Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Δρίτσας για τις προσφυγικές ροές στο Καστελόριζο: Έχουν γνώση οι φύλακες. Κανείς δε μένει αδρανής
  • [02] Θ. Φωτίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο νέος νόμος πλαίσιο για την κοινωνική αλληλεγγύη
  • [03] Συζήτηση στη Βουλή για το Παράλληλο Πρόγραμμα
  • [04] Γ. Σταθάκης: Ρεαλιστικός ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν το Πάσχα των Καθολικών
  • [05] Ο οίκος Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών
  • [06] Ασφυκτική η κατάσταση στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής
  • [07] Οι αγρότες αποκλείουν το εθνικό δίκτυο της Πελοποννήσου, το απόγευμα
  • [08] Προς το συμφέρον της Βρετανίας είναι η παραμονή στην ΕΕ, δηλώνει η Τερέζα Μέι
  • [09] Η Ρωσία ενισχύει με υπερσύγχρονα μαχητικά τη βάση της στην Αρμενία
  • [10] «Τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό» χαρακτηρίζει τον θάνατο του Ουμπέρτο Έκο, ο Μ. Ρέντσι
  • [11] Ανάδειξη του προβλήματος αναστολής του Erasmus+ από τον Γ. Γραμματικάκη
  • [12] Κ.Κούνεβα: Η ρύθμιση του επαγγέλματος της οικιακής βοηθού θα περιορίσει το trafficking
  • [13] Ανάδειξητου προβλήματος αναστολής του Erasmus+ από τον Γ. Γραμματικάκη
  • [14] «Έφυγε» ο Ουμπέρτο Έκο

  • [01] Θ. Δρίτσας για τις προσφυγικές ροές στο Καστελόριζο: Έχουν γνώση οι φύλακες. Κανείς δε μένει αδρανής

    Την έντονη αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα προκάλεσε η κριτική της αντιπολίτευσης για το θέμα των αυξημένων προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες το Καστελόριζο.«Έχουν γνώση οι φύλακες και κανείς υπηρεσιακά και πολιτικά δε μένει αδρανής μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση», είπε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Δρίτσας, απαντώντας στις αιτιάσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, ότι το νησί έχει αφεθεί στην τύχη του, καθώς ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις δυνατότητες φιλοξενίας του νησιού.

    Ο κ. Δρίτσας, αναγνώρισε, ότι τις τελευταίες ημέρες, «υπάρχει ειδική κινητικότητα στο Κατελόριζο», πρόσθεσε όμως, ότι το θέμα αντιμετωπίζεται καθώς, όπως ανέφερε, «ήδη εχθές ένα πλοίο παρέλαβε από το νησί 400 άτομα που είχαν ταυτοποιηθεί ενώ τα ξημερώματα έφθασε στο Καστελόριζο, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, το οποίο θα παραλάβει άλλα 400 έως 500 άτομα».

    «Υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις αλλά προτιμώ να μην αναφερθώ περισσότερο σε αυτές», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι, υπάρχει καθημερινή συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας με τα Υπουργεία 'Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    «Το να χρησιμοποιεί κανείς μια ευαίσθητη εξέλιξη, για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης δημιουργώντας παράλληλα ένα κλίμα κινδύνου, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων» είπε ο κ. Δρίτσας και απέδωσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο γεγονός, ότι «η κυβέρνησή μας επιμένει να ασκήσει πολιτική και πέραν τηςεποπτείας».

    [02] Θ. Φωτίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο νέος νόμος πλαίσιο για την κοινωνική αλληλεγγύη

    Στην πορεία εξέλιξης του προγράμματος καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης αναφέρθηκε εκτενώς η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γεωργία Μπάρλα εξέθεσε τους στόχους για την υλοποίησή του το 2016, ενώ ανέλυσε και το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

    Παράλληλα, η κ. Φωτίου τόνισε ότι ανάμεσα στους στόχους του υπουργείου είναι και η αναμόρφωση του εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το σύστημα της κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα δεν έχει έναν ενιαίο νόμο πλαίσιο εδώ και 40 χρόνια.

    [03] Συζήτηση στη Βουλή για το Παράλληλο Πρόγραμμα

    Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής με ομιλίες βουλευτών, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για το Παράλληλο Πρόγραμμα.

    Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ομιλίες, τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και των άλλων πολιτικών αρχηγών, οι οποία αναμένεται να πάρουν τονλόγο, ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφισήτου.

    [04] Γ. Σταθάκης: Ρεαλιστικός ο στόχος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν το Πάσχα των Καθολικών

    Αισιόδοξος, ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Επένδυση». «Νομίζω ότι είναι εφικτό να την ολοκληρώσουμε σε δύο εβδομάδες. Ο στόχος για το Πάσχα των Καθολικών είναι σαφώς ρεαλιστικός», επισημαίνει ο κ. Σταθάκης. «Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και ότι θα βρεθεί η πιο βιώσιμη δυνατή λύση», προσθέτει ο κ. Σταθάκης και αναφέρει ότι καμιά πλευρά δεν επιθυμεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

    Ο υπουργός τονίζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ασφαλής, προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα από τα συμφωνηθέντα και εκτιμά ότι εφόσον η ελληνική οικονομία συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά, η πίεση για δημοσιονομική σύσφιξη θα χαλαρώνει.

    Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο υπουργός επιμένει ότι δεν υπάρχει κάποιο πλάνο από μεριάς κυβέρνησης για μείωση των συντάξεων, αντιθέτως, επισημαίνει ότι στόχος είναι «να ενισχυθούν κάποιες από τις σημερινές πηγές εσόδων και να ανευρεθούν εναλλακτικές επιλογές, νέες πηγές» και πάντα με άξονα την αρχή ότι όπως οι μισθωτοί, έτσι και όλες οι κοινωνικές ομάδες να συνεισφέρουν αναλογικά με το εισόδημά τους.

    Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Σταθάκης επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει τους περιορισμούς στις μεταβιβάσεις των δανείων αυτών σε distress funds, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων. «Στόχος είναι να υπάρξει μια μεγάλη μεταβατική περίοδος για τις ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», εξηγεί.

    Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, θα προβλέπει επιχορηγήσεις και φορολογικά κίνητρα και θα περιλαμβάνει απλοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου, συντονισμό με άλλα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, έμφαση στην απασχόληση, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

    [05] Ο οίκος Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε σε Ca (από C) το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων ομολόγων υψηλής εξασφάλισης τεσσάρων ελληνικών τραπεζών - Alpha, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς - διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιολόγηση Caa3 για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις στις τράπεζες αυτές, καθώς και στην Attica Bank, ενώ παράλληλα αναβάθμισε σε caa3 (από ca) τη βασική πιστωτική αξιολόγηση των πέντε τραπεζών. Οι προοπτικές για τα μακροπρόθεσμα ομόλογα και τις καταθέσεις είναι σταθερές, διευκρίνισε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

    «Η αναβάθμιση του αξιόχρεου και της βασικής πιστωτικής αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών αντανακλά κυρίως την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης όλων των εξεταζόμενων τραπεζών, η οποία έχει ενισχύσει τους κεφαλαιακούς τους δείκτες, καθώς και την προσδοκία μας για ήπια και σταδιακή βελτίωση της χρηματοδότησής τους», ανέφερε το υψηλόβαθμος στέλεχος του οίκου, Νώντας Νικολαΐδης, προσθέτοντας: «Η αξιολόγησή μας εξισορροπεί αυτές τις βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών έναντι των σημαντικών ακόμη κινδύνων, λόγω του εύθραυστου λειτουργικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα».

    Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Caa3 για τις καταθέσεις των τραπεζών αντανακλά κυρίως τη διατήρηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) στην Ελλάδα και τις ζημίες για τους καταθέτες που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους, αναφέρει ακόμη ο οίκος.

    [06] Ασφυκτική η κατάσταση στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής

    Ασφυκτική παραμένει για τέταρτη ημέρα σήμερα η κατάσταση στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από τα αντι-μπλόκα που έχουν στήσει επί βουλγαρικού εδάφους οι οδηγοί φορτηγών και νταλικών της γειτονικής χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολυήμερη ταλαιπωρία που υφίστανται το τελευταίο διάστημα.

