Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεκτή η παραίτηση του Π. Σγουρίδη
  • [02] Ο Γάλλος πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα επιμείνει «μέχρι τέλους» στο αμφιλεγόμενο ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις
  • [03] Από σήμερα οι αιτήσεις αναπληρωτών για απασχόληση στην ενισχυτική διδασκαλία
  • [04] Έφτασαν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες
  • [05] Αγνοείται στο Νεπάλ μικρό αεροσκάφος με 21 επιβαίνοντες
  • [06] Ισπανία: Κοντά σε προγραμματική συμφωνία οι Σοσιαλιστές και το Ciudadanos
  • [07] Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, ο Ραμόν Κάστρο, μεγαλύτερος αδελφός των Φιδέλ και Ραούλ
  • [08] Για την 5η Ιουνίου αναβλήθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ

  • [01] Δεκτή η παραίτηση του Π. Σγουρίδη

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανεδεκτή την παραίτηση του Παναγιώτη Σγουρίδη, τέως υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Σε επιστολή του ο κ. Σγουρίδης ευχαριστεί τον κ. Τσίπρα και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, τοποθετώντας τον στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και προσθέτει "τίμησα την επιλογή τους, καταθέτοντας, καρδιά, ψυχή και έργο".

    "Συνεχίζω και στηρίζω την κυβέρνηση αυτή γιατί πιστεύω πως είναι η μόνη ελπίδα του λαού για την έξοδο της χώρας από την ηθική και οικονομική κρίση που την μαστίζει. Είναι η μόνη ελπίδα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας" προσθέτει ο κ. Σγουρίδης, καταλήγοντας στην επιστολή του "για να μην γίνω εμπόδιο σ' αυτή την ελπίδα, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, έθεσα την παραίτησή μου στην διάθεση του πρωθυπουργού και τον ευχαριστώ που την έκανε δεκτή".

    [02] Ο Γάλλος πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα επιμείνει «μέχρι τέλους» στο αμφιλεγόμενο ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις

    Το σχέδιο νόμου που προβλέπει την ελαστικοποίηση του αυστηρού νομικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις στη Γαλλία κι έχει εξοργίσει τα συνδικάτα και βουλευτές της αριστεράς είναι ανοικτό σε τροπολογίες, αλλά θα προχωρήσει, διεμήνυσε χθες ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, θα κάνει ευκολότερες τις απολύσεις, θα θεσπίσει όριο στις αποζημιώσεις που δίνονται σε περιπτώσεις απολύσεων για οικονομικούς λόγους, ενώ θα επιτρέπει επιχειρησιακές διαπραγματεύσεις για τη μείωση των αμοιβών για την υπερωριακή απασχόληση.«Θα το προωθήσω μέχρι τέλους», δήλωσε ο Βαλς στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, σχολιάζοντας τη δήλωση ενός επιχειρηματία ότι θα προσλάβει 47 επιπλέον εργαζόμενους εάν η κυβέρνηση εγγυηθεί την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

    [03] Από σήμερα οι αιτήσεις αναπληρωτών για απασχόληση στην ενισχυτική διδασκαλία

    Από σήμερακαι έως την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίουμπορούν οι ενδιαφερόμενοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να υποβάλουν αίτηση για απασχόληση στην ενισχυτική διδασκαλία.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την αριθμ. 201980/Δ2/10-12-2015 (ΦΕΚ 2737 τ.Β΄) Υπουργική Απόφαση, οι ενδιαφερόμενοι είναι δυνατόν να υποβάλουν αίτηση σε μία (1) Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) της επιλογής τους. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι οι οποίοι, τυχόν, υποβάλουν αιτήσεις σε περισσότερες από μία Δ.Δ.Ε. θα τεθούν εκτός προγράμματος.

    Οι αιτήσεις αφορούν τους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ02 (Φιλόλογοι), ΠΕ03 (Μαθηματικοί), ΠΕ04.01 (Φυσικοί) και ΠΕ04.02 (Χημικοί). Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναιεγγεγραμμένοι στους Ενιαίους Πίνακες Προσωρινών Αναπληρωτών Γενικής Παιδείας έτους 2015-2016.

    Η σχετική αίτηση, ο πίνακας θέσεων, αλλά και η σχετική υπουργική απόφαση ειναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου, www.minedu.gov.gr .

    [04] Έφτασαν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες

    Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες κατέφθασαν πριν από λίγη ώρα στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για πέντε λεωφορεία, ενώ μέσα στην ημέρα υπολογίζεται ότι συνολικά θα καταφτάσουν 40 λεωφορεία, που μεταφέρουν πρόσφυγες από διάφορα σημεία της Ελλάδος.

    [05] Αγνοείται στο Νεπάλ μικρό αεροσκάφος με 21 επιβαίνοντες

    Ένα μικρό επιβατικό αεροσκάφος με 21 επιβαίνοντες, οι δύο από τους οποίους είναι ξένοι, αγνοείται στο δυτικό Νεπάλ, όπως δήλωσαν πριν από λίγο ένας αξιωματούχος του αεροδρομίου στην πόλη Ποχάρα και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στην οποία ανήκει το αεροπλάνο.

