Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν εμπιστεύομαι την κυβέρνηση στο προσφυγικό, δήλωσε η Φ. Γεννηματά -Θα επισκεφτεί τον Π. Παυλόπουλο
  • [02] Η Φ. Γεννηματά για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες
  • [03] «Έχουμε όλο το πλαίσιο να φέρουμε την οικονομία στην ανάπτυξη»
  • [04] Την πολιτική της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής ασφάλισης παρουσίασε ο Τρ. Αλεξιάδης
  • [05] Διοικητής ΙΚΑ: Στις 80.000 οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν το 2015
  • [06] Απετράπη απόπειρα απόδρασης του Ν. Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού
  • [07] Μπλόκο Μαλγάρων: Κλιμάκωση και με εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων
  • [08] Σχέδιο ΗΠΑ-Ρωσίας για εκεχειρία στη Συρία από τις 27 Φεβρουαρίου
  • [09] Έως 6 δισ. ευρώ αποκόμισαν το 2015 οι διακινητές προσφύγων
  • [10] Στρατός του Γιάρμουκ: Η Ρωσία και η Δαμασκός θα συνεχίσουν να στοχοθετούν τους αντάρτες
  • [11] Μηδενίζεται σχεδόν το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού στο τέλος του 6ου μήνα
  • [12] Υποβαθμίζονται συχνά οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών σε παιδιά και εφήβους
  • [13] Η «Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολντ Μπρεχτ στο θέατρο Παλλάς
  • [14] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα για το Προσφυγικό
  • [15] Αγρότες Τεμπών: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «εδώ και τώρα»
  • [16] Συρία: Η αντιπολίτευση θέτει όρους για να δεχτεί την κατάπαυση του πυρός
  • [17] Κρεμλίνο: Η συμφωνία για τη Συρία επιτεύχθηκε μετά από «πολλούς γύρους συνομιλιών» Ουάσινγκτον-Μόσχας

  • [01] Δεν εμπιστεύομαι την κυβέρνηση στο προσφυγικό, δήλωσε η Φ. Γεννηματά -Θα επισκεφτεί τον Π. Παυλόπουλο

    «Δεν εμπιστεύομαι ότι αυτή η κυβέρνηση πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό εδώ που έχει φέρει τα πράγματα», είπε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Real fM.

    Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία θα συναντηθεί αύριο το πρωί στις 11.00, κατόπιν δικού της αιτήματος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επέκρινε έντονα τη στάση της Ευρώπης για το προσφυγικό, προσθέτοντας: «Το ζήτημα είναι εάν εμείς τους δίνουμε άλλοθι λόγω των καθυστερήσεων, της αδράνειας, της ολιγωρίας, των λαθών όλους αυτούς τους μήνες που είχε η κυβέρνηση, αν εμείς τους δίνουμε άλλοθι να φορτώσουν στην πλάτη μας όλο αυτό το πρόβλημα. Και αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Διότι εάν ήταν συνεπής όλο αυτό το διάστημα και είχαν αποφευχθεί όλα αυτά τα λάθη από την αρχή του 2015, όταν εμείς τα λέγαμε στη Βουλή και δεν μας άκουγε κανένας, θα είχε τότε τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να πάει στη Σύνοδο και να απαιτήσει στα συμπεράσματα γραπτές εγγυήσεις και δεσμεύσεις από τους εταίρους μας».

    Επανέλαβε τη θέση της ότι «η λύση για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, εφόσον αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί θα πρέπει να μας πει τι μπορεί επιτέλους να κάνει, εάν μπορεί να επιλύσει τα ζητήματα, εάν μπορεί να αποτρέψει μια εθνική καταστροφή. Αν δεν μπορεί, θα πρέπει αυτή η Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες της».

    Το πρωί της Τρίτης , η κ Γεννηματά θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [02] Η Φ. Γεννηματά για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες

    Oπρωθυπουργός έδειξε σήμερα ότι επιθυμεί το οριστικό διαζύγιο με τους αγρότες, αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες.

    «Για τα προβλήματα που ο ίδιος με την πολιτική του δημιούργησε, περιορίστηκε ξανά σε προεκλογικού τύπου υποσχέσεις,χωρίς περιεχόμενο» αναφέρει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας πως «έτσι ούτε ο Αγροτικός κόσμος θα επιβιώσει, ούτε η χώρα θα προχωρήσει».

