Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Φωτίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο νέος νόμος πλαίσιο για την κοινωνική αλληλεγγύη
  • [02] Η Κριστίν Λαγκάρντ επανεξελέγη επικεφαλής του ΔΝΤ
  • [03] Η Κίνα απομάκρυνε τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Χρηματιστηρίων
  • [04] Ο οίκος Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών
  • [05] Τη Δευτέρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες
  • [06] Παραπλανητικός ο τρόπος που χρησιμοποιείται η απόφαση του ΣτΕ για την αδειοδότηση των καναλιών, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι
  • [07] Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Παντελή Παντελίδη
  • [08] Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά σε βιοτεχνία στον Πειραιά
  • [09] Ο Κάμερον ξεκινά εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία
  • [10] Απορρίφθηκε το ρωσικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τη Συρία
  • [11] Μ. Ρέντσι: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για το προσφυγικό, σε όλους τους τομείς
  • [12] «Έφυγε» ο Ουμπέρτο Έκο

  • [01] Θ. Φωτίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο νέος νόμος πλαίσιο για την κοινωνική αλληλεγγύη

    Στην πορεία εξέλιξης του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης αναφέρθηκε εκτενώς η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γεωργία Μπάρλα εξέθεσε τους στόχους για την υλοποίησή του το 2016, ενώ ανέλυσε και το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

    Παράλληλα, η κ. Φωτίου τόνισε ότι ανάμεσα στους στόχους του υπουργείου είναι και η αναμόρφωση του εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το σύστημα της κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα δεν έχει έναν ενιαίο νόμο πλαίσιο εδώ και 40 χρόνια.

    [02] Η Κριστίν Λαγκάρντ επανεξελέγη επικεφαλής του ΔΝΤ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως το διοικητικό συμβούλιό του εξέλεξε την Κριστίν Λαγκάρντ για μια δεύτερη πενταετή θητεία στη θέση της γενικής διευθύντριας. Η νέα θητεία της θα αρχίσει στις 5 Ιουλίου.

    Η 60χρονη Λαγκάρντ ήταν η μοναδική υποψήφια και εξελέγη "με συναίνεση", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

    Η Λαγκάρντ, η οποία ανέλαβε τη θέση το 2011, υπογράμμισε πως το ΔΝΤ είναι αφοσιωμένο στον στόχο του να βοηθήσει στην εξασφάλιση παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και διεθνούς συνεργασίας.

    [03] Η Κίνα απομάκρυνε τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Χρηματιστηρίων

    Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής του ρυθμιστικού οργάνου των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών Σιάο Γκανγκ, στοπλαίσιοτης προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα να περιορίσει την κατιούσα πορεία της χρηματιστηριακής της αγοράς, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα αποφάσισε πως ο Σιάο Γκανκ «θα ανακληθεί» από τη θέση του διευθυντή της Ρυθμιστικής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Αγορών (CSRC), προσθέτει η ίδια πηγή.Αντικαταστάτης του Σιάο θα ορισθεί ο Λιου Σιγιού, έως σήμερα διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας -ενός από τα τέσσερα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας -και πρώην διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, επεσήμανε το πρακτορείο.

    Ο Σιάο και η Επιτροπή του βρέθηκαν κάτω από τον φακό των ερευνών από τα μέσα του 2015, για τις επιλογές τους σχετικά με την χρηματιστηριακή πολιτική που ακολούθησαν, έπειτα από την ασύμμετρη πορεία που ακολούθησαν τα Χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν, τα οποία ενώ αρχικά είχαν καταγράψει φρενήρη άνοδο, στη συνέχεια κατακρημνίσθηκαν απότομα.

