογάν είναι εξοργισμένος με την αμερικανική ανεκτική στάση απέναντι στην προέλαση των κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και εγκαλεί την Ουάσινγκτον για την άρνησή της να χαρακτηρίσει το PYD και τις YPG "τρομοκρατικές οργανώσεις".

    [10] Βίντεο ΕΚ: Ο Κάμερον ζητάει στήριξη από τους ευρωβουλευτές για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ

    [11] Βίντεο ΕΚ: Οχι των ευρωβουλευτών στην κατάχρηση αντιβιοτικών στα ζώα

    Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Περιβάλλοντος ψηφίζουν αυστηρότερους κανόνες για τη χρήση αντιβιοτικών στον εμβολιασμό των ζώων. Στόχος είναι να σταματήσει η αντιμικροβιακή ανθεκτικότητα στα ζώα, πριν καταστεί σοβαρό πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία.

    [12] Σουλτς σε Παπαδημούλη, Γραμματικάκη: "Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια γρήγορα"

    «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα και όσον αφορά ταhotspotsκαι όσον αφορά την μετεγκατάσταση. Γιατί δεν έχει νόημα να φτιάξουμεhotspots, να έρχονται άνθρωποι και μετά να μην μπορούμε να τους κατανείμουμε- διαφορετικά η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε ένα τεράστιο στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων. Δεν το θέλουμε αυτό. Γι' αυτό χρειάζεται κατεπειγόντως το σύστημα αυτό», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς απαντώντας στον αντιπρόεδρο του ΕΚ Δ. Παπαδημουλη» και στον ευρωβουλευτή Γ. Γραμματικάκη,στη διάρκεια συζήτησης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

    «Η αξιοπιστία της ΕΕ χάνεται κάθε μέρα αν δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε αυτή την κατανομή που αποφάσισαν από κοινού όλα τα κράτη-μέλη», προειδοποίησε ο κ. Σουλτς.

    Μιλώντας ενώπιον του Προέδρου του ΕΚΜάρτιν Σουλτς, του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Προέδρου του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΝτόναλντ Τουσκ, ο κ.Παπαδημούλης είπε:

    «Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότιδεν είναι η ώρα γιαExit,όπως είπατε και στον κύριο Κάμερον.Είναι η ώρα για περισσότερη και αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή συνεργασία.Αλλά για να είναι η Ευρωπαϊκή συνεργασία αποτελεσματική,πρέπει όσα αποφασίζονται, να εφαρμόζονται κιόλας.Από τον Σεπτέμβρη έχει αποφασιστείκαι στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο,ημετεγκατάσταση160χιλιάδωνπροσφύγων,αναλογικά. Μέχρι τώρα έχουν μετεγκατασταθείπερίπου 400».

    "Η Ελλάδα αγωνίζεταικαι σήμερα πληροφορούμαι ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της στο προσφυγικό θέμα. Ωστόσο,άλλοι σύμμαχοι Ευρωπαίοι υψώνουν τείχη ενώ η Ελλάδα με τη συμφωνία του καλοκαιριού πιέζεται ασφυκτικά και στην οικονομία της.Ο ελληνικός λαός είναι εξεγερμένος απέναντι σε αυτές τις διπλές ή τριπλές απειλές", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γραμματικάκης.

    Από τον κ. Παπαδημούλη ετέθητο ερώτημα αν «είναι δυνατόν η Ευρώπη, να είναι ενωμένη α λα κάρτ; Να θέλουν οιΟύγγροικαι οιΠολωνοίκονδύλιαγια τις αγροτικές επιδοτήσεις,χρήματααπό τα διαρθρωτικά ταμεία για τα έργα -και σωστά- καιτην ίδια στιγμή,να αρνούνται την υπογραφή τους σε κοινές αποφάσεις στο προσφυγικό;Και στη Συνθήκη του ΟΗΕ και στην Ένταξή τους στην ΕΕ και στις αποφάσεις των Συμβουλίων; Πώς τα σχολιάζετε αυτά;»

    «Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη.Hιστορική πείρα στην Ευρώπημας διδάσκει ένα μάθημα: Όταν οι χώρες και τα έθνη δεν συνεργάστηκαν διασυνοριακά, η Ευρώπη απέτυχε» απάντησε ο κ Σουλτς.

