Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Ας καταλάβουν επιτέλους ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει πλέον σανό...
  • [02] Ακόμη πέντε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Β. Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Π. Καμμένος
  • [03] Θ. Δρίτσας: Προσωρινό σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά
  • [04] Στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιμένει ο Σόιμπλε
  • [05] Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες
  • [06] Στον Πειραιά το «Αριάδνη» με 1.473 μετανάστες και πρόσφυγες
  • [07] Μόλις 150 άτομα πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, το τελευταίο 24ωρο
  • [08] Νέα παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων
  • [09] Κάλεσμα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για μαζική συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στο Ιράν
  • [10] Βίντεο ΕΚ: Το ΝΑΤΟ θέλει να βοηθήσει και όχι να υποκαταστήσει την Ελλάδα και την Τουρκία
  • [11] Ολλανδός υπ. Μετανάστευσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπάρχουν διαδικασίες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής
  • [12] Παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στην ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
  • [13] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Πιτέλα, το απόγευμα, για το προσφυγικό
  • [14] Αποφυλακίστηκαν οι δύο δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ»
  • [15] Όσο μακρύτερα μεταναστεύει ένα πουλί, τόσο πιο έξυπνο φαίνεται να είναι

  • [01] ΝΔ: Ας καταλάβουν επιτέλους ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει πλέον σανό...

    Επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο και κατηγορεί πως ψεύδεται, παραποιώντας την επιστολή Μπόργιανς, εξαπέλυσε η ΝΔ. Με δήλωσή του, το Γραφείου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «τη σκυτάλη στο ψέμα και στην παραπλάνηση στο ζήτημα της "λίστας Μπόργιανς" ανέλαβε μετά τον κ. Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ».

    Η ΝΔ κάνει λόγο για έναν μοιραίο για την Ελλάδα πρωθυπουργό ο οποίος «γαντζώνεται με πανικό σε μια παραποιημένη από τον ίδιο επιστολή, ανίκανος να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της χώρας». Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, ο κ. Μπόργιανς στην επιστολή του αναφέρει επί λέξη "Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015". «Ας καταλάβουν επιτέλους ο μοιραίος κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ελληνικός λαός δεν τρώει πλέον σανό...» καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

    ---Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

    Νέες επικρίσεις κατά της ΝΔ διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση Μπόργιανς, τονίζοντας ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιλέγουν, αντί να απαντήσουν επί της ουσίας, το δρόμο των υβριστικών χαρακτηρισμών, της συκοφαντίας, της «δημιουργικής» κοπτοραπτικής δημοσιευμένων, επίσημων εγγράφων».

    Περιμένουμε, μετά το περίφημο «μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου» του κ. Σαμαρά, να ακούσουμε από τον κ. Μητσοτάκη και το «μακάρι να είχαμε δέκα Μπούρες», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς για τη ΝΔ, οι εποχές της συγκάλυψης έχουν πια τελειώσει».

    [02] Ακόμη πέντε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Β. Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Π. Καμμένος

    Πλήρη εφαρμογή της απόφασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την "αποστολή" (δράση, και όχι επιχείρηση) του ΝΑΤΟ σε ολόκληρο το Αιγαίο, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, από τη Λέσβο μέχρι το Καστελόριζο, προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας σε επίπεδο, πρέσβεων, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην ενημέρωση του προς τους στρατιωτικούς συντάκτες.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε τη δημιουργία 5 κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών κοντά στα σύνορα για τη φιλοξενία τους λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στην Ειδομένη.

    [03] Θ. Δρίτσας: Προσωρινό σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά

    Σε προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας, από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε ο Θ. Δρίτσας, μιλώντας στο MEGA.Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημειά της χώρας.

    Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο κ. Δρίτσας. Η μία είναι, οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία -ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο- να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

    Οκ. Δρίτσας διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά, εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους και υπογράμμισε: Δεν θα δημιουργήσουμε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά. Πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο.

    [04] Στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων επιμένει ο Σόιμπλε

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε σήμερα να προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα ελέγχου των χρηματοοικονομικών ροών για να μειωθεί η αναταραχή στις αγορές.«Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι τα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής έχουν εξαντληθεί... και πρέπει να σκεφτούμε το πώς μπορούμε να επιτύχουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», είπε ο Σόιμπλε στη Σανγκάη όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών και των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20).