    [04] Ο οίκος Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε σε Ca (από C) το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων ομολόγων υψηλής εξασφάλισης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών - Alpha, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς - διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση Caa3 για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις στις τράπεζες αυτές, καθώς και στην Attica Bank, ενώ παράλληλα αναβάθμισε σε caa3 (από ca) τη βασική πιστωτική αξιολόγηση των πέντε τραπεζών. Οι προοπτικές για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα και τις καταθέσεις είναι σταθερές, διευκρίνισε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

    «Η αναβάθμιση του αξιόχρεου και της βασικής πιστωτικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών αντανακλά κυρίως την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης όλων των εξεταζόμενων τραπεζών, η οποία έχει ενισχύσει τους κεφαλαιακούς τους δείκτες, καθώς και την προσδοκία μας για ήπια και σταδιακή βελτίωση της χρηματοδότησής τους», ανέφερε το υψηλόβαθμος στέλεχος του οίκου, Νώντας Νικολαΐδης, προσθέτοντας: «Η αξιολόγησή μας εξισορροπεί αυτές τις βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών έναντι των σημαντικών ακόμη κινδύνων, λόγω του εύθραυστου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα».

    Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Caa3 για τις καταθέσεις των τραπεζών αντανακλά κυρίως τη διατήρηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) στην Ελλάδα και τις ζημίες για τους καταθέτες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους, αναφέρει ακόμη ο οίκος.

    [05] Τη Δευτέρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες

    Τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες.

    Όπως αναφέρει σε σχετική του δήλωση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, «έχουν ενημερωθεί όλες σχεδόν οι Συντονιστικές Επιτροπές των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν ήδη ανταποκριθεί οι περισσότερες. Αναμένουμε και τις υπόλοιπες να ορίσουν τους εκπροσώπους τους», τονίζοντας: «για εμάς ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός».

    Μέσα στο Σαββατοκύριακο οριστικοποιείται η βελτιωτική πρόταση που θα τεθεί από την κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου με τους αγρότες

    Με την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα και πάντως μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να οριστικοποιηθούν οι βελτιωτικές προτάσεις που θα μπουν από την κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου την προσεχή Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε και προσδιορίστηκε το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των αγροτών.

    Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται σειρά συσκέψεων του πρωθυπουργού με την επιστροφή του στην Αθήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Κλειστά τα Τέμπη μέχρι την Δευτέρα

    «Ναι» στην πρόσκληση της κυβέρνησης από το μπλόκο των Μικροθηβών

    Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου

    Aν δεν συζητηθούν τα πέντε αιτήματα δεν μετέχουμε στον διάλογο, λέει το μπλόκο της Νίκαιας

    «Ναι» στο διάλογο με τον πρωθυπουργό, λένε τα Τέμπη και τα συντασσόμενα με αυτό μπλόκα

    [06] Παραπλανητικός ο τρόπος που χρησιμοποιείται η απόφαση του ΣτΕ για την αδειοδότηση των καναλιών, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι

    Για χρησιμοποίηση της απόφασης 1901/2014 του ΣτΕ (σχετικά με την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών) "με τρόπο αποσπασματικό και παραπλανητικό" σε σημερινό non paper της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα, κάνουν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι.

    Σημειώνουν ότι η προαναφερθείσα απόφαση του ΣτΕ "σε τίποτα δεν αναιρεί την αναγκαιότητα ορισμού ενός κρατικού οργάνου που θα διεξαγάγει το διαγωνισμό για τις άδειες" και πως "από το Σύνταγμα, μόνον η Βουλή μπορεί να ορίσει το όργανο αυτό, όπως και έπραξε".

    Ειδικότερα, οι κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν πως είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για μια απόφαση που αφορά στον προηγούμενο νόμο για τα media (πριν την ψήφιση του ν.4339/29.10.2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και εμφανίζεται ωσάν να εφαρμόζεται αυτούσια και σήμερα.

