Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε Κάιρο, για επίσημη επίσκεψη και Λευκωσία, για συμμετοχή στο MED Group, ο Ν. Κοτζιάς
  • [02] Δεν εμπιστεύομαι την κυβέρνηση στο προσφυγικό, δήλωσε η Φ. Γεννηματά -Θα επισκεφτεί τον Π. Παυλόπουλο
  • [03] Παραλήρημα ξενοφοβίας το ενδεχόμενο κλείσιμο των βορείων συνόρων λέει ο Ι. Μουζάλας
  • [04] «Επιμένουμε στον αγώνα μας», λένε οι αγρότες των μπλόκων Πελοποννήσου
  • [05] Παράσταση διαμαρτυρίας από τους επιστημονικούς φορείς, έξω από το υπουργείο Οικονομικών
  • [06] Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία
  • [07] Φονικό το πέρασμα του κυκλώνα Ουίνστον από τα νησιά Φίτζι
  • [08] Πρόεδρος Αργεντινής: «Έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια» προκειμένου να τερματιστεί η διένεξη για το χρέος

  • [01] Σε Κάιρο, για επίσημη επίσκεψη και Λευκωσία, για συμμετοχή στο MED Group, ο Ν. Κοτζιάς

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάςαναχωρείτο απόγευμα για το Κάιρο, όπου θα έχει επαφές με την αιγυπτιακή ηγεσία. ΑύριοΤετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός τόσο από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, όσο και από τον πρωθυπουργό Σερίφ Ισμαΐλ, ενώ θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμεχ Σούκρι, μετά το πέρας της οποίας θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών. Η επίσκεψη στην Αίγυπτο θα ολοκληρωθεί με επαφές του κ. Κοτζιά με εκπροσώπους της ομογένειας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Αμέσως μετά, την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, θα αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου την Παρασκευή, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Μεσογειακών Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED Group).

    [02] Δεν εμπιστεύομαι την κυβέρνηση στο προσφυγικό, δήλωσε η Φ. Γεννηματά -Θα επισκεφτεί τον Π. Παυλόπουλο

    «Δεν εμπιστεύομαι ότι αυτή η κυβέρνηση πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό εδώ που έχει φέρει τα πράγματα», είπε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Real fM.

    Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία θα συναντηθεί την Τρίτη στις 11.00, κατόπιν δικού της αιτήματος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επέκρινε έντονα τη στάση της Ευρώπης για το προσφυγικό, προσθέτοντας: «Το ζήτημα είναι εάν εμείς τους δίνουμε άλλοθι λόγω των καθυστερήσεων, της αδράνειας, της ολιγωρίας, των λαθών όλους αυτούς τους μήνες που είχε η κυβέρνηση, αν εμείς τους δίνουμε άλλοθι να φορτώσουν στην πλάτη μας όλο αυτό το πρόβλημα. Και αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Διότι εάν ήταν συνεπής όλο αυτό το διάστημα και είχαν αποφευχθεί όλα αυτά τα λάθη από την αρχή του 2015, όταν εμείς τα λέγαμε στη Βουλή και δεν μας άκουγε κανένας, θα είχε τότε τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να πάει στη Σύνοδο και να απαιτήσει στα συμπεράσματα γραπτές εγγυήσεις και δεσμεύσεις από τους εταίρους μας».

    Επανέλαβε τη θέση της ότι «η λύση για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, εφόσον αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί θα πρέπει να μας πει τι μπορεί επιτέλους να κάνει, εάν μπορεί να επιλύσει τα ζητήματα, εάν μπορεί να αποτρέψει μια εθνική καταστροφή. Αν δεν μπορεί, θα πρέπει αυτή η Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες της».

    [03] Παραλήρημα ξενοφοβίας το ενδεχόμενο κλείσιμο των βορείων συνόρων λέει ο Ι. Μουζάλας

    "Νομίζω ότι πρόκειται για ένα παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας και για μία στρεβλή αίσθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το να διαψευστεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και πρόεδρος - στην προεδρία τώρα είναι η Ολλανδία-, ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σούλτς, μέσα σε δέκα ώρες, είναι κάτι που δεν είναι συχνό. Μας προβληματίζει πάρα πολύ, ήδη η διπλωματία μας έχει ξεκινήσει τις κινήσεις της, μας δημιουργεί δυσκολία, ωστόσο αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη", είπε στο ραδιοσταθμό Βήμα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, για το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια.