    [03] «Έχουμε όλο το πλαίσιο να φέρουμε την οικονομία στην ανάπτυξη»

    Με την φράση «Δεν θριαμβολογούμε, αλλά έχουμε όλο το πλαίσιο να φέρουμε την οικονομία στην ανάπτυξη, να παραμείνουμε παρεμβαίνοντας στις ευρωπαϊκές δομές και με κοινωνική αναδιανομή», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε στην σφοδρή κριτική που άσκησε η ΝΔ, σε επερώτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Ο κ. Τσακαλώτος, δήλωσε δε ότι «είναι περήφανος» που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη «που το πρόγραμμά του, το ακούμε από την Πορτογαλία και την Ισπανία μέχρι την Ιταλία» όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και μάλιστα πολύ σύντομα». Εξάλλου, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι η Ν.Δ. θα αναζητήσει, θα διερευνήσει και θα αναδείξει τις μεγάλες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    «Παλαιότερα πείραζα την κ. Κωνσταντοπούλου ότι ανακάλυψε το δικαστικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό, ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να μην έχει αποκαλύψει το δικαστικό δρόμο προς τον ακραίο φιλελευθερισμό», απάντησε, με σκωπτικό τόνο, ο κ. Τσακαλώτος.

    Απέναντι στην κριτική που δέχθηκε από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα 5,7 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία, καθώς το 75% των χρημάτων είναι σε μορφή «CoCos».

    «Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι με σημαντική παρουσία στα Βαλκάνια αν τα πράγματα πάνε καλά σε μία δεκαετία. Έχω κάθε προσδοκία ότι θα ξεπεράσουμε τα έσοδα των 5,7 δισ.», είπε χαρακτηριστικά.

    [04] Την πολιτική της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής ασφάλισης παρουσίασε ο Τρ. Αλεξιάδης

    Την πολιτική της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής ασφάλισης με στόχο την προστασία των ασφαλισμένων περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

    Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία Θεσμού Διαβούλευσης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου για την επίλυση των προβλημάτων, η δημιουργία εξειδικευμένων Ασφαλιστικών Δικαστηρίων αλλά και μέτρα για την ενίσχυση του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.

    Αναλυτικότερα για τα μέτρα αυτά στην ομιλία του ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε τα ακόλουθα:

    1. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ορθής λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς καιτης προστασίας των επαγγελματικών και ιδιωτικών συμφερόντων ασφαλισμένων και ασφαλιστών, προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία ενός θεσμού διαβούλευσης με εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου, δηλαδή με τη συμμετοχή του δημοσίου, των εργοδοτών, των εργαζομένων, των καταναλωτικών οργανώσεων και των διαμεσολαβούντων (ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες κλπ).

    2. Για την ταχεία και δίκαιη αντιμετώπιση των διαφορών ασφαλισμένων με τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα εξετάσουμε τη δημιουργία εξειδικευμένων «Ασφαλιστικών Δικαστηρίων», με εξειδικευμένους δικαστές. Η θέσπιση αυτών των οργάνων θα λειτουργήσει θετικά τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Η πρόταση αυτή θα ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και του απεγκλωβισμού τους από υποθέσεις που λιμνάζουν, κοστίζοντας χρόνο και χρήμα στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο.

    3.Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η πρότασή μας για τη δημιουργία σώματος ανεξάρτητων εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων, προκειμένου να στηρίζουν με το έργο τους τόσο τους επαγγελματίες πραγματογνώμονες (που είναι συνεργάτες των εταιριών), όσο και την ορθή επίλυση των προβλημάτων αποζημίωσης.

    4. Μέσα από στοχευμένες θεσμικές και οικονομικές πολιτικές, με την συνεργασία και της Εποπτικής Αρχής, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της προσπάθειας των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, θα εξετάσουμε και μέτρα που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους διεθνείς κανόνες λειτουργίας του κλάδου και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους τους, αλλά και τους εργαζομένους τους. Θα πρέπει να εξετάσουμε εθνικές πολιτικές, σε συμφωνία με την κοινοτική οδηγία, που προσαρμόζονται στις συνθήκες και στα οικονομικά μεγέθη που επικρατούν στην χώρα μας, με κατεύθυνση την λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.