    Εξηγούν ότι το συγκεκριμένο σημείο της απόφασης (παράγραφος 16) στο οποίο παραπέμπει το non paper δεν λαμβάνει καν υπόψη του τη σημερινή αδυναμία συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), δηλαδή της ανεξάρτητης αρχής που προβλέπει το Σύνταγμα, και ότι, άρα, δεν απαντά στην παραβίαση επί 25 χρόνια της συνταγματικής υποχρέωσης να λειτουργήσουν με άδειες τα ιδιωτικά κανάλια. "Δεδομένου, λοιπόν, ότι -παρ' όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συναίνεση- αποδείχθηκε αδύνατη η επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ το οποίο θα διεξήγαγε τον διαγωνισμό, υπήρχε κίνδυνος να ματαιωθεί ξανά (όπως όλες τις τελευταίες δεκαετίες) η αδειοδότηση που προβλέπει το Σύνταγμα", επισημαίνουν.

    Οι κύκλοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι ασφαλώς και γνωρίζει τη συγκεκριμένη απόφαση η κυβέρνηση και επισημαίνουν ότι η γνωμοδότηση του καθηγητή Ι. Δρόσου -που κατατέθηκε στα πρακτικά της Βουλής και λαμβάνει υπ' όψιν της την απόφαση του ΣτΕ- ξεκαθαρίζει ότι το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει την ανάθεση των αρμοδιοτήτων της αδειοδότησης στο ΕΣΡ. Το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος, συνεχίζουν, κατοχυρώνει ένα «πυρήνα» αποκλειστικών αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων του κράτους για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

    Ακόμα, αναφέρουν πως είναι χαρακτηριστικό ότι σε άλλο σημείο της ίδιας απόφασης (1901/2014) του ΣτΕ, "το οποίο δεν προβάλλεται ανάλογα", όπως σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνεται ότι «το κράτος (η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή) υποχρεούται, απέχοντας από επεμβάσεις στο περιεχόμενο των εκπομπών να λαμβάνει όλα τα αναγκαία θετικά μέτρα (νομοθετικά, οργανωτικά, διοικητικά και ουσιαστικά) [...] ώστε να διασφαλίζεται η καθολική παροχή της ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας στην εθνική επικράτεια». "Ένα τέτοιο μέτρο ακριβώς είναι και η αδειοδότηση", συμπληρώνουν.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εκτός, όμως, από το λόγο που υπαγορεύει το Σύνταγμα, υπάρχει και λόγος δημοσίου συμφέροντος να διεξαχθεί άμεσα ο διαγωνισμός για τη χορήγηση των αδειών, αφού πρόκειται για δέσμευση της χώρας η οποία έχει περιληφθεί στη Συμφωνία με τους δανειστές. "Μάλιστα, η γενικότερη νομολογία του ΣτΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο δημόσιο συμφέρον όταν αυτό σχετίζεται με μέτρα αντιμετώπισης της κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας", τονίζουν, για να σημειώνουν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διενέργεια του διαγωνισμού θα φέρει στο Δημόσιο έσοδα τα οποία έχουν, ήδη, προϋπολογιστεί.

    "Συμπερασματικά", υπογραμμίζουν, "η απόφαση 1901/2014 του ΣτΕ σε τίποτα δεν αναιρεί την αναγκαιότητα ορισμού ενός κρατικού οργάνου που θα διεξαγάγει το διαγωνισμό για τις άδειες. Και, από το Σύνταγμα, μόνον η Βουλή μπορεί να ορίσει το όργανο αυτό. Όπως και έπραξε".

    [07] Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Παντελή Παντελίδη

    Θλίψη σκόρπισε ο ξαφνικός θάνατος του λαϊκού τραγουδοποιού Παντελή Παντελίδη, σε χιλιάδες θαυμαστές του, ενώ βύθισε σε βαρύ πένθος την οικογένεια του.

    Η κηδεία του 32χρονου τραγουδιστή θα γίνει σήμεραστις 3 μμ στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνα στη Νέα Ιωνία, ενώ από τις 10 το πρωί η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

    Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και θαυμαστές είναι απαρηγόρητοι, ενώ ο θάνατος του τραγουδιστή έχει συγκινήσει το πανελλήνιο, ακόμα και ανθρώπους που δεν άκουγαν τα τραγούδια του. Πολλά από τα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα, ενώ αρκετά είναι και τα καταστήματα στην γειτονιά του, στη Νέα Ιωνία που παρέμειναν κλειστά χθες ως ένδειξη πένθους.

