Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση στη ΝΔ από το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες
  • [02] Β. Λεβέντης: Θέμα χρόνου ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης
  • [03] Δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν
  • [04] Συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς
  • [05] Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο
  • [06] Αύριο η κηδεία του Παντελή Παντελίδη
  • [07] Με συνεντεύξεις του Ιεροκλή Μιχαηλίδη και του Γιάννη Μπουτάρη κυκλοφορεί το περιοδικό "Πρακτορείο"
  • [08] Aν δεν συζητηθούν τα πέντε αιτήματα δεν μετέχουμε στον διάλογο, λέει το μπλόκο της Νίκαιας
  • [09] H Ρωσία προειδοποιεί τον Άσαντ κατά των σχεδίων του να ανακαταλάβει όλη τη χώρα
  • [10] Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν στρατόπεδο του ISIS στη Λιβύη
  • [11] Βερολίνο: Θα έχουν συνέπειες οι χώρες που θα λάβουν μονομερή μέτρα στο προσφυγικό
  • [12] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να υπηρετήσουμε την κοινωνική συνοχή και την εθνική κυριαρχία

  • [01] Ικανοποίηση στη ΝΔ από το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

    Ικανοποίηση επικρατεί στη λεωφόρο Συγγρού από το αποτέλεσμα των διήμερων επαφών του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αλλά και με τους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον πρόεδρο Γιόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο της ομάδας των ευρωβολευτών Μάνφρεντ Βέμπερ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την αντιπολιτευτική του τακτική και να προβάλει τις εθνικές θέσεις του για το προσφυγικό - μεταναστευτικό που σε αυτήν τη συγκυρία είναι το κυρίαρχο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αντιπολιτευτικό στίγμα

    Όσον αφορά το αντιπολιτευτικό του στίγμα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε κατ' αρχήν ότι διαφωνεί με το ασφαλιστικό και δεν θα το ψηφίσει εάν έλθει ως έχει στην Βουλή. Στην κ. Μέρκελ, όπως και στους άλλους συνομιλητές του, ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες, μία αμιγώς του ΣΥΡΙΖΑ στα εύκολα -όπως πχ στο παράλληλο πρόγραμμα -και μία δεύτερη ενισχυμένη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν συναντά δυσκολίες όπως το ασφαλιστικό και το αγροτικό. Οι συνεργάτες του σημείωναν ότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να αντικρούσει το επιχείρημα.

    Γενικότερα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική προκατόχων του αρχηγών αντιπολίτευσης, και δεν θα υψώνει τους τόνους για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους, δεν θα διστάσει να στηρίξει πολιτικές με τις οποίες συμφωνεί όπως στο προσφυγικό. Συνεργάτες του έλεγαν μετά το πέρας των συναντήσεών του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν ότι έχουν απέναντί τους έναν αξιόπιστο αλλά όχι δεδομένο συνομιλητή, ενώ τους ικανοποίησε η δημόσια τοποθέτησή του ότι δεν θα καταφύγει σε λαϊκισμό. Έλεγαν ακόμη ότι αυτή τη φορά, η χώρα θα έχει μία αντιπολίτευση που θα μιλά με την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, το κλίμα σε όλες τις συναντήσεις ήταν θετικό και οι συνομιλητές του έβλεπαν απέναντί τους έναν πολιτικό που μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα όποτε κι αν γίνουν αυτές. Σημείωναν δε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πιέσει προς την κατεύθυνση των εκλογών αλλά από την άλλη δεν τις φοβάται, αφού είναι βέβαιος πως όποτε κι αν γίνουν θα τις κερδίσει. Επικαλούνται δε τις μετρήσεις που δείχνουν για πρώτη φορά μία τόσο έντονη αλλαγή του δημοσκοπικού κλίματος στην Ελλάδα.

    Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

    Ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε και τις οικονομικές εξελίξεις και είχε συναντήσεις με επιτρόπους μεταξύ των οποίων ο Πιέρ Μοσκοβισί και οι δύο αντιπρόεδροι της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις και Γίρκι Κατάινεν. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων να επιστρέψουν οι θεσμοί και να προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος. Πάντως δεν μπήκε σε τεχνικές συζητήσεις για τα οικονομικά ζητήματα.