    5. Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες διοικήσεις, θα εξετάσουμε μέτρα και τρόπους ενίσχυσης του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων αλλά και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής στην κατεύθυνση της προστασίας του Έλληνα καταναλωτή. Για το θέμα του ελέγχου και της δραστικής μείωσης των ανασφάλιστων οχημάτων, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε (και ήδη είναι για δημοσίευση στο ΦΕΚ) τις σχετικές διατάξεις, ώστε να περιοριστούν τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται αλλά και οι ζημιές του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων. Υπενθυμίζω ότι εκκρεμούσε από τον Απρίλιο του 2013 η Υπουργική Απόφαση που προέβλεπε ο Ν. 4141/2013.

    6. Με την ψήφιση του νόμου 4364/2016 επιλύσαμε και ένα πρόβλημα που επί χρόνια εκκρεμούσε, εξασφαλίζοντας πλήρως τους εργαζόμενους στην περίπτωση ανάκλησης της άδειας ασφαλιστικής εταιρίας.

    Ο Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι η Ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί συμπληρωματικά προς την Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια. "Για την Κυβέρνησή μας, είναι πάντοτε στόχος η διεύρυνση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας μέσα από τις δημόσιες δομές. Ταυτόχρονα δεν ξεχνάμε ότι ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνία και στην οικονομία, μέσω των αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους, των φόρων που καταβάλλει ο κλάδος προς το δημόσιο, της απασχόλησης χιλιάδων εργαζομένων κ.λ.π."

    [05] Διοικητής ΙΚΑ: Στις 80.000 οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν το 2015

    Στις 80.000 ανέρχονται οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν το 2015 ανέφερε ο διοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Καλαματιανός, μιλώντας στο Μega, ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στην απονομή τους στην αλλαγή της νομοθεσίας που έγινε πέρυσι.Αναφορικά με τις κατασχέσεις λόγω οφειλών προς το ΙΚΑ, ο κ. Καλαματιανός επισήμανε ότι δεν έχουν γίνει πλειστηριασμοί σπιτιών και στο στόχαστρο βρίσκονται μακροχρόνια μεγαλοοφειλέτες, που διαθέτουν, όπως είπε, χρήματα.

    Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) πλέον στέλνει ηλεκτρονικά κατασχετήρια στις τράπεζες, γεγονός, όπως τόνισε, που μείωσε τη γραφειοκρατία, το κόστος και απλοποίησε τη διαδικασία.Υπογράμμισε ότι τον Ιανουάριο του 2016, τα έσοδα του ΚΕΑΟ ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015 είχαν εισπραχθεί 50 εκατ. ευρώ.Αναφερόμενος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε πως έχουν ενταχθεί 133.000 οφειλέτες, από τους οποίους οι 74.000 εξακολουθούν να οφείλουν χρήματα.

    [06] Απετράπη απόπειρα απόδρασης του Ν. Μαζιώτη από τις φυλακές Κορυδαλλού

    Μάχη με την γυναίκα αεροπειρατή, που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία ήταν η σύζυγος του Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα, έδωσε μέσα στο ελικόπτερο, ο κυβερνήτης του, ο οποίος κατάφερε με υπεράνθρωπες προσπάθειες και αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, να το προσγειώσει δευτερόλεπτα πριν συντριβεί στο έδαφος και παρασύρει στον θάνατο τον ίδιο και την γυναίκα.

    Ο πιλότος, προσπάθησε να αφοπλίσει την γυναίκα, η οποία πυροβόλησε τρεις φορές μέσα στο ελικόπτερο, καθώς πάλευε μαζί του. Και μόλις την τελευταία στιγμή ο ψύχραιμος κυβερνήτης έσωσε την κατάσταση και προσγείωσε το σκάφος στα χωράφια, δίνοντας την ευκαιρία στην γυναίκα να φύγει, αλλά το σχέδιο της ματαιώθηκε και ταυτόχρονα άφησε πίσω στοιχεία για την ταυτότητα της.