    Ο Σόιμπλε υποστήριξε ακόμη πως «θα ήταν τρομερό λάθος» να σταματήσει ή να αποδυναμωθεί ο έλεγχος των ρυθμιστικών αρχών στις αγορές.Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι η επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να δημιούργησε την επόμενη κρίση.

    «Αν θέλεις η πραγματική οικονομία να αναπτυχθεί δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί με τις οποίες αποφεύγεις τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο Σόιμπλε. «Το να μιλάμε για πακέτα τόνωσης της οικονομίας απλώς μας αποσπά από το αληθινό έργο που έχουμε μπροστά μας».«Το μοντέλο της ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από νέο χρέος έχει φθάσει στα όρια του. Δημιουργεί νέα προβλήματα, αυξάνει τα χρέη, δημιουργεί φούσκες και ανάληψη υπερβολικών κινδύνων, μετατρέποντας την οικονομία σε ζόμπι», πρόσθεσε.

    [05] Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

    Σε έκδοση ανακοίνωσης σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα εκπρόσωποι 69 μπλόκων από όλη την Ελλάδα προχώρησεη Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

    Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι αγρότες παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα για τησυνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, «πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών». Ο οργανωμένος αγώνας μας, υπογραμμίζουν οι αγρότες, αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω. Ενώ δηλώνουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα και παραμένουν στα μπλόκα.

    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:

    «Με τα τρακτέρ στους δρόμους του αγώνα και της επιβίωσης, αντιπροσωπεία των 69 μπλόκων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των μικρομεσαίων αγροτών συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό προκειμένου να πάρει θεση η κυβέρνηση στο πλαισιο αιτημάτων που αποφασίσαμε στην Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια στις 7 Φλεβάρη.

    1. Φορολογικό

    Επισημάναμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ελαφρύνει η φοροεπιδρομή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αν φορολογηθούν ψηλά εισοδήματα και κέρδη που υπήρχαν τόσο στην περίοδο της ανάπτυξης που η «πίττα» ήταν μεγάλη και τώρα που είναι μικρότερη. Για τα ελλείμματα δεν έχουν καμιά ευθύνη οι μικρομεσαίοι αγρότες οι εργαζόμενοι και τα αλλά λαϊκά στρώματα αλλά αυτοί που πλούτισαν και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

    Καταφέραμε με τον αγώνα μας η κυβέρνηση να συζητήσει και να δεσμευτεί για τη θέσπιση αφορολογήτου ατομικού ορίου στα 9500 ευρώ. Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα είναι αφορολόγητες η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση και οι αποζημιώσεις. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και παραμένουμε σε ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα.

    2. Ασφαλιστικό

    Δεν υπήρχε καμιά δέσμευση στα συγκεκριμένα αιτήματά μας. Κάτω από την κοινή αγωνιστική δράση μας με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και ενώ έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί, έχουμε καταφέρει να καθυστερήσει η κατάθεσή του και είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα με στόχο να μην κατατεθεί στη βουλή κι αν κατατεθεί να μην ψηφιστεί.

    3. «Κόκκινα» δάνεια

    Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι για τις κατοικίες και τα χωράφια θα ισχύσει ότι ισχύει γενικότερα και θα προσπαθήσει να μην γίνουν κατασχέσεις.

    4. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση μας για αφορολόγητο πετρέλαιο. Και μείωση του αγροτικού ρεύματος καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.. Η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην κάρτα του αγρότη κι εμείς αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.

    5. Απέφευγε να δεσμευθεί συγκεκριμένα στο αίτημά μας για κατάργηση του φόρου στο κρασί και στο τσίπουρο των διήμερων.

    6. Αγροτοδικεία και δικαστικές διώξεις

    Η αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα των διώξεων των αγροτών με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση του Αρείου Πάγου και ζήτησε να κατατεθεί τροπολογία στη βουλή για να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία». Η κυβέρνηση έκφρασε την πρόθεση να διερευνήσει το ζήτημα αφού όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και, εν προκείμενο, των αγροτικών κινητοποιήσεων».

    Ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος.

    «Η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο» ισχυρίσθηκε η κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι σε αυτή την παραγωγή να υπάρχουμε μέχρι τότε κι εμείς. Γιατί απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους που βιώνουμε, από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης

    Ο οργανωμένος αγώνας μας αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω. Είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι αυτό είναι ανάγκη η δημιουργία νέων Αγροτικών Συλλογών, Ομοσπονδιών που η πείρα μας ήδη έδειξε ότι είναι το μοναδικό εργαλείο για οργανωμένη και αποτελεσματική αγωνιστική διεκδίκηση.

    Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών.

    Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να συζητήσουν συλλογικά την πορεία του αγώνα και τα αποτελέσματα της συνάντησης και να παρθούν συλλογικές αποφάσεις.

    Συνεχίζουμε τον αγώνα, παραμένουμε στα μπλόκα».

    [06] Στον Πειραιά το «Αριάδνη» με 1.473 μετανάστες και πρόσφυγες

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 1.473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1.331 άτομα από τη Μυτιλήνη και 142 από τη Χίο.

    Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει επίσης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 2» μεταφέροντας 279 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, το πλοίο έχει παραλάβει 48 άτομα από τη Ρόδο, 56 από την Κω και 175 από τη Λέρο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

    [07] Μόλις 150 άτομα πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, το τελευταίο 24ωρο

    Μόλις 150 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ που παραμένει κλειστή από το πρωί.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη βρίσκονται πάνω από 3.000 άτομα και άλλα 1.300 έχουν κατασκηνώσει στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

    [08] Νέα παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων

    Με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, παρατάθηκε η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων μέχρι και την μεθεπόμενη Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016 θα συγκληθεί η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για το θέμα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Αναλυτικότερα, την Τετάρτη, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνεδρίασε η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και αφού διαπίστωσε ότι δεν έχει αναληφθεί μέχρι τώρα, καμία πρωτοβουλία από την κυβέρνηση που να ικανοποιεί τα αιτήματα του δικηγορικού σώματος για απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και χορήγηση ποσοτικοποιημένων στοιχείων ώστε να εκκινήσει από μηδενική βάση ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς, αποφάσισε την παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως 4 Μαρτίου 2016.

    [09] Κάλεσμα του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για μαζική συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στο Ιράν

    Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε σήμερα τους Ιρανούς να ψηφίσουν μαζικά στις δύο εκλογικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι η μαζική συμμετοχή θα είναι μία επίδειξη δύναμης κατά των εχθρών της Τεχεράνης.«Προτείνω σε όλους να ψηφίσουν νωρίς και να επιλέξουν τους υποψηφίους που θα ψηφίσουν μετά από σκέψη... Ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής θ' απογοητεύσει τους εχθρούς της Τεχεράνης»δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαμενεΐ.

    Στο Ιράν διεξάγονται σήμερα εκλογές τόσο για το κοινοβούλιο, όσο και για το ανώτατο όργανο, που έχει την εξουσία διορισμού, αλλά και απόλυσης του ανώτατου πνευματικού ηγέτη.

    [10] Βίντεο ΕΚ: Το ΝΑΤΟ θέλει να βοηθήσει και όχι να υποκαταστήσει την Ελλάδα και την Τουρκία

    [11] Ολλανδός υπ. Μετανάστευσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπάρχουν διαδικασίες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη ζώνη Σένγκεν

    Υπάρχουν οι διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέψουν τις γρήγορες επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής στη ζώνη Σένγκεν, επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης και προεδρεύων της συνόδου, Κλάας Ντάικχοφ. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως στόχος είναι να γίνονται όλες οι αιτήσεις ασύλου στη χώρα πρώτης υποδοχής και σε δεύτερη φάση να κατανέμονται τα βάρη μέσω της μετεγκατάστασης.

    1. Είπατε ότι εάν δε μειωθούν οι ροές μέχρι τις 7 Μαρτίου, περισσότερα μέτρα θα χρειαστούν. Επιτρέψτε μου να ρωτήσω ευθέως: Στόχος είναι να δημιουργηθούν στην Ελλάδα αυτό που ονομάζουμε «de jure» ζώνες transit και είναι «de facto» στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως τα χαρακτηρίζουν πολλοί;

    Όχι. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι ροές προς ολόκληρη της Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει επίσης είναι να σταματήσει αυτή η αντίληψη ότι οι πρόσφυγες μπορούν να κινούνται και να διαλέγουν τον προορισμό τους. Και σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν, κάποιος πρέπει να κάνει αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνει ή διαφορετικά, δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει. Και μετά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη μετεγκατάσταση για να υπάρχει κατανομή βαρών και όχι αυτήν την πολιτική προώθησης προσφύγων που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο.

