Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή στάση για τη Σύσκεψη των Πολιτικών αρχηγών αποφάσισαν να τηρήσουν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι
  • [02] Την ανάγκη να ενισχυθούν οι ανοικτές και οι κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης,
  • [03] Διάλογο και συννενόηση όλων των δυνάμεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρετίζοντας το συνέδριο
  • [04] "Ασφυξία" στην Ειδομένη με 6.000 πρόσφυγες. Κλειστή από προχθές το βράδυ η ουδέτερη ζώνη
  • [05] Με κύριο θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία «Ασφαλής Δίοδος - όχι στον πόλεμο»
  • [07] Κανονικά οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»
  • [08] Επίθεση κοντά στο υπουργείο Άμυνας στην Καμπούλ, φόβοι ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες
  • [09] Πολιτικό άνοιγμα στο Ποτάμι έκανε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης
  • [10] Όλγα Γεροβασίλη: Να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις η ΝΔ για το κύκλωμα των εκβιαστών
  • [11] Ήττα της λιτότητας, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιρλανδία. Τρίτο κόμμα το Σιν Φέιν

  • [01] Κοινή στάση για τη Σύσκεψη των Πολιτικών αρχηγών αποφάσισαν να τηρήσουν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφώνησαν να τηρήσουν κοινή στάση για τη διεξαγωγή του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

    Με πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη, μόλις ολοκληρώθηκαν οι χαιρετισμοί τους στο Συνέδριο του Ποταμιού, οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τον χρόνο διεξαγωγής του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

    Εκτίμησαν ότι η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό θα πρέπει να γίνει σύντομα κι όχι τη τελευταία στιγμή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

    Κοινός στόχος θα πρέπει να είναι, συμφώνησαν, η χάραξη μιας εθνικής γραμμής για να αντιμετωπισθεί το μείζον ζήτημα των προσφύγων που τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπέρ ενός τρίτου πόλου τάχθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το συνέδριο του Ποταμιού

    «Μην κανετε τα ίδια λάθη με τη ΔΗΜΑΡ. Ελάτε να συνεργαστούμε», ανέφερε ο Θ. Θεοχαρόπουλος χαιρετίζοντας το συνέδριο του Ποταμιού

    Πολιτικό άνοιγμα στο Ποτάμι έκανε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης

    [02] Την ανάγκη να ενισχυθούν οι ανοικτές και οι κλειστές δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, επισήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τον Ελαιώνα

    Το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, καθώς ο χώρος ανήκει στο Δήμο Αθηναίων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεναγήθηκε στους χώρους, είδε από κοντά τις δραστηριότητές και για αρκετή ώρα παρέμεινε στο χώρο όπου απασχολούνται βρέφη και παιδιά.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τα στελέχη του Δήμου για τη δουλειά που κάνουν, σε αντίξοες, όπως είπε, συνθήκες.

    «Δυστυχώς η χώρα μας αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες μια πρωτοφανή κρίση, κινδυνεύει να μετατραπεί ολόκληρη σε hot spot», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με την ενίσχυση και των ανοικτών και των κλειστών δομών, έτσι ώστε «να μπορέσουμε να απορροφήσουμε βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον πολύ μεγάλους αριθμούς παράτυπων μεταναστών και προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέθεσε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, και πως το πρόβλημα είναι διεθνές και δεν μπορεί να το λύσει μόνη της η Ελλάδα.

    «Μονομερείς ενέργειες πρέπει να αποφευχθούν από όλες τις πλευρές -και από την Ευρώπη και από τη χώρα μας-, το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μόνο στα πλαίσια ενός σωστού ευρωπαϊκού διαλόγου με μια δίκαιη κατανομή του βάρους ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε.

    Παράλληλα σημείωσε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την ένταση του προβλήματος, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την έλλειψη ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπισή του σήμερα.

    «Κάθε μέρα που περνάει το πρόβλημα επιδεινώνεται», επισήμανε.