    Στο κρίσιμο ερώτημα εάν η κυβέρνηση αντέξει, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι αν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή, ωστόσο το κοινωνικό κλίμα είναι βαρύ, ενώ ήδη καταγράφεται ραγδαία αλλαγή του πολιτικού τοπίου με προβάδισμα ΝΔ.

    Όσον αφορά την γενικότερη αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η συμόρφωση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής δραστηριότητας, από κάτω υπάρχει η προσπάθεια για πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, για χειραγώγηση των Ανεξάρτητων Αρχών και των Μέσων Ενημέρωσης. Υπάρχει δε, προβληματισμός μεταξύ των εταίρων και για το θέμα του δημόσιου τομέα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση τις τηλεοπτικές άδειες.

    Εθνική γραμμή στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

    Το κύριο θέμα των συναντήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να συγκρουστεί στην πρώτη του παρουσία στην Σύνοδο του ΕΛΚ, με τον αυστριακό αντικαγκελάριο, ο οποίος είπε ότι εάν οι προσφυγικές ροές δεν περιοριστούν τότε η λύση θα είναι να κλείσουν τα σύνορα. Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε την θέση ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, υπό την έννοια ότι η οριογραμμή είναι στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία. Δεν θα έχει κανένα νόημα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μετακινήσει την οριογραμμή της στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτό θα έχει συνέπειες στην φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από το ότι δεν θα αντιμετωπίσει το προσφυγικό, αφού απλώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αναζητήσουν και θα βρουν άλλα σημεία για να εισέρχονται στην Ευρώπη. Την ελληνική θέση ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα υποστήριξε και η Ανγκέλα Μέρκελ, καθώς στην παρούσα συγκυρία οι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται και τα συμφέροντά συγκλίνουν, αν και για διαφορετικούς βέβαια λόγους. Από την πλευρά της στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν, η κ. Μέρκελ επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη ότι είναι σημαντικό και θετικό ότι στο ζήτημα του προσφυγικού δεν ασκείται εσωτερική αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Θετικά είδαν πάντως οι ευρωπαίοι και την διακριτική στήριξη της ΝΔ για ανάμειξη του ΝΑΤΟ, με την διεκρίνηση, ότι δεν πρέπει να υποκαθιστα ευρωπαϊκή δύναμη που θα φυλασσει ελληνικα σύνορα που είναι και ευρωπαικα.

    Ο κ. Μητσοτάκης πάντως επέμεινε και στις ευθύνες της Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας. Ανέπτυξε τη θέση του ότι πρέπει και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κυρίως σε ότι αφορά την επανεγκατάσταστη των προσφύγων. Συγκεκριμένα είπε ότι δεν μπορεί ενώ στην Ελλάδα φθάνουν μερικές χιλιάδες ημερησίως, η Ευρώπη να έχει δεχθεί μέχρι τώρα μερικές εκατοντάδες άτομα. Επίσης, πρόβαλε εμφατικά τις ευθύνες της Τουρκίας. Υπήρξε δε, συμφωνία ότι η Τουρκία έχει ρόλο κλειδί στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και φάνηκε αυτό τις τελευταίες ημέρες που μειώθηκε η ροή προς τα νησιά του Αιγαίου.

    [02] Β. Λεβέντης: Θέμα χρόνου ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης

    Θέμα χρόνου είναι ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης, επιμένει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «εάν ο Μητσοτάκης δεν δεχθεί οικουμενική με τον Τσίπρα, θα σηκωθεί ο Καραμανλής με 40 βουλευτές και θα την κάνει αυτός».

