Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ για το προσφυγικό
  • [02] Επιτακτική η ανάγκη για άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, τόνισε η Φώφη Γεννηματά
  • [03] Τη δημιουργία εθνικής επιτροπής δράσης για το προσφυγικό ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης
  • [04] Κύκλοι της ΝΔ κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων με όσα είπε για τη λίστα Μπόργιανς
  • [05] Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης
  • [06] Α. Τσίπρας: Όχι σε συμφωνίες, αν δεν κατοχυρωθεί διαμερισμός βαρών αναλογικά στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
  • [07] Έχω έναν χρόνο μπροστά μου, θα κάνω τη δουλειά μου" διαμηνύει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στους πολιτικούς αντιπάλους του
  • [08] Στους 132 έφτασαν οι θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης
  • [09] Α. Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα αποθήκη ψυχών

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ για το προσφυγικό

    Την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Καγκελάριο της Γερμανίας, 'Ανγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της σήμερα.

    Παράλληλα, ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί μονομερείς ενέργειες από κανέναν

    [02] Επιτακτική η ανάγκη για άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, τόνισε η Φώφη Γεννηματά

    Επίθεση τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κουνά ο ένας το δάχτυλο στον άλλο απαξιώνοντας τη χώρα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

    Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο προσφυγικό πρόβλημα της χώρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για λάθους χειρισμούς που οδηγούν, όπως είπε, για άλλη μια φορά τη χώρα σε αδιέξοδο, ενώ τόνισε ότι «επιβάλλεται να συγκληθεί άμεσα και πριν τις 6 Μαρτίου το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών».

    «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τη κρίση. Είναι απαραίτητη μια εθνική στρατηγική γιατί το προσφυγικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία», τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει επικαιροποιημένες τις προτάσεις της.

    «Αν έχετε τα κότσια, κλείστε τη πόρτα στο παρελθόν και ελάτε να συζητήσουμε την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή. Λύστε τις διαφορές σας», επεσήμανε η κ Γεννηματά σχολιάζοντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    «Ο ελληνικός λαός που σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου περίμενε από το πρωθυπουργό να πει συγκεκριμένα πράγματα. Όμως αποδεικνύεται ότι στήριξε τις ελπίδες του σε ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις. Είναι φανερό ότι η θηλιά σφίγγει όλο και περισσότερο στο λαιμό του ελληνικού λαού, η οικονομία βυθίζεται, μεγάλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στο δρόμο και έρχεται σε όλα αυτά να προστεθεί και η προσφυγική κρίση», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

    «Είναι απογοητευτική για τον ελληνικό λαό η εικόνα και το επίπεδο αυτό της συζήτησης που απαξιώνει όλα τα κόμματα, προσπαθώντας να χτιστεί μια πόλωση, ένας μικρός δικομματισμός την ώρα που έπρεπε να μιλάμε για εθνική στρατηγική. Προσπαθείτε να πετάξετε τη μπάλα στην εξέδρα. Η εικόνα είναι τραγική. Ο πανικός δεν είναι σύμβουλος. Χρειάζεται ψυχραιμία και εγρήγορση» τόνισε.

    [03] Τη δημιουργία εθνικής επιτροπής δράσης για το προσφυγικό ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης

    Τη συγκρότηση επιτροπής εθνικής δράσης για το προσφυγικό, με εθνικό συντονιστή τον πρωθυπουργό, πρότεινε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

    Ο κ. Θεοδωράκης, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό το 2015, ενώ έκανε λόγο για «δυσθεώρητο λάθος της Ευρώπης να μεταβάλει την Ελλάδα σε φυλακή προσφύγων και μεταναστών, θυσιάζοντας το ευρωπαϊκό ιδεώδες στο βωμό ταπεινών ενστίκτων». Πρόσθεσε δε, ότι από τη σημερινή κατάσταση επωφελείται η Τουρκία, η οποία με μοχλό το μεταναστευτικό, επιχειρεί να προωθήσει τις θέσεις της στο Αιγαίο.

    «Χρειάζεται γενναία διακομματική πλειοψηφία για να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι τις προτάσεις Γιούνκερ» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει, εκτός από την εγκατάσταση των Hot spots στην Τουρκία και την ενεργοποίηση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, οι πρόσφυγες που δεν είναι μετανάστες να επαναπροωθούνται μέσα σε λίγες ώρες στην Τουρκία.