    [03] Διάλογο και συννενόηση όλων των δυνάμεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρετίζοντας το συνέδριο του Ποταμιού

    Να κάτσουν όλοι ισότιμα,με την αυτονομία τους, γύρω από ένα τραπέζι, και να κάνουν έναν οργανωμένο διάλογο για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε δέκα βασικά σημεία και στόχους, κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου όλους από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμιού.

    «Αυτό που πρωτεύει,είναι το πολιτικό πρόταγμα. Όλα τα άλλα,έπονται. Εφόσον υπάρξει πολιτικό αποτέλεσμα από αυτόν τον ειλικρινή διάλογο γύρω από ένα τραπέζι,τότε,πριν τις εκλογές,μέσα από προκριματικές εκλογές,οι συμμετέχοντες επιλέγουν έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που όλοι δεσμεύονται να στηρίξουν», τόνισε και προειδοποίησε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι συζητήσεις γιατί η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει.

    Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ μίλησε για το γενναίο βήμα που χρειάζεται,γιατί μόνο έτσι μπορεί να πειστούν οι πολίτες πως το όποιο εγχείρημα δεν έχει απλώς τακτικούς εκλογικούς στόχους.

    Προσέθεσε πως δεν μπορεί παρά να προκύπτουν όλα από το διάλογο, και τίποτα δεν θα είναι προαποφασισμένο ή προαπαιτούμενο.

    Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί ως μέρος της κρίσης,όχι ως μέρος της λύσης, αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα, καλώντας τα κόμματα να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το κράτος, και υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται.

    «Μπορώ,για παράδειγμα,να σας διαβεβαιώσω ότιη κυβέρνηση της οποίας είχα την τιμή να ηγούμαι,δεν έπεσε λόγω της αναγκαίας λιτότητας,αλλά γιατί δεν βρέθηκαν όλοι στο ίδιο μετερίζι την ώρα των μεταρρυθμίσεων και των συγκρούσεων με κατεστημένα συμφέροντα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    [04] "Ασφυξία" στην Ειδομένη με 6.000 πρόσφυγες. Κλειστή από προχθές το βράδυ η ουδέτερη ζώνη

    Περίπου 6.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό στην Ειδομένη περιμένοντας να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Ωστόσο, από προχθές το βράδυ οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν έχουν ανοίξει για κανέναν το σημείο διέλευσης, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ειδομένη.

    Ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας - ΠΓΔΜ έχουν φτιάξει περίπου 150 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρωναπό τις αρχές της γειτονικής χώρας.

    Πάντως, η σιδηροδρομική γραμμή, δίπλα στον υπερπληρη καταυλισμό, εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή και τα εμπορικά δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

    Χθες το βράδυ, αποχώρησαν από τον καταυλισμό με λεωφορεία 80 Αφγανοί, ενώ κατέφθασαν από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά 3 λεωφορεία με 120 Σύρους και Ιρακινούς. Στα Διαβατά βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες.

    [05] Με κύριο θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Με κύριο θέμα το προσφυγικό-μεταναστευτικό κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του«Πρακτορείου»: Oψυχολόγος, νευροψυχολόγος παίδων, διδάκτωρ παιδοψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σήφης Κουράκης, μιλά στην Τάνια Μαντουβάλου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα,που χάνουν μάνα πατέρα και αδέλφια καιη ίδια η ζωή τα υποχρεώνει να ταξιδεύουν μόνα τους, προκειμένου να επιβιώσουν. Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ρώμη Θ. Ανδρεάδης-Συγγελάκης παρουσιάζει την πολιτική της Ιταλίας στο μεταναστευτικό ενώ ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Άγκυρα Α. Αμπατζής γράφει για τις αντιδράσεις του κόσμου στην Τουρκία.

