Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ΝΔ σπεύδει να κάνει τον συνήγορο της διαπλοκής», τονίζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού
  • [02] Η ΝΔ θέτει 3+1 ερωτήματα για «τις κρυφές επαναλαμβανόμενες συναντήσεις» Τσίπρα-Ψυχάρη
  • [03] Εντονότατη κριτική στη στάση της Βιέννης, ασκεί ο υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς
  • [04] Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι «μια καλή συμφωνία για όλους», αναφέρει ο Π. Καμένος στην "Αυγή της Κυριακής"
  • [05] H Eλλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη, δηλώνει ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο
  • [06] Μήνυμα στήριξης του Πάπα στην Ελλάδα για το προσφυγικό
  • [07] Τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία της ΝΑ Ευρώπης, επισήμανε ο Αρ. Μπαλτάς
  • [08] Η «Φατιμά», οι «Ατίθασες» και η «Μαργκερίτ» τα φιλμ που θριάμβευσαν στα βραβεία Σεζάρ
  • [09] Τα θεατρικά εργαστήρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παίζουν για τα τα προσφυγόπουλα
  • [10] Επανεξελέγη επικεφαλής του Ποταμιού ο Στ. Θεοδωράκης
  • [11] Πρόσφυγες απέκλεισαν την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη
  • [12] Με σκόρερ τον Φουστέρ πρωταθλητής από τον Φλεβάρη
  • [13] Σγουρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ξεχωριστή εμπειρία ο αγώνας κόντρα στην Κίνα»

  • [01] «Η ΝΔ σπεύδει να κάνει τον συνήγορο της διαπλοκής», τονίζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

    Να αφήσει τις υπεκφυγές και να απαντήσει ξεκάθαρα σε σειρά ερωτημάτων, «αντί να κάνει με τόσο άκομψο και απροκάλυπτο τρόπο τον συνήγορο της διαπλοκής», καλεί το Μέγαρο Μαξίμου τη ΝΔ.

    Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, τονίζεται ότι «η ΝΔ σπεύδει να κάνει τον συνήγορο της διαπλοκής» και σημειώνει:

    «Αντί η ΝΔ να κάνει με τόσο άκομψο και απροκάλυπτο τρόπο τον συνήγορο της διαπλοκής, καλό θα είναι να απαντήσει ξεκάθαρα:

  • Γιατί το σύστημα της διαπλοκής των ΜΜΕ δεν πλήρωνε επί τόσα χρόνια τον νόμιμο φόρο επί των διαφημίσεων και τα τέλη χρήσης των συχνοτήτων;

  • Γιατί ποτέ επί κυβερνήσεων ΝΔ δεν έγινε διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες;

    Ρωτάμε επίσης αν ο κ. Μαυρίκος -για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κρατούν σιγήν ιχθύος- έχει εξοφληθεί από τα ταμεία του κόμματος, ή αν έχει να λαμβάνει και για ποιες υπηρεσίες ακριβώς».

    «Ο ελληνικός λαός περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι υπεκφυγές», υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    [02] Η ΝΔ θέτει 3+1 ερωτήματα για «τις κρυφές επαναλαμβανόμενες συναντήσεις» Τσίπρα-Ψυχάρη

    Ερωτήματα έχει προκαλέσει στη ΝΔ η «παραδοχή των επαναλαμβανόμενων κρυφών συναντήσεών του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ)», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος και καλεί τον «μοιραίο», όπως τον χαρακτηρίζει, πρωθυπουργό να απαντήσει σε 3+1 απλές ερωτήσεις:

    «1. Γιατί ο "αδέκαστος πολέμαρχος" κατά της διαπλοκής, συναντάται κρυφά, όχι μία αλλά τέσσερις φορές με γνωστό μεγάλο εκδότη; Τι συζήτησαν;

    2. Εάν του ζητήθηκε μια φορά ευνοϊκή ρύθμιση δανείων και εκείνος την απέρριψε, προς τι οι ακόμα τρεις συναντήσεις;

    3. Εκείνος τι ζήτησε και έναντι ποιου ανταλλάγματος;

    Και μία τελευταία ερώτηση: Όποια απάντηση και να δώσει περιμένει να την πιστέψει κανείς», διερωτάται ο κ. Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας πως «ο κ. Τσίπρας έχει απολέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας».