    Συμπλήρωσε, ότι ο ίδιος θα στήριζε μια τέτοια εξέλιξη, ενώ εξέφρασε την προτίμησή του σε τεχνοκράτη για να ηγηθεί της οικουμενικής κυβέρνησης. Κατονόμασε δε ως τέτοια επιλογή τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

    [03] Δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν

    Tη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δε θα αποδεχθεί ενέργειες οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος της, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο σύνολό τους. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ήδη από τις άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι οι « μονομερείς ενέργειες» δεν είναι αποδεκτές από την πλευρά της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι

    το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ , προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές. Από την πλευρά τους, η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος διαβεβαίωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει και συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, με οποιονδήποτε τρόπο, η μεταφορά περισσότερης πίεσης στη χώρα. Επιπλέον, οι Α. Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκαν ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η διαχείριση του προσφυγικού με επίκεντρο την Τουρκία. Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν.

    Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «θετική» την εξέλιξη της τριμερούς συνάντησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η θετική έκβαση συνεχιστεί ως το τέλος της Συνόδου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς σε χέση με την τελική έγκριση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου.

    Κυβερνητικές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή στήριξη της Γερμανίδας καγγελαρίου στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Εξέφραζαν επίσης ικανοποίηση για την ισχύρή στήριξη από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάγκη υλοποιίησης των συμφωνηθέντων από την Τουρκία.

    Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι θα υπάρξουν από κοινού πρωτοβουλίες των τριών μερών προς αυτήν την κατεύθυνση.

    [04] Συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς

    Νέα σειρά επαφών, στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης διεθνών επενδυτών στην Ελλάδα, είχε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών ο υπουργός Επικρατείας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα αλλά και τη θετική πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας διαχείρισης ολλανδικών συνταξιοδοτικών ταμείων APG, της βελγικής επενδυτικής εταιρείας COBEPA, της Euroclear Bank, της Canadriam Investors Group, επενδυτικής εταιρείας κορεατικών συμφερόντων, του Ευρωπαϊκού (ΕFAMA) και Βελγικού (BEAMA) Συνδέσμου Διαχειριστών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο τα οποία διαθέτουν σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά.

    [05] Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο

    Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο, αφού από την αρχή του 2014 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε 1.075 δυστυχήματα που έγιναν σε όλη την Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους συνολικά 1.158 άτομα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης, το 2014 σε 747 δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 801 άτομα, εκ των οποίων το 67,5% ήταν οδηγοί, το 16,4% επιβάτες και το 16,1% πεζοί.

    Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων δυστυχημάτων ήταν η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα (9,4%), η παραβίαση της προτεραιότητας (7%), η απόσπαση της προσοχής του οδηγού (5,8%) και η υπερβολική ταχύτητα (5,5%). Παράλληλα, ένα ποσοστό 27,7% των τροχαίων δυστυχημάτων του 2014 οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης, σε «λοιπά αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς». Τα αίτια αυτά είναι, μεταξύ άλλων, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου την ώρα της οδήγησης, μη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα.

    [06] Αύριο η κηδεία του Παντελή Παντελίδη

    Θλίψη σκόρπισε ο ξαφνικός θάνατος του λαϊκού τραγουδοποιού Παντελή Παντελίδη, σε χιλιάδες θαυμαστές του, ενώ βύθισε σε βαρύ πένθος την οικογένεια του. Τραγικές φιγούρες οι γονείς του και η σπαρακτική μορφή της χαροκαμένης μητέρας του Αθηνάς στην οποία είχε ιδιαίτερη αδυναμία και της αφιέρωσε ένα από τα τραγούδια του.

    Η κηδεία του 32χρονου τραγουδιστή θα γίνει αύριο στις 3 μμ στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνα στη Νέα Ιωνία, ενώ από τις 10 το πρωί η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

    Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και θαυμαστές είναι απαρηγόρητοι, ενώ ο θάνατος του τραγουδιστή έχει συγκινήσει το πανελλήνιο, ακόμα και ανθρώπους που δεν άκουγαν τα τραγούδια του. Πολλά από τα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, θα παραμείνουν σήμερα και αύριο κλειστά, ενώ αρκετά είναι και τα καταστήματα στην γειτονιά του, στη Νέα Ιωνία που παρέμειναν σήμερα κλειστά ως ένδειξη πένθους.