    [08] Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά σε βιοτεχνία στον Πειραιά

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα σε βιοτεχνία στη συμβολή των οδών Θηβών και Φαλήρου στον Πειραιά.

    Μέχρι στιγμής τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν αδιευκρίνιστα ενώ στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για τυχόν αναζωπύρωση.

    [09] Ο Κάμερον ξεκινά εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξασφάλισε χθες βράδυ μια συμφωνία με τους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του για τις μεταρρυθμίσεις που τους ζητούσε, εξέλιξη που σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας του για να πείσει τους Βρετανούς να ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ στο επικείμενο ιστορικό δημοψήφισμα.

    Με τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε έπειτα από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση δύο ημερών, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει πλέον εκστρατεία για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος που εκτιμάται πως ίσως διεξαχθεί την 23η Ιουνίου.

    Κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή» για τη χώρα του, ο Κάμερον δήλωσε πως θεωρεί ότι η συμφωνία «αρκεί» ώστε να κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ακριβής ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο σήμερα, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου στην οποία θα παρουσιάσει τη συμφωνία.

    [10] Απορρίφθηκε το ρωσικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τη Συρία

    Η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψαν το ρωσικό σχέδιο απόφασης που καλούσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, δήλωσαν διπλωμάτες.Παράλληλα, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούσαν στη Γενεύη για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, που θεωρητικά θα εφαρμοζόταν αυτή την εβδομάδα αλλά οι αντιμαχόμενοι αψήφησαν.

    Καθώς ο πόλεμος στη Συρία οδεύει προς τον έκτο του χρόνο, οι ελπίδες ειρήνευσης μοιάζουν ισχνότερες από ποτέ, αναγνώρισε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα.Η Ρωσία, ο στενότερος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, ζήτησε να συγκληθεί επειγόντως το ΣΑ για να συζητήσει ένα κείμενο που απαιτούσε η Τουρκία να σταματήσει να βάλλει με πυροβολικό εναντίον των Κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία και να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για μια χερσαία επιχείρηση στο συριακό έδαφος.Διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Γαλλία και τουλάχιστον τέσσερις χώρες ακόμη (οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία) απέρριψαν αμέσως το κείμενο που υπέβαλε η Μόσχα, το οποίο δεν είχε σχεδόν καμιά πιθανότητα να εγκριθεί.

    [11] Μ. Ρέντσι: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για το προσφυγικό, σε όλους τους τομείς

    «Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για το προσφυγικό σε όλους τους τομείς», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.Συγκεκριμένα ο Μ. Ρέντσι αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κοινή διαδικασία ασύλου, μια αρχή επανεισδοχής των οικονομικών μεταναστών μέσω της ΕΕ και όχι μεμονωμένα μέσω των χωρών-μελών και να καταπολεμηθούν οι διακινητές και δουλέμποροι.

    «Είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε, ωστόσο θεωρώ ότι κάτι αρχίζει να κινείται», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    [12] «Έφυγε» ο Ουμπέρτο Έκο

    Ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο, ο δημιουργός του πασίγνωστου μυθιστορήματος Το όνομα του Ρόδου, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, μετέδωσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.Ο Ουμπέρτο Έκο πέθανε χθες Παρασκευή περί τις 21:30 (22:30 ώρα Ελλάδας) στο σπίτι του, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη την οικογένειά του. Ο Ιταλός συγγραφέας, που ζούσε στο Μιλάνο, έπασχε από καρκίνο.

    Γεννημένος στην Αλεσάντρια, στη βόρεια Ιταλία, την 5η Ιανουαρίου 1932, σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Τορίνου και η διδακτορική του διατριβή ήταν αφιερωμένη στο «ζήτημα της αισθητικής στον Θωμά τον Ακινάτη».Ενώ πλησίαζε τα πενήντα του χρόνια, ο Έκο γνώρισε απρόσμενη επιτυχία με το πρώτο του μυθιστόρημα, που δημοσιεύθηκε το 1980: Το όνομα του Ρόδου πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες.

    Μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1986 από τον Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν-Ζακ Ανό, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι, στον ρόλο του αδελφού Γουλιέλμου της Μπάσκερβιλ, πρώην ιεροεξεταστή που αναλαμβάνει να ερευνήσει τον ύποπτο θάνατο ενός μοναχού σε ένα αβαείο της βόρειας Ιταλίας.

    «Ο Ουμπέρτο Έκο, ένας από τους πιο διασημότερους διανοούμενους της Ιταλίας, είναι νεκρός», ήταν ο τίτλος στον ιστότοπο της εφημερίδας Corriere della Sera.

    «Ο Ουμπέρτο Έκο υπήρξε μια σημαντική παρουσία στην ιταλική πολιτιστική ζωή των τελευταίων 50 ετών, αλλά το όνομά του παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο, σε διεθνές επίπεδο, με την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του Το όνομα του Ρόδου», συνεχίζει η Κοριέρε ντέλα Σέρα.

    «Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού», ανέφερε στον ιστότοπό της η Ρεπούμπλικα. «Θα μας λείψει η ματιά του στον κόσμο», συνέχισε.

    Ο Ουμπέρτο Έκο και άλλα μεγάλα ονόματα της ιταλικής λογοτεχνίας είχαν αποφασίσει τον περασμένο Νοέμβριο να αποχωρήσουν από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Bompiani, ο οποίος εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον οίκο Mondadori -της οικογένειας Μπερλουσκόνι -και να ενταχθούν σε έναν νέο, ανεξάρτητο οίκο, τον La nave di Teseo («Το πλοίο του Θησέα», αναφορά στον βασιλιά της Αθήνας της ελληνικής μυθολογίας).

    Πολύγλωσσος, παντρεμένος με Γερμανίδα, ο Έκο δίδασκε σε πολλά πανεπιστήμια, ειδικά στην Μπολόνια, όπου διατηρούσε την έδρα της σημειωτικής ως τον Οκτώβριο του 2007, όταν πήρε σύνταξη.

    Ο Έκο είχε εξηγήσει πως ασχολήθηκε αργά με την λογοτεχνία διότι θεωρούσε τη συγγραφή μυθιστορημάτων ενασχόληση για παιδιά, κάτι «που δεν έπαιρνε στα σοβαρά».

    Μετά Το όνομα του Ρόδου, ο Έκο δημοσίευσε μεταξύ άλλων Το εκκρεμές του Φουκώ (1988), Το νησί της προηγούμενης μέρας (1994), και τη Μυστηριώδη φλόγα της βασίλισσας Λοάνα (2004). Στο τελευταίο του μυθιστόρημα, Φύλλο μηδέν (2014), η πλοκή εκτυλίσσεται στον κόσμο του ιταλικού Τύπου τη δεκαετία του 1990.

    Έγραψε παράλληλα δεκάδες δοκίμια, επιδεικνύοντας συχνά μια τάση εκλεκτικισμού, για τη μεσαιωνική αισθητική, την ποιητική του Τζέιμς Τζόις, τον Τζέιμς Μποντ, την ιστορία της ομορφιάς αλλά και της ασχήμιας.

    Ο Έκο, που δεν έκρυβε ότι ανήκει στην αριστερά, ήταν κάθε άλλο παρά ένας συγγραφέας κλεισμένος σε γυάλινο πύργο. Συνέχιζε να γράφει τακτικά μια στήλη στο εβδομαδιαίο περιοδικό L'Espresso.

    Η ευρύτητα του πνεύματός του δεν τον εμπόδιζε να εξετάζει με κριτική ματιά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας. «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων», είχε πει, όπως υπενθύμισε η εφημερίδα Il Messaggero.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 February 2016 - 7:32:44 UTC