    [03] Εντονότατη κριτική στη στάση της Βιέννης, ασκεί ο υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς

    Εντονότατη κριτική στη στάση της Βιέννης απέναντι στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για τις κατηγορίες που εκτοξεύει σε μόνιμη βάση εναντίον της Αθήνας, ασκεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της αυστριακής εφημερίδας "Ντι Πρέσε" (Die Presse am Sonntag), στην οποία εκφράζει μάλιστα ανησυχίες πως η πολιτική της Αυστρίας θα μπορούσε να προωθήσει τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως αναφέρει, η Αυστρία είναι μία καλή φίλη, ο ίδιος συμπαθεί πολύ τους Αυστριακούς και ακόμη περισσότερο τον αυστριακό πολιτισμό, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να βρίζει και να παίρνει αποφάσεις, προσπαθώντας να "πνίξει" μία χώρα-μέλος της ΕΕ και κατόπιν να έρχεται στην Αθήνα μόνον για το "σόου". «Δεν χρειαζόμαστε κανένα σόου, αλλά μία πολιτική, η οποία προωθεί την ενοποίηση και υπεραμύνεται της ενότητας της Ευρώπης», τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απόρριψη από την Ελλάδα για επίσκεψη της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα.

    Σχολιάζοντας την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία συγκάλεσαν, εξωθεσμικά και ερήμην της Ελλάδας, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών -και η οποία προκάλεσε τη δριμεία ελληνική κριτική ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογραμμίζει πως αυτός δεν είναι τρόπος προώθησης των καλών σχέσεων.

    Όσον αφορά τις μόνιμες κατηγορίες της Βιέννης πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει επαρκώς τα εξωτερικά σύνορα, ο Νίκος Κοτζιάς παρατηρεί πως στις Βρυξέλλες έθετε πάντα το ερώτημα αν θα πρέπει η Ελλάδα να βομβαρδίσει τους πρόσφυγες, προσθέτοντας πως, εκείνοι που το υποστηρίζουν, να το περάσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να συμπληρώσει ότι στον γερμανόφωνο χώρο υπήρχαν αρκετές δυνάμεις που υποστήριζαν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά έπειτα από πολλές ώρες ή και ημέρες, το απέσυραν.

    Στο ερώτημα, εάν η Ελλάδα θα γίνει "πάρκινγκ για πρόσφυγες", απαντά πως μπορεί να υπάρξει ανθρωπιστική κρίση και χιλιάδες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως οι πρόσφυγες θα βρουν άλλους δρόμους για να φτάσουν στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη, καθώς είναι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν με όλα τα μέσα να έλθουν στην Ευρώπη και να μην γυρίσουν πίσω στον πόλεμο στη Συρία.

    Όποιος πιστεύει ότι κλείνοντας τα σύνορα διακόπτει το ρεύμα, έχει μία διαταραγμένη ιστορική διάσταση, διότι είναι εξωπραγματικό να ζητά κανείς να κλείσουν όλα τα σύνορα με στρατιωτικά μέτρα, ενώ επίσης αποτελεί ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς πως εάν περιχαρακώσει την Ελλάδα δεν θα έρχονται πλέον πρόσφυγες στην Ευρώπη, σημειώνει.

    [04] Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι «μια καλή συμφωνία για όλους», αναφέρει ο Π. Καμένος στην "Αυγή της Κυριακής"

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στην "Αυγή της Κυριακής" χαρακτηρίζει την συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ως "καλή συμφωνία για όλους", επισημαίνοντας ότι από την Ελλάδα, η οποία είναι σε οικονομική κρίση, τον τελευταίο χρόνο πέρασε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η χώρα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες κάλυψης των πρώτων αναγκών των προσφύγων και μεταναστών από τον δικό της προϋπολογισμό.