    Ζήτησε ακόμη να έχει ρόλο το ΝΑΤΟ στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, και η παροχή ασύλου στους πρόσφυγες να δίνεται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

    «Όσο καθυστερούμε χάνονται και άλλες ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο και η Ελλάδα γεμίζει στρατόπεδα. Και αν δεν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, θα βρεθούμε προ εκπλήξεων και εμπρός σε ακραίες ενέργειες που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν» τόνισε. Ανέφερε μάλιστα ότι πληροφορήθηκε από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη και «υπάρχουν αντισυσπειρώσεις» σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

    [04] Κύκλοι της ΝΔ κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων με όσα είπε για τη λίστα Μπόργιανς

    Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τη λίστα Μπόργιανς, τον κατηγόρησαν ότι αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων και ότι την ώρα που ζητά εθνική συνεννόηση επιλέγει το δρόμο του διχασμού.

    «Ο κ. Τσίπρας, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται θλιβερά κατώτερος των περιστάσεων. Την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει δραματικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, επιλέγει για μια ακόμη φορά το δρόμο του διχασμού, της συκοφαντίας και της λασπολογίας», τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι και συμπλήρωσαν:

    «Κι όλα αυτά, ενώ μόλις σήμερα το πρωί ζητούσε συνεννόηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της εκτός ελέγχου κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και στην οποία ο ίδιος συνέβαλλε με την πολιτική του. Επιτίθεται ανοίκεια εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος αναλαμβάνει εδώ και ένα μήνα συνεχείς πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας ενίσχυσης της χώρας απέναντι στο εθνικό ζήτημα του προσφυγικού».

    «Από τη μία ζητά συνεννόηση και από την άλλη υβρίζει. Είναι ο Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ της πολιτικής. Αποκορύφωμα αυτής της απαράδεκτης στάσης είναι ότι χρησιμοποίησε σήμερα στη Βουλή ως δήθεν αποδεικτικό των θέσεών του μια επιστολή που λέει τα αντίθετα από αυτά που ισχυρίστηκε», κατέληξαν.

    [05] Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

    Σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μου Αθηνών ανακηρύχθηκε σήμερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

    Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τελετών του ΕΚΠΑ, την αναγόρευση του Κυπρίου Προέδρου τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και τέως υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, πρώην πρυτάνεις και πλήθος καθηγητών της Νομικής Σχολής, η διευθύντρια του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα, Μαρία Παναγίδου, και διακεκριμένα μέλη της κυπριακής παροικίας στην Αθήνα.

    Υποδεχόμενος τον κο Αναστασιάδη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, τόνισε ότι από κτίσεώς του, το Εθνικό Πανεπιστήμιο έχει θέσει ως στόχο του την εκπαίδευση και κατάρτιση των Ελλήνων που ζουν στη χώρα και στο εξωτερικό, υπενθυμίζοντας πως ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης φοίτησε στο ΕΚΠΑ κι αποτελεί έναν διακεκριμένο απόφοιτό του.

    [06] Α. Τσίπρας: Όχι σε συμφωνίες, αν δεν κατοχυρωθεί διαμερισμός βαρών αναλογικά στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την άσκηση βέτο άφησε μιλώντας ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου η Ελλάδα να μην μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, προκειμένου να υπάρξει πλέον αναλογικός διαμερισμός της ευθύνης σε όλες τις χώρες της ΕΕ και να τηρηθούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα προσέρχεται με σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου και ζητεί απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στο relocation και στο resettlement των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ένωσης.

    Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου, πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση για τη θέση με την οποία θα προσέλθει η Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ντροπή για την Ευρώπη να ανατρέπονται και να ακυρώνονται οι αποφάσεις των ηγετών της από παρασυνάξεις μελών της αστυνομίας κάποιων χωρών, και έκανε ρητή αναφορά στην Αυστρία καταγγέλλοντας ότι συνιστά απαράδεκτη συμπεριφορά η σύγκληση παρασυνάξεων χωρίς μάλιστα τη συμμετοχή άμεσα των ενδιαφερομένων χωρών.