    Για τη μετεγκατάσταση, απάντησε «έχετε δίκιο, από τους 160 χιλιάδες πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί μόλις 400 άτομα. Αλλά όταν λέει η Γαλλία 30 χιλιάδες και η Γερμανία 40 χιλιάδες, αυτό σημαίνει ότι έχουν υποδεχθεί ήδη 70 χιλιάδες άτομα και ότι απομένουν για τις υπόλοιπες χώρες 90 χιλιάδες άνθρωποι - δυο τρεις χιλιάδες σε κάθε χώρα δηλαδή. Γίνεται αυτό το πράγμα! Δεν είναι κάτι ανέφικτο».

    Ως προς τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά «ναι, υπάρχει η ηθική πτυχή, αλλά θα σας απαντήσω ρεαλιστικά ότι χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και ότι θα πρέπει να σιωπήσουμε.

    [13] World Press Photo: Μια φωτογραφία προσφύγων στα ουγγρικά σύνορα παίρνει το πρώτο βραβείο

    H εικόνα ενός άνδρα και ενός βρέφους κάτω από τα συρματοπλέγματα των σερβο-ουγγρικών συνόρων, που αποτύπωσε με τον φωτογραφικό φακό του ο Αυστραλός Γουόρεν Ρίτσαρντσον, πήρε το πρώτο βραβείο στο σημαντικότερο διαγωνισμό φωτοειδησεογραφίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι οργανωτές του World Press Photo.

    Με τίτλο "ελπίδα για μια νέα ζωή", η ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε από τον ελεύθερο επαγγελματία φωτογράφο τη νύχτα της 28ης Αυγούστου 2015, την ώρα που πρόσφυγες προσπαθούσαν να περάσουν στην Ουγγαρία. Ένα μωρό πέρασε από χέρι σε χέρι, κάτω από τα συρματοπλέγματα των συνόρων μεταξύ της διάβασης Χόργκος στη Σερβία και αυτής στο Ρόζκε της Ουγγαρίας.

    Τέσσερις φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων βραβεύτηκαν επίσης. Ο Σαμίρ αλ-Ντούμι που έχει τη βάση του στη Συρία, πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "ρεπορτάζ καυτής επικαιρότητας" για τις φωτογραφίες που τράβηξε αμέσως μετά μια αεροπορική επιδρομή στην πόλη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.

    Ο σύρος συνάδελφός του Αμπντ Ντουμάνι πήρε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία "ρεπορτάζ γενικής επικαιρότητας" για τις φωτογραφίες νεκρών και τραυματισμένων παιδιών σε επιδρομές επίσης στη Ντούμα.

    Ο Ρομπέρτο Σμιντ, βετεράνος του AFP, πήρε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία "ρεπορτάζ γενικής επικαιρότητας" για φωτογραφίες από χιονοστιβάδα στο όρος Έβερεστ που προκλήθηκε από τον σεισμό στο Νεπάλ τον περασμένο Απρίλιο. Ο Μπουλέντ Κιλίτς που έχει τη βάση του στην Τουρκία πήρε το τρίτο βραβείο στην ίδια για τις φωτογραφίες του με τους σύρους πρόσφυγες στα τουρκικά σύνορα.

    Η φωτογραφία του Ρίτσαρντσον είναι "δυνατή από την απλότητά της", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής και διευθυντής φωτογραφίας του Γαλλικού Πρακτορείου Φρανσίς Κον. "Είδαμε τη φωτογραφία αυτή νωρίς (στη διαδικασία επιλογής) και ξέραμε ότι ήταν μια σπουδαία φωτογραφία".