    «Είναι μια καλή συμφωνία για την Ευρώπη, διότι και αυτή έχει πλέον κορεστεί από μετανάστες, και πολλές χώρες, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων», σημειώνει ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι καλή για τους πρόσφυγες «διότι, με την ασφάλεια που θα τους παρέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα βρίσκονται κοντά στην περιοχή στην οποία πρέπει να επιστρέψουν, και αυτή πρέπει να είναι η αποστολή όλων μας, δηλαδή η διασφάλιση της επιστροφής των οικογενειών στις χώρες τους και στα σπίτια τους».

    Ο κ. Καμμένος αν και επισημαίνει ότι η συμφωνία αντιμετωπίζει το προσφυγικό και το μεταναστευτικό "πολύ αργά" τονίζει πως είναι σαφές ότι η συμφωνία αυτή «δηλαδή, το να γυρίζουν πίσω στη χώρα απ' όπου έφυγαν, εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο, τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα το 2002».

    [05] H Eλλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη, δηλώνει ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο

    «H Eλλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο στην εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, με αναφορά στις εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

    «Η αυταπάτη ότι μπορεί να αφεθεί όλο το βάρος του προβλήματος στις πλάτες της Αθήνας θα οδηγούσε το όλο σύστημα σε κατάρρευση και θα ήταν, συνεπώς, ένα πρόβλημα για όλους», προσθέτει ο Αλφάνο.

    Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, με αναφορά, πάντα, στο ίδιο θέμα, τονίζει:

    «Ο κίνδυνος να ανοίξει η θαλάσσια διαδρομή προς την ιταλική περιοχή της Απουλίας, περνώντας από την Αλβανία, υπάρχει, πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αλλά θα ήταν ένα πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό πρέπει να εργασθούμε μαζί με όλους τους εταίρους μας. Γνωρίζουμε το τι σήμανε στο παρελθόν η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Αλβανία και ετοιμάζουμε ένα σχετικό σχέδιο».

    Ο Αντζελίνο Αλφάνο προσθέτει ότι «η Ευρώπη δεν στάθηκε ικανή, έως τώρα, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» και αποσαφηνίζει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία με τα hotspots.

    «Παρότι, όμως, υπερίσχυσε η αρχή της ίσης κατανομής, σε ό,τι αφορά την μετεγκατάσταση των προσφύγων μεταξύ των 28 κρατών-μελών και τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών τα πράγματα πάνε πολύ, πολύ άσχημα», ολοκληρώνει ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ρέντσι.

    [06] Μήνυμα στήριξης του Πάπα στην Ελλάδα για το προσφυγικό

    Στην προσφυγική κρίση, με μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους πιστούς που είχανγεμίσει σήμερα την πλατεία του Αγίου Πέτρου.

    Πιο αναλυτικά ο Αργεντινός πάπας τόνισε:

    «Στην προσευχή μου και στη δική σας είναι πάντα παρούσα η δραματική κατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να απομακρυνθούν από πολέμους και άλλες απάνθρωπες καταστάσεις.

    Ιδίως η Ελλάδα και οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέρουν στους πρόσφυγες μια γενναιόδωρη βοήθεια, η οποία χρειάζεται τη συνεργασία όλων των κρατών. Μια ομαδική, ενιαία απάντηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, για την ίση κατανομή των βαρών.

    Για τον λόγο αυτό πρέπει να θέσει ως στόχο, κανείς - χωρίς επιφυλάξεις και με αποφασιστικότητα - τις διαπραγματεύσεις.

    Συγχρόνως, δέχθηκα με ελπίδα την είδηση της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία και καλώ όλους σας να προσευχηθείτε ώστε αυτή η ευκαιρία να μπορέσει να ανακουφίσει τον δοκιμαζόμενο λαό, διευκολύνοντας τις αναγκαίες ανθρωπιστικές βοήθειες. Και για να ανοίξει τον δρόμο στον διάλογο και στην τόσο επιθυμητή ειρήνη».