    Μοναδικό αίτημα των Βούλγαρων αυτοκινητιστών είναι να αποσυρθούν εντελώς τα τρακτέρ από τα σημεία εισόδου, κάτι που ωστόσο «δεν μπορεί να συμβεί», όπως ξεκαθάρισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επικεφαλής των συντονιστικών επιτροπών στα μπλόκα Προμαχώνα και Εξοχής, Γιάννη Τουρτούρα και Βασίλη Καστίδη αντίστοιχα.

    Οι ουρές των ακινητοποιημένων οχημάτων και στις δύο πλευρές των συνόρων στο τελωνείο του Προμαχώνα ξεπερνούν τα 25 χιλιόμετρα και όπως μας είπε ο κ. Τουρτούρας «περιμένουμε την απάντησή τους στην νέα πρόταση που του κάναμε χθες και αφορά στο να παραμείνει ανοιχτό το τελωνείο καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μέχρι τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι». Μεταξύ άλλων ο κ. Τουρτούρας μας επανέλαβε ότι «ο Προμαχώνας θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Νίκαιας αύριο και η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι και αυτή που θα ακολουθήσουμε». Πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα πάμε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα».

    Ο κ. Καστίδης μας επανέλαβε: «κάνουμε διαρκώς διαπραγματεύσεις και προσπαθούμε να βρούμε σημείο επαφής, ωστόσο οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές παραμένουν ανένδοτοι και το μόνο που ζητούν είναι να αποσύρουμε εντελώς τα τρακτέρ μας από το σημείο. Αυτό δεν γίνεται».

    [07] Οι αγρότες αποκλείουν το εθνικό δίκτυο της Πελοποννήσου, το απόγευμα

    Το απόγευμα συνεχίζεται το κλείσιμο των εθνικών οδών στην Πελοπόννησο από τους αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων, ενώ τα μπλόκα της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο με ανακοίνωσή τους ζητούν «ν' αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί».

    Ειδικότερα, σήμερα το απόγευμα θα είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης από τις 6.00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, ενώ 7.00 με 8.00 το βράδυ οι αγρότες θα κλείσουν τη γέφυρα του Ευρώτα στην Σπάρτη.

    Εν τω μεταξύ είναι κλειστός επ' αόριστον από τους αγρότες ο Ισθμός σε παλαιά και νέα εθνική οδό στην εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

    Παράλληλα τα μπλόκα της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα τα μπλόκα Αγ. Γεωργίου στην Ηλεία, Αιγίου, Δαλαμανάρας Αργολίδας και Χανδρινού Μεσσηνίας, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν πως συντονίζονται με το μπλόκο της Νίκαιας και ζητούν «ν' αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί, ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου κι εφαρμόζονται, (φόρος από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια) και μετά να γίνει συζήτηση».

    Επιπλέον αναφέρουν, «διαμηνύουμε προς την κυβέρνηση και σ' όλους όσοι, με διάφορους, τρόπους, την σιγοντάρουν ότι πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Συνεχίζουμε με τα δίκαια αιτήματά μας, όπως τα διαμορφώσαμε στην πανελλαδική σύσκεψη στις 7 Φλεβάρη στην Νίκαια».

    [08] Προς το συμφέρον της Βρετανίας είναι η παραμονή στην ΕΕ, δηλώνει η Τερέζα Μέι

    Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας, να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.Το σχόλιο αυτό έγινε, καθώς συναντώνται βασικοί υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης, προκειμένου να εγκρίνουν την ευρωπαϊκή συμφωνία, που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Η κυβέρνηση εκτιμάει ότι η συμφωνία αυτή, θα μεταπείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου.

    «Η ΕΕ απέχει πολύ από το τέλειο και κανένας δεν πρέπει ν' αμφιβάλλει ότι η συμφωνία αυτή πρέπει ν' αποτελέσει τμήμα μιας συνεχούς διαδικασίας αλλαγής και μεταρρύθμισης»,ανέφερε η Μέι, σε δήλωσή της, σύμφωνα με το BBC. «Κατά την άποψή μου, για λόγους ασφάλειας και προστασίας κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, αλλά και του εμπορίου με την Ευρώπη, που διασφαλίζει την πρόσβαση στις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο, εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον να παραμείνουμε ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης»τόνισε η Μέι.