    Το πιστόλι, όπως προέκυψε, έχει χρησιμοποιηθεί σε αιματηρή ένοπλη ληστεία, που αποδίδεται στο Νίκο Μαζιώτη.

    Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, με βάση τις λεπτομέρειες της επιχείρησης που προσπάθησε να πραγματοποιήσει η Πόλα Ρούπα, πιστεύουν ότι επρόκειτο για ένα σχέδιο απόδρασης κατ' αρχήν του 46χρονου Νίκου Μαζιώτη, αλλά μαζί άλλα τέσσερα άτομα, ίσως, καθώς το ελικόπτερο επελέγη με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό γίνονται έρευνες και μέσα στις φυλακές για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες και ποιοί εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Ενώ ταυτόχρονα οι αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη της Ρούπα.

    Το ζήτημα που θέτουν τα στελέχη της Αστυνομίας, μετά και την χτεσινά δραματικά γεγονότα (που πήραν απρόσμενη τροπή για καλή τύχη των Αρχών, λόγω της αντίδρασης του πιλότου), είναι η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου τονίζουν, έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότεροι κρατούμενοι για τρομοκρατία και εκφράζουν επιφυλάξεις αν τα μέτρα ασφαλείας, αλλά και ελέγχου των κρατουμένων, είναι επαρκή.

    [07] Μπλόκο Μαλγάρων: Κλιμάκωση και με εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων

    Έντονα δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δηλώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ? αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, πλαισιώθηκε από τη μειονότητα των αγροτών και επισήμανε ότι «όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας και όπως φαίνεται, οι αποφάσεις που εκτελεί είναι καθαρά μνημονίου και Τρόϊκας». Υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να παράγουμε και να καλλιεργούμε» ο κ. Καμπούρης σημείωσε «ο κόπος των αγροτών πηγαίνει στράφι σε μικροπολιτικές και σε κομματικούς στρατούς που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση».

    Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».

    [08] Σχέδιο ΗΠΑ-Ρωσίας για εκεχειρία στη Συρία από τις 27 Φεβρουαρίου

    Mια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στη Συρία την 27η Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα, ώρα Δαμασκού, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία και έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον.

    Αυτή η διακοπή των εχθροπραξιών "που έχουν στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει από τις εστίες εκατομμύρια άλλους εδώ και 5 χρόνια"δεν θα αφορά τις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του Μετώπου Αλ Νόσρα, της οργάνωσης-παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν.

    Επομένως, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας κι εκείνες της Ρωσίας «θα συνεχιστούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα όπως και εναντίον των υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανώσεων όπως έχουν οριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

    «Η παύση των εχθροπραξιών θα εφαρμοστεί από τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Συρία που έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν και θα τηρήσουν τους όρους» της συμφωνίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Αυτά τα μέρη έχουν διορία έως την 26η Φεβρουαρίου στις 12.00 ώρα Δαμασκού να επιβεβαιώσουν, στις ΗΠΑ ή τη Ρωσία, ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της εκεχειρίας.

    Επιπλέον οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες προκειμένου η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να εφαρμοστεί πλήρως.

    Διαβάστε επίσης:

    Συρία: Η αντιπολίτευση θέτει όρους για να δεχτεί την κατάπαυση του πυρός

    Κρεμλίνο: Η συμφωνία για τη Συρία επιτεύχθηκε μετά από «πολλούς γύρους συνομιλιών» Ουάσινγκτον-Μόσχας

    ΗΠΑ: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον των Κούρδων της Συρίας

    Στρατός του Γιάρμουκ: Η Ρωσία και η Δαμασκός θα συνεχίσουν να στοχοθετούν τους αντάρτες

    [09] Έως 6 δισ. ευρώ αποκόμισαν το 2015 οι διακινητές προσφύγων

    Τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων αποκόμισαν καθαρά κέρδη ύψους 3 έως 6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015 από την παράνομη μεταφορά προσφύγων, ανακοίνωσε σήμερα η Europol, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να διπλασιαστεί, ή ακόμα και να τριπλασιαστεί, εάν οι προσφυγικές ροές συνεχίσουν με την ίδια ένταση.