    [07] Τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία της ΝΑ Ευρώπης, επισήμανε ο Αρ. Μπαλτάς

    Για την ανάγκη συνέργειας σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, καθώς και για την επιστροφή τους σε συνεργασία με την UNESCO, με ιδιαίτερη αναφορά στην καταστροφή πολιτιστικών μνημείων κατά τις πολεμικές συρράξεις στη Συρία και το Ιράκ, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς στη 2η Σύνοδο του «Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που διεξήχθη στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2016, στην Κωνσταντινούπολη. Κεντρικό θέμα της Συνόδου, που συγκάλεσε η τουρκική προεδρία, ήταν η ενίσχυση του πολιτισμού για βιώσιμη ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η ημερήσια διάταξη της Συνόδου περιελάμβανε ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μαχίρ Ουνάρ, του αναπληρωτή διευθυντή Πολιτισμού της UNESCO Φραντσέσκο Μπανταρίν και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακολούθησαν ανακοινώσεις από τους Υπουργούς και τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών με θέμα «Προστασία και Βιώσιμη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη ΝΑ Ευρώπη - προτεραιότητες, προκλήσεις και ευκαιρίες για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας για τον πολιτισμό στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού ΝΑ Ευρώπης (COMOCOSEE)».

    Στο πλαίσιο αυτών των ανακοινώσεων, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, ο κ. Μπαλτάς επεσήμανε στην ομιλία του τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, με το προσφυγικό ζήτημα να οξύνεται, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών για την αντιμετώπισή τους.

    Με στόχο τη γενικότερη αξιοποίηση και ανάπτυξη του πολιτισμού στη ΝΑ Ευρώπη, ο υπουργός σημείωσε την ανάγκη συνέργειας για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών αλλά και για την επιστροφή τους, σε συνεργασία με την UNESCO. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καταστροφή πολιτιστικών μνημείων κατά τις πολεμικές συρράξεις στη Συρία και το Ιράκ. Τέλος, εξέφρασε τη βούλησή του για τη διεύρυνση πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.

    [08] Η «Φατιμά», οι «Ατίθασες» και η «Μαργκερίτ» τα φιλμ που θριάμβευσαν στα βραβεία Σεζάρ

    Η Φατιμά καλύτερη ταινία, το Μάστανγκ (Ατίθασες) καλύτερη πρώτη ταινία: στα βραβεία Cesars, το μεγάλο ραντεβού του γαλλικού κινηματογράφου, αυτό που κυριάρχησε χθες βράδυ ήταν η ποικιλομορφία,δύο ημέρες μόλις πριν από την απονομή των βραβείων Όσκαρ της αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου, που ήδη έχουν δεχθεί σφοδρές επικρίσεις διότι οι περισσότεροι υποψήφιοι και υποψήφιες είναι λευκοί.

    Η Φατιμά του Φιλίπ Φοκόν, σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας μετανάστριας που μεγαλώνει μόνη τα δύο κορίτσια της. Πέραν του Σεζάρ καλύτερης ταινίας, το φιλμ πήρε το βραβείο για την πιο υποσχόμενη ηθοποιό, τη Ζιτά Ανρό, και του καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου.

    Το γαλλοτουρκικό φιλμ Μάστανγκ (Ατίθασες) αφηγείται την οδύσσεια πέντε εφήβων αδελφών στην Τουρκία που αναγκάζονται να παντρευτούν με προξενιά, κέρδισε τα βραβεία της καλύτερης πρώτης ταινίας, του καλύτερου σεναρίου, του καλύτερου μοντάζ και της καλύτερης μουσικής. «Είναι μια τεράστια τιμή», δήλωσε η Ντενίζ Γκαμζέ Εγκιουβέν, η ταινία-ωδή στην ελευθερία της οποίας εκπροσωπεί επίσης τη Γαλλία στα Όσκαρ το βράδυ της Κυριακής.

    «Η μέρα είχε αρχίσει καλά: ο Τζαν Ντιουντάρ (σ.σ. ο διευθυντής της εφημερίδας Τζουμχουριέτ) βγήκε από τη φυλακή (χθες) το πρωί (...). Είναι ένα μικρό σημάδι ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι πιόνια, ότι η ελεύθερη βούληση υπάρχει ακόμα, ότι υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι ακόμη ανάμεσά μας», πρόσθεσε.