    Ασυνόδευτα παιδιά: To ταξίδι της χαμένης αθωότητας

    Ψυχική οδύσσειαπου μπορεί να κρατήσει ακόμηκαι δύο γενιές, αποτελεί ο ξεριζωμός των προσφυγόπουλων,που χάνουν μάνα πατέρα και αδέλφια καιη ίδια η ζωή τα υποχρεώνει να ταξιδεύουν μόνα τους, προκειμένου να επιβιώσουν.Συναισθήματα που ισοδυναμούν με αυτά που βιώνουν οι στρατιώτες στο μέτωπο, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και πλήθος διαταραχών αντιμετωπίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά, που επί της ουσίας παρακάμπτουν, χωρίς τη θέληση τους, τα χρόνια της αθωότητας.

    Οι Ιταλοί αντίθετοι στα νέα τείχη της Ευρώπης

    Η Ιταλία προσπαθεί να καθορίσει την πολιτική στρατηγική της για το μεταναστευτικό βάσει των εθνικών συμφερόντων της, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της μεσογειακής Ευρώπης. Και η στάση του Ματέο Ρέντσι, στην τελευταία σύνοδο της Ένωσης, στις Βρυξέλλες, ήταν σαφής, πέρα από οποιαδήποτε πιθανότητα παρερμηνείας: τις ευθύνες για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρέπει να τις μοιρασθούν όλες οι χώρες-μέλη, διότι, διαφορετικά δεν έχει λόγο ύπαρξης το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός έφτασε να απειλήσει τις χώρες εκείνες της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες αρνούνται να συμβάλουν στην επανεγκατάσταση των προσφύγων, ότι στην περίπτωση που εμμείνουν στην θέση τους αυτή, η Ρώμη θα ζητήσει να μην καταβληθούν τα προβλεπόμενα διαρθρωτικά κονδύλια.

    Πυρήνες προσφοράς στους πρόσφυγες από τους Τούρκους

    Έχει σημαντική απόσταση να διανύσει κάποιος που επιθυμεί να αντιληφθεί τις ανθρώπινες αντιδράσεις του κόσμου στην Τουρκία στο ζήτημα των προσφύγων. Μια απόσταση που πρέπει να καλυφθεί με τα πόδια! Οι πολιτικές, εθνικές, στρατηγικές και ποιος ξέρει πόσες άλλες«πολυεπίθετες»σκοπιμότητες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να αντιληφθεί κάποιος τις αντιδράσεις αυτές από τα μέσα ενημέρωσης.

    Από τη μια, οι σκοπιμότητες αυτές γύρω από το μεταναστευτικό κι από την άλλη η φορτωμένη με πολλά καυτά θέματα τουρκική επικαιρότητα, καθιστά τις εφημερίδες και τα κανάλια, μάλλον αναξιόπιστο μάρτυρα. Βλέπετε το μεταναστευτικό στην Τουρκία είναι συνυφασμένο με θέματα όπως οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία, το Ιράν. Θέματα καυτά που εγκυμονούν μέχρι και θερμές καταστάσεις. Αυτή η υφή περιέχει και το ωφελιμιστικό στοιχείο που πότε εμφανίζεται με τον όρο της τουρκικής κυβέρνησης να αρθούν οι θεωρήσεις για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ για να τεθούν από τουρκικής πλευράς σε εφαρμογή τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ για την επανεισδοχή των μεταναστών, και πότε με τα παζάρια για περισσότερα χρήματα από την ΕΕ.

    [06] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία «Ασφαλής Δίοδος - όχι στον πόλεμο»

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέριη Πρωτοβουλία «Ασφαλής Δίοδος - όχι στον πόλεμο», με αφορμή τη στάση της Βιέννης στο προσφυγικό πρόβλημα και το κλείσιμο των συνόρων.

    Σε σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εικόνες στην Ευρώπη. Η μία είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης και η άλλη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Η Ευρώπη που επιμένει να είναι ανοιχτή και φιλόξενη, να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις -όπως αυτή της Συνθήκης της Γενεύης- και από την άλλη η Ευρώπη φρούριο, η Ευρώπη της ακροδεξιάς, των ταγμάτων εφόδου, που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν να είναι εχθρικός στρατός, που στρατικοποιεί το Πρσφυγικό με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

    «Όσο αυτοί κλείνουν τα σύνορα, εμείς θα ανοίγουμε αγκαλιές» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας που καλεί αύριο το μεσημέρι, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της αυστριακής κυβέρνησης «που πρωτοστατεί στο κλείσιμο των συνόρων και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των προσφύγων».