    «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική. Σήμερα φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες, είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν κανόνες. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι συμφωνίες, οι κοινές μας συμφωνίες, είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και την αδυναμία διαχείρισης αυτής της κρίσης από το σύνολο της Ευρώπης. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και στο όνομα της αρχής ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για να υπογραμμίσει ότι ξαφνικά σήμερα αποδεικνύεται πως η πίεση για εφαρμογή των κανόνων είναι κάτι που αφορά ορισμένους και όχι όλους. «Κατά την άποψή μου έχει συμβεί κάτι ακόμη χειρότερο», είπε ο κ. Τσίπρας για να καταγγείλει: «Είναι ντροπή για την Ευρώπη να αποφασίζουν οι ηγέτες της Ευρώπης και αργότερα οι αποφάσεις αυτές να ακυρώνονται από τις αποφάσεις κάποιων παρασυνάξεων, μεταξύ των επικεφαλής της αστυνομίας κάποιων μόνο κρατών και μάλιστα κρατών όχι μόνο της Ε.Ε. αλλά και κρατών μη μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή διαδρομή». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο από την πλευρά μιας χώρας, με μεγάλη ιστορία στην Ένωση, της Αυστρίας, να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών. «Είναι κοινή ομολογία ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συνεργασία των κρατών μελών της Ένωσης και ειδικά αυτών που αφορά άμεσα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από εδώ και στο εξής, από τους εταίρους μας, να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ακριβώς όπως υπεύθυνα συμπεριφερόμαστε κι εμείς σε μια κρίση η οποία έχει φορτώσει μια μικρή χώρα με βάρος μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογεί. Και πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε άμεσα να εφαρμοστούν χωρίς χρονοτριβή άλλη, και χωρίς παρεκκλίσεις το σύνολο όσων συμφωνήθηκαν», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε για τις προθέσεις της κυβέρνησης: «Από εδώ και στο εξής, δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά. Ή θα βρισκόμαστε σε μια Ένωση με κοινούς κανόνες για όλους που όλοι θα τους τηρούμε ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε το δεύτερο ενδεχόμενο. Και θέλω από σήμερα να ξεκαθαρίσω από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός των βαρών και της ευθύνης αναλογικά στα κράτη μέλη».

    «Από τη δική μας πλευρά κάναμε και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να δώσουμε ουσιαστική βοήθεια, ζεστασιά, ανθρωπιά, ασφάλεια σε κυνηγημένους και ξεριζωμένους ανθρώπους. Και θα είμαστε οι πρώτοι που θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις απέναντι και στους πρόσφυγες, στις ανθρώπινες αξίες όσο και απέναντι στους εταίρους μας. Αυτό που δεν πρόκειται όμως να κάνουμε είναι να αποδεχθούμε την μετατροπή της χώρας μας σε μια μόνιμη αποθήκη ψυχών και την ίδια στιγμή να συνεχίζουμε τις Συνόδους Κορυφής να λειτουργούμε σα να μην συμβαίνει τίποτα», είπε ο πρωθυπουργός.

    «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε ότι μια σειρά από χώρες όχι μόνο θα χτίζουν τείχη και φράχτες αλλά ταυτόχρονα δεν θα δέχονται να φιλοξενήσουν ούτε ένα πρόσφυγα. Δεν θα δέχονται να μοιραστούν το βάρος», είπε ο κ. Τσίπρας και ενημέρωσε τη Βουλή ότι πριν φύγει για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μάρτη θα ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και σύγκλιση σε ότι αφορά τη θέση της χώρας στη Σύνοδο. Σε αυτή τη συνάντηση, είπε πως θα ζητήσει να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, η Ελλάδα στη Σύνοδο να απαιτήσει απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στο relocation και στο resettlement των προσφύγων από όλες τις χώρες της Ένωσης. «Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φράκτες και να ρίχνουν το βάρος σε μια χώρα επειδή η γεωγραφική της θέση την έχει οδηγήσει σε μια αντικειμενική αδυναμία, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και η Ελλάδα θα αντιδράσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη αλλά υπάρχουν δυνάμεις και κυβερνήσεις που συμπαραστέκονται σε αυτό το δίκαιο αίτημα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού και οργισμένος καταδίκασε ως πράξη σκοταδισμού, το πρόσφατο ανατριχιαστικό γεγονός στο Σχιστό όταν «αρρωστημένοι εγκέφαλοι έκαναν την αθλιότερη των πράξεων στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων», « όταν στο όνομα χριστιανικών ιδεωδών, κρέμασαν το φρικιαστικό σύμβολο κομμένης κεφαλής γουρουνιού και έβαλαν δίπλα το σταυρό».