    Έξω από κάθε στερεότυπο, ο ρόλος της παράφωνης ντίβας στο φιλμ Μαργκερίτ του Ξαβιέ Ζιανολί εξασφάλισε στην 59χρονη Κατρίν Φρο το Σεζάρ καλύτερης ηθοποιού. Η ταινία πήρε επίσης τα βραβεία για τα καλύτερα κοστούμια, τα καλύτερα σκηνικά και καλύτερων ηχητικών εφέ.

    Το Σεζάρ καλύτερου ηθοποιού πήρε ο Βενσάρ Λεντόν, άλλη μια δημοφιλής μορφή στο γαλλικό σινεμά, για τον ρόλο του άνεργου Τιερί, πατέρα ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες που δοκιμάζεται και υφίσταται ταπεινώσεις για να βρει μια δουλειά, στο φιλμ Ο νόμος της αγοράς του Στεφάν Μπριζέ.

    Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας πήρε ο Αρνό Ντεπλεσάν για το φιλμ Trois souvenirs de ma jeunesse (Τα Χρυσά μας Χρόνια).

    Το φιλμ Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αμερικανικού Μαρκ Όζμπορν, μια κυρίως γαλλική παραγωγή, πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, ενώ το Birdman (Birdman ή Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας) του Μεξικανού Αλεχάνδρο Γκονσάλες Ινιάριτου, που έχει πάρει τέσσερα Όσκαρ στο παρελθόν, αυτό της καλύτερης ξένης ταινίας.

    Η Δανή ηθοποιός Σιντς Μπεμπέτ Κνούντσεν πήρε βραβείο καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου, για το φιλμ L'Hermine (Το μυστικό του δικαστή) και ο Γάλλος Μπενουά Μαζιμέλ αυτό του καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου για το φιλμ La T?te haute (Με το κεφάλι ψηλά).

    Ο Ζακ Οντιάρ, το φιλμ του οποίου Dheepan (Dheepan: Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα, Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες) διεκδικούσε 11 Σεζάρ, ήταν ο μεγάλος χαμένος της βραδιάς.

    Ένα τιμητικό Σεζάρ έλαβε ο Αμερικανός ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, που είχε ήδη λάβει ένα το 1998.

    [09] Τα θεατρικά εργαστήρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παίζουν για τα τα προσφυγόπουλα

    Τα θεατρικά εργαστήρια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης μετακόμισαν χθες στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης όπου φιλοξενούνται 150 πρόσφυγες με τα παιδιά τους, σε μια προσπάθεια δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών που εδώ και πολλές ημέρες βρίσκονται στην Κοζάνη στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ειδομένη. Για περίπου μιάμιση ώρα, ηθοποιοί και εμψυχωτές των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ έγιναν μια μεγάλη παρέα με τα μικρά προσφυγόπουλα χορεύοντας τραγουδώντας παίζοντας δημιουργικά παιχνίδια.

    Το συναίσθημα που ένοιωσαν όσοι παρακολούθησαν το θεατρικό δρώμενο με τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους είναι ότι η γλώσσα του θεάτρου, η γλώσσα του σώματος, είναι κοινές παγκόσμιες φόρμες αναφοράς, που προσπερνούν τις γλωσσικές δυσκολίες και τα όποια σύνορα.

    Ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Στέλιος Χλιαράς αμέσως μετά την παράσταση μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για την εμπειρία του. «Το μόνο που κάναμε είναι να δώσουμε στα παιδιά το αναφαίρετο δικαίωμα στο παιχνίδι, χρησιμοποιώντας την κλοουνερί και τη μιμική τέχνη, όπου χωρίς καθόλου λόγια, χωρίς μεταφραστές και πολλές εξηγήσεις, προσπαθήσαμε να κάνουμε αυτά τα παιδιά να παίξουν, να διασκεδάσουν, να εκτονωθούν και να έχουν μια ευχάριστη ανάμνηση από το μεγάλο τους ταξίδι. Τα παιδιά το διασκέδασαν, χόρεψαν, έπαιξαν και στο τέλος έγιναν όλοι μια μεγάλη παρέα μαζί με τους γονείς τους.