    Το αεροσκάφος Twin Otter της εταιρείας Tara Air, στο οποίο επιβαίνουν 18 επιβάτες και τριμελές πλήρωμα, εκτελούσε πτήση από την Ποχάρα -125 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού -προς τη Τζομσόμ όταν χάθηκε η επικοινωνία των χειριστών του με τον πύργο ελέγχου, δήλωσε ο Γιογκέντρα Κουνουάρ, ένας αξιωματούχος στο αεροδρόμιο της Ποχάρα. «Δύο ελικόπτερα στάλθηκαν σε αποστολή έρευνας και διάσωσης. Δεν υπάρχει ίχνος του αεροσκάφους μέχρι στιγμής», πρόσθεσε ο ίδιος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Ο Μπιμ Ρατζ Ράι, εκπρόσωπος της Tara Air, επιβεβαίωσε ότι «έχει χαθεί η επικοινωνία» με το αεροσκάφος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    [06] Ισπανία: Κοντά σε προγραμματική συμφωνία οι Σοσιαλιστές και το Ciudadanos

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) και το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos πλησίασαν χθες σε μια προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και για την «αναγέννηση της δημοκρατίας» στη χώρα, η οποία έχει υπονομευθεί από τη διαφθορά. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συμμαχίας των Σοσιαλιστών με το Θιουδαδάνος («Πολίτες») δεν θα διέθετε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

    Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη ώστε να λάβει την επόμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αποδέχθηκε την πρόταση για μια «αναθεώρηση εξπρές» του Συντάγματος, την οποία αξίωσε μερικές ώρες νωρίτερα το κεντρώο Θιουδαδάνος. Η αναθεώρηση αυτή θα αφορά την προώθηση μεταρρυθμίσεων στα πεδία της δικαιοσύνης, της αυτοδιοίκησης κ.λπ., και ειδικά το τέλος του καθεστώτος ασυλίας των κοινοβουλευτικών, ώστε να «αναγεννηθεί η δημοκρατία».

    «Θα υπάρξει συμφωνία», διαβεβαίωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.Ο δεύτερος τη τάξει των Πολιτών Χοσέ Μανουέλ Βιγέγκας μίλησε από τη δική του πλευρά για την «έναρξη μιας συμφωνίας» ανάμεσα στο κόμμα του και τους Σοσιαλιστές.

    [07] Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, ο Ραμόν Κάστρο, μεγαλύτερος αδελφός των Φιδέλ και Ραούλ

    Ο Ραμόν Κάστρο, μεγαλύτερος αδελφός του πρώην ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο και του σημερινού Προέδρου της χώρας Ραούλ Κάστρο, απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, όπως ανέφεραν κουβανικά κρατικά ΜΜΕ.Ο Ραμόν Κάστρο, ο οποίος παρέμενε εκτός του προσκηνίου τα τελευταία χρόνια, πέθανε στην Αβάνα. Οι στάχτες του θα μεταφερθούν μετά την αποτέφρωση της σορού του στο Μπιράν, ένα χωριό της ανατολικής Κούβας που αποτελεί τη γενέτειρα των αδελφών Κάστρο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Cubadebate.

    Αν και βοήθησε στον εφοδιασμό του αντάρτικου του οποίου ηγήθηκαν τα δύο αδέλφια του και κατέλαβε την εξουσία το 1959, ο Ραμόν Κάστρο δεν συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα. Μετά τη νίκη της επανάστασης υπηρέτησε ως κυβερνητικός σύμβουλος στο πεδίο της γεωργίας. Δεν ανέλαβε ποτέ περισσότερα καθήκοντα, όπως ο αδελφός του Φιδέλ, 89 ετών, ή ο Ραούλ, 84 ετών.

    [08] Για την 5η Ιουνίου αναβλήθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ

    Για την 5η Ιουνίου αναβλήθηκαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, μετά και την προ ημερών εκτίμηση της ΕΕ και των ΗΠΑ ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή τους την 24η Απριλίου, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά.Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε μετά τα μεσάνυχτα τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την μετάθεση των εκλογών την 5η Ιουνίου, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας με τα κόμματα της ΠΓΔΜ προκειμένου να υπάρξει συγκατάθεση από όλα τα μέρη για ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του Κοινοβουλίου, με την οποία οι εκλογές ορίζονταν για την 24η Απριλίου.

    Με τις νέες αποφάσεις που ψηφίστηκαν, η Βουλή της χώρας θα διαλυθεί την 7η Απριλίου, προκειμένου να τηρηθεί η πρόβλεψη για τη διάλυση του νομοθετικού σώματος 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο είχε δρομολογήσει τη διεξαγωγή των εκλογών την 24η Απριλίου επέμενε όλο το προηγούμενο διάστημα στη θέση ότι οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν την ημερομηνία αυτή, ενώ η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ ζητούσε την αναβολή τους, καθιστώντας σαφές ότι εάν διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου δεν θα συμμετάσχει σε αυτές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 February 2016 - 5:32:35 UTC