    [09] Η Ρωσία ενισχύει με υπερσύγχρονα μαχητικά τη βάση της στην Αρμενία

    Η Ρωσία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική βάση που διατηρεί στην Αρμενία με τέταρτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη κι ένα υπερσύγχρονο ελικόπτερο, μεταδίδουν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα σχετικές πληροφορίες των ενόπλων δυνάμεων.

    Μόσχα, Ρωσία 20/02/2016 11:19 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερ)

    Η Ρωσία ενισχύει με υπερσύγχρονα μαχητικά τη βάση της στην Αρμενία

    Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mig 29 κι ένα ελικόπτερο Mi-8MT θα σταθμεύουν και θα επιχειρούν πλέον στη βάση κοντά στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις από τη βάση τούτη θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο.

    [10] «Τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό» χαρακτηρίζει τον θάνατο του Ουμπέρτο Έκο, ο Μ. Ρέντσι

    «Τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό» χαρακτήρισε τον θάνατο του συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «θα λείψει η γραφή του, η ανθρωπιά και η οξεία και ζωντανή σκέψη του».Ο Ιταλός πρωθυπουργός, στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του διεθνούς φήμης ανθρώπου του πολιτισμού προσθέτει ότι «αποτελούσε εξαιρετικό παράδειγμα ευρωπαίου διανοούμενου και κατάφερνε να ενώσει μια μοναδική εξυπνάδα σε ότι αφορά το παρελθόν, με μια ανεξάντλητη ικανότητα να προλαβαίνει το μέλλον».

    «Μας άφησε ο Ουμπέρτο Έκο. Ένας γίγαντας που διέδωσε τον πολιτισμό μας σε όλο τον κόσμο. Νέος και δημιουργικός μέχρι την τελευταία ημέρα», έγραψε στο Twitter o Iταλός υπουργός πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

    Ο δε συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, από τους μεγαλύτερους εχθρούς του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος, γράφει, μέσω διαδικτύου, ότι «δεν θα ξεχάσει ποτέ το πόσο τον βοήθησε ο ?Έκο», όταν «στις αρχές, ήταν άγνωστος και η ζωή του κινδύνευε να πέσει στον γκρεμό».

    Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τέλος, υπογραμμίζει ότι «πέθανε ένας ευρωπαίος διανοούμενος απεριόριστης αξίας» και πως «ο Ουμπέρτο Έκο αφήνει μια κληρονομιά πολιτισμού, ιδεών, μυθιστορημάτων και διδαχών που θα ζήσουν αιωνίως».

    [11] Ανάδειξη του προβλήματος αναστολής του Erasmus+ από τον Γ. Γραμματικάκη

    Eντονη παρέμβασηγια την πλήρη αναστολή του προγράμματος νεολαίας του Erasmus+ στην Ελλάδα, έκανε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, με την συμμετοχή του Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Νεολαία, κ. T. Ναβράτσιτς.

    Ειδικότερα, ο κ Γραμματικάκης τόνισε ότι στην Ελλάδα, που βιώνει μια τόσο δύσκολη κρίση, το πάγωμα του προγράμματος Erasmus + από το 2014 στερεί σημαντικές και σπάνιες πλέον ευκαιρίες από τους φοιτητές και τους νέους ανθρώπους. Προγράμματα που εγκρίθηκαν, το 2014, δεν έχουν λάβει καμία χρηματοδότηση, ενώ το 2015 καμία αίτηση δεν έχει τύχει επεξεργασίας από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Πρόσφατα ανακοινώθηκε για το 2016 ότι η υποβολή αιτήσεων αναβάλλεται επ? αόριστον. Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, στην προσπάθειά του να αναδείξει το πρόβλημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει υποβάλει τα ανωτέρω στοιχεία στην Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Σίλβια Κόστα, ενώ έχει καταθέσει και σχετική επείγουσα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο κ. Ναβράτσιτς απέδωσε στους εθνικούς φορείς τα προβλήματα και πρόσθεσε ότι "είμαστε σε στενή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και ελπίζω γρήγορα να επιτύχουμε την επανεκκίνηση του Erasmus +».