    Πρόσθεσε πως " εμείς έχουμε τα σχέδια μας, έχουμε φτιάξει ένα plan b, έχουμε αρχίσει να το υλοποιούμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά θα είναι διαχειρίσιμες. Τεράστια ευθύνη έχουν αυτές οι a la carte χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια, λυπάμαι που το λέω, και η Αυστρία, η οποία δεν άντεξε και ενώ μέχρι τώρα κρατούσε μία αμιγώς ευρωπαϊκή θέση, καταφεύγει σε μονομερείς ενέργειες. Η Ελλάδα έχει μία υποχρέωση: τον κόσμο, ο οποίος θα υπάρχει μέσα στην επικράτεια της, να τον έχει μέσα σε χώρους σχετικά αξιοπρεπείς, με βάση τις δυνατότητες μας και φυλασσόμενους χώρους. Δεν εννοώ υπό κράτηση, εννοώ όμως με ασφάλεια, μέχρις ότου οι ροές αυτές σταματήσουν".

    [04] «Επιμένουμε στον αγώνα μας», λένε οι αγρότες των μπλόκων Πελοποννήσου

    «Επιμένουμε στον αγώνα μας, στις προτάσεις μας και περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις», δηλώνουν οι αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου, που συνεδρίασαν το βράδυ της Δευτέραςκαι συζήτησαν τα αποτελέσματα της συνάντησης των εκπροσώπων τους με την κυβέρνηση.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υπογραμμίζουν ότι «μετά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αφού συζητήσαμε αναλυτικά τις προτάσεις που καταθέσαμε, για μια ακόμα φορά προσκρούσαμε στον τοίχο της κυβερνητικής αναλγησίας, που ευθυγραμμίζεται με τους δανειστές και τα μνημόνια».

    Επισημαίνουν ότι στη συνάντηση πήγαν με χαμηλές προσδοκίες αναλογιζόμενοι την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και για το λόγο αυτό τα αιτήματα συνδυάζονταν με προτάσεις και σημειώνουν ότι, «δυστυχώς η επικράτηση της συνηθισμένης λογικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, των εύκολων λύσεων υπερφορολόγησης και υπερχρέωσης του παραγωγικού τομέα αποτελεί την ταφόπλακα για την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος».

    Τέλος, τονίζουν πως, «η επιτροπή μπλόκων και φορέων της Περιφέρειας Πελοποννήσου συζήτησε διεξοδικά της απαντήσεις που μας έδωσε ο πρωθυπουργός. Σε αντίθεση με τις προτάσεις των μπλόκων - οι οποίες αποτέλεσαν φωνή βοώντος εν τη ερήμω - ο πρωθυπουργός δεν απάντησε αποτελεσματικά στις θέσεις μας».

    [05] Παράσταση διαμαρτυρίας από τους επιστημονικούς φορείς, έξω από το υπουργείο Οικονομικών

    Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, στην Καραγιώργη Σερβίας, προχωρούνστις 10.00, οι οικονομολόγοι και λογιστές-φοροτεχνικοί της χώρας, μετά από την απόφαση, που ελήφθη σε συνεδρίαση όλων των ομοσπονδιών και φορέων τους στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

    Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας κατά του προσχεδίου του ασφαλιστικού, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών 27% επί του εισοδήματος, με τη μορφή ενός είδος κεφαλικού φόρου.

    Στησημερινήπαράσταση διαμαρτυρίας θα συμμετέχουν και όλοι οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, μετά από σχετική απόφασή τους.

    [06] Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία

    Τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ισπανία ενέτειναν χθες τις διαπραγματεύσεις τους σε μια προσπάθεια να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο, δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές στις οποίες δεν αναδείχθηκε καθαρός νικητής, αν και ηγετικά τους στελέχη δεν έχουν ακόμη καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού και την αποτροπή νέων εκλογών.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση, προσπαθεί εσπευσμένα να καταλήξει σε συμφωνία με άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο ηγέτης του, ο Πέδρο Σάντσεθ, θεωρητικά πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ως την 3η Μαρτίου.Στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου κανένα κόμμα δεν μπόρεσε καν να πλησιάσει την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω Βουλή. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν εξασφάλισε την υποστήριξη ικανού αριθμού μελών της Βουλής των 350 εδρών ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Μια τετράωρη συνάντηση που έγινε χθες ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, το Ποδέμος («Μπορούμε») και δύο μικρότερα κόμματα της αριστεράς δημιούργησε την εντύπωση πως σημειώνεται πρόοδος.«Συμφωνούμε στις προτεραιότητες, ήταν μια καλή αρχή, αλλά δεν έχουμε ακόμη κάτι στέρεο», είπε ο Ινίγο Ερεχόν, στέλεχος του Ποδέμος, σχεδόν πέντε ώρες μετά την έναρξη των συνομιλιών. Δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος». Η διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα το απόγευμα.