    Από το πρωί δεκάδες είναι αυτοί που καταφθάνουν έξω από το πρακτορείο ΟΠΑΠ που διατηρεί η οικογένεια του στη Νέα Ιωνία, για να αποθέσουν λίγα λουλούδια, ένα κεράκι ή ένα σημείωμα εκφράζοντας την αγάπη και τη θλίψη για τον αδικοχαμένο νέο.

    Πολλοί είναι κι αυτοί που πηγαίνουν στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο σημείο που έμελε ο Παντελής να χάσει τη ζωή του χθες το πρωί, για να αφήσουν λίγα λουλούδια.

    Γείτονες και φίλοι του 32χρονου συντετριμμένοι επισημαίνουν το πόσο καλό παιδί υπήρξε, χαμηλών τόνων, παρά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν τα τραγούδια που έγραψε και τραγούδησε τα τελευταία πέντε χρόνια και έγινε γνωστός μέσω του διαδικτύου.

    Σήμερα ήταν προγραμματισμένη η πρεμιέρα του, μαζί με την Δέσποινα Βανδή και τον Κώστα Μαρτάκη, στο κέντρο διασκέδασης «Teatro», αλλά η μοίρα του έπαιξε το δικό της άσχημο παιχνίδι.

    [07] Με συνεντεύξεις του Ιεροκλή Μιχαηλίδη και του Γιάννη Μπουτάρη κυκλοφορεί το περιοδικό "Πρακτορείο"

    Με συνεντεύξεις του δημοφιλή ηθοποιού Ιεροκλή Μιχαηλίδη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του«Πρακτορείου».

    Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης δημιουργός του θρυλικού πλέον σχήματος«Άγαμοι Θύται»,μιλά για την πορεία του στην τέχνη, τους πολιτικούς και την κρίση.

    Ο Γιάννης Μπουτάρης μιλά για τη Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και για την προσωπική του ζωή.

    Ακόμη, στο νέο τεύχος παρουσιάζεται το δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

    Ας δει ο καθένας την προσωπική του ευθύνη

    Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης μπορεί να νιώθει ότι μεγάλωσε αλλά η ματιά του, το οξύ σατιρικό του πνεύμα παραμένει αναλλοίωτο. Η φήμη του ξεφεύγει από τη Θεσσαλονίκη με το μουσικοχορευτικό σχήμα«Άγαμοι Θύται»,που δημιούργησε ο ίδιος. Χωρίς περιστροφές η συζήτηση-θέαμα ξεκινά:

    Τι σχέση έχει ο νεαρός τότε ηθοποιός του«Υψηλού Βολτάζ»,στα 1990, με τον σημερινό; Νιώθω πως είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Παρά μόνο ο πανδαμάτωρ χρόνος και ενδεχομένως μια στροφή προς τη συντήρηση, που είναι και φυσιολογικό. Πολλοί άνθρωποι μετά τα σαράντα -γι' αυτό και ονομάζονται και συντηρητικοί- προσπαθούν να κρατήσουν τα κεκτημένα. Αυτό είναι ανθρώπινο. Επί της ουσίας όμως, η ματιά απέναντι στα πράγματα είναι η ίδια.

    Πολύς κόσμος έχει φτωχύνει με την έννοια της υλικής απώλειας πραγμάτων. Αυτή η κρίση αποστερεί και από εσάς ορισμένα πράγματα; Υπάρχει και καλλιτεχνική πτώχευση;

    Υπάρχει απώλεια ψυχολογική ενδεχομένως. Η αισθητική όμως δεν ορίζεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα. Υπάρχει κόσμος, και κυρίως νέος κόσμος, που λέει ότι θα είναι και καλύτερα γιατί ο αυτόματος πιλότος που -τουλάχιστον όπως διαπίστωσα- ζούσαμε τον προηγούμενο καιρό, δεν μας έκανε καλό. Είμαστε στην αρχή. Δεν έχουμε δει τα ουσιαστικάαίτια που μας οδήγησαν εδώ και δεν μιλάω σε επίπεδο τι συζητιέται αυτή τη στιγμή στα τηλεοπτικά παράθυρα. Μιλάω για έναν πιο ουσιαστικό διάλογο, εθνικό. Και ακόμα δεν έχει γίνει ο απολογισμός. Νομίζω ότι ακόμα ζούμε την πτώση του παλαιού. Δεν διαφαίνονται τα καινούργια πράγματα. Υπό αυτήν την έννοια θεωρώ ότι και πνευματικά στο εγγύς μέλλον θα γίνουμε πλουσιότεροι. Αυτό είναι η ελπίδα μου, τουλάχιστον.