    «Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι επικαλούνται τη θρησκεία και την πατρίδα. Και σας καλώ να τους καταδικάσουμε διότι δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται ούτε τη θρησκεία ούτε την πατρίδα! Οι πατριδοκάπηλοι! Διότι ο πυρήνας του χριστιανισμού είναι η αγάπη προς το συνάνθρωπο και η πατρίδα είναι μια πατρίδα που έχει υποφέρει από προσφυγιά, από μετανάστευση και ξέρει από ξεριζωμό και δεν θα το επιτρέψουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

    --- Η λίστα Μπόργιανς

    O υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, στην ηλεκτρονική του αλληλογραφία προς τις ελληνικές αρχές σήμερα που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας στα πρακτικά της βουλής, επιβεβαιώνει το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων του προξένου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ ότι οι μεταξύ τους συνομιλίες αφορούσαν ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε με οξύτητα την προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά για την στάση της και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα φέρει όλα τα στοιχεία στο φως.

    Ο κ. Μπόργιανς αναφέρει ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD».

    Στην επιστολή σημειώνονται και τα εξής:

    «Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως».

    -- Η Ν.Δ.

    Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τη λίστα Μπόργιανς, τον κατηγόρησαν ότι αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων και ότι την ώρα που ζητά εθνική συνεννόηση επιλέγει το δρόμο του διχασμού.

    «Ο κ. Τσίπρας, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται θλιβερά κατώτερος των περιστάσεων. Την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει δραματικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, επιλέγει για μια ακόμη φορά το δρόμο του διχασμού, της συκοφαντίας και της λασπολογίας», τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι και συμπλήρωσαν:

    «Κι όλα αυτά, ενώ μόλις σήμερα το πρωί ζητούσε συνεννόηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της εκτός ελέγχου κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και στην οποία ο ίδιος συνέβαλλε με την πολιτική του. Επιτίθεται ανοίκεια εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος αναλαμβάνει εδώ και ένα μήνα συνεχείς πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας ενίσχυσης της χώρας απέναντι στο εθνικό ζήτημα του προσφυγικού».

    «Από τη μία ζητά συνεννόηση και από την άλλη υβρίζει. Είναι ο Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ της πολιτικής. Αποκορύφωμα αυτής της απαράδεκτης στάσης είναι ότι χρησιμοποίησε σήμερα στη Βουλή ως δήθεν αποδεικτικό των θέσεών του μια επιστολή που λέει τα αντίθετα από αυτά που ισχυρίστηκε», κατέληξαν.

    [07] Έχω έναν χρόνο μπροστά μου, θα κάνω τη δουλειά μου" διαμηνύει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στους πολιτικούς αντιπάλους του

    H αμερικανική Γερουσία υποσχέθηκε ότι θα "παγώσει" τη διαδικασία σχετικά με το Ανώτατο Δικαστήριο κι ο Μπαράκ Ομπάμα αντεπιτίθεται: ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε σήμερα να ορίσει «εντός των επόμενων εβδομάδων» έναν δικαστή προτρέποντας τους γερουσιαστές να κάνουν τη δουλειά τους και να μην υψώσουν προσκόμματα στη διαδικασία επικύρωσης της υποψηφιότητάς του.

    Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, επανέλαβε χθες με δριμύτητα ότι δεν θα διεξαχθεί στο σώμα αυτό καμία ακροαματική διαδικασία για οποιοδήποτε υποψήφιο επιλέξει ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

    «Έχω έναν χρόνο μπροστά μου (?) Θα κάνω τη δουλειά μου» δήλωσε ο Ομπάμα από το Οβάλ Γραφείο, απαντώντας στους πολιτικούς του αντιπάλους που απειλούν ότι θα περιμένουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2017, για τον διορισμό του δικαστή ο οποίος θα αναπληρώσει το κενό που άφησε ο συντηρητικός δικαστής Άντονιν Σκάλια, που απεβίωσε πριν από 11 ημέρες.