    Περίπου το 90% του ενός και πλέον εκατομμυρίου προσφύγων που εισήλθε παράνομα στην Ευρώπη το 2015 χρησιμοποίησε «μια υπηρεσία διευκόλυνσης», δήλωσε ο διευθυντής της ευρωπαϊκής αστυνομίας, Ρομπ Ουεϊνράιτ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Χάγη, όπου βρίσκεται η έδρα του οργανισμού, διευκρινίζοντας ότι «στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτές οι υπηρεσίες παράσχονται από εγκληματικές οργανώσειςπου αποκομίζουν σημαντικά κέρδη».

    Αναφερόμενος στα κέρδη ύψους 3 έως 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο διευθυντής της Europol διαβεβαίωσε ότι «αυτός ο κύκλος εργασιών θα διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί εάν το ύψος των προσφυγικών ροών που καταγράφεται τώρα συνεχίσει και το τρέχον έτος».

    Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ήδη εισέλθει στην Ευρώπη το 2016, τόνισε ο ίδιος.

    Η παράνομη «διακίνηση προσφύγων» αποτελεί για την Europol «μία από τις βασικότερες προτεραιότητές της» προσέθεσε ο αξιωματούχος παρουσιάζοντας μια νέα μονάδα που θα βοηθάει στην εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που εκμεταλλεύονται προς όφελός τους την χειρότερη προσφυγική κρίση που βιώνει η Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    [10] Στρατός του Γιάρμουκ: Η Ρωσία και η Δαμασκός θα συνεχίσουν να στοχοθετούν τους αντάρτες

    Το ρωσοαμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία είναι ελαττωματικό επειδή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Δαμασκού και στους συμμάχους της να στοχοθετούν τις δυνάμεις των ανταρτών με το πρόσχημα ότι μάχονται εναντίον του Μετώπου Αλ Νόσρα, υποστήριξε σήμερα ο αρχηγός μιας ανταρτικής οργάνωσης.

    Ο Μπασάρ αλ Ζούμπι, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Στρατού του Γιάρμουκ "μιας ομάδας που μετέχει στο συνασπισμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού"είπε ότι αναμένει ότι η κυβέρνηση και οι Ρώσοι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να βάλλουν εναντίον εδαφών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι πολεμούν το Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

    "Η Ρωσία και το καθεστώς θα στοχοθετούν τις περιοχές των επαναστατών υπό το πρόσχημα της παρουσίας του Μετώπου Αλ Νόσρα και αν γίνει αυτό η εκεχειρία θα καταρρεύσει", είπε.

    [11] Μηδενίζεται σχεδόν το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού στο τέλος του 6ου μήνα

    Η απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με τον μητρικό θηλασμό επιβάλλει την ανάγκη θεσμοθέτησης μέτρων, δράσεων, προγραμμάτων, προκειμένου να προαχθεί και να υποστηριχθεί.

    Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο μαιευτήριο θήλασαν αποκλειστικά, το 41% των γυναικών και στο τέλος του 6ου μήνα το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού σχεδόν μηδενίστηκε, 0,9%. Στον διεθνή χώρο, τα ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους 6 μήνες, κυμαίνονται από 22% στη Γερμανία, 12% στη Σουηδία και στις ΗΠΑ και 9,7% στην Αυστρία, μέχρι κάτω του1% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συστάσεις του ΠΟΥ και της UNICEF, προτείνουν αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για ολόκληρο το πρώτο έτος ζωής του βρέφους.

    Διάταξη για προαγωγή μητρικού θηλασμού

    Με διάταξη στο νομοσχέδιο, «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», θα καταστεί δυνατό ώστε, να καθιερωθούν μέτρα, όπως η υποχρεωτικήέγγραφη συναίνεση της μητέρας, προκειμένου να χορηγηθείυποκατάστατο μητρικού γάλακτοςεντός του μαιευτηρίου στο νεογνό, στην περίπτωση που η χορήγηση δεν υπαγορεύεται απόιατρικού λόγους.