    «Εξαγώγιμο προϊόν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»

    Aπό τα οκτώ τατουάζ που έχει ο 74χρονος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, το πιο αγαπημένο του είναι και το πιο«δραματικό»,όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος. Εκείνο που«χτύπησε»όταν έχασε τη σύζυγό του. Ανάμεσα σε σημαντικούς -για το ζευγάρι- αριθμούς, το τατουάζ αυτό απεικονίζει κι έναν πήγασο.

    «Είναι φαντασιακό. Μια ζωή σαν παραμύθι. Έτσι ζούσαμε»,τον ακούς να λέει και απορείς πώς ένας τόσο μποέμ τύπος -από τους λίγους δημάρχους στην Ελλάδα που έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ με την ιδιωτική του ζωή-, μπορεί να γίνει τόσο βαθιά ρομαντικός. Κι, όμως, μπορεί και ακόμη περισσότερο. Ετοιμάζεται να«χτυπήσει»κι άλλο τατουάζ. Αυτό δεν είναι ρομαντικό. Είναι, όμως, ρομαντικά τρελό ότι αυτήν τη φορά θα κάνει ίδιο τατουάζ με την? εγγονή του: μία γοργόνα. Μην είναι η Θεσσαλονίκη;

    Τη Θεσσαλονίκη -όχι εκείνη του τατουάζ, την άλλη, της οποίας είναι δήμαρχος- πάντως τη φαντάζεται με ελάχιστα αυτοκίνητα, όπως συχνά αναφέρει, με τραμ, μετρό, μεγάλους ποδηλατόδρομους και λειτουργικούς λεωφορειόδρομους.

    Δήμαρχος-celebrity. Καλό για την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης. Για το εσωτερικό της, όμως;«Κοίτα, celebrity ήμουν και πριν γίνω δήμαρχος».

    [08] Aν δεν συζητηθούν τα πέντε αιτήματα δεν μετέχουμε στον διάλογο, λέει το μπλόκο της Νίκαιας

    Συζήτηση πάνω στο πλαίσιο των πέντε συγκεκριμένων αιτημάτων που έχουν διατυπώσει 68 μπλόκα από όλη τη χώρα, ζητούν ως «προαπαιτούμενο» οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προκειμένου να συμμετάσχουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, «εφόσον δεν συζητηθούν αυτά τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας «διάλεξης» για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της Κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά». Όπως είναι γνωστό η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά από πρόταση του μπλόκου της Νίκαιας, συγκαλεί πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου και στις 12 το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

    Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ολίγου, επισημάνεται ότι στην συνάντηση της Κυριακής καλούνται να πάρουν μέρος όλα τα μπλόκα που συμφωνούν με το πλαίσιο των αιτημάτων, όπως καθορίστηκε, μετά από διεξοδική συζήτηση, στην προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη των 68 μπλόκων, στις 7 Φλεβάρη στη Νίκαια.

    [09] H Ρωσία προειδοποιεί τον Άσαντ κατά των σχεδίων του να ανακαταλάβει όλη τη χώρα

    Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν προειδοποίησε σήμερα τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά της υλοποίησης των σχεδίων του για μια ανακατάληψη όλης της Συρίας, τα οποία, όπως είπε, είναι επιζήμια για τις ρωσικές διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

    "Η Ρωσία έχει επενδύσει σοβαρά από πολιτικής, διπλωματικής και τώρα στρατιωτικής άποψης" στην επίλυση αυτής της κρίσης. "Γι'αυτό βεβαίως και θα θέλαμε ο Μπασάρ αλ Άσαντ να το λαμβάνει αυτό υπόψη του", δήλωσε ο Τσούρκιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant, στην οποία υπογράμμισε ότι πρόκειται για "προσωπική του άποψη".