    «Εγώ θα ορίσω κάποιον και θα αφήσω τον αμερικανικό λαό να αποφασίσει εάν έχει τα κατάλληλα προσόντα για την θέση και εάν η Γερουσία διοργανώσει μία ακροαματική διαδικασία και μία ψηφοφορία» τόνισε ο Ομπάμα.

    «Σύμφωνα με όσα βλέπω, η ατζέντα των γερουσιαστών δεν είναι επιβαρυμένη» είπε με σκωπτική διάθεση.

    «Το απλούστερο για (τους Ρεπουμπλικανούς) θα ήταν να υποκύψουν στις πιο ακραίες φωνές στους κόλπους του κόμματός τους και να μην κάνουν τίποτα. Όμως η δουλειά μας προς όλους είναι να εκπληρώνουμε τις συνταγματικές μας υποχρεώσεις» προσέθεσε.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαριθμεί πλέον 4 συντηρητικούς δικαστές και 4 προοδευτικούς δικαστές με αποτέλεσμα να πλανάται ο κίνδυνος ισοψηφίας στις επόμενες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει.

    «Το Σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να ορίσει τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. Πρόκειται για μία υποχρέωση που λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε σήμερα στο SCOTUSblog, ένα μπλογκ με θέματα του Ανώτατου Δικαστηρίου όπου γράφουν νομικοί και εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι.

    [08] Στους 132 έφτασαν οι θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης

    Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας, καθώς πλέον είναι «υπεύθυνη» για 132 θανάτους.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έξι νέα κρούσματα που χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, δηλώθηκαν σήμερα, με τον αριθμό των νοσηλευομένων να ανέρχεται σε 100, ενώ συνολικά 371 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.

    Η πλειονότητα των περιστατικών με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Το στέλεχος γρίπης που επικρατεί είναι ο ιός γρίπης τύπου Α(Η1Ν1)pdm09.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κορύφωση της δραστηριότητας της γρίπης αναμένεται προς το τέλος του μήνα, ενώ θα παραμείνει σε έξαρση έως τις αρχές Απριλίου.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

    Με επιστολή του στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει αναφορά σε μία ακόμη, όπως αναφέρει «ζωή συνανθρώπου μας σε μεγάλο κίνδυνο λόγω του ιού της γρίπης».

    Στην επιστολή, οι γιατροί λένε ότι καλούνται να γνωστοποιήσουν ακόμα μια περίπτωση ασθενούς, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, προκειμένου να παραμείνει στη ζωή.

    ?Συγκεκριμένα πρόκειται για μια μοναχή από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου Παρνασσίδος, η οποία έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί σε ΜΕΘ, πλην όμως δεν υπήρχε καμία θέση ΜΕΘ σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην ιδιωτική κλινική «ΥΓΕΙΑ», χωρίς μάλιστα να υφίσταται πλέον δυνατότητα μεταφοράς της σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας της.

    Στην επιστολή του ο ΙΣΑ: «Όπως σας έχουμε αναφέρει και δημόσια, ενώ είχατε εγκαίρως ενημερωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι από τον Απρίλιο θα αποχωρήσει το προσωπικό των ΜΕΘ, καθώς έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, παρόλα ταύτα ουδέν πράξατε για την απαραίτητη στελέχωση των Μονάδων.

    [09] Α. Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα αποθήκη ψυχών

    Απογοητευτική είναι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Βουλή.

    Κάποιοι δεν κατανοούν, είπε, ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν. Επίσης οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν. Είναι ντροπή οι αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να ακυρώνονται από κάποιες παρασυνάξεις,

    Η Ελλάδα θα απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα.

    Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα γίνουν δεκτά είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μια αποθήκη ψυχών.

    Ανέφερε πως θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, ώστε να διαμορφωθεί κοινή θέση βάσει της οποίας η Ελλάδα θα ζητήσει υποχρεωτική εφαρμογή του relocation και resettlement από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 February 2016 - 21:32:40 UTC