    [07] Κανονικά οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

    Ομαλοποιήθηκε πλήρως η κατάσταση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη και τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά, τόσο σε επίπεδο αναχωρήσεων, όσο και αφίξεων, όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του αερολιμένα.

    Μάλιστα, όπως μας διευκρίνισαν, «έφτασαν ήδη στη Θεσσαλονίκη» και οι επιβάτες των δύο πτήσεων των Ryanair και Easy Jet από Ρώμη και Βερολίνο, αντίστοιχα. Τα συγκεκριμένα δρομολόγια ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» γύρω στις 10.00 το πρωί, αλλά λόγω ομίχλης δεν κατέστη εφικτό και κατευθύνθηκαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος των Αθηνών.

    [08] Επίθεση κοντά στο υπουργείο Άμυνας στην Καμπούλ, φόβοι ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες

    Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε σήμερα την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, κοντά στο υπουργείο Άμυνας, μερικές ώρες μετά την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στην ανατολική επαρχία Κουνάρ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νατζίμπ Ντάνις δήλωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές πώς προκλήθηκε η έκρηξη, όμως υπάρχουν φόβοι για θύματα.

    Νωρίτερα σήμερα, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τον διοικητή τοπικής πολιτοφυλακής και τουλάχιστον άλλους δέκα ανθρώπους έξω από το κτιριακό συγκρότημα του κυβερνείου στην Ασανταμπάντ, επαρχιακή πρωτεύουσα της Κουνάρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ουαχιντουλάχ Καλιμζάι δήλωσε πως ο βομβιστής έφθασε με μοτοσικλέτα στην είσοδο του συγκροτήματος και ανατινάχθηκε τραυματίζοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους.

    "Τα περισσότερα θύματα ήταν άμαχοι και παιδιά που είτε ήταν περαστικοί είτε έπαιζαν στο πάρκο", είπε.

    Δεν υπάρχει προς το παρόν ανάληψη ευθύνης, όμως ο στόχος της επίθεσης, που φαίνεται πως ήταν ένας πρεσβύτερος των φυλών και διοικητής πολιτοφυλακής ονόματι Χάτζι Χαν Τζαν, είναι μεταξύ των νεκρών.

    Ο Τζαν είχε εμπλακεί σε διάφορες επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν στην επαρχία αυτή πέρυσι.

    [09] Πολιτικό άνοιγμα στο Ποτάμι έκανε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης

    Άνοιγμα, με πολιτικό στίγμα τις αναγκαίες και δίκαιες μεταρρυθμίσεις, έκανε στο Ποτάμι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμιού.

    «Είμαστε όλοι μαζί στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό κύμα που πρέπει να αλλάξει την ελληνική κοινωνία. Είμαστε μαζί στην ιδία πλευρά του τραπεζιού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης . Συμπλήρωσε δε ότι «είμαστε μαζί στον ευρωπαϊκό δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

    Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το άνοιγμα είναι πολιτικό κι όχι με όρους μεταγραφολογίας.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ λέγοντας ότι «έχουμε την πιο ιδεοληπτική κυβέρνηση των μεταπολιτευτικών χρόνων».

    Υπογράμμισε ότι την ώρα που η κυβέρνηση ζητάει την ανάγκη για συναίνεση στο προσφυγικό ανασύρει την σκανδαλολογία και πως ο κ. Τσίπρας «είναι πιο παλιός κι απ΄ τους παλιό».

    Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε στο Ποτάμι να συνεχίσει τη θετική του πορεία σημειώνοντας ότι «τα ποτάμια ενίοτε μεταβάλλουν την κοίτη τους αρκεί να μην στερεύουν».

    [10] Όλγα Γεροβασίλη: Να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις η ΝΔ για το κύκλωμα των εκβιαστών

    Η ΝΔ οφείλει απαντήσεις για το κύκλωμα των εκβιαστών, τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

    Σε δήλωσή της, η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι «γελιέται ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία αν νομίζουν ότι δια της σιωπής θα προσπεράσουν τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του κόμματός τους με το κύκλωμα των εκβιαστών» και σημειώνει:.