    Αν η Δαμασκός θεωρεί ότι "δεν χρειάζεται μια κατάπαυση του πυρός και ότι πρέπει να πολεμήσει μέχρι τη νίκη, η σύγκρουση αυτή θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμη, αυτό προκαλεί φόβο και μόνον στη σκέψη", σημείωσε.

    Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Άσαντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να ανακαταλάβει όλη τη Συρία.

    [10] Πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν στρατόπεδο του ISIS στη Λιβύη

    Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των New York Times που επικαλείται μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο δυτικής χώρας.

    Σύμφωνα με τον δυτικό αξιωματούχο, η επιδρομή πραγματοποιήθηκε από αμερικανικά αεροσκάφη εναντίον στρατοπέδου του Ισλαμικού Κράτους, όπου βρισκόταν Τυνήσιος, υψηλόβαθμο στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης που συνδέεται με δύο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τυνησία, στο Μουσείο του Μπαρντό στην Τύνιδα και στη Σους.

    Ο δυτικός αξιωματούχος κάνει λόγο για 30 νεκρούς, μέλη του ΙΚ, κατά την επιδρομή, ανάμεσά τους πολλοί τυνήσιοι τζιχαντιστές.

    [11] Βερολίνο: Θα έχουν συνέπειες οι χώρες που θα λάβουν μονομερή μέτρα στο προσφυγικό

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε άλλα ευρωπαϊκά κράτη να μην λάβουν εθνικά μέτρα για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών που θα μεταθέσουν το βάρος στη Γερμανία και απείλησε ότι, αν το κάνουν, θα υπάρξουν συνέπειες.

    "Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για έναν ευρωπαϊκό τρόπο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση όσο [αυτός ο τρόπος] θα εγγυάται επίσης ότι θα επιτύχει τη μείωση του αριθμού των προσφύγων", δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή του κοινοβουλίου).

    "Όμως, αν κάποιες χώρες προσπαθήσουν μονομερώς να μεταθέσουν το συλλογικό πρόβλημα στην πλάτη της Γερμανίας, θα ήταν απαράδεκτο και δεν θα ήταν χωρίς συνέπειες από την πλευρά μας μακροπρόθεσμα", πρόσθεσε.

    Ο ντε Μεζιέρ δήλωσε πως η Γερμανία "θα αντιμετωπίσει πιο αυστηρά" τους μετανάστες που φθάνουν λέγοντας πως χρειάζονται προστασία από τον πόλεμο ή τις διώξεις αλλά στην πραγματικότητα έρχονται για άλλους λόγους, ή προσπαθούν να παρατείνουν τη διαμονή τους χρησιμοποιώντας τεχνάσματα ή πλαστά έγγραφα.

    [12] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να υπηρετήσουμε την κοινωνική συνοχή και την εθνική κυριαρχία

    «Κύριε Γενικέ Γραμματέα γνωρίζετε πάντοτε ότι εκτιμώ ιδιαίτερα τις θέσεις του ΚΚΕ, ιδίως σε μια εποχή όπου όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές τους, πρέπει να υπερασπισθούμε όλοι μαζί δύο καίριας σημασίας αγαθά: από την μία πλευρά την κοινωνική συνοχή και από την άλλη την εθνική μας κυριαρχία» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Αυτοί οι δύο στόχοι είναι στόχοι εθνικοί, στόχοι τους οποίους όπως είπα πριν οφείλουμε να υπηρετήσουμε όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου και σε αυτό το πλαίσιο οι προτάσεις του ΚΚΕ, τονίζω ακόμα μια φορά, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η επαφή με την κοινωνία, το ξέρουμε όλοι, είναι συνεχής και αδιάλειπτη» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

    Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι «σε συνθήκες τόσο πυκνών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην χώρα μας και διεθνώς, σε συνθήκες όξυνσης αντιθέσεων και ανταγωνισμών είναι απαραίτητο όσο ποτέ, η αναλυτική συζήτηση, η σωστή εκτίμηση, η πρόβλεψη για μια σειρά ζητήματα και βέβαια εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων η τοποθέτηση, οι προτάσεις και οι θέσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 February 2016 - 13:32:55 UTC