    [12] Κ.Κούνεβα: Η ρύθμιση του επαγγέλματος της οικιακής βοηθού θα περιορίσει το trafficking

    Η επιτροπή Γυναικών του ΕΚ, σε έκθεση που ψήφισε την Πέμπτη, καλεί την Κομισιόν να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να προβούν σε πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας στην ΕΕ. "Αν ρυθμιστεί αυτό το επάγγελμα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε και το trafficking των γυναικών και την κακοποίηση των γυναικών", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ κ. Κούνεβα (Ευρωπαϊκή Αριστερά), μετά την ψηφοφορία. Η έκθεση θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Απριλίου.

    Στη συνέντευξή της΄είπε μεταξύ άλλων: "Είναι ένας κλάδος που καλύπτει 2,5 εκ. εργαζόμενες και εργαζόμενους στην Ευρώπη και 52 εκατομμύρια παγκοσμίως. Κι αυτός ο αριθμός αφορά τα επίσημα στοιχεία. Αν αναλογιστούμε την αδήλωτη εργασία αλλά και εκείνους που ζουν στην Ευρώπη χωρίς άδεια εργασίας, θα διαπιστώσουμε ότι τα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα. Για αυτό χρειάζεται, ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία και να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να λάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας".

    "...Με την έκθεσή μας καλούμε τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει νομοθετικές και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρξει μια ρύθμιση του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού στον τομέα φροντίδας ηλικιωμένων και παιδιών".

    "...Το 83% των οικιακών εργαζομένων σε όλο τον κόσμο είναι γυναίκες. Μεγάλο ποσοστό αυτών των γυναικών είναι μετανάστριες. Αν ρυθμιστεί αυτό το επάγγελμα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε και το trafficking των γυναικών και την κακοποίηση που υφίστανται αναζητώντας εργασία σε μια ξένη χώρα"

    [13] Ανάδειξητου προβλήματος αναστολής του Erasmus+ από τον Γ. Γραμματικάκη

    Eντονη παρέμβασηγια την πλήρη αναστολή του προγράμματος νεολαίας του Erasmus+ στην Ελλάδα, έκανε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, με την συμμετοχή του Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Νεολαία, κ. T. Ναβράτσιτς.

    Ειδικότερα, ο κ Γραμματικάκης τόνισε ότι στην Ελλάδα, που βιώνει μια τόσο δύσκολη κρίση, το πάγωμα του προγράμματος Erasmus + από το 2014 στερεί σημαντικές και σπάνιες πλέον ευκαιρίες από τους φοιτητές και τους νέους ανθρώπους. Προγράμματα που εγκρίθηκαν, το 2014, δεν έχουν λάβει καμία χρηματοδότηση, ενώ το 2015 καμία αίτηση δεν έχει τύχει επεξεργασίας από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Πρόσφατα ανακοινώθηκε για το 2016 ότι η υποβολή αιτήσεων αναβάλλεται επ? αόριστον. Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, στην προσπάθειά του να αναδείξει το πρόβλημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει υποβάλει τα ανωτέρω στοιχεία στην Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Σίλβια Κόστα, ενώ έχει καταθέσει και σχετική επείγουσα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο κ. Ναβράτσιτς απέδωσε στους εθνικούς φορείς τα προβλήματα και πρόσθεσε ότι "είμαστε σε στενή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και ελπίζω γρήγορα να επιτύχουμε την επανεκκίνηση του Erasmus +».

    [14] «Έφυγε» ο Ουμπέρτο Έκο

    Ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο, ο δημιουργός του πασίγνωστου μυθιστορήματος Το όνομα του Ρόδου, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, μετέδωσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.Ο Ουμπέρτο Έκο πέθανε χθες Παρασκευή περί τις 21:30 (22:30 ώρα Ελλάδας) στο σπίτι του, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη την οικογένειά του. Ο Ιταλός συγγραφέας, που ζούσε στο Μιλάνο, έπασχε από καρκίνο.