    Στελέχη των Σοσιαλιστών σημείωναν ωστόσο πως τα τέσσερα κόμματα δεν έχουν την πλειοψηφία των εδρών.

    «Συμφωνήσαμε στην ατζέντα» της διαπραγμάτευσης, περιορίστηκε να πει ο Αντόνιο Ερνάντο των Σοσιαλιστών. «Δεν μπήκαμε στα μεγάλα θέματα».

    Ο Σάντσεθ συναντήθηκε παράλληλα χθες το απόγευμα με τον ηγέτη του κεντρώου κόμματος Θιουδαδάνος («Πολίτες»), εξερευνώντας μια εναλλακτική πρόταση σε μια κυβέρνηση συμμαχίας κεντροαριστεράς-αριστεράς.Το Ποδέμος και το Θιουδαδάνος, δύο νέες πολιτικές δυνάμεις που μέχρι τον Δεκέμβριο δεν είχαν καμία έδρα στη Βουλή, απέσπασαν εκατομμύρια ψήφους από το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλιστές, που χρεώθηκαν την οικονομική κρίση.

    Για να καταλήξουν σε συμφωνία οι Σοσιαλιστές και το Ποδέμος θα κληθούν να ξεπεράσουν διαφορές σε ζητήματα όπως είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.Εάν αντίθετα σχηματιστεί μια κυβέρνηση συμμαχίας των Σοσιαλιστών και του Θιουδαδάνος, θα χρειάζεται την -μάλλον απίθανη σε αυτή την περίπτωση-στήριξη του Ποδέμος ή του Λαϊκού Κόμματος.

    Ο Άλμπερτ Ριβέρα, ο ηγέτης του Θιουδαδάνος, άφησε να εννοηθεί ότι οι πιθανότητες είναι ίσες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή την εγκατάλειψη της προσπάθειας, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.Εάν ο Σάντσεθ αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση και οι αντίπαλοί του δεν προσφέρουν βιώσιμη εναλλακτική λύση, νέες βουλευτικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Ιούνιο στην Ισπανία.

    [07] Φονικό το πέρασμα του κυκλώνα Ουίνστον από τα νησιά Φίτζι

    Στους 29 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών στα νησιά Φίτζι από το πλήγμα του κυκλώνα Ουίνστον - του πιο ισχυρού στην ιστορία του αρχιπελάγους -όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κυκλώνας Ουίνστον, ο οποίος συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας έως και 325 χιλιομέτρων την ώρα, κατέστρεψε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή δεκάδες σπίτια, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε υποδομές και ανάγκασε τρομοκρατημένους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε κέντρα εκτάκτου ανάγκης.

    [08] Πρόεδρος Αργεντινής: «Έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια» προκειμένου να τερματιστεί η διένεξη για το χρέος

    Η κυβέρνηση της Αργεντινής είναι αποφασισμένη να «καταλήξει σε συμφωνία με όλα τα κεφάλαια» τα οποία διακρατούν ομόλογά της, έχει όμως κάνει ήδη «μια τεράστια προσπάθεια» υποβάλλοντας την προσφορά της για την αποζημίωσή τους, δήλωσε ο συντηρητικός Αργεντινός Πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    «Έχουμε την εντύπωση ότι κάναμε μια τεράστια προσπάθεια. Επιδείξαμε σοβαρότητα και συνέπεια για να τελειώνουμε με αυτή τη διένεξη. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με πολλά από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, και ο δικαστής το έλαβε υπόψη του», είπε ο Μάκρι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία την 10η Δεκεμβρίου, επικεφαλής ενός συνασπισμού της κεντροδεξιάς.

    Περίπου 50.000 Ιταλοί ιδιώτες πιστωτές της Αργεντινής αποδέχθηκαν την πρόταση του Μπουένος Άιρες και συναίνεσαν σε μια απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διακρατούν κατά περίπου 50%, με τη συμφωνία να προβλέπει την καταβολή συνολικά 1,35 δισεκ. δολαρίων.Η Αργεντινή δηλώνει πλέον έτοιμη να αποπληρώσει σε όλα τα λεγόμενα κεφάλαια-«όρνεα», που διακρατούν το 7% του χρέους της, ένα ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 6,5 δισεκ. δολάρια, από τα 9 δισεκ. δολάρια του συνόλου της ονομαστικής τους αξίας, κάτι που σημαίνει ότι οι πιστωτές αυτοί καλούνται να συναινέσουν σε μια απομείωση κατά 25% της ονομαστικής αξίας των αξιογράφων τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 February 2016 - 5:32:39 UTC