    Όπως αναφέρεται, το αποτέλεσμα της εφαρμογής της πρωτοβουλίας των «Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων», καθώς και των μελλοντικών δράσεων προώθησης του μητρικού θηλασμού, θα αποδώσει όφελος στην εθνική οικονομία, μέσω της μείωσης της δαπάνηςγια την υγεία και της αύξησης της παραγωγικότητας.Σχετική έρευνα στις ΗΠΑγια το 2007, μελέτησε το άμεσο και έμμεσοκόστος της εγκατάλειψης του θηλασμού , περιλαμβάνοντας δέκα παιδικά νοσήματα και κατέληξε ότι εάν το 90% των οικογενειών στην Αμερική , διενεργούσε αποκλειστικό θηλασμό για τουςέξιπρώτουςμήνες ζωής οι ΗΠΑ θα εξοικονομούσανετήσια 13 δις δολάρια και θα προλάμβαναν 911 θανάτους , η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι θάνατοι βρεφών.

    Για τη χώρα μας δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μπορεί όμως το άμεσο και έμμεσο οικονομικόκόστοςτου μη θηλασμού να εκτιμηθείγύρω στα 300 εκ ευρώ ετησίως.

    Σύμφωνα με έρευνες το υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό και μορφωτικό επίπεδο της μητέρας και της οικογένειας έχει συσχετισθεί με αυξημένα ποσοστά θηλασμού.

    [12] Υποβαθμίζονται συχνά οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών σε παιδιά και εφήβους

    Τα αντικαταθλιπτικά συνταγογραφούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο και βοηθούν όντως αρκετούς ανθρώπους. Όμως, από την άλλη, σημαντικά στοιχεία για την ασφάλειά τους και για τις πιθανές παρενέργειές τους, ιδίως σε παιδιά και εφήβους, έχουν υποβαθμιστεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με συνέπεια η ιατρική κοινότητα και το ευρύ κοινό να μην έχουν πλήρη εικόνα πάντα.

    Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα επιστημονική μελέτη (μετα-ανάλυση), ίσως η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία αξιολόγησε σε βάθος τις διάφορες αναφορές για τις κλινικές δοκιμές των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Παρόλο που σε αυτές τις δοκιμές έχουν καταγραφεί ακόμη και απόπειρες αυτοκτονίας, επιθετικές συμπεριφορές και άλλες αρνητικές παρενέργειες, τα περιστατικά αυτά έχουν υποβαθμισθεί ή αποσιωπηθεί. Γι' αυτό, οι ερευνητές συστήνουν την ελάχιστη δυνατή χρήση αντικαταθλιπτικών από παιδιά, εφήβους και νέους ενηλίκους.

    Οι ερευνητές του Σκανδιναβικού Κέντρου Cochrane στην Κοπεγχάγη, με επικεφαλής τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Πέτερ Γκέτζε και την Τάρανγκ Σάρμα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το "Scientific American", ανέλυσαν 70 διπλά τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μέσω ψευδοφαρμάκου (πλασέμπο), κλινικές δοκιμές των δύο κυριότερων κατηγοριών αντικαταθλιπτικών: των επιλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και των αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης (SNRI).

    Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δεν παρουσιάζουν το πλήρες εύρος των παρενεργειών που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές, στις αναφορές οι οποίες στέλνονται στις αρμόδιες εποπτικές Αρχές, όπως η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), όταν υποβάλλουν αίτηση για την κυκλοφορία κάποιου νέου φαρμάκου.

    Η νέα μελέτη έρχεται μετά από άλλες ανησυχητικές ανακοινώσεις. Πέρυσι το Σεπτέμβριο, μία μελέτη στο περιοδικό κλινικής επιδημιολογογίας "Journal of Clinical Epidemiology" αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των μελετών (μετα-αναλύσεων) σχετικά με τις δοκιμές των αντκαταθλιπτικών, γράφονται από ανθρώπους που έχουν οικονομικές διασυνδέσεις με τις φαρμακευτικές. Έτσι, οι μετα-αναλύσεις ειδικά για τα αντικαταθλιπτικά είναι 22 φορές λιγότερο πιθανό να περιέχουν αρνητικές αξιολογήσεις σε σχέση με άλλες μετα-αναλύσεις.