    Γεννημένος στην Αλεσάντρια, στη βόρεια Ιταλία, την 5η Ιανουαρίου 1932, σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Τορίνου και η διδακτορική του διατριβή ήταν αφιερωμένη στο «ζήτημα της αισθητικής στον Θωμά τον Ακινάτη».Ενώ πλησίαζε τα πενήντα του χρόνια, ο Έκο γνώρισε απρόσμενη επιτυχία με το πρώτο του μυθιστόρημα, που δημοσιεύθηκε το 1980: Το όνομα του Ρόδου πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες.

    Μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1986 από τον Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν-Ζακ Ανό, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι, στον ρόλο του αδελφού Γουλιέλμου της Μπάσκερβιλ, πρώην ιεροεξεταστή που αναλαμβάνει να ερευνήσει τον ύποπτο θάνατο ενός μοναχού σε ένα αβαείο της βόρειας Ιταλίας.

    «Ο Ουμπέρτο Έκο, ένας από τους πιο διασημότερους διανοούμενους της Ιταλίας, είναι νεκρός», ήταν ο τίτλος στον ιστότοπο της εφημερίδας Corriere della Sera.

    «Ο Ουμπέρτο Έκο υπήρξε μια σημαντική παρουσία στην ιταλική πολιτιστική ζωή των τελευταίων 50 ετών, αλλά το όνομά του παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο, σε διεθνές επίπεδο, με την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του Το όνομα του Ρόδου», συνεχίζει η Κοριέρε ντέλα Σέρα.

    «Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού», ανέφερε στον ιστότοπό της η Ρεπούμπλικα. «Θα μας λείψει η ματιά του στον κόσμο», συνέχισε.

    Ο Ουμπέρτο Έκο και άλλα μεγάλα ονόματα της ιταλικής λογοτεχνίας είχαν αποφασίσει τον περασμένο Νοέμβριο να αποχωρήσουν από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Bompiani, ο οποίος εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον οίκο Mondadori -της οικογένειας Μπερλουσκόνι -και να ενταχθούν σε έναν νέο, ανεξάρτητο οίκο, τον La nave di Teseo («Το πλοίο του Θησέα», αναφορά στον βασιλιά της Αθήνας της ελληνικής μυθολογίας).

    Πολύγλωσσος, παντρεμένος με Γερμανίδα, ο Έκο δίδασκε σε πολλά πανεπιστήμια, ειδικά στην Μπολόνια, όπου διατηρούσε την έδρα της σημειωτικής ως τον Οκτώβριο του 2007, όταν πήρε σύνταξη.

    Ο Έκο είχε εξηγήσει πως ασχολήθηκε αργά με την λογοτεχνία διότι θεωρούσε τη συγγραφή μυθιστορημάτων ενασχόληση για παιδιά, κάτι «που δεν έπαιρνε στα σοβαρά».

    Μετά Το όνομα του Ρόδου, ο Έκο δημοσίευσε μεταξύ άλλων Το εκκρεμές του Φουκώ (1988), Το νησί της προηγούμενης μέρας (1994), και τη Μυστηριώδη φλόγα της βασίλισσας Λοάνα (2004). Στο τελευταίο του μυθιστόρημα, Φύλλο μηδέν (2014), η πλοκή εκτυλίσσεται στον κόσμο του ιταλικού Τύπου τη δεκαετία του 1990.

    Έγραψε παράλληλα δεκάδες δοκίμια, επιδεικνύοντας συχνά μια τάση εκλεκτικισμού, για τη μεσαιωνική αισθητική, την ποιητική του Τζέιμς Τζόις, τον Τζέιμς Μποντ, την ιστορία της ομορφιάς αλλά και της ασχήμιας.

    Ο Έκο, που δεν έκρυβε ότι ανήκει στην Αριστερά, ήταν κάθε άλλο παρά ένας συγγραφέας κλεισμένος σε γυάλινο πύργο. Συνέχιζε να γράφει τακτικά μια στήλη στο εβδομαδιαίο περιοδικό L'Espresso.

    Η ευρύτητα του πνεύματός του δεν τον εμπόδιζε να εξετάζει με κριτική ματιά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας. «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων», είχε πει, όπως υπενθύμισε η εφημερίδα Il Messaggero.

    Διαβάστε επίσης:«Τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό» χαρακτηρίζει τον θάνατο του Ουμπέρτο Έκο, ο Μ. Ρέντσι


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 February 2016 - 11:32:46 UTC