    [14] Προσφυγή κατά της μετακίνησής του υπέβαλε ο Μ. Σφακιανάκης

    Προσφυγή κατά της μετακίνησής του από τη θέση του Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπέβαλε σήμερα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Με την προσφυγή του ο κ. Σφακιανάκης ζητά την ακύρωση της μετακίνησής του, δικαίωμα που του παρέχει ο σχετικός κανονισμός και συγκεκριμένα το άρθρο 18 του ΠΔ100/2003.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Σφακιανάκης, σύμφωνα με την απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για τις τοποθετήσεις των υποστρατήγων,μετακινήθηκε χθες βράδυ από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη θέση του προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από πολλές πλευρές.

    [15] Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου, ο Γ. Σταθάκης

    Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου -στο Πάσχα των καθολικών- δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.

    Μιλώντας στο MEGA είπε πως έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται τα τέσσερα βασικά θέματα που είναι το ασφαλιστικό, τα δημόσια οικονομικά έως το 2018, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα «κόκκινα» δάνεια.

    Ανέφερε, όμως, ότι η συζήτηση έχει ωριμάσει και βρίσκεται σε ενδιάμεσο στάδιο και εκτίμησε ότι θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου σε δυο εβδομάδες. Όπως είπε, η τελική συμφωνία θα μπορεί να έχει επιτευχθεί έως το Πάσχα των καθολικών, αφού υπάρχει σύγκλιση στα βασικά στοιχεία. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά τόνισε πως η βάση συζήτησης και στα τέσσερα ζητήματα έχει γίνει αποδεκτή από την άλλη πλευρά.

    Για το ασφαλιστικό, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο για διάλογο και βελτιώσεις, με δεδομένο, ωστόσο, ότι παραμένει αναλλοίωτη η βασική ιδέα που λέει ότι οι όροι με τους οποίους συνεισφέρουν στο ασφαλιστικό σύστημα οι μισθωτοί πρέπει να είναι ίδιοι με αυτούς με τους οποίους συνεισφέρουν και άλλες κοινωνικές ομάδες, κάτι που δεν συνέβαινε έως τώρα.

    Τόνισε ότι πρέπει μεγάλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματικών να πληρώνουν πλέον αναλογικά, όπως και οι μισθωτοί και με βάση το εισόδημά τους αν και, όπως σημείωσε, σε αυτή την αρχή υπάρχουν πολλά περιθώρια «γιατί κάθε ομάδα έχει ιδιαιτερότητες».

    Για τη στάση των δανειστών ως προς το ασφαλιστικό, τόνισε ότι ενδιαφέρονται να είναι βιώσιμο το σύστημα και το κόστος του να αποτυπωθεί στα δημόσια οικονομικά.

    Για τα κόκκινα δάνεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, υπενθυμίζοντας ότι θέσπισε την προστασία για το 60% των στεγαστικών δανείων. Πρόσθεσε, πως η κυβέρνηση επιδιώκει τα στεγαστικά, στο σύνολό τους, να μην αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας αλλά να βρεθούν λύσεις αναδιάρθρωσης των δανείων εντός των τραπεζών.

    Για τα capital controls σημείωσε ότι προϋπόθεση για την άρση τους είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αύξηση της επιστροφής των χρημάτων που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιπρόσθετης χαλάρωσης μέσω αύξησης του ορίου αναλήψεων.

    [16] Με κόσμο απέναντι στον Ατρόμητο ο Ολυμπιακός

    Ανατροπή δεδομένων στην τιμωρία του Ολυμπιακού για τον αγώνα με τον Πλατανιά, καθώς η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ απάλλαξε τους «ερυθρόλευκους» από την ποινή της μίας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών που είχε επιβάλει ο αθλητικός δικαστής της Λίγκας.

    Η Πειθαρχική Επιτροπή της διοργανώτριας είχε τιμωρήσει τους «ερυθρόλευκους» για τη ρίψη αναπτήρα από την εξέδρα προς την πλευρά του Κουλιμπαλί στο παιχνίδι με τους Κρητικούς στα Χανιά, για τη 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος, όμως η Επιτροπή Εφέσεων ανέτρεψε την απόφαση, που περιλάμβανε επίσης και πρόστιμο 50.000 ευρώ.

    Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί με το κοινό του τον Ατρόμητο την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου (15:00) στο «Γ. Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 February 2016 - 13:32:51 UTC