    2. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι όσοι έρχονται θα μένουν στην Ελλάδα μέχρι να μετεγκατασταθούν ή να επιστραφούν πίσω σε περίπτωση που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

    Πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να γυρίζουν πίσω το συντομότερο δυνατό. Και εμείς και η Ελλάδα εργαζόμαστε ενεργά με την Τουρκία έτσι ώστε να γίνεται μια διαλογή. Αυτή είναι η ουσία της μετεγκατάστασης. Οι άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας δε θα μετακινούνται στην Ευρώπη και όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο θα γίνεται κατανομή των βαρών. Υπάρχει σημαντική συνδρομή από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε χρήματα, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό έτσι ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα σε σχέση με τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για την υποδοχή.

    3. Πιστεύετε ότι η ΕΕ έχει τη νομική και επιχειρησιακή δυνατότητα να επιστρέψει όλους όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου; Συγκεκριμένα, ποιος και υπό ποιες προθεσμίες μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά; Και επίσης, τι εγγυήσεις έχετε ότι η Τουρκία πρώτα απ? όλους θα δεχθεί αυτούς τους όρους;

    Εργαζόμαστε γι? αυτό με την Τουρκία. Τα πρώτα αποτελέσματα των συζητήσεων, δείχνουν ότι υπάρχουν καλές προθέσεις. Οι διαδικασίες υπάρχουν έτσι ώστε πολύ γρήγορα να αποφασίζεται ότι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν έχουν δικαίωμα προστασίας, να τους αφαιρείται το δικαίωμα να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και άρα να επιστρέφονται.

    4. Έγινε αναφορά σήμερα στο άρθρο 26 το οποίο συνεχίζει να είναι η δικλείδα ασφαλείας για τη διατήρηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα; Τι αναμένετε να κάνει ακόμα η Ελλάδα στο διάστημα των τριών αυτών μηνών και τι θα γίνει στην αντίθετη περίπτωση;

    Δεν το συζητήσαμε ιδιαίτερα σήμερα. Είναι σε εφαρμογή. Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι δεν αφορά κάποιου είδους αποκλεισμό της Ελλάδας αλλά ο στόχος είναι να υπάρχει το νομικό πλαίσιο για τα μέτρα που άλλα κράτη-μέλη έχουν πάρει ήδη και να μη βρεθούμε σε μία κατάσταση που δεν υπάρχει νομική βάση και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Όχι για να σπρώξουμε έξω μια χώρα.

    [12] Παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών στην ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

    Η παρελκυστική τακτική της Αγκυρας στην ανάσχεση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. η ξαφνική αύξηση των ροών στο Καστελόριζο, οι παραβιάσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών από κράτη-μέλη της ΕΕ που υψώνουν τείχη αντί αλληλεγγύης, καθώς και οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπίσει το ταχύτατα επιδεινούμενο πρόβλημα που πλήττει κατ? εξοχήν την Ελλάδα, τέθηκαν από τους έλληνες ευρωβουλευτές, τόσο με ερωτήσεις τους στην Επιτροπή όσο και στο πλαίσιο παρεμβάσεών τους στην ολομέλεια, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

    "Η ξαφνική αύξηση προσφυγικών ροών προς το Καστελόριζο δεν δικαιολογείται - Με ποιον τρόπο θα πιέσει η Κομισιόν την τουρκική κυβέρνηση για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών;"ρωτάει ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης με επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν.

    Την Αυστρία κατηγόρησε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «για παραβίαση της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, αντί να στοχοποιεί την Ελλάδα».

    Ο ευρωβουλευτής στάθηκε στα αποκαλυπτικά στοιχεία της νέας έκθεσης της Europol βάσει των οποίων υπάρχουν σαφείς ενδείξεις διαφθοράς αξιωματούχων στην Τουρκία αλλά και αναφορές στις ιδιαίτερα επικερδείς δραστηριότητες των δουλεμπόρων. Παράλληλα τόνισε «την πιθανή πολιτική κάλυψη που παρέχεται καθώς και την ανάγκη να υποχρεωθεί η τουρκική κυβέρνηση να τηρήσει όσα συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης».

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ζητάει από την Κομισιόν να απαντήσει για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει απέναντι σε χώρες οι οποίες δεν σέβονται το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη μέλη για τους πρόσφυγες.

    Καλεί επίσης την Κομισιόν να λάβει θέση σχετικά με το γεγονός ότι έχει επιδείξει έντονο ζήλο για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, αλλά περί άλλων τυρβάζει όταν το θέμα δεν είναι οικονομικής φύσεως.

    Ττην ενεργοποίηση μηχανισμού κυρώσεων για τα κράτη- μέλη που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη .

    Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ, ενώπιον του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις, ζήτησε «περικοπή κονδυλίων από τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία για κράτη-μέλη που αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες στο έδαφός τους, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία».

    Αναφέρθηκε επίσης «στα εκτός διεθνούς νομιμότητας προσκόμματα που βάζει η Τουρκία ως προς την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικόκαι κάλεσε την Ε.Ε.να ζητήσει από τη Συμμαχία να αναλάβει δράση τηρώντας τα συμφωνηθέντα χωρίς καμία κωλυσιεργία».

    «Πόσο είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς την Ελλάδα, που διοργάνωσε η Αυστρία και είχε ως θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», ρωτάει με γραπτή δήλωσή του στην Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

    Ειδικότερα, παραπέμπει στην απόφαση της Επιτροπής στις 15 Φεβρουαρίου, για επιπλέον χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ προς την πΓΔΜ για να καλύψει τα έξοδα παραμονής στη χώρα των αστυνομικών που έχουν σταλεί από Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με τα Σκόπια.

    Ο κ. Ανδρουλάκης ερωτά την Επιτροπή, «εάν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού των μονομερών κινήσεων από Κράτη Μέλη σχετικά με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα Σκόπια.»

    Ερώτηση στην Επιτροπή και παρέμβαση στην ολομέλεια του ΕΚ έκανε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη για την ανάγκη άσκησης ισχυρών πολιτικών πιέσεων προς την Τουρκία για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας, αλλά και προς τα κράτη μέλη για την ολοκλήρωση του μέτρου της μετεγκατάστασης προσφύγων.

    Ερώτησε επίσης για το σχέδιο και τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στηλιτεύοντας την παρελκυστική πολιτική της Τουρκίας στον τομέα αυτό.

    [13] Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τζ. Πιτέλα, το απόγευμα, για το προσφυγικό

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, θα έχειο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο το προσφυγικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθείτο απόγευμα στις 17:00, στη Βουλή, όπου και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, μισή ώρα αργότερα.

    Ο κ. Πιτέλα έχει εκφραστεί πολύ θετικά για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα στο ζήτημα. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 2 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο, τόνιζε ότι «δεν πρέπει να κατηγορούμε και να ενοχοποιούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, η οποία κάνει μεγάλη προσπάθεια, όπως και η Ιταλία, για να σώζει ζωές. Αντιθέτως, η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί», προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτο, να ακούγονται φωνές περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν».

    [14] Αποφυλακίστηκαν οι δύο δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ»

    Ο διευθυντής της Τζουμχουριέτ Τζαν Ντιουντάρ και ο επικεφαλής του γραφείου της στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιουλ αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως μετέδωσαν πολλά τουρκικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας όπου εργάζονται.

    Καταγγέλλοντας την «παραβίαση» των δικαιωμάτων τους, το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε χθες Πέμπτη την αποφυλάκισή τους. Τους δύο δημοσιογράφους υποδέχθηκαν έξω από τη φυλακή του Σιλιβρί, στο ομώνυμο προάστιο της Κωνσταντινούπολης, οικείοι τους και υποστηρικτές τους.

    Οι Ντιουντάρ και Γκιουλ είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο και τους ασκήθηκε δίωξη για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων», διότι η εφημερίδα Τζουμχουριέτ, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, είχε αναρτήσει στον ιστότοπό της ένα βίντεο που έδειχνε φορτηγά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) να μεταφέρουν όπλα με αποδέκτες ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας τον Ιανουάριο του 2014.

    [15] Όσο μακρύτερα μεταναστεύει ένα πουλί, τόσο πιο έξυπνο φαίνεται να είναι

    Λένε ότι το ταξίδι ανοίγει το μυαλό. Αυτό που ισχύει για τους ανθρώπους, φαίνεται πως έχει βάση και για τα μεταναστευτικά πουλιά. Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο μακρύτερα πετάνε τα πουλιά, τόσο περισσότερα νέα κύτταρα (νευρώνες) γεννά ο εγκέφαλός τους και άρα τόσο πιο έξυπνα είναι.

    Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Αυστρία και το Ισραήλ, με επικεφαλής τον δρα Ούρι Ρολ της Σχολής Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», έστησαν καρτέρι στην κοιλάδα του Ιορδάνη στο Ισραήλ και έπιασαν στα δίχτυά τους διάφορα περαστικά μεταναστευτικά πουλιά, που ήσαν καθ' οδόν για την Αφρική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 February 2016 - 7:32:39 UTC