    [13] Η «Όπερα της Πεντάρας» του Μπέρτολντ Μπρεχτ στο θέατρο Παλλάς

    Αν και δεν δηλώνει ένθερμος οπαδός του Μπρεχτ ο Γιάννης Χουβαρδάς, θεωρεί εξαίρεση την «Όπερα της Πεντάρας» που ανεβάζει στο θέατρο Παλλάς από τις 24 Φεβρουαρίου και για είκοσι παραστάσεις. Το έργο ανήκει στην πρώιμη περίοδο του Γερμανού δραματουργού, «όπου τα πάντα ήταν ανοιχτά και δεν είχε διαμορφώσει ακόμα αυτό το απόλυτο πολιτικό στίγμα, το οποίο αναγνωρίζουμε αργότερα στη διδακτική του περίοδο» λέει o σκηνοθέτης.

    Το θρυλικό έργο των Μπρεχτ-Βάιλ που από το 1928 θέτει το ερώτημα «τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της;» ανεβαίνει με έναν δυνατό και πολυπληθή θίασο (Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Καραθάνος Νάντια Κοντογεώργη, Κίκα Γεωργίου κ.α.) και ζωντανή 12μελή ορχήστρα.

    Αφηγούμενος την δική του προσέγγιση σήμερα στους δημοσιογράφους, ο Γιάννης Χουβαρδάς τόνισε πως «η Όπερα της Πεντάρας έχει μέσα της πολύ δυνατά αναρχικά στοιχεία, μια ειρωνεία η οποία υπονομεύει τα πάντα». Βασικό στοιχείο του έργου και της παράστασης, είναι η ψυχαγωγική διάσταση, είπε ο σκηνοθέτης: «Χωρίς αυτήν γενικά, ο Μπρεχτ δεν θεωρούσε ότι μπορούσε να γίνει θέατρο. Οπότε κι εμείς θέλουμε να έρθει ο κόσμος να δει ένα κλασικό έργο του σύγχρονου ρεπερτορίου, για να ψυχαγωγηθεί, να περάσει καλά σε ένα θέατρο χιλίων πεντακοσίων θέσεων».

    [14] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα για το Προσφυγικό

    Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους συναρμόδιους υπουργούς, για το Προσφυγικό.

    [15] Αγρότες Τεμπών: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «εδώ και τώρα»

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «εδώ και τώρα», αποφάσισαν σε γενική συνέλευση τους απόψε οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών, μετά την ενημέρωση που είχαν από τους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα το μεσημέρι, για το περιεχόμενο της.

    Ήδη έκλεισαν τα Τέμπη , προκαλώντας μάλιστα και τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων που κινούταν μέχρι πριν από λίγο ελευθέρα στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση.

    Αύριο οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν και την γέφυρα του Στομίου στις 12 το μεσημέρι, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

    [16] Συρία: Η αντιπολίτευση θέτει όρους για να δεχτεί την κατάπαυση του πυρός

    Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων, στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, θα δεχτεί "υπό όρους" την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία συμφωνήθηκε από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές Σάββατο.

    Η Επιτροπή "δέχεται να απαντήσει θετικά στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν στην επίτευξη εκεχειρίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Διευκρινίζει ωστόσο ότι η δέσμευσή της αυτή γίνεται υπό τον όρο ότι θα τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και θα παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.

    [17] Κρεμλίνο: Η συμφωνία για τη Συρία επιτεύχθηκε μετά από «πολλούς γύρους συνομιλιών» Ουάσινγκτον-Μόσχας

    Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον είχαν πολλούς γύρους συνομιλιών, κεκλεισμένων των θυρών, σχετικά με το θέμα της ειρήνευσης στη Συρία, αποκάλυψε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    "Υπήρξαν κάποιοι γύροι κλειστών διαβουλεύσεων, όχι δημοσίων. Και διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες", είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Μόσχα συντόνισε τις κοινές ρωσοαμερικανικές αποφάσεις για τη Συρία με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, στις διμερείς επαφές που είχε ο πρόεδρος Πούτιν με τους ηγέτες των δύο αυτών χωρών. "Αυτές οι αποφάσεις συζητήθηκαν και συντονίστηκαν κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων διμερών συνομιλιών", είπε όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

    Η Ρωσία, πρόσθεσε, θα συνεχίσει τις επαφές της με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και ιδίως με τις χώρες της περιοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 February 2016 - 21:32:40 UTC