    «Ο ελληνικός λαός περιμένει μια άμεση και ξεκάθαρη απάντηση:

    - ισχύει ότι η ΝΔ πλήρωνε 18.450 ευρώ τον μήνα στον κατηγορούμενο για εκβιασμούς Μαυρίκο;

    - ποιες ακριβώς υπηρεσίες αγόραζε και μάλιστα με χρήματα των φορολογούμενων;

    - ποιες άλλες τέτοιου είδους "υπηρεσίες" έχουν αγοράσει και για ποιόν σκοπό;»

    «Περιμένουμε ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [11] Ήττα της λιτότητας, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιρλανδία. Τρίτο κόμμα το Σιν Φέιν

    Ήττα της λιτότητας και κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ιρλανδία, όπως δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν στην έξοδο των εκλογικών κέντρων και δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την καταμέτρηση των ψήφων που άρχισε σήμερα στις 11.00 ώρα Ελλάδας.

    Στην είσοδο των εκλογικών τμημάτων στο Δουβλίνο, οι Ιρλανδοί δεν έκρυβαν πλέον την οργή και την αγανάκτησή τους για τις μειώσεις στους μισθούς, τους νέους φόρους, κυρίως στο νερό ή τις δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν των κυβερνώντων κομμάτων.

    Το Φίνε Γκάελ και το Εργατικό Κόμμα, εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού, απέχουν μακράν της εξασφάλισης της απόλυτης πλειοψηφίας που είναι απαραίτητη για να ηγηθούν εκ νέου της χώρας

    Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση της Ipsos Mori/Irish Times που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ αφότου έκλεισαν στις 24.00 (ώρα Ελλάδας) τα εκλογικά τμήματα και διεξήχθη σε δείγμα 5.260 ψηφοφόρων, το κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ του πρωθυπουργού 'Εντα Κένι λαμβάνει 26,1%, δηλαδή 10 μονάδες λιγότερο σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

    Άλλη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTE σε δείγμα 4.283 ψηφοφόρων δείχνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση του Φίνε Γκάελ το οποίο λαμβάνει 24,8%.

    Το Εργατικό Κόμμα εξασφαλίζει αντίστοιχα 7,8% και 7,4% των ψήφων, πτώση μεγαλύτερη από 11 μονάδες που αποδίδεται από τους αναλυτές στην αδυναμία του να προστατεύσει το κράτος πρόνοιας.

    Τρίτη πολιτική δύναμη αναδεικνύεται το αριστερό Σιν Φέιν του Τζέρι Ανταμς, με 14,9%, σύμφωνα με την Irish Times και 16% σύμφωνα με RTE, ενισχυμένο κατά πέντε ή έξι μονάδες.

    Το κεντροδεξιό Φιάνα Φάιλ, που είχε πληγεί στις προηγούμενες εκλογές όταν ήταν στην εξουσία, ενισχύει, επίσης, τη δύναμή του από 4,5 έως 5,5 μονάδες και εξασφαλίζει ποσοστό 22,9%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Irish Times και 21,8%, σύμφωνα με το RTE.

    Ένδειξη του κατακερματισμού του πολιτικού τοπίου, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, τα μικρά κόμματα (Πράσινοι, σοσιαλδημοκράτες...) και κινήματα κατά της λιτότητας συγκεντρώνουν ποσοστό 28% (+13 μονάδες σε σχέση με το 2011), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Irish Times. Η αύξηση καταγράφεται και στη δημοσκόπηση του RTE.

    Κανένα επίσημο στοιχείο δεν έχει ανακοινωθεί για το ποσοστό συμμετοχής, αλλά το RTE εκτιμά ότι η συμμετοχή είναι σχετικά παρόμοια με εκείνη των προηγούμενων εκλογών που ανήλθε στο 70%.

    Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 February 2016 - 13:32:30 UTC