    Ομάδες πολιτών και εθελοντές έχουν δείξει μια αξιοθαύμαστη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται την τελευταία βδομάδα στην Κοζάνη. Χθες μια άλλα ομάδα από τους προσκόπους της πόλης έπαιξαν δημιουργικά παιχνίδια με τα προσφυγόπουλα σε μια προσπάθεια να ομορφύνουν την καθημερινότητά τους στην παραμονή τους στην Κοζάνη.

    [10] Επανεξελέγη επικεφαλής του Ποταμιού ο Στ. Θεοδωράκης

    -

    [11] Πρόσφυγες απέκλεισαν την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

    Η απογοήτευση διαδέχτηκε τα χαμόγελα αισιοδοξίας που άρχισαν να αχνοφαίνονται χθες το απόγευμα, σε χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη, όταν άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Ωστόσο, οι αρχές της γειτονικής χώρας πέρασαν μόνο 300 άτομα και έκτοτε δεν έχουν ξανανοίξει το σημείο ροής με αποτέλεσμα η κατάσταση, με το πλήθος κόσμου να αγωνιά, να είναι φορτισμένη. Σαν έναν νεαρό Σύρο, με κομμένο πόδι, που ψελλίζει ότι στα 20 του έχασε, στον πόλεμο το πόδι του και όλη τη ζωή του.

    «Και σεις μου μιλάτε για κλειστά σύνορα; Πού είναι η αξία της Ευρώπης;» φωνάζει. Όλοι πάντως δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν να ανοίξει η ουδέτερη ζώνη.

    «Είμαι 17 μέρες στον δρόμο με την οικογένειά μου και τα δυο παιδιά μου, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω», λέει με απόγνωση ένας άλλος Σύρος και ξαπλώνει στις σιδηροδρομικές γραμμές.

    Ύστατη λύση γι΄αυτούς τους ανθρώπους που επιμένουν να βρίσκονται επί μέρες δίπλα «στη γραμμή» στην Ειδομένη, αποτελεί ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στον οποίο προχώρησαν το μεσημέρι. Φωνάζοντας συνθήματα διαμαρτυρίας και κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν «Ανοίξτε τα σύνορα», «Είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα», «Βοηθήστε μας Μέρκελ», ξάπλωσαν στις γραμμές επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο πίεσης για να ακουστεί η φωνή τους...

    [12] Με σκόρερ τον Φουστέρ πρωταθλητής από τον Φλεβάρη

    Πρωταθλητής Ελλάδας για 43η φορά στην ιστορία του είναι και μαθηματικά ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» για την 24η αγωνιστική της Super League νίκησαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» τη Βέροια 3-0, με δύο γκολ του Φουστέρ (19΄, 65΄) και ένα του Πουλίδο (83΄) και αύξησαν τη διαφορά τους από την δεύτερη ΑΕΚ στους 21 βαθμούς (με παιχνίδι περισσότερο), έξι αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

    [13] Σγουρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ξεχωριστή εμπειρία ο αγώνας κόντρα στην Κίνα»

    Ο Γιάννης Σγουρόπουλος, που σε ηλικία 16 ετών έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών κόντρα στην Κίνα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εμπειρία του, καθώς και για το παιχνίδι με τον Ζανγκ Ζίκε. Απέναντι στον Κινέζο «χρυσό» Ολυμπιονίκη και δύο φορές Παγκόσμιο πρωταθλητή προηγήθηκε 10-6 και 10-7, στο δεύτερο και τρίτο σετ αντίστοιχα, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο σετ.

    «Ο αγώνας μου με τον Ζανγκ Ζίκε ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία για μένα. Αγωνίστηκα απέναντι σε έναν από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου. Προσπάθησα να μην σκέφτομαι ποιον αθλητή έχω απέναντί μου και να παίξω το παιχνίδι μου», τόνισε ο Σγουρόπουλος, ο οποίος έμεινε ικανοποιημένος από την απόδοσή του: «Θα ήθελα να είχα πάρει ένα σετ, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πολύ ικανοποιημένος από την εμφάνισή μου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 February 2016 - 15:32:39 UTC